Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η SMIC αντιμετωπίζει χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής καθώς κατασκευάζει chip των 5 nm για τα κινητά της Huawei

H Κίνα αναμένεται να είναι σε θέση να κατασκευάσει προηγμένους επεξεργαστές για κινητά τηλέφωνα ακόμη και μέσα στο 2024, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών από τους Κινέζους.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chip στη χώρα, η SMIC, έχει ετοιμάσει νέες γραμμές παραγωγής ημιαγωγών στο Σανγκάη, σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να έχουν εικόνα των εξελίξεων, προκειμένου να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή chip σχεδιασμένων από τον κινεζικό κολοσσό Huawei.

To σχέδιο αυτό στηρίζει τα σχέδια του Πεκίνου για την επίτευξη αυτάρκειας σε chip, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε στην αυστηροποίηση των περιορισμών στις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής προηγμένων ημιαγωγών, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας. Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ολλανδία και την Ιαπωνία προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε εργαλεία που απαιτούνται για την παραγωγή προηγμένων chip, όπως για παράδειγμα μηχανήματα τα οποία κατασκευάζει η ολλανδική ASML.

Σύμφωνα με δύο άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα σχέδια αυτά, η SMIC σκοπεύει να αξιοποιήσει τα υφιστάμενα αποθέματα αμερικανικού και ολλανδικού εξοπλισμού προκειμένου να κατασκευάζει μικρότερου μεγέθους chip, της κατηγορίας των 5 νανομέτρων. Η γραμμή παραγωγής θα εστιάσει στα Kirin, τα οποία έχει σχεδιάσει η HiSilicon, υποδιεύθυνση της Huawei, και προορίζονται για τις νέες εκδόσεις των ναυαρχίδων της εταιρίας.

Παρότι τα chip των 5 nm παραμένουν μία γενιά πίσω από την τρέχουσα τεχνολογία αιχμής, στα 3 nm, η εξέλιξη αυτή θα επέτρεπε στην κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών να σημειώσει σταδιακή πρόοδο, παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. 

Η Huawei κατόρθωσε να εκπλήξει την αγορά και τους αναλυτές με τις προόδους που έχει σημειώσει, όταν παρουσίασε το Mate 60 Pro τον περασμένο Αύγουστο, εφοδιασμένο με επεξεργαστή των 7 nm. Το μοντέλο αυτό συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα κατά σχεδόν 50% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Canalys, καθώς σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο καταναλωτικό κοινό.

Κι ενώ η εξέλιξη αυτή κρίνεται ήδη αρκετά σημαντική για τον τομέα των κινητών, ο πλέον ισχυρός επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης που έχει παρουσιάσει η Huawei, ο Ascend 920, θα παράγεται επίσης στα 5 nm από τη SMIC, μειώνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ των εναλλακτικών AI chip που διαθέτει η Κίνα και των περιζήτητων προτάσεων που διαθέτει στην αγορά η Nvidia. 

Την ίδια ώρα το chip με την επωνυμία Ascend 910b στα 7 nm θεωρείται από αναλυτές και παράγοντες της αγοράς ως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες εναλλακτικές στις προτάσεις της Nvidia.

H απόφαση για δημιουργία πιο προηγμένων chip, όμως, συνοδεύεται και από ανάλογο κόστος. Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ανέφεραν ότι η SMIC αναγκάστηκε να χρεώνει 40 έωε 50 τοις εκατό περισσότερο για προϊόντα που βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής των 5 και 7 νανομέτρων, σε σχέση με τα προϊόντα ίδιας κατηγορίας που προσφέρει η ταϊβανέζικη TSMC.

Επιπλέον, η απόδοση των γραμμών παραγωγής της SMIC -δηλαδή εκείνα τα προϊόντα που κρίνονται αρκετά ποιοτικά ώστε να διοχετευθούν σε πελάτες- είναι μικρότερη από το ένα τρίτο της TSΜC.

Οι γραμμές παραγωγής των 7 και 5 νανομέτρων αποτελούνται από αμερικανικής κατασκευής μηχανήματα τα οποία είχε εξασφαλίσει η SMIC πριν την επιβολή των περιορισμών, ενώ στις εγκαταστάσεις της περιλαμβάνονται και μηχανές λιθογραφίας της ASML που στάλθηκαν στην Κίνα πέρυσι.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε πρόσφατα την άδεια εξαγωγής για ορισμένα από τα πλέον προηγμένα μηχανήματα που παράγονται στη χώρα, απόφαση που δεν επιτρέπει στην ASML να πουλάει στην Κίνα.

Δεδομένων των εξελίξεων, καθίσταται σαφές ότι το μέλλον της βιομηχανίας παραγωγής chip και κατ' επέκταση της τεχνολογικής εξέλιξης που θα σημειώσει η Κίνα κατά τα επόμενα χρόνια εξαρτάται από αυτές τις γραμμές παραγωγής που έχει δημιουργήσει η SMIC.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Thanks 1
  • Απαντ. 70
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Επιτευγμα μεν, αλλα με τι κοστος και τι αξιοπιστια θα παραγονται τα τσιπακια 5nm, οταν ηδη η TSMC παραγει αξιοπιστα τσιπακια 3nm;

Οι περιορισμοι δεν θα σταματησουν την Κινα, απλως θα της κανουν το εργο πολυ πιο δυσκολο (ισως και ασυμφορο).

  • Like 2
Δημοσ.

η αστεια δυση θα κανει τα παντα μεχρι να αποτελει μια ωραια ανάμνηση , ας συνεχίσει να παριστανει το γιουσουφακι των γιανκιδων και ολα μια χαρα θα πανε , πιστεψτε με .

  • Like 23
  • Thanks 1
  • Confused 2
Δημοσ.
Μόλις τώρα, dikasths είπε

Ξέρουμε πού τη γράφουν οι κινέζοι τη Δύση. Και όλο τον κόσμο γενικότερα.

Ναι αλλά τους καμπόσους τους κάνουν με τεχνολογία της Δύσης, τίποτα από αυτά δεν είναι δικό τους…

  • Like 10
  • Thanks 2
  • Confused 3
Δημοσ.

Σταματιεται ρε ετσι η Κινα?

Κοιτάτε το παρακάτω συγκριτικό που τυχαία έβλεπα τωρα ,τι εκανε στην παραγωγή αυτοκίνητων (ξερω ,ασχετο, αλλα οτι και να κοιτάξεις την ιδια εικόνα βλέπεις, το ιδιο θα συμβεί στους επεξεργαστές). Μιλαμε απο ανύπαρκτη, εχει κανει χούντα και περίμενε σε 5 χρόνια να δεις τι θα γινει. Ειναι ακομα στην αρχη.

 

  • Like 5
  • Thanks 2
Δημοσ.

Όλα αυτά είναι παιχνίδι με τον χρόνο. Τι θα πεί κοστίζει 40-50% πιο πολύ από την TSMC? του χρόνου θα έχει γίνει 20% και τον μεθεπόμενο -20%.... 

Επίσης η κινεζική εταιρία έχει από πίσω της, απεριόριστη χρηματοδότηση να προχωρήσει, αφού είναι θεμα πολιτικής απόφασης να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή ΚΑΙ υπάρχουν και πελάτες, όπως η huawei.... και εκατοντάδες άλλες εταιρίες, έτοιμες να αγοράσουν προιόντα.

Τεχνολογικά, πόσο πίσω είναι οι Κινέζοι? πλάκα κάνουμε? από τη μιά έχει τη παραγωγή (που ειναι πολύ σημαντικό για να συνεχίσεις να γίνεσαι καλύτερος, η σχεδίαση μόνο δεν αρκεί), και από την άλλη έχει εκατομμύρια επιστήμονες σε όλα τα πανεπιστήμια και εταιρίες ανα το κόσμο....

Και στην τελική, δεν χρειάζονται όλες οι εφαρμογές τα 3nm, μια χαρά ανταγωνιστικά προιόντα μπορεί να φιάξει κανείς με τα 5, τα 7 και ακόμα παραπάνω.

  • Like 14
  • Thanks 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 minutes ago, dikasths said:

Ξέρουμε πού τη γράφουν οι κινέζοι τη Δύση. Και όλο τον κόσμο γενικότερα.

Σωστα. Για αυτο με το πρωτο lockdown πτωχευσαν εργοστασια, εμεινε κοσμος ανεργος.

Βηχει η δυση, αρρωσταινει η Κινα.

Επεξ/σία από Hetfield
  • Like 4
  • Confused 1
Δημοσ.

Εννοείται ότι παράγει η Κίνα και αγοράζουν όλοι οι άλλοι, έτσι μαζευει χρήμα..... Βλέπετε όμως ότι όλο αυτό γινεται συντεταγμένα, δεν λειτουργούν ως "φασονατζίδες", μπορεί έτσι να ξεκίνησαν, γιατί πως αλλιώς θα γινόταν, αλλά από εκεί και πέρα προσπαθούν να βελτιωθούν (όπως ακριβώς έκαναν οι Ιαπωνέζοι και οι Κορεάτες αργότερα). Μιλάμε όμως για τεράστιο μέγεθος, μια "μικρή" εταιρία για τα δεδομένα της Κίνας, είναι θηριώδεις για τα δεδομένα της δύσης, μια αυτοκινητοβιομηχανία που παράγει αυτοκίνητα για την εγχώρια αγορά, θα μεγαλώσει, θα λύσει προβλήματα και μέχρι να αποφασίσει να βγεί εκτός συνόρων θα είναι ήδη στο top5 της παγκόσμιας παραγωγής... πράγμα που δεν είχαν οι Ιαπωνέζοι και οι Κορεάτες. Ο μονος τρόπος να φρενάρουν είναι να αρχίσουν να γίνονται πιο ακριβοί, αλλά γι αυτό φροντίζει το κράτος, μη ξεχνάμε ότι η οικονομία τους δεν λειτουργεί ελεύθερα, αλλά μοχλεύεται. Επίσης λόγω της κεντρικής εξουσίας που τα ελέγχει όλα, εξαπλώνονται σε όλους τους τομείς, συντεταγμένα,  για την υποστήριξη της παραγωγής, πρώτες ύλες, διακίνηση, ερευνα, παραγωγή, διάθεση....

  • Like 8
  • Thanks 1
Δημοσ.

Κατά τα άλλα "ελεύθερο εμπόριο"... Δε νικάς την αγορά με αυτούς τους λεονταρίστικους περιορισμούς και silly red tape κυρ Τζο...

Ανοίξατε τα πόδια στους κινέζους πριν ~30 χρόνια, αφήσατε (ή και βάλατε) τους συνδικάλες να κλείσουν σχεδόν όλα τα εργοστάσια στη Δύση και τα χαρίσατε τους κινέζους που ήδη μας γλεντάνε.

Αν πχ σταματήσουν οι κινέζοι να στέλνουν φτηνα προιόντα στη Δύση, όχι bluetooth gadget δε θα έχουμε, ούτε καλώδιο να φορτίσουμε τα κινητά μας, ούτε ανταλακτικά για τα αυτοκίνητα μας.... 

Η πικρή αλήθεια είναι ότι σχεδόν ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ πια, μόνο εμείς τους χρειαζόμαστε... 

  • Like 10
  • Thanks 1
Δημοσ.
54 λεπτά πριν, oldnew είπε

Σταματιεται ρε ετσι η Κινα?

Κοιτάτε το παρακάτω συγκριτικό που τυχαία έβλεπα τωρα ,τι εκανε στην παραγωγή αυτοκίνητων (ξερω ,ασχετο, αλλα οτι και να κοιτάξεις την ιδια εικόνα βλέπεις, το ιδιο θα συμβεί στους επεξεργαστές). Μιλαμε απο ανύπαρκτη, εχει κανει χούντα και περίμενε σε 5 χρόνια να δεις τι θα γινει. Ειναι ακομα στην αρχη.

Αρκετά από αυτά είναι από εργοστάσια ευρωπαίων στην Κίνα ή συνεργασίες με τοπικούς κατασκευαστές. Μπόνους χιντ, τα Τέσλα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι από την σινική γραμμή παραγωγής.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 minutes ago, G.TH. said:

Αρκετά από αυτά είναι από εργοστάσια ευρωπαίων στην Κίνα ή συνεργασίες με τοπικούς κατασκευαστές. Μπόνους χιντ, τα Τέσλα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι από την σινική γραμμή παραγωγής.

Καμία αντίρρηση . Και?

:)

Πλεον θα βλεπεις ολο και περισσότερο το αντίστροφο.  Εργοστάσια της δυσης να ανοικουν σε Κινέζους . Ηδη ενα σωρο εξαγορές δεν έχουν γίνει για πολιτικούς λόγους. Μπαίνει η Αμερική και πιέζει να πωληθούν οπουδήποτε αλλού πλην Κινας. Αλλα ποσο θα αντέξει αυτο στον Καπιταλισμο, θα δουμε.

46 minutes ago, Hetfield said:

Σωστα. Για αυτο με το πρωτο lockdown πτωχευσαν εργοστασια, εμεινε κοσμος ανεργος.

Βηχει η δυση, αρρωσταινει η Κινα.

Το αντίστροφο συμβαίνει πολυ περισσότερο.  Η Κινα είναι ποιο αυτόνομη απο καθε χωρα. Και οι κυρώσεις θα την κάνουν ακομα ποιο αυτόνομη. Γενικά οι κυρώσεις ειναι στενομυαλες. Για την Κινα δουλεύουν κάπως σαν "επένδυση ". Φρεναρουν την ανάπτυξη της, γιατι δεν εχει ενα προϊόν,  πχ επεξεργαστές.  Αναγκάζεται λοιπον να επενδύσει και να φτιάξει μονη της. Οταν τα καταφέρνει,  η ανάπτυξη τότε επιταχύνεται και καλύπτει το διάστημα που είχε παγωσει. Τοτε η Αμερική αποκτα ανταγωνιστή ακομα και εκει που δεν είχε , και δεν θα ειχε αν δεν ειχε κανει κυρώσεις εξαρχής. Παράδειγματα: υπερυπολογιστες ,αυτοκίνητα κλπ.

Δεν ειμαι Κινεζοφιλος, αλλά τα δεδομένα πρέπει να τα αναγνωρίζουμε.

Επεξ/σία από oldnew
  • Like 4
Δημοσ.
1 hour ago, AtiX said:

Ναι αλλά τους καμπόσους τους κάνουν με τεχνολογία της Δύσης, τίποτα από αυτά δεν είναι δικό τους…

Ναι αλλά και η δύση την έχει δει κάπως επειδή έχει στείλει τα εργοστάσια της στην Κίνα (και όχι μόνο) για να παράγουν τα "κορόιδα'" τζάμπα και να πουλάμε μούρη εμείς.

Αν είναι μάγκες ας κλείσουν όλα τα εργοστάσια εκεί και να τα ανοίξουν στις χώρες τους να δούμε τότε τι θα παράγουν, σε τι τιμές και ποιος θα τα αγοράζει. Αλλά όχι, τους θέλουμε λαλάκες, να δουλεύουν για 1€ αλλά να μη σηκώσουν κεφάλι. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 minute ago, Bitbit said:

Ναι αλλά και η δύση την έχει δει κάπως επειδή έχει στείλει τα εργοστάσια της στην Κίνα (και όχι μόνο) για να παράγουν τα "κορόιδα'" τζάμπα και να πουλάμε μούρη εμείς.

Αν είναι μάγκες ας κλείσουν όλα τα εργοστάσια εκεί και να τα ανοίξουν στις χώρες τους να δούμε τότε τι θα παράγουν, σε τι τιμές και ποιος θα τα αγοράζει. Αλλά όχι, τους θέλουμε λαλάκες, να δουλεύουν για 1€ αλλά να μη σηκώσουν κεφάλι. 

Πλέον ουτε αυτοι παραγουν για 1ε. Και να εχει πεσει κάπως ο ρυθμος ανάπτυξη της Κινας ,και θα πεσει περισσότερο στο μέλλον είναι γιατί εχει πάψει να είναι χώρα με φτηνα εργατικά χέρια πλεον.

Σχεδόν καμια δυτική χωρα δεν ανοίγει εργοστάσια στην Κινα πλεον με σκοπό να πουλάει στη δυση. Πανε Ινδια , Βιετνάμ,  Ινδονησία κλπ.

  • Like 2
Δημοσ.
1 minute ago, oldnew said:

Πλέον ουτε αυτοι παραγουν για 1ε. Και να εχει πεσει κάπως ο ρυθμος ανάπτυξη της Κινας ,και θα πεσει περισσότερο στο μέλλον είναι γιατί εχει πάψει να είναι χώρα με φτηνα εργατικά χέρια πλεον.

Σχεδόν καμια δυτική χωρα δεν ανοίγει εργοστάσια στην Κινα πλεον με σκοπό να πουλάει στη δυση. Πανε Ινδια , Βιετνάμ,  Ινδονησία κλπ.

Καλά ναι αλλά το έπιασες το point. Θέλουν τζάμπα εργατικό προσωπικό αλλά να μη σηκώνουν κεφάλι. Αναμενόμενο ήταν να μην είναι για πάντα φθηνή χώρα. Και στις επόμενες χώρες που θα πάνε πχ Μπαγκλαντές κι εκεί μετά από κάποιο διάστημα θα πάψουν να είναι φθηνοί

Ποιος ξέρει στο μέλλον μπορεί να έχουμε περιορισμούς σε εταιρίες απο... το Μπαγκλαντές. Τότε θα είναι αυτοί που θα κατηγορηθούν για κατασκοπεία.

Τι τραβάει και η δύση στον αγώνα για τζάμπα προϊόντα..

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...