Niiikoc Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 3 ώρες πριν, kogba είπε Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω μεγάλη εμπειρία από επενδύσεις, όπως άλλα μέλη εδώ. Και εγώ διαβάζω και κάνω κάποια μικρά βήματα, όπως και εσύ. Επειδή λες ότι ¨Eπισης, διάβασα ότι πολύ λέτε να επιλέξουμε EFT... Είναι τόσο σίγουρο ότι δεν θα έχεις χασουρα;¨, για αυτό και σου απαντώ. Εσύ τι λες, αφού διάβασες σχετικά, τι κατάλαβες; Είναι δυνατόν να ΜΗΝ χάσεις χρήματα όταν πέφτουν οι δείκτες που ακολουθούν τα ETF; Αντίστοιχα μειώνεται και η αξία τους ή αυξάνεται, όταν ανεβαίνουν. Όλα έχουν ένα ποσοστό ρίσκου. Αυτά τα προϊόντα είναι για μακροπρόθεσμο ορίζοντα επένδυσης και μόνο, 10-20 χρόνια. Ανεξάρτητα από περίοδο ύφεσης ή όχι, μακροπρόθεσμη επένδυση, συνετή, όχι να εξαρτάται ολόκληρη η οικονομική σου κατάσταση από τα ETF. Κέρδος με μακρύ ορίζοντα, σίγουρα μεγαλύτερο κέρδος, αλλά θέλει να υπομένεις και περιόδους χρόνιας ύφεσης και μειωμένων δεικτών. Και πάλι, αναφέρομαι σε ETF σαν το VUAA & VWCE, έχει και άλλα που είναι πολύ περισσότερο ριψοκίνδυνα(που και αυτά που αναφέρω, είναι ριψοκίνδυνα σχετικά, δεν υπάρχει κάτι σίγουρα). Για αυτό και πολλοί μοιράζουν την έκθεση σε κίνδυνο, ένα ποσοστό των χρημάτων τα επενδύουν με μικρά κέρδη μεν, αλλά σίγουρα, όπως, προσθεσμιακές, ασφαλιστικά προϊόντα, ΕΓΕΔ, αμοιβαία κεφάλαια ομολογιακά, κ.λ.π. Ένα ποσοστό που ΔΕΝ θα σου λείψει αν, και δεν θα πάθεις έμφραγμα αν πέσουν οι δείκτες και έχεις χασούρα, το βάζεις και πιο "επιθετικά", ΑΝ θέλεις και μπορείς οικονομικά. Όπως είπα, ειδικός ΔΕΝ είμαι, αν κάποιος θέλει να συμπληρώσει κάτι ή να διορθώσει, παρακαλώ ελεύθερα. Ήσουν πολύ αναλυτικός και σε ευχαριστώ. Γενικά απ' εχθές έχω διαβάσει διαφορα forums σχετικά με αυτό και πολύ λέγανε για την αξιοπιστία της trade rep μιας και είναι σχετικά καινούργια. Μου φαίνεται κάπως παράξενο το επιτόκιο που δίνει για να κλείσεις τα λεφτά μιας και αυτό δεν πρόκειται να το δεις στις ελληνικές τράπεζες ποτέ. Αν κατάλαβα καλά για αυτό είναι η trade rep. Απο την άλλη η trading 212 είναι για μετοχές όπου εκεί οκ σίγουρα δεν θα είσαι σίγουρος ότι θα βγάλεις κέρδος σε βάθος χρόνου. Είναι 50-50 θα έλεγα ειδικά όταν δεν είσαι και γνώστης. Θα με ενδιέφερε η trade rep για αρχή με αυτό το επιτόκιο που δίνει και θα ήθελα να μάθω απ' όσους έχετε βάλει λεφτά εκεί, τι έχετε αντιμετωπίσει, αν είναι αξιόπιστη και δεν θα δεις τα λεφτά να κάνουν φτερά σε μια μέρα. Αν διάβασα καλά σε χρεώνει για να βάλεις λεφτά ένα συμβολικό ποσό και μετά μπορείς να τα τραβήξεις χωρίς χρέωση. Τέλος, για πόσα χρόνια έχετε κλείσει τα λεφτά εκεί; Κατανοώ τα 10 χρόνια που ανέφερες, αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα για μικρότερο χρονικό περιθώριο; Ααα μπορώ να τα τραβήξω ανά πάσα στιγμή χωρίς έξτρα χρεώσεις ή δεσμεύει κάποιο τύπου συμβολαίου; Ίσως είναι πολλά αυτά που ρωτάω 🫣
kogba Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 24 λεπτά πριν, Niiikoc είπε Ήσουν πολύ αναλυτικός και σε ευχαριστώ. Γενικά απ' εχθές έχω διαβάσει διαφορα forums σχετικά με αυτό και πολύ λέγανε για την αξιοπιστία της trade rep μιας και είναι σχετικά καινούργια. Μου φαίνεται κάπως παράξενο το επιτόκιο που δίνει για να κλείσεις τα λεφτά μιας και αυτό δεν πρόκειται να το δεις στις ελληνικές τράπεζες ποτέ. Αν κατάλαβα καλά για αυτό είναι η trade rep. Απο την άλλη η trading 212 είναι για μετοχές όπου εκεί οκ σίγουρα δεν θα είσαι σίγουρος ότι θα βγάλεις κέρδος σε βάθος χρόνου. Είναι 50-50 θα έλεγα ειδικά όταν δεν είσαι και γνώστης. Θα με ενδιέφερε η trade rep για αρχή με αυτό το επιτόκιο που δίνει και θα ήθελα να μάθω απ' όσους έχετε βάλει λεφτά εκεί, τι έχετε αντιμετωπίσει, αν είναι αξιόπιστη και δεν θα δεις τα λεφτά να κάνουν φτερά σε μια μέρα. Αν διάβασα καλά σε χρεώνει για να βάλεις λεφτά ένα συμβολικό ποσό και μετά μπορείς να τα τραβήξεις χωρίς χρέωση. Τέλος, για πόσα χρόνια έχετε κλείσει τα λεφτά εκεί; Κατανοώ τα 10 χρόνια που ανέφερες, αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα για μικρότερο χρονικό περιθώριο; Ααα μπορώ να τα τραβήξω ανά πάσα στιγμή χωρίς έξτρα χρεώσεις ή δεσμεύει κάποιο τύπου συμβολαίου; Ίσως είναι πολλά αυτά που ρωτάω 🫣 Χαίρομαι που βοήθησα, όσο μπόρεσα. Πρόσφατα άνοιξα σε saxo bank, Degiro Ireland και Interactive Brokers. Τελικά, έβαλα ένα μικρό ποσό στις δύο τελευταίες, καθώς βρήκα αυτά που ήθελα και σε ποικιλία επιλογών. Δεν δοκίμασα σε άλλες. Στην Trade Republic που είχα διαβάσει, έλεγε ότι χρειάζεται να διαμένεις στην Γερμανία, άλλοι λένε ότι πλέον αυτό δεν ισχύει. Δεν δοκίμασα για να δω τι ισχύει, δεν έχει και σημασία όμως, αφού έκανα στους δύο που ανέφερεα(ειδικά οι IBKR θεωρούνται κορυφή για Ευρώπη αλλά και σαν μέγεθος εταιρείας, σύμφωνα με αρκετούς) . Προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει το επιτόκιο σε τέτοιες εταιρείες, οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω με αυτό, μιλώ προσωπικά όμως. Έχω άλλα προϊόντα για σταθερή απόδοση και "σιγουριά" ας το πω έτσι. Ναι, σε κάποια από αυτά, τα χρήματα δεν είναι άμεσα διάθεσιμα, σε άλλα όμως είναι(έστω και με την ανάλογη "ποινή") . Έτσι και αλλιώς, δεν εξαρτώμαι άμεσα από τα χρήματα της αποταμίευσης/επένδυσης, όπως είπα(και ΔΕΝ είμαι κανένας πελούσιος, εργαζόμενος και εγώ, απλά προσπαθώ να κάνω καλύτερη διαχείρηση σε σχέση με τα μυαλά που είχα κάμποσα χρόνια πριν και τα ξόδευα όλα δίχως αύριο) . 1 1
Tsino Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 39 minutes ago, Niiikoc said: Ήσουν πολύ αναλυτικός και σε ευχαριστώ. Γενικά απ' εχθές έχω διαβάσει διαφορα forums σχετικά με αυτό και πολύ λέγανε για την αξιοπιστία της trade rep μιας και είναι σχετικά καινούργια. Μου φαίνεται κάπως παράξενο το επιτόκιο που δίνει για να κλείσεις τα λεφτά μιας και αυτό δεν πρόκειται να το δεις στις ελληνικές τράπεζες ποτέ. Αν κατάλαβα καλά για αυτό είναι η trade rep. Απο την άλλη η trading 212 είναι για μετοχές όπου εκεί οκ σίγουρα δεν θα είσαι σίγουρος ότι θα βγάλεις κέρδος σε βάθος χρόνου. Είναι 50-50 θα έλεγα ειδικά όταν δεν είσαι και γνώστης. Θα με ενδιέφερε η trade rep για αρχή με αυτό το επιτόκιο που δίνει και θα ήθελα να μάθω απ' όσους έχετε βάλει λεφτά εκεί, τι έχετε αντιμετωπίσει, αν είναι αξιόπιστη και δεν θα δεις τα λεφτά να κάνουν φτερά σε μια μέρα. Αν διάβασα καλά σε χρεώνει για να βάλεις λεφτά ένα συμβολικό ποσό και μετά μπορείς να τα τραβήξεις χωρίς χρέωση. Τέλος, για πόσα χρόνια έχετε κλείσει τα λεφτά εκεί; Κατανοώ τα 10 χρόνια που ανέφερες, αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα για μικρότερο χρονικό περιθώριο; Ααα μπορώ να τα τραβήξω ανά πάσα στιγμή χωρίς έξτρα χρεώσεις ή δεσμεύει κάποιο τύπου συμβολαίου; Ίσως είναι πολλά αυτά που ρωτάω 🫣 Έχω ανοίξει και στις 2. Η TR δε μου άρεσε. Το GUI δύσχρηστο. Δεν έβρισκα αυτά που ήθελα με λίγα κλικ. Δε μου άρεσε καθόλου. Αντιθέτως η T212 πολύ εύκολη και καλά features. Δεν έχει προμήθειες ( είναι στα spread), τα ETF έχει όλα τα γνωστά. Και πολύ καλό επιτόκιο για τα "μετρητά" με ημερήσια απόδοση των τόκων και διαθέσιμα άμεσα. 1
Doubt Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 1 ώρα πριν, Niiikoc είπε Αν διάβασα καλά σε χρεώνει για να βάλεις λεφτά ένα συμβολικό ποσό και μετά μπορείς να τα τραβήξεις χωρίς χρέωση. Τέλος, για πόσα χρόνια έχετε κλείσει τα λεφτά εκεί; Κατανοώ τα 10 χρόνια που ανέφερες, αλλά μήπως θα ήταν καλύτερα για μικρότερο χρονικό περιθώριο; Ούτε σε χρεώνει ούτε τα κλείνεις και ο τόκος μπαίνει την 1η κάθε μήνα. 3,25 νομίζω είναι τώρα αλλά αναμένεται να πέσει όσο πέφτει και το επιτόκιο ΕΚΤ. Πριν λίγους μήνες ήταν 4%. 1 ώρα πριν, kogba είπε Στην Trade Republic που είχα διαβάσει, έλεγε ότι χρειάζεται να διαμένεις στην Γερμανία, άλλοι λένε ότι πλέον αυτό δεν ισχύει. Δεν ισχύει εδώ και πολύ καιρό. 1
Speculoos Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 16 hours ago, Niiikoc said: Eπισης, διάβασα ότι πολύ λέτε να επιλέξουμε EFT... Είναι τόσο σίγουρο ότι δεν θα έχεις χασουρα; O χρυσός κανόνας λέει ότι επενδύεις μόνο χρήματα που δε θα σε πείραζε να χάσεις. Απο κει κι έπειτα υπάρχουν ΕΤF και ETF. Oταν χτίζεις το πορτφόλιό σου θα πρέπει να κοιτάς να διαλέγεις ETF τα οποία έχουν λίγο απ όλα μέσα. Και τεχνολογία, και κατασκευαστικές, και αυτοκινητοβιομηχανίες, και ΑΙ κτλ. Επίσης ETF που έχουν εταιρείες που παίζουν σε διάφορα χρηματιστήρια. Αυτό σου δίνει μια έξτρα σιγουριά καθώς απορροφούνται οι κραδασμοί πολύ καλύτερα. Για παράδειγμα, όταν το καλοκαίρι έπεσε το χρηματιστήριο στις ΗΠΑ σχεδόν 10%, το SCHD έπεσε λιγότερο από 3% . Από την άλλη ETF που βασίζονται μόνο σε ένα κλάδο μπορεί να έχουν τρομακτικά μεγάλη αύξηση αλλά και μεγάλο ρισκο. ETF που έχουν μόνο semiconductors έχουν πάνω από 70% αύξηση σε αξία μέσα σε ένα χρόνο αλλά ποιος λέει ότι αυτό θα κρατήσει και δε θα καταλήξει σαν τα ETF των crypto που έχουν χάσει πάνω από 88% της αξίας τους; Καλύτερα να πας να παίξεις φρουτάκια. Όπως και να χει όμως οποιαδήποτε επένδυση σε ETF γίνεται σε βάθος χρόνου και εφόσον κάποιος στηρίζεται σε ένα ευρύ πορτφόλιο βασίζεται στην γενική εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας. Η ερώτηση είναι, θα είναι η αγορά του χρηματιστηρίου καλύτερη σε 15 με 20 χρόνια από τώρα; Η ιστορία έχει δείξει ότι ακόμα και με πολέμους, οικονομικές κρίσεις και πανδημίες, οι δείκτες ανεβαίνουν (παρά το τι μπορεί να συμβαίνει στους ανθρώπους). Οπότε μια safe επένδυση σε ETF είναι κάτι αντίστοιχο του savings account με μεγαλύτερη απόδοση. 2
Niiikoc Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Είστε πολλοί κατατοπιστικοι όλοι σας. Σας ευχαριστώ για την βοήθεια. Σκέφτομαι να ξεκινήσω με trading 212 για αρχή να δω τι παίζει και βλέπω για degiro που έχω ακούσει επίσης, αλλά για το μέλλον αυτή. Αν έχετε να προτείνετε κάτι για t212 καλοδεχούμενο 🙃 1
Speculoos Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 8 minutes ago, Tsino said: Ξεκίνα με VUAA + VWCE Safe τακτική, τα etf αυτά όμως έχουν μεγάλο ποσοστό αλληλοκάλυψης. Καλό είναι σε portfolio με βάθος χρόνου να υπάρχει και κάποιο all world etf και να μη βασιζόμαστε μόνο στην αμερικανική οικονομία. Κανείς δεν ξέρει σε 15 χρόνια πώς θα είναι η ισορροπία των οικονομικών δυνάμεων. 1
Tsino Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Το vwce ακολουθεί την παγκόσμια οικονομία. Όχι την αμερικανική μόνο..
Speculoos Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 13 Νοεμβρίου 2024 1 hour ago, Tsino said: Το vwce ακολουθεί την παγκόσμια οικονομία. Όχι την αμερικανική μόνο.. Όντως, με την πλειοψηφία όμως να είναι στην αμερικανική οπότε αν επενδύσεις σε vuaa και vwce αυξάνεις αρκετά το exposure σου στην αμερικανική οικονομία. Το overlap που έχουν είναι αρκετά σημαντικό. Όπως κ να χει αφού τα περισσότερα γενικά world etf έχουν τις ίδιες βασικές εταιρείες, σημαντικός παράγοντας επιλογής είναι ποιο έχει το χαμηλότερο TER.
kage Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 14 Νοεμβρίου 2024 (επεξεργασμένο) Συνελθετε πατε να βαλετε ολα τα λεφτα σας σε κυπριοβουλγαροκυπριακεςμαλτεζικες εταιρειες? Κ ολα αυτα Επειδη tiktok,youtubers τις προωθουν για να βγαλουν μερικα χιλιαρικα χορηγιες ενω το παιζουν millionaires? Ή μηπως τις αλλες διανοιες π πουλανε courses με δηθεν ai bot?ή τους αλλους π ισως απλα ειναι pimp manager of ?:p Εχετε καταλαβει τι pump and dump κανουν αυτοι στα telegram,reddit ?οκ παιξτε σαν να παιζατε τζογο κ τπτ αλλο..οκ ενας sp500(vuaa vusa vusd vwce ή οποιο αλλο βολευει)φαινεται ψιλοσταθερος αλλα αν πεσεις στην χρονια π θα πεσει 1 2 χρονιες σερι τι κανεις? το λεω σαν ασχετος π τζογαρει απο leverage s&p ,tramp media εως mstr,tesla ..μπας κ καταλαβει dca ή day trading ειναι η λυση 😛 Επεξ/σία 14 Νοεμβρίου 2024 από kage 3 2
dimitris__ Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 15 Νοεμβρίου 2024 Στις 12/11/2024 στις 11:01 ΠΜ, leonidas_fs είπε Μην ξεχνάς οτι έχεις και αρκετές συνδρομές στο Premium. Συγκεκριμένα εχω χρησιμοποιώ το NordVPN, Perplexity.ai Pro & Wolt Plus. Μονο αυτές οι συνδρομές κανονικά είναι πάνω απο 30€ τον μήνα, οπότε το Premium μου βγαίνει κουτί!! Ναι, σίγουρα, εννοούσα μόνο τα επιτόκια στα Flexible Cash Funds. 1
zestikios Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2024 Την etoro πως την βλέπετε; βλέπω πως έχει αναφερθεί ελάχιστα ως καθόλου.
s2117 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2024 Δημοσ. 21 Νοεμβρίου 2024 Καλησπέρα παιδιά, νέος στο άθλημα, διάβασα όλο το θέμα, καθώς και κάποια άλλα παρόμοια και λέω να μπω σιγα σιγά στο χορό μιας και οι προθεσμιακές πια έχουν απαίσια επιτόκια. Μου πρότειναν από την Εθνική ότι ως τέλος του μήνα παίζει "προσφορά" που βάζεις Χ ποσό σε ομόλογα αμοιβαίων κεφαλαίων της εθνικής τράπεζας για 2 χρόνια κλειστά με επιτόκιο 2.9-3.4% αφορολόγητο, και σου δίνει και τη δυνατότητα να βάλεις το ίδιο ποσό (Χ) σε προθεσμιακή για 6 μήνες με επιτόκιο 2.25%. Εγώ προσωπικά επειδή θέλω το μικρότερο δυνατό ρίσκο, λέω να πάω εκεί για το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που θέλω να αποταμιεύσω, και να κρατήσω ένα μικρότερο ποσό που θα μοιραστεί σε (i) ETF VWCE, VUAA,SP500 μέσω IBKR/degiro που από ότι κατάλαβα είναι πιο safe από Τ212 και πιο οικονομικές από revolut (κλίνω προς IBKR που επιτρέπει να βάλω και κάποιον συνδικαιούχο γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται) και (ii) σε Trade Republic/Revolut για το επιτόκιο, και όταν εξοικειωθώ με το (i), να πάνε σιγά σιγά προς τα εκεί και αυτά σε κάποιους μήνες. Μία βασική ερώτηση που έχω είναι αν για κάποιο από τα (i) ή (ii) πρέπει να προσέξω κάτι λογιστικά, αν πρέπει αν δηλώσω κάτι, γιατί αν ρωτήσω το λογιστή μου σώθηκα Η δεύτερη ερώτηση είναι αν αυτό το προϊόν που μου πρότειναν στην τράπεζα είναι αρκετά legit και αν είναι όντως σχεδόν μηδενικού ρίσκου όπως μου το παρουσίασαν, αν γνωρίζει κάποιος.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα