jimmy213 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 5 minutes ago, V.I.Smirnov said: Προφανώς τα αεροπλάνα είναι πιο σοβαρή δουλειά από το να στήνεις δίκτυα και ιστοσελίδες. Και δεν υπάρχει περίπτωση να απαξιωθούν αυτά που ξέρει με το πέρασμα του χρόνου.... Μ' αρέσει που δεν μιλάς υποτιμητικά, όπως είπες και πιο πάνω. Πιο απαιτητική είναι ως δουλειά και μάντεψε, ούτε στην πληροφορική απαξιώνονται οι γνώσεις που απέκτησε κάποιος.
Aprile Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Το θέμα είναι ότι από την στιγμή που το Ai θα μπορεί να γράφει κώδικα τί θα γίνει με τους χαμηλά στην ιεραρχία ή νεοεισερχόμενους στην αγορά της πληροφορικής.
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 9 λεπτά πριν, jimmy213 είπε Μ' αρέσει που δεν μιλάς υποτιμητικά, όπως είπες και πιο πάνω. Πιο απαιτητική είναι ως δουλειά και μάντεψε, ούτε στην πληροφορική απαξιώνονται οι γνώσεις που απέκτησε κάποιος. Ναι, το ξέρω 😂😂😂. Μαθαίνεις έξι μήνες ένα framework που είναι στη μόδα, και μετά από δυο χρόνια έχει αλλάξει ή έχει μπει στο χρονοντούλαπο... Άπειρες περιπτώσεις, τι να πρωτοθυμηθώ.... Επεξ/σία 28 Απριλίου 2024 από V.I.Smirnov
Moderators Kercyn Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Moderators Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 11 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Ναι, το ξέρω 😂😂😂. Μαθαίνεις έξι μήνες ένα framework που είναι στη μόδα, και μετά από δυο χρόνια έχει αλλάξει ή έχει μπει στο χρονοντούλαπο... Άπειρες περιπτώσεις, τι να πρωτοθυμηθώ.... Αυτό που λες δεν ισχύει. Οι εταιρείες δεν αλλάζουν frameworks κάθε 2 χρόνια. Από τη στιγμή που ξέρεις πώς δουλεύει ένας κλάδος, τότε το να μάθεις ένα καινούριο framework δεν είναι ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρο ούτε ιδιαίτερα δύσκολο. Οι δυσκολίες της δουλειάς δεν έχουν να κάνουν με τι frameworks χρησιμοποιεί η εταιρεία, αλλά με ένα σωρό άλλα πράγματα που ούτε απαξιώνονται ούτε αλλάζουν από εταιρεία σε εταιρεία. Είναι σα να απαξιώνω εγώ τη δουλειά του μηχανικού αεροσκαφών γιατί έχω την εντύπωση ότι κάθε βδομάδα του φέρνουν και άλλο μοντέλο να φτιάξει και πρέπει να μαθαίνει το καινούριο μοντέλο απ' την αρχή. Αυτή η αφελής προσέγγιση φαίνεται αστεία σε οποιονδήποτε έχει επαφή με το χώρο και καταλαβαίνει 2 πράγματα. 1
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, V.I.Smirnov είπε Λάθος κάνεις ! Kι εγώ είμαι στο χώρο και σου λέω κατηγορηματικά ότι ισχύει. Απλώς εσύ δεν το ξέρεις ή δεν το βλέπεις. Ειδικά για την ελλάδα, ξέρω ένα σωρό περιπτώσεις μηχανικών που αμοίβονται πάνω από 2500€. Π.χ., στο τμήμα R&D εργοστασίου στη Θεσ/νίκη που παράγει αλουμινένια προίόντα. Να μην πω περισότερα τώρα... Το οτι στο περιβαλλον σου εχεις καποιους σε ενα συγκεκριμενοι ηλικιακο γκρουπ που ειναι στα φορτε τους (30-40) που μαλλον κανανε μεταπτυχιακο και διδακτορικο σαν εσενα και βγαζουν το ποσο που ειπες σε καμια περιπτωση δεν σημαινει οτι αυτο αφορα πολλους. Το λεω με την εμπειρια 6 χρονων στην Αγγλια καθως και με εναν μεγαλο κυκλο γνωριμιων και συνεργατων στην Ελλαδα. Αν θες και να μιλησουμε με ποσα, ειναι λιγοι αυτοι που στην Ελλαδα ξεφευγουν απο το 1500αρι το μηνα με προυπηρεσια 5-7 χρονια στη βιομηχανια. 1 ώρα πριν, V.I.Smirnov είπε Οι θέσεις R&D απλώς μια περίπτωση. Υπάρχουν πολλές άλλες καλοπληρωμένες. Π.χ., φίλος μου μηχανικός αεροσκαφών έπιασε δουλειά σε εταιρεία συντήρησης αεροπλάνων (ελλάδα). Μισθός πάνω από 2500€ (δεν μου έχει πει ακριβώς). Βέβαια είχε εμπειρία σε μελέτες πεπερασμένων στοιχείων, και συντηρεί F-16 που πετάνε. Προφανώς τα αεροπλάνα είναι πιο σοβαρή δουλειά από το να στήνεις δίκτυα και ιστοσελίδες. Και δεν υπάρχει περίπτωση να απαξιωθούν αυτά που ξέρει με το πέρασμα του χρόνου.... Καλα κρασια. Ποσες ειναι οι αναγκες για μηχανικους σαν τον φιλο σου στην Ελλαδα? 50? 100? 200? Καταλαβαινεις λοιπον οτι πιανεσαι απο πολυ συγκεκριμενα παραδειγματα που αφορουν πολυ λιγους και βγαζεις ενα γενικο συμπερασμα που ειναι εντελως ατοπο? Και ενα ακομη σχολιο. Ο φιλος σου δουλευει πανω σε αεροσκαφη και εχει πολυ μεγαλες ευθυνες. Παιρνει εναν μισθο παρομοιο με αρκετους senior developers οι οποιοι δεν εχουν τοσες ευθυνες ουτε τοσο στρες που απορρεει απο τις ευθυνες. Αρα τι συγκρινεις? Ο Developer δουλευει απο το σπιτι, πιο χαλαρος και καθε χρονο παιρνει την αυξηση του. Αμα παιζαν μισθοι 2500 καθαρα Ελλαδα δεν θα ειχε μεινει μηχανικος Αγγλια, εδω για να καταλαβεις το ταβανι σε εναν μηχανικο ειναι 3000-3300 το μηνα καθαρα. Και μιλαμε για aerospace, automotive, robotics etc. Oil and gas παει και παραπανω αλλα δυσκολα μπαινεις... Επεξ/σία 28 Απριλίου 2024 από OxiGiannisGiannakis
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Kercyn είπε Αυτό που λες δεν ισχύει. Οι εταιρείες δεν αλλάζουν frameworks κάθε 2 χρόνια. Από τη στιγμή που ξέρεις πώς δουλεύει ένας κλάδος, τότε το να μάθεις ένα καινούριο framework δεν είναι ούτε ιδιαίτερα χρονοβόρο ούτε ιδιαίτερα δύσκολο. Οι δυσκολίες της δουλειάς δεν έχουν να κάνουν με τι frameworks χρησιμοποιεί η εταιρεία, αλλά με ένα σωρό άλλα πράγματα που ούτε απαξιώνονται ούτε αλλάζουν από εταιρεία σε εταιρεία. Είναι σα να απαξιώνω εγώ τη δουλειά του μηχανικού αεροσκαφών γιατί έχω την εντύπωση ότι κάθε βδομάδα του φέρνουν και άλλο μοντέλο να φτιάξει και πρέπει να μαθαίνει το καινούριο μοντέλο απ' την αρχή. Αυτή η αφελής προσέγγιση φαίνεται αστεία σε οποιονδήποτε έχει επαφή με το χώρο και καταλαβαίνει 2 πράγματα. Έχω ιδία εμπειρία, δεν μιλώ στο βρόντο. Οι εταιρείες δεν αλλάζουν αμέσως framework αλλά αλλάζουν αρκετά συχνά για να είναι "μέσα στα πράγματα", και κάθε φορά πρέπει να μπαίνεις στη διαδικασία να παρατάς ότι έμαθες και να ξαναπιάνεις κάτι άλλο. Αυτό είναι ακόμη πιο επιτακτικό για να παρακολουθείς επαγγελματικά τις εξελίξεις. Το δυστύχημα είναι ότι αυτές ΔΕΝ είναι γνώσεις διαχρονικής αξίας. Έχω ολόκληρη μηχανή γραφικών για ισομετρικά γραφικά γραμμένη στο DirectΧ 7 που δεν τρέχει πλέον πουθενά ! Μιλάμε για τεράστια προσωπική δουλειά. Έχω προγράμματα γραμμένα στο MFC της MS που κάποτε μεσουρανούσε, ενώ σήμερα δεν το ξέρει κανείς. Έχω shaders στο openGL, και στη Cg της NVidia που δεν τρέχουν πλέον. Προγράμματα σε παλιές εκδόσεις του Mathematica που δεν τρέχουν. Και αρκετά άλλα..... Αν τον χρόνο που αφιέρωσα για όλα αυτά τον δαπανούσα για να μελετήσω π.χ. μαθηματικά, το όφελός μου θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερο. Ποτέ δεν πρόκειται πλέον να δαπανήσω χρόνο για τέτοια πράγματα. Μόνον ότι δεν απαξιώνεται, όπως αλγοριθμική, θεωρία γραφικών CAD, και άλλα τέτοια που δεν εξαρτώνται από την επικρατούσα μόδα και συγκεκριμένα περιβάλλοντα. ΠΟΤΕ ξανά, ο χρόνος μου αξίζει χρυσάφι. Για τους προγραμματιστές που είναι δουλειά τους, ας τρέχουν πίσω από την κάθε google και MS να μαθαίνουν και να ξεμαθαίνουν..... Το δε παράδειγμα με το αεροπλάνο είναι εντελώς άστοχο. Oι διαφορές μεταξύ των μοντέλων υπάρχουν αλλά εκεί η γνώση που αποκτάς για το ένα μοντέλο μεταφέρεται εν πολλοίς στο άλλο. Κι επιπλέον η χρονική διάρκεια απασχόλησης με κάποιο μοντέλο είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη. Τα F-16 που συντηρεί ο φίλος συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από 25 χρόνια - και συνεχίζουν. Αυτό δεν γενικά ΔΕΝ συμβαίνει με τα frameworks στον προγραμματισμό. Π.χ., το MFC δεν έχει καμιά σχέση με την Qt, ούτε με το Gtk, ούτε με τις windows forms. Όποιος το έμαθε κάποτε απλώς έχασε το χρόνο του..... - 2 ώρες πριν, OxiGiannisGiannakis είπε Το οτι στο περιβαλλον σου εχεις καποιους σε ενα συγκεκριμενοι ηλικιακο γκρουπ που ειναι στα φορτε τους (30-40) που μαλλον κανανε μεταπτυχιακο και διδακτορικο σαν εσενα και βγαζουν το ποσο που ειπες σε καμια περιπτωση δεν σημαινει οτι αυτο αφορα πολλους. Το λεω με την εμπειρια 6 χρονων στην Αγγλια καθως και με εναν μεγαλο κυκλο γνωριμιων και συνεργατων στην Ελλαδα. Αν θες και να μιλησουμε με ποσα, ειναι λιγοι αυτοι που στην Ελλαδα ξεφευγουν απο το 1500αρι το μηνα με προυπηρεσια 5-7 χρονια στη βιομηχανια. Καλα κρασια. Ποσες ειναι οι αναγκες για μηχανικους σαν τον φιλο σου στην Ελλαδα? 50? 100? 200? Καταλαβαινεις λοιπον οτι πιανεσαι απο πολυ συγκεκριμενα παραδειγματα που αφορουν πολυ λιγους και βγαζεις ενα γενικο συμπερασμα που ειναι εντελως ατοπο? Και ενα ακομη σχολιο. Ο φιλος σου δουλευει πανω σε αεροσκαφη και εχει πολυ μεγαλες ευθυνες. Παιρνει εναν μισθο παρομοιο με αρκετους senior developers οι οποιοι δεν εχουν τοσες ευθυνες ουτε τοσο στρες που απορρεει απο τις ευθυνες. Αρα τι συγκρινεις? Ο Developer δουλευει απο το σπιτι, πιο χαλαρος και καθε χρονο παιρνει την αυξηση του. Αμα παιζαν μισθοι 2500 καθαρα Ελλαδα δεν θα ειχε μεινει μηχανικος Αγγλια, εδω για να καταλαβεις το ταβανι σε εναν μηχανικο ειναι 3000-3300 το μηνα καθαρα. Και μιλαμε για aerospace, automotive, robotics etc. Oil and gas παει και παραπανω αλλα δυσκολα μπαινεις... Tα καλά κρασιά σ' εσένα. Ο φίλος που δουλεύει σε αεροσκάφη εξειδικεύτηκε σε αεροδυναμική, κι έμαθε να κάνει μελέτες πεπερασμένων στοιχείων, όχι φυσικού αερίου και φωτοβολταϊκών ή το "εξοικονομώ" όπως η σάρα κι η μάρα της πιάτσας. Η δουλειά που κάνει είναι τυπική, όχι περισσότερο στρεσσογόνα από άλλες θέσεις. Eγχειρίδια ακολουθεί, μαζί με άλλους. Οι μισθοί είναι 2500€ στην ελλάδα για όσους έχουν κάνει σωστές επιλογές και εξειδικεύσεις. Και αυτοί είναι λίγοι διότι αυτοί που έχουν το μυαλό να επιλέξουν σωστά είναι επίσης λίγοι, άρα οι θέσεις επαρκούν. Αν πάτε και κάνετε μεταπτυχιακά σε διοίκηση, σε "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", σε ΑΙ, και σε άλλες παπάτζες που είναι πρόσκαιρες μόδες, πηγμένες από κόσμο, και αέρας κοπανιστός, δεν φταίει παρά το κεφάλι σας. Κι αν κάποιος θέλει να είναι χαλαρός δεν γίνεται ούτε developer ούτε μηχανικός αεροσκαφών. Πάει στην εκπαίδευση, δουλεύει το 1/3 από τους άλλους και τον υπόλοιπο χρόνο του κάνει ότι του αρέσει με την άνεσή του - ακόμη και "μαύρη δουλειά" χωρίς να τον πιέζει κανείς. Τα βλέπω από φίλους μου..... - Επεξ/σία 28 Απριλίου 2024 από V.I.Smirnov
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 36 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Tα καλά κρασιά σ' εσένα. Ο φίλος που δουλεύει σε αεροσκάφη εξειδικεύτηκε σε αεροδυναμική, κι έμαθε να κάνει μελέτες πεπερασμένων στοιχείων, όχι φυσικού αερίου και φωτοβολταϊκών όπως η σάρα κι η μάρα της πιάτσας. Η δουλειά που κάνει είναι τυπική. Eγχειρίδια ακολουθεί, μαζί με άλλους. Σε ρωτησα και αποφευγεις να απαντησεις, ποσοι ειναι σαν τον φιλο σου στην Ελλαδα? 50?100? 200? Η απαντηση για καποιον σε επαφη με την ελληνικη πραγματικοτητα ειναι οτι ειναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ. Οποτε τι συζηταμε? Ενα ακραιο παραδειγμα που αφορα ελαχιστους?
Moderators Kercyn Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Moderators Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 16 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Oι διαφορές μεταξύ των μοντέλων υπάρχουν αλλά εκεί η γνώση που αποκτάς για το ένα μοντέλο μεταφέρεται εν πολλοίς στο άλλο. Αυτό ακριβώς είναι που εννοώ και εκεί που λέω ότι κάνεις λάθος λέγοντας ότι δεν ισχύει για τον προγραμματισμό. 18 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Έχω ιδία εμπειρία, δεν μιλώ στο βρόντο. Οι εταιρείες δεν αλλάζουν αμέσως framework αλλά αλλάζουν αρκετά συχνά για να είναι "μέσα στα πράγματα", και κάθε φορά πρέπει να μπαίνεις στη διαδικασία να παρατάς ότι έμαθες και να ξαναπιάνεις κάτι άλλο. Αυτό είναι ακόμη πιο επιτακτικό για να παρακολουθείς επαγγελματικά τις εξελίξεις. Το δυστύχημα είναι ότι αυτές ΔΕΝ είναι γνώσεις διαχρονικής αξίας. Έχω ολόκληρη μηχανή γραφικών για ισομετρικά γραφικά γραμμένη στο Direct 7 που δεν τρέχει πλέον πουθενά ! Μιλάμε για τεράστια προσωπική δουλειά. Έχω προγράμματα γραμμένα στο MFC της MS που κάποτε μεσουρανούσε, ενώ σήμερα δεν το ξέρει κανείς. Έχω shaders στο openGL, και στη Cg της NVidia που δεν τρέχουν πλέον. Προγράμματα σε παλιές εκδόσεις του Mathematica που δεν τρέχουν. Και αρκετά άλλα..... Αν τον χρόνο που αφιέρωσα για όλα αυτά τον δαπανούσα για να μελετήσω π.χ. μαθηματικά, το όφελός μου θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερο. Ποτέ δεν πρόκειται πλέον να δαπανήσω χρόνο για τέτοια πράγματα. Μόνον ότι δεν απαξιώνεται, όπως αλγοριθμική, θεωρία γραφικών CAD, και άλλα τέτοια που δεν εξαρτώνται από την επικρατούσα μόδα και συγκεκριμένα περιβάλλοντα. ΠΟΤΕ ξανά, ο χρόνος μου αξίζει χρυσάφι. Εσάς που είναι δουλειά σας, τρεχάτε να μαθαίνετε και να ξεμαθαίνετε..... Τα εργαλεία προφανώς αλλάζουν και βελτιώνονται, δε μένουν στάσιμα. Η βάση παραμένει η ίδια. Αν μπορείς να κάνεις κάτι σε ένα εργαλείο, μπορείς να το κάνεις και στο επόμενο. Δεν είναι λογικό να περιμένεις ένα εργαλείο 20 χρόνων να λειτουργεί χωρίς συντήρηση σε κανέναν κλάδο και τομέα. Μαθαίνεις τα εργαλεία της δουλειάς σου, τα οποία σου επιτρέπουν να βγάζεις λεφτά για να ζήσεις. Τώρα αν εσύ το θεωρείς αυτό χάσιμο χρόνου, οκ. Τώρα αν κάποιος θέλει να μείνει θεωρητικός και αποκομμένος από την πρακτική εφαρμογή είναι δικαίωμά του, όλοι χρειάζονται! Αν και ο θεωρητικός πρέπει να μένει ενημερωμένος πάνω στις αλλαγές του κλάδου του, αλλιώς και αυτός μένει πίσω από άλλους που ενημερώνονται. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. 20 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Κι επιπλέον η χρονική διάρκεια απασχόλησης με κάποιο μοντέλο είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη. Τα F-16 που συντηρεί ο φίλος συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από 25 χρόνια - και συνεχίζουν. Οι εταιρείες έχουν συστήματα που τρέχουν 10 και 15 και 25 χρόνια.
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 42 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Οι μισθοί είναι 2500€ στην ελλάδα για όσους έχουν κάνει σωστές επιλογές και εξειδικεύσεις. Και αυτοί είναι λίγοι διότι είναι αυτοί που έχουν το μυαλό να επιλεξουν σωστά είναι επίσης λίγοι, άρα οι θέσεις επαρκούν. Αν πάτε και κάνετε μεταπτυχιακά σε διοίκηση, σε "ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", σε ΑΙ, και σε άλλες παπάτζες που είναι πρόσκαιρες μόδες και αέρας κοπανιστός, δεν φταίει παρά το κεφάλι σας. Μα αμα πλακωσουν και κανουν ολοι εξιδεικευσεις στην αεροναυπηγικη και σε παρομοια niche πεδια οι μισθοι θα πεσουν στο χωμα και στα πεδια αυτα. Ξαναλεω αν υπηρχαν πολλες δουλειες για μηχανικους με τετοιους μισθους Ελλαδα κανενας δεν θα εφευγε εξω, εκτος απο καμια Ελβετια και αν. Αστο... Και εφοσον πιασαμε το aerospace, σε αυτον το χωρο ειμαι Αγγλια, μιλαμε για εναν κλαδο με 100κ εργαζομενους στη χωρα. Ε δυσκολκα ξεφευγεις απο τα 50k η 3000 καθαρα το μηνα. Και μιλαμε για ανθρωπους με χρονια εμπειρια σε six sigma, lean, FEA, και εμπειρια σε προηγμενες τεχνικες κατασκευες. Αλλα Ελλαδα βρεχει μισθους 2.5k και οι ανοητοι ιθαγενεις χαχολοι δεν το εχουν παρει χαμπαρι. Καλα κρασια. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2024 από OxiGiannisGiannakis 1
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 1 λεπτό πριν, Kercyn είπε Αυτό ακριβώς είναι που εννοώ και εκεί που λέω ότι κάνεις λάθος λέγοντας ότι δεν ισχύει για τον προγραμματισμό. Τα εργαλεία προφανώς αλλάζουν και βελτιώνονται, δε μένουν στάσιμα. Η βάση παραμένει η ίδια. Αν μπορείς να κάνεις κάτι σε ένα εργαλείο, μπορείς να το κάνεις και στο επόμενο. Δεν είναι λογικό να περιμένεις ένα εργαλείο 20 χρόνων να λειτουργεί χωρίς συντήρηση σε κανέναν κλάδο και τομέα. Μαθαίνεις τα εργαλεία της δουλειάς σου, τα οποία σου επιτρέπουν να βγάζεις λεφτά για να ζήσεις. Τώρα αν εσύ το θεωρείς αυτό χάσιμο χρόνου, οκ. Τώρα αν κάποιος θέλει να μείνει θεωρητικός και αποκομμένος από την πρακτική εφαρμογή είναι δικαίωμά του, όλοι χρειάζονται! Αν και ο θεωρητικός πρέπει να μένει ενημερωμένος πάνω στις αλλαγές του κλάδου του, αλλιώς και αυτός μένει πίσω από άλλους που ενημερώνονται. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Οι εταιρείες έχουν συστήματα που τρέχουν 10 και 15 και 25 χρόνια. Φίλε μου ένας πληροφορικάριος που είναι επαγγελματίας προγραμματιστής αναγκαστικά μπαίνει σ' αυτή τη διαδικασία. Το να μαθαίνει και πρόσκαιρα πράγματα είναι καλώς ή κακώς αναπόφευκτο. Για μένα όμως που δεν είμαι, αυτό δεν αξίζει τον κόπο και τον χρόνο μου. -
Moderators Kercyn Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Moderators Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 2 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε Φίλε μου ένας πληροφορικάριος που είναι επαγγελματίας προγραμματιστής αναγκαστικά μπαίνει σ' αυτή τη διαδικασία. Το να μαθαίνει και πρόσκαιρα πράγματα είναι καλώς ή κακώς αναπόφευκτο. Για μένα όμως που δεν είμαι, αυτό δεν αξίζει τον κόπο και τον χρόνο μου. - Δηλαδή εσύ, στα τόσα χρόνια σπουδών και θεωρητικής εκπαίδευσης, δεν έτυχε ποτέ να διαβάσεις κάποια καινούρια έρευνα ή paper ή οτιδήποτε που να άλλαζε, βελτίωνε ή έκανε obsolete κάτι που είχες μάθει νωρίτερα; Γιατί αν όχι, τότε αυτό μάλλον σημαίνει ότι η επιστήμη δεν προχωράει. 2
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 39 λεπτά πριν, Kercyn είπε Δηλαδή εσύ, στα τόσα χρόνια σπουδών και θεωρητικής εκπαίδευσης, δεν έτυχε ποτέ να διαβάσεις κάποια καινούρια έρευνα ή paper ή οτιδήποτε που να άλλαζε, βελτίωνε ή έκανε obsolete κάτι που είχες μάθει νωρίτερα; Γιατί αν όχι, τότε αυτό μάλλον σημαίνει ότι η επιστήμη δεν προχωράει. Κάποιες φορές ναι. Yπάρχει κι εκεί το πρόβλημα του "obsolation" αλλά είναι πολύ μικρότερο, και σπάνια αναιρεί την αξία της υπάρχουσας γνώσης - καμιά σχέση με αυτό που συμβαίνει με τα προγραμματιστικά εργαλεία δυστυχώς. Είναι από τις αναπόφευκτες κατάρες των προγραμματιστών. Προφανώς η ουσιαστική γνώση της πληροφορικής (αλγοριθμική, θεωρία πληροφορίας κ.α.) δεν έχει αυτό το πρόβλημα... - 50 λεπτά πριν, OxiGiannisGiannakis είπε Σε ρωτησα και αποφευγεις να απαντησεις, ποσοι ειναι σαν τον φιλο σου στην Ελλαδα? 50?100? 200? Η απαντηση για καποιον σε επαφη με την ελληνικη πραγματικοτητα ειναι οτι ειναι ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ. Οποτε τι συζηταμε? Ενα ακραιο παραδειγμα που αφορα ελαχιστους? Απάντησα. Είναι ελάχιστοι, διότι ελάχιστοι έχουν την κρίση να στραφούν σε κλάδους έξω από τις εύκολες κοινοτοπίες. Οι μεγάλοι μισθοί αφορούν αυτούς που έχουν την κρίση να κάνουν επιλογές και εξειδικεύσεις έξω από τα συνηθισμένα που κάνει η σάρα κι η μάρα. Γι αυτούς παίζουν οι μεγάλοι μισθοί, όχι για τους υπόλοιπους. Π.χ., κάποιος μηχανικός που θα ασχοληθεί με τα φωτοβολταΪκά τι περιμένει κάνει; ας ασχοληθεί με την ασφάλεια σε μεγάλες ενεργειακές εγκαταστάσεις ή πυρηνικούς σταθμούς. Και μόνον η βιτρίνα που δίνει ένας τέτοιος τίτλος δίνει πολλά. - Επεξ/σία 28 Απριλίου 2024 από V.I.Smirnov
OxiGiannisGiannakis Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 17 λεπτά πριν, V.I.Smirnov είπε ας ασχοληθεί με την ασφάλεια σε μεγάλες ενεργειακές εγκαταστάσεις ή πυρηνικούς σταθμούς. Και μόνον η βιτρίνα που δίνει ένας τέτοιος τίτλος δίνει πολλά. Ο τιτλος δινει πολλα αν πας το Πασχα στο χωριο. Αλλα μεχρι εκει. Η αγορα εχει στανταρ απολαβες οπως προσπαθησα να σου εξηγησω πιο πανω. Ασε που σε ολες τις χωρες θες security clearance για να πλησιασεις εναν πυρηνικο αντιδραστηρα, ποσο μαλλον να δουλεψεις πανω στην τεχνολογια αυτη. Και τις πιο πολλες φορες αυτο σημαινει υπηκοοτητα. Με λιγα λογια προσπαθω να σου εξηγησω οτι καλες οι εκθεσεις ιδεων που απο οτι υποψιαζομαι προερχονται απο καποιον με ξεκαθαρο ακαδημαικο background, αλλα η πραγματικοτητα στην βιομηχανια και τη ζωη εξω απο τη γυαλα του πανεπιστημιου ειναι διαφορετικη. Επεξ/σία 28 Απριλίου 2024 από OxiGiannisGiannakis 2
V.I.Smirnov Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 Δημοσ. 28 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 25 λεπτά πριν, OxiGiannisGiannakis είπε Ο τιτλος δινει πολλα αν πας το Πασχα στο χωριο. Αλλα μεχρι εκει. Η αγορα εχει στανταρ απολαβες οπως προσπαθησα να σου εξηγησω πιο πανω. Ασε που σε ολες τις χωρες θες security clearance για να πλησιασεις εναν πυρηνικο αντιδραστηρα, ποσο μαλλον να δουλεψεις πανω στην τεχνολογια αυτη. Και τις πιο πολλες φορες αυτο σημαινει υπηκοοτητα. Με λιγα λογια προσπαθω να σου εξηγησω οτι καλες οι εκθεσεις ιδεων που απο οτι υποψιαζομαι προερχονται απο καποιον με ξεκαθαρο ακαδημαικο background, αλλα η πραγματικοτητα στην βιομηχανια και τη ζωη εξω απο τη γυαλα του πανεπιστημιου ειναι διαφορετικη. Το να φτάσεις τελικά να δουλέψεις ακριβώς εκεί ίσως είναι απίθανο. Αλλά το να κάνεις MSc σε σχετικό τομέα και να έχεις την βιτρίνα είναι ήδη πολύ σημαντικό για να ξεχωρίσεις. Στο ΕΜΠ έχει μαθήματα που αφορούν πυρηνικούς αντιδραστήρες. Δεν μπορεί να τα πάρει κάποιος φοιτητής; δεν μπορεί να ενδιαφερθεί να μελετήσει γι αυτά τα θέματα, και μετά να ψάξει στο εξωτερικό ένα MSc σε τέτοιους τομείς για να αποκτήσει τη βασική βιτρίνα ; Στα προγραμματιστικά που έχουν λυσσάξει όλοι πώς το κάνει δηλαδή; Μια χαρά μπορεί λοιπόν, απλώς δεν το κάνει επειδή είναι κοντόφθαλμος.... - Επεξ/σία 28 Απριλίου 2024 από V.I.Smirnov
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα