Προς το περιεχόμενο

Ξαναζήστε την επληκτική προσεδάφιση του Perseverance στον Άρη, πριν τρία χρόνια


Axlmon

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στο διάστημα αυτό, το Perseverance ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε επίπεδο αντοχής και εφαρμογής νέων τεχνολογιών.

Πριν τρία χρόνια, στις 18 Φεβρουαρίου του 2021, το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη, προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα.

Καθώς ο Κόκκινος Πλανήτης φιλοξενούσε ήδη το Curiosity, καθώς και άλλα σκάφη, το Perseverance δεν ήταν το πρώτο ερευνητικό όχημα της NASA που έφτασε στο "γειτονικό", αλλά στην πραγματικότητα τόσο μακρινό, πλανήτη. Όμως, χάρη στις βελτιωμένες κάμερες που διέθετε, οι εικόνες που καταγράφηκαν από την προσεδάφισή του ήταν με διαφορά οι πλέον εκπληκτικές, καθώς η τελική προσέγγιση του οχήματος στην επιφάνεια του Άρη αποτυπώθηκε από πολλαπλές γωνίες, σε εικόνες υψηλής ευκρίνειας:

Το εκπληκτικό βίντεο καταγράφηκε από τις κάμερες που παρακολουθούσαν την είσοδο του ερευνητικού οχήματος στην είσοδο, την κάθοδό του προς την επιφάνεια του πλανήτη και την αποδέσμευσή του από τον ιπτάμενο γερανό που το συνόδευε μέχρι το τέλος.

Στο βίντεο βλέπουμε το αλεξίπτωτο που επιβράδυνε το θαλαμίσκο μέσα στον οποίο ταξίδευε το Perseverance να ξεδιπλώνεται, στη συνέχεια ακολουθεί η εκτίναξη της προστατευτικής θερμικής ασπίδας, πριν ο γερανός απαγκιστρωθεί από το θαλαμίσκο και, χρησιμοποιώντας τα ζεύγη ωστήρων που διέθετε, κατεβάσει το όχημα μέχρι την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Το Perseverance μπορεί να μην ήταν το πρώτο ερευνητικό όχημα που έφτασε στον Άρη, όμως κατέγραψε μια άλλη πρωτιά, καθώς μαζί του είχε το πρώτο αυτοδύναμο ιπτάμενο σκάφος που επιχείρησε σε άλλο πλανήτη, το Ingenuity. Αρχικά, το Ingenuity επρόκειτο απλά να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει πως ήταν δυνατή η αποστολή αυτοδύναμων ελικοπτέρων στον Άρη, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που προκαλούνται από την αραιότερη ατμόσφαιρα εκεί, αλλά και της σκληρές καιρικές συνθήκες του Άρη, με τις συχνές αμμοθύελλες και τους ισχυρούς ανέμους. 

To Ιngenuity ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πραγματοποιώντας πολλές περισσότερες πτήσεις από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και, μέχρι το πρόσφατο ατύχημα που το καθήλωσε οριστικά στην επιφάνεια του Άρη, λειτούργησε ως ιχνηλάτης για το ερευνητικό όχημα, εντοπίζοντας στόχους που παρουσίαζαν ενδιαφέρον για ανάλυση.

Πλέον, το Perseverance καλείται να αποδειχτεί -ακόμη περισσότερο- αντάξιο του ονόματός του και να συνεχίσει μόνο του το εξερευνητικό του έργο. Στα χρόνια που μεσολάβησαν, έχει καλύψει σχεδόν 25 χιλιόμετρα, έχει συλλέξει 20 δείγματα πετρωμάτων από τον Άρη, τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να επιστραφούν στη Γη στο πλαίσιο μελλοντικών αποστολών και έχει στείλει πάνω από 600.000 φωτογραφίες στη Γη, υλικό ικανό να κρατήσει για πολλά χρόνια τους επιστήμονες απασχολημένους.

Στην επέτειο της προσεδάφισης αυτής της ιστορικής αποστολής στον Άρη, μας προσφέρεται η δυνατότητα να θυμηθούμε μερικές από τις πλέον συγκλονιστικές σκηνές στην εξερεύνηση του διαστήματος και να θυμηθούμε ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα, με την ελπίδα πως θα γιορτάσουμε πολλά ακόμη γενέθλια του επίμονου εξερευνητή.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...