Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 minutes ago, V.I.Smirnov said:

Μικρός είχα διαβάσει ένα ωραίο μυθιστόρημα επ. φαντασίας.
Το θέμα ήταν ένα διαστρικός πόλεμος μεταξύ της Γης και ενός πλανήτη στο άστρο Deneb, στον αστερισμό του Κύκνου. Τελικά, μετά από δεκαετίες περιπετειών, η Γη κέρδισε τον πολέμο και εξολόθρευσε τον εχθρικό πολιτισμό που την επιβουλευόταν.
Όλοι απέδωσαν τη μεγάλη νίκη στον υπερυπολογιστή που συμβουλευόταν το ανώτατο στρατιωτικό επιτελείο για να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις. Όλα τα εύσημα και η δόξα της μεγάλης νίκης πήγαν στο μηχάνημα που τους έσωσε με την ασύγκριτη υπολογιστική και διανοητική του υπεροχή . H εμπιστοσύνη στις υποδείξεις του ήταν απόλυτη, και σώθηκαν χάρη σ' αυτό. 
Πέρασαν χρόνια. Κάποια μέρα, ένας από τους ανώτατους στρατηγούς, ο οποίος ήταν στον απροσπέλαστο πυρήνα των ελάχιστων που χειριζόταν τον υπολογιστή την κρίσιμη περίοδο του πολέμου, βρέθηκε σε μια φιλική κουβέντα με κάποιους πολιτικούς. Του εκθείαζαν την ανάγκη να ξοδεύουν τεράστια ποσά για να αναβαθμίζουν και να είναι πάντα έτοιμα αυτά τα συστήματα, καθώς ήταν ο κρίσιμος παράγοντας για τη σωτηρία τους.
Ο στρατηγός όμως τους απάντησε :
" - Νομίζετε ότι ήταν ο ΧΧΧ (όνομα υπολογιστή που δεν θυμάμαι) που αποφάσιζε τι θα κάνουμε.
    Λοιπόν, τώρα πια μπορώ να σας πω το μυστικό μας. 
    Όχι, δεν μας έσωσε αυτός. Σχεδόν ποτέ δεν τον ακούσαμε, για τίποτε."
" - Τότε πώς σωθήκαμε;  πώς πέρνατε τις κρίσιμες αποφάσεις ;"
Βγάζει ένα νόμισμα, το στρίβει και το πετά ψηλά. Το νόμισμα πέφτει ξανά στο χέρι του και το αναποδογυρίζει στην παλάμη του άλλου χεριού του. Το κρατάει καλυμμένο και τους λέει :
" - Κορώνα ή γράμματα κύριοι ;  " !!!

The end....

-


χαχαχ καλο! προφανως το τελος του μυθιστορηματος υπονοει την αυτοκαταστροφικη φυση του ανθρωπου που εν προκειμενω δεν ειναι ικανη να σωθει ουτε απο μηχανης θεο αλλα απο τυχη!

ποιος ομως στην πραγματικοτητα θα λειτουργησει ετσι και θα προτιμησει να νικησει τον φοβο με την τυχη και οχι με την απο μηχανης γνωση που δεν επιδεχεται αμφισβητησης;
αν πχ η Ελλαδα ειχε εναν υπερυπολογιστη που του εβαζες καθε λογης data απο δορυφορους μεχρι γεωστρατηγικα δεδομενα συμπεραλιμβανομενων την αντιδραση των συμμαχων κλπ. και σου εβγαζε οτι αν κανεις πχ. επιθεση στην Τουρκια την ταδε χρονικη στιγμη με τον Χ τροπο εχεις 70-80% πιθανοτητες νικης με Χ απωλειες, αν οχι τοτε θα εχεις πολλαπλασιες απωλειες σε βαθος Χ χρονου, θα το εκανες ναι ή οχι;  ακομα κι αν υπηρχε ενα μικρο ποσοστο υπολογιστικου ρισκου στην εξισωση, και αυτη η υποθεση εργασιας θα μπορουσε να ισχυει για οποιαδηποτε χωρα-υπερδυναμη εναντι αλλης-αλλων.

ο Thanos στους Avengers πηρε την αποφαση και εμπιστευτηκε τα simulations οτι πρεπει να καταστρεψει το μισο συμπαν για να επελθει ισορροπια..
στις χολιγουντιανες ταινιες που κατα 95% καταληγουν σε χαπι-εντ επικρατησε η ελευθερη βουληση, δεν ξερω σε τι ποσοστο ισχυει αυτο και στην πραγματικοτητα απο τους κατεχοντες την αντιστοιχη δυναμη

Επεξ/σία από Odyss3us
Δημοσ.
Στις 19/2/2024 στις 5:14 ΠΜ, Odyss3us είπε

 αυτη τη στιγμη η ΤΝ τεινει να φτασει το IQ του Αινσταιν, και κανουμε Ουαου! φανταστειτε λοιπον τι θα ειναι σε θεση να κανει οταν η ΤΝ φτασει IQ 1000 ή 10.000 και ακομα παραπερα...

AI αυτή τη στιγμή είναι πολύπλοκα στατιστικά μοντέλα παλινδρόμησης, ικανά να μιμηθούν οποιαδήποτε δομή  υπάρχει πίσω από κάποια δεδομένα. Δεν έχουν ίχνος νοημοσύνης.

Οι βιολογικοί εγκέφαλοι συλλαμβάνουν νέες έννοιες στην προσπάθειά τους να μοντελοποιήσουν τον έξω κόσμο.  Η σύλληψη εννοιών είναι πρακτικά η ικανότητα αναγνώρισης νέων μοτίβων χωρίς tagged δεδομένα. Αυτό το λένε unsupervised learning στην AI και όλα τα έως τώρα συστήματα πιάνουν πάτο.

Π.χ. ένας μαθηματικός παρατηρεί ότι κάποιοι αριθμοί διαιρούνται, χωρίς να αφήνουν υπόλοιπο, μόνο με τον εαυτό τους και το 1. Μόλις ο εγκέφαλος αντιληφθεί μια σχέση ανάμεσα σε φαινομενικά άσχετα πράγματα ουσιαστικά έχει εφεύρει μια νέα έννοια. Της δίνει ένα όνομα(π.χ. πρώτοι αριθμοί) και μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να λύσει προβλήματα.

Παλιότερα οι μαθηματικοί που ασχολήθηκαν με το AI νόμιζαν ότι νοημοσύνη είναι ο χειρισμός έτοιμων εννοιών(υπό μορφή συμβόλων) για να καταλήγεις σε νέα συμπεράσματα. Έτσι γεννήθηκε το symbolic AI. Τους πήρε κάποιες δεκαετίες για να καταλάβουν ότι νοημοσύνη είναι πρώτα και κύρια η ικανότητα παραγωγής νέων εννοιών. Στη συνέχεια έγινε αντιληπτό ότι κάθε έννοια που υπάρχει μέσα στα βιολογικά μυαλά είναι απλά ένα μοτίβο που κατόρθωσαν να ανακαλύψουν unsupervised. Όταν κάποια πράγματα συνδέονται από κάποια σχέση, τότε μπορούμε να τα ομαδοποιήσουμε με βάση τη σχέση αυτή και να παράξουμε ένα "αντικείμενο". Δηλαδή "κάτι" που ξεχωρίζει(οριοθετείται βάσει του κανόνα) από "άλλα" πράγματα. Δεν υπάρχει νοήμον βιολογικό ον χωρίς αυτή την ικανότητα, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα άλυτο μυστήριο.

Δημοσ.

Αν κάποιος διαβάσει το παραπάνω post και του έρθει η ιδέα να σπαμμάρει το chatgpt να αποδείξει την εικασία του Γκόλντμπαχ να ξέρετε δε δουλεύει

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...