dimbez Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου Καλησπέρα! Θα ήθελα προτάσεις και συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουμε για νέο σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για υπολογιστική έρευνα σε εργαστήριο, συχνότερα με απομακρυσμένη σύνδεση της ομάδας (2-4 άτομα). Το λειτουργικό σύστημα θα είναι Ubuntu, τα περισσότερα προγράμματα είναι εξειδικευμένα για τη δουλειά (στη λογική του CAD) και γράφουμε machine learning μοντέλα. Κάποια specs από αντίστοιχα μηχανήματα για reference είναι τα παρακάτω: Processor: Intel® Xeon® W-2133 Processor 8.25M Cache, 3.60 GHz Graphics: NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti 20GB Memory: 128GB, 2x64GB, DDR5 Storage: SSD 2 TB, HDD 4ΤΒ (εμείς θα θέλαμε να υπάρχει δυνατότητα και για επιπλέον δίσκο) Επειδή εγώ δεν το έχω ξανακάνει από το 0, δεν έχω ιδέα για το τι συνδυασμοί πρέπει να γίνουν για το κουτί, τη μητρική κλπ, κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη! Δευτερευόντως, με ενδιαφέρουν και προτάσεις για οθόνη, πληκτρολόγιο, ποντίκι, σίγουρα όμως δεν μας απασχολεί σε πρώτη φάση να είναι top. Το ποσό δεν είναι απόλυτα καθορισμένο αλλά ως προτεινόμενο έχουμε γύρω στις 5000-6000€, με στόχο να πάμε όσο πιο κάτω γίνεται χωρις να χάσουμε από τα βασικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει μια συνεργασία του εργαστηρίου με το Πλαίσιο, οπότε αν μπορούμε να προτείνουμε κάτι από εκεί συνολικά για το build θα ήταν ιδανικό, αλλά ίσως δεν είναι εντελώς απαραίτητο. Ευχαριστώ πολύ!
JPaxilleas Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου Δημοσ. 13 Φεβρουαρίου Καλησπέρα σας. Καταρχήν, είναι σημαντικό να επιλέξετε κατάλληλα εξαρτήματα για τον υπολογιστή σας, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της υπολογιστικής έρευνας και του machine learning. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις απαιτήσεις της υπολογιστικής έρευνας και του machine learning γενικά κάποιος θα πρότεινε ότι χρειάζεστε βασικά τα εξής: Hardware: Ένας πολυπύρηνος επεξεργαστή με υψηλές επιδόσεις. Εφόσον μιλάμε για επαγγελματικό υπολογιστή μάλλον θα πρέπει να παραμείνετε σε επεξεργαστές Intel Xeon και αντίστοιχη μητρική για να τον υποστηρίξει. Μνήμη RAM (από αυτή που ήδη χρησιμοποιείτε) θα έλεγα τουλάχιστον την ίδια, δηλαδή 128GB RAM εκτός εάν έχετε μια εκτίμηση που σας οδηγεί να σκεφτείτε μεγαλύτερη (π.χ. να πάτε σε 256 GB). Για πολύπλοκες αναλύσεις και εκπαίδευση μοντέλων μηχανικής μάθησης, μια ισχυρή επαγγελματική GPU είναι μονόδρομος και μάλλον προτείνεται μια Quadro RTX από μια NVIDIA GeForce RTX (αλλά το κόστος είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο για την πρώτη). Λόγω του τύπου των εφαρμογών προτείνεται ένας γρήγορος SSD τόσο για το λειτουργικό σύστημα όσο και τις κύριες εφαρμογές. Για τη συνολική χωρητικότητα θα πρέπει να κάνετε μια εκτίμηση του όγκου των δεδομένων που παράγονται από τις εφαρμογές αυτές χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα, για τα οποία προφανώς έχετε οι ίδιοι καλύτερη εικόνα (μια πρόταση για SSD είναι οι Lexar NM790 SSD 4TB M.2 NVMe PCI Express 4.0 - πληροφορίες εδώ που αυτή τη στιγμή είναι οι πιο γρήγοροι SSD που υπάρχουν ειδικά για τη μεταφορά μεγάλου μεγέθους αρχείων). Παράλληλα για τη δημιουργία αντιγράφων ασφάλειας, ίσως χρειαστεί να εξετάσετε και την περίπτωση αγοράς πρόσθετων εξωτερικών δίσκων, όπως σωστά το αναφέρετε. Ανεξάρτητα από τον τύπο των δίσκων, ίσως χρειαστεί να λάβετε υπόψη και την υλοποίηση λύσεων RAID λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα των δεδομένων σας. Θα χρειαστείτε ένα καλό κουτί (case) με καλή ψύξη και εξαερισμό, καθώς φαντάζομαι ότι ο υπολογιστής θα χρησιμοποιεί πολλές φορές το σύνολο της υπολογιστικής του ισχύος. Καλό σύστημα ψύξης του επεξεργαστή. Για την περίπτωση των εφαρμογών που θα χρησιμοποιείτε, ένα σύστημα υδρόψυξης είναι η επιθυμητή επιλογή. Τροφοδοτικό που να μπορεί να υποστηρίξει όλα τα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένης της κάρτας γραφικών (στην περίπτωση της RTX και του επεξεργαστή) οπωσδήποτε ένα καλό και αξιόπιστο τροφοδοτικό στα 1200 Watt (π.χ. το Seasonic VERTEX PX 1200W Τροφοδοτικό Υπολογιστή Full Modular 80 Plus Platinum - πληροφορίες εδώ). Θα χρειαστείτε δικτυακή σύνδεση άρα θα πρέπει η μητρική που θα υποστηρίζει το σύστημα να έχει τη δυνατότητα υποστήριξης σταθερών συνδέσεων (σύνδεση μέσω Ethernet ή μέσω μιας ασύρματης κάρτας δικτύου Wi-Fi με καλή απόδοση). Software: Λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε free και open source software tools όπως το Timeshift, Borg Backup, Fsarchiver, Déjà Dup, rsnapshot, κ.λπ.). Αναφορικά με το λειτουργικό την τελευταία και πιο σταθερή έκδοση του Ubuntu. Λόγω της δυνατότητας απομακρυσμένης πρόσβασης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το θέμα της ασφάλειας και να εγκατασταθεί το κατάλληλο λογισμικό ασφαλείας ή να παραμετροποιηθεί το λειτουργικό σύστημα (hardened) κατάλληλα για να αποφευχθούν επιθέσεις και πιθανές διαρροές (των σημαντικών σας) δεδομένων. Για την απομακρυσμένη πρόσβαση, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κατάλληλα εργαλεία και εφαρμογές απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας με υποστήριξη ισχυρών πρωτοκόλλων (όπως το SSH), για να επιτρέψετε την απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα με ασφαλή τρόπο. Δυστυχώς δεν είμαι εξοικοιωμένος με επεξεργαστές Intel Xeon, οπότε για αυτούς τους επεξεργαστές και τις αντίστοιχες μητρικές δεν μπορώ να προτείνω κάτι με ασφάλεια (και αυτά καθορίζουν και πολλά από τα υπόλοιπα υποσυστήματα). Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν φίλοι εδώ στο insomnia που είναι πολύ περισσότερο γνώστες αυτών των επεξεργαστών και των μητρικών τους και μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα. Παρέθεσα απλά τους προβληματισμούς μου, περισσότερο ως οδηγό για τους άλλους φίλους ώστε να παραθέσουν τις όποιες προτάσεις τους, αλλά και για την ομάδα σας, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να έχει ξεχαστεί κάτι σημαντικό εκ μέρους της. Ελπίζω να μη σας κούρασα. 1
nickol-us Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Machine learning recommendations https://www.pugetsystems.com/solutions/scientific-computing-workstations/machine-learning-ai/hardware-recommendations/ (προσωπικά δεν έχω ιδέα αλλά είναι site που εμπιστεύομαι) Μπορείς να πάρεις ιδέες από το παραπάνω site. Οι δικές μου παρατηρήσεις είναι: δεν εμπιστεύεσαι όποιον τύχει σε ένα site όταν φτιάχνεις ένα μηχάνημα τέτοιου επιπέδου (οικονομικού - απαιτήσεων) ο επεξεργαστής που δίνεις για reference είναι πολύ αδύναμος και δεν υπoστηρίζει ddr5 το πλαίσιο είναι συνήθως αρκετά πιο ακριβό με τον ανταγωνισμό, αν δεν έχετε οικονομικά οφέλη για αγορά από εκεί θα έλεγα να μην το προτιμήσετε Πρέπει να βρείτε το ιδανικό "μοντέλο" για εσάς σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας και να χτίσετε πάνω σε αυτό. Να δείτε τι χρειάζεται για τα προγράμματα που δουλεύετε, να σκεφτείτε μελλοντικές απαιτήσεις (multi gpu, max ram, max storage capacity, tower ανάλογο κοκ) και να πράξετε ανάλογα. Τα σημερινά consumer grade cpu's μαζί με μια πολύ δυνατή κάρτα φαίνεται τέλειο σενάριο για να μείνει το budget σχετικά χαμηλά, μα πρέπει πρώτα να αποφασίσετε τι θέλετε καθώς έχουν περιορισμούς (ram, lanes) που ίσως δεν τους θέλετε Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου από nickol-us 1
dpolal Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Ότι είπαν και οι αποπάνω. Επιπλέον, μάλλον πρέπει να κοιτάξετε για κανονικό SERVER με form factor Tower κουτί, 2πλά redundant τροφοδοτικά καθώς είναι τα μόνα που μπορούν να σηκώσουν πολλές κάρτες γραφικών που είναι απαραίτητες για την δουλειά που θέλετε, μεγάλα ποσά μνήμης και έχουν επαρκή συστήματα εξαερισμού για να λειτουργούν 24/7. Οι ανάγκες σας δεν καλύπτονται από απλά parts του εμπορίου. 2
catmaster Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 12 ώρες πριν, dimbez είπε Θα ήθελα προτάσεις και συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουμε για νέο σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για υπολογιστική έρευνα σε εργαστήριο, συχνότερα με απομακρυσμένη σύνδεση της ομάδας (2-4 άτομα). Το λειτουργικό σύστημα θα είναι Ubuntu, τα περισσότερα προγράμματα είναι εξειδικευμένα για τη δουλειά (στη λογική του CAD) και γράφουμε machine learning μοντέλα. Κάποια specs από αντίστοιχα μηχανήματα για reference είναι τα παρακάτω: Processor: Intel® Xeon® W-2133 Processor 8.25M Cache, 3.60 GHz Graphics: NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti 20GB Memory: 128GB, 2x64GB, DDR5 Storage: SSD 2 TB, HDD 4ΤΒ (εμείς θα θέλαμε να υπάρχει δυνατότητα και για επιπλέον δίσκο) Επειδή εγώ δεν το έχω ξανακάνει από το 0, δεν έχω ιδέα για το τι συνδυασμοί πρέπει να γίνουν για το κουτί, τη μητρική κλπ, κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη! Για ποιό λόγο κοιτάτε τον w-2133 ; Το αναφέρω γιατί είναι πλέον σχετικά παλιός επεξεργαστής με pci-3 -εκτός κι αν τον σκέφτεστε λόγω quad channel ram speed και τον αριθμό των pci lanes και εδώ ρωταω - μια Gpu θα εχει το σύστημα η παραπάνω ; [Αν υποθέτω σωστά, θελετε να υλοποιήσετε generative models για cad (ξανά υποθέτω με Pytorch ,Cuda και dataset από DeepCad για training και εκτίμηση)] Επεξ/σία 14 Φεβρουαρίου από catmaster
dimbez Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Να πω αρχικά ότι τα στοιχεία για cpu, gpu κλπ δεν είναι αυτά που κοιτάμε τώρα, είναι απλά ό,τι μπόρεσα να βρω από παλιότερα μηχανήματα που έχω δουλέψει σε άλλα πανεπιστήμια για να είναι λίγο πιο ξεκάθαρη η εικόνα. Επίσης, σε αυτή την φάση είναι η πρώτη φορά που θα στηθεί κάτι για τη δική μας ομάδα, διότι έχουμε πρόσβαση σε κοινούς server (με πολύ περιορισμένα permissions και πολύ κόσμο ανά φάσεις) και (περιορισμένο χρόνο) σε hpc. Το πρόβλημα είναι κυρίως στη φάση του testing και των αναλύσεων που τα προσωπικά pc αγκομαχάνε και εφόσον υπάρχει αυτό το budget θέλουμε να το αξιοποιήσουμε όσο πιο αποδοτικά γίνεται, αφήνοντας δυνατότητες για upgrades στο μέλλον 🤞 Απαιτήσεις ενός βασικού πακέτου που χρησιμοποιούμε είναι εδώ: https://manual.gromacs.org/documentation/current/user-guide/mdrun-performance.html Αν υπάρχουν προτάσεις συνδυαστικά ή κάποια minimum χαρακτηριστικά επιπλέον, ευπρόσδεκτα
billyg599 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δεν βγάζετε προδιαγραφές ενός πλήρους συστήματος για διαγωνισμό; Εμείς έτσι κάνουμε στο εργαστήριο όταν γίνονται αγορές μέσω του πανεπιστημίου. Π.χ. πριν λίγο καιρό πήραμε ενα rack mounted server και το βάλαμε με τα υπόλοιπα της σχολής αλλά το χρησιμοποιούμε μόνο εμείς. Επίσης καλό να είναι να μπεί κάποια λύση virtualization (θα γλιτώσει πολύ ταλαιπωρία στο μέλλον). Εγώ να πώ ότι δεν είμαι και ο ειδικός του lab στο HW.
dimbez Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Πλέον είμαι σε ερευνητικό κέντρο και πάνε λίγο πιο "ιδιωτικά" τέτοιες αγορές απ´ότι μαθαίνω. Δεν είμαι ούτε εγώ η ειδική αλλά αφού με αφορά λέω ας το ψάξω εγώ παραπάνω🥲
dpolal Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 55 λεπτά πριν, dimbez είπε Πλέον είμαι σε ερευνητικό κέντρο και πάνε λίγο πιο "ιδιωτικά" τέτοιες αγορές απ´ότι μαθαίνω. Δεν είμαι ούτε εγώ η ειδική αλλά αφού με αφορά λέω ας το ψάξω εγώ παραπάνω🥲 Επειδή έχω μια εμπειρία από τέτοιες περιπτώσεις, όταν με το καλό καταλήξετε σε μία σύνθεση να είστε έξτρα προσεκτικοί με τις προδιαγραφές και καλό είναι να ορίζετε και συγκεκριμές εταιρείες γιατί αν πείτε π.χ. τροφοδοτικό 800Watt χωρίς να ορίσετε rating ή μάρκα θα καταλήξετε με κάτι τύπου TouvloX και θα κλαίτε. Δείτε κάτι σε serverόκουτο και προσθέστε μετά επιπλέον κάρτες γραφικών. 2
billyg599 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 1 hour ago, dpolal said: Επειδή έχω μια εμπειρία από τέτοιες περιπτώσεις, όταν με το καλό καταλήξετε σε μία σύνθεση να είστε έξτρα προσεκτικοί με τις προδιαγραφές και καλό είναι να ορίζετε και συγκεκριμές εταιρείες γιατί αν πείτε π.χ. τροφοδοτικό 800Watt χωρίς να ορίσετε rating ή μάρκα θα καταλήξετε με κάτι τύπου TouvloX και θα κλαίτε. Δείτε κάτι σε serverόκουτο και προσθέστε μετά επιπλέον κάρτες γραφικών. Ακριβώς. Πρώτα βλέπεις τι ακριβώς θέλεις και μετά ορίζεις προδιαγραφές μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Έτσι ώστε να μην σου καταθέσουν πρσφορές με ότι να ναι και να είσαι αναγκασμένος να την δεχτείς. Είμαι σίγουρος ότι και στο Ερευνητικό κέντρο που είσαι τα ξέρουν αυτά. 3 hours ago, dimbez said: Πλέον είμαι σε ερευνητικό κέντρο και πάνε λίγο πιο "ιδιωτικά" τέτοιες αγορές απ´ότι μαθαίνω. Δεν είμαι ούτε εγώ η ειδική αλλά αφού με αφορά λέω ας το ψάξω εγώ παραπάνω🥲 Πάντως οι διαδικασίες αγορών είναι ίδιες και σε ερευνητικά κέντρα και σε πανεπιστήμια. Μόνο κάτω από 2Κ μπορείς να κάνεις χωρίς διαγωνισμό ("ιδιωτικά" όπως λές) από ότι θυμάμαι.
hln3 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 6 ώρες πριν, dimbez είπε Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές! Να πω αρχικά ότι τα στοιχεία για cpu, gpu κλπ δεν είναι αυτά που κοιτάμε τώρα, είναι απλά ό,τι μπόρεσα να βρω από παλιότερα μηχανήματα που έχω δουλέψει σε άλλα πανεπιστήμια για να είναι λίγο πιο ξεκάθαρη η εικόνα. Επίσης, σε αυτή την φάση είναι η πρώτη φορά που θα στηθεί κάτι για τη δική μας ομάδα, διότι έχουμε πρόσβαση σε κοινούς server (με πολύ περιορισμένα permissions και πολύ κόσμο ανά φάσεις) και (περιορισμένο χρόνο) σε hpc. Το πρόβλημα είναι κυρίως στη φάση του testing και των αναλύσεων που τα προσωπικά pc αγκομαχάνε και εφόσον υπάρχει αυτό το budget θέλουμε να το αξιοποιήσουμε όσο πιο αποδοτικά γίνεται, αφήνοντας δυνατότητες για upgrades στο μέλλον 🤞 Απαιτήσεις ενός βασικού πακέτου που χρησιμοποιούμε είναι εδώ: https://manual.gromacs.org/documentation/current/user-guide/mdrun-performance.html Αν υπάρχουν προτάσεις συνδυαστικά ή κάποια minimum χαρακτηριστικά επιπλέον, ευπρόσδεκτα Αν δεν έχεις κάποιες προδιαγραφές ελάχιστες είναι δύσκολο να γίνει συζήτηση. π.χ πόση vram χρειάζεστε, πόση ram, αν η ram πρέπει να ειναι ecc κ.ο.κ Και πάλι ότι και να σου γράψουμε εδώ ιδεές θα είναι, θα πρέπει να κάτσετε να διαβάσετε για τα προγράμματα που τρέχετε τι ταιριάζει καλύτερα Τα προσωπικά pc που "αγκομαχάνε" τι προδιαγραφές έχουν; Επίσης η κάρτα που γράφεις στην αρχή δεν υπάρχει - είναι με 12 gb vram
dimbez Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Το δικό μου laptop είναι αυτό: https://support.hp.com/gr-el/document/c07888915 Πράγματι μόνο προτάσεις περιμένω με τη λογική "επιλέγουμε τον καλύτερο συνδυασμό σε αυτά τα χρήματα". Δυστυχώς επειδή τα projects αλλάζουν δεν έχω πολύ ακριβή στοιχεία, γι’αυτο και δυσκολεύομαι. Σίγουρα από όσα έχω δει θα πάμε με 128GB Ram και τουλάχιστον 12GB στη GPU, ο επεξεργαστής από Intel αν όχι νεότερος Xeon θα είναι i914900K.
@topos Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 40 minutes ago, dimbez said: Το δικό μου laptop είναι αυτό: https://support.hp.com/gr-el/document/c07888915 Πράγματι μόνο προτάσεις περιμένω με τη λογική "επιλέγουμε τον καλύτερο συνδυασμό σε αυτά τα χρήματα". Δυστυχώς επειδή τα projects αλλάζουν δεν έχω πολύ ακριβή στοιχεία, γι’αυτο και δυσκολεύομαι. Σίγουρα από όσα έχω δει θα πάμε με 128GB Ram και τουλάχιστον 12GB στη GPU, ο επεξεργαστής από Intel αν όχι νεότερος Xeon θα είναι i914900K. Εγώ διαβάζοντας λίγο τα specs του Puget, κατάλαβα πως προτείνει workstation cpu κυρίως λόγο πολλών lanes. Χρησιμο/απαραίτητο εφόσων θέλετε να πάτε σε 3+ gpu και κατά δεύτερων εάν χρειάζεστε πάνω από 192gb ram(που πλέον είναι εφικτά σε "οικιακές" πλατφόρμες 4x48gb dimms). Από εκεί και περα νομίζω πως για κάρτα θα πρέπει να πάτε οπωσδήποτε σε 4090(το budget δεν σηκώνει μεγαλύτερη) και πιθανότατα. σε Intel 14900 πιθανότατα με max ram 192gb(σε ταχύτητες jedec). Τώρα ένα τεράστιο θέμα που δημιουργείτε είναι ποιος θα το στήσει/παραμετροποιησει το μηχάνημα γιατί και ασυμβατότητες μπορούν να υπάρξουν και προβλήματα να ανακύψουν. Spoiler Πάντως σίγουρα μην πάτε με το "μπλοκ επιταγών" και ψωνίσετε από το πλαίσιο γιατί έχω ακούσει τα χειρότερα σε αντίστοιχο μηχάνημα πανεπιστημίου. Από μάπα τροφοδοτικό, μέχρι μικρό κουτί που δεν χωρούσε full tower ψυκτρα και πήγανε κ βάλανε (άγνωστη/φασών)μια δική τους των 150watt σε 13900k που προφανώς ποτέ δεν δούλεψε σωστά. 2
hln3 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 6 ώρες πριν, dimbez είπε Το δικό μου laptop είναι αυτό: https://support.hp.com/gr-el/document/c07888915 Πράγματι μόνο προτάσεις περιμένω με τη λογική "επιλέγουμε τον καλύτερο συνδυασμό σε αυτά τα χρήματα". Δυστυχώς επειδή τα projects αλλάζουν δεν έχω πολύ ακριβή στοιχεία, γι’αυτο και δυσκολεύομαι. Σίγουρα από όσα έχω δει θα πάμε με 128GB Ram και τουλάχιστον 12GB στη GPU, ο επεξεργαστής από Intel αν όχι νεότερος Xeon θα είναι i914900K. Με λαπτοπ και με 4gb vram προφανώς δεν γίνεται δουλειά. Αν οι απαιτήσεις σε vram είναι χαμηλές (<=24 gb) βγαίνει το budget και σε workstation και σε οικιακό. Δεν είμαι σίγουρος αν χρειάζεστε όντως workstation πλατφορμα και ecc μνήμες - τα "απλά" έχουν ανέβει αρκετά σε απόδοση και προσεγγίζουν, όπως γράφτηκε σε ddr5 φτάνεις και τα 192 gb ram πλέον. Επίσης σε workstation οι threadripper είναι για μένα αρκετά καλύτεροι από xeon - αν πάτε σε workstation κοιτάχτε και την αγορά από εξωτερικό γιατί εδώ οι τιμές τσουρουφλάνε Κάτι απλό που θα μπορούσατε να στήσετε είναι ryzen 7900x(ή 7950Χ) σε x670e motherboard με 4070 ti super (16 gb vram). Σε Intel αντίστοιχα είναι οι 14700k/14900k με z790 motherboard H 4090 θα δώσει και 24 gb vram και καλύτερες επιδόσεις στο παραπάνω σύστημα, όπου χρησιμοποιείτε gpu. Σε workstation ανεβαίνει δραματικά το κόστος, μπορείτε να έχετε 2ή3 "οικιακά" μηχανήματα με τα χρήματα που θα στήσετε ενα workstation με 24 cores, γιατί είναι πιο ακριβοί οι επεξεργαστές, οι μητρικές, οι μνήμες κ.ο.κ 2
dimbez Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Μέλος Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Καλησπέρα! Μετά τις συμβουλές και ψάξιμο έχω καταλήξει στις παρακάτω επιλογές: CPU Intel Core i9-13900KS Intel Core i9-14900K CPU Cooler ARCTIC Liquid Freezer II 360 56.3 CFM Liquid CPU Cooler Motherboard Gigabyte Z790 AORUS MASTER EATX LGA1700 Motherboard Asus ROG Strix Z790-A Gaming WiFi II MSI MAG Z790 Tomahawk Max WiFi Memory Corsair Vengeance 128 GB (4 x 32 GB) DDR5-5600 CL40 Memory Storage: Kingston Fury Renegade with Heat Sink 4 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME Solid State Drive & Seagate IronWolf NAS 8 TB 3.5" 7200 RPM Internal Hard Drive GPU Asus TUF GAMING OC GeForce RTX 4090 24 GB Asus VGA GeForce RTX 4090 ROG STRIX OC 24 GBAsus VGA GeForce RTX 4090 ROG STRIX OC 24 GB Gigabyte GeForce RTX 4090 24GB GDDR6X Aorus Xtreme Waterforce Case be quiet! Shadow Base 800 DX ATX Mid Tower Case Corsair 7000D Airflow Power Supply Corsair HXi Series (2023) HX1000i 1000W Digital Platinum Rated Power Supply Be Quiet! Straight Power 12 Platinum Rated 1500W Full Modular Power Supply Monitor LG Electronics Ultra HD 27¨ Wide LED IPS - 60Hz / 5ms with AMD FreeSync - HDR Ready Αυτά βγήκαν βάσει του budget, που κατάλαβα ότι δεν μπορεί να καλύψει non consumer grade επιλογές συνδυαστικά και από τον εξτρα περιορισμό ότι μάλλον θα πρέπει να γίνει συνολική αγορά από μία εταιρεία (ίσως msystems αντί για πλαίσιο). Κάθε κριτική/πρόταση ευπρόσδεκτη!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα