Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
5 hours ago, Neptu said:

Απλά από περιέργεια και για κουβέντα,

Είμαι ο μόνος που παίζει με vusa και όχι vuaa? Η διαφορά των 2 είναι ότι το vusa δίνει μέρισμα. 

Και η απορία μου είναι, όσοι επιλέγετε vuaa το κάνετε επειδή ξέρετε τι κάνετε ή απλά επειδή όλοι στο youtube μιλάνε για vuaa οπότε ακολουθείτε τυφλά...

Δεν υπονοώ ότι η δική μου επιλογή είναι σωστή, που δεν υπάρχει σωστή, είναι ανάλογα τι σκοπούς έχει ο καθένας

Και τα 2 δίνουν μέρισμα. Το ένα επανεπενδύει και το άλλο στο δίνει στο χέρι. Για να έχεις όμως κάτι καλό στο χέρι θα πρέπει να έχεις πολλά λεφτά εκεί μέσα. Οπότε για σχετκά μικρά ποσά που παίρνεις από τα μερσίσματα για τους περισότερους δεν αξίζει τον κόπο και πάνε σε acc etfs

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
19 hours ago, somt said:

doom scenario

σκέφτομαι μηπως τοσο hype στο youtube θα μπορουσε να ειναι συνεννοημένο και "τεχνητο" για να μπουν πολλοι και να ανεβάσουν το δείκτη

λεγε λεγε συνέχεια vuaa, θα βαζει ο κόσμος λιγο λίγο

και καποια στιγμη μετά από 5-10 χρόνια, συνεννοημένοι ρευστοποιούν όλοι μαζι και γεια σας

Βλακόβλακες που αλληλοαντιγράφονται. Εδώ οριακά δεν έχουν την γνώση να κατανοήσουν τι παπαγαλίζουν, όχι pump&dump (και μάλιστα σε τόσο μακρυνό ορίζοντα).
Απλώς το VUAA είναι η πιο εύκολη μακροχρόνια επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς. Τόσο απλά.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Major-Crashes.jpg

Αν δεν κανει διορθωση παιζει να γραφτει στο παραπανω και το 2025.. γενικα αυτες τις βδομαδες /μηνες η αγορα μετοχων ειτε μεσω δεικτων 500/vuaa/nasdaq100/big 6 δεν ειναι σταθερη..το ιδιο μη σταθεροι  τραμπ κ ελον μασκ σε αυτα π κανουν κ λενε τιναζουν στον αερα τα παντα...οποτε μην ακουτε κανεναν αυτον τον καιρο(ουτε εμενα )..

Επεξ/σία από kage
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 hours ago, ZoReN said:

Και τα 2 δίνουν μέρισμα. Το ένα επανεπενδύει και το άλλο στο δίνει στο χέρι. Για να έχεις όμως κάτι καλό στο χέρι θα πρέπει να έχεις πολλά λεφτά εκεί μέσα. Οπότε για σχετκά μικρά ποσά που παίρνεις από τα μερσίσματα για τους περισότερους δεν αξίζει τον κόπο και πάνε σε acc etfs

Επίσης δεν γνωρίζω πώς διαχειρίζεται το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας τα dist etfs αλλά εδώ που είμαι θα έπρεπε κάθε χρόνο να πληρώνω φόρο στο μέρισμα. Στο Βέλγιο ο φόρος στο μέρισμα είναι flat rate 30% οπότε δεν συμφέρει καθολου εκτός κι αν έχεις άλλα assets, έχεις φτιάξει εταιρείες στις οποίες φαίνεται στα χαρτιά ότι επενδύεις τα μερίσματα  κτλ. Στα acc η επανεπένδυση του μερίσματος βοηθάει στο να μεγαλώσει πιο γρήγορα η αξία του πορτφόλιο που έχεις. Από τη στιγμή που ό,τι κάνεις είναι long term investment δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να μπεις στη διαδικασία των dist.

Επεξ/σία από Speculoos
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Aκριβως, αν κάποιος έχει αποφασίσει την στρατηγική και το μείγμα ETF που έχει, για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το compound effect στο long term investment του θα έπρεπε να επανεπενδύει τα μερίσματα των diss etf του, που είναι κάτι που το κάνει μόνο του ένα acc etf. Δηλαδή λιγότερη δουλειά για το ίδιο αποτέλεσμα και δεν μπλέκεις και φορολογικά (όσο μπλέκεις σε κάθε χωρά) μέχρι να χρειαστεί να πουλήσεις.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 9/3/2025 στις 10:42 ΠΜ, -yorgi- είπε

Btw έχει μήπως κάποιος ασχοληθεί με ETFs μέσω Eurobank Trader ?

Αυτο ειναι κατι που με απασχολει και μενα. Αν καποιος χρησιμοποιει, να μας πει τα πραγματικα κοστη για αγοραπωλησιες με ενα παραδειγμα, οπως επισης αν εχει νοημα η ψευδαισθηση ασφαλειας σε σχεση με τις γνωστες διεθνεις πλατφορμες

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 11/3/2025 στις 1:41 ΜΜ, petrox21 είπε

Αυτο ειναι κατι που με απασχολει και μενα. Αν καποιος χρησιμοποιει, να μας πει τα πραγματικα κοστη για αγοραπωλησιες με ενα παραδειγμα, οπως επισης αν εχει νοημα η ψευδαισθηση ασφαλειας σε σχεση με τις γνωστες διεθνεις πλατφορμες

Δεν νομίζω πως είναι απλά μία ψευδαίσθηση η ασφάλεια των αδειοδοτημένων εγχώριων σε σχέση με τα Online του εξωτερικού. Αν γίνει η στραβή τότε εσύ απλά θα δεις ένα eror 404 και αντε βγάλε άκρη με το ΑΙ chat bot του help desk τους. Για αυτό πιστεύω και τα κόστη των εγχώριων είναι αυξημένα , αν και είμαι και σε Online της ΕΕ (degiro), συνήθως προτιμώ τα εγχώρια γιατί δεν θέλω ένα ακόμα άγχος. 

Επεξ/σία από Artman13
  • Thanks 1
Δημοσ.
Στις 10/3/2025 στις 1:51 ΜΜ, kage είπε

Major-Crashes.jpg

Αν δεν κανει διορθωση παιζει να γραφτει στο παραπανω και το 2025.. γενικα αυτες τις βδομαδες /μηνες η αγορα μετοχων ειτε μεσω δεικτων 500/vuaa/nasdaq100/big 6 δεν ειναι σταθερη..το ιδιο μη σταθεροι  τραμπ κ ελον μασκ σε αυτα π κανουν κ λενε τιναζουν στον αερα τα παντα...οποτε μην ακουτε κανεναν αυτον τον καιρο..(ουτε εμενα )

Απ' ότι φαίνεται για εκεί πάει. Το ερώτημα απλά είναι πόσο μεγάλη θα είναι η βουτιά και να δούμε πόσο χρόνο θα πάρει για να επανέλθει.

Προβλέπω να έχουμε μια δυσκολη χρονιά 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα , σκέφτομαι να αρχίσω να επενδύω κάποια χρήματα.Με την τωρινή μου κατάσταση μπορώ να διαθέτω περίπου 150 τον μήνα για επένδυση( και θα προσθέτω τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα από την εργασία μου) Το θέμα μου είναι ότι σε 2 χρόνια από τώρα , θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα που θα έχω στην άκρη , και στην συνεχεία θα συνεχίσω να επενδύω μακροπρόθεσμα.Το ερώτημά μου είναι αν αξίζει να αναζητήσω κάποια επένδυση με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο για αυτά τα πρώτα δύο χρόνια ή αν είναι προτιμότερο να αφήσω τα χρήματα στην τράπεζα και να ξεκινήσω να επενδύω αφού περάσει αυτό το διάστημα. Ο στόχος μου είναι να διατηρήσω την αξία των χρημάτων μου σε σχέση με τον πληθωρισμό, χωρίς να περιμένω ουσιαστικά κέρδη μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια.
(Σκέφτηκα τα ETF αλλά θεωρώ ότι για 2 χρόνια , είναι πολύ μεγάλο ρίσκο ,και πιθανός να μην αξίζει)
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Επεξ/σία από george2143
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, george2143 είπε

Καλησπέρα , σκέφτομαι να αρχίσω να επενδύω κάποια χρήματα.Με την τωρινή μου κατάσταση μπορώ να διαθέτω περίπου 150 τον μήνα για επένδυση( και θα προσθέτω τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα από την εργασία μου) Το θέμα μου είναι ότι σε 2 χρόνια από τώρα , θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσω ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα που θα έχω στην άκρη , και στην συνεχεία θα συνεχίσω να επενδύω μακροπρόθεσμα.Το ερώτημά μου είναι αν αξίζει να αναζητήσω κάποια επένδυση με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο για αυτά τα πρώτα δύο χρόνια ή αν είναι προτιμότερο να αφήσω τα χρήματα στην τράπεζα και να ξεκινήσω να επενδύω αφού περάσει αυτό το διάστημα. Ο στόχος μου είναι να διατηρήσω την αξία των χρημάτων μου σε σχέση με τον πληθωρισμό, χωρίς να περιμένω ουσιαστικά κέρδη μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια.
(Σκέφτηκα τα ETF αλλά θεωρώ ότι για 2 χρόνια , είναι πολύ μεγάλο ρίσκο ,και πιθανός να μην αξίζει)

υπάρχει κάποιο κεφάλαιο μαζεμένο αυτή τη στιγμή; Ή ξεκινάς από το 0 και απλά θα βάζεις κάθε μήνα 150€; Γιατί αν ξεκινάμε από το 0.....

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Neptu είπε

υπάρχει κάποιο κεφάλαιο μαζεμένο αυτή τη στιγμή; Ή ξεκινάς από το 0 και απλά θα βάζεις κάθε μήνα 150€; Γιατί αν ξεκινάμε από το 0.....

Ξεκινάω από το 0 για τώρα , δεν έχω κάποιο κεφάλαιο δυστυχώς 

Δημοσ.
51 minutes ago, george2143 said:

Πριν ένα μήνα έβαλα 7000 ευρώ σε ένα συγκεκριμένο etf. Αυτή τη στιγμή είμαι 10% κατω στα χρήματα μου. Κάθε μήνα θα βάζω 100 ευρώ μέσα, αλλά έχω πλάνο για 20 χρόνια. Δεν νομίζω να είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρεις κάποια etf για τόσο σύντομο χρονικό ορίζοντα. Στη θέση σου θα κοιτούσα Brokers που δίνουν περίπου 2 με 2.5% επιτόκιο το χρόνο, trading212 αυτή τι στιγμή έχει 3% και τέλος του μήνα θα πέσει στα 2.7%. Διαφορετικα ίσως κάποιο ομόλογο, αλλά δεν έχω ψαχτεί προσωπικά για να ξέρω να σου πω. 

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, ZoReN είπε

Πριν ένα μήνα έβαλα 7000 ευρώ σε ένα συγκεκριμένο etf. Αυτή τη στιγμή είμαι 10% κατω στα χρήματα μου. Κάθε μήνα θα βάζω 100 ευρώ μέσα, αλλά έχω πλάνο για 20 χρόνια. Δεν νομίζω να είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρεις κάποια etf για τόσο σύντομο χρονικό ορίζοντα. Στη θέση σου θα κοιτούσα Brokers που δίνουν περίπου 2 με 2.5% επιτόκιο το χρόνο, trading212 αυτή τι στιγμή έχει 3% και τέλος του μήνα θα πέσει στα 2.7%. Διαφορετικα ίσως κάποιο ομόλογο, αλλά δεν έχω ψαχτεί προσωπικά για να ξέρω να σου πω. 

Το 4,35% που εχει η freedom σε δολλαρια αξιζει ?
Δηλαδη να τα βαζω σε δολλαρια μεσω revolut

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, george2143 είπε

Ξεκινάω από το 0 για τώρα , δεν έχω κάποιο κεφάλαιο δυστυχώς 

Σε αυτή την περίπτωση δε μπορείς να κάνεις και πολλά.

Στην τράπεζα ανοιχτά τα χρήματα δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν, προθεσμιακή δε μπορείς να κάνεις επειδη το ποσό είναι μικρό. Δηλαδή δεν υπάρχει ποσό για να κάνεις. Βασικά και να είχες ξεχνάς τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης ξέχνα και κανένα φυντάνι που θα σου πει για crypto.

Εγώ στη θέση σου αν δεν ήθελα να ρισκάρω θα τα έβαζα σε τράπεζα εξωτερικού. Ή κανονική τράπεζα ή αυτές τις επενδυτικές, Που αυτό έχω κάνει και για εμένα. Δε θα πάρεις και τίποτα γιατί τα επιτόκια πέφτουν αλλά από το 0,0001% των ελληνικών είναι καλύτερα. πχ έχω χρήματα σε ανοιχτό λογαριασμό με 2%. Εδώ τόσα δε παίρνεις ούτε με προθεσμιακές.

Μετά υπάρχουν και λύσεις που δίνουν περισσσότερα με κλειστά τα χρήματα αλλά αυξάνουμε και το ρίσκο διότι δε μιλάμε για τράπεζες.

Γενικά τα χρήματα είναι λίγα και πόσα να κερδίσεις; Να βγάλεις 50-100€ στα 2 χρόνια;

Μόλις τώρα, george2143 είπε

Το 4,35% που εχει η freedom σε δολλαρια αξιζει ?
Δηλαδη να τα βαζω σε δολλαρια μεσω revolut

σε αυτό υπολόγιζε και τη μετατροπή συναλλάγματος. Και δε ξέρεις πως θα είναι το $ σε 2 χρόνια. Μπορεί να βγεις και χαμένος (δύσκολα αλλά λέμε τώρα)

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...