Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Δηλαδη στην Ελβετια για να εχω σπιτι μονοκατοικια 140 τετραγωνικα, να τρωω καλα, να βγαινω 2-4 φορες το μηνα εξω, να σπουδαζω 2 παιδια σε αλλη πολη και να δουλευω μονο 8 ωρες αντε 10 με τα δρομολογια μου φτανουν δε μου φτανουν 15000 το μηνα

• Like 1
  • Απαντ. 529
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

ναι παιδια χαλια ειναι στην Ελβετια, σπιτια υπογεια, πλυσιμο στο ποταμι τα ρουχα μια φορα το μηνα, βλεπεις ηλιο μια φορα το 8μηνο, φαι μονο κονσερβες ριο μαρε ληγμενες κλπ. Δυσκολα τα πραματα.

Γιαυτο μην ρθειτε, αφηστε εμας εδω να θυσιαστουμε.

• Like 1
  • Haha 7
Δημοσ.
14 minutes ago, elgol said:

Δηλαδη στην Ελβετια για να εχω σπιτι μονοκατοικια 140 τετραγωνικα, να τρωω καλα, να βγαινω 2-4 φορες το μηνα εξω, να σπουδαζω 2 παιδια σε αλλη πολη και να δουλευω μονο 8 ωρες αντε 10 με τα δρομολογια μου φτανουν δε μου φτανουν 15000 το μηνα

Παιζει ρολο το καντονι. Σε πολλα πραγματα. Στους μισθους, στη φορολογηση, εν τελει ομως, στο κοστος ζωης. Η γνωστη μου οταν πληρωνει (δεν θυμαμαι καλα, μπορει να πεφτω και λιγο εξω) πχ 2000 ευρω για τα 20 τμ σπιτι, και αλλα 7000 καθε μηνα για ενοικιαση επαγγελματικου χωρου, καταλαβαινει κανεις, οτι ξεκινα για την πλακα με ενα 10000 καθε μηνα εξοδα, χωρις να υπολογισει κανεις τιποτε αλλο! Αρα βγαζει μεν, αλλα με τετοια εξοδα, δουλευεις και στον υπνο σου....

Απο τις συζητησεις μαζι της, εχω καταλαβει ποσο σχετικα ειναι τα πραγματα τελικα.

Εγω βεβαια οταν το εψαχνα, κοιτουσα να παω σε εταιρια, θεωρω οτι θα ηταν καπως καλυτερα ωραρια, αλλα και καλυτερη και πιο ξεκαθαρη εικονα στα οικονομικα. Ως μισθωτος, μπορει να εχεις 'αλλους' πανω απο το κεφαλι σου, αλλα δεν εχεις τα 'εξοδα' του αυτοαπασχολουμενου/ελευθερου επαγγελματια.... Αρα, αν πηγαινα Ελβετια, πιστευω, οτι θα ημουν καλυτερα απο τη γνωστη μου....σε γενικες γραμμες μιλωντας...

---

Απο ολα οσα μαθαινω παντως, γενικα θα μιλησω, και το 'εξωτερικο' δεν ειναι οπως ηταν παλια. Μπορει να μην εχει τα χαλια της Ελλαδας μισθολογικα, αλλα δεν ειναι και στα χαι του πια....καπως ετσι, γινεται και η Ελλαδα ελκυστικοτερη....

Μου λεγε φιλος που ειναι ερευνητης, και περνουσε περιπου 6 μηνες Ελλαδα και 6 μηνες Γερμανια, οτι τα τελευταια δυο χρονια εχει παθει (αρνητικη) 'πλακα' με σημαδια αποδιοργανωσης στην Γερμανια....θελω πολυ ωρα να τα αναφερω, αλλα αν δεν τον ηξερα καλα, δεν θα τον πιστευα, κι ομως, ειναι αληθεια....καπως ετσι ο φιλος μου, αποφασισε οτι δεν θα ξαναπαει Γερμανια για τα ερευνητικα του, οτι κανει απο Ελλαδα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, dbrillis είπε

παιδιά βγάζετε κακια και απο τις δύο πλευρές με ακραία παραδείγματα και υπερβολες. 

Αφηστε τον καθενα να κανει ότι θέλει ή πείτε το whole story. 

E;

1 ώρα πριν, Sugizo είπε

Aμα είσαι οικογένεια με παιδιά, ακόμα και κοινό πλυντήριο να έχει η πολυκατοικία (για φοιτητές και μπακούρια) δεν σου απαγορεύει κανεις να βάλεις δικό σου πλυντήριο στο διαμέρισα, λίγο λογική παιδιά δεν βλάπτει.

Δε νομίζω ότι από το συμβόλαιο ενοικίασης επιτρέπεται σε όλα η εγκατάσταση πλυντηρίου. 

Ενα εξάμηνο έπλενα σε κατάστημα στο μεταξύ, λόγω απίστευτης βρωμας στην πολυκατοικία μου. Φοβερό διαμέρισμα- από μεσίτη- αλλά βρώμα κάτω και ξερατά που και που στις σκάλες.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διαβάζω το νήμα αλλά δεν σχολιάζω μέχρι τώρα.

Μου δίνεται η εντύπωση πως μερικοί δεν έχετε βγει ποτέ εκτός της γειτονιάς σας (όπου και αν είναι αυτή).

Κοντινό μου πρόσωπο, στο εξωτερικό 5 έτη τώρα, χωρις εργασιακή εμπειρία, όχι μόνο δεν "πεινάει" όπως αναφέρεται αλλά το ποσό που έχει αποταμιέυσει και συνεχίζει να αποταμιέυει φαντάζει μακρινό όνειρο στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή συμφοιτητές του που δεν έφυγαν απασχολούνται σε δουλειές του ποδαριού και όσοι εργάζονται στο αντικείμενό τους παίρνουν ψίχουλα. Εδώ που αγοράζουν σπίτια πριν καν χτιστούν με λεφτά των γονιών και κάθε μεσημέρι περνάνε για ταπεράκι από τη μαμά τους και να της αφήσουν τα παιδιά όπως σωστά αναφέρθηκε. 

Αν δεν παίζεις φρουτάκια, ανοίγεις μπουκάλια στον Οικονομόπουλο, λιάζεσαι, βγάζεις αλάρμ για να πάρεις καφέ από 4all και είσαι ικανός γραμματικά με όρεξη έχεις πολύ περισσότερες ευκαιρίες.

Αναφορικά με τα πλυντήρια που αναφέρθηκαν, επειδή διαγράφεται μια κακομοιριά, προφανώς ο χώρος πλυντηρίων δεν έχει ένα αλλά πολλά πλυντήρια με χρονοκάλυψη (αν δεν ήταν προφανές σε κάποιους).

Επεξ/σία από listerstorm
  • Like 2
Δημοσ.

Σε άλλο διαμέρισμα πάντως είχα ενα μινι πλυντήριο για τα βασικά. Όχι λυση για το στέγνωμα.

Οπότε τα πλυντηρια - ξεχωριστά  στεγνωτήρια έχουν νόημα σε αυτές τις χωρες.

Δημοσ.
25 minutes ago, elgol said:

Πιο ακριβό είναι να στέλνεις 2 παιδιά βρεφονηπιακό σταθμό (2.5κ.το κεφάλι), παρά να τα σπουδάζεις. Και μονοκατοικία, ούτε στην Ελλάδα καλά καλά δεν έχουν οι περισσότεροι, θέλεις στην Ελβετία; Σε κανένα χωριό είναι πιθανό βέβαια. 15κ φράγκα πάντως άμα δουλεύουν και οι δύο με καλό μισθό είναι εφικτό, αποτελώντας ίσως και η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Και φυσικά οδηγεί σε καλή αποταμίευση.
Αλλά προφανώς δεν θα τα δούνε όλοι αυτά τα λεφτά. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν νομιζω μιλα κανεις 'απο το μυαλο του'.

Εχουμε ανθρωπους, φιλους, γνωστους, που ζουν/δουλευουν εξω, ή πανε εξω (πχ 6μηνο καθε ετος) που μας τα λενε πως ειναι, κυριολεκτικα απο 'πρωτο χερι'.

Επεξ/σία από mindreader
  • Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, mindreader είπε

Δεν νομιζω μιλα κανεις 'απο το μυαλο του'.

Εχουμε ανθρωπους, φιλους, γνωστους, που μας τα λενε πως ειναι, κυριολεκτικα απο 'πρωτο χερι'.

Με τι γραμματικά προσόντα και σε τι δουλειές όμως.

Έχω κουραστεί να ακούω για σερβιτόρους σε ελληνικά εστιατόρια στη Γερμανία.

• Like 2
Δημοσ.
1 minute ago, listerstorm said:

Διδακτορικα και οι δυο που αναφερω, σου λεει κατι μηπως;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, listerstorm είπε

Φίλε ειδικότητα έκανα στο εξωτερικό. Τα λεφτά ήταν καλά. Ζωή όπως την εχεις καταλάβει εσύ, όχι. 

• Like 1
Δημοσ.
5 minutes ago, listerstorm said:

Τσίλαρε Δόκτωρ

Οι περισσοτεροι Ελληνες που εφυγαν μετα το 2010,

δεν πηγαν να πλενουν πιατα οπως παλια στο Αμερικα, και να ακουνε Καζαντζιδη....

Εφυγε αξιολογο στελεχιακο δυναμικο με προσοντα. Νομιζω, νομιζα, οτι αυτο το ξερουμε πλεον ολοι.

• Like 1
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, mindreader είπε

Διδακτορικα και οι δυο που αναφερω, σου λεει κατι μηπως;

Κλασσικό underpaid "επαγγελμα" στο εξωτερικό. Graduate προγραμματα σε εταιριες μπορει να δινουν και περισσοτερα. Το point ειναι η συγκριση "Διδακτορικο στην Ελλαδα" vs "Διδακτορικό στο Εξωτερικο"(πχ. Ολλανδια, Βελγιο, Δανια, Σουηδια). Στην Ελλαδα για να κανεις Phd θες χαρτζιλικι + σπιτι απο γονεις(εκτος αν δουλευεις παραλληλα), ενω εξωτερικο πληρώνεσαι.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...