Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Manefs23 είπε

Φίλος 100% remote σε τι; βοήθα κ εμένα. Ψάχνω δουλειά και την Κυριακή παίρνω πρωτάθλημα 😂

Απο το ψάξιμο που κάνω by and large Yes.

Software engineering.

Με τι skillset και τι εμπειρία βρίσκεσαι και ψάχνεις? Νομίζω πιο πολύ δύσκολο είναι για junior αυτή τη στιγμή.

• Απαντ. 516
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Επισκέπτης
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Giakop89 είπε

Software engineering.

Με τι skillset και τι εμπειρία βρίσκεσαι και ψάχνεις? Νομίζω πιο πολύ δύσκολο είναι για junior αυτή τη στιγμή.

Σε ευχαριστώ για το κουράγιο που μου δίνεις 🤣 

Δημοσ.
1 hour ago, Giakop89 said:

Τελικά υπάρχει μείωση ζήτησης εργαζομένων στον τομέα της πληροφορικής? (Status update εννοώ)

Από αυτά που είδα και άκουσα εγώ στο Devox, πριν μερικές εβδομάδες στην Αθήνα, και από αυτά που διαβάζω για το techsaloniki, όλοι με το δίκανο κυνηγάνε τους engineers.!!

Τώρα που την έχουν δει κάποιοι τη μείωση, δεν μπορώ να καταλάβω...

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, filip123go είπε

Από αυτά που είδα και άκουσα εγώ στο Devox, πριν μερικές εβδομάδες στην Αθήνα, και από αυτά που διαβάζω για το techsaloniki, όλοι με το δίκανο κυνηγάνε τους engineers.!!

Τώρα που την έχουν δει κάποιοι τη μείωση, δεν μπορώ να καταλάβω...

Που κοιτάζεις αν επιτρέπετε για θέσεις εργασίας? Από linkedin που βλέπω πάντως είναι πεσμένα τα πράγματα.

Και για εξωτερικό αν γνωρίζει κάνεις για full remote από τι πλατφόρμες παίζουν εργασίες?

Thanks

Επεξ/σία από Giakop89
Επισκέπτης
Δημοσ.
Στις 18/5/2024 στις 3:11 ΠΜ, Giakop89 είπε

Που κοιτάζεις αν επιτρέπετε για θέσεις εργασίας? Από linkedin που βλέπω πάντως είναι πεσμένα τα πράγματα.

Και για εξωτερικό αν γνωρίζει κάνεις για full remote από τι πλατφόρμες παίζουν εργασίες?

Thanks

Για εξωτερικό full remote στο πρώην AngelList, πλέον λέγεται Wellfound (https://wellfound.com/) - Αν και είναι πεσμένο το τελευταίο 18μηνο, επι πανδημίας γινόταν χαμός. Αν ψάχνεις research oriented jobs μπές https://euraxess.ec.europa.eu/ Αν θες κεντρική ευρώπη π.χ Γερμανία, Αυστρία κλπ https://www.stepstone.de/en βοηθάει αν δεν μιλάς Γερμανικά. Επίσης, https://www.glassdoor.com/

Δημοσ.

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/446980_kyriakos-mitsotakis-ti-tha-kanoyme-gia-na-ekpaideysoyme-perissoteroys

Δεν έχει δίκιο; Μήπως είναι κάποια χρόνια πίσω; Άραγε μήπως τα μεγάλα κεφάλια θέλουν να αρχίζουν να πιέζουν τους μισθούς με την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων; Το τι διαδίδεται στα μέσα δεν αντανακλά απαραίτητα και την πραγματικότητα...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η πληροφορική είναι σαν την τέχνη.

Όλοι μπορούν να μάθουν την θεωρία.

Π.χ. στην ζωγραφική μπορεί να διδαχτεί κάποιος για τα είδη χρωμάτων, τις τεχνοτροπίες, τα εργαλεία, πως μπορεί να συνδυάσει διαφορετικές τεχνικές και υλικά για να παράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν δεν έχει μεράκι και ταλέντο ποτέ δεν θα δημιουργήσει αριστουργήματα, στην καλύτερη να δημιουργήσει μέτρια έργα.

Αντίστοιχα στην τεχνολογία πολλοί μπορούν να μάθουν την θεωρία αλλά θέλει ταλέντο για να αποκτήσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όσες εταιρείες ψάχνουν ψάχνουν χαμηλόμισθους προγραμματιστές θα τους κοστίσει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα.

Για τον ίδιο λόγο συστήνω να μην ασχοληθεί με την πληροφορική κανένας που δεν το έχει και χόμπι. Θέλει δια βίου διάβασμα, υπομονή, επιμονή και μεράκι. Χωρίς αυτά όσα και να πληρωθεί κάποιος δεν πρόκειται να κάνει σωστή δουλειά.

Επεξ/σία από StavrosD
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
24 λεπτά πριν, StavrosD είπε

Η πληροφορική είναι σαν την τέχνη.

Όλοι μπορούν να μάθουν την θεωρία.

Π.χ. στην ζωγραφική μπορεί να διδαχτεί κάποιος για τα είδη χρωμάτων, τις τεχνοτροπίες, τα εργαλεία, πως μπορεί να συνδυάσει διαφορετικές τεχνικές και υλικά για να παράξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν δεν έχει μεράκι και ταλέντο ποτέ δεν θα δημιουργήσει αριστουργήματα, στην καλύτερη να δημιουργήσει μέτρια έργα.

Αντίστοιχα στην τεχνολογία πολλοί μπορούν να μάθουν την θεωρία αλλά θέλει ταλέντο για να αποκτήσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όσες εταιρείες ψάχνουν ψάχνουν χαμηλόμισθους προγραμματιστές θα τους κοστίσει πολύ περισσότερο μακροπρόθεσμα.

Για τον ίδιο λόγο συστήνω να μην ασχοληθεί με την πληροφορική κανένας που δεν το έχει και χόμπι. Θέλει δια βίου διάβασμα, υπομονή, επιμονή και μεράκι. Χωρίς αυτά όσα και να πληρωθεί κάποιος δεν πρόκειται να κάνει σωστή δουλειά.

Δεν ξέρω αν συμφωνώ. Στην πληροφορική και να μην το έχεις μπορείς να φτιάξεις καλά πράγματα. (έτοιμες λύσεις, άπειρο documentation, στάνταρ μεθοδολογίες που απλά τις εφαρμόζεις χωρίς να ξέρεις κατά βάθος τι και πως. Πόσοι ξέρουν πως δουλεύουν οι λίστες από πίσω? ελάχιστοι. Τους κάνει αυτό κακούς? σε καμία περίπτωση.)

Επεξ/σία από atypicalcoder
  • Like 1
Δημοσ.
6 hours ago, whirlwind91 said:

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/446980_kyriakos-mitsotakis-ti-tha-kanoyme-gia-na-ekpaideysoyme-perissoteroys

Δεν έχει δίκιο; Μήπως είναι κάποια χρόνια πίσω; Άραγε μήπως τα μεγάλα κεφάλια θέλουν να αρχίζουν να πιέζουν τους μισθούς με την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων; Το τι διαδίδεται στα μέσα δεν αντανακλά απαραίτητα και την πραγματικότητα...

Ειδικά για αναλυτή δεδομένων, τρομερή συμβουλή...

Εδώ και το καινούριο GPT 4o έχει ειδικό εργαλείο για ανάλυση δεδομένων και βγάζει απευθείας charts, έχει απίστευτη γνώση excel και μπορεί να "καθαρίσει" δεδομένα από αρχείο που του ανεβάζεις, σκέψου το GPT-5 ή και το Gemini τι παπάδες θα κάνουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι τζούνιορ θέσεις θα εκλείψουν.

Δημοσ.
8 ώρες πριν, atypicalcoder είπε

Δεν ξέρω αν συμφωνώ. Στην πληροφορική και να μην το έχεις μπορείς να φτιάξεις καλά πράγματα. (έτοιμες λύσεις, άπειρο documentation, στάνταρ μεθοδολογίες που απλά τις εφαρμόζεις χωρίς να ξέρεις κατά βάθος τι και πως. Πόσοι ξέρουν πως δουλεύουν οι λίστες από πίσω? ελάχιστοι. Τους κάνει αυτό κακούς? σε καμία περίπτωση.)

Κάποτε νόμιζα ότι ήμουν καλός στον προγραμματισμό. Μπορούσα να κάνω τα πάντα.

Μου πήρε χρόνια να συνειδητοποιήσω ότι σπάνια υπάρχει η βέλτιστη λύση για όλες τις περιπτώσεις. Ανάλογα με την περίπτωση διαφέρει η βέλτιστη λύση.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει κάτι προγραμματιστικά και ο κάθε τρόπος έχει τα υπέρ και τα κατά του.

Πέρα από το να λειτουργεί ο κώδικας συχνά μας ενδιαφέρει να είναι εύκολα επαναχρησιμοποιήσιμος από τρίτους, να είναι ευανάγνωστος, να έχει επεξηγηματικά σχόλια, να είναι σταθερός, να κάνει διαχείριση σφαλμάτων, να μπορεί να κάνει scale out, να τρέχει παράλληλα σε διαφορετικούς πυρήνες, να έχει μεγάλο test coverage, να μπορεί να διανεμηθεί αυτόματα μέσω DevOps tools, να είναι modular και να μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα από διαφορετικές ομάδες προγραμματιστών, κλπ.

Οι βιβλιοθήκες βοηθάνε αλλά ξεζουμίζουν το σύστημα. Η διαφορά σε σχέση με παλιά είναι ότι σήμερα οι εταιρίες βασίζονται στα frameworks τα οποία για να είναι developer friendly κρύβουν την λειτουργικότητα και δεν επιτρέπουν στον developer να βελτιστοποιήσει τον κώδικα.

Ένα σύγχρονο παιχνίδι χρειάζεται δεκάδες ή εκατοντάδες ΜΒ στον δίσκο. Υπάρχουν καλογραμμένα παιχνίδια που σε λιγότερο από 1ΜΒ έχουν τα πάντα (γραφικά, ήχο, gameplay, κλπ). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό: https://www.myabandonware.com/game/warning-forever-dw9#download

warning-forever_11.webp.a898e6983a8ff1fc667764b92e691762.webp

Αντίθετα παλιότερα που οι πόροι του υπολογιστή ήταν περιορισμένοι οι προγραμματιστές είχαν βαθιά γνώση του συστήματος και έγραφαν πολύ αποδοτικό κώδικα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 90% των startup κλείνει. Το 10% που επιβιώνει δεν έχει μόνο καλή ιδέα και επενδυτές αλλά έχει και εξαιρετικούς προγραμματιστές.

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γνώμη μου: Σε 5-6 χρόνια απο τώρα το 50% των θέσεων θα είναι παρελθόν. Ένα 20-30% απλά θα κάνουν consultant ως συνεργάτες εταιρειών με βάση κάποιο εργαλείο AI. Ένα 15% θα εργάζεται για μια εταιρεία η οποία θα βασίζεται αποκλειστικά σε κάποιο περιβάλλον των μεγάλων (Amazon, Microsoft, Google) ... Κανένα 10% το πολύ θα είναι στα κλασσικά... Το θέμα είναι προς τα που να αλλάξω πεδιό γιατί πλέον δεν με πολυσυγκινεί.. Απλά οι Juniors θα είναι περισσότερο διαχειριστές κάποιου εργαλείου..

Επεξ/σία από Manefs23
Δημοσ.
7 hours ago, Manefs23 said:

Γνώμη μου: Σε 5-6 χρόνια απο τώρα το 50% των θέσεων θα είναι παρελθόν. Ένα 20-30% απλά θα κάνουν consultant ως συνεργάτες εταιρειών με βάση κάποιο εργαλείο AI. Ένα 15% θα εργάζεται για μια εταιρεία η οποία θα βασίζεται αποκλειστικά σε κάποιο περιβάλλον των μεγάλων (Amazon, Microsoft, Google) ... Κανένα 10% το πολύ θα είναι στα κλασσικά... Το θέμα είναι προς τα που να αλλάξω πεδιό γιατί πλέον δεν με πολυσυγκινεί.. Απλά οι Juniors θα είναι περισσότερο διαχειριστές κάποιου εργαλείου..

Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα για όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά. Η επίδραση των ΑΙ εργαλείων στην αγορά τα επόμενα πέντε χρόνια υποτιμάται από σχεδόν όλους αυτή τη στιγμή.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως τα πράγματα θα μείνουν λίγο-πολύ τα ίδια, αλλά όπως λες, είναι πολύ πιθανό πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας να εξαφανιστούν. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψεις ποια κατεύθυνση θα είναι πιο αποδοτική.

Επιπλέον, πρέπει να σου αρέσει το αντικείμενο για να είσαι αρκετά καλός σε αυτό.

Δημοσ.

Το AI βοηθάει στα junior, άντε και στα mid level προβλήματα.

Μου έχει τύχει σε αμέτρητα edge cases να μην μου εμφανίζει τίποτα χρήσιμο.

Πάντα θα υπάρχει ζήτηση για προγραμματιστές.

Οι πιο σταθερές θέσεις θα είναι αυτές που δεν είναι mainstream. Ότι γίνεται mainstream έχει δύο μειονεκτήματα:

1. Μπαίνουν πολλοί στον χώρο.

2. Υπάρχει πολλή γνώση και πληροφορία στο ίντερνετ η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ΑΙ για να αυτοματοποιήσει τις διεργασίες.

Αντίθετα ότι είναι εξεζητημένο θα έχει πάντα ζήτηση και καλές παροχές. Οι ελάχιστοι senior embedded developers παίρνουν 6ψήφιο μισθό τον χρόνο. DSP developers, aerospace engineers ακόμα περισσότερα.

Το σημαντικό κριτήριο είναι να επιλέξετε τι σας γεμίζει σαν ανθρώπους και ότι πόσο γεμίζει την τσέπη. Οι senior συχνά ασκούν διοικητικά καθήκοντα και αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στον προγραμματισμό, εστιάζουν μόνο στα σημαντικότερα προβλήματα. Οι διοικητικές θέσεις πληρώνουν καλύτερα οπότε πολλοί επιλέγουν τις προαγωγές.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι που τους γεμίζει το engineering και θεωρούν ψυχοφθόρες τις διοικητικές εργασίες οπότε επιλέγουν να παραμείνουν σε θέσεις που ασχολούνται μόνο με αυτό. Γνωρίζω άτομα και στις δύο πλευρές, είναι καθαρά προσωπική επιλογή το τι θα κάνει ο καθένας.

• Like 1
Επισκέπτης
Δημοσ.

Να αλλά πόσοι aerospace engineers να χρειαστούν; και δεν εννοώ Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν μόνο οι σχολές MIT, Caltech, Georgia κλπ βγάζουν συνολικά καμιά 100αρια απο (δυνατούς) τέτοιους κάθε χρόνο; που θα απορροφηθούν; 

Όταν μπήκα σε σχολή πληροφορικής, είχα κάνει μια εργασία για Νευρωνικά Δίκτυα. Θυμάμαι παιδευόμουν όλα τα Χριστούγεννα για να την παραδώσω. Ήταν προ εποχής keras, tensorflow, pytorch. Την είχα κάνει σε C++, είχα κουραστεί απίστευτα. Είχα πάρει 10/10 στο συγκεκριμένο μάθημα, ο μoναδικός φοιτητής με 10 σε αυτό το μάθημα, και ήμουν απιστευτα χαρούμενος και ενιωθα πολυ ισχυρος στο συγκεκριμένο πεδίο. Στο μεταπτυχιακό έκανα μια παρόμοια εργασία (NLP - Deep Learning) και χρειάστηκαν απλώς 20-25 εντολές tensorflow! Κάτι που θα μπορούσε να κάνει κάποιος που δεν έχει ιδέα. Το πεδιό έχει εξελιχθεί απίστευτα.

Κάτι που κάποτε μου πήρε χιλιάδες γραμμές κώδικα, μέρες ολόκληρες, γνώση θεωρίας και προγραμματισμού σε C++, το έκανα σε 20 γραμμές tensorflow, κάτι που το κάνει και κάποιος που του δείχνεις βασικές γνώσεις python και tensorflow. Έφαγα απίστευτη ξενέρα :P 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...