Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
49 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Τα ομόλογα δεν έχουν εγγυημένο επιτόκιο.

Προθεσμιακά ομολογιακά αμοιβαία είναι αυτά, ως τώρα έχουν εκδώσει αρκετά οι 4 συστημικές και τηρούν το ετήσιο μέρισμα που δίνουν. Φυσικά αφαιρείται από την αξία των μεριδίων

56 λεπτά πριν, s2117 είπε

Η δεύτερη ερώτηση είναι αν αυτό το προϊόν που μου πρότειναν στην τράπεζα είναι αρκετά legit και αν είναι όντως σχεδόν μηδενικού ρίσκου όπως μου το παρουσίασαν, αν γνωρίζει κάποιος.

Δεν είναι μηδενικού ρίσκου, είναι στο 2 στην κλίμακα του 5. Στο 1 βρίσκονται τα αμοιβαία κεφαλαιαγοράς (mmf) και στο 3 μικτά αμοιβαία (μετοχικά + ομολογιακά)

1 ώρα πριν, s2117 είπε

... και να κρατήσω ένα μικρότερο ποσό που θα μοιραστεί σε (i) ETF VWCE, VUAA,SP500

Μην εκτίθεσαι τόσο στην αγορά των ΗΠΑ, ενδέχεται να δούμε διάφορα παλαβά το επόμενο διάστημα. Καλύτερα VWCE ή τα αντίστοιχα all world

• Like 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, ThymiosPaP είπε

Προθεσμιακά ομολογιακά αμοιβαία είναι αυτά, ως τώρα έχουν εκδώσει αρκετά οι 4 συστημικές και τηρούν το ετήσιο μέρισμα που δίνουν. Φυσικά αφαιρείται από την αξία των μεριδίων

Δεν είναι μηδενικού ρίσκου, είναι στο 2 στην κλίμακα του 5. Στο 1 βρίσκονται τα αμοιβαία κεφαλαιαγοράς (mmf) και στο 3 μικτά αμοιβαία (μετοχικά + ομολογιακά)

Μην εκτίθεσαι τόσο στην αγορά των ΗΠΑ, ενδέχεται να δούμε διάφορα παλαβά το επόμενο διάστημα. Καλύτερα VWCE ή τα αντίστοιχα all world

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Τι εννοείς "φυσικά αφαιρείται από την αξία των μεριδίων" ?

MMF είναι ουσιαστικά τα καταθετικά σε revolut/trade republic/T212 ?

Επίσης, για κάτι από αυτά πρέπει να κάνει κάτι ο λογιστής;

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, s2117 είπε

Αρχές κάθε χρόνου, εκδίδονται τα ετήσια έγγραφα των brokers(εκτός αυτού, σε κάθε σου αγορά, μέσα 1-2 ημέρες, σου αποστέλλονται και οι αποδείξεις).

Αυτά θα τα δώσεις στον λογιστή, και θα τα δηλώσει στα απαραίτητα πεδία. 

Για Α/Κ Ομολογιακά, δηλώνεις το έτος αγοράς. Στο έτος λήξης, δηλώνεις πάλι τυγχόν κέρδη/μερίσματα, στέλοντας στον λογιστή τα στοιχεία.

Το ίδιο και με τα ΕΓΕΔ. 

Αυτές τις απαντήσεις πήρα και εγώ εδώ, αλλού και ότι διάβασα στο διαδίκτυο σχετικά. Δεν ξέρω κάτι παραπάνω. 

Υ.Γ.: καλά κάνεις και έχεις ένα κάποιο Χ ποσό σε σχετικά "ασφαλή" επένδυση, γνώμη μου. (βέβαια, εγώ άρχισα αργά να ασχολούμαι με το άθλημα, από την άλλη βέβαια, κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει, βεβαιότητα δεν υπάρχει για τίποτα στον κόσμο ή για το αν θα ζούμε του χρόνου) . 

• Like 1
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, kogba είπε

Υ.Γ.: καλά κάνεις και έχεις ένα κάποιο Χ ποσό σε σχετικά "ασφαλή" επένδυση, γνώμη μου. (βέβαια, εγώ άρχισα αργά να ασχολούμαι με το άθλημα, από την άλλη βέβαια, κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει, βεβαιότητα δεν υπάρχει για τίποτα στον κόσμο ή για το αν θα ζούμε του χρόνου) . 

ετσι ακριβως. Δεν υπαρχει ασφαλη επενδυση. Ακόμη και αν πιστευετε οτι θα εχετε.. εκατο λιρες στο στρωμα.

ΥΓ. αν γινει πόλεμος, πως θα πληρωνετε;

https://valtioneuvosto.fi/en/-/1410869/new-guide-instructs-people-how-to-prepare-for-incidents-and-crises-in-finland

https://rib.msb.se/filer/pdf/30874.pdf 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, s2117 είπε

Καλησπέρα παιδιά, νέος στο άθλημα, διάβασα όλο το θέμα, καθώς και κάποια άλλα παρόμοια και λέω να μπω σιγα σιγά στο χορό μιας και οι προθεσμιακές πια έχουν απαίσια επιτόκια.

Μου πρότειναν από την Εθνική ότι ως τέλος του μήνα παίζει "προσφορά" που βάζεις Χ ποσό σε ομόλογα αμοιβαίων κεφαλαίων της εθνικής τράπεζας για 2 χρόνια κλειστά με επιτόκιο 2.9-3.4% αφορολόγητο, και σου δίνει και τη δυνατότητα να βάλεις το ίδιο ποσό (Χ) σε προθεσμιακή για 6 μήνες με επιτόκιο 2.25%.

Εγώ προσωπικά επειδή θέλω το μικρότερο δυνατό ρίσκο, λέω να πάω εκεί για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θέλω να αποταμιεύσω, και να κρατήσω ένα μικρότερο ποσό που θα μοιραστεί σε (i) ETF VWCE, VUAA,SP500 μέσω IBKR/degiro που από ότι κατάλαβα είναι πιο safe από Τ212 και πιο οικονομικές από revolut (κλίνω προς IBKR που επιτρέπει να βάλω και κάποιον συνδικαιούχο γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται) και (ii) σε Trade Republic/Revolut για το επιτόκιο, και όταν εξοικειωθώ με το (i), να πάνε σιγά σιγά προς τα εκεί και αυτά σε κάποιους μήνες.

Μία βασική ερώτηση που έχω είναι αν για κάποιο από τα (i) ή (ii) πρέπει να προσέξω κάτι λογιστικά, αν πρέπει αν δηλώσω κάτι, γιατί αν ρωτήσω το λογιστή μου σώθηκα :P

Η δεύτερη ερώτηση είναι αν αυτό το προϊόν που μου πρότειναν στην τράπεζα είναι αρκετά legit και αν είναι όντως σχεδόν μηδενικού ρίσκου όπως μου το παρουσίασαν, αν γνωρίζει κάποιος.

Οι προθεσμιακες όντως είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές, πρέπει να φτάσει σε σημείο χρεοκοπίας η τράπεζα για να μην αποδόσει τους τόκους. Η προσφορά με το 2.25% που σου έδωσαν είναι προσωποποιημένη; Για δώσε πληροφορίες μου κίνησε το ενδιαφέρον...

Δημοσ.
3 ώρες πριν, s2117 είπε

Να ρωτήσεις αν τουλάχιστον το κεφάλαιο σου είναι εγγυημένο. Αν δεν είναι, υπάρχει ρίσκο.

• Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Doubt είπε

Να ρωτήσεις αν τουλάχιστον το κεφάλαιο σου είναι εγγυημένο. Αν δεν είναι, υπάρχει ρίσκο.

Από ότι κατάλαβα (και λέει και ο συμφορουμίτης), όχι:

4 ώρες πριν, ThymiosPaP είπε

Επίσης, για το παρακάτω:

2 ώρες πριν, alexander098 είπε

Οι προθεσμιακες όντως είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές, πρέπει να φτάσει σε σημείο χρεοκοπίας η τράπεζα για να μην αποδόσει τους τόκους. Η προσφορά με το 2.25% που σου έδωσαν είναι προσωποποιημένη; Για δώσε πληροφορίες μου κίνησε το ενδιαφέρον...

Δεν είναι προσωποποιημένη, αλλά δεν ξέρουν πότε θα λήξει, πιθανότατα μέσα στο μήνα όμως (μετά θα πέσουν και άλλο τα επιτόκια και για τα 2). Το 2.25 της 6μηνης προθεσμιακής το παίρνεις ΜΟΝΟ αν βάλεις το ίδιο (ή μεγαλύτερο) ποσό στα ομολογα Α/Κ της Εθνικής.

• Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, s2117 είπε

Από ότι κατάλαβα (και λέει και ο συμφορουμίτης), όχι:

Επίσης, για το παρακάτω:

Δεν είναι προσωποποιημένη, αλλά δεν ξέρουν πότε θα λήξει, πιθανότατα μέσα στο μήνα όμως (μετά θα πέσουν και άλλο τα επιτόκια και για τα 2). Το 2.25 της 6μηνης προθεσμιακής το παίρνεις ΜΟΝΟ αν βάλεις το ίδιο (ή μεγαλύτερο) ποσό στα ομολογα Α/Κ της Εθνικής.

Μάλλον για "τυράκι" έβαλαν καλό επιτόκιο στη προθεσμιακη.

• Thanks 1
Δημοσ.

Ναι αλλά, παρόλα αυτά, για κάποιον που δε θέλει να "μπλέξει" με ETF, και φοβάται να βάλει το κεφάλαιό του σε τράπεζες εξωτειρκού, ίσως να μην είναι κακή ιδέα. 

Δημοσ.
39 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε

wait φοβασαι να βαλεις τα λεφτα σου σε τραπεζα γερμανιας αλλα δεν φοβασαι να τα βαλεις σε τραπεζα ελλαδας????

Ε δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί η Trade Republic (ή η Τ212) δεν είναι η αντίστοιχη Γερμανική "Εθνική Τράπεζα"/"Τράπεζα Πειραιώς"

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 ώρες πριν, s2117 είπε

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Τι εννοείς "φυσικά αφαιρείται από την αξία των μεριδίων" ?

MMF είναι ουσιαστικά τα καταθετικά σε revolut/trade republic/T212 ?

Οταν αγοράζεις ένα ομολογιακό αμοιβαίο που σου λένε οτι δίνει πχ 3% ετήσιο μέρισμα, αυτό αφαιρείται απο την αξία των μεριδίων. Πχ αν βλέπεις στην πλατφόρμα της τράπεζας να εχεις κέρδη 10% από την ημερομηνία αγοράς, μόλις σε πληρώσει θα αλλάξει σε 7% και επίσης θα αφαιρεθεί το ετήσιο κόστος διαχείρισης. Το οποίο απ' όσο έχω δει σε όλες τις Ελληνικές τράπεζες είναι πάνω απο 1% (του κεφαλαίου). Άρα θα καταλήξει τελικά σε κάποιο 6%. Αυτά αφορούν τα κανονικά ομολογιακά αμοιβαία, ειδικά αυτά που λήγουν στην 5ετία, που εχουν εκδώσει μαζικά οι Ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Αυτά που είναι πιο σύντομης διάρκειας, πχ λήγουν στα 2 χρόνια, σου δίνουν ένα μέρισμα στο τέλος, αυτό που ανακοινώνουν. Προσοχή πάλι: και αυτά εχουν ετήσιο κόστος διαχείρισης, το οποίο αφαιρείται απο την αξία των μεριδίων, δηλαδή απο το κεφάλαιο που έβαλες. Συμπερασματικά, κανένα αμοιβαίο δεν είναι εγγυημένου κεφαλαίου, αντιθέτως αν το αμοιβαίο δεν πάει καλά (για διαφόρους λόγους), θα βγεις χαμένος . Εκτός κι αν είναι αμοιβαίο χρηματαγοράς (MMF), όπως αυτά που διαφημίζουν οι διάφοροι online brokers και καλά σαν προθεσμιακές και το ορίζει ρητά.

Να δώσεις όμως μεγάλη προσοχή σε αυτά, ειδικά απο από κάτι brokers που έχουν ταΐσει τους περισσότερους Έλληνες finfluencers με χορηγίες για να τους διαφημίζουν σε σημείο πλύσης εγκεφάλου. Τα χρήματα αυτά δεν έχουν την εγγύηση καταθέσεων των €100Κ, αλλά τη γνωστή των €20Κ της χώρας που βρίσκονται. Επίσης σε brokers που εποπτεύονται στην Ε.Ε απο τις αρχές της Κύπρου και της Μάλτας, εγω ούτε που θα το σκεφτόμουνα να βάλω λεφτά.

Για τα φορολογικά που ρωτάς, ρίξε μια ματιά εδώ, θα σου λυθούν αρκετές απορίες. Σημειώνω πως αν τα "καταθετικά" των brokers δεν είναι ΟΣΕΚΑ (ucits), φορολογούνται με 15%. Οπότε αν δεν τα δηλώσεις, κάνεις φοροδιαφυγή.

Επεξ/σία από ThymiosPaP
  • Like 4
Δημοσ.

πολυ σωστα τα απω πανω!

Γενικα το μεγαλο προβλημα επενδυσεων μεσω τραπεζων (ειτε ελληνικες ειτε αλλης χωρας) ειναι οτι χρεωνουν τρελα fees, συνηθως TER 1.2-2% για αμοιβαια, τα οποια τα ιδια ή παρομοια τα βρισκεις με το μισο ή λιγοτερο μεσω μιας πλατφορμας. Εγω προσωπικα χρησιμοποιω degiro, νιωθω οτι σαν μεγεθος ειναι μεγαλυτερη και καπως πιο ασφαλης σε σχεση με αλλες μικροτερες, εποπτευεται απο την ολλανδικη αρχη. Απο κει και περα, οτι μενει ως μετρητο στις τραπεζες με επιτοκιο τυπου 0-0.5 % και πληθωρισμο ας πουμε 2%, σημαινει οτι χανει καθε χρονο 1.5% της αξιας του. Ειναι σημαντικο να ειναι ξεκαθαρο αυτο σε οποιον τα εχει στην τραπεζα και να αποδεχεται την ιδεα αυτης της απωλειας. Απο κει κ περα ολα τα επενδυτικα βηματα εχουν ενα ρισκο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν είμαι στο reddit γραμμένος. Διάβασα όμως εχθές σε ελληνικό παράρτημα ότι, σε Ελληνίδα κάτοικο Β. Ελλάδος, κάτοχο ETF UCITS που ΔΕΝ τα ειχε δηλώσει στην εφορία, ότι θα την φορολογησουν κανονικά (15% υπεραξια, 5% μέρισμα, ή το ανάποδο, δεν θυμάμαι).

Συν αν καταλήξουν στο τέλος σε πρόστιμο, αν αποδείξουν ότι φοροδιαφευγει(άλλο θέμα αυτό όμως).

Απάντησε η ελεγχόμενη, αναφέροντας τις σχετικές ευρωπαϊκές διατάξεις και νόμους, που όμως ΔΕΝ έγιναν δεκτές από το κράτος(μολονότι υπερισχύει το ευρωπαϊκό δίκαιο). 

Προς το παρόν λοιπόν, είμαστε προς φορολόγηση, ειδικά αν το εφαρμόσουν σε ολόκληρη την χώρα. 

Έτσι και αλλιώς, ΑΝΕΚΑΘΕΝ, είχα τα πάντα όλα δηλωμένα, οπως και θα τα δηλώσω τα ETF που πρωτη φορά αγόρασα φετος, δεν ανησυχώ τόσο (αν και στην Ελλάδα ποτέ δεν ξέρεις). Μέχρι όμως να ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν αποκλείω πλέον να φορολογουνται τα ΟΣΕΚΑ/UCITS ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ.

Γνώμες;

Επεξ/σία από kogba
  • Like 1
Δημοσ.

Απορία. Θέλει ένας φίλος να βάλει στις Attica που έχει προθεσμιακή με 2,5% για νέα κεφάλαια. Από την Εθνική που έχει τα χρήματα του λένε πως αν θέλει να σηκώνει μεγάλο ποσό σε μετρητά (για να αποφύγει έκδοση επιταγής κτλ) θα πρέπει να <<δικαιολογήσει>> στην τράπεζα τον λόγο που θέλει να σηκώσει το ποσό. Ισχύει κάτι τέτοιο ή απλά έγινε ένα έμμεσο μπουλινγκ ώστε στην περίπτωση που τα σηκώσει να κερδίσει η τράπεζα με την έκδοση επιταγής; Ευχαριστώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...