Artman13 Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου 4 λεπτά πριν, somt είπε μια υποθετικη ερώτηση ας πούμε βάζεις 100κ σε vuaa από freedom24 και κάποια στιγμή γίνονται 120κ, πουλάς και τα επιστρέφεις σε ελληνική τράπεζα τι φορολογείσαι; https://ourwallet.gr/pos-forologountai-ependyseis/#stocks https://www.proedros.net/post/forologiki-dilosi-metoxon 2
panagiotis54 Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου 8 minutes ago, Artman13 said: https://www.proedros.net/post/forologiki-dilosi-metoxon Φορολογική Δήλωση Μετοχών Μόνοι Μας - Χωρίς Λογιστή βιντεο και ακριβως απο κατω: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το βίντεο σχετικά με τη φορολογική δήλωση για επενδύσεις είναι μόνο για γενική ενημέρωση και δεν αποτελούν φορολογική συμβουλή. Οι φορολογικοί νόμοι είναι περίπλοκοι και υπόκεινται σε αλλαγές. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν φοροτεχνικό!!!
Artman13 Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου 11 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε Φορολογική Δήλωση Μετοχών Μόνοι Μας - Χωρίς Λογιστή βιντεο και ακριβως απο κατω: Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το βίντεο σχετικά με τη φορολογική δήλωση για επενδύσεις είναι μόνο για γενική ενημέρωση και δεν αποτελούν φορολογική συμβουλή. Οι φορολογικοί νόμοι είναι περίπλοκοι και υπόκεινται σε αλλαγές. Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν φοροτεχνικό!!! Μια ιδέα παίρνεις περι φορολογίας. Αλλωστε για το ποσοστό φορολόγησης ψάχνουμε που μας ενδιαφέρει κυρίως όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει λογιστής (που και αυτοί ψάχνονται για σωστή δήλωση μετοχών , ETF).
jimarass26 Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου Στις 15/3/2025 στις 7:07 ΜΜ, JcD είπε Τα αυτονόητα γράφετε παιδιά, sp500 ακολουθεί, φυσικά και το νόμισμα του φαντ είναι το δολάριο, το κυρίως νόμισμα συνδιαλλαγής του sxr8 είναι το ευρώ, το VUAA το έχω δει μόνο σε δολάριο και λίρες αγγλίας μέχρι στιγμής, δεν ήξερα ότι μπορεί να το πάρει κάποιος σε ευρώ. Μπορείς να το παρεις σε ευρώ στο Γερμανικό 7 ώρες πριν, prometheas είπε Αυτού του τύπου τα ETF (distributing) ειναι για οποιους θέλουν να εισπράττουν μερισματα σαν σταθερό εισόδημα. Το πρότεινα σαν εναλλακτική στον συμφορουμιτη που ρώτησε για αγορά μετοχής με στόχο το μέρισμα... Φιλε αυτο ειναι νεο etf και πολύ καλό φαινεται. Σε ευχαριστώ. Γιατι θέλω και κατι σε μερισματικο απο ολο τον πλανητη. 2
panagiotis54 Δημοσ. 18 Μαρτίου Δημοσ. 18 Μαρτίου 12 hours ago, b00mb00m said: Αυτό το ETF δε το ήξερα. Βλέπω είναι καινούργιο, ψάχνω τώρα για περισσότερες πληροφορίες. Το βρήκα στην t212 που χρησιμοποιώ στα ~25€ Μου κάνει εντύπωση που μιλάνε πολλοί για μερισματικές μετοχές και αναφέρουν την coca cola που κοιτούσα κι εγώ, καθώς και κάποιες άλλες μετοχες και δεν έχω δει κανέναν να προτείνει αυτό που θεωρητικά φαίνεται καλή περίπτωση. Γιατί αυτό, που είναι η παγίδα; Μήπως επειδή είναι καινούργιο; πόσο αξιόπιστο είναι να επενδύσω σε κάτι τέτοιο; οκ δεν έχει τη "σιγουριά" της τράπεζας αλλά δίνει και 3πλάσια+. Μια απορία που έχω με βάση αυτό το ETF ( και όχι μόνο αυτό). Ίσως ειναι και βλακεία αλλά ποιος μου εγγυάται ότι από αύριο δε θα αρχίσει να δίνει μέρισμα αντί για 6%, 1%; Αν συμβεί κάτι τέτοιο λογικά όλοι θα πουλήσουν (αφού το αγοράζουν για τα μερίσματα περισσότερο απ ότι καταλαβα) και θα πέσει η αξία του. Άρα θα χάσω και τα χρήματα. Είναι UCITS άρα δεν υπάρχει και φορολογία. Καλό αυτό. Οπότε το καλύτερο είναι να κοιτάμε μόνο UCITS αν γίνεται για να γλιτώνουμε τη φορολογία δίνει μεγαλύτερο μέρισμα. Αντί για 1%-2% που δίνουν άλλα, αυτό πάει στα ~6% και μάλιστα δίνει κάθε μήνα αντί για 3μηνο. my dude....μεσα σε ολο που περιγραφεις υπαρχουν παρα μα παρα πολλες σημειωσεις και υποημειωσεις και εννοεις που πρεπει να εξηγηθουν για να δωθει μια απαντηση....δεν ειναι ευκολο να εξηγηθουν σε ενα ποστ. καποια βασικα στοιχεια, τα etf ειναι ενα καλαθι απο πολλες μετοχες, η cola ειναι 1 και μονο μετοχη. το etf ειναι ucits η cola ειναι αμερικανικη μετοχη, διαφορετικη προσεγγιση φορολογισης. τα etfs εχουν ενα kid file (pdf) που επεξηγει ποιος ειναι ο σκοπος δημιουργιας τους και τι προσπαθει να επιτυχει το etf. το etf αυτο βγηκε προχθες... για αυτο και το ενα εχει λεφτα που εχει βαλει κοσμος και κοσμακης, περιπου στα 500 μυρια παγκοσμιως ενω το vuaa εχει περιπου 18 δις παγκοσμιως. τα etfs ολα εχουν κοστος/προμηθεια συντηρησης, αυτο ειναι actively managed (0,35%) το vuaa ειναι passively (0.07%). ολα τα etfs εχουν holdings που βλεπεις πoιες μετοχες/ποια sectors ακολουθουν. το συγκεκριμενο etf χρησιμοποει covered calls για να βγαλει τα κερδη του που ειναι στρατηγικη με options. τα options εχουν μεγαλυτερα ρισκα. το αλλο απλα αγοραζει τον sp500. In the end of the day, η βασικη διαφορα εχει να κανει μεταξυ acc και dist. εδω υπαρχει ενα calculator για να παιξεις με τα νουμερα: https://www.investor.gov/financial-tools-calculators/calculators/compound-interest-calculator τι θα το κανεις το μερισμα που θα παρεις? αν ειναι να το δωσεις παλι πισω ποιο το νοημα να παρεις μερισμα και να πληρωνεις 0,35% αντι για 0,07%? αν επενδυσεις 1000 τι μερισμα θα παρεις? αν δωσεις 100.000?
b00mb00m Δημοσ. 18 Μαρτίου Δημοσ. 18 Μαρτίου 25 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε my dude....μεσα σε ολο που περιγραφεις υπαρχουν παρα μα παρα πολλες σημειωσεις και υποημειωσεις και εννοεις που πρεπει να εξηγηθουν για να δωθει μια απαντηση....δεν ειναι ευκολο να εξηγηθουν σε ενα ποστ. καποια βασικα στοιχεια, τα etf ειναι ενα καλαθι απο πολλες μετοχες, η cola ειναι 1 και μονο μετοχη. το etf ειναι ucits η cola ειναι αμερικανικη μετοχη, διαφορετικη προσεγγιση φορολογισης. τα etfs εχουν ενα kid file (pdf) που επεξηγει ποιος ειναι ο σκοπος δημιουργιας τους και τι προσπαθει να επιτυχει το etf. το etf αυτο βγηκε προχθες... για αυτο και το ενα εχει λεφτα που εχει βαλει κοσμος και κοσμακης, περιπου στα 500 μυρια παγκοσμιως ενω το vuaa εχει περιπου 18 δις παγκοσμιως. τα etfs ολα εχουν κοστος/προμηθεια συντηρησης, αυτο ειναι actively managed (0,35%) το vuaa ειναι passively (0.07%). ολα τα etfs εχουν holdings που βλεπεις πoιες μετοχες/ποια sectors ακολουθουν. το συγκεκριμενο etf χρησιμοποει covered calls για να βγαλει τα κερδη του που ειναι στρατηγικη με options. τα options εχουν μεγαλυτερα ρισκα. το αλλο απλα αγοραζει τον sp500. In the end of the day, η βασικη διαφορα εχει να κανει μεταξυ acc και dist. εδω υπαρχει ενα calculator για να παιξεις με τα νουμερα: https://www.investor.gov/financial-tools-calculators/calculators/compound-interest-calculator τι θα το κανεις το μερισμα που θα παρεις? αν ειναι να το δωσεις παλι πισω ποιο το νοημα να παρεις μερισμα και να πληρωνεις 0,35% αντι για 0,07%? αν επενδυσεις 1000 τι μερισμα θα παρεις? αν δωσεις 100.000? θα μελετήσω αυτά που γράφεις... Αλλά με λίγα λόγια απ ότι κατάλαβα, δε το προτείνεις
csontheline Δημοσ. 18 Μαρτίου Δημοσ. 18 Μαρτίου 8 hours ago, b00mb00m said: θα μελετήσω αυτά που γράφεις... Αλλά με λίγα λόγια απ ότι κατάλαβα, δε το προτείνεις Διαφορετικές στρατηγικές. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι πραγματικά χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, αν έχεις φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο περιουσίας και δεν σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα να την αυξήσεις, αλλά προτιμάς να έχεις -σχετικά- σταθερό εισόδημα γιατί θες να σταματήσεις να εργάζεσαι ή γιατί θέλεις κάθε μήνα/3μηνο/Χμηνο να έχεις αυτό το έξτρα για να κάνεις κάτι (πχ ταξίδια), τότε κάποιο πακέτο μετοχών/etf/επενδυτικό όχημα να σε καλύπτει. Από την άλλη, στην δική μου περίπτωση που έχω μικρό κεφάλαιο ακόμα, αλλά έχω χρόνια μπροστά μου, δεν με καλύπτει αυτή η στρατηγική, γιατί θέλω στην μέγιστη δυνατή αύξηση του κεφαλαίου, για το ρίσκο το οποίο θεωρώ εγώ αποδεκτό. Κάποιος άλλος, μπορεί να έλεγε ότι "θέλω να έχω μηνιαίο εισόδημα, αλλά δεν μου πολυαρέσουν αυτά τα "άυλα" μαραφέτια, οπότε θα τα τραβήξω όλα και θα πάρω σπίτι/α να τα νοικιάζω". 1
jimarass26 Δημοσ. 18 Μαρτίου Δημοσ. 18 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Ειναι και το άλλο. Κάποιες μερισματικές μετοχές ειναι πολυ καλές, με μικροτερο growth αλλά έχουν και growth και μερισμα. Σε προιοντα που εστιάζουν στο growth, αυτές χάνονται. Και προτιμονται ετειρειες με growth potential αλλά έχουν και λιγο tesla μεσα που ειναι ανσανσερ. Εγώ ειμαι στο 50% growth και 50% Ποιοτικές μερισματικές. Δηλαδή παιζω VWCE για growth και VGWD για μερισματικές, και τα δύο global. Επεξ/σία 18 Μαρτίου από jimarass26
Neptu Δημοσ. 19 Μαρτίου Δημοσ. 19 Μαρτίου ο,τι παραθυράκι -κολπο υπάρχει να βγάλουμε κανένα φράγκο κλείνει. Πρέπει συνέχεια να είμαστε σε επιφυλακή και να ψαχνόμαστε Έκανα top up Κάρτες τύπου payzy με πιστωτική eurobank και παρόλο που δεν είναι αγορά, μου έδινε τους πόντους που θα μου έδινε αν έκανα αγορές. Πάνω από 100€++ το χρόνο όφελος χωρίς να κόπο. Σημερινή ενημέρωση... και κλείνει το παραθυράκι. Σε περιπτώσεις top up (και μερικές ακόμα) δε παίρνεις πόντους. Η πειραιώς δίνει ακόμα αλλά με αυτά που δίνει είναι σα να μη δίνει. πρέπει να βρούμε άλλο κόλπο τώρα να ρεφάρουμε
jaguar13 Δημοσ. 19 Μαρτίου Δημοσ. 19 Μαρτίου Παιδιά να ξαναρωτήσω κάτι γιατί χάθηκε στην πορεία. Αγορά etf απευθείας από revolut έχει κάποιο μειονέκτημα σε θέματα ασφάλειας σε σχέση με αγορά των etf από άλλες πλατφόρμες πχ ibkr? Τα etf που έχεις αγοράσει σε περίπτωση που κλεισει η εταιρεία τί γίνονται? Σου ανήκουν ή όχι?
thermaikos4 Δημοσ. 19 Μαρτίου Δημοσ. 19 Μαρτίου 10 ώρες πριν, Neptu είπε Έκανα top up Κάρτες τύπου payzy με πιστωτική eurobank και παρόλο που δεν είναι αγορά, μου έδινε τους πόντους που θα μου έδινε αν έκανα αγορές. Πάνω από 100€++ το χρόνο όφελος χωρίς να κόπο. Σημερινή ενημέρωση... και κλείνει το παραθυράκι. Σε περιπτώσεις top up (και μερικές ακόμα) δε παίρνεις πόντους. Η πειραιώς δίνει ακόμα αλλά με αυτά που δίνει είναι σα να μη δίνει. Φορτωνες την payzy απο την πιστωτικη; διαβασα στο telegram του be wealthy ενα παληκαρι φορτωνει την καρτα της t212, κερδιζει το επιτοκιο και τα γυρναει παλι στη πιστωτικη. φανταζομαι κατι παρομοιο εκανες.. αν δεν ειχες θεμα με εφορια.
Neptu Δημοσ. 19 Μαρτίου Δημοσ. 19 Μαρτίου 9 λεπτά πριν, thermaikos4 είπε Φορτωνες την payzy απο την πιστωτικη; διαβασα στο telegram του be wealthy ενα παληκαρι φορτωνει την καρτα της t212, κερδιζει το επιτοκιο και τα γυρναει παλι στη πιστωτικη. φανταζομαι κατι παρομοιο εκανες.. αν δεν ειχες θεμα με εφορια. Ναι. Και αυτό που γράφεις γίνεται, βεβαια δε παίρνεις πολλά αλλά λίγα από εδώ, λίγα από εκεί μαζεύονται. Παλιά έδινε 4,2%, τώρα πήγε στα 2,7% (σε λίγες μέρες) Θέλει λίγο προσοχή αυτό που κάνει ο τύπος διότι αν γίνεται συνέχεια θα φαίνεται μεγάλη κίνηση χρημάτων. Βέβαια στην ουσία είναι ανακύκλωση, κάνει κύκλους στο χρήμα αλλά δεν αποκλείεται να χτυπήσει καμπανάκι. Και οκ μπορεί να είναι εντάξει με την εφορία αλλά δε θέλουμε να μπούμε στο μάτι. Πριν χρόνια είχαν πιάσει κάποιον που είχε συναλλαγές με την πιστωτική ύψους >60,000€. Αυτός είχε ισχυριστεί ότι στην ουσία δεν ήταν κανονικές συναλλαγές αλλά έκανε κύκλους το χρήμα για να παίρνει πόντους. Δε ξέρω κατα πόσο έλεγε αλήθεια, ούτε ξέρω πως κατέληξε η ιστορία. Κι εγώ θα μπορούσα να κάνω κάτι αντίστοιχο, στην ουσία το είχα κάνει για ένα διάστημα αλλά φοβάμαι αν παραγίνει θα μπω στο μάτι. Χωρίς στην ουσία να κάνω κάτι παράνομο ή να κλέβω ή να φοροδιαφεύγω
The_Judas Δημοσ. 20 Μαρτίου Δημοσ. 20 Μαρτίου (επεξεργασμένο) τι κοστος εχει η αποστολή εμβασματος σε trade republic; και ποσο για να τα στειλω πισω; δεν εχω βρει καπου αν υπαρχει κοστος... (απο τη μερια της trade.) Επεξ/σία 20 Μαρτίου από The_Judas
Doubt Δημοσ. 20 Μαρτίου Δημοσ. 20 Μαρτίου 1 ώρα πριν, The_Judas είπε δεν εχω βρει καπου αν υπαρχει κοστος... (απο τη μερια της trade.) Δεν υπάρχει. 2
spH3RiCal Δημοσ. 20 Μαρτίου Δημοσ. 20 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Σχετικά με τα ομόλογα της revolut, από οτι είδα όταν πας να αγοράσεις σου βγάζει fractions (lots τα λεει), σωστα? Δε ξέρω αν έχει νόημα αυτό που ρωτάω αλλά αν ένα ομόλογο έχει πχ 1000ε και κάθε lot 1ε, αν πάρεις 1000 lots έχεις ένα ομόλογο ή 1000 κομμάτια ομολόγων? Έχει κάποια διαφορά/επίπτωση αυτό? Αυτό που δυσκολεύομαι να καταλάβω είναι το concept, δηλαδή αν δώσω μια ένολη για 1 lot (ένα χιλιοστό του ομολόγου στην προκειμένη) και περάσει, αυτό σημαίνει οτι κάποιος αποφάσισε να πουλήσει ένα χιλιοστό και το πήρα εγώ? Ή κάποιος έχει στο χαρτοφυλάκιο του ένα ομόλογο και μου πουλάει το δικαίωμα να εισπράξω οτι αναλογεί στο χιλιοστό που αγοράζω? Επεξ/σία 21 Μαρτίου από spH3RiCal
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα