Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Επίσης σε μερικά χρόνια θα αυξηθεί η υπολογιστική ισχύς και σε hardware, ήδη μπορούμε να έχουμε μικρούς υπερυπολογιστές στα σπίτια μας με ένα budget που μπορούν και μεμονωμένοι ιδιώτες να έχουν.

Ο πέτσινος θα μας δώσει λίγο παραπάνω ισχύ, αλλά τη VRAM θα τη δίνει με το σταγονόμετρο. Η VRAM στις consumer GPUs, αν εξαιρέσουμε τις enthusiast κάρτες, έκανε πάνω από 5ετία για να διπλασιαστεί και αυτό ήταν πριν το AI craze. 

3 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Ναι προφανώς μεγάλες εταιρίες τρέχουν σε πανάκριβες GPU αλλά αυτό είναι γιατί έχουν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες.

Όχι, στα περισσότερα μοντέλα που τρέχουν, 1 GPU μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο 1 χρήστη ταυτόχρονα ο οποίος την κάνει πλήρως allocate για πολλαπλά δευτερόλεπτα. Σε 24ωρη βάση προφανώς μπορεί να εξυπηρετήσει εκατοντάδες χρήστες, αλλά σε ώρες αιχμής 3-4 χρήστες είναι αρκετοί για να μπουκώσουν την GPU με requests. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από τους παραδοσιακούς server που εξυπηρετούν χρήστες σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

3 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Εδώ ένα stable diffusion τρέχουμε σε μία φτωχή RTX3000 σειρά και ήδη μπορούμε να βγάλουμε σχετικά καλά αποτελέσματα.

Το σχετικά καλά με το καλά απέχει έτη φωτός. Ακόμα και τα μοντέλα που βασίζονται στο SDXL (π.χ Dreamshaper XL) όταν ξεφεύγεις από τοπία και πορτραίτα έχεις είτε σουρεαλιστικά αποτελέσματα είτε την απόλυτη μετριότητα. Χρειάζεται αρκετό babysitting (loras, inpainting ή ακόμα και παραδοσιακό photoshop) για να γίνει πραγματικά καλό το αποτέλεσμα. 

Ακόμα και σε πιο απλά πράγματα τα AI models χτυπάνε diminishing returns. Π.χ τις τελευταίες μέρες χρησιμοποιώ το Whisper AI (large 10GB model) για να κάνω transcribe μερικά video στα γερμανικά. Παρότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό στο 90-95% του ήχου, στο 5-10% τα παίζει και είτε αγνοεί τελείως αυτά που λέγονται είτε επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. 

  • Thanks 1
Δημοσ.

τι πιο λογικό θα πει κανείς...

ούτως ή άλλως, πριν 70 χρόνια αυτοί οι καλλιτέχνες άντε να ήταν 200 άτομα. Τι να πούμε πουμε που έχουν αντικατασταθεί οι εργάτες?

  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υστερόγραφο για να τελειώνουμε... θα αντικάταστήσει την ανθρωπότητα. 

Το πάμε πολύ Battlestar Galactica και Judgment day τελευταία.

Επεξ/σία από Georgios Pappas
  • Confused 1
Δημοσ.

Σου φταίνε η ηθοποιοί με της απεργίες τούς, που εσείς δεν ήσασταν σωστή απέναντι τους όσο αφορά την αμοιβές και τα δικαιώματα?

Ξέρουμε ότι η τεχνίτη νοημοσύνη θα πάρει της περισσότερες δουλειές, και τώρα ο καθένας λέει τι πιστεύει, δηλαδή τι θα κάνουν, μιας και κανείς δεν θα τους σταματήσει IMO.

Λέω εγώ τώρα, γιατί δεν βγάζουν νομοθεσία, να προστατέψουν των κόσμο πού δουλεύει?

  • Like 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, michael92 είπε

Νομίζω βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Έχουμε δει ένα εντυπωσιακό αλλά γεμάτο σφάλματα demo, στο οποίο δεν έχουμε πρόσβαση, ούτε καν επί πληρωμή.

Μην ξεχνάμε πως αυτά τα μοντέλα τρέχουν σε H100 clusters με 80GB VRAM που κοστίζουν 30 χιλιάδες δολάρια η μία, ενώ η H200 που αναμένεται σύντομα, είναι πρακτικά ένα VRAM upgrade στα 141GB και θα κοστίζει 40 χιλιάδες δολάρια. Επίσης, μόνο το GPT-4 κοστίζει 700 χιλιάδες δολάρια την ημέρα σε λειτουργικά έξοδα. Οι 250 χιλιάδες συνδρομητές του ChatGPT plus προσφέρουν μόλις 166 χιλιάδες δολάρια έσοδα ημερησίως. Το ChatGPT plus δηλαδή θα έπρεπε να τετραπλασιάσει τη συνδρομή του από τα $20 το μήνα στα $80 για να μη συνεχίσει να χάνει λεφτά και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε την απόσβεση του hardware. Ακόμα και αν δεκαπλασίαζε τη συνδρομή (χωρίς να χάσει συνδρομητές) είναι αμφίβολο αν θα έβγαζε καθαρό κέρδος. 

Προσωπικά συνεχίζω να πιστεύω ότι το μοντέλο της Open AI στηρίζεται αποκλειστικά στο hype και δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. 

Συμφωνώ μαζί σου. Το θέμα είναι αφού χάνουν τόσα πολλά γιατί συνεχίζουν την επένδυση. Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω. Και δεν είναι ένας... δεν είναι 2... είναι ΟΛΟΙ οι μεγιστάνες επενδύουν σε αυτήν. Ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε?

Λες δηλαδή τόσα τεράστια μυαλά της οικονομίας να επενδύουν απλά σε ένα hype? Δεν το νομίζω.. αν το έκαναν 1-2 θα έλεγα ναι. Λάθος κρίση και θα χάσουν μακροπρόθεσμα..  Εδώ λέμε ότι είναι ΌΛΟΙ. Μικροί και μεγάλοι χώνοντε όσο πιο βαθιά γίνεται. Και η nvidia δεν προλαβαίνει να παράγει και να μοιράζει παραγγελίες. 

 

Δημοσ.
31 λεπτά πριν, georgiosmag είπε

Συμφωνώ μαζί σου. Το θέμα είναι αφού χάνουν τόσα πολλά γιατί συνεχίζουν την επένδυση. Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω. Και δεν είναι ένας... δεν είναι 2... είναι ΟΛΟΙ οι μεγιστάνες επενδύουν σε αυτήν. Ξέρουν κάτι που εμείς δεν ξέρουμε?

Λες δηλαδή τόσα τεράστια μυαλά της οικονομίας να επενδύουν απλά σε ένα hype? Δεν το νομίζω.. αν το έκαναν 1-2 θα έλεγα ναι. Λάθος κρίση και θα χάσουν μακροπρόθεσμα..  Εδώ λέμε ότι είναι ΌΛΟΙ. Μικροί και μεγάλοι χώνοντε όσο πιο βαθιά γίνεται. Και η nvidia δεν προλαβαίνει να παράγει και να μοιράζει παραγγελίες. 

Οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση παίρνονται από μεγαλομετόχους και funds που συνήθως δεν έχουν ιδέα από τεχνολογία και απλά βλέπουν μια επένδυση που αν πετύχει θα έχει τρελό ROI. Εδώ άτομα όπως ο Zuckerberg την πάτησε με την εικονική πραγματικότητα και ο Musk με την αυτόνομη οδήγηση και δεν τους λες άσχετους.

Οι software engineers της Open AI αμείβονται με 500-900 χιλιάδες δολάρια το χρόνο (3-5 φορές υψηλότερος μισθός από τον μέσο software engineer), οπότε έχουν προσωπικό όφελος να διατηρήσουν το AI hype όσο το δυνατόν γίνεται. Πρακτικά με 5-6 χρόνια δουλειάς, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, ενώ με τον μέσο μισθό όσο υψηλός και να φαίνεται σε εμάς, θα τους έμεναν ελάχιστα στην άκρη.

Η nvidia όπως είπες πουλάει κάρτες με το τσουβάλι και είναι λογικό να προωθεί το AI hype από το 2013.

Η TSMC μπορεί να απαιτεί υψηλότερες τιμές ανά wafer λόγω έλλειψης ανταγωνισμού και αύξησης της ζήτησης.

Πρακτικά πολλοί ωφελούνται οικονομικά από το AI hype και θα χάσουν ελάχιστα όταν σκάσει η φούσκα.

  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, BlackRose56 είπε

Λέω εγώ τώρα, γιατί δεν βγάζουν νομοθεσία, να προστατέψουν των κόσμο πού δουλεύει?

για τον ίδιο λόγο που δεν έβγαλαν νομοθεσία το 1920 για να προστατεύσουν τον πεταλωτή και τον οδηγό άμαξας.

  • Like 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιατί εγω πιστεύω οτι το τελευταίο που θα αντικαταστήσει η ΑΙ ειναι οι ηθοποιοί? Η ηθοποιία έχει το απρόβλεπτο. Άλλα λέει το σενάριο,  αλλιως το φαντάζεται ο σκηνοθέτης και ο παραγωγός, και αλλιώς το κανει ο ηθοποιός.  Αν βάλεις 2 διαφορετικούς ηθοποιούς θα έχεις 2 διαφορετικες ταινίες. Επίσης δημιουργούνται "σταρ". Ο θεατής ταυτίζεται με τον ηθοποιό διαβάζει τα gossip ,με ποιον ειναι , τι φοραει ,που πηγε ,τι δηλώσεις εκανε ,ποιο κόμμα υποστηρίζει,  τον βλεπει να γερναει παράλληλα με αυτον ,γι αυτό καθε γενιά έχει αλλα πρότυπα προσαρμοσμενα στη δικη του γενιά. Ολα αυτα δημιουργουν τα πρότυπα,  και σε οδηγούν να θες να δεις την επόμενη ταινία του . Που θα παιξει παλι απρόβλεπτα και θα δεις κατι αλλο απο αυτό που περίμενες. Τίποτα απο αυτα δεν μπορεί να κανει η ΑΙ. Γνωριζόντας οτι είναι ψεύτικο και απλα παίζει ταινίες. Και τωρα η ΑΙ απλα αναδημιουργει νυν σταρ πχ σε μικρότερη ηλικια ,πχ αν δεις το τελευταίο ιντιανα ντζουνς. Ή παλαιότερα τα τερμινειτορ. Μεχρι εκεί είναι η ΑΙ αντε λιγο παραπέρα.  Και με τις απεργίες που κανουν οι ηθοποιοί, λιγο παραπέρα οχι πολυ.

Τα κινούμενα σχεδια ειναι μια αλλη ιστορία.  Θα φτάσουμε στο σημείο κάποτε να δίνεις το σενάριο και να σου βγαζει ολη την ταινία κινουμένων σχεδίων.  Και παλι οι πολυεθνικές θα πρωταγωνιστουνε. Αυτοι εχουν το μάρκετινγκ, τα σημεία διανομής κλπ ,ελέγχουν τα παντα.. Παιζει ρολο αυτο. Αν εγω φτιάξω την καλύτερη ταινία κινούμενων σχεδίων πιθανότατα δεν θα τη δει κανείς . Εχετε σκεφτεί ποτέ γιατι πληρώνουν ενα σκασμο λεφτα για να βάλουν πισω απο ενα κινούμενο σχεδιο τη φωνη ενος γνωστού ηθοποιου τον οποίο δεν βλέπεις καν? Γιατί και αυτο παίζει το ρολο του. Το διαφημίζουν και βοηθάει. 

Επεξ/σία από oldnew
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πρόβλημα που βλέπω προσωπικά με την AI (που κακώς λέγεται AI, ταχύς αναπαραγωγικός μιμητισμός είναι στην πράξη) είναι ότι θα σημάνει στην πράξη το τέλος της original δημιουργίας.

Αν η AI π.χ. κυριαρχούσε την εποχή του Μπετόβεν, του Μότσαρτ, του Βάγκνερ κ.λπ. τότε δεν θα γνωρίζαμε ποτέ τη ροκ, το ραπ ή τη σύγχρονη ποπ γιατί πολύ απλά θα ανακύκλωνε συνεχώς συμφωνίες και σονάτες με φυσικά όργανα.

Αν π.χ. κυριαρχούσε στα 70ς τότε δεν θα είχαμε ποτέ το ροκ του Σιάτλ ή την ηλεκτρονική μουσική των 90ς διότι τα πάντα θα είχαν σχέση είτε με το μπίρα, μηχανή και καφρίλα του ροκ των 70ς είτε με funk soul γιατί με αυτές επί το πλείστον θα τάιζες το μοντέλο.

Για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ότι θα φτάσουμε σε ένα singularity όσον αφορά στην ανθρώπινη δημιουργία και θα ανακυκλώνουμε τα πάντα χωρίς ουσιαστικά η τέχνη να προχωρά μπροστά από μία πραγματικά πρωτοποριακή δημιουργία. Η ΑΙ θα ανακυκλώνει ότι υπάρχει από πριν, ενώ στο μέλλον δεν θα υπάρχει πρωτότυπη δημιουργία να την ταΐσουμε, που σημαίνει στην πράξη ένα ατέρμονο λουπ, όπου η ΑΙ θα ανακυκλώνει τον εαυτό της, παράγοντας συνεχείς παραλλαγές του ίδιου όμως στον πυρήνα του πράγματος.

Κάτι εντελώς βαρετό και στο τέλος τόσο μηχανικά προβλέψιμο που θα αρχίζει να αγγίζει τις δομές της κοινωνίας σε επίπεδο ανθρώπινης διάδρασης και επικοινωνίας.

Επεξ/σία από GameShopper.gr
  • Like 2
Δημοσ.
3 hours ago, BlackRose56 said:

Λέω εγώ τώρα, γιατί δεν βγάζουν νομοθεσία, να προστατέψουν των κόσμο πού δουλεύει?

Δεν πάει έτσι.

Αν πήγαινε έτσι, ακόμα θα ήμασταν με τα άλογα και τα κάρα. Ή στις σπηλιές με ρόπαλα και ξύλα.

Η τεχνολογική εξέλιξη καταργεί κάποιες θέσεις εργασίας, δημιουργεί όμως άλλες. Και ο κόσμος που δεν θα εργάζεται σε εκείνες τις δουλειές, θα βρεί να κάνει κάτι άλλο.

Πάντα γινόταν αυτό και πάντα θα γίνεται.

Η επιτυχία μας ώς είδος είναι ακριβώς επειδή έχουμε το μυαλό να ξεπερνάμε τις διάφορες δυσκολίες της ζωής και να βρίσκουμε λύσεις.

  • Like 1
Δημοσ.

Νομιζω οτι υπερ-απλουστευουμε τα πραγματα. Αμφιβαλλω αν η τρεχουσα η συντομα μελλοντικη ΤΝ ειναι σε θεση να παραγει το επομενο αντιστοιχο Toy Story, Sing η Up. Σιγουρα μπορει να συνθεσει κινουμενη εικονα αλλα χωρις καμια καλλιτεχνικη/εικαστικη αξια. Ενα ψυχρο ανακυκλωτηριο των οσων ειναι ηδη εκει εξω αποτελει για την ωρα. Δεν αντιλαμβανεται βασικες εννοιες της ανθρωπινης υποστασης που θα της επετρεπαν να δημιουργησει εργα αντιστοιχα με αυτα της ανθρωπινης διανοησης. Δεν εχουμε ακομα την τεχνολογια για να φτιαξουμε τοσο προχωρημενες ΤΝ και δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι θα επρεπε να θελουμε.

Δημοσ.
12 ώρες πριν, teodoreh είπε

Πρώτοι-πρώτοι θα χρησιμοποιήσουν ΑΙ οι "μικροί" παραγωγοί και μετά αντίο ηθοποιοί. Αλλάζει ο κόσμος έτσι κι αλλιώς. To 2000 παρακολουθούσαν τα Οσκαρ κάπου 40 εκατομμύρια τηλεθεατές. Το 2021 ήταν 10 εκατομμύρια και το 2022 ανέβηκε στα 18.7. Όταν η πραγματικότητα σου είναι μίζερη, γιατί να χαρείς με την μικρή κάστα τυχερών που  κέρδισαν το τζόκερ και έγιναν Α-listers?

Όταν οι περισσότερες ταινίες και σειρές αυτές τις μέρες είναι σκουπίδια (με μερικές εξαιρέσεις όπως το Avatar 2), δεν αποτελεί έκπληξη ότι έπεσαν οι τηλεθεατές όσκαρ.

Πριν είχες ταινιάρες όπως LOTR trilogy, Batman με τον Κρίστιαν Μπειλ, Terminator με τον Σβατζενεγκερ κτλ. Τώρα κάνουν ακόμα και την Κλεοπάτρα μαύρη και ξαφνιάζονται γιατί τρώνε πολύ hate και χάνουν λεφτά. Δεν φταίει το AI γι'αυτό, πάντως το ΑΙ σίγουρα θα βγάζει καλύτερες ταινίες απο'τι έχουμε σήμερα λολ

Δημοσ.

Το μόνο πράγμα που με ενοχλεί σε όλη αυτή την επανάσταση του AI και τα βίντεο που βλέπουμε , είναι το πόσο δύσκολο είναι ήδη και πόσο πιο δύσκολο ακόμα θα γίνει να ξεχωρίσεις κάτι αυθεντικό απο κάτι φτιαχτό σε έναν υπολογιστή.

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...