George Z Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Καλησπέρα σας, Αυτό είναι το τωρινό build μου: Part List - AMD Ryzen 5 3600, GeForce GTX 1660 Ti, Cougar MX410 MESH-G RGB ATX Mid Tower - PCPartPicker Έχω κολλήσει και δεν ξέρω αν πρέπει πρώτα να κάνω αναβάθμιση του CPU σε 5600X (σε συνδυασμό με υδρόψυξη) ή αν θα βοηθήσει περισσότερο η αλλαγή της κάρτας. Παρατηρώ πως η VGA ASUS NVIDIA GEFORCE RTX4060 DUAL OC 8GB GDDR6 RETAIL στο Eshop έχει 305,00 ευρώ, δηλαδή είναι 15 ευρώ πιο ακριβή από την 3060 που πρότεινα προηγουμένως. Γενικά οι περισσότεροι λένε να μείνω σε Nvidia συν ότι και το monitor έχει G-Sync. Εν κατακλείδι, επειδή σε πρώτη φάση μπορώ να διαθέσω αυτό το διάστημα μόνο 300,00 ευρώ: Να πάρω πρώτα CPU και πιο συγκεκριμένα RYZEN 5 5600X με υδρόψυξη ή Να πάρω την VGA ASUS NVIDIA GEFORCE RTX4060 DUAL OC 8GB GDDR6 RETAIL ή την 3060 λόγω 12GB VRAM ; Ευχαριστώ πολύ!
nickol-us Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Πρέπει να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός. Τι παιχνίδια παίζεις και σε τι ανάλυση; Αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα ή/και τι θέλεις να βελτιώσεις; Θεωρώ και τα δύο κομμάτια του συστήματος σου σχετικά ικανά να σταθούν στο σήμερα (πάντα ανάλογα τις απαιτήσεις και είναι κάτι που δε διευκρινίζεις). Γενικά ανάμεσα στα δύο κι εφόσον μιλάμε για gaming τότε προσωπικά θα αναβάθμιζα πρώτα την κάρτα γραφικών. Ειδικότερα αν παίζεις σε 2k ανάλυση (βάσει μόνιτορ σε partpicker), αφού το "μπουκάλι" που θα τρώει λόγω επεξεργαστή περιορίζεται.
George Z Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 43 λεπτά πριν, nickol-us είπε Πρέπει να γίνεις λίγο πιο αναλυτικός. Τι παιχνίδια παίζεις και σε τι ανάλυση; Αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα ή/και τι θέλεις να βελτιώσεις; Θεωρώ και τα δύο κομμάτια του συστήματος σου σχετικά ικανά να σταθούν στο σήμερα (πάντα ανάλογα τις απαιτήσεις και είναι κάτι που δε διευκρινίζεις). Γενικά ανάμεσα στα δύο κι εφόσον μιλάμε για gaming τότε προσωπικά θα αναβάθμιζα πρώτα την κάρτα γραφικών. Ειδικότερα αν παίζεις σε 2k ανάλυση (βάσει μόνιτορ σε partpicker), αφού το "μπουκάλι" που θα τρώει λόγω επεξεργαστή περιορίζεται. Παίζω MW2 Multiplayer/Warzone όχι όμως σε φουλ γραφικά. Τα έχω πειράξει. Προφανώς σε ανάλυση 1920x1080. Επίσης παίζω NBA 2K κλπ σε φουλ γραφικά καθώς και FIFA κλπ. Για παράδειγμα όμως στο Read Dead πρέπει να κατεβάσω σημαντικά τα γραφικά και έπειτα όπως καταλαβαίνεις χαλάει και η ποιότητα του παιχνιδιού. Αντίστοιχα και το Howgarts Legacy, τα πείραξα αρκετά και μετά από πολλή ώρα βρήκα κάτι custom settings ώστε να διατηρούν ποιότητα/fps. Πιο πολύ φοβάμαι το bottleneck είναι η αλήθεια γιατί δεν ξέρω ο CPU μέχρι τι GPU θα τρέχει σωστά. Και επίσης δε μπορώ να καταλάβω τις τιμές που παίζουν στις RTX αυτή την στιγμή και τη διαφορά στις RAM. Γενικότερα λόγω του ότι το monitor έχει G-Sync έλεγα να κινηθώ προς Nvidia, συν ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από την τωρινή κάρτα. Επίσης έβαλα λάθος monitor στο partpicker, το σωστό είναι: Samsung C27RG50 VA Curved Gaming Monitor 27" FHD 1920x1080 240Hz με Χρόνο Απόκρισης 4ms GTG Επεξ/σία 29 Φεβρουαρίου 2024 από George Z
nickol-us Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 1 ώρα πριν, George Z είπε Παίζω MW2 Multiplayer/Warzone όχι όμως σε φουλ γραφικά. Τα έχω πειράξει. Προφανώς σε ανάλυση 1920x1080. Επίσης παίζω NBA 2K κλπ σε φουλ γραφικά καθώς και FIFA κλπ. Για παράδειγμα όμως στο Read Dead πρέπει να κατεβάσω σημαντικά τα γραφικά και έπειτα όπως καταλαβαίνεις χαλάει και η ποιότητα του παιχνιδιού. Αντίστοιχα και το Howgarts Legacy, τα πείραξα αρκετά και μετά από πολλή ώρα βρήκα κάτι custom settings ώστε να διατηρούν ποιότητα/fps. Πιο πολύ φοβάμαι το bottleneck είναι η αλήθεια γιατί δεν ξέρω ο CPU μέχρι τι GPU θα τρέχει σωστά. Και επίσης δε μπορώ να καταλάβω τις τιμές που παίζουν στις RTX αυτή την στιγμή και τη διαφορά στις RAM. Γενικότερα λόγω του ότι το monitor έχει G-Sync έλεγα να κινηθώ προς Nvidia, συν ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από την τωρινή κάρτα. Επίσης έβαλα λάθος monitor στο partpicker, το σωστό είναι: Samsung C27RG50 VA Curved Gaming Monitor 27" FHD 1920x1080 240Hz με Χρόνο Απόκρισης 4ms GTG To μπουκάλι δεν είναι κάτι που φοβάσαι γιατί δεν δημιουργεί πρόβλημα, προσπαθούμε να το αποφύγουμε ώστε να μην πετάμε λεφτά για επιδόσεις που δε θα πάρουμε. Ακόμη και σε 1080p, ειδικά το Hogwarts είναι τρομερά απαιτητικό παιχνίδι. Επιμένω οτι στην περίπτωση σου, το πρώτο που θα αναβάθμιζα είναι η κάρτα. 1
JPaxilleas Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Φίλε George Z το monitor σου είναι και FreeSync Compatible άρα μπορείς να παίξεις και με AMD κάρτες. Αναφορικά με τις κάρτες που ανέφερες ASUS NVIDIA GEFORCE RTX4060 8 GB vs 3060 12GB VRAM και δεδομένου ότι παίζεις σε ανάλυση 1920x1080 θεωρώ ότι παρόλο που η ASUS έχει 8 GB, είναι η καλύτερη επιλογή. H 4060 είναι άλλη γενιά κάρτα και ξεπερνά σε πολλά πράγματα την 3060. Έχεις δίκιο μεν να σκέπτεσαι το μέγεθος της VΡΑΜ αλλά δεν είναι πάντα ενδεικτική της συνολικής απόδοσης μιας κάρτας γραφικών. Από την άλλη, σε μεγαλύτερη ανάλυση κάποια παιχνίδια με High Settings ρουφάνε τη μνήμη για πλάκα, όπως το Read Dead ή το Howgarts Legacy αλλά θα πρέπει να συμβιβαστείς, όπως και το κάνεις όπως είπες ρίχνοντας τις ρυθμίσεις. Ο μόνος τρόπος για να έρθει μια ισορροπία σε αυτό που θέλεις και εφόσον είπαμε το monitor σου είναι και FreeSync είναι να πας σε AMD π.χ. σε μια RX 7600 XT (βέβαια με ένα μεγαλύτερο κόστος π.χ. η Gigabyte Radeon RX 7600 XT 16GB εδώ με 380 ευρώ). Η επιλογή γενικά μεταξύ της RTX 4060 και της RX 7600 XT είναι πάντα αντικείμενο συζήτησης. Περιληπτικά, η επιπλέον VRAM θα σου επιτρέπεις να παίζεις τα παιχνίδια πιο ομαλά, αλλά θα χάσεις κάποια χαρακτηριστικά που μόνο στη σειρά 4000 της Nvidia βρίσκεις. 1
George Z Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 6 λεπτά πριν, nickol-us είπε To μπουκάλι δεν είναι κάτι που φοβάσαι γιατί δεν δημιουργεί πρόβλημα, προσπαθούμε να το αποφύγουμε ώστε να μην πετάμε λεφτά για επιδόσεις που δε θα πάρουμε. Ακόμη και σε 1080p, ειδικά το Hogwarts είναι τρομερά απαιτητικό παιχνίδι. Επιμένω οτι στην περίπτωση σου, το πρώτο που θα αναβάθμιζα είναι η κάρτα. 6 λεπτά πριν, JPaxilleas είπε Φίλε George Z το monitor σου είναι και FreeSync Compatible άρα μπορείς να παίξεις και με AMD κάρτες. Αναφορικά με τις κάρτες που ανέφερες ASUS NVIDIA GEFORCE RTX4060 8 GB vs 3060 12GB VRAM και δεδομένου ότι παίζεις σε ανάλυση 1920x1080 θεωρώ ότι παρόλο που η ASUS έχει 8 GB, είναι η καλύτερη επιλογή. H 4060 είναι άλλη γενιά κάρτα και ξεπερνά σε πολλά πράγματα την 3060. Έχεις δίκιο μεν να σκέπτεσαι το μέγεθος της VΡΑΜ αλλά δεν είναι πάντα ενδεικτική της συνολικής απόδοσης μιας κάρτας γραφικών. Από την άλλη, σε μεγαλύτερη ανάλυση κάποια παιχνίδια με High Settings ρουφάνε τη μνήμη για πλάκα, όπως το Read Dead ή το Howgarts Legacy αλλά θα πρέπει να συμβιβαστείς, όπως και το κάνεις όπως είπες ρίχνοντας τις ρυθμίσεις. Ο μόνος τρόπος για να έρθει μια ισορροπία σε αυτό που θέλεις και εφόσον είπαμε το monitor σου είναι και FreeSync είναι να πας σε AMD π.χ. σε μια RX 7600 XT (βέβαια με ένα μεγαλύτερο κόστος π.χ. η Gigabyte Radeon RX 7600 XT 16GB εδώ με 380 ευρώ). Η επιλογή γενικά μεταξύ της RTX 4060 και της RX 7600 XT είναι πάντα αντικείμενο συζήτησης. Περιληπτικά, η επιπλέον VRAM θα σου επιτρέπεις να παίζεις τα παιχνίδια πιο ομαλά, αλλά θα χάσεις κάποια χαρακτηριστικά που μόνο στη σειρά 4000 της Nvidia βρίσκεις. Ευχαριστώ πολύ για τις δύο απαντήσεις! Λέω να πάω προς την Asus GeForce RTX 4060 8GB GDDR6 Dual OC Κάρτα Γραφικών τότε. Δύο τελευταίες ερωτήσεις μόνο: 1) Το τροφοδοτικό μου αρκεί για την κάρτα; Είναι 650W GOLD EVGA 2) Η συγκεκριμένη κάρτα τρέχει σε PCI Express x8 4.0. Η μητρική μου (Gigabyte Aorus Elite B450) υποστηρίζει PCI Express 3.0 x16. Θα υπάρχει θέμα με την συγκεκριμένη κάρτα; Επίσης όπως ανέφερα και πριν είχα δηλώσει λάθος monitor στο part picker, το δικό μου είναι G-Sync μόνο. Επεξ/σία 29 Φεβρουαρίου 2024 από George Z
nickol-us Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 3 λεπτά πριν, George Z είπε Ευχαριστώ πολύ για τις δύο απαντήσεις! Λέω να πάω προς την Asus GeForce RTX 4060 8GB GDDR6 Dual OC Κάρτα Γραφικών τότε. Δύο τελευταίες ερωτήσεις μόνο: 1) Το τροφοδοτικό μου αρκεί για την κάρτα; Είναι 650W GOLD EVGA 2) Η συγκεκριμένη κάρτα τρέχει σε PCI Express x8 4.0. Η μητρική μου (Gigabyte Aorus Elite B450) υποστηρίζει PCI Express 3.0 x16. Θα υπάρχει θέμα με την συγκεκριμένη κάρτα; 1: υπερκαλύπτεις την κάρτα με το παραπάνω τροφοδοτικό, κανένας λόγος ανησυχίας 2: υπάρχει περίπτωση, σε συγκεκριμένα σενάρια χρήσης να έχεις μικρή πτώση επιδόσεων λόγω περιορισμού του bandwith (συγκριτικά με σύστημα που υποστηρίζει gen4), τις περισσότερες φορές είναι αμελητέο 1
George Z Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Μόλις τώρα, nickol-us είπε 1: υπερκαλύπτεις την κάρτα με το παραπάνω τροφοδοτικό, κανένας λόγος ανησυχίας 2: υπάρχει περίπτωση, σε συγκεκριμένα σενάρια χρήσης να έχεις μικρή πτώση επιδόσεων λόγω περιορισμού του bandwith (συγκριτικά με σύστημα που υποστηρίζει gen4), τις περισσότερες φορές είναι αμελητέο Ευχαριστώ πολύ! Θα προχωρήσω στην αγορά της κάρτας! 1 1
SeNNinhA Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 34 λεπτά πριν, nickol-us είπε Επιμένω οτι στην περίπτωση σου, το πρώτο που θα αναβάθμιζα είναι η κάρτα. Και εγώ κάρτα ψηφιζω 1
Aris_ Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 κάρτα πρώτα βρες λιγα ακόμη για 4060 ti min
SeNNinhA Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 41 λεπτά πριν, JPaxilleas είπε Φίλε George Z το monitor σου είναι και FreeSync Compatible άρα μπορείς να παίξεις και με AMD κάρτες. Αναφορικά με τις κάρτες που ανέφερες ASUS NVIDIA GEFORCE RTX4060 8 GB vs 3060 12GB VRAM και δεδομένου ότι παίζεις σε ανάλυση 1920x1080 θεωρώ ότι παρόλο που η ASUS έχει 8 GB, είναι η καλύτερη επιλογή. H 4060 είναι άλλη γενιά κάρτα και ξεπερνά σε πολλά πράγματα την 3060. Έχεις δίκιο μεν να σκέπτεσαι το μέγεθος της VΡΑΜ αλλά δεν είναι πάντα ενδεικτική της συνολικής απόδοσης μιας κάρτας γραφικών. Από την άλλη, σε μεγαλύτερη ανάλυση κάποια παιχνίδια με High Settings ρουφάνε τη μνήμη για πλάκα, όπως το Read Dead ή το Howgarts Legacy αλλά θα πρέπει να συμβιβαστείς, όπως και το κάνεις όπως είπες ρίχνοντας τις ρυθμίσεις. Ο μόνος τρόπος για να έρθει μια ισορροπία σε αυτό που θέλεις και εφόσον είπαμε το monitor σου είναι και FreeSync είναι να πας σε AMD π.χ. σε μια RX 7600 XT (βέβαια με ένα μεγαλύτερο κόστος π.χ. η Gigabyte Radeon RX 7600 XT 16GB εδώ με 380 ευρώ). Η επιλογή γενικά μεταξύ της RTX 4060 και της RX 7600 XT είναι πάντα αντικείμενο συζήτησης. Περιληπτικά, η επιπλέον VRAM θα σου επιτρέπεις να παίζεις τα παιχνίδια πιο ομαλά, αλλά θα χάσεις κάποια χαρακτηριστικά που μόνο στη σειρά 4000 της Nvidia βρίσκεις. Η RX 7600XT έχει πια 330 ευρώ (από JMC βέβαια) οπότε εγώ θα πήγαινα σε αυτή. Αλλά οι διαφορές είναι μικρές οπότε δεν τίθεται θέμα κακής επιλογής εδώ. Απλά το Ray Tracing δεν έχει καν νόημα για εμένα στην πραγματικότητα στο παιχνίδι και προτιμώ την native resolution όπου μπορώ. Μπορώ να ζήσω και με ένα χειροτερο FSR με λεπτομέρειες που χάνει αλλά κανένας δεν βλέπει εάν δεν ψάξει. 2 λεπτά πριν, Aris_ είπε κάρτα πρώτα βρες λιγα ακόμη για 4060 ti min Σωστό αυτο 2
George Z Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 H RTX 4060 TI ξεφεύγει από το budget μου οπότε θα πάω στην ASUS RTX 4060 . 20 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε Η RX 7600XT έχει πια 330 ευρώ (από JMC βέβαια) οπότε εγώ θα πήγαινα σε αυτή. Αλλά οι διαφορές είναι μικρές οπότε δεν τίθεται θέμα κακής επιλογής εδώ. Απλά το Ray Tracing δεν έχει καν νόημα για εμένα στην πραγματικότητα στο παιχνίδι και προτιμώ την native resolution όπου μπορώ. Μπορώ να ζήσω και με ένα χειροτερο FSR με λεπτομέρειες που χάνει αλλά κανένας δεν βλέπει εάν δεν ψάξει. Σωστό αυτο 23 λεπτά πριν, Aris_ είπε κάρτα πρώτα βρες λιγα ακόμη για 4060 ti min Ποια θεωρείτε πιο αξιόπιστη λύση; Της ASUS ή της Gigabyte; 1
JPaxilleas Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 33 λεπτά πριν, George Z είπε Ποια θεωρείτε πιο αξιόπιστη λύση; Της ASUS ή της Gigabyte; ASUS - GIGABYTE - MSI είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο (δίνω ένα μικρό προβάδισμα στην ASUS). Έχουν περάσει κάρτες στα χέρια μου και από τις τρεις εταιρίες και ποτέ δεν είχα κανένα πρόβλημα. Βρες τη καλύτερη τιμή σε αυτές τις τρεις και πάρε την κάρτα. Μη φοβάσαι κάτι.
SeNNinhA Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 29 Φεβρουαρίου 2024 1 ώρα πριν, George Z είπε Ποια θεωρείτε πιο αξιόπιστη λύση; Της ASUS ή της Gigabyte; Καθε υλοποιηση ειναι και διαφορετικη. Με διπλο, τριπλο ανεμιστηρα, αλλα power & OC limits, διαφορετικά επίπεδα θορύβου, διαφορετική απόδοση σε ψυξη.... Προσωπικα θα διαλεγα την φθηνότερη και πιο ήσυχη.
George Z Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 Μέλος Δημοσ. 1 Μαρτίου 2024 Επανέρχομαι πιο πολύ προς ενημέρωση σας μιας και σήμερα πήρα την καρτα, σε full high γραφικά το MW2 Multiplayer πιάνω 140 fps σταθερά. Σας ευχαριστώ πολύ όλους.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα