Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Σημερα πήγα στην Πειραιώς για αγορά εντοκων γραμματιων ελ.δημοσιου 6μηνης διάρκειας. Σε συζήτηση που είχαμε με τον υπάλληλο που με εξυπηρετούσε, μου ανέφερε ότι ο δείκτης κινδύνου για τα εν λόγο γραμμάτια ειναι στο 5-6 ίσο περίπου με αγορά μετοχών.  Έχει ισχύ αυτός ο ισχυρισμός η' ήταν μπλόφα για αγορά του δικού τους πακετου που μου προωθήθηκε;

Τελικά αγοράστηκαν του ελ.δημοσιου με απόδοση 2,1%. Η απόδοση του συνεχώς πέφτει. Συνδέεται καθόλου με το επιτόκιο της ΕΚΤ;  Επειδή εχω και ένα ποσο στην trade republic και το κερδος ειναι το ιδιο, ποιο από τα δυο ενέχει μικρότερο κίνδυνο θεωρητικά;

• Απαντ. 1,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 22/3/2025 στις 7:04 ΜΜ, somt είπε

μια υποθετικη ερώτηση

ας πούμε βάζεις 100κ σε vuaa από freedom24

και κάποια στιγμή γίνονται 120κ, πουλάς και τα επιστρέφεις σε ελληνική τράπεζα

τι φορολογείσαι;

Αν το κάνεις τώρα τίποτα. Αν το κάνεις αύριο, θα πρέπει να διαβάσεις τι λέει η ελληνική νομοθεσια για την υπεραξια των UCITS ΟΣΕΚΑ (που ανηκει και το VUAA), γιατί μπορει να έχει αλλάξει.

Προφανώς πρέπει να δεις και την πτυχή των τεκμηρίων, δλδ αν δεν ειχες δηλώσει την αγορά των 100Κ, και δεν μπορεις να δικαιολογήσεις τα λεφτά, η εφορία θα σε τσιμπήσει. Και εκει πας για μαυρο χρήμα και 30+% εφορία.

Στις 24/3/2025 στις 9:29 ΠΜ, prometheas είπε

Kαλά σοβαρά τώρα ακούτε την συγκεκριμένη ; Οτι πιο ανουσιο υπάρχει στο χώρο μαζί με τον "μαγουλάκια"...

Αν εννοεις τον Τσούνη, επέτρεψέ με να στην πω. Με τον Τσούνη εμενα ανοιξαν τα μάτια μου. Δεν παρακολουθώ ολα οσα κανει, πχ επενδύω σε VWCE αντι για VUAA, αλλά όπως και να το πιάσεις, "μας ξεβλάχεψε" στα οικονομικά. Η μικρή οκ ειναι, περνάς καλά να βλέπεις τα βιντεο, όταν ειναι και ντυμένη, ώστε να εστιάζεις στα μάτια της. Αυτό το οτι πρέπει να αναφέρει και το θηλυκό γένος ειναι λίγο σπαστικό. Η γλώσσα ειναι γλώσσα. Δεν λες τη Δικαστή Δικαστίνα. Όπως πχ στην αμερική, για τα μεγάλα σκάφη, αεροσκάφη, καράβια, που ειναι σημαντικά λένε "she". Εκει δεν εχει πατριαρχία;

Άλλο τα γλωσικά φαινομενα και άλλο η wokila.

Στις 24/3/2025 στις 4:53 ΜΜ, Babis_allos είπε

Συγνώμη, μάλλον έχω μαλακιστεί. Εδώ και χρόνι αγοράζω/πουλάω στοκ/ETFs, δεν δηλώνω κάπου τις αγορές μου. Απλά παιρνω την ετήσια δήλωση (απο DEGIRO) και δηλώνω τα εισοδήματα (Κέρδη/μερίσματα κλπ). Πρέπει να δηλώνω ακόμη και το τι αγοράζω;

Oh yes. Δεν ειναι προφανές; Άμα ηταν έτσι, ολοι θα κατεθεταν τα μαυρα και θα αγοραζαν μετοχές. Όλα δηλώνονται, ασφαλιστηρια, διδακτρα, επενδύσεις. Ένας φοροτεχνικος θα σε κατευθυνει τι μπορεις να κανεις τώρα. Ίσως κάποια διορθωτική ή αναλωση κεφαλαίου. Αν έχεις τις αποδειξεις αγορών και οι αγορές γινονταν μεσω τράπεζας, δλδ φαινεται η ροή του χρήματος, λογικά με ένα προστιματάκι για καθυστερημενη διορθωση, και καθαρισες. Αν τα αγοραζες μαύρα, μονο η αναλωση κεφαλαιου σε σώζει και υπο προυποθέσεις.

Επεξ/σία από jimarass26
Δημοσ.
1 ώρα πριν, kos1606 είπε

Σημερα πήγα στην Πειραιώς για αγορά εντοκων γραμματιων ελ.δημοσιου 6μηνης διάρκειας. Σε συζήτηση που είχαμε με τον υπάλληλο που με εξυπηρετούσε, μου ανέφερε ότι ο δείκτης κινδύνου για τα εν λόγο γραμμάτια ειναι στο 5-6 ίσο περίπου με αγορά μετοχών.  Έχει ισχύ αυτός ο ισχυρισμός η' ήταν μπλόφα για αγορά του δικού τους πακετου που μου προωθήθηκε;

Τελικά αγοράστηκαν του ελ.δημοσιου με απόδοση 2,1%. Η απόδοση του συνεχώς πέφτει. Συνδέεται καθόλου με το επιτόκιο της ΕΚΤ;  Επειδή εχω και ένα ποσο στην trade republic και το κερδος ειναι το ιδιο, ποιο από τα δυο ενέχει μικρότερο κίνδυνο θεωρητικά;

20 ώρες πριν, haris013 είπε

παιδιά αξίζει επενδυτικό πρόγραμμα από την NN; μου έκαναν μια πρόταση για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα (χαμηλού ρίσκου) με συνολική απόδοση επένδυσης 13-15% (όχι το έτος, στο σύνολο της 10ετίας). Είναι χαμηλό το νούμερο απόδοσης αλλά το σκέφτομαι γιατί λογίζεται ως έξοδο της επιχείρησης και με βολεύει. Η πρόταση είναι από την πειραιώς και το μινιμουμ είναι τα 6 χρόνια με μέγιστο τα 15.

Μόνο ως τρολιά θα μπορώ να δεχτώ αυτά που διαβάζω εδώ.

Συνοπτικά, τα έντοκα γραμμάτια είναι το ασφαλέστερο δυνατόν προϊόν που μπορείς να τοποθετήσεις τα χρήματά σου. Όσο πέφτει το επιτόκιο της ΕΚΤ, τόσο πέφτουν και αυτά, αλλά πάντα θα έχουν υψηλότερο επιτόκιο από όλα τα εγγυημένου κεφαλαίου προϊόντα. Χρήματα σε fintech bank βάζουμε είτε γιατί (σπάνια) βρίσκουμε υψηλότερο από τα έντοκα, πχ trading212, είτε γιατί θέλουμε να έχουμε ένα ποσό άμεσα διαθέσιμο.

15% κέρδος σε μία δεκαετία σημαίνει ότι είτε δεν κατάλαβες καλά, είτε ανερυθρίαστα στο είπε ο υπάλληλος γιατί έψαχνε κορόιδα.

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, kos1606 είπε

Πόσα λεφτά έβαλες

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, varade είπε

Πόσα λεφτά έβαλες

Το μέγιστο ποσό που επιτρεπόταν,15k 

36 λεπτά πριν, Fan είπε

Συνοπτικά, τα έντοκα γραμμάτια είναι το ασφαλέστερο δυνατόν προϊόν που μπορείς να τοποθετήσεις τα χρήματά σου. Όσο πέφτει το επιτόκιο της ΕΚΤ, τόσο πέφτουν και αυτά, αλλά πάντα θα έχουν υψηλότερο επιτόκιο από όλα τα εγγυημένου κεφαλαίου προϊόντα. Χρήματα σε fintech bank βάζουμε είτε γιατί (σπάνια) βρίσκουμε υψηλότερο από τα έντοκα, πχ trading212, είτε γιατί θέλουμε να έχουμε ένα ποσό άμεσα διαθέσιμο.

Μπορεί να ακούγονται σαν τρολιες και χαζες οι ερωτησεις κάποιων ,αλλα είναι καλύτερα να ρωτάς, παρα να μενεις στην ημιμάθεια. Και από αυτό το νήμα έμαθα και κράτησα πολλές χρήσιμες κ ειλικρινείς πληροφορίες που δυσκολα βρίσκεις χωρις να πληρωσεις.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, kos1606 είπε

Μπορεί να ακούγονται σαν τρολιες και χαζες οι ερωτησεις κάποιων ,αλλα είναι καλύτερα να ρωτάς, παρα να μενεις στην ημιμάθεια. Και από αυτό το νήμα έμαθα και κράτησα πολλές χρήσιμες κ ειλικρινείς πληροφορίες που δυσκολα βρίσκεις χωρις να πληρωσεις.

Το τρολιά πήγαινε για τους υπαλλήλους στην τράπεζα που λένε τέτοια πράγματα, όχι για όποιον κάνει ερωτήσεις εδώ.

Εννοείται πως αυτό είναι πολύ χρήσιμο νήμα και όλοι μαθαίνουμε κάτι για τα οικονομικά μας.

• Like 3
Δημοσ.
5 ώρες πριν, kos1606 είπε

βλακειες σου ειπαν, ειναι το ελαχιστο ρισκο τα γραμματια. καμια σχεση με μετοχες αλλα και etf.

Η trade republic πιο ασφαλης, απλη καταθεση με ασφαλεια καταθεσεων ε.ε μεχρι 100.000 ευρώ.

• Like 1
Δημοσ.
6 ώρες πριν, jimarass26 είπε

Προφανώς πρέπει να δεις και την πτυχή των τεκμηρίων,

Αυτό το πράγμα με τα τεκμήρια μας έχει σκίσει. Άσε που μας τρολλάρουν. Όλα καταργούνται και όλο μπροστά μας τα βρίσκουμε.

Όλο αυτό δεν είναι για να πιάσουν τους φοροφυγάδες αλλά ξεκάθαρα για να μας ξεζουμίσουν και να μας κάνουν τη ζωή δύσκολη

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 26/3/2025 στις 8:12 ΜΜ, haris013 είπε

παιδιά αξίζει επενδυτικό πρόγραμμα από την NN; μου έκαναν μια πρόταση για επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα (χαμηλού ρίσκου) με συνολική απόδοση επένδυσης 13-15% (όχι το έτος, στο σύνολο της 10ετίας).

1,5% το έτος;

Εγώ άλλη απορία έχω. Όταν ο υπάλληλος στο έλεγε, κρατιόταν να μη γελάσει; Το κατάφερνε; Εγώ δε ξέρω αν θα μπορούσα

Επεξ/σία από Neptu
  • Like 1
  • Haha 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Neptu είπε

1,5% το έτος;

Εγώ άλλη απορία έχω. Όταν ο υπάλληλος στο έλεγε, κρατιόταν να μη γελάσει; Το κατάφερνε; Εγώ δε ξέρω αν θα μπορούσα

1.5% μη εγγυημενο... με ρισκο 🤑

• Haha 3
Δημοσ.
Στις 23/3/2025 στις 11:04 ΜΜ, The_Judas είπε

τα ποσα που δινειςγια να αγοράσεις κρυπτονομίσματα, etf,μετοχες ειναι τεκμηριο, αν πχ αγορασεις φετος για 10.000 ευρω το δηλωνεις στον κωδ. 743 αν θυμαμαι καλα.

Αν μιλαμε βεβαια για 100 ευρώ πιθανον να μην ασχοληθεί κανείς αλλα παλι το σωστό ειναι να δηλωθούν.

Επιπλέον απ' ότι διάβασα για να ήμαστε τυπολάτρες και στον κωδικό 029 δηλώνουμε και την χώρα του broker (π.χ αν είναι trade republic - Γερμανία).

Δημοσ.

Να κάνω μια ερώτηση απλά για επιβεβαίωση. Από τη Nexo δεν υπάρχει τρόπος να βγάλεις χρήματα χωρίς να πληρώσεις το κόστος των 5€ για την ανάληψη; Η κάρτα τους δεν υποστηρίζει top up άλλων καρτών, έκανα μια δοκιμή κιόλας και έφαγα άκυρο.

Οπότε απλά κάνουμε αγορές και χρεώνουμε την κάρτα; Λέω μήπως υπάρχει κανένα κολπάκι-πατέντα.

Δημοσ.
50 λεπτά πριν, Neptu είπε

Να κάνω μια ερώτηση απλά για επιβεβαίωση. Από τη Nexo δεν υπάρχει τρόπος να βγάλεις χρήματα χωρίς να πληρώσεις το κόστος των 5€ για την ανάληψη; Η κάρτα τους δεν υποστηρίζει top up άλλων καρτών, έκανα μια δοκιμή κιόλας και έφαγα άκυρο.

Οπότε απλά κάνουμε αγορές και χρεώνουμε την κάρτα; Λέω μήπως υπάρχει κανένα κολπάκι-πατέντα.

Εγώ πάντως δεν έχω βρει κάτι, απλά ξοδεύεις από την κάρτα όπου γίνεται δεκτή.

(πριν από μήνες τα είχα σηκώσει όλα από νεξο λόγω του 5ευρου, έλα όμως που πλέον έχουν ρίξει οι εναλλακτικές τα επιτόκια τους και το 5% δεν το βρίσκεις πουθενά, ούτε καν το μισό δεν βρίσκεις)

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Doubt είπε

Εγώ πάντως δεν έχω βρει κάτι, απλά ξοδεύεις από την κάρτα όπου γίνεται δεκτή.

(πριν από μήνες τα είχα σηκώσει όλα από νεξο λόγω του 5ευρου, έλα όμως που πλέον έχουν ρίξει οι εναλλακτικές τα επιτόκια τους και το 5% δεν το βρίσκεις πουθενά, ούτε καν το μισό δεν βρίσκεις)

Εντάξει δε πειράζει, θα ξοδεύω με την κάρτα. Φαντάζομαι θα περνάει κανονικά σε όλα τα καταστήματα και δε θα τρώω απανωτά άκυρα

Είναι ωραία τα επιτόκια τους δε λέω αλλά και τα $5000 (~4600€)που θέλουν πλέον για να έχεις το επιτόκιο δεν είναι και λίγα. Και το λέω από την άποψη ότι δε τους εμπιστεύομαι για να τα βάλω. Μη πάμε για τα πολλά και χάσουμε και τα λίγα. Παρόλο αυτά το σκέφτομαι

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...