Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επισκέπτης
Δημοσ.
5 ώρες πριν, xgol είπε

Ιδιωτικη τριτοβαθμια παιδεία στην ελβετια παντως δεν υπαρχει. Τουλαχιστον εξ οσων γνωριζω, δε ξερω κανεναν να εχει σπουδασει καποιο επαγγελμα οπως γιατρος, μηχανικος, αρχιτεκτονας, ΙΤ σε ιδιωτικο πανεπιστημιο. Τι να πω, ισως ξερουμε καλυτερα εμεις, και σε εμας να ειναι επωφελες κατι τετοιο. Αποψη μου παντως πως η προσπαθεια αυτη αποσκοπει στην μειωση της κρατικης επιχορηγησης για την δημοσια Παιδεια. 

Αν και έχω έναν γνωστό που τέλειωσε ένα πολύ γνωστό ιδιωτικό πανεπιστήμια (σε οικονομικά) στην Ελβετία (αν θέλετε, την αναφέρω αργότερα), απο μια πρόχειρη αναζήτηση:  https://studyinginswitzerland.com/private-universities-in-switzerland/

• Απαντ. 516
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, Tasos είπε

Αν και έχω έναν γνωστό που τέλειωσε ένα πολύ γνωστό ιδιωτικό πανεπιστήμια (σε οικονομικά) στην Ελβετία (αν θέλετε, την αναφέρω αργότερα), απο μια πρόχειρη αναζήτηση:  https://studyinginswitzerland.com/private-universities-in-switzerland/

Ναι, με επιβεβαιωνεις, προφανως και δεν ειναι το ιδιο μοντελο με το ελληνικο, οπου θα ιδρυθουν άλλου τυπου σχολες (ή εστω αυτο ειναι το επιχειρημα). Επισης απ οτι βλεπω η γλωσσα ειναι τα αγγλικα, αρα δεν απευθυνονται στους ντοπιους. Σε καθε περιπτωση, εχοντας αρκετες επαφες με ντοπιους κ Ελληνες εδω, η αγορα ειναι πολυ απαιτητικη στα πτυχια που ζηταει.  

Επεξ/σία από xgol
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
54 λεπτά πριν, xgol είπε

Ναι, με επιβεβαιωνεις...

Δεν ξέρω πως σε επιβεβαιώνω όταν γράφεις ότι

6 ώρες πριν, xgol είπε

Ιδιωτικη τριτοβαθμια παιδεία στην ελβετια παντως δεν υπαρχει

Μια χαρά ιδιωτική τριτοβάθμια έχουν

Επεξ/σία από Tasos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το να μιλάει γενικά κάποιος για την δημόσια τριτοβάθμια συνολικά λες και όλες οι σχολές είναι το ίδιο, επιπέδου τει ζαμπονοκοπτικής στο Κολοκοτρωνίτσι για να ζουν οι τοπικές κοινωνίες απ' τα γυράδικα και τα ενοίκια, ή για την ιδιωτική τριτόβαθμια λες και θα είναι το Yale των Βαλκανίων, είναι εντελώς αποπροσανατολιστικό. Στην Ελλάδα υπάρχουν δημόσιες σχολές που είναι κορυφαίες αν αναλογιστεί κανείς τον προυπολογισμό τους και με ποιες σχολές του εξωτερικού ανταγωνίζονται, π.χ. Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ στις 50 καλύτερες του κόσμου.

Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των κολλεγίων στην Ελλάδα είναι επιπέδου ΙΕΚ. Οι ιδιωτικές σχολές που θα ιδρυθούν δεν θα διακριθούν με τις ακαδημαικές τους επιδόσεις. Στόχος τους είναι να πουλάνε πτυχία που οδηγούν στο ελεύθερο επάγγελμα, και μάλιστα σε κλειστά επαγγέλματα, εκεί όπου ο κάτοχος τους θα μπορεί να τα παίρνει χοντρά απ' τον απλό πολίτη, όπως είναι η Ιατρική ή ακόμη περισσότερο η Νομική που δεν απαιτεί μεγάλες υποδομές, αντί να ανταγωνίζεται τους πολλούς για μία υπαλληλική θέση.

Επεξ/σία από rain-man
  • Like 6
Δημοσ.
6 minutes ago, rain-man said:

Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία των κολλεγίων στην Ελλάδα είναι επιπέδου ΙΕΚ.

Ναι μωρέ, ειδικά κάτι M.B.A. του Alba η του Ελληνοβρετανικού, ίδια πτυχία με του IEK AKMH .

8 minutes ago, rain-man said:

Οι ιδιωτικές σχολές που θα ιδρυθούν δεν θα διακριθούν με τις ακαδημαικές τους επιδόσεις.

Αυτό δεν το ξέρεις. Παλλά απο τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον πλανήτη είναι ιδιωτικά. 

9 minutes ago, rain-man said:

Στόχος τους είναι να πουλάνε πτυχία που οδηγούν στο ελεύθερο επάγγελμα, και μάλιστα σε κλειστά επαγγέλματα, εκεί όπου ο κάτοχος τους θα μπορεί να τα παίρνει χοντρά απ' τον απλό πολίτη, όπως είναι η Ιατρική ή ακόμη περισσότερο η Νομική που δεν απαιτεί μεγάλες υποδομές, αντί να ανταγωνίζεται τους πολλούς για μία υπαλληλική θέση.

Ιατρική και Νομική δεν είναι κλειστά επαγγέλματα. Και για τράβα ρώτα έναν νομικό που έχει βγει τώρα απο τη σχολή του, πόσο χοντρα τα παίρνει απο τους πολίτες. Αυτό ίσχυε πριν 20 χρόνια, τώρα εαν δεν έχεις στημένο γραφείο από γονείς είναι πολύ δύσκολα.

Επίσης έχεις κάνει hijack ένα πολύ ωραίο thread, χωρίς να προσφέρεις απολύτως τίποτα στο θέμα , για να μας πεις για το πόσο κακα είναι τα Ιδ. Παν. (ειδικά σε έναν κλάδο που το πτυχίο έχει ελάχιστη σημασία). Έχεις να προσθέσεις κάτι ουσιαστικό στη συζήτηση; Αν όχι, μπορεις να ανοίξεις καινούριο thread, ή να πας να σχολιάσεις στο ΠΘ. 

• Like 2
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 minutes ago, filip123go said:

Ναι μωρέ, ειδικά κάτι M.B.A. του Alba η του Ελληνοβρετανικού, ίδια πτυχία με του IEK AKMH .

Αυτό δεν το ξέρεις. Παλλά απο τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον πλανήτη είναι ιδιωτικά. 

Ιατρική και Νομική δεν είναι κλειστά επαγγέλματα. Και για τράβα ρώτα έναν νομικό που έχει βγει τώρα απο τη σχολή του, πόσο χοντρα τα παίρνει απο τους πολίτες. Αυτό ίσχυε πριν 20 χρόνια, τώρα εαν δεν έχεις στημένο γραφείο από γονείς είναι πολύ δύσκολα.

Επίσης έχεις κάνει hijack ένα πολύ ωραίο thread, χωρίς να προσφέρεις απολύτως τίποτα στο θέμα , για να μας πεις για το πόσο κακα είναι τα Ιδ. Παν. (ειδικά σε έναν κλάδο που το πτυχίο έχει ελάχιστη σημασία). Έχεις να προσθέσεις κάτι ουσιαστικό στη συζήτηση; Αν όχι, μπορεις να ανοίξεις καινούριο thread, ή να πας να σχολιάσεις στο ΠΘ. 

ούτε εσύ πρόσθεσες κάτι ουσιαστικό, καλά έκανε και απάντησε σε αυτούς που γράφουν για το πόσο "κακά" είναι τα δημόσια. Εκεί δε σε είδα να σε ενοχλεί.

Και χαλάρωσε με το υφάκι σου γνώστη εσύ.

Αυτό αφήνω και δε συνεχίζω

Ότι καλύτερο έχω ακούσει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. | By ΓιώργοςFacebook | Facebook

Επεξ/σία από Silenzio
  • Like 1
Δημοσ.

Μόνο η Αμερική έχει καμιά ντουζίνα σοβαρά ιδιωτικά πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν από χορηγίες μεγιστάνων του 19ου και αυτά τα πανεπιστήμια έχουν προυπολογισμό όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας, τα δε δίδακτρα τους είναι πολλές φορές το μέσο ελληνικό ετήσιο εισόδημα. Στην Ευρώπη η αιχμή του δόρατος είναι η δημόσια εκπαίδευση.

Ιατρική και Νομική είναι τα κατεξοχήν κλειστά επαγγέλματα. Ναι οι περισσότεροι δεν τα παίρνουν χοντρά με το βγουν απ' τη σχολή αλλά τους παίρνει χρόνια. Πάντως υπάρχει η προοπτική. Επίσης πράγματι αυτές οι ιδιωτικές σχολές απευθύνονται σε γόνους με έτοιμα γραφεία που δεν πιάνουν την βάση εισαγωγής στις πανελλήνιες (ακόμα και αν φοιτούν σε ιδιωτικά, κάνουν ιδιαίτερα κτλ).

Όσο για τον κλάδο της πληροφορικής και πόσο σημασία έχουν τα πτυχία, η πληροφορική με την έννοια που την εννοείς ναι δεν έχει τόσο σημασία το πτυχίο γιατί εστιάζεις στην εκμάθηση web frameworks και documentation παρά στην θεωρητική πληροφορική που επικεντρώνονται τα πανεπιστήμια και τα papers στην πληροφορική. Το ανάλογο στην μηχανολογία θα ήταν περίπου η συναρμολόγηση επίπλου απ' το ΙΚΕΑ, ενώ στο πολυτεχνείο θα κάνεις ρευστομηχανική.

• Like 4
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 minutes ago, Silenzio said:

ούτε εσύ πρόσθεσες κάτι ουσιαστικό, καλά έκανε και απάντησε σε αυτούς που γράφουν για το πόσο "κακά" είναι τα δημόσια. Εκεί δε σε είδα να σε ενοχλεί.

Και χαλάρωσε με το υφάκι σου γνώστη εσύ

Αν δεν σου αρέσει το υφακι, κάνε με block, να μην βλέπεις τα posts  μου. Και εάν τα δημόσια πανεπιστήμια δεν ήταν έτσι όπως είναι, δεν θα τα εκραζαν. Και εγώ από δημόσιο έχω και πτυχίο και master, και μάλιστα Πολυτεχνείο. Ξέρω πολύ καλά πως περνιούνταν τα μαθήματα, που η ΔΑΠ μάζευε τα ονόματα των δικών της , να τα δώσει στους καθηγητές.

6 minutes ago, rain-man said:

Όσο για τον κλάδο της πληροφορικής και πόσο σημασία έχουν τα πτυχία, η πληροφορική με την έννοια που την εννοείς ναι δεν έχει τόσο σημασία το πτυχίο γιατί εστιάζεις στην εκμάθηση web frameworks και documentation παρά στην θεωρητική πληροφορική που επικεντρώνονται τα πανεπιστήμια και τα papers στην πληροφορική. Το ανάλογο στην μηχανολογία θα ήταν περίπου η συναρμολόγηση επίπλου απ' το ΙΚΕΑ, ενώ στο πολυτεχνείο θα κάνεις ρευστομηχανική.

Δυστυχώς δεν γνωρίζω από μηχανολογία, αλλά για να το λες εσύ, κάτι παραπάνω θα ξέρεις.

Από πληροφορική πάντως με αυτά που γράφεις, δεν φαίνεται να γνωρίζεις και πολλά. Να φανταστώ μηχανολόγος - wanna be πληροφοριακός;

• Like 3
Δημοσ.
4 minutes ago, filip123go said:

Αν δεν σου αρέσει το υφακι, κάνε με block, να μην βλέπεις τα posts  μου. Και εάν τα δημόσια πανεπιστήμια δεν ήταν έτσι όπως είναι, δεν θα τα εκραζαν. Και εγώ από δημόσιο έχω και πτυχίο και master, και μάλιστα Πολυτεχνείο. Ξέρω πολύ καλά πως περνιούνταν τα μαθήματα, που η ΔΑΠ μάζευε τα ονόματα των δικών της , να τα δώσει στους καθηγητές.

στο τελευταίο που λες συμφωνώ απόλυτα γιατί τα θυμάμαι και εγω με τη ΔΑΠ. όμως ο γενικός αφορισμός των δημόσιων δεν εξυπηρετεί σε κάτι, δες σε παρακαλώ αν θέλεις το βίντεο αυτό στο παραπάνω ποστ. Εγω Πάντειο ήμουν. Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις, άσχετα που σπούδασα κάτι χωρίς επαγγελματική αποκατάσταση, πήρα άλλα εφόδια.

• Like 1
Δημοσ.

Το τι γνωρίζω δεν είσαι σε θέση να το κρίνεις, ούτε με απασχολεί να σε μεταπείσω. Eίναι άλλο πράγμα η Επιστήμη Υπολογιστών/Πληροφορική και άλλο πράγμα ο προγραμματισμός. Άμα δεν το έχεις σπουδάσει είναι λογικό που δεν καταλαβαίνεις την διαφορά.

• Like 1
Δημοσ.
13 minutes ago, rain-man said:

Το τι γνωρίζω δεν είσαι σε θέση να το κρίνεις, ούτε με απασχολεί να σε μεταπείσω. Eίναι άλλο πράγμα η Επιστήμη Υπολογιστών/Πληροφορική και άλλο πράγμα ο προγραμματισμός. Άμα δεν το έχεις σπουδάσει είναι λογικό που δεν καταλαβαίνεις την διαφορά.

Αυτό είναι το θέμα. Ότι το έχω σπουδάσει και το εξασκω κάθε μέρα. Από αυτά που γράφεις εσύ ομως φαίνεται ότι δεν έχεις ιδέα. Η πέρασες κάποια στιγμή απ'έξω από τη σχολή, η είσαι κανένας από αυτούς τους middle μάνατζερ, που τυχαία πήραν θέση ευθύνης και δεν έχεις βγάλει ούτε ένα έργο για παραγωγή. Και αυτό φαίνεται από το πόσο απαξιωτικά μιλάς για τα άτομα που "ξέρουν απλα ένα framework" . Για τραβά γράψε κάτι σε spring boot, με spring security, μετά βάλε και keycloack και ανέβασε το σε ένα ocp να σε δω. Και έχει και 100 ΑΙ από δίπλα. Σε απόφοιτο αν το δώσεις αυτό, δεν πρόκειται να στο βγάλει ποτέ. Όσο καλός και να είναι. Α.!!! Και εννοείται, best practices και best possible complexity, γιατί κάθε kb πληρώνεται στο cloud.!!

Δημοσ.

Παντως απο αρκετους φιλους σε μεγαλες consulting εταιρειες μαθαινω οτι εχει μειωθει αρκετα ο ρυθμος που προσλαμβανουν νεα ατομα σε σχεση με πριν 1-2 χρονια. Δεν εχει μειωθει η ζητηση, αλλα μετα το μεγαλο boom του covid η αναπτυξη εχει περιοριστει και πλεον πανε σε λογικες οσοι φευγουν τοσοι ερχονται. Γενικα ειδικα σε junior ο ανταγωνισμος ειναι τρελος, προσφατα ανοιξαμε θεση στην εταιρια που ειμαι και κλεισαμε την αγγελια μεσα σε 3 μερες λογω τεραστιου ογκου βιογραφικων (και πολλα φουλ αξιολογα). Και μιλαμε για θεση που χρειαζεται ακαδημαικο background λογω αναγκης γνωσης "βαριων" μαθηματικων (που μιας και αναφερθηκε πιο πριν ειναι και ο λογος που εταιριες οπως ANSYS, BETA κλπ δεν παιρνουν ευκολα self-learners, τα μαθηματικα δυστυχως δεν μαθαινονται μεσα σε 2-3 μηνες στην δουλεια)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, rain-man είπε

Έτσι ακριβώς - και λίγα λες !

Όποιος φιλοδοξεί να κάνει καριέρα στην πιάτσα ως προγραμματιστής, πρωταρχικά μαθαίνει frameworks, δηλ. εργαλεία. Και σχεδόν όλες οι πιστοποιήσεις που κυκλοφορούν ουσιαστικά αυτό το πράγμα είναι, ανάπτυξη των "χειρωνακτικών" δεξιοτήτων που είναι στη μόδα.

Έχω δει αμέτρητους "επιτυχημένους επαγγελματίες πληροφορικής" που όμως έχουν ελάχιστη hard science γνώση - και το χειρότερο, δεν μπορούν να την αποκτήσουν διότι η μαθησιακή νοοτροπία τους έχει διαστρεβλωθεί τελείως.
Αλλά δεν τους πειράζει διότι βαυκαλίζονται με τα λεφτά που βγάζουν και το πόσο περιζήτητοι είναι ως επαγγελματίες 😂. Το ίδιο όπως κι οι υδραυλικοί ένα πράγμα.... 😂...

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 2
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, filip123go είπε

Αυτό είναι το θέμα. Ότι το έχω σπουδάσει και το εξασκω κάθε μέρα. Από αυτά που γράφεις εσύ ομως φαίνεται ότι δεν έχεις ιδέα. Η πέρασες κάποια στιγμή απ'έξω από τη σχολή, η είσαι κανένας από αυτούς τους middle μάνατζερ, που τυχαία πήραν θέση ευθύνης και δεν έχεις βγάλει ούτε ένα έργο για παραγωγή. Και αυτό φαίνεται από το πόσο απαξιωτικά μιλάς για τα άτομα που "ξέρουν απλα ένα framework" . Για τραβά γράψε κάτι σε spring boot, με spring security, μετά βάλε και keycloack και ανέβασε το σε ένα ocp να σε δω. Και έχει και 100 ΑΙ από δίπλα. Σε απόφοιτο αν το δώσεις αυτό, δεν πρόκειται να στο βγάλει ποτέ. Όσο καλός και να είναι. Α.!!! Και εννοείται, best practices και best possible complexity, γιατί κάθε kb πληρώνεται στο cloud.!!

Ας ξέρει και 100 frameworks, ας ξέρει 200 γλώσσες προγραμματισμού, ας κάτσει χρόνια να διαβάζει documentation, αυτό που κάνει δεν είναι επιστήμη και προφανώς δεν έχουν σημασία τα πτυχία για να κάνεις κάτι τέτοιο όπως το παραδέχεσαι και ο ίδιος, όσο χρονοβόρο και να είναι, γιατί είναι άλλος ο σκοπός των πανεπιστημίων.

Το πανεπιστήμιο θα σου μάθει πράγματα που δεν έχουν σχέση με μια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού, πόσο μάλλον μια βιβλιοθήκη που έγραψε ένας τυπάς στη Silicon Valley. Το πανεπίστημιο θα σου μάθει πράγματα που δεν έχουν καλά καλά σχέση με ηλεκτρονικό υπολογιστή - η Θεωρία Πληροφορίας του Shannon ή η άλγεβρα Boole προυπήρχε της εφεύρεσης του transistor.

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, rain-man είπε

Ας ξέρει και 100 frameworks, ας ξέρει 200 γλώσσες προγραμματισμού, ας κάτσει χρόνια να διαβάζει documentation, αυτό που κάνει δεν είναι επιστήμη και προφανώς δεν έχουν σημασία τα πτυχία για να κάνεις κάτι τέτοιο όπως το παραδέχεσαι και ο ίδιος, όσο χρονοβόρο και να είναι, γιατί είναι άλλος ο σκοπός των πανεπιστημίων.

Το πανεπιστήμιο θα σου μάθει πράγματα που δεν έχουν σχέση με μια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού, πόσο μάλλον μια βιβλιοθήκη που έγραψε ένας τυπάς στη Silicon Valley. Το πανεπίστημιο θα σου μάθει πράγματα που δεν έχουν καλά καλά σχέση με ηλεκτρονικό υπολογιστή - η Θεωρία Πληροφορίας του Shannon ή η άλγεβρα Boole προυπήρχε της εφεύρεσης του transistor.

Στον βρόντο τα λες !   

Σαν να λες σε έναν οικοδόμο ότι στα πανεπιστήμια μαθαίνεις στατική, όχι να στήνεις σκαλωσιές και τούβλα.
Ή σε έναν ηλεκτρολόγο, ότι μαθαίνεις τις εξισώσεις Maxwell και συνοριακά προβλήματα, όχι να αλλάζεις καλώδια και να διαβάζεις προδιαγραφές για κεραίες...
Ή σε έναν υδραυλικό ότι μελετάς μηχανική ρευστών και τις εξισώσεις navier-stokes, όχι να ξεβουλώνεις σωλήνες και βρύσες.
Κλπ κλπ. Είναι το ίδιο πράγμα !
Οι περισσότεροι "επιτυχημένοι επαγγελματίες της πιάτσας" τέτοια νοοτροπία έχουν και δεν πρόκειται να καταλάβουν τη διαφορά των δύο αντιλήψεων.

Και αυτή ακριβώς είναι (ή θα είναι) η πυξίδα των εγχώριων ιδιωτικών πανεπιστημίων. 
Όχι ανάπτυξη επιστημονικής κουλτούρας και υποβάθρου αλλά πρακτικής εργασιακής δεξιότητας, με ότι αυτό συνεπάγεται.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
  • Like 3
  • Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...