Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Πλέον, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στη σχετική κατάταξη και σύντομα ενδέχεται να έχει υψηλότερη αποτίμηση από τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο

Η Nvidia ξεκίνησε ως μια εταιρία κατασκευής καρτών γραφικών, όμως πλέον η αποτίμηση της εταιρίας καταγράφει ραγδαία άνοδο, χάρη στο γενικότερο επενδυτικό ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και την αξία που έχει μια κάρτα γραφικών στην αύξηση του όγκου δεδομένων που μπορεί να διαχειριστεί ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στο τρέχον έτος η μετοχή της Nvidia έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 50%. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η αξία της εταιρίας αποτιμάται στα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την Amazon (1,76 δισεκατομμύρια) και τη μητρική εταιρία της Google, την Alphabet (1,77 τρισεκατομμύρια δολάρια), καταλαμβάνοντας έτσι την τέταρτη θέση στις εταιρίες με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αποτίμηση διεθνώς.

Πόσο ψηλότερα μπορεί να φτάσει η εντυπωσιακή ενίσχυση της μετοχής της Nvidia; Στην αμέσως παραπάνω θέση βρίσκεται η σαουδαραβική Aramco, ο εθνικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας, στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Προηγείται η Apple, με αποτίμηση στα 2,8 τρισεκατομμύρια, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει μία ακόμη εταιρία που ωφελείται τα μέγιστα από την εκρηκτική ενίσχυση του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη: αυτή, δεν είναι άλλη από τη Microsoft, με την αποτίμησή της να φτάνει στα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η επόμενη ενημέρωση για τα οικονομικά μεγέθη της Nvidia είναι προγραμματισμένη για τις 21 Φεβρουαρίου. Η τελευταία αφορούσε το τρίτο τρίμηνο του 2023, με τα στοιχεία ουσιαστικά να καταδεικνύουν ότι η εταιρία πουλούσε όλα τα προϊόντα που προλάβαινε να κατασκευάζει. Τα έσοδα κατέγραφαν αύξηση της τάξης του 206% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης, ενώ από τα 18,12 δισεκατομμύρια δολάρια στα οποία ανήλθαν τα έσοδα της εταιρίας, τα 14,51 δισεκατομμύρια προέρχονταν από τον τομέα τεχνητής νοημοσύνης/κέντρων δεδομένων. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να καταγράψει νέα ρεκόρ για την εταιρία, ενώ καθώς ετοιμάζεται να περάσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Nvidia θα διαθέσει στην αγορά το νέας γενιάς ΑΙ chip που ετοιμάζει και δεν είναι άλλο από το HGX H200 Tensor Core GPU. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της TrendForce, η Nvidia κατέχει μερίδιο στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης το οποίο κυμαίνεται μεταξύ του 60% και 70%.

Μία ενδεχομένως ανησυχητική παράμετρος για τη Nvidia είναι ότι πολλές από τις εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη εξετάζουν την περίπτωση να κατασκευάσουν δικά τους chip. Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, επιζητά την επένδυση τρισεκατομμυρίων σε υποδομές κατασκευής AI chip, πολλαπλάσιων των υφιστάμενων υποδομών της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, ο Άλτμαν και ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, διαφωνούν σχετικά με το πώς θα έπρεπε να κλιμακωθεί μελλοντικά η παραγωγή αυτών των εξαρτημάτων. Σε πρόσφατη ανάρτησή του ο Άλτμαν ανέφερε χαρακτηριστικά: "Πιστεύουμε ότι ο κόσμος χρειάζεται μεγαλύτερες υποδομές τεχνητής νοημοσύνης -παραγωγικές δυνατότητες, ενέργεια, κέντρα δεδομένων κτλ.- από αυτές που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στην παρούσα φάση. Η κατασκευή υποδομών κολοσσιαίας κλίμακας, σε συνδυασμό με μια στιβαρή εφοδιαστική αλυσίδα, είναι απαραίτητα στοιχεία για την ανταγωνιστικότητα".

Ο Χουάνγκ, σχολιάζοντας ρεπορτάζ της Wall Street Journal, εκτιμά ότι δεν απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες, καθώς, όπως αναφέρει, "Δεν γίνεται απλά να υποθέσεις ότι θα αγοραστούν περισσότεροι υπολογιστές. Πρέπει παράλληλα να υποθέσεις ότι οι υπολογιστές θα καταστούν ταχύτεροι και επομένως ο συνολικός αριθμός που χρειάζεσαι δεν είναι τόσο μεγάλος".

Επί του παρόντος, καταγράφεται τεράστιο έλλειμα στην αγορά AI chip, επομένως, ουσιαστικά, όλοι οι μεγάλοι παράγοντες έχουν κάποιο πρόγραμμα στα σκαριά. Ήδη είναι γνωστό ότι στην κατεύθυνση αυτή κινούνται κολοσσοί όπως η Microsoft, η Amazon, η ΙΒΜ, η AMD, η Google, και ενδεχομένως άλλες εταιρίες. Θα μπορέσει, όμως, κάποια από αυτές να καλύψει το προβάδισμα που ήδη απολαμβάνει η Nvidia;


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

παιζει μπαλιτσα μονη της!

η ΑΜΔ εχει μεινει πισω, ελπιζω να μπει συντομα στην ΑΙ κουρσα

για την ιντελα ουτε λογος, πισω και απτα μακ ντοναλτς :D

Δημοσ.

Υποτίθεται οτι το να φτασει μια εταιρεια το 1τρις ηταν οροσημο και δεν το καταφερναν. Πως γινεται με το που το φτασαν να κοντευουν τα 2 τρις.

Αρα καλα λενε οτι το δυσκολο ειναι το πρωτο εκατομμυριο. Αρα το ιδιο ισχυει και για δις και τρις.

  • Like 1
Δημοσ.
4 minutes ago, nickolas said:

H Intel δεν υπαρχει σαν λεξη στο αρθρο...

Γιατί να υπάρχει; 

Υφίσταται μια χρόνια γενική παρεξήγηση ότι η Intel είναι ένας σατανικός κολοσσός-εταιρεία που καταπιέζει όλες τις υπόλοιπες... Αυτή τη στιγμή (και τα τελευταία 3-4 χρόνια) η Intel είναι περίπου στην 60η-65η θέση παγκοσμίως με αποτίμηση στα $184 δισ. και τρώει σκόνη από σχεδόν όλους τους υπόλοιπους κατασκευαστές/σχεδιαστές ημιαγωγών (samsung, tesla, tsmc, amd, apple, cisco) και προβλέπεται σε 2-3 οικ. έτη να την περάσει και η IBM. Ειδικά η αιώνια καταπιεσμένη AMD είναι στην 35η θέση με σχεδόν $100 δις μεγαλύτερο market cap από την Intel.

  • Like 5
Δημοσ.

Και όλα αυτά απαγορεύοντας της να αγοράσει την ARM Holdings. Αν ήταν και η κάτοχος της τεχνολογίας ARM, θα ήταν η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

Δημοσ.

Ότι και να λέει κάθε άρθρο θα αναφέρουμε και την intel, καλός ή κακός είναι μεγάλος παίχτης αν και δεν τα πάει τόσο καλά τα τελευταία χρόνια πουθενά. Ακόμα και στις cpu που υποτίθεται τα πάει καλά παίζει τα ρέστα της με cpus που έχουν τρελό tdp κάτι που μια δεκαετία πίσω τα 200w θα ήταν αστείο, κατάντια, αντί οικολογικό κτλ κτλ τα είχαμε δει και με την amd αυτά (βλέπε fx 9590)  τώρα φτάσαμε στα 400w και πολλοί προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με χαζές δικαιολογίες του τύπου είναι bin κομμάτια για overclockers. Τέλος πάντων να μην ξεφεύγω, μπράβο στην nvidia και τους μηχανικούς της που τα πάνε καλά και κρατάνε και πρωτεία στην ai και στο τομέα των gpus και τα βγάζουν πέρα και με τον ανταγωνισμό, σε εμάς φαίνονται απλά αλλά η πίεση και ο ανταγωνισμός μεγάλος, αυτό φάνηκε περισσότερο στις 3xxx με τα άπειρα watt για να κρατήσει τα πρωτεία στις επιδόσεις.

Δημοσ.

Στις επόμενες δυο με τρεις δεκαετίες θα γίνουμε μάρτυρες των μεγαλύτερων παιχνιδιών του αιώνα.

Στο πρώτο (θα έλεγα μόνο με αντίπαλο τον χρόνο), παίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τουλάχιστον για το πρώτο ημίχρονο (στο δεύτερο θα δούμε και άλλους παίκτες χώρες και όχι απαραίτητα ως αναπληρωματικούς). Δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κατάκτηση του διαστήματος. 

Στο δεύτερο παίζουν όπως αναφέρει το άρθρο, οι γνωστοί καλοί παίκτες, η Nvidia, η Microsoft, η Amazon, η ΙΒΜ, η AMD, η Google. Δεν είναι άλλο παρά η αξιοποίηση του AI (και εως εκ τούτου η άνοδος της ρομποτικής σε εκπληκτικούς ρυθμούς) σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, σε κάθε πτυχή των δραστηριοτήτων κρατών και ιδιωτικών κολλοσών. 

Δε γνωρίζουμε πόσα γκολ θα μπούν και από ποιον. Αλλά τα παιχνίδια, θα είναι εντυπωσιακά, με ανατροπές, με εκπλήξεις και ελπίζουμε με ένα καλό θέαμα συνολικά. Το ποιοι θα κερδίσουν όμως τελικά, είναι το μεγάλο στοίχημα. Και εάν αναρωτιέστε το ίδιο με μένα, δεν είμαι και τόσο αισιόδοξος ότι θα αφορά εμάς τους ίδιους (τουλάχιστον όσον αφορά το δεύτερο παιχνίδι και το πρώτο ημίχρονο..... γιατί το δεύτερο ή θα αργήσει να ξεκινήσει ή εμείς δε θα το δούμε😂 και ή όποια σκέψη θέλει πολύ κουβέντα). Ένα "μαχαίρι" κάνει καλό στα χέρια ενός γιατρού, αλλά και αφαιρεί ζωή στα χέρια ενός μανιακού. Ποιοι θα το έχουν είναι το θέμα. Εάν το έχουν όλοι καλώς. Θα το έχουν όμως; Πως θα μας επηρεάσει; Απλά θέτω κάποιους προβληματισμούς. Εύχομαι να είναι λανθασμένοι. Είδωμεν.   

Δημοσ.

Στο χωρο του ΑΙ είναι πρωτοπόρος και μάλλον μονόδρομος προς το παρόν, και όχι τόσο λόγω hardware, τα NPU είναι πολύ απλά στη σχεδίαση έτσι κι αλλιώς και ο καθένας μπορεί να υλοποιησει τέτοια κυκλώματα, αλλά στην υποστήριξη από το software. Το cuda api έχει γίνει το defacto standard για όλες τις πλατφόρμες, και πλήθος βιβλιοθηκών το υποστηρίζουν. 

Δημοσ.

Α ρε πέτσινε παλια λέγαμε θα κάνουν τα ρομποτ ολες τις δουλειές στο μέλλον κι οι άνθρωποι θα ασχολούνται με τις τέχνες.

Τελικά θα κάνουμε εμείς τις δουλειές και τα ρομποτ θα ζωγραφίζουν.

  • Thanks 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Tol1as είπε

Α ρε πέτσινε παλια λέγαμε θα κάνουν τα ρομποτ ολες τις δουλειές στο μέλλον κι οι άνθρωποι θα ασχολούνται με τις τέχνες.

Τελικά θα κάνουμε εμείς τις δουλειές και τα ρομποτ θα ζωγραφίζουν.

https://en.wikipedia.org/wiki/Moravec's_paradox

  • Like 2
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...