Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 minutes ago, Thresh said:

Κακά τα ψέματα η τοποθεσία σου είναι λίγο δύσκολη, ίσως να καλυφθεί μέσω του UFBB που είναι ΣΔΙΤ με κονδύλια από ΕΕ.

Δεν περιμένω θαύματα λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, αλλά ως χρήστης Starlink εδώ και καιρό παρακολουθώ την κίνηση στην αγορά και βλέπω πόσος πολύς κόσμος σε όλη την Ελλάδα αναγκάζεται να βάλει δορυφορικό Internet. Ειδικά στα νησιά με τουριστικά καταλύματα είναι τουλάχιστον must, αλλά υπάρχουν και πάμπολλες περιπτώσεις κοντά ή μέσα σε αστικά κέντρα που η οπτική προχωράει εξαιρετικά αργά.

Ό,τι ειναι να γίνει, θα γίνει με κονδύλια ΕΕ και γενικά φορολογουμένων. Από τους ίδιους τους παρόχους δεν περιμένω τίποτα. Εδώ είχα πει να κάνω το απονενοημένο διάβημα να κάνω μεταφορά Cosmote έστω προσωρινά και να δω αν θα πιάσω 5 ή 10 Mbps, αλλά 1 μήνα αργότερα δεν είχε επικοινωνήσει κανένας μαζί μου για εγκατάσταση της γραμμής. Όταν τους έστειλα ειδοποίηση διακοπής, τότε θυμήθηκαν να πάρουν τηλέφωνο και φυσικά η κουβέντα δεν κράτησε παραπάνω από μισό λεπτό. Τους επέστρεψα ένα παλιό σάπιο router και τέρμα. Έβαλα Starlink και εδώ και 1 χρόνο βρήκα την υγειά μου. Περιμένουμε τα λεφτά της ΕΕ τώρα μπας και γίνει το επίγειο θαύμα που λέγαμε.

Επεξ/σία από nzeppos
  • Like 3
  • Απαντ. 65
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγω συνεχίζω να μην καταλαβαίνω γιατί συνεχίζει να υπάρχει η προτίμηση σε φυσικές γραμμές όταν το 5g και οι επόμενες τεχνολογίες αποτελούν καλύτερη λύση για επέκταση.Ευκολότερη εγκατάσταση μαζική επέκταση (δεν χρειάζεται να περιμένεις πότε θα αποφασίσει η εταιρεία να σκαψει) μεγάλες ταχύτητες δεν μπορεί να προκύψει τεχνικό πρόβλημα εύκολα, για να μην μιλήσω για τις καταστροφες που σκάβουν σε πεζόδρομο με πέτρα και αποφασίζουν πως είναι καλή επιλογή απλά να πετάξεις τσιμέντο.Και ιδίως στην περιφερειακές ενότητες/δήμους το 5g/lte internet είναι μονόδρομος

• Haha 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
16 minutes ago, nzeppos said:

Δεν περιμένω θαύματα λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, αλλά ως χρήστης Starlink εδώ και καιρό παρακολουθώ την κίνηση στην αγορά και βλέπω πόσος πολύς κόσμος σε όλη την Ελλάδα αναγκάζεται να βάλει δορυφορικό Internet. Ειδικά στα νησιά με τουριστικά καταλύματα είναι τουλάχιστον must, αλλά υπάρχουν και πάμπολλες περιπτώσεις κοντά ή μέσα σε αστικά κέντρα που η οπτική προχωράει εξαιρετικά αργά. Ό,τι ειναι να γίνει, θα γίνει με κονδύλια ΕΕ και γενικά φορολογουμένων.

Έχουν δώσει προτεραιότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα υποθέτω, το οποίο δεν είναι παράλογο.

Η κάλυψη κλασικά FTTH GOV

14 minutes ago, chrisxkar said:

Εγω συνεχίζω να μην καταλαβαίνω γιατί συνεχίζει να υπάρχει η προτίμηση σε φυσικές γραμμές όταν το 5g και οι επόμενες τεχνολογίες αποτελούν καλύτερη λύση για επέκταση.Ευκολότερη εγκατάσταση μαζική επέκταση (δεν χρειάζεται να περιμένεις πότε θα αποφασίσει η εταιρεία να σκαψει) μεγάλες ταχύτητες δεν μπορεί να προκύψει τεχνικό πρόβλημα εύκολα, για να μην μιλήσω για τις καταστροφες που σκάβουν σε πεζόδρομο με πέτρα και αποφασίζουν πως είναι καλή επιλογή απλά να πετάξεις τσιμέντο.Και ιδίως στην περιφερειακές ενότητες/δήμους το 5g/lte internet είναι μονόδρομος

Γιατί το φάσμα είναι πεπερασμένο, όσο περισσότεροι ενεργοί χρήστες τόσο χειρότερα κι ας προσθέτουν επιπλέον κεραίες.

Ενώ με τις οπτικές απλά ρίχνεις κι άλλες και λύνεις το πρόβλημα.

Επιπλέον αν μένεις σε τέτοιο δήμο υπάρχει θέμα Μη έγκριση εργασιών αλλαγής κεραίας κινητής τηλεφωνίας - Penteli Official Website

"το σχετικό δεν εγκρίνεται, καθώς πάγια θέση του Δήμου είναι η μη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του οικιστικού ιστού και για τις τρεις Δημοτικές Κοινότητες για την προστασία της υγείας των πολιτών."

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 minutes ago, chrisxkar said:

Σωστά όλα αυτά αλλά απ' όσο έχω καταλάβει το 5G έχει διάφορα θέματα ακόμα στην ευρεία χρήση του ως "σταθερή" γραμμή. Για παράδειγμα ο εξοπλισμός καταναλωτή είναι ακόμα ακριβός (ειδικά αν το 5G router χρειάζεται να συνοδευτεί και από εξωτερικές κεραίες κλπ για ενίσχυση του σήματος), δεν έχουν όλες οι περιοχές επαρκή κάλυψη 5G ενώ από όσα διαβάζω δεν έχει σταθερή απόδοση όλο το χρόνο. Αν τα 200 ή 500-1000 Mbps του χειμώνα γίνονται 10 το καλοκαίρι που πλακώνουν οι τουρίστες, τότε δεν είναι μακροπρόθεσμη λύση. Συν τα προβλήματα που ανέφερε ο Thresh βέβαια.

Να φανταστώ επίσης ότι με το σκάψιμο και τις ίνες οι γνωστοί εμπλεκόμενοι έχουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, αφού εκεί πέφτουν τα κονδύλια και οι επιδοτήσεις.

Επεξ/σία από nzeppos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μόνο η ταχύτητα τον ενδιαφέρει και όχι σε τί τιμές πουλάνε εδώ οι συστημικοί πάροχοι σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ;

Δείγμα από  τιμές που έχουν σήμερα στη γειτονική Ιταλία έτσι για να γελάσουμε .

https://www.fibrawind3.it/?tsource=6706&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIrNeihNLQhAMVHwEGAB2KOQ5XEAAYASAAEgJNkvD_BwE

Δεν είναι μόνο τα παιδικά γάλατα που έλεγαν στα κανάλια ότι τα πουλάνε σε διπλάσια τιμή σε σχέση με την Ευρώπη...

Επεξ/σία από Aprile
  • Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, WaxOnWaxOff είπε

Καλο το fiber  , αλλα δεν θελω να ερθει το καθε τυχαρπαστο εργολαβικο βυσμα του ΟΤΕ να μου καταστρεψει το σπιτι 

Ο μονος λογος που παραμενω με χαλκο 

Δες λίγο ένα πρόγραμμα που τρέχει και λέγεται Smart Readiness. Συνοπτικά έρχεται εξουσιοδοτημένος από το κράτος ηλεκτρολόγος, πιστοποιημένος για εργασίες με οπτικές ίνες και σου κάνει αυτός όλη την εγκατάσταση. Μετά απλά έρχεται ο πάροχος και σου κολλάει/συνδέει την οπτική ίνα στην αναμονή που έχει ο ηλεκτρολόγος και τέλος.

Δημοσ.

Και φυσικά στην Ελλάδα, πρέπει να επέμβει ο υπουργός (ή έστω να φανεί ότι επεμβαίνει) για να υπάρξει πρόοδος. Αν μεθαύριο αλλάξει ο υπουργός ή πολύ περισσότερο η κυβέρνηση, πάμε πάλι από την αρχή. Διαδικασίες μηδέν. Μόνο ό,τι του κατέβει του εκάστοτε υπουργού. Όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα αλλά στους περισσότερους.

Εντάξει, σταματάω το μοιρολόι.

• Like 3
Δημοσ.

Δεν φτάνουν μόνο οι επιδοτήσεις για την κατασκευή του δικτύου αλλά και η μείωση των τιμών που φθάνουν σε εμάς. Μόνο το κράτος μπορεί να πιέσει τους παρόχους να εγγυηθούν τις ταχύτητες και μήπως ήρθε η ώρα οι ταχύτητες να ξεκινούν από τα 50mbps??

19 λεπτά πριν, nzeppos είπε

Και φυσικά στην Ελλάδα, πρέπει να επέμβει ο υπουργός (ή έστω να φανεί ότι επεμβαίνει) για να υπάρξει πρόοδος. Αν μεθαύριο αλλάξει ο υπουργός ή πολύ περισσότερο η κυβέρνηση, πάμε πάλι από την αρχή. Διαδικασίες μηδέν. Μόνο ό,τι του κατέβει του εκάστοτε υπουργού. Όχι μόνο σε αυτόν τον τομέα αλλά στους περισσότερους.

Εντάξει, σταματάω το μοιρολόι.

Την αλήθεια λες. Δυστυχώς στην ελληνική αγορά όλοι λειτουργούν με επιδοτήσεις.  Υπάρχουν καρτέλ παντού που τα αφήνει τόσα χρόνια το κράτος χωρίς να κάνει τίποτα και όταν ενεργεί είναι πολύ αργά γιατί οι τιμές έχουν ξεφύγει.

• Thanks 1
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, Aprile είπε

Μόνο η ταχύτητα τον ενδιαφέρει και όχι σε τί τιμές πουλάνε εδώ οι συστημικοί πάροχοι σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ;

Δείγμα από  τιμές που έχουν σήμερα στη γειτονική Ιταλία έτσι για να γελάσουμε .

https://www.fibrawind3.it/?tsource=6706&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIrNeihNLQhAMVHwEGAB2KOQ5XEAAYASAAEgJNkvD_BwE

Δεν είναι μόνο τα παιδικά γάλατα που έλεγαν στα κανάλια ότι τα πουλάνε σε διπλάσια τιμή σε σχέση με την Ευρώπη...

κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι υπάρχει καρτέλ και ατιμωρησία

• Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Thresh είπε

Η εγκατάσταση από τους εργολάβους του παρόχου δεν χρεώνεται. Θα μου πεις βέβαια ότι σίγουρα την υπολογίζουν μέσα στα φουσκωμένα τους πάγια, αλλά δεν έχεις άλλη λύση.

Η Cosmote δίνει all in one μόνο στην 1000αρα, η Nova σε όλα τα πακέτα, αλλά χωρίς wifi 6 και η Vodafone ξεχωριστό ΟΝΤ και router σε όλα τα πακέτα.

Δεν χρησιμοποιείται "υφιστάμενος χαλκός" τηλεφωνίας, η οπτική έρχεται μέσα στο σπίτι/διαμέρισμα και κουμπώνει πάνω στα ONT (ενσωματωμένα ή μη) των παρόχων.

Η cosmote στην 1000αρα που αναβάθμισα πριν λίγες μέρες μου έδωσαν speed port 2 που έχει wifi 6

Screenshot_20240229_155326_Chrome.jpg

Επεξ/σία από colossusr
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
38 λεπτά πριν, chrisxkar είπε

Γιατί άπαξ και γίνει το έργο και μπουν οι γραμμές θα είσαι καλυμμένος για πολλές δεκαετίες. Ακόμα και την οπτική να θες να αλλάξεις δεν χρειάζεται άλλα σκαψίματα στον δρόμο γιατί τις φυσάνε μέσα απ'τους σωλήνες που έχουν περάσει. Απλά προφανώς αυτά τα έργα έχουν πολύ μεγάλο κόστος.

Μόλις τώρα, colossusr είπε

Η cosmote στην 1000αρα που αναβάθμισα πριν λίγες μέρες μου έδωσαν speed port 2 που έχει wifi 6

Screenshot_20240229_155326_Chrome.jpg

για την nova εννοεί ότι δεν δίνει.

Και ΟΝΤ έχεις το nokia; Εγώ σε 1000αρα ξέρω δίνουν fritz με gpon sfp.

Επεξ/σία από Jts
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Thresh είπε

Μπορείς αν θες να πληρώσεις δικό σου πχ ηλεκτρολόγο για να κάνει τα τρυπήματα και να βάλει τα κανάλια, ώστε όταν έρθουν οι εργολάβοι του παρόχου απλά να περάσουν την ίνα και να κάνουν τις κολλήσεις της.

Στον κολλητό μου με Nova έκαναν πολύ καλή και προσεκτική δουλειά. Καναλάκια περασμένα από τις γωνίες, διακριτικά και καθαρά. Είναι κρίμα να πληρώσεις για κάτι που παρέχεται δωρεάν και είναι κομπλέ. Σε ΟΤΕ που έχω δει, γίνεται επίσης προσεκτική δουλειά, αλλά λίγο πιο φτηνιάρικη. Δηλαδή αντί για κανάλια κολλάνε το καλώδιο με σιλικόνη. Είναι πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο και θέλει προσπάθεια για να το παρατηρήσεις αλλά όπως το πάρει κανείς... 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Μόλις τώρα, ilias2024 είπε

Στον κολλητό μου με Nova έκαναν πολύ καλή και προσεκτική δουλειά. Καναλάκια περασμένα από τις γωνίες, διακριτικά και καθαρά. Είναι κρίμα να πληρώσεις για κάτι που παρέχεται δωρεάν και είναι κομπλέ. Σε ΟΤΕ που έχω δει, γίνεται επίσης προσεκτική δουλειά, αλλά λίγο πιο φτηνιάρικη. Δηλαδή αντί για κανάλια κολλάνε το καλώδιο με σιλικόνη. Είναι πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο και θέλει προσπάθεια για να το παρατηρήσεις αλλά όπως το πάρει κανείς... 

Εξαρτάται σε ποιον θα πέσεις, σε εμένα cosmote, είχαν κάτι τεράστια κανάλια που χωρούσαν 5 utp καλώδια, αλλά ήξερα και είχα κάνει την δουλειά μόνος μου από πριν, Οπότε εσωτερικά στο σπίτι ήταν έτοιμο και είναι εντάξει.

Στον από κάτω μου του βάλανε τα μικρά κλασικά καναλάκια, άλλο συνεργείο όμως λογικά γιατί συνδέθηκε πολύ αργότερα.

Επεξ/σία από Jts
  • Super Moderators
Δημοσ.
33 minutes ago, colossusr said:

Συνήθως δίνουν το Fritzbox, αρκετά σπάνιο το ξεχωριστό ONT + Speedport.

Tο ότι δεν έχει WiFi 6 το εννοούσα μονο για τη Nova, my bad.

18 minutes ago, ilias2024 said:

Και σε μένα πέρσι έκαναν αρκετά καλή δουλειά, με κανάλια όμως, αλλά είχα εύκολο σπίτι (μονοκατοικία) και διαδρομή προς το rack μου στο υπόγειο. Αν ήταν να πάει στο δωμάτιο που βρίσκεται το PC, θα ήταν ζόρι, γι' αυτό όμως είχα προετοιμαστεί πριν 7 χρόνια με δομημένη καλωδίωση.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...