filip123go Δημοσ. 15 Απριλίου 2024 Δημοσ. 15 Απριλίου 2024 2 minutes ago, rain-man said: Καταρχάς ότι τα έχουν μάθει κάποτε δεν σημαίνει ότι τα ξέρουν απέξω όταν εσύ θες να τα δεις. Φαντάσουν να έλεγες σε έναν γιατρό να σου απαριθμήσει ότι έχουν μάθει σε 6+ χρόνια σπουδών. Τα ξέρουν στον βαθμό που όταν το χρειαστούν ξέρουν που να ανατρέξουν. Στο πολυτεχνείο κάνεις 60 μαθήματα με τεράστια ύλη και κάνεις μια διπλωματική που πλησιάζει το 9μηνο για να την τελειώσεις στην μέση περίπτωση. Οι άνδρες κάνουν και 1 χρόνο στρατό. Πρακτικά αυτά που λες ο άλλος μπορεί να έχει να τα δει 3 και περισσότερα χρόνια...τρόπο σκέψης καλλιεργούν τα πανεπιστήμια όχι παπαγαλίες. Αρχικά, το διευκρίνισα "μόλις έχει βγει από τη σχολή". Επίσης αυτά που ρωτάω είναι τα πλέον βασικά που πρέπει να ξέρει για μπορεί να θεωρείται μηχανικός πληροφορικής. Το να ξέρεις τι complexity έχει ένα if και ένα for, μόνο παγαλια δεν είναι. Το ίδιο και τ α shorting algorithm (καλά τη διαφορά μεταξύ interface και class δεν το συζητώ καν). Δεν ζήτησα ουτε γραφους ούτε memory management, ούτε ανάλυση σήματος (τα οποία και αυτά τα μάθαμε στη σχολή btw). και στο φινάλε εάν θέλεις να "καλλιεργήσεις τη σκέψη σου" τότε να βρεις μια εταιρεία για να σε πληρώνει γι αυτό, και όχι για το πτυχίο σου. Spoiler Κάτι τέτοια άτομα πάνε για interviews και όταν τους ρωτάς, βασικά πράγματα, σε κοιτάζουν σα να μιλάς κινέζικα. 5 minutes ago, great said: εχω την αποψη μου και την εμπειρια μου οποτε διαφωνω. Ορεξη μηδεν, ερχονται και καθονται και φεγουν 17:00, ολο το 8αρω μια ερωτηση δνε γινετε, ο μισθος τι θελε ιγια πρωτη δουλεια ? θα παρει ενα χιλιαρικο , επισης τι παει να πει μετακινηση ? τι καλομαθημα ειναι αυτο; πρεπει να ειναι διπλα απο το σπιτι του ? Ξαναλεω πρωτη δουλεια, junior, entry level , εαν δεν δωσει πονο τωρα και ορεξη ποτε θα το κανει ? εαν δεν τρεξει ποτε θα το κανει ? Και μην αρχισει κανεις για απανθρωπες συνθηκες και γαλέρες δεν εννοω αυτο. Το βλεπω με το πως ειμουνα εγω στα 24 ας πουμε. Δυστυχώς/ευτυχώς αυτό δεν υπάρχει πλέον (πραγματικά δεν μπορώ να αποφασίσω, και σου μιλάω σαν άτομο που έχει δουλέψει πολλά χρόνια χωρίς μισθό). Τα παιδιά που είναι τώρα 22-23 απλά δεν ενδιαφέρονται. Τι λέει το job description, αυτό θα κάνει. Τι ώρα λέει ότι σχολαει, ούτε λεπτό παραπάνω δεν θα καθήσει. Οτιδήποτε παραπάνω θέλει ο εργοδότης, θα το πληρώσει. Και στη 2η 3η στραβή, την επόμενη μέρα απλά δεν έρχεται για δουλειά. Τον ψάχνεις για να υπογράψει παραίτηση.. 1
rain-man Δημοσ. 15 Απριλίου 2024 Δημοσ. 15 Απριλίου 2024 Δεν χρειάζεται να έχεις αποστηθίσει τίποτα την σημερινή εποχή, για αυτό έχουμε τους υπολογιστές και τα μέσα αποθήκευσης. Στόχος των πανεπιστημίων εν προκειμένω είναι να βγάζουν μηχανικούς, αυτό σημαίνει να ξέρουν να αναλύουν και να συνθέτουν πληροφορίες. Ένας μηχανικός μαθαίνει και ξεμαθαίνει πράγματα όλη του τη ζωή ανάλογα με το αντικείμενο εργασίας. Για αυτό και τα πανεπιστήμια δίνουν πολλές και γενικές γνώσεις και τρόπο σκέψης σε αντίθεση με τα ΙΕΚ που προσανατολίζονται σε πολύ συγκεκριμένες δεξιότητες. Είναι απολύτως αποδεκτό οι εταιρείες να λειτουργούν όπως νομίζουν αυτές καλύτερα, το ίδιο αποδεκτές είναι και οι επιλογές των νέων σήμερα που αποτελούν κατά τεκμήριο την πιο μορφωμένη γενιά που έβγαλε η Ελλάδα και με πολύ αναντίστοιχους μισθούς (πλέον οι προτελευταίοι στην Ευρώπη σε αγοραστική δύναμη μπροστά μόνο απ' την Βουλγαρία και αυτή μας προσεγγίζει με γοργούς ρυθμούς).
atypicalcoder Δημοσ. 15 Απριλίου 2024 Δημοσ. 15 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, great είπε εχω την αποψη μου και την εμπειρια μου οποτε διαφωνω. Ορεξη μηδεν, ερχονται και καθονται και φεγουν 17:00, ολο το 8αρω μια ερωτηση δνε γινετε, ο μισθος τι θελε ιγια πρωτη δουλεια ? θα παρει ενα χιλιαρικο , επισης τι παει να πει μετακινηση ? τι καλομαθημα ειναι αυτο; πρεπει να ειναι διπλα απο το σπιτι του ? Ξαναλεω πρωτη δουλεια, junior, entry level , εαν δεν δωσει πονο τωρα και ορεξη ποτε θα το κανει ? εαν δεν τρεξει ποτε θα το κανει ? Και μην αρχισει κανεις για απανθρωπες συνθηκες και γαλέρες δεν εννοω αυτο. Το βλεπω με το πως ειμουνα εγω στα 24 ας πουμε. Και πότε θέλεις να φεύγουν; είσαι λίγο ισοπεδωτικός. Όταν ένας δουλεύει για τον βασικό καλά κάνει και δεν έχει την ***αυλα. Ζητάτε όλα αυτά αλλά εσείς τι δίνετε; συμφωνώ ότι στην αρχή πρέπει να ανεχτούμε κάποια πράγματα (πχ χαμηλό μισθό) αλλά όχι και να μας *** και από πάνω. Επεξ/σία 15 Απριλίου 2024 από atypicalcoder 5
ProponitisTouKanape Δημοσ. 15 Απριλίου 2024 Δημοσ. 15 Απριλίου 2024 1 ώρα πριν, great είπε εχω την αποψη μου και την εμπειρια μου οποτε διαφωνω. Ορεξη μηδεν, ερχονται και καθονται και φεγουν 17:00, ολο το 8αρω μια ερωτηση δνε γινετε, ο μισθος τι θελε ιγια πρωτη δουλεια ? θα παρει ενα χιλιαρικο , επισης τι παει να πει μετακινηση ? τι καλομαθημα ειναι αυτο; πρεπει να ειναι διπλα απο το σπιτι του ? Ξαναλεω πρωτη δουλεια, junior, entry level , εαν δεν δωσει πονο τωρα και ορεξη ποτε θα το κανει ? εαν δεν τρεξει ποτε θα το κανει ? Και μην αρχισει κανεις για απανθρωπες συνθηκες και γαλέρες δεν εννοω αυτο. Το βλεπω με το πως ειμουνα εγω στα 24 ας πουμε. Αυτό μου θυμίζει το "εγώ στην ηλικία σου περπατούσα 15 χλμ για το σχολείο μέσα στις λάσπες". Όταν έχεις εναλλακτικές δε σου φτάνει το χιλιάρικο (που είναι σαν 800 ευρώ προ κοβιντ). Θέλεις και τη (μερική) τηλεργασία. Θέλεις και προοπτικές να προχωρήσεις. Θες να μη δουλεύεις και απλήρωτες υπερωρίες. Ας μη κατηγορούμε τη νέα γενιά που έχει απαιτήσεις. Κι όσοι βγήκαν στην αγορά στην κρίση έπαιρναν 600 ευρώ και έλεγαν και ευχαριστώ. Άρα πρέπει κι οι νέοι σήμερα να κάνουν το ίδιο; 10
Stikonero Δημοσ. 15 Απριλίου 2024 Δημοσ. 15 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, great είπε ερχονται και καθονται και φεγουν 17:00 και πότε θες να φύγουν; 3 ώρες πριν, filip123go είπε Τι λέει το job description, αυτό θα κάνει. Τι ώρα λέει ότι σχολαει, ούτε λεπτό παραπάνω δεν θα καθήσει. Οτιδήποτε παραπάνω θέλει ο εργοδότης, θα το πληρώσει. ναι εάν ο εργοδότης θέλει ένας υπάλληλος του να κάνει δουλειές πέντε ανθρώπων σε μία τότε να στάξει πέντε μισθούς σε ένα, επίσης εάν ο εργοδότης θέλει να κάτσει ο υπάλληλος παραπάνω τότε να πληρώσει υπερορίες. 3 ώρες πριν, great είπε ο μισθος τι θελε ιγια πρωτη δουλεια τουλάχιστον τον κατώτατο 3 ώρες πριν, great είπε επισης τι παει να πει μετακινηση ? τι καλομαθημα ειναι αυτο; πρεπει να ειναι διπλα απο το σπιτι του όταν έχεις βάλει την εταιρεία σου στα 15 χιλιόμετρα έξω από την πόλη και οι συγκοινωνίες είναι ανύπαρκτες ναι τότε καλά κάνει ο κόσμος και παραπονιέται, βλέπεις δεν έχουν όλοι αυτοκίνητα γιατί από μισθό παίρνουν φραγκοδίφραγκα. Επεξ/σία 15 Απριλίου 2024 από Stikonero 6 1
ProponitisTouKanape Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 10 ώρες πριν, Stikonero είπε τουλάχιστον τον κατώτατο Δουλειά "καριέρας" για κατώτατο πλέον δεν αξίζει, ας δουλέψει καλύτερα κάποιος στο Γρηγόρη μερικούς μήνες μέχρι να βρει κάτι καλύτερο. Τουλάχιστον να έχει τσάμπα καφέδες. Είχα φίλο που ξεκίνησε σε δουλειά σε μεγάλη εταιρία με τον κατώτατο με την προοπτική του "ναι θα σε ανεβάσουμε γρήγορα, απλά εδώ όλοι ξεκινάμε με κατώτατο" και χρειάστηκε 3 χρόνια για να φτάσει τα 1,000 ευρώ. Και όχι το 2015, πρόσφατα.
Ntinaras Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 14 ώρες πριν, great είπε εχω την αποψη μου και την εμπειρια μου οποτε διαφωνω. Ορεξη μηδεν, ερχονται και καθονται και φεγουν 17:00, ολο το 8αρω μια ερωτηση δνε γινετε, ο μισθος τι θελε ιγια πρωτη δουλεια ? θα παρει ενα χιλιαρικο , επισης τι παει να πει μετακινηση ? τι καλομαθημα ειναι αυτο; πρεπει να ειναι διπλα απο το σπιτι του ? Ξαναλεω πρωτη δουλεια, junior, entry level , εαν δεν δωσει πονο τωρα και ορεξη ποτε θα το κανει ? εαν δεν τρεξει ποτε θα το κανει ? Και μην αρχισει κανεις για απανθρωπες συνθηκες και γαλέρες δεν εννοω αυτο. Το βλεπω με το πως ειμουνα εγω στα 24 ας πουμε. Αν θελεις να κατσει παραπανω απο το 8ωρο του, να τον πληρωσεις. Σε τζαμπατζηδες εργοδοτες δεν δουλευουμε. 8
BlueBlade Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 (επεξεργασμένο) 14 ώρες πριν, filip123go είπε Τι ώρα λέει ότι σχολαει, ούτε λεπτό παραπάνω δεν θα καθήσει. Οτιδήποτε παραπάνω θέλει ο εργοδότης, θα το πληρώσει. Διαφωνώ κάθετα εδώ και με εσένα και με τον φίλο πιο πριν. Το παράλογο ποιο είναι; Γιατί μπορεί να σου φαίνεται παράλογο που ο υπάλληλος φεύγει την ώρα που έχετε συμφωνήσει από κοινού και κυρίως, γιατί σου φαίνεται περίεργο να ζητάει να πληρωθεί την οποια υπερωρία; Δε θα έπρεπε ρε παιδιά να συζητάμε ακόμα τα αυτονόητα σε αυτήν την χώρα το 2024..... Στο μόνο που θα συμφωνήσω, είναι για τις προσδοκίες που έχουν μερικοί για junior θέσεις, remote working, τέλειος πρώτος μισθος κτλ. που είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επεξ/σία 16 Απριλίου 2024 από BlueBlade
TRP Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 41 λεπτά πριν, ProponitisTouKanape είπε Δουλειά "καριέρας" για κατώτατο πλέον δεν αξίζει, ας δουλέψει καλύτερα κάποιος στο Γρηγόρη μερικούς μήνες μέχρι να βρει κάτι καλύτερο. Τουλάχιστον να έχει τσάμπα καφέδες. Είχα φίλο που ξεκίνησε σε δουλειά σε μεγάλη εταιρία με τον κατώτατο με την προοπτική του "ναι θα σε ανεβάσουμε γρήγορα, απλά εδώ όλοι ξεκινάμε με κατώτατο" και χρειάστηκε 3 χρόνια για να φτάσει τα 1,000 ευρώ. Και όχι το 2015, πρόσφατα. Αυτό έγινε μένοντας στην ίδια εταιρεία σε αυτό το διάστημα ή αλλάζοντας δουλειά άνα 1-2 χρόνια που ακούγεται πολύ ως ένας τρόπος να ανέβεις μισθό κάπως πιο γρήγορα;
spectaculator Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 36 minutes ago, Ntinaras said: Αν θελεις να κατσει παραπανω απο το 8ωρο του, να τον πληρωσεις. Σε τζαμπατζηδες εργοδοτες δεν δουλευουμε. Εδώ στην Ελλάδα και σε τζαμπατζήδες εργοδότες δουλεύουμε, και λέμε κι ευχαριστώ. Σταμάτησα να συμμετέχω στις γενικές απεργίες της ΓΣΕΕ γιατί ήμουν ο μόνος από το γραφείο (εταιρεία με 5Κ υπαλλήλους) που συμμετείχε σε αυτές. Πρόσφατα ένας νέος (μόλις τρία χρόνια στην εταιρεία) με ρώτησε πότε θα πάρουν τίποτα μπόνους ή αυξήσεις. Έκανα να τον διαολοστείλω, αλλά αρκέστηκα στο να του πω πως αν δεν το απαιτήσει δεν θα πάρει τίποτα. Πολλούς ακούω να μιλούν για πολλές κι απλήρωτες ώρες, αλλά δεν βλέπω κανένα να τα βροντάει και να πηγαίνει αλλού.
Ntinaras Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 4 λεπτά πριν, spectaculator είπε Εδώ στην Ελλάδα και σε τζαμπατζήδες εργοδότες δουλεύουμε, και λέμε κι ευχαριστώ. Σταμάτησα να συμμετέχω στις γενικές απεργίες της ΓΣΕΕ γιατί ήμουν ο μόνος από το γραφείο (εταιρεία με 5Κ υπαλλήλους) που συμμετείχε σε αυτές. Πρόσφατα ένας νέος (μόλις τρία χρόνια στην εταιρεία) με ρώτησε πότε θα πάρουν τίποτα μπόνους ή αυξήσεις. Έκανα να τον διαολοστείλω, αλλά αρκέστηκα στο να του πω πως αν δεν το απαιτήσει δεν θα πάρει τίποτα. Πολλούς ακούω να μιλούν για πολλές κι απλήρωτες ώρες, αλλά δεν βλέπω κανένα να τα βροντάει και να πηγαίνει αλλού. Να πω πως δουλευουνε τιποτα σερβιτοροι, και οπου και να πανε θα ειναι το ιδιο?... Στο τομεα της τεχνολογιας εχει τοση ζητηση, και τοση κινηση που μπορεις να αλλαζεις δουλεια καθε 6μηνο αμα θες. Με εκνευρισαν στη προηγουμενη δουλεια, παραιτηθηκα την επομενη μερα, και την μεθεπομενη ειχα βρει ηδη αλλη δουλεια, καλυτερη απο καθε αποψη.
BlueBlade Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 11 λεπτά πριν, Ntinaras είπε Στο τομεα της τεχνολογιας εχει τοση ζητηση, και τοση κινηση που μπορεις να αλλαζεις δουλεια καθε 6μηνο αμα θες. Καλά κοίτα, σχετικό το "Τομέας της τεχνολογίας". Άλλη ζήτηση υπάρχει σε προγραμματιστές, άλλη σε systemαδες/networkαδες πχ. Στους δεύτερους δεν είναι τόσο απλά και εύκολα τα πράγματα ούτε είναι τόσες πολλές οι ευκαιρίες.
spectaculator Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 15 minutes ago, Ntinaras said: Να πω πως δουλευουνε τιποτα σερβιτοροι, και οπου και να πανε θα ειναι το ιδιο?... Στο τομεα της τεχνολογιας εχει τοση ζητηση, και τοση κινηση που μπορεις να αλλαζεις δουλεια καθε 6μηνο αμα θες. Με εκνευρισαν στη προηγουμενη δουλεια, παραιτηθηκα την επομενη μερα, και την μεθεπομενη ειχα βρει ηδη αλλη δουλεια, καλυτερη απο καθε αποψη. Όταν λες "στον τομέα της τεχνολογίας" τι εννοείς, προγραμματιστές σε κάποια συγκεκριμένη γλώσσα ή πλατφόρμα, μηχανικοί πληροφορικής, συστήματα βιομηχανικής πληροφορικής; Είναι πολλά. Και τουλάχιστον εδώ δίνουν ψίχουλα. Μάλιστα, πρόσφατα δυο-τρεις από τις μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρείες ΙΤ/πληροφορικής εξαγοράστηκαν από εταιρείες του εξωτερικού (από εκείνες που απλά αγοράζουν μετοχές από όποια εταιρεία βγάζει χρήμα) και διώχνουν αβέρτα. Από κει και πέρα δεν έχεις και πολλές επιλογές παρά αν έχεις το κουράγιο για freelancing με μπλοκάκι.
ProponitisTouKanape Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 57 λεπτά πριν, TRP είπε Αυτό έγινε μένοντας στην ίδια εταιρεία σε αυτό το διάστημα ή αλλάζοντας δουλειά άνα 1-2 χρόνια που ακούγεται πολύ ως ένας τρόπος να ανέβεις μισθό κάπως πιο γρήγορα; Μένοντας στην ίδια δουλειά. Αλλά με απειλές ουσιαστικά κάθε φορά οτι θα φύγει. Του έταζαν αύξηση, τον ξεχνούσαν 6 μηνες και μετά όταν έφτανε ο κομπος στο χτένι του την έδιναν. 54 λεπτά πριν, spectaculator είπε Εδώ στην Ελλάδα και σε τζαμπατζήδες εργοδότες δουλεύουμε, και λέμε κι ευχαριστώ. Σταμάτησα να συμμετέχω στις γενικές απεργίες της ΓΣΕΕ γιατί ήμουν ο μόνος από το γραφείο (εταιρεία με 5Κ υπαλλήλους) που συμμετείχε σε αυτές. Πρόσφατα ένας νέος (μόλις τρία χρόνια στην εταιρεία) με ρώτησε πότε θα πάρουν τίποτα μπόνους ή αυξήσεις. Έκανα να τον διαολοστείλω, αλλά αρκέστηκα στο να του πω πως αν δεν το απαιτήσει δεν θα πάρει τίποτα. Πολλούς ακούω να μιλούν για πολλές κι απλήρωτες ώρες, αλλά δεν βλέπω κανένα να τα βροντάει και να πηγαίνει αλλού. Σε Big-4 και λοιπές εταιρίες παίζει turnover 33% σε ορισμένες ειδικότητες.
Ntinaras Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 Δημοσ. 16 Απριλίου 2024 1 ώρα πριν, BlueBlade είπε Καλά κοίτα, σχετικό το "Τομέας της τεχνολογίας". Άλλη ζήτηση υπάρχει σε προγραμματιστές, άλλη σε systemαδες/networkαδες πχ. Στους δεύτερους δεν είναι τόσο απλά και εύκολα τα πράγματα ούτε είναι τόσες πολλές οι ευκαιρίες. Και στους 2 τομεις παντως βλεπω και αυξησεις, και παραιτησεις και καλα λεφτα. Junior θεσεις να παιρνουν λεφτα που σε αλλους τομεις υπαλληλων παιρνουν manager και director.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα