csontheline Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2024 10 hours ago, mary said: Τι εννοείς θέλει μισθό;;; Φέρνεις έναν άνθρωπο από άλλη χώρα, τον κρατάς για μήνες/χρόνια στο εξωτερικό, τον έχεις εσώκλειστο να σου προσέχει τα παιδιά, να σου μαγειρεύει, να σου καθαρίζει κλπ. Και όλα αυτά, με εμπιστοσύνη όπως κανένας άλλος στον κόσμο. Ήταν σε πολλά εισαγωγικά ο μισθός (""""μισθός""""), αλλά δεν ακούγεται κάπως η παραπάνω απλήρωτη εργασία; Προφανώς και υπάρχουν περιπτώσεις που αυτός ο άνθρωπος το κάνει μέσα από την καρδιά του και αφιλοκερδώς, αλλά...Ε δεν ακούγεται κάπως η απλήρωτη εργασία;;; Επίσης, από ότι μαθαίνουμε για τις παλαιότερες γενεές, στις πιο μικρές και κλειστές κοινωνίες των χωριών/μικρών πόλεων, ήταν δεδομένο ότι κάποιος κρατούσε τα παιδιά (+ όλα τα παραπάνω). Αλλά ο κόσμος αλλάζει, εξελισσόμαστε. Και η μετανάστευση αποτελεί μέρος αυτής. Όποιος έχει την δυνατότητα να την δοκιμάσει (ειδικά οι πιο μικρές ηλικίες) να το κάνει 1000000%. (ειδικά φοιτητές με το erasmus)
dtk-386 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2024 Αν μια μάνα δεχτεί μισθό σε αυτό κάτι δεν έχει πάει καλά γενικότερα σε αυτή την οικογένεια εκτός αν κατάλαβα λάθος.... Η δική μου μάνα με βοήθησε με όλη της την καρδιά τηρουμένων των αναλογιών. Δεν απαίτησα ποτέ τίποτα τα έκανε όλα για να βοηθήσει το παιδί της και το εγγόνι της. Ποτέ δεν το είδε ως αγγαρεία. Ούτε ο πατέρας μου που έπαιρνε τα παιδιά από το σχολείο. Ίσα ίσα που ήταν ευτυχισμένοι που συμμετείχαν και ήταν χρήσιμοι. Τι μισθό να κόψεις; Ούτε οι ψυχροί ευρωπαϊκοί λαοί δεν τα λένε αυτά.... Για τους γονείς μας μιλάμε αν είναι δυνατόν. 5
csontheline Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2024 2 hours ago, dtk-386 said: Αν μια μάνα δεχτεί μισθό σε αυτό κάτι δεν έχει πάει καλά γενικότερα σε αυτή την οικογένεια εκτός αν κατάλαβα λάθος.... Η δική μου μάνα με βοήθησε με όλη της την καρδιά τηρουμένων των αναλογιών. Δεν απαίτησα ποτέ τίποτα τα έκανε όλα για να βοηθήσει το παιδί της και το εγγόνι της. Ποτέ δεν το είδε ως αγγαρεία. Ούτε ο πατέρας μου που έπαιρνε τα παιδιά από το σχολείο. Ίσα ίσα που ήταν ευτυχισμένοι που συμμετείχαν και ήταν χρήσιμοι. Τι μισθό να κόψεις; Ούτε οι ψυχροί ευρωπαϊκοί λαοί δεν τα λένε αυτά.... Για τους γονείς μας μιλάμε αν είναι δυνατόν. Τους κουβάλησες σε άλλη χώρα να μεταναστεύσουν μαζί σου, να αφήσουν ζωή και υποχρεώσεις πίσω, να αλλάξουν παντελώς ζωή και συνήθειες, για να σε υπηρετούν; Αν όχι, τότε απαντάς λάθος. Επίσης, έγραψα (ξεκάθαρα) 5 hours ago, csontheline said: σε πολλά εισαγωγικά ο μισθός (""""μισθός"""")
FilipposMD Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 7 Νοεμβρίου 2024 Φαντάζομαι ότι γράφοντας για μισθό εννοείς αμοιβαιότητα. Έτσι το καταλαβαίνω εγώ δηλαδή. Αν κάνουν οι γονείς σου θυσίες για να σε βοηθήσουν με τα παιδιά, πρέπει να είσαι έτοιμος κι εσύ να βοηθήσεις αντιστοίχως. Είτε οικονομικά, αν χρειαστεί, είτε αφιερώνοντας χρόνο στην φροντίδα τους κτλ. Καμιά φορά μπορεί απλώς να σημαίνει να τους δείχνεις την εκτίμησή τους και να τους κάνεις παρέα, έτσι; Η αχαριστία από παιδιά (ενήλικα εννοώ) απέναντι σε γονείς που τους βοηθάνε με εκνευρίζει αφάνταστα. Μερικά πράγματα στη ζωή πάντως τα κάνεις ακριβώς γιατί δεν παίρνεις μισθό. Π.χ. μου ζητάει ένας φίλος μου να τον βοηθήσω να μετακομίσει. Αν το ζητήσει ως χάρη μεταξύ φίλων, θα το κάνω. Αν μου προτείνει να μου δώσει 50 ευρώ για να τον βοηθήσω, σίγουρα δε θα το κάνω. 2
Sugizo Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 On 29/10/2024 at 12:12, Give-me-a-hit said: εεεελα να σας βλεπω να γυρνατε. Τα κεφαλια μεσα μαγκες, δεν υπαρχει γη της επαγγελιας. Σκλαβος εισαι και εξω και μεσα. https://www.protothema.gr/greece/article/1556125/ereuna-ekt-kuma-epistrofis-tis-genias-tou-brain-drain-apo-to-2019-kai-meta/ Χαλάει λίγο το αφήγημα όταν το 80% γυρνάει για συναισθηματικούς λόγους: BRAIN GAIN: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ 1
dtk-386 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Ο συναιθηματικός λόγος είναι Ο ΛΟΓΟΣ να γυρίσεις πίσω ανέκαθεν. Από την δεκαετία του 60. Ειδικά για όσους έφευγαν για ευρωπαική χώρα. Αυτοί που δύσκολα γυρνάνε είναι όσοι πάνε ΗΠΑ-Καναδά-Αυστραλία λόγω απόστασης. 3
Sugizo Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 9 minutes ago, dtk-386 said: Ο συναιθηματικός λόγος είναι Ο ΛΟΓΟΣ να γυρίσεις πίσω ανέκαθεν. Από την δεκαετία του 60. Ειδικά για όσους έφευγαν για ευρωπαική χώρα. Αυτοί που δύσκολα γυρνάνε είναι όσοι πάνε ΗΠΑ-Καναδά-Αυστραλία λόγω απόστασης. Μα, πριν 2 εβδομάδες μας λέγανε πως τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα, πως δεν αξίζει το εξωτερικό και πρέπει να τρέξουμε να γυρίσουμε, τι όχι; Τελικά είναι μόνο συναισθηματικοί οι λόγοι και η χώρα παραμένει αυτό που ήταν πάντα; (Και όταν λέω χώρα, εννοώ κυβέρνηση, συνθήκες διαβίωσης, εργατικές συνθήκες, νοοτροπία του «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα» όλα αυτά τα καλούδια που μας έκαναν να φύγουμε.) Κανένας δεν αντιλέγει ότι ο καιρός είναι καλύτερος. Αλλά ο ήλιος δεν πληρώνει λογαριασμούς. 1
Ukforthemoment Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, Sugizo είπε Αλλά ο ήλιος δεν πληρώνει λογαριασμούς. Μόνο τα μοσχάρια θρέφονται με ήλιο. 1 2
Give-me-a-hit Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 2 ώρες πριν, Sugizo είπε Μα, πριν 2 εβδομάδες μας λέγανε πως τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα, πως δεν αξίζει το εξωτερικό και πρέπει να τρέξουμε να γυρίσουμε, τι όχι; Τελικά είναι μόνο συναισθηματικοί οι λόγοι και η χώρα παραμένει αυτό που ήταν πάντα; (Και όταν λέω χώρα, εννοώ κυβέρνηση, συνθήκες διαβίωσης, εργατικές συνθήκες, νοοτροπία του «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα» όλα αυτά τα καλούδια που μας έκαναν να φύγουμε.) Κανένας δεν αντιλέγει ότι ο καιρός είναι καλύτερος. Αλλά ο ήλιος δεν πληρώνει λογαριασμούς. γυρνανε οχι γιατι η ελλαδα εγινε καλυτερη, αλλα γιατι το εξωτερικο εγινε πολυ χειροτερο. το 70 και το 80, επλενες πιατα στην αμερικη και γυρνουσες ελλαδα να αγορασεις 5 σπιτια, να κανεις οικογενεια, να γουσταρεις τη ζωη. Τωρα ζεις εξωτερικο και ισα ισα τα βγαζεις για το ενοικιο. 4
Sugizo Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 14 minutes ago, Give-me-a-hit said: γυρνανε οχι γιατι η ελλαδα εγινε καλυτερη, αλλα γιατι το εξωτερικο εγινε πολυ χειροτερο. το 70 και το 80, επλενες πιατα στην αμερικη και γυρνουσες ελλαδα να αγορασεις 5 σπιτια, να κανεις οικογενεια, να γουσταρεις τη ζωη. Τωρα ζεις εξωτερικο και ισα ισα τα βγαζεις για το ενοικιο. Μα αυτό ακριβώς λέει το άρθρο, πως δεν γυρνάνε επειδή το εξωτερικό έγινε χειρότερο (που δεν μπορεί όλο το εξωτερικό να γίνει χειρότερο, μια χώρα μπορεί να είναι χειρότερα από πριν ναι, άλλες είναι καλύτερα ή στην χειρότερη το ίδιο καλά) Γυρνάνε κυρίως για προσωπικούς λόγους σε χειρότερες δουλειές/συνθήκες.
Give-me-a-hit Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 8 λεπτά πριν, Sugizo είπε Μα αυτό ακριβώς λέει το άρθρο, πως δεν γυρνάνε επειδή το εξωτερικό έγινε χειρότερο (που δεν μπορεί όλο το εξωτερικό να γίνει χειρότερο, μια χώρα μπορεί να είναι χειρότερα από πριν ναι, άλλες είναι καλύτερα ή στην χειρότερη το ίδιο καλά) Γυρνάνε κυρίως για προσωπικούς λόγους σε χειρότερες δουλειές/συνθήκες. κοιτα να δεις, αν δεν ζητας πολλα απο την ζωη σου μια χαρα ειναι το εξωτερικο. Αν εισαι ΟΚ με τον μισθο και την δουλεια σου, την συγκατοίκηση κλπ. Εγω προσωπικα που εκατσα 10 χρονια εξω, μια χαρα περασα, αλλα εκανα τον κυκλο μου και γυρισα πισω (με 0 αποταμιευσεις), αλλα εγω εχω ψηλα στανταρ, μιας και ειμαι εισοδηματιας στην ελλαδα. Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2024 από Give-me-a-hit
Sugizo Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 15 minutes ago, Give-me-a-hit said: κοιτα να δεις, αν δεν ζητας πολλα απο την ζωη σου μια χαρα ειναι το εξωτερικο. Αν εισαι ΟΚ με τον μισθο και την δουλεια σου, την συγκατοίκηση κλπ. Ξανά τα ίδια, αυτό είναι η προσωπική σου εμπειρία και μόνο! Αρκετοί από εμάς φύγαμε για να μην πεινάσουμε. Και τα 200€ ευρώ που είχαμε στην τσέπη, έγιναν άνετη ζωή με δικό μας διαμέρισμα και μισθό 3πλασιο (τουλάχιστον) από ότι θα παίρναμε Ελλάδα. Προσωπικά να επιστρέψω που Ελλάδα; Δεν έχω κανέναν να με βολέψει Edit: Αν και το έχουμε ξαναπεί, εισοδηματίας και εξωτερικό δεν κολλάνε 😄 Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2024 από Sugizo
Give-me-a-hit Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, Sugizo είπε Ξανά τα ίδια, αυτό είναι η προσωπική σου εμπειρία και μόνο! Αρκετοί από εμάς φύγαμε για να μην πεινάσουμε. Και τα 200€ ευρώ που είχαμε στην τσέπη, έγιναν άνετη ζωή με δικό μας διαμέρισμα και μισθό 3πλασιο (τουλάχιστον) από ότι θα παίρναμε Ελλάδα. Προσωπικά να επιστρέψω που Ελλάδα; Δεν έχω κανέναν να με βολέψει ε ναι εισαι η κατηγορια οπου γης και πατρις, γιατι δεν εχεις σώβρακο να βαλεις στην ελλαδα. Εγω συγκρινω την ζωαρα που εκαναν μπαμπας και παππους μου, που σημερα ΔΕΝ την εχω. Συγκρινω τον παπου που περασε 30 χρονια γερμανια και γυρισε ελλαδα και αγορασε 5 σπιτια, τον μπαμπα που εκανε δουλειες του ποδαριου, και μας αγορασε διαμερισμα στην πολη και μας πηγε στα καλυτερα σχολεια. Εγω απαιτω να ζω καλυτερα απο εκεινους, και ειμαστε πολλοι οι ελληνες που αυτο δεν το βρηκαμε στο εξωτερικο. Δεν δεχομαι να εχω συγκατοίκους, δεν δεχομαι να με εχουν στο επιπεδο των πακιστανων, δεν δεχομαι να με βλεπει ο ολλανδος σαν τον φτωχο μεταναστη, ΑΠΑΙΤΩ να εχω αρκετα για να αγορασω καινουργιο σπιτι. Αυτα που εζησαν εκεινοι, φανταζουν ψεματα στον σημερινο μεταναστη. Και ομως, πριν 40 χρονια ηταν εφικτα. Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2024 από Give-me-a-hit 1
mindreader Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Εχω γνωστη που ζει στη Γενευη....λεφτα, Ελβετια, κατσε καλα.... Λεφτα βγαζει μεν....αλλα δουλευει ως το βραδυ (ειναι η φυση της δουλειας της, σιγουρα υπαρχουν καλυτερα ωραρια αλλου πιστευω). Ειναι δυστυχισμενη. Ζει σε 20τμ σπιτι, χωρις πλυντηριο! Γιατι ακομη και το πλυντηριο, θελει 1τμ! Κοινοχρηστο στην πολυκατοικια. Ζωη, το απολυτο 0. Οχι ισως γιατι δεν το ηθελε, αλλα για τους λογους που φανταζεσται. Τρεχει με χιλια, δεν την παιρνει να αποτυχει, η κοινωνια πολυ κλειστη και δεν σε βαζουν ευκολα στους κυκλους τους, αλλος τροπος ζωης, καθολου διαθεση ή μυαλο εστω για λιγη χαλαρωση ή κατι να κανεις για εσενα, οτιδηποτε... Το εχει ξεκαθαρισει οτι θα γυρισει Ελλαδα, χωρις να εχει πει ακριβως ποτε, γιατι απλα δεν την παλευει αλλο....γιατι κακα τα ψεμματα, καλο να δουλευεις στον τομεα σου, καλο να βγαζεις λεφτα, αλλα δεν ειναι η ζωη μονο αυτο... Επειδη δε, ειχα ψαξει κι εγω πολυ να παω Ελβετια πριν μια δεκαετια, με μακαριζει που δεν εκανα το βημα!!!! Γενικα καταλαβαινει κανεις, οτι 'ουτε εδω ειναι η κολαση, ουτε εκει ο παραδεισος'. Επεξ/σία 17 Νοεμβρίου 2024 από mindreader 1
Ukforthemoment Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2024 10 λεπτά πριν, mindreader είπε Εχω γνωστη που ζει στη Γενευη....λεφτα, Ελβετια, κατσε καλα.... Λεφτα βγαζει μεν....αλλα δουλευει ως το βραδυ (ειναι η φυση της δουλειας της, σιγουρα υπαρχουν καλυτερα ωραρια αλλου πιστευω). Ειναι δυστυχισμενη. Ζει σε 20τμ σπιτι, χωρις πλυντηριο! Γιατι ακομη και το πλυντηριο, θελει 1τμ! Κοινοχρηστο στην πολυκατοικια. Ζωη, το απολυτο 0. Οχι ισως γιατι δεν το ηθελε, αλλα για τους λογους που φανταζεσται. Τρεχει με χιλια, δεν την παιρνει να αποτυχει, η κοινωνια πολυ κλειστη και δεν σε βαζουν ευκολα στους κυκλους τους, αλλος τροπος ζωης, καθολου διαθεση ή μυαλο εστω για λιγη χαλαρωση ή κατι να κανεις για εσενα, οτιδηποτε... Το εχει ξεκαθαρισει οτι θα γυρισει Ελλαδα, χωρις να εχει πει ακριβως ποτε, γιατι απλα δεν την παλευει αλλο....γιατι κακα τα ψεμματα, καλο να δουλευεις στον τομεα σου, καλο να βγαζεις λεφτα, αλλα δεν ειναι η ζωη μονο αυτο... Επειδη δε, ειχα ψαξει κι εγω πολυ να παω Ελβετια πριν μια δεκαετια, με μακαριζει που δεν εκανα το βημα!!!! Γενικα καταλαβαινει κανεις, οτι 'ουτε εδω ειναι η κολαση, ουτε εκει ο παραδεισος'. Eχεις κανένα φίλο που να μην είναι δυστυχισμένος; 1 ώρα πριν, Give-me-a-hit είπε ε ναι εισαι η κατηγορια οπου γης και πατρις, γιατι δεν εχεις σώβρακο να βαλεις στην ελλαδα. Εγω συγκρινω την ζωαρα που εκαναν μπαμπας και παππους μου, που σημερα ΔΕΝ την εχω. Συγκρινω τον παπου που περασε 30 χρονια γερμανια και γυρισε ελλαδα και αγορασε 5 σπιτια, τον μπαμπα που εκανε δουλειες του ποδαριου, και μας αγορασε διαμερισμα στην πολη και μας πηγε στα καλυτερα σχολεια. Εγω απαιτω να ζω καλυτερα απο εκεινους, και ειμαστε πολλοι οι ελληνες που αυτο δεν το βρηκαμε στο εξωτερικο. Δεν δεχομαι να εχω συγκατοίκους, δεν δεχομαι να με εχουν στο επιπεδο των πακιστανων, δεν δεχομαι να με βλεπει ο ολλανδος σαν τον φτωχο μεταναστη, ΑΠΑΙΤΩ να εχω αρκετα για να αγορασω καινουργιο σπιτι. Αυτα που εζησαν εκεινοι, φανταζουν ψεματα στον σημερινο μεταναστη. Και ομως, πριν 40 χρονια ηταν εφικτα. Είχες περιουσία του μπαμπά και του παππού πίσω και σε περίμενε.Δεν είχαμε όλοι την τύχη να θυσιαστούν 2 γενιές για να έχουμε 5 σπίτια κλπ. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα