mphxths Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 33 minutes ago, uniquegr said: Σίγουρα κάποιος δεν καταλαβαίνει τί συζητάμε, διότι το νήμα αφορά στο αν μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μια ελαφριά διανομή linux για να "αναστήσει" ένα όχι και τόσο σύγχρονο μηχάνημα. Εχουμε διαφορετικη αντιληψη του τι σημαινει "ανασταινω ενα παλιο μηχανημα". Εσυ θεωρεις οτι αν το παλιο μηχανημα καταφερει και μπουταρει καποιο λειτουργικο και μετα καθεσαι και κοιτας το wallpaper , αναστηθηκε. Εγω αν δεν δω το μηχανημα να επιτελει καποιες βασικες λειτουργιες οικιακης χρησης , χωρις συμβιβασμους , δεν εχει αναστηθει. 35 minutes ago, uniquegr said: Αυτό με το οποίο έχεις κολλήσει, είναι ότι θεωρείς χρέπια όλα τα παλιότερης γενιάς μηχανήματα. Ποτέ δεν το ειπα αυτο. Ειπα οτι καποια μηχανηματα καποιων specs και πισω θεωρουνται χρεπια κατ'εμε γιατι και freedos να τους βαλεις , για τα σημερινα δεδομενα δεν θα μπορεσουν να ανταποκριθουν σε τιποτα , τουλαχιστον χωρις σοβαρες υποχωρησεις. 36 minutes ago, uniquegr said: Αν εσύ θέλεις να πετάς τα παλιά σου μηχανήματα στα σκουπίδια, μαγκιά σου. Παρέθεσα όμως συγκεκριμένα παραδείγματα όπου κάτω απο άλλες συνθήκες τα μηχανήματα θα έπρεπε να είχαν πάει στο κάλαθο των αχρήστων ( χρησιμοποιώντας windows ) κι όμως, κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. Δεν μιλάω για παμπάλαια μηχανήματα με ένα δύο πυρήνες και κατανάλωση ρεύματος στο Θεό, αλλά για μηχανήματα με νορμάλ κατανάλωση και αρκετούς πυρήνες ώστε να κάνουν αξιοπρεπώς τη δουλειά τους. Ρε ασε την μπιφτεκα ησυχη. Την εχεις γυρισει 20 φορες. Αρχισαμε να μιλαμε για το μηχανημα του TS. Και αναφερθηκαμε για καποια μηχανηματα παλιων specs που δεν τραβανε. Τωρα αν αρχισουμε να μιλαμε για συγκεκριμενα configurations , θα πρεπει να αναλυσουμε το καθε ενα απο αυτα ξεχωριστα. Και παντα μιλαμε για την μεση οικιακη χρηση. Ασε τις παπατζες περι file server , firewall , vpn , κλπ. 39 minutes ago, uniquegr said: Κάθε άλλο παρά άχρηστο λειτουργικό σύστημα είναι το linux Αυτο συζηταμε εδω ? Αν το λινουξ ως λειτουργικο ειναι αχρηστο ή οχι ? Εισαι εκτος θεματος. 40 minutes ago, uniquegr said: έχεις φάει τα μούτρα σου στο παρελθόν ( όπως τα είχα φάει κι εγώ και το παράτησα σχεδόν αμέσως ) και σου έχει μείνει αυτή η κακή εμπειρία. Οι σημερινές όμως διανομές linux καθώς και ο τρόπος που εγκαθίστανται, ουδεμία σχέση έχουν με το τί συνέβαινε πριν μια δεκαετία. Ποιο παρελθον ωρε ? Gaming laptop με windows , γιατι optimus..και γενικοτερα ειναι linux-UNfriendly , δευτερο φορητο με linux (arch) το οποιο εχει εγκατεστημενο gnome-boxes με 4-5 διαφορετικες διανομες και τριτο φορητο που ακομα διχαζομαι τι να του περασω. 42 minutes ago, uniquegr said: Κατονόμασε λοιπόν τα specs κάτω απο τα οποία θεωρείς ότι είναι ανούσιο να ασχολείται κάποιος με έναν υπολογιστή. Σαν γενικα specs θα ελεγα οτι τα ελαχιστα specs που θα επρεπε καποιος να ασχολειται ειναι : 4πυρηνος >2GHz , 8gb ram minimum (και προτιμητεο να ειναι ddr4 για future proof επενδυση) , ssd καποιου ειδους , 1080p IPS γιατι λεφτα δινουμε οχι πασατεμπους. Αν καποιος εχει σκοπο να βλεπει βιντεος ή/και ταινιες , τοτε 8ης γενιας intel και πανω για να χει hw decode με την intel 620. Αντε βαρια βαρια να πας μεχρι 7ης γενιας , οχι παρακατω. Σιγουρα την δουλεια σου μπορει να την κανεις και με λιγο χαμηλοτερα specs , π.χ. 4-5-6ης γενιας , ειδικα αν δεν ειναι U series , και με TN οθονη , και λιγοτερη ραμ ξερωγω αλλα μετα αρχιζουν οι συμβιβασμοι. Παντα μιλαμε για φορητα μηχανηματα. Σε desktops , αλλαζουν οι ισορροπιες. Σε ebay/refurbished βρισκεις laptops με τα υπογραμμισμενα specs σε εξευτελιστικες τιμες. 48 minutes ago, uniquegr said: αν πιστεύεις ότι το linux είναι εξίσου bloated με τα windows, κάτι δεν έχεις καταλάβει καλά... Και αν ακόμα κάποιες διανομές έρχονται ΜΕΡΙΚΩΣ bloated με κάποιες προεγκατεστημένες εφαρμογές, υπάρχουν τόσο οι vanilla εκδόσεις, όσο και οι παντελώς γυμνές διανομές Γυρισμα μπιφτεκας νο250. Πες αντρικια ρε , υπαρχουν bloated διανομες. Δεν ειναι ντροπη. Μην κραζεις τα windows οταν και καποιες διανομες κανουν τα ιδια. Και στην τελικη , μπορεις και τα windows να τα κανεις πιο light ειτε με π.χ. nlite , ειτε με τις ltsc εκδοσεις. Οπως βολευεται ο καθενας. 51 minutes ago, uniquegr said: Συνήθως, κάτι τέτοιες μπούρδες λέτε όσοι έχετε ασχοληθεί αρκετά μεν, αλλά πριν πολλά χρόνια με το linux και το παρατήσατε. Δυστυχώς, ο ξερολισμός και η υπεροψία σας δεν σας επιτρέπουν να δείτε αντικειμενικά τα πράγματα. Συνηθως αυτοι που εχουν ασχοληθει υπερβολικα με ενα αντικειμενο και ειναι και ενηλικες , βλεπουν τα πραγματα αντικειμενικα. Ο φανατισμος ειναι χαρακτηριστικο των μικρων παιδιων. Οπως σου περιεγραψα παραπανω , δεν παρατησα ποτε το λινουξ. Απλα πλεον ειμαι σε μια ηλικια που δεν θελω να τρωω τον χρονο μου παιζοντας με το λινουξ στο βασικο μου μηχανημα. Το βασικο μου μηχανημα πρεπει να δουλευει απροβληματιστα με την ελαχιστη δυνατη συντηρηση. Στο 2ο-3ο-4ο-VMs μηχανηματα , θα παιζω με το λινουξ για να παρακολουθω τις εξελιξεις και για την χαρα της παραμετροποιησης. Αν θες να ανοιξεις καποιο θεμα "linux vs windows" , γιατι εχεις μια τετοια εμμονη , ανοιξε το , να το συζητησουμε εκει. 55 minutes ago, uniquegr said: Μιλάμε για το νηματοθέτη μεν, αλλά γενίκευσες. Επομένως, περιμένω να μου πεις τη γνώμη σου, αν υπολογιστές με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, τους θεωρείς χρέπια. Ανεφερα τα γενικα ελαχιστα specs. Αρα παιρνεις απο εκει την απαντηση σου. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
uniquegr Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 8 λεπτά πριν, mphxths είπε Εχουμε διαφορετικη αντιληψη του τι σημαινει "ανασταινω ενα παλιο μηχανημα". Εσυ θεωρεις οτι αν το παλιο μηχανημα καταφερει και μπουταρει καποιο λειτουργικο και μετα καθεσαι και κοιτας το wallpaper , αναστηθηκε. Εγω αν δεν δω το μηχανημα να επιτελει καποιες βασικες λειτουργιες οικιακης χρησης , χωρις συμβιβασμους , δεν εχει αναστηθει. Δηλαδή, απο τα όσα έχω γράψει, εσύ έχεις βγάλει το συμπέρασμα ότι κάθομαι και κοιτάζω το wallpaper. Προφανώς, αυτό σε βολεύει να πιστεύεις προκειμένου να έχεις λόγο να συνεχίζεις να υποστηρίζεις ανυπόστατα πράγματα. Συνέχισε. Εσύ εκτίθεσαι πλέον. 10 λεπτά πριν, mphxths είπε Ποτέ δεν το ειπα αυτο. Ειπα οτι καποια μηχανηματα καποιων specs και πισω θεωρουνται χρεπια κατ'εμε γιατι και freedos να τους βαλεις , για τα σημερινα δεδομενα δεν θα μπορεσουν να ανταποκριθουν σε τιποτα , τουλαχιστον χωρις σοβαρες υποχωρησεις. Ωραία. Ποια specs και πίσω θεωρούνται ξεπερασμένα; 11 λεπτά πριν, mphxths είπε Ρε ασε την μπιφτεκα ησυχη. Την εχεις γυρισει 20 φορες. Αρχισαμε να μιλαμε για το μηχανημα του TS. Και αναφερθηκαμε για καποια μηχανηματα παλιων specs που δεν τραβανε. Τωρα αν αρχισουμε να μιλαμε για συγκεκριμενα configurations , θα πρεπει να αναλυσουμε το καθε ενα απο αυτα ξεχωριστα. Και παντα μιλαμε για την μεση οικιακη χρηση. Ασε τις παπατζες περι file server , firewall , vpn , κλπ. Αν και δεν μιλάω ( μόνο ) για τόσο συγκεκριμένες χρήσεις αλλά και για desktop χρήση, τί το κακό έχει η χρήση ενός υπολογιστή ως NAS ή ως firewall? Έχεις δει τις τιμές που ζητάνε για έτοιμα μηχανήματα; Έχει καμία διαφορά το pc που εγώ χρησιμοποιώ στο truenas απο το έτοιμο μηχανάκι που πωλείται καμία τρακοσάρα και χωρίς να έχει τις δυνατότητες του παλιού μου pc? ΟΕΟ? 13 λεπτά πριν, mphxths είπε Αυτο συζηταμε εδω ? Αν το λινουξ ως λειτουργικο ειναι αχρηστο ή οχι ? Εισαι εκτος θεματος. Όχι, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό υποστηρίζεις. 15 λεπτά πριν, mphxths είπε Γυρισμα μπιφτεκας νο250. Πες αντρικια ρε , υπαρχουν bloated διανομες. Δεν ειναι ντροπη. Μην κραζεις τα windows οταν και καποιες διανομες κανουν τα ιδια. Και στην τελικη , μπορεις και τα windows να τα κανεις πιο light ειτε με π.χ. nlite , ειτε με τις ltsc εκδοσεις. Οπως βολευεται ο καθενας. Είτε με nlite? Να πληρώσεις δηλαδή και να μη ξέρεις τί πραγματικά εγκαθίσταται στο σύστημα. Ή να πάρεις έτοιμη πειραγμένη έκδοση που και πάλι δεν ξέρεις τί στο διάολο έχουν βάλει μέσα. Και κάνεις σύγκριση με το linux που μπορείς να το τρέξεις ακόμα και μόνο με τον kernel. Σ'ωραίος βρε!!! Λοιπόν, αφού ψάχνεσαι για distro να βάλεις στο μηχανάκι σου, πέρνα alpine. Αμέσως μόλις τελειώσεις την εγκατάσταση και εγκαταστήσεις και το sudo ( για να μη λες ότι θα είναι και τελείως γυμνό ), τράβα ένα htop και δες πόσες διεργασίες τρέχουν. Κάνε τη σύγκριση με την αγαπημένη σου distro ή ακόμα χειρότερα, με τα windows και έλα να μου μιλήσεις μετά debloating. 19 λεπτά πριν, mphxths είπε Σαν γενικα specs θα ελεγα οτι τα ελαχιστα specs που θα επρεπε καποιος να ασχολειται ειναι : 4πυρηνος >2GHz , 8gb ram minimum (και προτιμητεο να ειναι ddr4 για future proof επενδυση) , ssd καποιου ειδους , 1080p IPS γιατι λεφτα δινουμε οχι πασατεμπους. Αν καποιος εχει σκοπο να βλεπει βιντεος ή/και ταινιες , τοτε 8ης γενιας intel και πανω για να χει hw decode με την intel 620. Αντε βαρια βαρια να πας μεχρι 7ης γενιας , οχι παρακατω. Σιγουρα την δουλεια σου μπορει να την κανεις και με λιγο χαμηλοτερα specs , π.χ. 4-5-6ης γενιας , ειδικα αν δεν ειναι U series , και με TN οθονη , και λιγοτερη ραμ ξερωγω αλλα μετα αρχιζουν οι συμβιβασμοι. Παντα μιλαμε για φορητα μηχανηματα. Σε desktops , αλλαζουν οι ισορροπιες. Σε ebay/refurbished βρισκεις laptops με τα υπογραμμισμενα specs σε εξευτελιστικες τιμες. Συμφωνώ. Και έχω σε εκτίμηση μηχανήματα με τέτοια specs. Εγώ όμως είπα κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο έσπευσες να χλευάσεις. AMD GX424. Τετραπύρηνος 2.4GHZ. Με 8Gb (DDR3). Fujitsu Futro S920 το μηχάνημα, το οποίο προωθείτο σαν thin client και όχι αυτόνομος υπολογιστής και τον οποίο αγόρασα για να στήσω pfSense firewall. ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ πέρασα windows 10, σερνόταν. ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ πέρασα gentoo, τελικά έγινε το βασικό htpc μου. Παίζει kodi, παίζει youtube ( μέχρι 1080, σε 4Κ πραγματικά κολλάει, δεν το συζητώ ). Και στις δύο περιπτώσεις, το μηχάνημα λειτουργούσε με SSD δίσκο. Μέσα σε 5 δεύτερα απο τη στιγμή που πατάω το power button βρίσκομαι στο desktop μου. Παίζει games; Όχι. Με ενδιαφέρει; Όχι. Τρέχει adobe suite; Όχι. Με ενδιαφέρει; Όχι. Πατάει τετραπύρηνο 7ης γενιάς i5 nuc με 16Gb ram που έτρεχε win 10? Κανονικότατα. Τα έκανε όλα αυτά με windows? Σε καμία περίπτωση. Άρα? Άρα με το linux "πήρε τα πάνω του". Θέλεις να πιστεύεις ότι είμαι χρεπολάγνος; Πίστεψέ το. Εγώ όμως κάνω την ίδια ακριβώς δουλειά με ένα σαφώς φθηνότερο μηχάνημα και με εξίσου ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 13 minutes ago, uniquegr said: τί το κακό έχει η χρήση ενός υπολογιστή ως NAS ή ως firewall? Kανενα κακο δεν εχει. Αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα μας. Εδω συζηταμε για μηχανηματα για μεση οικιακη χρηση. Και ολα αυτα που αναφερεις δεν ειναι μεση οικιακη χρηση. 14 minutes ago, uniquegr said: Όχι, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτό υποστηρίζεις. Ουτε καν. Εγω υποστηριξα οτι καποια χρεπια , δεν ανασταινονται ουτε καν με λινουξ , για ΜΕΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ. Αυτο ισχυει τοσο για windows , οσο και για λινουξ. Ειναι αντικειμενικα τα πραγματα. Καποιο παλιο hardware δεν τραβαει για ΜΕΣΗ ΟΙΚΙΑΚΗ ΧΡΗΣΗ την σημερον ημεραν ακομα και ΜΗΔΕΝ πορους να καταναλωνει το λειτουργικο που τρεχουν. Δεν ειπα πουθενα οτι το λινουξ ειναι αχρηστο λειτουργικο. 17 minutes ago, uniquegr said: Είτε με nlite? Να πληρώσεις δηλαδή και να μη ξέρεις τί πραγματικά εγκαθίσταται στο σύστημα. Mια χαρα επαιζα με το nlite πριν κατι μηνες χωρις να πληρωσω κατι. Αν καποιος θελει να κανει σοβαρη δουλεια ας πληρωσει. Στον κοσμο αυτο ο κοπος πρεπει να πληρωνεται. Τι ? Οχι ? Το free software εχει δημιουργησει νοοτροπια τζαμπατζηδων μου φαινεται. 20 minutes ago, uniquegr said: Λοιπόν, αφού ψάχνεσαι για distro να βάλεις στο μηχανάκι σου, πέρνα alpine. Αμέσως μόλις τελειώσεις την εγκατάσταση και εγκαταστήσεις και το sudo ( για να μη λες ότι θα είναι και τελείως γυμνό ), τράβα ένα htop και δες πόσες διεργασίες τρέχουν. Κάνε τη σύγκριση με την αγαπημένη σου distro ή ακόμα χειρότερα Distro που χρειαζεται μετα την εγκατασταση , να περασεις το sudo , δεν μπορει να θεωρηθει σοβαρη δεν πα να τρεχει και μια μονο διεργασια μετα το boot. Εχεις μια εμμονη με το Alpine , λες και βρηκες την απολυτη διανομη ενα πραμα. Υπαρχουν πολυ καλυτερες απο αυτην , αναλογως τις αναγκες , το τι ζηταει ο καθενας απο αυτην και πως οριζει το bloated. Εχω δει ανθρωπους που λενε οτι το MX Linux δεν ειναι bloated... go figure που λενε και στο χωριο μου. 32 minutes ago, uniquegr said: Εγώ όμως είπα κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο έσπευσες να χλευάσεις. AMD GX424. Τετραπύρηνος 2.4GHZ. Με 8Gb (DDR3). Fujitsu Futro S920 το μηχάνημα, το οποίο προωθείτο σαν thin client και όχι αυτόνομος υπολογιστής και τον οποίο αγόρασα για να στήσω pfSense firewall. ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ πέρασα windows 10, σερνόταν. ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ πέρασα gentoo, τελικά έγινε το βασικό htpc μου. Παίζει kodi, παίζει youtube ( μέχρι 1080, σε 4Κ πραγματικά κολλάει, δεν το συζητώ ). Και στις δύο περιπτώσεις, το μηχάνημα λειτουργούσε με SSD δίσκο. Μέσα σε 5 δεύτερα απο τη στιγμή που πατάω το power button βρίσκομαι στο desktop μου. Παίζει games; Όχι. Με ενδιαφέρει; Όχι. Τρέχει adobe suite; Όχι. Με ενδιαφέρει; Όχι. Πατάει τετραπύρηνο 7ης γενιάς i5 nuc με 16Gb ram που έτρεχε win 10? Κανονικότατα. Τα έκανε όλα αυτά με windows? Σε καμία περίπτωση. Άρα? Άρα με το linux "πήρε τα πάνω του". Θέλεις να πιστεύεις ότι είμαι χρεπολάγνος; Πίστεψέ το. Εγώ όμως κάνω την ίδια ακριβώς δουλειά με ένα σαφώς φθηνότερο μηχάνημα και με εξίσου ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος. Εισαι εκτος θεματος. Μιλαμε για λαπτοπς. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
imitheos Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου Καλημέρα. Έχω ένα χρέπι λάπτοπ το οποίο είναι στο περίπου ίδιο με του OP. Έχει ένα διπύρηνο επεξεργαστή στα 1.5GHz, 1280χ800 ανάλυση, 1.6GB μνήμη και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Γνωρίζω ότι α) θα σέρνεται στα πάντα, β) δεν αξίζει να δώσω καθόλου χρήματα σε αυτό, γ) ακόμη και αν δώσω χρήματα, πάλι θα σέρνεται στα πάντα, δ) με 200 ευρώ μπορώ να πάρω refurbished laptop νεώτερης γενιάς, ε) ό,τι άλλο έχει ειπωθεί και δεν έχει ειπωθεί στο νήμα. Επειδή το έχω να κάθεται και να πιάνει χώρο, και επειδή αυτό το διάστημα έχω ελεύθερο χρόνο, θέλω, για το γμτ, να δω τι μπορεί να κάνει το _συγκεκριμένο_ λάπτοπ. Τις προάλλες πήρα σε προσφορά ένα dram-less (γνωρίζω τα μειονεκτήματά τους για να προλάβω έξυπνους) SSD για 8.5€ για άλλο χρέπι οπότε στην χειρότερη περίπτωση να πάρω έναν SSD (όταν δω ότι το συγκεκριμένο δεν μπορεί να σηκώσει τίποτα, ο SSD μπορεί να συνδεθεί και σε άλλα μηχανήματα για να προλάβω πάλι τους έξυπνους) και να του βάλω αλλά δεν θα δώσω χρήματα σε αυτό το λάπτοπ. Με αυτούς λοιπόν τους περιορισμούς, ποια διανομή μου προτείνετε να δοκιμάσω για να παίξω; Spoiler Επειδή από ένα σημείο και μετά το έχασα το νήμα, ανέφερε κανείς την ανάλυση και τη μνήμη της κάρτας γραφικών; Όλοι εστίασαν στο πόσο παλιός είναι ο επεξεργαστής. Εμένα στο 1ο που έπεσε το μάτι μου και σκέφτηκα ήταν α) με αυτή την ανάλυση (και με τα μεγέθη widgets των DE) θα χωράει ένα παράθυρο, β) με τον τρόπο που γράφονται τα DE εδώ και χρόνια να απαιτούν opengl ακόμη και για απλό drawing, ένα τερματικό να τρέξεις θα αργεί. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
uniquegr Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 8 ώρες πριν, mphxths είπε Kανενα κακο δεν εχει. Αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα μας. Εδω συζηταμε για μηχανηματα για μεση οικιακη χρηση. Και ολα αυτα που αναφερεις δεν ειναι μεση οικιακη χρηση. Η αλήθεια είναι ότι με τα χαρακτηριστικά του laptop του νηματοθέτη, δεν μπορούν να γίνουν πολλά, ειδικά σε περιβάλλον windows και σε καμία περίπτωση με τον chrome ή εξίσου βαρύ σε απαιτήσεις browser. Τόσο η cpu όσο και η ram θα δουλεύουν υπερωρίες. Σε περιβάλλον linux, ίσως σώζεται η κατάσταση ( για τη χρήση που θέλει να κάνει youtube και online ταινίες ) με μια πολύ ελαφριά διανομή και ένα πολύ ελαφρύ browser ( ο midori που προανέφερα επειδή δεν έχει τα features των "μεγάλων" browsers, είναι σε θέση να λειτουργεί με πιο αδύναμα μηχανήματα ). Δηλαδή, αυτό που λέω είναι ότι αν με τα windows ένα μηχάνημα είναι (απελπιστικά) αργό, με το linux ΙΣΩΣ έχει μια ελπίδα για desktop χρήση, ενώ ΣΙΓΟΥΡΑ μπορεί να έχει χρήση κάτω απο το linux αν επιλεγεί κάποιος άλλος ρόλος. 8 ώρες πριν, mphxths είπε Mια χαρα επαιζα με το nlite πριν κατι μηνες χωρις να πληρωσω κατι. Αν καποιος θελει να κανει σοβαρη δουλεια ας πληρωσει. Στον κοσμο αυτο ο κοπος πρεπει να πληρωνεται. Τι ? Οχι ? Το free software εχει δημιουργησει νοοτροπια τζαμπατζηδων μου φαινεται. Το πρόβλημα με τα windows είναι ότι όλα είναι "καρφωμένα" στον kernel και αν κάνεις μια πατάτα, καταρρέει όλο το σύστημα. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται διάβασμα για να μπορέσει κάποιος να παρέμβει δραστικά σε βαθμό που να αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά τις επιδόσεις του υπολογιστή, αλλά στο linux αν κάνεις μια πατάτα και φάει σκάλωμα ο kernel, επανέρχεσαι στη πρότερη κατάσταση απλά επιλέγοντας απο τον bootloader να φορτώσει τον kernel που είναι γνωστή η σωστή λειτουργία του, ενώ το ίδιο το λειτουργικό είναι σε θέση να εγκατασταθεί όσο μίνιμαλ γίνεται ( μέχρι και γυμνό τελείως ) και να προσθέσει ο χρήστης αυτά που επιθυμεί στη συνέχεια, σε αντίθεση με τα windows που αν το παρακάνεις, αρχίζει τις μπλε οθόνες και δεν συμμαζεύεται με τίποτα. Έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ n(t)lite την εποχή των windows 7 και γνωρίζω τη διαδικασία. Όπως γνωρίζω και ότι ( τουλάχιστον σε εκείνη την έκδοση ) το πρόγραμμα άφηνε μια ενημέρωση στο iso που έφτιαχνε ότι τροποποιήθηκε μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής. Αυτό με έβαλε σε σκέψεις για το ότι θα μπορούσε να προστεθεί το οτιδήποτε στο λειτουργικό σύστημα και να ανέκυπταν προβλήματα ασφάλειας. Αντίθετα, το linux δεν χρειάζεται κανένα απολύτως πρόγραμμα για να το ελαφρύνεις, απλά είτε το εγκαθιστάς γυμνό και προσθέτεις στη συνέχεια, είτε αφαιρείς με εντολές του ίδιου του συστήματος και όχι με χρήση κάποιας εφαρμογής που εγώ προσωπικά δεν εμπιστεύομαι για λειτουργίες που απαιτούν ασφάλεια ( π.χ. web banking ). Και φυσικά, δεν θέλω ούτε να γίνεται λόγος για τις έτοιμες πειραγμένες εκδόσεις των windows ( tiny κλπ ) ακριβώς για τον ίδιο λόγο. 8 ώρες πριν, mphxths είπε Distro που χρειαζεται μετα την εγκατασταση , να περασεις το sudo , δεν μπορει να θεωρηθει σοβαρη δεν πα να τρεχει και μια μονο διεργασια μετα το boot. Εχεις μια εμμονη με το Alpine , λες και βρηκες την απολυτη διανομη ενα πραμα. Υπαρχουν πολυ καλυτερες απο αυτην , αναλογως τις αναγκες , το τι ζηταει ο καθενας απο αυτην και πως οριζει το bloated. Εχω δει ανθρωπους που λενε οτι το MX Linux δεν ειναι bloated... go figure που λενε και στο χωριο μου. φυσικά και μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή. την alpine την έμαθα απο ένα video στο youtube όπου ο τύπος έστηνε zero client, άρα ήθελε να υπάρχει ένας και μοναδικός χρήστης στο σύστημα, ο οποίος δεν θα έπρεπε να είχε κανένα απολύτως δικαίωμα, ούτε καν sudo. Το alpine έρχεται και φορτωμένο αν κατεβάσεις το σχετικό iso, αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να το περάσεις "γυμνό" και να το στήσεις ακριβώς όπως επιθυμείς. Δεν είναι ότι θεωρώ πως έχω βρει την απόλυτη διανομή, αλλά κάνει ακριβώς αυτό που θέλω χωρίς να χρειάζεται να ψάξω για άλλη minimal διανομή. Θα μπορούσα να έβαζα και gentoo, αλλά όταν θέλω άμεσα αποτελέσματα, πλέον επιλέγω alpine. Ως μη bloated διανομή / λειτουργικό, θεωρώ αυτό το οποίο δεν έχει καμία εφαρμογή εγκατεστημένη, πέραν των βασικών που απαιτούνται για να μπορώ να "μιλήσω" μαζί του, να κατεβάσω εφαρμογές και να έχει ένα τυπικό επίπεδο ασφαλείας ( firewall για παράδειγμα ). 8 ώρες πριν, mphxths είπε Εισαι εκτος θεματος. Μιλαμε για λαπτοπς. Είμαι και δεν είμαι εκτός θέματος. Ναι, μιλάμε για laptops, αλλά μιλάω για ένα εξίσου αδύναμο μηχάνημα, το οποίο όμως "πετάει" με τη χρήση του gentoo. Ένα "χρέπι" με τα standards της μέσης desktop χρήσης το οποίο πραγματικά δεν μπορούσε ούτε σελίδα να ανοίξει και τώρα ανοίγει σελίδες, παίζει videos, στριμάρει, γενικά παίζει αξιοπρεπώς. Επομένως...? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mechpanos Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 9 ώρες πριν, mphxths είπε Απλα πλεον ειμαι σε μια ηλικια που δεν θελω να τρωω τον χρονο μου παιζοντας με το λινουξ στο βασικο μου μηχανημα. Ubuntu LTS. Just works σε βασικότατο business μηχάνημα 10 χρόνια τώρα. Εσείς που καθόσαστε και παίζετε με Arch κλπ έχετε χρόνο, καθίστε και παίξτε 2 ώρες πριν, imitheos είπε Με αυτούς λοιπόν τους περιορισμούς, ποια διανομή μου προτείνετε να δοκιμάσω για να παίξω; HomeAssistant OS. Ιδανικό μηχάνημα για σερβεράκι για να φτιάξεις ΤΟ Smart Home σου. Αυτά τα μηχανήματα, για τέτοιες χρήσεις είναι...(και πάλι θα του λείπει η μνήμη αν σου αρέσει και θες να του περάσεις κι άλλα πράγματα όπως μια grafana και μια influxdb, και μερικά πρόσθετα, αλλά για αρχή και για να μην δώσεις 50+€ για σετ raspberry pi, μια χαρά είναι)... Επεξ/σία 20 Μαρτίου από mechpanos Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 2 hours ago, imitheos said: Με αυτούς λοιπόν τους περιορισμούς, ποια διανομή μου προτείνετε να δοκιμάσω για να παίξω; Alpine φυσικα (Εχω thinkpad t460s να καθεται , θα σου κανω ειδικη τιμη ) 15 minutes ago, mechpanos said: Ubuntu LTS. Just works σε βασικότατο business μηχάνημα 10 χρόνια τώρα. Εσείς που καθόσαστε και παίζετε με Arch κλπ έχετε χρόνο, καθίστε και παίξτε Oπως ειπα , το βασικο μου μηχανημα ειναι ενα gaming laptop το οποιο ειναι "linux-unfriendly". Εχω παει πολλες φορες να του περασω λινουξ , θυσιαζοντας εν γνωσει μου καποια ευχρηστια , και δεν αξιζε ο κοπος. Μια το optimus , που αν και πλεον υποστηριζεται απο τον nvidia driver , στην πραξη πρεπει να κανεις πολλες χειροκινητες δουλειες για να "στειλεις" το παιχνιδι σου στην 2η καρτα , μια καποιες υποσυσκευες π.χ. touchpad , wifi κλπ που θελουν ιδιαιτερη μεταχειριση με firmwares/conf files κλπ , καπου βαρεθηκα και αναζητησα την ψυχικη μου ηρεμια Στο 2ο , πιο business λαπτοπ , εβαλα λινουξ με μηδεν κοπο. Επεξ/σία 20 Μαρτίου από mphxths 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
uniquegr Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 3 ώρες πριν, imitheos είπε Καλημέρα. Έχω ένα χρέπι λάπτοπ το οποίο είναι στο περίπου ίδιο με του OP. Έχει ένα διπύρηνο επεξεργαστή στα 1.5GHz, 1280χ800 ανάλυση, 1.6GB μνήμη και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Γνωρίζω ότι α) θα σέρνεται στα πάντα, β) δεν αξίζει να δώσω καθόλου χρήματα σε αυτό, γ) ακόμη και αν δώσω χρήματα, πάλι θα σέρνεται στα πάντα, δ) με 200 ευρώ μπορώ να πάρω refurbished laptop νεώτερης γενιάς, ε) ό,τι άλλο έχει ειπωθεί και δεν έχει ειπωθεί στο νήμα. Επειδή το έχω να κάθεται και να πιάνει χώρο, και επειδή αυτό το διάστημα έχω ελεύθερο χρόνο, θέλω, για το γμτ, να δω τι μπορεί να κάνει το _συγκεκριμένο_ λάπτοπ. Τις προάλλες πήρα σε προσφορά ένα dram-less (γνωρίζω τα μειονεκτήματά τους για να προλάβω έξυπνους) SSD για 8.5€ για άλλο χρέπι οπότε στην χειρότερη περίπτωση να πάρω έναν SSD (όταν δω ότι το συγκεκριμένο δεν μπορεί να σηκώσει τίποτα, ο SSD μπορεί να συνδεθεί και σε άλλα μηχανήματα για να προλάβω πάλι τους έξυπνους) και να του βάλω αλλά δεν θα δώσω χρήματα σε αυτό το λάπτοπ. Με αυτούς λοιπόν τους περιορισμούς, ποια διανομή μου προτείνετε να δοκιμάσω για να παίξω; Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου Επειδή από ένα σημείο και μετά το έχασα το νήμα, ανέφερε κανείς την ανάλυση και τη μνήμη της κάρτας γραφικών; Όλοι εστίασαν στο πόσο παλιός είναι ο επεξεργαστής. Εμένα στο 1ο που έπεσε το μάτι μου και σκέφτηκα ήταν α) με αυτή την ανάλυση (και με τα μεγέθη widgets των DE) θα χωράει ένα παράθυρο, β) με τον τρόπο που γράφονται τα DE εδώ και χρόνια να απαιτούν opengl ακόμη και για απλό drawing, ένα τερματικό να τρέξεις θα αργεί. Κατόπιν μιας σύντομης αναζήτησης στο youtube, είδα και αυτό: Antix Linux & IceWM. Όταν έχω χρόνο θα το δοκιμάσω στο διπύρηνο toshiba laptop που διαθέτω. Δείχνει ενδιαφέρον λειτουργικό, θέλω να το δοκιμάσω ως προς τις δυνατότητες αναπαραγωγής τοπικών αρχείων video και youtube. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dancer_69 Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 3 hours ago, imitheos said: Καλημέρα. Έχω ένα χρέπι λάπτοπ το οποίο είναι στο περίπου ίδιο με του OP. Έχει ένα διπύρηνο επεξεργαστή στα 1.5GHz, 1280χ800 ανάλυση, 1.6GB μνήμη και ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Γνωρίζω ότι α) θα σέρνεται στα πάντα, β) δεν αξίζει να δώσω καθόλου χρήματα σε αυτό, γ) ακόμη και αν δώσω χρήματα, πάλι θα σέρνεται στα πάντα, δ) με 200 ευρώ μπορώ να πάρω refurbished laptop νεώτερης γενιάς, ε) ό,τι άλλο έχει ειπωθεί και δεν έχει ειπωθεί στο νήμα. Επειδή το έχω να κάθεται και να πιάνει χώρο, και επειδή αυτό το διάστημα έχω ελεύθερο χρόνο, θέλω, για το γμτ, να δω τι μπορεί να κάνει το _συγκεκριμένο_ λάπτοπ. Τις προάλλες πήρα σε προσφορά ένα dram-less (γνωρίζω τα μειονεκτήματά τους για να προλάβω έξυπνους) SSD για 8.5€ για άλλο χρέπι οπότε στην χειρότερη περίπτωση να πάρω έναν SSD (όταν δω ότι το συγκεκριμένο δεν μπορεί να σηκώσει τίποτα, ο SSD μπορεί να συνδεθεί και σε άλλα μηχανήματα για να προλάβω πάλι τους έξυπνους) και να του βάλω αλλά δεν θα δώσω χρήματα σε αυτό το λάπτοπ. Με αυτούς λοιπόν τους περιορισμούς, ποια διανομή μου προτείνετε να δοκιμάσω για να παίξω; Reveal hidden contents Επειδή από ένα σημείο και μετά το έχασα το νήμα, ανέφερε κανείς την ανάλυση και τη μνήμη της κάρτας γραφικών; Όλοι εστίασαν στο πόσο παλιός είναι ο επεξεργαστής. Εμένα στο 1ο που έπεσε το μάτι μου και σκέφτηκα ήταν α) με αυτή την ανάλυση (και με τα μεγέθη widgets των DE) θα χωράει ένα παράθυρο, β) με τον τρόπο που γράφονται τα DE εδώ και χρόνια να απαιτούν opengl ακόμη και για απλό drawing, ένα τερματικό να τρέξεις θα αργεί. Προχθές έβαλα debian σε ένα παρόμοιο(λίγο χειρότερο μάλλον) netbook, το οποίο χρησιμοποιώ για αναπαραγωγή μουσικής ουσιαστικά. Έχει ένα celeron 1.6GHz, ανάλυση οθόνης 1024χ576, 1G μνήμη ddr2 και έναν ssd που έβαλα μιας και είχε προβλήματα με τη σύνδεση στο desktop pc αλλά σε αυτό δεν έχει πρόβλημα λόγω του connector του netbook που είναι σταθερός. Ο επεξεργαστής είναι 32bit οπότε αρκετές διανομές δεν μπαίνουν εξ' αρχής εφόσον υποστηριζουν μόνο 64bit. Θέμα με το μέγεθος των παραθύρων υπάρχει, αλλά όχι αξεπέραστο και σε μερικές εφαρμογές μόνο. Σε ανάλυση 1280x800 πάντως μάλλον δεν θα υπάρχει θέμα καθόλου. Η είσοδος στο λειτουργικό είναι αργή(~1λεπτό), αλλά η ανταπόκριση μετά είναι ένταξει. Πρόβλημα φυσικά υπάρχει κυρίως με τα βίντεο, οπότε ο browser(firefox) καθυστερεί αρκετά όπου υπάρχει βίντεο. Στο φόρουμ εδώ, για παράδειγμά, δέν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα καθυστέρησης εφόσον δεν υπάρχει βίντεο σε αναπαραγωγή, το οποίο καθυστερεί τη φόρτωση αρκετά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα παίζει καρέ καρέ. Δεν είναι για online video(αναμενόμενο) λοιπόν και κατ' επέκταση ούτε για πλοήγηση σε σελίδες που ενσωματώνουν αυτή τη λειτουργία και πιθανότατα το ίδιο και για εικόνες μεγάλων αναλύσεων(αν και δεν το δοκίμασα). Για τοπικά βιντεο(τουλάχιστον κάποια mp4 που δοκίμασα) τα παίζει καλά, αλλά υπάρχει κάποια καθυστέρηση στη φόρτωση. Όλα αυτά τα αναφέρω ως μέτρο σύγκρισης βέβαια μιας και γι' αυτό που προορίζεται(την αναπαραγωγή μουσικής) μια χαρά την κάνει τη δουλειά του. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
cvb~ Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου Καλημέρα παιδιά. Από ότι κατάλαβα είμαστε αρκετοί που έχουμε και κρατάμε παλιά μηχανήματα. Εγώ ανάμεσα σε άλλα μηχανήματα έχω και ένα λάπτοπ Toshiba 15άρι. Έχει Celeron 2.1ghz επεξεργαστή και 4gb μνήμη. Το αστείο είναι ότι δεν έχει μπαταρία, τα πλήκτρα πρέπει να τα πατάς με δύναμη για να δουλέψουν, και το mouse του λάπτοπ δεν λειτουργεί. Επίσης έχει κάποια σημάδια στην οθόνη που όμως δεν φαίνονται πολύ : ) Στον υπολογιστή αυτό έχω βάλει εξωτερικό mouse και εξωτερικό keyboard για να λειτουργεί κανονικά. Για λειτουργικό σύστημα του χω βάλει εδώ και δύο χρόνια περίπου Linux Mint Cinnamon και τρέχει κανονικά, δεν πάει σφαίρα, ούτε όμως πολύ αργά. Για χρήση ίντερνετ/γραφείου πάει καλούτσικα. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
asfodelus Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 4 hours ago, imitheos said: Με αυτούς λοιπόν τους περιορισμούς, ποια διανομή μου προτείνετε να δοκιμάσω για να παίξω; ASOC OS, τρέχει και systemd που τόσο αγαπάς To ASOC OS το έχω παρουσιάσει εδώ. Μια πρόσφατη εμπειρία σε ένα laptop DELL που είναι κατάλληλο για να κρατάει την πόρτα του γραφείου ανοιχτή λόγω βάρους υπάρχει εδώ. ΥΓ: Φυσικά μιλάμε για συνήθη χρήση και όχι σερβοροκαταστάσεις. Επεξ/σία 20 Μαρτίου από asfodelus Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
uniquegr Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 2 ώρες πριν, dancer_69 είπε Προχθές έβαλα debian σε ένα παρόμοιο(λίγο χειρότερο μάλλον) netbook, το οποίο χρησιμοποιώ για αναπαραγωγή μουσικής ουσιαστικά. Έχει ένα celeron 1.6GHz, ανάλυση οθόνης 1024χ576, 1G μνήμη ddr2 και έναν ssd που έβαλα μιας και είχε προβλήματα με τη σύνδεση στο desktop pc αλλά σε αυτό δεν έχει πρόβλημα λόγω του connector του netbook που είναι σταθερός. Ο επεξεργαστής είναι 32bit οπότε αρκετές διανομές δεν μπαίνουν εξ' αρχής εφόσον υποστηριζουν μόνο 64bit. Θέμα με το μέγεθος των παραθύρων υπάρχει, αλλά όχι αξεπέραστο και σε μερικές εφαρμογές μόνο. Σε ανάλυση 1280x800 πάντως μάλλον δεν θα υπάρχει θέμα καθόλου. Η είσοδος στο λειτουργικό είναι αργή(~1λεπτό), αλλά η ανταπόκριση μετά είναι ένταξει. Πρόβλημα φυσικά υπάρχει κυρίως με τα βίντεο, οπότε ο browser(firefox) καθυστερεί αρκετά όπου υπάρχει βίντεο. Στο φόρουμ εδώ, για παράδειγμά, δέν έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα καθυστέρησης εφόσον δεν υπάρχει βίντεο σε αναπαραγωγή, το οποίο καθυστερεί τη φόρτωση αρκετά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα παίζει καρέ καρέ. Δεν είναι για online video(αναμενόμενο) λοιπόν και κατ' επέκταση ούτε για πλοήγηση σε σελίδες που ενσωματώνουν αυτή τη λειτουργία και πιθανότατα το ίδιο και για εικόνες μεγάλων αναλύσεων(αν και δεν το δοκίμασα). Για τοπικά βιντεο(τουλάχιστον κάποια mp4 που δοκίμασα) τα παίζει καλά, αλλά υπάρχει κάποια καθυστέρηση στη φόρτωση. Όλα αυτά τα αναφέρω ως μέτρο σύγκρισης βέβαια μιας και γι' αυτό που προορίζεται(την αναπαραγωγή μουσικής) μια χαρά την κάνει τη δουλειά του. Αν δεν σε πειράζει να λειτουργεί headless ( χωρίς απεικόνιση στην οθόνη δηλαδή, με χειρισμό του υπολογιστή μέσω άλλης συσκευής π.χ. κινητό και μέσα απο το τοπικό δίκτυο ), θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις το daphile. Υπάρχει έκδοση και για 32bit επεξεργαστές. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
dancer_69 Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου Όχι, το προτιμώ έτσι. Έβαλα το antix πριν λίγο και μειώθηκε το boottime στο μισό(30δ για να μπει στο desktop). Κατά τα άλλα δεν είδα καμία ιδιαίτερη διαφορά απ' το debian(δεν περιίμενα και καμία). Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
imitheos Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 4 hours ago, mphxths said: Alpine φυσικα 4 hours ago, uniquegr said: Antix Linux & IceWM. 3 hours ago, dancer_69 said: Προχθές έβαλα debian σε ένα παρόμοιο(λίγο χειρότερο μάλλον) netbook, το οποίο χρησιμοποιώ για αναπαραγωγή μουσικής ουσιαστικά. Έχει ένα celeron 1.6GHz, ανάλυση οθόνης 1024χ576, 1G μνήμη ddr2 Ωραία. Κάτι τέτοιο περίμενε και ο καημένος ο OP. OP, αν και με αυτά που διάβασες θα έχεις πάρει τα βουνά εδώ και ημέρες, αν είσαι εδώ δοκίμασε τα παραπάνω. Το debian (σαν "συμβατική" διανομή) λίγο δύσκολο το κόβω να μην είναι βαρύ αλλά εφόσον dancer το χρησιμοποιείς σε παρόμοιο μηχανήμα, σε πιστεύω ότι κάνει. 2 hours ago, asfodelus said: ASOC OS, τρέχει και systemd που τόσο αγαπάς Δεν θυμάμαι αν ο OP είχε γράψει επίπεδο γνώσεων (και είμαι τεμπέλης και βαριέμαι να γυρίσω στην 1η σελίδα ) οπότε υποθέτω ότι μιλάμε για αρχάριο ή μέσο χρήστη. Άρα νομίζω ότι απορρίπτεται με τα 1000. Θετικό ότι υπάρχει για 10 χρόνια αλλά είναι διανομή που α) αναπτύσσεται από 3-5 φίλους και μπορεί αύριο να μην υπάρχει, β) εσύ ο ίδιος έγραψες ότι είχε πολύ δύσκολη εγκατάσταση. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 20 Μαρτίου Share Δημοσ. 20 Μαρτίου 2 hours ago, imitheos said: υποθέτω ότι μιλάμε για αρχάριο ή μέσο χρήστη. Άρα νομίζω ότι απορρίπτεται με τα 1000. Μονο αυτη δηλ απορριπτεται ? Η Alpine , gentoo , debian και κατι αλλες περιεργες που προταθηκαν ? Εγκρινονται ? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα