Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Saufen είπε

Αυτή είναι όντως μια εξαιρετική συμβουλή και για τις δύο πλευρές, εξάλλου οι Έλληνες του εξωτερικού χαίρονται βασικά που γλύτωσαν από πολλούς  Έλληνες του εσωτερικού,

Και του μπάρμπα που έμεινε μια βδομάδα κάπου στα ξένα δεν του χαλάει η κοσμοθεωρία και του „expat“ δεν του δημιουργείται η ανάγκη να εξηγεί τα αυτονόητα.

Οι έλληνες της Γερμανίας είναι ότι χειρότερο.

• Like 3
  • Απαντ. 526
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, giorgosaero said:

Σε παρόμοια θέματα για την μετανάστευση γράφουν κάποιοι αρκετά συχνά  μακριά από τους Έλληνες του εξωτερικού……διαβάζοντας μερικους  εδω  μέσα καταλαβαίνω το γιατί….

Να συμφωνήσω 100% τα έλεγαν και σ’εμενα, έμεινα όσο πιο μακριά μπορώ, ειδικά μετά την εμπειρία μου σε ελληνικό ρεστοραν ;)

Και σε αντίθεση με αυτούς, αντί να προσπαθώ να μαμισω τα πατριωτάκια μου, ίσα ίσα τα βοηθάω όσο μπορώ εδώ και με όποιο τρόπο μπορώ.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω, πόσο ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ την Ελλάδα αυτοί οι έλληνες, αλλά για κάποιο λόγο, εμάς μας θεωρούσαν "β" διαλογής όπως είπε πριν κάποιος ;)

Επεξ/σία από Sugizo
  • Like 1
Δημοσ.

Δούλεψα στην Γερμανία πριν 30 χρόνια για ένα χρόνο σε ελληνικό ρεστωραντ  χωρίς προηγούμενη εμπειρία,αλλά καλή γνώση της γλώσσας.

4 ώρες το πρωί και 6 το απόγευμα χωρίς ρεπό για 2 μήνες.Το πρώτο ρεπό να μην πηγαίνω μια Δευτέρα η τρίτη πρωί.

Τους πρώτους 2 μήνες εμένα στο σαλόνι των ιδιοτήτων της επιχείρηση.

Στην συνέχεια μου παραγωρησαν γκαρσονιέρα 5-10 λεπτά με τα πόδια από το μαγαζί.

Επερνα 1900 μάρκα, συν 300 μάρκα μπουρμπουαρ.

Φαγητό έτρωγα όσο ήθελα στο μαγαζί.

*Ο μέσος Γερμανός τότε έπερνε 1500 μάρκα και είχε να πληρώσει σπίτι φαγητό κτλ.

Επέστρεψα έναν χρόνο μετά για οικογενειακούς λόγους.

Ήταν τεράστια εμπειρία στα 23 μου.

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, giorgosaero said:

Σε παρόμοια θέματα για την μετανάστευση γράφουν κάποιοι αρκετά συχνά  μακριά από τους Έλληνες του εξωτερικού……διαβάζοντας μερικους  εδω  μέσα καταλαβαίνω το γιατί….

Εν το μεταξύ αυτό λεγόταν κ λέγεται κατά κύριο λόγο για Boomers μετανάστες κ early Xers. 

Οι millennials είμαστε εντελώς άλλο είδος μεταναστών.

• Like 1
Δημοσ.
1 minute ago, bilya said:

Εν το μεταξύ αυτό λεγόταν κ λέγεται κατά κύριο λόγο για Boomers μετανάστες κ early Xers. 

Σσσς μην τους το χαλάς 

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, bilya είπε

5 λεπτά πριν, Sugizo είπε

Σσσς μην τους το χαλάς 

Πολλες ετικέτες για το τίποτα. 

Τι θα πει οι millennials; Είμαστε ολοι δηλαδή ίδιοι; Ειναι ο millennial παντρεμένος με δυο παιδια σε χωριο της Γερμανιας εργάτης σε εργοστάσιο ιδιο είδος μεταναστη με τον εργενη millennial στο Άμστερνταμ με πολύ υψηλο μισθό; Και ο millennial χωρισμένος με ενα παιδί Ελλάδα που δουλεύει σε αποθήκη logistics σε χωριο της Ολλανδίας ίδιο ειδος μεταναστη; 

Βλέπεις ολους τους συμμαθητές σου (που έχουν μεινει Ελλάδα) για παράδειγμα και είναι όλοι το ίδιο ειδος ντοπιου; 

Αν στην Ελλάδα ειναι ολοι πίθηκοι, και ολοι οι Έλληνες της Γερμανίας είναι πίθηκοι, πως γίνετε ο καθενας μας οταν ειναι Ελλάδα να ειναι ο πιο έξυπνος και αδικημένος και οταν παει Γερμανία μετανάστης να είναι πάλι ο πιο έξυπνος και πετυχημένος; Αφού όλοι είναι πίθηκοι 🤔

Αν θέλετε να κάνετε μια ομαδοποίηση με νοημα πείτε ότι είμαστε πιο πολυ Τουρκο Ανατολίτες παρα βορειο Ευρωπαίοι. 

Δεν πουλαει αυτο ομως. 

• Like 3
  • Haha 2
Δημοσ.
On 21/11/2024 at 14:19, csontheline said:

Ο μόνος τρόπος σύγκρισης είναι της αναλογίας (πχ αποταμιεύω το 10% του μισθού μου, απλά στην Σουηδία αντιστοιχεί σε 500€, στην Ελλάδα σε 100€, άρα είμαι στα ίδια - περίπου- επίπεδα).

Αυτές οι αναλογίες με προβληματίζουν λίγο...σε καμία περίπτωση ένας μισθός 5000€ καθαρών (μετά φόρων) δεν είναι κάτι σύνηθες στη Σουηδία, σίγουρα  όχι τόσο σύνηθες όσο είναι το 1000άρικο στην Ελλάδα (μετά φόρων).

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 hours ago, DrFreeman said:

Αυτές οι αναλογίες με προβληματίζουν λίγο...σε καμία περίπτωση ένας μισθός 5000€ καθαρών (μετά φόρων) δεν είναι κάτι σύνηθες στη Σουηδία, σίγουρα  όχι τόσο σύνηθες όσο είναι το 1000άρικο στην Ελλάδα (μετά φόρων).

100.000 Sek που θες για 5.000 ευρώ καθαρά περίπου, είναι σχεδόν 2x του μέσου μισθού. 1κ στην Ελλάδα είναι κάτω του μέσου. Όχι ακριβώς ορθή σύγκριση. 

Επίσης η αποταμίευση δεν πάει αναλογικά. Όσο πιο πολλά βγάζεις, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αποταμιεύεις. Η λογική συνήθως είναι ότι άμα βγάζεις ήδη αρκετά, καλύπτεις όλες τις ανάγκες σου, και ακόμη τα έσοδα σου να ανεβούν, τα έξοδα σου παραμένουν σταθερά. 

Επεξ/σία από Papakaliati
Δημοσ.
9 hours ago, Papakaliati said:

100.000 Sek που θες για 5.000 ευρώ καθαρά περίπου, είναι σχεδόν 2x του μέσου μισθού. 1κ στην Ελλάδα είναι κάτω του μέσου. Όχι ακριβώς ορθή σύγκριση. 

Επίσης η αποταμίευση δεν πάει αναλογικά. Όσο πιο πολλά βγάζεις, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών αποταμιεύεις. Η λογική συνήθως είναι ότι άμα βγάζεις ήδη αρκετά, καλύπτεις όλες τις ανάγκες σου, και ακόμη τα έσοδα σου να ανεβούν, τα έξοδα σου παραμένουν σταθερά. 

Περίπου αυτό γράφω. Ενας συνήθης καθαρός μισθός για υπάλληλο του 1000αρικου στην Ελλαδα, είναι λιγότερο από 2500 στην Σουηδία. Νομίζω πως όσοι έχουν στοιχειώδη εικόνα το γνωρίζουν αυτό. Οσον αφορά τα έξοδα και την αποταμίευση, εκεί παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες: που μένεις (location), τι είδους σπίτι, αν υπάρχει οικογένεια με τα αντίστοιχα έξοδα, κλπ. Κάποια έχουν μεγάλη διαφορά κόστους σε σχέση με την Ελλάδα, άλλα όχι.

Δημοσ.
On 21/11/2024 at 16:25, ProponitisTouKanape said:

Πάντως προς χάριν της συζήτησης, ποια ένδειξη δείχνει οτι η Ελλάδα πάει για ύφεση; Και πόσο καλύτερα από την ελληνική πάει η οικονομία της ΕΕ; Δεν αναφέρομαι σε σημερινό επίπεδο διαβίωσης αλλά σε προοπτική, αν αυτό είναι που σε κάνει να θες να φύγεις απο την Ελλάδα και μάλιστα να ξεκινήσεις απο πιο χαμηλά. 

Αν φοβάστε οικονομική καθήζηση τότε κοιτάτε μόνο την άλλη πλευρά της "λίμνης" ή χώρες σεντονάτων που όμως δε ξέρω κατα πόσο προσφέρονται για οικογένεια. 

Με πάρα πολλές εταιρείες που συνεργαζόμαστε ενώ είναι μεγάλες στον χώρο είναι σε αναζήτηση επενδυτών εξωτερικού λόγο αδυναμίας έχουν γίνει πάρα πολλές εξαγορές δυνατών εταιρειών για να επιβιώσουν(αυτές οι επενδύσεις καλώς η κακώς ισούνται ένα ποσοστό χρημάτων που δεν θα επενδυθεί ποτέ στην ελληνική αγορά και εν συνεχεία σε θέσεις εργασίας)

Στην καθημερινότητα εγώ πρώτη φορά ακούω τέτοιο οικονομικό στένεμα ,πάντα υπήρχε γκρίνια αλλά αφορούσε τις επιπλέον δαπάνες τώρα με ότι περικοπές έχουν γίνει σε ατομικό επίπεδο υπάρχει κόσμος που δεν βρίσκεται στον βασικό αλλά παλεύουν να βγεί ο μήνας

Στον επαγγελματικό τομέα υπάρχει σε συναδέλφους βλέπω μεγάλη δυσαρέσκεια και υπάρχει συνεχείς μετακίνηση μήπως βρούν καλύτερες συνθήκες πράγμα που δεν ήταν τουλάχιστον εμφανές τα προηγούμενα χρόνια

Και επειδή το 20-25% του ΑΕΠ μας στηρίζεται στον τουρισμό και ότι κονδύλιο έχει πέσει από επενδυτικούς και ανάπτυξη αφορά 7 στις 10 περιπτώσεις τουρισμό βρισκόμαστε λίγο στο έλεος της διεθνούς οικονομίας αν υπάρχει ανάπτυξη πηγαίνουμε καλά άν όμως η ευρωπαική οικονομία κάνει κοιλιά τι θα γίνει.

Οσον αφορά την οικονομία της ευρώπης δεν ξέρω πως πάει αλλά τουλάχιστον έχω ακούσει χωρίς να ξέρω κατά πόσο ισχύει πως υπάρχει μία μισθολογική δικαιοσύνη στην ελλάδα ας πούμε με μεταπτυχιακό αν αποφασίσεις να κάνεις καριέρα θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα τύπου internship το οποίο θυμίζει περισσότερο bootcamp του gntm(ξεκινάνε 100 για να καταλήξουν να πάρουν 7 με βασικό) και αν 10 χρόνια μετά παίρνεις 1700 είσαι καλοπληρωμένος (ολα αυτά με υπερωρίες δίχως έλεος) υπάρχουν και καλύτερα αλλά σπανίζουν, αλλά μετά σε αυτό έρχεται να σε χτυπήσει και το εξής όταν ο σερβιτόρος,υδραυλικός,ηλεκτρολόγος,σοβατζής παίρνουν (προς θεού χωρίς να εννοώ πως δεν τα αξίζουν ή πως δεν δουλεύουν) παίρνουν πολλαπλάσια χρήματα φτανείς στο σημείο να λες εγω διαβαζα νύχτες έκανα υπερωριές έδωσα χρήματα για μεταπτυχιακά και σεμηνάρια καθομουν αφου κοιμιζα τα παιδιά 2-3 το βράδυ να μελετάω για να παίρνω αυτά τα χρήματα χωρίς κάποια σιγουριά?

Η αλήθεια είναι πως μου έχουν δημιουργήσει όλες αυτές οι συζητήσεις μία ανασφάλεια και προσπαθώ να το δω θετικά και να πω εντάξει είμαστε ικανοί έχουμε μάθει να δουλεύουμε αλλά όταν για μία θέση υπάρχουν 3-4 οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από θέσεις αγγαρείας και είναι διατεθιμένοι να πάρουν λιγότερα λεφτά για αυτόν τον λόγο σε κάνει να έχεις συνέχεια αμφιβολίες.Τώρα αν αυτό είναι σημείο των καιρών και υποχωρήσει ξαφνικά ο πληθωρισμος και γίνουν όλα πιο λαμπερά δεν το ξέρω επίσης δεν ξέρω αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην υπόλοιπη ευρώπη

Και επειδή το σχόλιο θυμίζει περισσότερο γράμμα θα υπογράψω

Ελπίζω αυτό το γράμμα να σε βρίσκει υγιή

Περιμένω την απάντηση σου εναγωνίως

Με αγάπη

• Like 3
Δημοσ.
8 minutes ago, chrisxkar said:

Με πάρα πολλές εταιρείες που συνεργαζόμαστε ενώ είναι μεγάλες στον χώρο είναι σε αναζήτηση επενδυτών εξωτερικού λόγο αδυναμίας έχουν γίνει πάρα πολλές εξαγορές δυνατών εταιρειών για να επιβιώσουν(αυτές οι επενδύσεις καλώς η κακώς ισούνται ένα ποσοστό χρημάτων που δεν θα επενδυθεί ποτέ στην ελληνική αγορά και εν συνεχεία σε θέσεις εργασίας)

Στην καθημερινότητα εγώ πρώτη φορά ακούω τέτοιο οικονομικό στένεμα ,πάντα υπήρχε γκρίνια αλλά αφορούσε τις επιπλέον δαπάνες τώρα με ότι περικοπές έχουν γίνει σε ατομικό επίπεδο υπάρχει κόσμος που δεν βρίσκεται στον βασικό αλλά παλεύουν να βγεί ο μήνας

Στον επαγγελματικό τομέα υπάρχει σε συναδέλφους βλέπω μεγάλη δυσαρέσκεια και υπάρχει συνεχείς μετακίνηση μήπως βρούν καλύτερες συνθήκες πράγμα που δεν ήταν τουλάχιστον εμφανές τα προηγούμενα χρόνια

Και επειδή το 20-25% του ΑΕΠ μας στηρίζεται στον τουρισμό και ότι κονδύλιο έχει πέσει από επενδυτικούς και ανάπτυξη αφορά 7 στις 10 περιπτώσεις τουρισμό βρισκόμαστε λίγο στο έλεος της διεθνούς οικονομίας αν υπάρχει ανάπτυξη πηγαίνουμε καλά άν όμως η ευρωπαική οικονομία κάνει κοιλιά τι θα γίνει.

Οσον αφορά την οικονομία της ευρώπης δεν ξέρω πως πάει αλλά τουλάχιστον έχω ακούσει χωρίς να ξέρω κατά πόσο ισχύει πως υπάρχει μία μισθολογική δικαιοσύνη στην ελλάδα ας πούμε με μεταπτυχιακό αν αποφασίσεις να κάνεις καριέρα θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα τύπου internship το οποίο θυμίζει περισσότερο bootcamp του gntm(ξεκινάνε 100 για να καταλήξουν να πάρουν 7 με βασικό) και αν 10 χρόνια μετά παίρνεις 1700 είσαι καλοπληρωμένος (ολα αυτά με υπερωρίες δίχως έλεος) υπάρχουν και καλύτερα αλλά σπανίζουν, αλλά μετά σε αυτό έρχεται να σε χτυπήσει και το εξής όταν ο σερβιτόρος,υδραυλικός,ηλεκτρολόγος,σοβατζής παίρνουν (προς θεού χωρίς να εννοώ πως δεν τα αξίζουν ή πως δεν δουλεύουν) παίρνουν πολλαπλάσια χρήματα φτανείς στο σημείο να λες εγω διαβαζα νύχτες έκανα υπερωριές έδωσα χρήματα για μεταπτυχιακά και σεμηνάρια καθομουν αφου κοιμιζα τα παιδιά 2-3 το βράδυ να μελετάω για να παίρνω αυτά τα χρήματα χωρίς κάποια σιγουριά?

Η αλήθεια είναι πως μου έχουν δημιουργήσει όλες αυτές οι συζητήσεις μία ανασφάλεια και προσπαθώ να το δω θετικά και να πω εντάξει είμαστε ικανοί έχουμε μάθει να δουλεύουμε αλλά όταν για μία θέση υπάρχουν 3-4 οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από θέσεις αγγαρείας και είναι διατεθιμένοι να πάρουν λιγότερα λεφτά για αυτόν τον λόγο σε κάνει να έχεις συνέχεια αμφιβολίες.Τώρα αν αυτό είναι σημείο των καιρών και υποχωρήσει ξαφνικά ο πληθωρισμος και γίνουν όλα πιο λαμπερά δεν το ξέρω επίσης δεν ξέρω αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην υπόλοιπη ευρώπη

Με αγάπη

Υπαρχει ομως και το τραγουδι του Νταλαρα, που λεει 'οταν θα λαβεις, αυτο το γραμμα, τοτε θα κλαψεις, με μαυρο κλαμα'!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
49 minutes ago, chrisxkar said:

Με αγάπη

Θα σου πω από προσωπική εμπειρία, στην πολυεθνική που είμαι τώρα, άμα τύχη και καταργηθεί κάποια θέση, το πρώτο πράγμα που κοιτάει η εταιρία είναι το σε ποια άλλη θέσει μπορεί να αξιοποίηση την εμπειρία/γνώσεις σου κι έχει την απόλυση ως τελευταια/υστατη λύση (πολύ σπάνιες περιπτώσεις).

Προσωπικά (στην Αυστρία) δεν έχω νιώσει ούτε 1 ημερα ότι μπορεί να χάσω την δουλειά μου. Ακόμα και όταν δούλευα ως ανειδίκευτος σε εργοστάσιο τα πρώτα χρονια.

Κι αυτό είναι ένα point που παραβλέπουμε πολλές φορες στις συζητήσεις μας, την εργασιακή σταθερότητα.

(και για να προλάβω το κράξιμο, σίγουρα υπάρχουν οι αντίθετες απόψεις/εμπειρίες, αλλα θα παρακαλούσα να τις αναφέρεται μονο αν συνέβησαν σε εσάς, κι όχι φίλους/συγγενείς κλπ χωρίς να ξέρετε τις λεπτομέρειες)

Επεξ/σία από Sugizo
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...