Προς το περιεχόμενο

Μετανάστευση στο εξωτερικό

FairyMairy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια χαρά είναι το εξωτερικό γι αυτους που "το χουν" και μπορουν, σιγουρα ακομα καλυτερα αν μπορεις να εχεις σοβαρο μισθο και συνθηκες αν μενεις στη χωρα σου. Γνωριζω και συνταξιουχους που προτιμησαν να μεινουν εξω αντι να γυρισουν. Το θέμα είναι εν τέλη τι δουλειά κανεις, τι background εχεις και τι απαιτησεις εχεις σε επιπεδο καθημερινοτητας(υποδομες, δρομοι, μεσα κλπ).

Και δεν ειναι θέμα Ελλάδας που επιστρεφει ο κοσμος, είναι ότι ειναι η χώρα τους. Ο Δανος θα γυρισει Δανια, Ο Ολλανδος Ολλανδια, ο Πορτογαλος Πορτογαλια και παει λεγοντας.

Επεξ/σία από ideal09
  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 363
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Για να βρίσκεται κάποιος κοντά στην οικογένεια του, στους φίλους του, για να μεγαλώσει το παιδί του στην Ελλάδα, τότε μπορεί να κάνει εκπτώσεις στο εργασιακό κομμάτι. Δε βρίσκω κάτι παράλογο σε αυτό. Και με την κατάσταση που βρίσκεται τώρα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, δε θεωρώ πως είναι τόσο μονόδρομος στο εξωτερικό όπως ήταν πριν 7-8 χρόνια, ειδικά αν κάποιος δεν έχει τεράστιο μισθό ή σούπερ εξειδικευμένη θέση που να μην υπάρχει στην Ελλάδα. 

Εγώ δεν γυρίζω Ελλάδα ούτε με σφαίρες.

Τον μισθό που περνώ εδώ δεν θα τον δω Ελλάδα ούτε σε 40 χρόνια.

Ασσε το εργασιακό περιβάλλον , δεν έχω όρεξη να πάθω ψυχολογικά .

Ακομα δεν θέλω να μεγαλώσω ούτε παιδί σε αυτό το σαθρό εκπαιδευτικό (και καλά) σύστημα .

Για μένα η Ελλάδα καλή είναι για διακοπές , τπτ άλλο.

• Like 9

20 hours ago, ProponitisTouKanape said:

Για να βρίσκεται κάποιος κοντά στην οικογένεια του, στους φίλους του, για να μεγαλώσει το παιδί του στην Ελλάδα, τότε μπορεί να κάνει εκπτώσεις στο εργασιακό κομμάτι. Δε βρίσκω κάτι παράλογο σε αυτό. Και με την κατάσταση που βρίσκεται τώρα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, δε θεωρώ πως είναι τόσο μονόδρομος στο εξωτερικό όπως ήταν πριν 7-8 χρόνια, ειδικά αν κάποιος δεν έχει τεράστιο μισθό ή σούπερ εξειδικευμένη θέση που να μην υπάρχει στην Ελλάδα. 

Για να μεγαλωσει το παιδι του στην Ελλαδα.......... ειστε σιγουρος?

• Like 1

20 hours ago, ProponitisTouKanape said:

Για να βρίσκεται κάποιος κοντά στην οικογένεια του, στους φίλους του, για να μεγαλώσει το παιδί του στην Ελλάδα, τότε μπορεί να κάνει εκπτώσεις στο εργασιακό κομμάτι. 

Στο μπολνταρισμένο, ένα παιδί που έχει γεννηθεί και μεγαλώνει σε μια χώρα του εξωτερικού όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, τι έχει να κερδίσει από το να έρθει στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας;

Αναφέρομαι καθαρά στα πλεονεκτήματα για το παιδί και όχι για την άνεση ή την βολή των γονιών που είτε θα έχουν γιαγιαδοπαππούδες να παρκάρουν τα παιδιά τους είτε θα νιώθουν πιο άνετα με το παιδί να παρακολουθεί ένα σύστημα στο οποίο και οι ίδιοι έχουν μεγαλώσει.

• Like 3

On 29/10/2024 at 15:46, alefther said:

Ελλαδα γυρισα γιατι  η "ποιοτητα" ζωης ειναι σκαλες ανωτερη. ΑΝ δεν εισαι  τυπος που βγαζει βασικο και  μετραει  το ευρω. Και εχω  περασει και Νεα Υορκη, και Μιαμι,  και κοσμοπολιτικη ζωη και παρτυ ταουν. Μπορει να φταιει το μιντ λαιφ, αλλα ειλικρινα Ελλαδα  περναω πιο καλα.

Να συμφωνήσω ότι ο τόπος είναι κλάσεις ανώτερος από τις περισσότερες χώρες του κόσμου (biased γιατί μεγαλώσαμε εκεί και περάσαμε καλά, αλλά σε μεγάλο ποσοστό αληθεύει).
Αρκεί όσοι γυρνάτε (ή όσοι -ίσως- γυρίσουμε στο μέλλον) να μην αφήνετε την νοοτροπία που ρίζωσε, να σας/μας περικλείει και ξαναπέφτουμε σε αυτό από το οποίο φύγαμε. Να επιμείνουμε και να εφαρμόζουμε τα θετικά και τα καλά του εξωτερικού (από το να διαχωρίζω τα σκουπίδια, να σταματάω στις διαβάσεις μέχρι το να απαιτώ επιβολή του νόμου, διαφάνεια, υποστήριξη του καταναλωτή έναντι των καρτέλ).

• Like 6

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, militarist said:

Εγώ δεν γυρίζω Ελλάδα ούτε με σφαίρες.

Τον μισθό που περνώ εδώ δεν θα τον δω Ελλάδα ούτε σε 40 χρόνια.

Ασσε το εργασιακό περιβάλλον , δεν έχω όρεξη να πάθω ψυχολογικά .

Ακομα δεν θέλω να μεγαλώσω ούτε παιδί σε αυτό το σαθρό εκπαιδευτικό (και καλά) σύστημα .

Για μένα η Ελλάδα καλή είναι για διακοπές , τπτ άλλο.

10 χρόνια εξωτερικό και πριν από 2 σχεδόν χρόνια και 2 παιδιά μετά επιστροφή Ελλάδα. Εννοείται ούτε λεπτό δεν το μετάνιωνουμε, και που φύγαμε ήτανε η σωστή απόφαση, και που επιστρέψαμε όταν επιστρέψαμε.

Τα περί σαθρού εκπαιδευτικού συστήματος δεν θα το σχολιάσω καν, και εμείς και πάμπολοι γνωστοί μας Ελλάδα σπουδάσαμε, και διαπρέψαμε στις χώρες που πήγαμε. Πιο motivated νιώθαμε πάντα από την πλειοψηφία των ντόπιων, και φάνηκε από την ανέλιξη μας. 

Δεν βλέπω κανένα λόγο λοιπόν να μην κάνουνε τα ίδια και τα παιδιά μας, εφόσον αυτό επιθυμούν. Δεν έχει να κάνει ούτε με παρκάρισμα, ούτε με ευκολία για εμάς, που είναι βέβαια εξαιρετικό για την ψυχική σου υγεία , και στο παιδί επίσης κάνει καλό να βλέπω λίγο παππού και γιαγιά και να μην μαθαίνει μόνο από τον μπαμπά και την μαμά, δεν τα ξέρουν και πολλά πια…

Αυτό που κάποιοι πάνε εξωτερικό και νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι τρίτος κόσμος, ποτέ δεν το κατάλαβα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή από το να διαχωρίζεις τα σκουπίδια, που το ακούω συχνά σαν παράδειγμα, πραγματικά με ξεπερνά.  

Υπόψιν δεν λέω να μην πάει κάποιος εξωτερικό, 100% να πάει. Απλά να μην το παρουσιάζει ότι βρήκε την γη της επαγγελίας επειδή παίρνει έναν χ μισθό. Άμα έπαιρνε τα ίδια στην Ελλάδα με παρόμοιες συνθήκες εργασίας κολυμπώντας θα επιστρέφανε όσοι τα λένε αυτά.

Επεξ/σία από Papakaliati
  • Like 8
  • Thanks 1

2 ώρες πριν, Speculoos είπε

Στο μπολνταρισμένο, ένα παιδί που έχει γεννηθεί και μεγαλώνει σε μια χώρα του εξωτερικού όπως η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, τι έχει να κερδίσει από το να έρθει στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας;

Αναφέρομαι καθαρά στα πλεονεκτήματα για το παιδί και όχι για την άνεση ή την βολή των γονιών που είτε θα έχουν γιαγιαδοπαππούδες να παρκάρουν τα παιδιά τους είτε θα νιώθουν πιο άνετα με το παιδί να παρακολουθεί ένα σύστημα στο οποίο και οι ίδιοι έχουν μεγαλώσει.

Να μεγαλώσει κοντά στην οικογένεια του κι όχι να τους βλέπει μια φορά το χρόνο, μιλώντας τη μητρική του γλώσσα και όχι σουηδικά, φινλανδικά, ολλανδικά, γαλλικά ή οτιδήποτε άλλο. Και σιγά τα σχολεία του εξωτερικού, που σε λιγο στα δημόσια σχολεία στις μεγαλουπόλεις θα διδάσκουν τη σαρία μη τυχον και προσβληθεί κανένας 14χρονος wannabe τζιχαντιστής.

Σε μια χαρά σχολείο μπορεί να πάει και στην Ελλάδα, ας είναι καλά τα οικονομικά των γονιών και δε τελείωσαν τα καλά σχολεία, ούτε τα αθλήματα και οι δραστηριότητες. 

Στο εξωτερικό έχεις δύο δρόμους. Είτε ζεις σε ένα πραγματικά καλό μέρος με υψηλό επίπεδο διαβίωσης, καλά σχολεία και ασφάλεια, όπου όμως οι ντόπιοι είναι το 90+% του πληθυσμού και σταδιακά αφομιώνεσαι είτε ζεις μέσα σε πόλεις-χωνευτήρια τύπου Βρυξέλλες, Βερολίνο κλπ όπου υπάρχουν πολλά απο τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα, ζεις μακριά από τον τόπο σου, κι απλά μένεις για το εργασιακό και μόνο. 

Ξαναλέω, όλα αυτά εξαρτώνται απο το επιπέδο διαβίωσης που μπορείς να εχεις με μια αντίστοιχη εργασία. Αν στη Γερμανία, στη Σουηδία ή στο Βέλγιο με τη δουλειά σου συντηρείς οικογένεια και η αντίστοιχη θέση στην Ελλάδα πληρώνει μια ζωή βασικό, προφανώς διαλέγεις έξω. Αν στο εξωτερικό έχεις μια πολύ εξειδικευμένη θέση που δεν υπάρχει στην Ελλάδα και πρέπει να κάνεις σοβαρό downgrade, προφανώς διαλέγεις έξω. Αν όμως η αντίστοιχη δουλειά στην Ελλάδα σου εξασφαλίζει ένα αντίστοιχο επίπεδο διαβίωσης, ακόμα και με μια ανεκτή έκπτωση στο οικονομικό κομμάτι, τότε Ελλάδα ασυζητητί.

Μετά απο 5 χρόνια εξωτερικό, προσωπική εμπειρία απο 2 διαφορετικές χώρες και καμια δεκαριά εμπειρίες φίλων που ακομα μένουν εξω, αυτή είναι η άποψη μου. Το 2014 το εξωτερικό πιθανότατα ήταν μονόδρομος για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Το 2024 δεν είναι. 

• Like 2

3 ώρες πριν, Speculoos είπε

εξαρταται, εχεις  να πληρωσεις καλο ιδιωτικο Ελλαδα? δε θα δεις καμια ουσιαστικη διαφορα. Δεν εχεις, και τα παρκαρεις  σε δημοσιο, θα εχεις θεμα. Εμενα τα  ανηψια μου πανε στο ιδιο ιδιωτικο που πηγα εγω και  τ αδερφια μου, και ειλικρινα δε εχει τιποτα να  ζηλεψει απο "καλυτερα" σχολεια του αγγλοσαξωνικου κομματιου που ξερω. Για Σκανδιναβια δεν εχω ιδια αποψη, μονο απο 2 φιλικα ζευγαρια, που ενταξει, μεταξυ μας, ενα κλικ υπερβολικα προγκρεσιβ εκπαιδευση το ψιλογκρινιαζουν (Σουηδια, Μαλμο και Στοκχολμη)

20 minutes ago, Papakaliati said:

Τα περί σαθρού εκπαιδευτικού συστήματος δεν θα το σχολιάσω καν, και εμείς και πάμπολοι γνωστοί μας Ελλάδα σπουδάσαμε, και διαπρέψαμε στις χώρες που πήγαμε. Πιο motivated νιώθαμε πάντα από την πλειοψηφία των ντόπιων, και φάνηκε από την ανέλιξη μας. 

Δεν βλέπω κανένα λόγο λοιπόν να μην κάνουνε τα ίδια και τα παιδιά μας, εφόσον αυτό επιθυμούν. Δεν έχει να κάνει ούτε με παρκάρισμα, ούτε με ευκολία για εμάς, που είναι βέβαια εξαιρετικό για την ψυχική σου υγεία , και στο παιδί επίσης κάνει καλό να βλέπω λίγο παππού και γιαγιά και να μην μαθαίνει μόνο από τον μπαμπά και την μαμά, δεν τα ξέρουν και πολλά πια…

Αυτό που κάποιοι πάνε εξωτερικό και νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι τρίτος κόσμος, ποτέ δεν το κατάλαβα. Υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή από το να διαχωρίζεις τα σκουπίδια, που το ακούω συχνά σαν παράδειγμα, πραγματικά με ξεπερνά.  

Υπόψιν δεν λέω να μην πάει κάποιος εξωτερικό, 100% να πάει. Απλά να μην το παρουσιάζει ότι βρήκε την γη της επαγγελίας επειδή παίρνει έναν χ μισθό. Άμα έπαιρνε τα ίδια στην Ελλάδα με παρόμοιες συνθήκες εργασίας κολυμπώντας θα επιστρέφανε όσοι τα λένε αυτά.

Συμφωνώ απόλυτα με τις δυο τελευταίες παραγράφους, διαφωνώ αρκετά με τις δύο πρώτες. Και στα μαιευτήρια της Σιέρα Λεόνε γεννιούνται παιδιά, όταν όμως έχεις τη δυνατότητα να γεννήσει η γυναίκα σου σε ένα καλό μαιευτήριο, εκεί θα πας, δε θα μείνεις στη Σιέρα Λεόνε. Έχοντας δυο παιδιά που έχουν γεννηθεί Βέλγιο και δηλώνουν τόσο Βέλγοι όσο και Έλληνες κι έχοντας ζήσει το δημόσιο εκπαιδευτικό και παραεκπαιδευτικό σύστημα του Βελγίου καθώς και την μίζερη υποστήριξη των Ελλήνων εδώ από τα ελληνόγλωσσα τμήματα που βρίσκονται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ, το βέλγικο σύστημα παρουσιάζει λιγότερα στραβά. Όχι ότι δεν έχει στραβά. Και συγκρίνω δημόσια σχολεία, δε θα συγκρινω προφανώς το εδώ δημόσιο με το χ ψ ελληνικό ιδιωτικό, συγκρίνεις έτσι μήλα με πορτοκάλια.

Στο θέμα των παππούδων επίσης διαφωνώ αρκετά. Πιστεύω ότι ένα ζευγάρι παίρνει την απόφαση να κάνει παιδιά για να τα μεγαλώσει εκείνο, όχι για να τα μεγαλώσουν οι παππουδογιαγιάδες. Μπορούν να σκαρφιστούν όποια δικαιολογία πιστεύουν είτε ότι δεν προλαβαίνουν, είτε γιατί θέλουν να βγαίνουν βόλτες μέρα παραμέρα, είτε γιατί ποτέ δεν έμαθαν να μαγειρεύουν και να κάνουν διαχείριση ενός σπιτιού ή ότι "είναι καλό να βλέπουν 5 φορές τη βδομάδα τη γιαγιά". Υπάρχει πάντα η επιλογή να μην κάνεις παιδιά δεν είναι καθόλου κατακριτέο αυτό.

20 minutes ago, alefther said:

εξαρταται, εχεις  να πληρωσεις καλο ιδιωτικο Ελλαδα? δε θα δεις καμια ουσιαστικη διαφορα. Δεν εχεις, και τα παρκαρεις  σε δημοσιο, θα εχεις θεμα. Εμενα τα  ανηψια μου πανε στο ιδιο ιδιωτικο που πηγα εγω και  τ αδερφια μου, και ειλικρινα δε εχει τιποτα να  ζηλεψει απο "καλυτερα" σχολεια του αγγλοσαξωνικου κομματιου που ξερω. Για Σκανδιναβια δεν εχω ιδια αποψη, μονο απο 2 φιλικα ζευγαρια, που ενταξει, μεταξυ μας, ενα κλικ υπερβολικα προγκρεσιβ εκπαιδευση το ψιλογκρινιαζουν (Σουηδια, Μαλμο και Στοκχολμη)

Το θέμα όμως είναι να συγκρίνεις δημόσιο με δημόσιο, όχι δημόσιο με ιδιωτικό και να δεις πόσα στραβά υπάρχουν στα διαφορετικά συστήματα και νοοτροπίες. Έτσι μπορείς να συγκρίνεις παρόμοιες καταστάσεις. Δεν είναι να καταλήξουμε στο "αν έχεις λεφτά περνάς καλά" αλλά στο τι δυνατότητες δίνονται και σε κάποιον που δεν έχει πρόσβαση σε ιδιωτικό σχολείο ή σε ακριβές εξωσχολικές δραστηριότητες.

5 minutes ago, ProponitisTouKanape said:

Να μεγαλώσει κοντά στην οικογένεια του κι όχι να τους βλέπει μια φορά το χρόνο, μιλώντας τη μητρική του γλώσσα και όχι σουηδικά, φινλανδικά, ολλανδικά, γαλλικά ή οτιδήποτε άλλο. Και σιγά τα σχολεία του εξωτερικού, που σε λιγο στα δημόσια σχολεία στις μεγαλουπόλεις θα διδάσκουν τη σαρία μη τυχον και προσβληθεί κανένας 14χρονος wannabe τζιχαντιστής.

Τώρα όντως πιστεύεις ότι μετά από αυτό που έγραψες θα σε πάρει κάποιος σοβαρά και θα διαβάσει με τον ίδιο τόνο σοβαρότητας το υπόλοιπο κείμενο; 😅

• Like 6
  • Thanks 1

58 minutes ago, Speculoos said:

.Στο θέμα των παππούδων επίσης διαφωνώ αρκετά. Πιστεύω ότι ένα ζευγάρι παίρνει την απόφαση να κάνει παιδιά για να τα μεγαλώσει εκείνο, όχι για να τα μεγαλώσουν οι παππουδογιαγιάδες. Μπορούν να σκαρφιστούν όποια δικαιολογία πιστεύουν είτε ότι δεν προλαβαίνουν, είτε γιατί θέλουν να βγαίνουν βόλτες μέρα παραμέρα, είτε γιατί ποτέ δεν έμαθαν να μαγειρεύουν και να κάνουν διαχείριση ενός σπιτιού ή ότι "είναι καλό να βλέπουν 5 φορές τη βδομάδα τη γιαγιά". Υπάρχει πάντα η επιλογή να μην κάνεις παιδιά δεν είναι καθόλου κατακριτέο αυτό.

Προφανώς και η απόφαση είναι του ζευγαριού, αλλά που είναι το κακό να υπάρχει και η υποστήριξη από τους παππούδες; Όσο αυτοί επιλέγουν, και θέλουν να εμπλακούν.

Ο καθένας, και η κάθε οικογένεια αποφασίζει ότι θέλει, δεν έχουμε δουλειά εμείς να κρίνουμε την κάθε κατάσταση. Άμα μένεις Βέλγιο και αποφασίζεις να μεγαλώσεις εκεί τα παιδιά σου, θα θεωρείς ότι είναι η πιο σωστή απόφαση, ανεξάρτητα άμα όντως είναι.

Όπως εγώ που επέστρεψα ελληνική επαρχία πιστεύω ότι πήρα την σωστή απόφαση. Άμα θελήσουν τα παιδιά μου στο μέλλον να πάνε εξωτερικό φυσικά και θα πάνε, και εγώ το ίδιο έκανα.

• Like 1

1 ώρα πριν, Speculoos είπε

Το θέμα όμως είναι να συγκρίνεις δημόσιο με δημόσιο, όχι δημόσιο με ιδιωτικό και να δεις πόσα στραβά υπάρχουν στα διαφορετικά συστήματα και νοοτροπίες. Έτσι μπορείς να συγκρίνεις παρόμοιες καταστάσεις. Δεν είναι να καταλήξουμε στο "αν έχεις λεφτά περνάς καλά" αλλά στο τι δυνατότητες δίνονται και σε κάποιον που δεν έχει πρόσβαση σε ιδιωτικό σχολείο ή σε ακριβές εξωσχολικές δραστηριότητες.

δεν ειναι τοσο απλο. Δημοσια σχολεια,  Γαλλια, Αγγλια, Αμερικη ειναι οσο αθλια ειναι και εδω. Καλα Αμερικη ειδικα αμα  δε πετυχεις να ζεις σε "καλη" περιοχη παιζει το σχολειο να χει στην εισοδο  ανιχνευτες μεταλλων οπως αεροδρομιο για τα γκανια. Σουηδια το δημοσιο σου κοστιζει πανακριβα, θυμιζω οτι το κρατος (με δεδομενο οτι εχεις ενα αξιοπρεπες εισοδημα) σου  παιρνει κανονικα και με  το  νομο το μισο  σε ΑΜΕΣΟΥΣ φορους. Χωρια τους εμμεσους που  ειναι στο θεο. Οποτε δεν ειναι απλη  η συγκριση.

• Like 1

Το θέμα έχει ως εξής, αυτοί που είναι έξω γιατί τους απωθεί/έδιωξε κάτι από την Ελλάδα δεν έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

Απο την άλλη, αυτοί που είτε ποτέ δεν έφυγαν είτε γύρισαν αποδεχόμενοι την τρέχουσα κατάσταση, δεν πρόκειται να παλέψουν ώστε να αλλάξει κάτι.

Οποτε έχουμε ισοπαλία.

Τα πράγματα που εμένα με βγάζουν από τα ρούχα μου, για κάποιον μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικά ή και σωστά, δεν εξηγείται αλλιώς γιατί το κάθε ζωντανό στην Αθήνα τουλάχιστον θεωρεί δικαίωμα του να ξενυχτάει τους γείτονες του, να ρυπαίνει σαν να μην υπάρχει αύριο, να παρκάρει πραγματικά όπου να ναι «για 10 λεπτάκια μωρέ» και και και…

Και το κρίμα είναι, ότι σαν λαός δεν είμαστε κατώτεροι ή οπισθοδρομικοί σε σχέση με άλλους, ούτε η νομοθεσία μας είναι ελλιπής.

Το πρόβλημα είναι η εφαρμογή αυτής, ο μέσος Έλληνας όπως ο μέσος Αυστριακός, Τούρκος, Σέρβος κλπ θέλει πρόστιμα μέχρι να σβήσει ο ήλιος για να γίνει άνθρωπος, εκεί τους πονάει, και από εκεί έρχεται σταδιακά η αλλαγή σε μια κοινωνία.

Αυτα όσον αφορά τη συνύπαρξη με τους συνανθρώπους μας τουλάχιστον.

• Like 3

48 λεπτά πριν, Saufen είπε

Τα πράγματα που εμένα με βγάζουν από τα ρούχα μου, για κάποιον μπορεί να είναι εντελώς φυσιολογικά ή και σωστά, δεν εξηγείται αλλιώς γιατί το κάθε ζωντανό στην Αθήνα τουλάχιστον θεωρεί δικαίωμα του να ξενυχτάει τους γείτονες του, να ρυπαίνει σαν να μην υπάρχει αύριο, να παρκάρει πραγματικά όπου να ναι «για 10 λεπτάκια μωρέ» και και και…

Ακριβώς. Πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν ότι όλοι οι άνθρωποι θέλουν τα ίδια πράγματα. Δεν ισχύει. Κάποιοι δε θα γυρνούσαν στην Ελλάδα ούτε με μεγαλύτερο μισθό από αυτόν που παίρνουν στο εξωτερικό, όπως και κάποιοι δεν φεύγουν από την Ελλάδα ενώ θα μπορούσαν. Γι’αυτό και δεν υπάρχει αντικειμενικά καλύτερο μέρος. Υπάρχει αντικειμενικά πιο ηλιόλουστο, πιο μολυσμένο, πιο ασφαλές, με περισσότερες συναυλίες κ.ο.κ., αλλά μέχρι εκεί. 

• Like 4

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

6 ώρες πριν, Papakaliati είπε

Δεν βλέπω κανένα λόγο λοιπόν να μην κάνουνε τα ίδια και τα παιδιά μας, εφόσον αυτό επιθυμούν. Δεν

Το θέμα δεν είναι αν μπορεί να διαπρέψει κανείς στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι το σκατό που πρέπει να φάει συγκριτικά με έναν μαθητή πχ της Σκανδιναβίας (0 μάθηση στο σχολείο, 0 δραστηριότητες, αδιαφορία δασκάλων/καθηγητών, ανυπαρξία κοινωνικών υπηρεσιών, ακατάλληλες έως επικίνδυνες υποδομές, έξτρα φροντιστήρια για γλώσσες, έξτρα φρονιστήρια πόσα χρόνια για πανελλήνιες, μηδενική ευελεξία στο μαθησιακό πρόγραμμα, 4ετή προγράμματα σπουδών κ.α) κτλ. Πόσο μάλλον όταν κάποιος δεν έχει τις πλάτες (λεφτά) για να σπουδάσει σε άλλη πολή, πρόβλημα που είναι λυμένο στο εξωτερικό μέσω της ενίσχυσης/δανείου. Ακόμα και σε ιδιωτικό σχολείο να πας (που προφανώς δεν το αντέχουν όλοι οικονομικά), πολλά από αυτά τα σκατά δε μπορείς να τα αποφύγεις. Θεωρώ borderline εγκληματικό (ή/και εγωιστικό) να πάρει κάποιος το παιδί του από τη Νορβηγία για να το "εκπαιδεύσει" στην Ελλάδα. 

(μέχρι προπτυχιακό ήμουν Ελλάδα, μεταπτυχιακό Σουηδία και διδακτορικό Νορβηγία). 

Επεξ/σία από fmarulezkd
  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...