Προς το περιεχόμενο

Ελαφριά έκδοση Linux για απλή χρήση

Earper

Προτεινόμενες αναρτήσεις

1 hour ago, tagezachariah said:

και κάπως έτσι φτάνει να ρωτάει τρομοκρατημένος ο φίλος παραπάνω αν θα τρέχει 4ης γενιάς την τελευταία διανομή Linux.

Ο τρομοκρατημενος φιλος (ασε τον λυπηθηκε η ψυχη μου ετσι οπως ετρεμε) , ηταν εκτος θεματος. Εδω μιλαμε για φορητα και αυτος ρωτουσε για 4ης γενιας DESKTOP επεξεργαστη. Αρα μια φορα αυτος εκτος θεματος , δυο φορες εσυ εκτος θεματος.

1 hour ago, tagezachariah said:

γιατί το πείραμα στην πράξη το δοκίμασα εγώ κι όχι εσύ.

Αραξε τα κυβικα σου. Κανεις λες και εσυ μονο εχεις προσβαση σε φορητα ενω εμεις γεννηθηκαμε χτες βραδυ και μιλαμε επι του θεωρητικου. Παρε και μερικα πρακτικα παραδειγματα.

1. Παραδειγμα #1 (Thinkpad T460s / intel 6300u / intel 520 / Windows 11 fully updated) - YT 4k ---> CPU USAGE 100% (και σπασιματα στο βιντεο).

Spoiler

spacer.png

2. Παραδειγμα #2 (Thinkpad T460s / intel 6300u / intel 520 / Windows 11 fully updated) - YT 1080p ---> CPU USAGE εως και 85%-90% (αναλογως τι δειχνει το βιντεο καθε στιγμη)

Spoiler

spacer.png

3. Παραδειγμα #3 (Dell latitude 3490 / intel i5-8250u / intel 620 / archlinux fully update) - YT 1080p --> εως 30%-35% σταθερα.

Spoiler

spacer.png

4. Παραδειγμα #3 (Dell latitude 3490 / intel i5-8250u / intel 620 / archlinux fully update) - YT 1080p x265 movie (vlc) --> εως 30%-35% σταθερα.

Spoiler

spacer.png

Mονο καποιος τυφλος δεν μπορει να δει την διαφορα "ανεσης" της intel 620 ( και του επεξεργαστη κατ'επεκταση) απο την intel 520 και του αντιστοιχου 6ης γενιας επεξεργαστη. 

Και καθεσαι και μου λες τωρα για 4ης γενιας και core2duo και pentium 1 και δεν ξερωγω τι. Ναι και ο intel i5 6300 επαιξε το 1080p content αλλα με τι ανταλλαγμα ? Ανεβασμενο cpu usage , ανεβασμενη θερμοκρασια (+ θορυβο απο τα φανς) , μειωμενη διαρκεια μπαταριας.

2 hours ago, tagezachariah said:

Με τις υπερβολές που γράφετε - εκτός αν δεν καταλαβαίνετε ελληγνικά -
τρομοκρατείτε και παραπληροφορείτε τον κόσμο

Ποιος παραπληροφορει τον κοσμο βλεπουμε. Ποιος δεν καταλαβαινει ελληνικα παλι βλεπουμε. Εγω λεω τα πραγματα ως εχουν και ο καθενας πραττει οπως νομιζει. Το να πεις σε καποιον , παρε χρεπι με 4ης γενιας ιντελ και κανε ΜΟΝΟ αυτα τα πραγματα και εισαι κομπλε δεν ειναι σοβαρο. Θα καθεται ο αλλος και θα σκεφτεται ... ταινια μπορω να δω αραγε ? τι αναλυση ? τι bitrate ? να κλεισω και κανα tab ισως να ειμαι σιγουρος ? Αυτο δεν λεγεται εμπειρια χρησης ... καταδικασμενος που σπαει πετρες λεγεται ...

Υπαρχουν μεταχειρισμενα (αγγελιες , ebay) , refurbished (εως 3 κατοσταρικα) και καποια καινουργια σε λογικες τιμες που θα κανουν την δουλεια πολυ καλυτερα απο καποιο χρεπι που θα του ακουμπησει καποιος χρημα που δεν θα πιασει τοπο και οι αναβαθμισεις δεν θα ειναι μεταβιβασιμες σε καποιο ενδεχομενως μελλοντικο μηχανημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 126
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Τώρα να συγκρίνουμε τον 4ης γενιάς, με τον T2310 που ζήτησε να αναστήσει ο ts, τι να πω...
Αλλά μην έχουμε και απαιτήσεις! Τέλος πάντων όποιος έχει αρχαιολογία και δεν θέλει να δώσει ούτε σεντ ας δοκιμάσει κι ας φάει τα μούτρα του, τζάμπα είναι. Όποιος σκέφτεται να δώσει 30€ για ssd, 40 για RAM και πάει λέγοντας, ας κοιτάξει να πάρει κανένα σε ευκαιρία να κάνει δουλειά του καλύτερα, τζάμπα λεφτά....

• Like 1

Αυτά που μπορεί να κάνει με το linux σε ένα "αρχαίο" μηχάνημα, δεν μπορεί ούτε να τα φανταστεί σε περιβάλλον Windows. Ένα μηχάνημα που κουτσά στραβά θα λειτουργήσει σε linux ( αναλόγως και της χρήσης που θα γίνει, π.χ. μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό file server... ), για περιβάλλον windows είναι απλά να το πετάξεις σε μια αποθήκη. 

Όταν τα windows σε idle καργάρουν τους πυρήνες του επεξεργαστή και καταναλώνουν τουλάχιστον 3 gb ram, στο linux η cpu σφυρίζει αμέριμνα και η χρήση ram ( σε idle πάντα ) μπορεί να κατέβει ακόμα και στα 150mb, αναλόγως του desktop environment που θα χρησιμοποιηθεί.

Εντάξει ρε παίδες, δε γουστάρετε το linux, αλλά μη λέτε αερολογίες, δεν κάνει.

54 minutes ago, uniquegr said:

Εντάξει ρε παίδες, δε γουστάρετε το linux, αλλά μη λέτε αερολογίες, δεν κάνει.

Αυτο λεω και εγω , να μην λεμε αερολογιες. Βαλε την πιο ελαφρια διανομη με το πιο ελαφρυ DE π.χ. xfce και ξεκινα να εγκαθιστας πραγματα , π.χ. skype , discord , viber , dropbox , browser (ανοιξε και μερικα tabs) , email client , steam και ελα μετα πες μου για την καταναλωση μνημης. Κανενας νορμαλ μεσος χρηστης δεν θα εχει το μηχανημα του μονο για file server. Μιλαμε για καθημερινες εργασιες. Οχι να μπουταρουμε και να καμαρωνουμε το wallpaper μας.

Εχεις ποτε αναρωτηθει , τι τρωει πορους στα windows ? Περα απο ολα αυτα που προανεφερα παραπανω ως παραδειγματα , συν αλλα τοσα που χρησιμοποιουμε , συν οτιδηποτε μας ενημερωνει οτι ο driver της nvidia/amd μας θελει ενημερωση για να μην ψαχνουμε χειροκινητα καθε φορα , συν οτιδηποτε αλλο εχει update deamon για να μας ενημερωνει για τα updates του , συν το antivirus μας , συν οτιδηποτε αλλο εγκαταστησαμε και εχει καποιο service απο πισω να τρεχει για να μας κανει την ζωη μας ευκολη , συν οποιαδηποτε λειτουργια των windows (services) υπαρχει για να εχουμε αυτοματισμους στην καθημερινοτητα μας.

Αν ειναι να συγκρινουμε ολα αυτα , με το μπουταρω την διανομη μου , πιανει 150mb και πρεπει να φαω ολη την υπολοιπη ημερα μου εχοντας μηδεν features και καποια πραγματα να τα κανω με το χερι , τοτε καπου εχει χαθει το μετρο της συγκρισης.

Τελος μην ξεχναμε , οτι ολα τα λειτουργικα cache-αρουν μνημη. Οσο περισσοτερη βρισκουν τοσο περισσοτερη θα cache-αρουν. Αρα αν βρουν λιγη , θα cache-αρουν λιγη , θα φαινεται οτι χρησιμοποιουν λιγη , αλλα η εμπειρια χρησης με τις εναλλαγες των εφαρμογων στην μνημη θα ειναι χειροτερη.

• Like 2

3 ώρες πριν, mphxths είπε

Τελος μην ξεχναμε , οτι ολα τα λειτουργικα cache-αρουν μνημη. Οσο περισσοτερη βρισκουν τοσο περισσοτερη θα cache-αρουν. Αρα αν βρουν λιγη , θα cache-αρουν λιγη , θα φαινεται οτι χρησιμοποιουν λιγη , αλλα η εμπειρια χρησης με τις εναλλαγες των εφαρμογων στην μνημη θα ειναι χειροτερη.

Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Με 8gb ram εγκατεστημενη και διαθέσιμη, το gentoo Linux μου με φορτωμένο xfxe4 σε idle καταναλώνει 150mb. Για τα updates χρειάζεται να του γράψω μια εντολή στο terminal, σιγά τα λάχανα. Σε υπολογιστή όμως με τετραπυρηνο 2.4GHz επεξεργαστή, βλέπω ταινίες στο kodi (streaming),σερφαρω κανονικά με τον brave και βλέπω και 1080p βίντεο στο youtube χωρίς κολλήματα. Το ίδιο μηχάνημα σε windows απλά σερνόταν. Τόσο απλά. Όσο για τον fike server δεν λέω να το κάνουν όλοι οι χρήστες, αλλά με ένα διπύρηνο atom στα 1.5gjz και 4gb ραμ,έχω samba server με alpine Linux και έχω γλυτώσει αρκετά χρήματα από την αγορά αποκλειστικου μηχανήματος NAS, με δύο δίσκους. Εσείς μπορείτε να αγοράζετε νέα μηχανάκια και να πετάτε τα παλιά σας στα σκουπίδια. Εγώ ορίζω νέους ρόλους στα παλιά μηχανάκια μου και γλυτώνω χρήματα. 

• Like 1

19 minutes ago, uniquegr said:

Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Με 8gb ram εγκατεστημενη και διαθέσιμη, το gentoo Linux μου με φορτωμένο xfxe4 σε idle καταναλώνει 150mb.

Που ακριβως κανω λαθος ? Στο οτι τα λειτουργικα cache-αρουν ram ? Στο οτι οσο πιο πολυ ram βρισκουν , τοσο πιο πολλη ram θα cache-αρουν ? Τα 150mb που αναφερεις ειναι απο μετα απο cold boot ? Αν ναι , δεν εχεις καταλαβει την εννοια "το λειτουργικο cache-αρει ram". Αν τα 150mb που αναφερεις ειναι μετα απο πολυωρη χρηση και απλα το μηχανημα καθεται σε idle , τοτε κατι το λειτουργικο δεν κανει σωστα.

Παρε 1ο παραδειγμα cached ram εδω. Βασικα βλεπεις ενα ακραιο παραδειγμα , οπου ενα μηχανημα με 2ΤΒ ram , μετα απο cold boot , εχει ram usage 20κατι gb. Λες να χρειαζονται τοσα τα windows ? Οχι βεβαια.
Δευτερο παραδειγμα εδω. Windows 11 / 32gb ram / ολη μερα ανοιχτο. Εχει cache-αρει 11gb απο την μνημη , γιατι μπορει , μιας και την βρηκε. Τριτο παραδειγμα εδω. Archlinux / gnome / 32gb ram / λιγη ωρα ανοιχτος. Εχει cache-αρει για πλακα 2gb γιατι μπορει και τα βρηκε.

27 minutes ago, uniquegr said:

Σε υπολογιστή όμως με τετραπυρηνο 2.4GHz επεξεργαστή, βλέπω ταινίες στο kodi (streaming),σερφαρω κανονικά με τον brave και βλέπω και 1080p βίντεο στο youtube χωρίς κολλήματα. Το ίδιο μηχάνημα σε windows απλά σερνόταν. Τόσο απλά.

Γενικολογιες , οποτε δεν μπορω να σχολιασω. Τοσο απλα.

Εσείς μπορείτε να αγοράζετε νέα μηχανάκια και να πετάτε τα παλιά σας στα σκουπίδια. Εγώ ορίζω νέους ρόλους στα παλιά μηχανάκια μου και γλυτώνω χρήματα. 

Το gaming laptop μου κλεινει 7-8ετια και αλλα δυο που εχω ειναι refurbished. Ολα αναβαθμισμενα οσο δεν παει. Δεν γενναει κανεις μας λεφτα εδω περα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι θα λεμε και ο,τι ναναι για να δικαιολογησουμε τις επιλογες μας. Αν ηταν ετσι , να κραταγα το παλιο corolla του πατερα μου , χωρις αεροσακους , χωρις υδραυλικο τιμονι , που εκαιγε τα αντερα του και επειδη ακομα θα τσουλουσε να ελεγα οτι δεν παιρνω καινουργιο , για να μην ξοδευω λεφτα και μια χαρα κανω την δουλεια μου και με αυτο. Απλα θα κοροιδευα τον εαυτο μου και τους γυρω μου. Ετσι κανετε ολοι σας οταν λετε οτι με ενα χρεπι και ενα xfce4 , οποιοσδηποτε μπορει την σημερον ημεραν να εχει αξιολογη εμπειρια χρησης. Με τα σημερινα δεδομενα.

Πρώτον περιγράφεις χρήσεις που δεν είναι νορμάλ. Ναι το linux μόνο του δεν τρώει πόρους, όμως με το που κανείς νορμάλ χρήση (ένα browser δηλαδή) η μνήμη και η cpu σε ένα παλιό pc θα χτυπήσουν κόκκινο.

Δεύτερον ασχέτως που δεν είναι νορμάλ χρήση, κι εμένα μου αρέσει η αλλαγή ρόλων και το up cycling μηχανημάτων. Βέβαια καμία φορά, αυτά που γλιτώνεις σε hardware τα πληρωνεις σε ρεύμα, αν πας να βάλεις κανένα παλιό pentium dual core για παράδειγμα...

2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Πρώτον περιγράφεις χρήσεις που δεν είναι νορμάλ. Ναι το linux μόνο του δεν τρώει πόρους, όμως με το που κανείς νορμάλ χρήση (ένα browser δηλαδή) η μνήμη και η cpu σε ένα παλιό pc θα χτυπήσουν κόκκινο.

Καθόλου μη νορμάλ χρήση δεν περιγράφω. Το htpc μου εκτελεί καθημερινές εργασίες. Φυσικά και δεν σερφάρει στο internet όπως ο i5 10600 με τα 64Gb ram, αλλά ούτε κόστισε το ίδιο, ούτε ήταν αυτή η δουλειά για την οποία δημιουργήθηκε αυτό το μηχάνημα, το οποίο προοριζόταν για thin client και εγώ αρχικά το πήρα για να το κάνω pfSense firewall και για πλάκα δοκίμασα Gentoo. Στο Kodi πάντως, πραγματικά ο επεξεργαστής κοιμάται.

Για τη δε χρήση του άλλου υπολογιστή σαν samba server και πάλι δεν περιγράφω μια μη νορμάλ χρήση, αλλά μια πιθανή χρήση για ένα μηχάνημα που κάτω απο άλλες συνθήκες θα πήγαινε στο κάδο της ανακύκλωσης ( και μη νομίζεις, για εκεί τον προόριζα, μέχρι που ανακάλυψα το Alpine linux, απλό και λιτό, εγκαθίσταται σχεδόν γυμνό και περνάς εσύ τα packages που σε ενδιαφέρουν ). Γλύτωσα όμως τουλάχιστον 200 ευρώ απο την αγορά NAS, ναι ή όχι; Ναι. 

2 ώρες πριν, mechpanos είπε

Δεύτερον ασχέτως που δεν είναι νορμάλ χρήση, κι εμένα μου αρέσει η αλλαγή ρόλων και το up cycling μηχανημάτων. Βέβαια καμία φορά, αυτά που γλιτώνεις σε hardware τα πληρωνεις σε ρεύμα, αν πας να βάλεις κανένα παλιό pentium dual core για παράδειγμα...

Προσωπικά δεν ασχολούμαι με ενεργοβόρους επεξεργαστές. Κάποιοι εξακολουθούν να ασχολούνται με τόσο παλιούς και διψασμένους για ρεύμα επεξεργαστές, προσωπικά όλους όσους είχα, τους έχω χαρίσει. Αντίθετα και επειδή ξέρω τί φορτίο τραβάνε οι επεξεργαστές για τη δουλειά που τους προορίζω ( π.χ. για file servers ), συνηθίζω να αντικαθιστώ τους ενεργοβόρους επεξεργαστές με αντίστοιχους xeon χαμηλού tdp, έστω κι αν κάνω μια μικρή - θεωρητικά - υποχώρηση ως προς τη ταχύτητα λειτουργίας ( την οποία όμως δεν χρειάζομαι, ούτως ή άλλως ).

2 ώρες πριν, mphxths είπε

Γενικολογιες , οποτε δεν μπορω να σχολιασω. Τοσο απλα.

Πραγματικά γεγονότα. 

2 ώρες πριν, mphxths είπε

Το gaming laptop μου κλεινει 7-8ετια και αλλα δυο που εχω ειναι refurbished. Ολα αναβαθμισμενα οσο δεν παει. Δεν γενναει κανεις μας λεφτα εδω περα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι θα λεμε και ο,τι ναναι για να δικαιολογησουμε τις επιλογες μας. Αν ηταν ετσι , να κραταγα το παλιο corolla του πατερα μου , χωρις αεροσακους , χωρις υδραυλικο τιμονι , που εκαιγε τα αντερα του και επειδη ακομα θα τσουλουσε να ελεγα οτι δεν παιρνω καινουργιο , για να μην ξοδευω λεφτα και μια χαρα κανω την δουλεια μου και με αυτο. Απλα θα κοροιδευα τον εαυτο μου και τους γυρω μου. Ετσι κανετε ολοι σας οταν λετε οτι με ενα χρεπι και ενα xfce4 , οποιοσδηποτε μπορει την σημερον ημεραν να εχει αξιολογη εμπειρια χρησης. Με τα σημερινα δεδομενα.

Αγαπητέ, το linux δεν είναι μια παλιά κορόλα χωρίς αερόσακους, υδραυλικό τιμόνι κλπ. Το Linux είναι το σασί, πάνω στο οποίο έχεις τη δυνατότητα να κουμπώσεις ό,τι γουστάρεις και να φέρεις το τελικό αποτέλεσμα στα μέτρα σου. Αν γουστάρεις, το κάνεις και φεράρι, εξαρτάται απο το πόσο δυνατό "σασί" έχεις. Φυσικά και δεν θα παίξει ο τετραπύρηνος gx424 όπως ο i5 10600 μου. Μπορώ όμως να του αναθέσω συγκεκριμένες εργασίες τις οποίες μπορεί να φέρει εις πέρας πολύ άνετα ( π.χ. firewall, nas, audio streaming, video streaming κλπ ). 

Και προφανώς, δεν καταλαβαίνεις απο gentoo. Αγαπητέ, όταν εσύ κατεβάζεις το bin που καλείται να εξυπηρετήσει κάθε καρυδιάς καρύδι, εγώ κατεβάζω source file και κάνω compiling για τον δικό μου επεξεργαστή, για τα συστατικά του δικού μου υπολογιστή και για τις εφαρμογές που εγώ σχεδιάζω να εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου. Και όταν ο πυρήνας των Windows καλείται επίσης να εξυπηρετήσει κάθε καρυδιάς καρύδι, ο πυρήνας που τρέχει στη δική μου εγκατάσταση του gentoo έχει παραμετροποιηθεί για τη σύσταση του δικού μου υπολογιστή, έχοντας ξηλώσει οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τον υπολογιστή μου. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα βρίσκομαι στο περιβάλλον εργασίας και ακριβώς εκεί οφείλεται και το μικρό ιχνος στη χρήση της ραμ. AN και ΕΦ'ΟΣΟΝ καταλάβεις τί σημαίνουν τα παραπάνω και ΓΙΑΤΙ δεν μπορείς να τα έχεις στα Windows, τότε ΙΣΩΣ καταλάβεις ΓΙΑΤΙ αυτά που υποστηρίζεις, απλά ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ.

45 minutes ago, uniquegr said:

Αγαπητέ, το linux δεν είναι μια παλιά κορόλα χωρίς αερόσακους, υδραυλικό τιμόνι κλπ.

Φυσικα και δεν ειναι. Το χρεπι πανω στο οποιο εγκατεστησες (γενικα μιλαω , οχι εσυ συγκεκριμενα) το λινουξ ειναι το παλιο corolla. Καταλαβες τον παραλληλισμο μου τελειως λαθος , οποτε και ο,τι εγραψες μετα ειναι εκτος...

54 minutes ago, uniquegr said:

Μπορώ όμως να του αναθέσω συγκεκριμένες εργασίες τις οποίες μπορεί να φέρει εις πέρας πολύ άνετα ( π.χ. firewall, nas, audio streaming, video streaming κλπ ). 

Nα σου υπενθυμισω οτι μιλαμε για τον μεσο οικιακο χρηστη που κανει μια ευρεια γκαμα δουλειων , καμμια απο τις οποιες δεν ειναι αυτες που περιγραφεις. Μην κρινεις απο τον εαυτο σου. Το τι κανει ο μεσος χρηστης , το περιεγραψα με την λιστα των εφαρμογων που παρεθεσα σε προηγουμενο ποστ μου. Και δεν ανεφερα καν καποιο υποτυπωδες gaming ... ακομα και σε browser.

47 minutes ago, uniquegr said:

Και προφανώς, δεν καταλαβαίνεις απο gentoo. Αγαπητέ, όταν εσύ κατεβάζεις το bin που καλείται να εξυπηρετήσει κάθε καρυδιάς καρύδι, εγώ κατεβάζω source file και κάνω compiling για τον δικό μου επεξεργαστή, για τα συστατικά του δικού μου υπολογιστή και για τις εφαρμογές που εγώ σχεδιάζω να εγκαταστήσω στον υπολογιστή μου. Και όταν ο πυρήνας των Windows καλείται επίσης να εξυπηρετήσει κάθε καρυδιάς καρύδι, ο πυρήνας που τρέχει στη δική μου εγκατάσταση του gentoo έχει παραμετροποιηθεί για τη σύσταση του δικού μου υπολογιστή, έχοντας ξηλώσει οτιδήποτε δεν σχετίζεται με τον υπολογιστή μου. Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα βρίσκομαι στο περιβάλλον εργασίας και ακριβώς εκεί οφείλεται και το μικρό ιχνος στη χρήση της ραμ. AN και ΕΦ'ΟΣΟΝ καταλάβεις τί σημαίνουν τα παραπάνω και ΓΙΑΤΙ δεν μπορείς να τα έχεις στα Windows, τότε ΙΣΩΣ καταλάβεις ΓΙΑΤΙ αυτά που υποστηρίζεις, απλά ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ.

Και συ δεν καταλαβαινεις τον φαυλο κυκλο. Αν το gentoo εχει λογο υπαρξης για ολους τους λογους που περιγραφεις , τοτε μιλαμε για χρεπο-επεξεργαστη. Αλλιως αν εχω 24 πυρηνες χεστηκα αν το bin μου ειναι bloated. Αρα οπως ειπα κατι τετοιο εχει νοημα σε περιπτωσεις χρεπο-επεξεργαστων. Βαλε λοιπον εναν τετοιο επεξεργαστη να compile-αρει το webkit-gtk να μου πεις ποσες μερες θα του παρει. Δεν πειραζει ομως , μπουταρει και μπαινει desktop σε δευτερολεπτα γιατι ολα ειναι στημενα για αυτον :) Δεν ειναι τυχαιο οτι πλασαρει και binary πακετα , και τωρα τελευταια ακομα πιο πολυ. Πηραν χαμπαρι τον φαυλο κυκλο που περιγραφω και γυρισαν την μπιφτεκα πλασαροντας binaries.

Αρα με λιγα λογια , αν εχεις γρηγορο επεξεργαστη , δεν υπαρχει λογος να τραβας compiles , αρα δεν υπαρχει λογος να βαλεις gentoo. Αν εχεις αργο επεξεργαστη , παλι δεν υπαρχει λογος να τραβας compiles γιατι θες μερες για καποια απο τα βαρβατα πακετα. 

Τωρα κατι ... εγω θελω συγκεκριμενα flags , pure qt/gtk system και τετοιους ελιτισμους τους ακουω βερεσε.

Για κάποιον που θέλει να πειραματιστεί με Linux, υπάρχουν επώνυμα refurbished desktop μηχανήματα i5 με 1 χρόνο εγγύηση, που τρέχουν άνετα οποιαδήποτε διανομή και συνοδεύονται και από refurbished άδεια χρήσης Windows (νέο κωδικό). Με 8 ram και SSD. Το κόστος τους δεν υπερβαίνει τα 100-130 ευρώ, αν ξέρει κανείς πού να ψάξει. Δεν έψαξα ποτέ την γενιά των επεξεργαστών, ούτε με ενδιαφέρει. Από τη στιγμή που ανοίγουν σχεδόν ακαριαία και λειτουργούν χωρίς κολλήματα, ποιος ο λόγος για τον μέσο χρήστη να αναζητήσει κάτι καλύτερο;  Έχω πάρει αρκετά τέτοια, τα έχω στη δουλειά μου και πραγματικά λειτουργούν απροβλημάτιστα εδώ και χρόνια, με συνεχόμενη χρήση. Δεν είχα πρόβλημα μέχρι σήμερα με κανένα από αυτά. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία, κυρίως ψυχική, να προσπαθούμε να "αναστήσουμε" μηχανήματα τα οποία θα μας σπάσουν τα νεύρα ακόμα και στην πιο απλή χρήση. Πολύ παλιό λάπτοπ, για μένα σημαίνει ανακύκλωση, και το βλέπω και από τα δικά μας παλιά λάπτοπ (Celeron, i5, Dual Core), που παρά τα 8 ram και SSD, είναι για να τα πετάς κατευθείαν στον κάδο ανακύκλωσης. Τσάμπα κόπος δηλαδή, εκτός αν θέλει κανείς να χρησιμοποιεί διανομή τόσο χαμηλή σε απαιτήσεις που να φαίνεται πιο μίζερη, ακόμα και στο font smoothing.

Έχουμε στη δουλειά και στο σπίτι αρκετά επίσης 15seq της HP, με Ryzen 5. Στη χρήση που τους κάνουμε εμείς, δεν παρατηρούμε καμία διαφορά στην απόκριση και στην εμπειρία χρήσης, σε σχέση με τα refurbished desktops. Όλα σε dual boot με Windows (10 / 11) και Fedora 39 ή Linux Mint Cinnamon.  

1 λεπτό πριν, mphxths είπε

Φυσικα και δεν ειναι. Το χρεπι πανω στο οποιο εγκατεστησες (γενικα μιλαω , οχι εσυ συγκεκριμενα) το λινουξ ειναι το παλιο corolla. Καταλαβες τον παραλληλισμο μου τελειως λαθος , οποτε και ο,τι εγραψες μετα ειναι εκτος...

Γιατί είναι εκτός; Επειδή δεν σε βολεύει; Μιλάμε για το λειτουργικό σύστημα και το λειτουργικό σύστημα προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του χρήστη που θα θελήσει να ασχοληθεί μαζί του. Αν δεν θέλει να ασχοληθεί, δεν πειράζει, δεν είναι ντροπή να παραμένετε στα windows. Απλά, μη μας κουνάτε το δάχτυλο, γιατί όσο και αν μας κατηγορείτε για γραφικότητα, η πόρωση με την οποία αντιτίθεστε σε ένα ( οποιοδήποτε ) λειτουργικό, δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο δογματικός και ο γραφικός της υπόθεσης. Σίγουρα όχι αυτός που είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί, να μάθει και να διευρύνει τους ορίζοντές του, σε οποιαδήποτε έκφανση της ζωής.

1 λεπτό πριν, mphxths είπε

Nα σου υπενθυμισω οτι μιλαμε για τον μεσο οικιακο χρηστη που κανει μια ευρεια γκαμα δουλειων , καμμια απο τις οποιες δεν ειναι αυτες που περιγραφεις. Μην κρινεις απο τον εαυτο σου. Το τι κανει ο μεσος χρηστης , το περιεγραψα με την λιστα των εφαρμογων που παρεθεσα σε προηγουμενο ποστ μου. Και δεν ανεφερα καν καποιο υποτυπωδες gaming ... ακομα και σε browser.

Όχι αγαπητέ, μιλάμε για το linux. Το linux είναι το mint, το linux είναι το gentoο, το linux είναι και το LFS. Αν ο χρήστης δεν είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί, κανένα πρόβλημα, όπως είπα και παραπάνω, δεν είναι ντροπή να μένετε στα Windows. Απλά, έχει κουράσει ο δογματισμός σας.

2 λεπτά πριν, mphxths είπε

Και συ δεν καταλαβαινεις τον φαυλο κυκλο. Αν το gentoo εχει λογο υπαρξης για ολους τους λογους που περιγραφεις , τοτε μιλαμε για χρεπο-επεξεργαστη. Αλλιως αν εχω 24 πυρηνες χεστηκα αν το bin μου ειναι bloated. Αρα οπως ειπα κατι τετοιο εχει νοημα σε περιπτωσεις χρεπο-επεξεργαστων. Βαλε λοιπον εναν τετοιο επεξεργαστη να compile-αρει το webkit-gtk να μου πεις ποσες μερες θα του παρει. Δεν πειραζει ομως , μπουταρει και μπαινει desktop σε δευτερολεπτα γιατι ολα ειναι στημενα για αυτον :) Δεν ειναι τυχαιο οτι πλασαρει και binary πακετα , και τωρα τελευταια ακομα πιο πολυ. Πηραν χαμπαρι τον φαυλο κυκλο που περιγραφω και γυρισαν την μπιφτεκα πλασαροντας binaries.

Αρα με λιγα λογια , αν εχεις γρηγορο επεξεργαστη , δεν υπαρχει λογος να τραβας compiles , αρα δεν υπαρχει λογος να βαλεις gentoo. Αν εχεις αργο επεξεργαστη , παλι δεν υπαρχει λογος να τραβας compiles γιατι θες μερες για καποια απο τα βαρβατα πακετα. 

Τωρα κατι ... εγω θελω συγκεκριμενα flags , pure qt/gtk system και τετοιους ελιτισμους τους ακουω βερεσε.

Για distcc, ούτε λόγος,ε...? Δεν ξέρω αν είσαι άσχετος με το ζήτημα ή απλά τα λες όπως σε βολεύει για να έχεις τον τελευταίο λόγο. 

Φυσικά και βολεύουν τα binaries. Είναι μια καλή αρχή για κάποιο που μαθαίνει. Το ότι παρέχονται τα binaries δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η δυνατότητα χρήσης των source files. Ο καθένας διαλέγει αυτό που τον εξυπηρετεί. Και πάλι όμως, ακόμα και με binaries, κάποιος αποφεύγει το bloating που επικρατεί σε αρκετές distros ( αν και σε αυτή τη περίπτωση, προτιμώ το Alpine καθώς εγκαθίσταται σαφώς πιο εύκολα και γρήγορα και είναι αρκετά καθαρό απο πλευράς προεγκατεστημένων packages ). 

Αυτό που αδυνατείς να καταλάβεις ( ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ) είναι ότι το ότι μπορεί μια εξατομικευμένη διανομή να αναστήσει ένα "χρέπι" δεν αποτελεί τον αυτοσκοπό των διανομών αυτών. Ούτε η παραμετροποίηση του λειτουργικού συστήματος αποσκοπεί μόνο στο να γίνει χρήση σε αδύναμα μηχανήματα. Σκοπός είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων του συστήματος και σε τελική ανάλυση, η αποφυγή σπατάλης επενδύοντας σε πόρους που δεν χρειάζονται. 

Τα περί ελιτισμού, αγαπητέ, τα αφήνω σ'εσάς που πλασάρεστε ως σωτήρες των απανταχού "άσχετων" - καθημερινών χρηστών. Είμαι εγώ ελιτιστής που λέω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαταστήσει gentoo ( εγκατέστησα όντας χρήστης Linux για ένα χρόνο, κάθε άλλο παρά linux power user, διαβάζοντας τις οδηγίες και ψάχνοντας τί ήθελα να κάνω με το σύστημά μου ) ή εσείς που έχετε οριστεί αυτόκλητοι σωτήρες - λογοκριτές του οποιουδήποτε διαφορετικού; Ποιος τελικά πλασάρεται ως "παντογνώστης" και κατ'επέκταση, ελιτιστής...? Εδώ σε θέλω...

9 λεπτά πριν, BritGreek είπε

Για κάποιον που θέλει να πειραματιστεί με Linux, υπάρχουν επώνυμα refurbished desktop μηχανήματα i5 με 1 χρόνο εγγύηση, που τρέχουν άνετα οποιαδήποτε διανομή και συνοδεύονται και από refurbished άδεια χρήσης Windows (νέο κωδικό). Με 8 ram και SSD. Το κόστος τους δεν υπερβαίνει τα 100-130 ευρώ, αν ξέρει κανείς πού να ψάξει. Δεν έψαξα ποτέ την γενιά των επεξεργαστών, ούτε με ενδιαφέρει. Από τη στιγμή που ανοίγουν σχεδόν ακαριαία και λειτουργούν χωρίς κολλήματα, ποιος ο λόγος για τον μέσο χρήστη να αναζητήσει κάτι καλύτερο;  Έχω πάρει αρκετά τέτοια, τα έχω στη δουλειά μου και πραγματικά λειτουργούν απροβλημάτιστα εδώ και χρόνια, με συνεχόμενη χρήση. Δεν είχα πρόβλημα μέχρι σήμερα με κανένα από αυτά. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία, κυρίως ψυχική, να προσπαθούμε να "αναστήσουμε" μηχανήματα τα οποία θα μας σπάσουν τα νεύρα ακόμα και στην πιο απλή χρήση. Πολύ παλιό λάπτοπ, για μένα σημαίνει ανακύκλωση, και το βλέπω και από τα δικά μας παλιά λάπτοπ (Celeron, i5, Dual Core), που παρά τα 8 ram και SSD, είναι για να τα πετάς κατευθείαν στον κάδο ανακύκλωσης. Τσάμπα κόπος δηλαδή, εκτός αν θέλει κανείς να χρησιμοποιεί διανομή τόσο χαμηλή σε απαιτήσεις που να φαίνεται πιο μίζερη, ακόμα και στο font smoothing.

Έχουμε στη δουλειά και στο σπίτι αρκετά επίσης 15seq της HP, με Ryzen 5. Στη χρήση που τους κάνουμε εμείς, δεν παρατηρούμε καμία διαφορά στην απόκριση και στην εμπειρία χρήσης, σε σχέση με τα refurbished desktops. Όλα σε dual boot με Windows (10 / 11) και Fedora 39 ή Linux Mint Cinnamon.  

Θα σου απαντήσω με το δικό μου παράδειγμα: πριν ένα χρόνο λοιπόν άρχισα να ανακαλύπτω το proxmox ( χρησιμοποιούσα vmware σε περιβάλλον windows ), τα firewall ( π.χ. pfSense ) κλπ. Αγόρασα το fujitsu futro s920 με τετραπύρηνο 2.4GHz επεξεργαστή όχι για να το χρησιμοποιήσω σαν desktop, αλλά επειδή έχει τη pci θύρα, για να του κουμπώσω πρόσθετη κάρτα δικτύου. ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ, πέρασα windows και όπως ήταν φυσιολογικό, σερνόταν. Επίσης για πλάκα και επειδή ούτως ή άλλως σκόπευα να το κάνω ( σε άλλο μηχάνημα όμως ) πέρασα Gentoo. Το μηχάνημα πετάει. Είχα ένα nuc με 7ης γενιάς i5 το οποίο χρησιμοποιούσα για αναπαραγωγή μουσικής με το daphile και για θέαση ταινιών. Για τη συγκεκριμένη χρήση, η οποία είναι και η μοναδική που επιτελούσε το nuc, δεν υστερούσε σε τίποτα το futro. Πούλησα το nuc, κράτησα το futro και πήρα άλλο ένα για να στήσω επιτέλους το pfSense. Με λιγότερα απο τα μισά χρήματα της τιμής του nuc, κάνω την ίδια ακριβώς δουλειά, χωρίς κολλήματα, χωρίς προβλήματα. 

Όπως είπα παραπάνω, ένα διπύρηνο μηχανάκι με atom 1.4GHz το είχα παραπεταμένο στο κουτί του. Ήθελα όμως ένα file server. Του κότσαρα δύο δίσκους, σέταρα Alpine linux σε ένα usb stick, samba server, όρισα κανόνες στο iptables και πετάει. Γλύτωσα τουλάχιστον 200 ευρώ απο το μηχάνημα; Τα γλύτωσα. 

Μπορώ να δώσω αμέτρητα παραδείγματα για πιθανές χρήσης μηχανημάτων παλιότερης γενιάς, χωρίς να είμαι χρεπολάγνος. Αφού ΜΠΟΡΩ να χρησιμοποιήσω ένα μηχάνημα, γιατί να το πετάξω; 

• Like 1

8 minutes ago, uniquegr said:

Γιατί είναι εκτός; Επειδή δεν σε βολεύει; Μιλάμε για το λειτουργικό σύστημα και το λειτουργικό σύστημα προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του χρήστη που θα θελήσει να ασχοληθεί μαζί του. Αν δεν θέλει να ασχοληθεί, δεν πειράζει, δεν είναι ντροπή να παραμένετε στα windows. Απλά, μη μας κουνάτε το δάχτυλο, γιατί όσο και αν μας κατηγορείτε για γραφικότητα, η πόρωση με την οποία αντιτίθεστε σε ένα ( οποιοδήποτε ) λειτουργικό, δείχνει ξεκάθαρα ποιος είναι ο δογματικός και ο γραφικός της υπόθεσης. Σίγουρα όχι αυτός που είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί, να μάθει και να διευρύνει τους ορίζοντές του, σε οποιαδήποτε έκφανση της ζωής.

Τι δεν με βολευει ? Δεν βγαζουν νοημα αυτα που γραφεις. Το λειτουργικο θα προσαρμοστει. Το hardware οχι ομως. Τοσο απλα. Εχεις βγαλει απο την εξισωση το hardware σε οσα γραφεις , για αυτο ειναι ολα εκτος... Δεν κανει θαυματα λινουξ , οσο και να χτυπιεσαι.

9 minutes ago, uniquegr said:

Όχι αγαπητέ, μιλάμε για το linux. Το linux είναι το mint, το linux είναι το gentoο, το linux είναι και το LFS. Αν ο χρήστης δεν είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί, κανένα πρόβλημα, όπως είπα και παραπάνω, δεν είναι ντροπή να μένετε στα Windows. Απλά, έχει κουράσει ο δογματισμός σας.

Οχι αγαπητε , μιλαμε για τον μεσο χρηστη που θελει να χρησιμοποιησει ενα χρεπι και να κανει την δουλεια του. Δεν θα αλλαξει την "δουλεια" του , γιατι το λινουξ μπορει να κανει συγκεκριμενα πραγματα. Οπως και το χρεπι που θα χρησιμοποιησει. Εκει ειναι ολη η ουσια της κουβεντας. Εχεις ενα χρεπι , εχεις ενα λειτουργικο (πες το λινουξ) και θες να κανεις αυτα που θα εκανες αν ειχες ενα ολοκαινουργιο τουμπανο μηχανημα. Τα κανεις ? Οχι. Θα συμβιβαστεις ? Ναι. Θα αλλαξεις τον τροπο που κανεις καποια πραγματα ? Ναι. Σιγουρα η εμπειρια χρησης δεν θα ειναι η αναμενομενη. Δεν ειναι προσωπικη αποψη αυτο , ειναι η πραγματικοτητα.

12 minutes ago, uniquegr said:

Φυσικά και βολεύουν τα binaries. Είναι μια καλή αρχή για κάποιο που μαθαίνει. Το ότι παρέχονται τα binaries δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει η δυνατότητα χρήσης των source files.

Κανεις δεν ειπε οτι σταματησε η δυνατοτητα χρησης των sources files. Aπλα το gentoo πλασαρε τον εαυτο του ως source-based distro και εχει εδω και καιρο που γυρισε την μπιφτεκα. Τους λογους στους ανελυσα.

13 minutes ago, uniquegr said:

Αυτό που αδυνατείς να καταλάβεις ( ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις ) είναι ότι το ότι μπορεί μια εξατομικευμένη διανομή να αναστήσει ένα "χρέπι" δεν αποτελεί τον αυτοσκοπό των διανομών αυτών. Ούτε η παραμετροποίηση του λειτουργικού συστήματος αποσκοπεί μόνο στο να γίνει χρήση σε αδύναμα μηχανήματα. Σκοπός είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων του συστήματος και σε τελική ανάλυση, η αποφυγή σπατάλης επενδύοντας σε πόρους που δεν χρειάζονται. 

Αυτο που αδυνατεις εσυ να καταλαβεις ειναι οτι οσο και να κανει την βελτιστη εκμεταλλευση των πορων ενος συστηματος ενα λειτουργικο , στην περιπτωση μας το λινουξ , δεν θα το κανουν ΟΛΑ τα υπολοιπα που θα εγκαταστησεις. Μια ενδεικτικη λιστα με εφαρμογες παρεθεσα σε προηγουμενο ποστ.  Οταν εχω browser game που τρωει στην καθησια του 1.5-2gb ram , τι να μου σωσει το λειτουργικο ? Thunderbird καθεται ανοιχτο , τρωει ετσι γιατι γουσταρει 500mb. Dropbox 400mb , steam 350mb απλα τα services του , skype 200mb και η λιστα συνεχιζεται. Τι να μου κλασει το λινουξ ακριβως ? Και οχι ρε φιλε δεν θα αλλαξω συνηθειες εγω επειδη δεν θα τραβαει το μηχανημα ή το λειτουργικο. Θα αλλαξω μηχανημα ή/και λειτουργικο. Κατσε κανε πειραματα και compiles εσυ , εγω θελω να κανω την δουλεια μου.

19 minutes ago, uniquegr said:

Τα περί ελιτισμού, αγαπητέ, τα αφήνω σ'εσάς που πλασάρεστε ως σωτήρες των απανταχού "άσχετων" - καθημερινών χρηστών. Είμαι εγώ ελιτιστής που λέω ότι οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαταστήσει gentoo ( εγκατέστησα όντας χρήστης Linux για ένα χρόνο, κάθε άλλο παρά linux power user, διαβάζοντας τις οδηγίες και ψάχνοντας τί ήθελα να κάνω με το σύστημά μου ) ή εσείς που έχετε οριστεί αυτόκλητοι σωτήρες - λογοκριτές του οποιουδήποτε διαφορετικού; Ποιος τελικά πλασάρεται ως "παντογνώστης" και κατ'επέκταση, ελιτιστής...? Εδώ σε θέλω...

Αυτα που λες ειναι επικινδυνα. Οποιοσδηποτε μπορει να εγκαταστησει gentoo ? Σοβαρα τωρα ? Ουτε καταδικοι δεν προκειται να το κανουν ακομα και αν μπορουσαν. Κρινεις τα παντα με γνωμονα του τι μπορεις να κανεις εσυ , ποσο χρονο εχεις διαθεσιμο εσυ να πειραματιστεις και να ψαξεις πραγματα και τι εργασιες κανεις εσυ. Δεν δουλευει ετσι η κοινη λογικη. Ουτε η κουβεντα που κανουμε εδω που αφορα τον ΜΕΣΟ ΧΡΗΣΤΗ και το λινουξ ΣΕ ΧΡΕΠΙΑ.

Τωρα , οταν χαρακτηριζεις εμενα ελιτιστη και οτι εχω δογματισμο , υπερ των windows υποθετω , δειχνει το ποσο νεος εισαι στο φορουμ , οποτε σε δικαιολογω. Δεν πειραζει , θα ρωτησεις τριγυρω και θα μαθεις ;) 

Τι δεν με βολευει ? Δεν βγαζουν νοημα αυτα που γραφεις. Το λειτουργικο θα προσαρμοστει. Το hardware οχι ομως. Τοσο απλα. Εχεις βγαλει απο την εξισωση το hardware σε οσα γραφεις , για αυτο ειναι ολα εκτος... Δεν κανει θαυματα λινουξ , οσο και να χτυπιεσαι.

Δεν βγάζω καθόλου εκτός το hardware. Αναφέρομαι σε ένα εξαιρετικά ακραίο παράδειγμα ( fujitsu futro ) που έπαιξα μαζί του για πλάκα κι όμως λειτούργησε. Το ίδιο ακριβώς μηχάνημα σε windows δεν τράβαγε με τη καμία. Δεν είναι αυτή η δουλειά του άλλωστε. Σε νεότερα και πιο ισχυρά μηχανήματα όμως, η διαφορά στις επιδόσεις είναι σημαντική. 

Οχι αγαπητε , μιλαμε για τον μεσο χρηστη που θελει να χρησιμοποιησει ενα χρεπι και να κανει την δουλεια του. Δεν θα αλλαξει την "δουλεια" του , γιατι το λινουξ μπορει να κανει συγκεκριμενα πραγματα. Οπως και το χρεπι που θα χρησιμοποιησει. Εκει ειναι ολη η ουσια της κουβεντας. Εχεις ενα χρεπι , εχεις ενα λειτουργικο (πες το λινουξ) και θες να κανεις αυτα που θα εκανες αν ειχες ενα ολοκαινουργιο τουμπανο μηχανημα. Τα κανεις ? Οχι. Θα συμβιβαστεις ? Ναι. Θα αλλαξεις τον τροπο που κανεις καποια πραγματα ? Ναι. Σιγουρα η εμπειρια χρησης δεν θα ειναι η αναμενομενη. Δεν ειναι προσωπικη αποψη αυτο , ειναι η πραγματικοτητα.

Ε, αν δεν θέλει να βρέξει κάποιος τον ποπούλη του να μάθει τα στοιχειώδη του linux, δεν πειράζει. Όπως είπα και νωρίτερα, δεν είναι κακό να παραμένετε στα windows. Αλλά μη προσβάλετε όλους εμάς που έχουμε τη διάθεση να ξεκολλήσουμε απο τη ρουφήχτρα πόρων που ακούει στο όνομα windows και που διαπιστώσαμε ότι κάνουμε μια χαρά τη ( καθημερινή ) δουλίτσα μας και στο linux.

Το θέμα δεν είναι αν θα κάνω τούμπανο το "χρέπι", αλλά κατά πόσο είναι χρέπι ένας παλιότερος υπολογιστής. Χρέπι μπορεί να είναι για τα windows, έλα μου όμως που το linux έχει διαφορετική άποψη...

Κανεις δεν ειπε οτι σταματησε η δυνατοτητα χρησης των sources files. Aπλα το gentoo πλασαρε τον εαυτο του ως source-based distro και εχει εδω και καιρο που γυρισε την μπιφτεκα. Τους λογους στους ανελυσα.

Τίποτα δεν ανέλυσες. Όποιος θέλει πηγαίνει στα binaries, όποιος θέλει πηγαίνει στα source files. Και πάλι, θα έχει ένα πανάλαφρο σύστημα στο οποίο θα εγκαταστήσει ακριβώς αυτό που κάνει κέφι. Διαφωνώ βέβαια με αυτή τη προσέγγιση όταν υπάρχει το alpine, αλλά τέλος πάντων.

3 λεπτά πριν, mphxths είπε

Αυτο που αδυνατεις εσυ να καταλαβεις ειναι οτι οσο και να κανει την βελτιστη εκμεταλλευση των πορων ενος συστηματος ενα λειτουργικο , στην περιπτωση μας το λινουξ , δεν θα το κανουν ΟΛΑ τα υπολοιπα που θα εγκαταστησεις. Μια ενδεικτικη λιστα με εφαρμογες παρεθεσα σε προηγουμενο ποστ.  Οταν εχω browser game που τρωει στην καθησια του 1.5-2gb ram , τι να μου σωσει το λειτουργικο ? Thunderbird καθεται ανοιχτο , τρωει ετσι γιατι γουσταρει 500mb. Dropbox 400mb , steam 350mb απλα τα services του , skype 200mb και η λιστα συνεχιζεται. Τι να μου κλασει το λινουξ ακριβως ? Και οχι ρε φιλε δεν θα αλλαξω συνηθειες εγω επειδη δεν θα τραβαει το μηχανημα ή το λειτουργικο. Θα αλλαξω μηχανημα ή/και λειτουργικο. Κατσε κανε πειραματα και compiles εσυ , εγω θελω να κανω την δουλεια μου.

Μιλάς για το steam, όταν η ίδια η steam δείχνει ξεκάθαρα ότι προτιμά το linux και εργάζεται σε αυτή τη βάση προκειμένου να λυθούν όλα τα προβλήματα συμβατότητας. Πως να το κάνουμε: όταν κάποιοι παραμένουν στα windows 7 με τεράστιες τρύπες ασφαλείας προκειμένου να αποφύγουν το bloating των τελευταίων εκδόσεων των windows ( αλλά έφαγαν πόρτα και αυτοί ), στο linux όλα τρέχουν ρολόι, με τα firewalls και όλες τις δικλείδες ασφαλείας. Τη Τρίτη που θα ανοίξω thunderbird στο mint μου, θα σου πω πόση ραμ καταναλώνει, επειδή σε συμπάθησα.

3 λεπτά πριν, mphxths είπε

Αυτα που λες ειναι επικινδυνα. Οποιοσδηποτε μπορει να εγκαταστησει gentoo ? Σοβαρα τωρα ? Ουτε καταδικοι δεν προκειται να το κανουν ακομα και αν μπορουσαν. Κρινεις τα παντα με γνωμονα του τι μπορεις να κανεις εσυ , ποσο χρονο εχεις διαθεσιμο εσυ να πειραματιστεις και να ψαξεις πραγματα και τι εργασιες κανεις εσυ. Δεν δουλευει ετσι η κοινη λογικη. Ουτε η κουβεντα που κανουμε εδω που αφορα τον ΜΕΣΟ ΧΡΗΣΤΗ και το λινουξ ΣΕ ΧΡΕΠΙΑ.

Τωρα , οταν χαρακτηριζεις εμενα ελιτιστη και οτι εχω δογματισμο , υπερ των windows υποθετω , δειχνει το ποσο νεος εισαι στο φορουμ , οποτε σε δικαιολογω. Δεν πειραζει , θα ρωτησεις τριγυρω και θα μαθεις ;) 

Φυσικά και είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ να εγκαταστήσει κάποιος Gentoo. Φτάνει να ακολουθήσει ΠΙΣΤΑ τις οδηγίες. Αν κάποιος θέλει να πειράξει τον kernel, προφανώς θα χρειαστεί να ασχοληθεί παραπάνω. Μη φανταστείς, δεν έχω κάνει πολλά. Μόνο αφαίρεσα περιττά modules για τον υπολογιστή μου. Σαν εντελώς νουμπάς όμως, μπουτάρισα το σύστημα με τη πρώτη προσπάθεια. Και χωρίς πείραγμα του kernel όμως, ακόμα και με τη χρήση των κατάλληλων flags, στήνεις το λειτουργικό ( και τις εφαρμογές ) αποκλειστικά για το μηχάνημα στο οποίο θα εγκατασταθούν. Ειπαμε, εσείς παίξτε ελεύθερα με το one for all windows. Δεν είναι κακό. Μη λες όμως ανυπόστατα πράγματα, δεν κάνει.

• Like 1

25 minutes ago, uniquegr said:

Αναφέρομαι σε ένα εξαιρετικά ακραίο παράδειγμα ( fujitsu futro ) που έπαιξα μαζί του για πλάκα κι όμως λειτούργησε.

Eιτε δεν καταλαβαινεις τι συζηταμε , ειτε κανεις οτι δεν καταλαβαινεις τι συζηταμε. Σιγουρα δεν συζηταμε ποσο ανετα θα τρεξει ενα χρεπι το λειτουργικο.

26 minutes ago, uniquegr said:

Ε, αν δεν θέλει να βρέξει κάποιος τον ποπούλη του να μάθει τα στοιχειώδη του linux, δεν πειράζει.

Οσα στοιχειωδη του λινουξ και να μαθει καποιος , το χρεπι παραμενει χρεπι.

Το θέμα δεν είναι αν θα κάνω τούμπανο το "χρέπι", αλλά κατά πόσο είναι χρέπι ένας παλιότερος υπολογιστής. Χρέπι μπορεί να είναι για τα windows, έλα μου όμως που το linux έχει διαφορετική άποψη...

Οπως ειπα , δεν καταλαβαινεις τι συζηταμε. Εσυ θεωρεις οτι ενα παλιοτερο μηχανημα θεωρειται οτι ειναι ή δεν ειναι  χρεπι απο το ποσο ανετα τρεχει ενα λειτουργικο. 

31 minutes ago, uniquegr said:

Μιλάς για το steam, όταν η ίδια η steam δείχνει ξεκάθαρα ότι προτιμά το linux και εργάζεται σε αυτή τη βάση προκειμένου να λυθούν όλα τα προβλήματα συμβατότητας.

Το οτι το steam προτιμαει το λινουξ αυτο δεν σημαινει οτι ο client δεν θελει πορους. Ουτε σημαινει οτι ενα χρεπι θα τρεχει παιχνιδια στο steam. Ακυρο επιχειρημα.

32 minutes ago, uniquegr said:

Φυσικά και είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ να εγκαταστήσει κάποιος Gentoo. Φτάνει να ακολουθήσει ΠΙΣΤΑ τις οδηγίες.

Ναι , και εμενα αν μου δωσουν την συνταγη ενος φαγητου να εισαι σιγουρος πως αν ακολουθησω ΠΙΣΤΑ τις οδηγιες θα το φτιαξω. Αμ δε ... Αυτα που λες ειναι στην σφαιρα της φαντασιας και το ξερεις.

34 minutes ago, uniquegr said:

Ειπαμε, εσείς παίξτε ελεύθερα με το one for all windows.

/flex on. Ειναι πολυ πιθανο , οταν εγω επαιζα με το λινουξ , εσυ να μην το ειχες καν ακουστα ;) /flex off. Οπως ειπα , θα ρωτησεις τριγυρω και θα μαθεις.

Κουρασε η κουβεντα. Μπορει να λες ο,τι θες. Τα γεγονοτα δεν αλλαζουν. Χρεπια απο καποια specs και κατω , οσο καλα και να τρεχουν το οποιο λειτουργικο , δεν μπορουν να ανταποκριθουν στις σημερινες αναγκες μιας οικιακης χρησης. Ολα τα αλλα ειναι αμπελοφιλοσοφιες.
Εμαθες το λινουξ και συ οπως πολλοι αλλοι και νομιζεις οτι επιασες τον παπα απο τα @@. Οτι ειδες το φως το αληθινο , οτι ειναι το απολυτο λειτουργικο , οτι δεν εχει προβληματα , οτι ανασταινει και νεκρους , οτι ολα τα αλλα στον πλανητη Γη ειναι σαπια και bloated και μηδενικα και πρεπει να φτιαξουμε και εναν βωμο για το λινουξ , οπου θα θυσιαζουμε παρθενους windows χρηστες. Δεν εισαι ουτε ο πρωτος ουτε ο τελευταιος που ευαγγελιζεσαι τετοιες μαλακιες. Οποτε μην νοιωθεις ασχημα ;) 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...