filipN Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Στις 9/2/2024 στις 8:30 ΜΜ, Sovjohn είπε Καλησπέρα, Μιας και βλέπω αρκετούς γνώστες σε θέματα ενέργειας, θέρμανσης/ψύξης κτλ θα ήθελα να μαζέψω μερικές γνώμες: Μετακόμισα από το καλοκαίρι σε μία ισόγεια μονοκατοικία 120 τ.μ. σε καλή κατάσταση μεν, αλλά χτισμένη σίγουρα αρχικά την δεκαετία του 60-70 δε. Έχει κουφώματα αλουμινίου και διπλά τζάμια στα δωμάτια, παλιά κουφώματα με χυτό σίδερο σε κουζίνα και μπάνιο, εξώπορτα παλαιού τύπου σιδερένια με ανοιγόμενο τζάμι, κτλ. Όλα καλά το καλοκαίρι, με τα κλιματιστικά που υπήρχαν ήδη και κάποια που βάλαμε εμείς ήταν μια χαρά. Το φθινόπωρο όμως ανακάλυψα, όταν έφερα τεχνικό να κάνει συντήρηση του λέβητα πετρελαίου, ότι ο λέβητας είναι απ' αυτούς τους "αθάνατους" ηλικίας κάποιων πολλών δεκαετιών, και όπως μου είπε ο ίδιος ο τεχνικός, είναι καλός μεν, αλλά πιο μεγάλος απ' όσο χρειάζομαι για 1 σπίτι και "ρουφάει αχόρταγα" πετρέλαιο. Βάσει προδιαγραφών καταναλώνει περίπου 4 λίτρα/ώρα και πρέπει αν δεν κάνω λάθος να γράφει ότι είναι 40.000 θερμίδων. Τα καλοριφέρ που έχει το σπίτι είναι μεν κάμποσα, αλλά είναι οι κλασσικές "φέτες" που είχαν τα σπίτια την δεκαετία 60-70 και θα τα χαρακτηρίσω επαρκή. Έβαλα έναν ηλεκτρονικό θερμοστάτη με προγραμματισμό, όμως παρ' όλα αυτά επειδή ο λέβητας δεν είναι οικονομικός στην κατανάλωση, έκαψε τον Δεκέμβριο (που δεν είχε κρύο) 500 λίτρα με καταγεγραμμένες 120 ώρες λειτουργίας από το θερμοστάτη και τον Ιανουάριο με λίγο πιο έμπιστο προμηθευτή πετρελαίου και καλύτερο προγραμματισμό, άλλα 500 λίτρα με καταγεγραμμένες ώρες κάπου 140-150 μέχρι να τελειώσουν. Μάλλον η δεύτερη μάρκα πετρελαίου είχε και λίγο καλύτερη απόδοση/ποιότητα/έκλεβε λιγότερο, δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα φανταστεί ότι μπορεί να χρειάζονται τόσα λίτρα για θέρμανση ενός μήνα ενός σπιτιού, το μηνιαίο κόστος είναι σαφώς υψηλό καθώς προσεγγίζει τα 650-700 Ε με τις υφιστάμενες τιμές πετρελαίου. Το ερώτημα τώρα είναι, τι να κάνω για αυτό, τουλάχιστον μήπως βρω κάποια λύση για τον επόμενο χειμώνα. Καθώς είμαι ενοικιαστής, σίγουρα πρέπει να το συζητήσω με τον ιδιοκτήτη, αλλά δεν ξέρω και τι να συζητήσω ακριβώς... Η περιοχή έχει δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά βλέπω ότι έχουν περιοριστεί/εξαλειφθεί οι επιδοτήσεις για να αλλάξει ο λέβητας σε ΦΑ. Βέβαια δεν ξέρω αν θα προκύψει κάποια νέα επιδότηση για κάτι τέτοιο. Λογικά ο καυστήρας αν αλλάξει σε π.χ. κάποιον μικρό σύγχρονο ΦΑ και ταυτόχρονα αν αλλάξουν τα σώματα σε πιο σύγχρονα και δεν είναι φέτες, θα πετύχαινα σοβαρή μείωση του ετήσιου κόστους θέρμανσης, έτσι δεν είναι; Δεν βάζω στην εξίσωση να ενισχυθεί η θερμομόνωση στους τοίχους κτλ (μόνο η ταράτσα πρέπει να έχει μόνωση) γιατί παραξεφεύγει το πράγμα, αλλά επειδή δεν μου έχει ξανατύχει να εξαρτάται η κύρια θέρμανση μου από "λαίμαργο" λέβητα είπα να δω αν το έχει αντιμετωπίσει κανείς και τι έκανε γι' αυτό. Κάθε άποψη/γνώμη ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ - Το πρώτο που έπρεπε να πεις απαρχής είναι πόσες φορές την ημέρα λειτουργεί ο καυστήρας και πόσες συνεχόμενες ώρες κάθε φορά που ενεργοποιείται. Επίσης ποια είναι η θερμοκρασία του χώρου πριν τη λειτουργία του καλοριφέρ και ποια η ζητούμενη θερμοκρασία στον ηλεκτρονικό θερμοστάτη. Όλα τα παλιά συστήματα κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να είναι πολύ περισσότερο αποδοτικά από ότι ήταν πριν 20-30 χρόνια. Αυτά τα περί άλλης ποιότητας πετρελαίου και έμπιστου προμηθευτή δεν θα σε βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος. - Γενικά όμως με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου η θέρμανση με τα κλιματιστικά είναι μάλλον μονόδρομος. Τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο συμφέρει να χρησιμοποιούνται μόνο ως συμπληρωματική θέρμανση σε συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες (πολύ κρύο) και για μερικές ώρες κάθε μέρα, αφού προηγουμένως γίνουν επεμβάσεις που θα μειώσουν αισθητά την κατανάλωση του καυσίμου. Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2024 από filipN
hp8 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Στις 9/2/2024 στις 8:30 ΜΜ, Sovjohn είπε θα ήθελα να μαζέψω μερικές γνώμες: ο λέβητας μπορεί να είναι 40.000 θερμίδες αλλά ο καυστήρας είναι σίγουρο ότι μπορεί να δώσει τις μισές με αλλαγή μπεκ και ανάλογες ρυθμίσεις Άρα και μείωση της κατανάλωσης Τα ΑΚΑΝ σώματα για μένα είναι καλύτερα απο τα πάνελ Ενδεχομένως να χρειάζεται καθαρισμός δικτύου Οι θερμίδες που έβγαλε το εργαλείο πιθανόν να είναι λίγες για 120 τμ και ισόγειο ελεύθερο από παντού Σίγουρα τα παλιά σιδερένια πορτοπαραθυρα θέλουν αλλαγή Δώσε στοιχεία λέβητα και καυστήρα Ει ναι σίγουρο ότι θα γράφει από έως απόδοση Οι Στροβιλιστές καυσαερίων - Επιβραδυντές είναι στη θέση τους ? Έχει γίνει καθαρισμός - συντήρηση λέβητα ?Είσαι γύρω στους 160-180 C στα καυσαέρια ? Οι σωλήνες προσαγωγής και επιστροφής μέχρι να μπουν στο σπίτι είναι μονωμένες η ζεσταίνεις την ατμόσφαιρα ? κλπ,κλπ Για να καις 4 λίτρα πετρέλαιο την ώρα πρέπει να έχεις μπεκ Νο 1 Εχω 40.000 θερμίδες λέβητα με μπεκ Νο 1 αλλά καλύπτει 170 τμ + μποιλερ Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2024 από hp8 4
andreas1gr Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Με 150 ώρες τον μήνα, χωρίς θερμομόνωση είσαι μια χαρά... Τι περίμενες;
filipN Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, andreas1gr είπε Με 150 ώρες τον μήνα, χωρίς θερμομόνωση είσαι μια χαρά... Τι περίμενες; Όχι, δεν είναι «μια χαρά»! Κατανάλωση 4 lit/h είναι υπερβολική με τα σημερινά δεδομένα. Χρειάζεται να δοθεί προσοχή σε όλα όσα λέει παραπάνω ο hp8 και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και εργασίες. Spoiler Εννοείται πως θα πρέπει να υπάρξει και μια ορθολογική χρήση όλων των θερμαντικών μέσων στο σπίτι. - Να χρησιμοποιούνται και τα κλιματιστικά ως συμπληρωματική θέρμανση, ώστε όταν ενεργοποιείται το σύστημα Κεντρικής Θέρμανσης να μην χρειάζεται να φέρει το σπίτι σε μια θερμοκρασία 21 ℃, όταν οι εσωτερικοί τοίχοι έχουν 12 και ο χώρος 14-15 ℃. - Και να μην λειτουργεί η κεντρική θέρμανση διακοπτόμενα και για μικρό χρονικό διάστημα, πχ 1-2 ώρες κάθε φορά και 2-3 φορές τη μέρα. Επεξ/σία 11 Φεβρουαρίου 2024 από filipN
Sovjohn Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 2 hours ago, hp8 said: ο λέβητας μπορεί να είναι 40.000 θερμίδες αλλά ο καυστήρας είναι σίγουρο ότι μπορεί να δώσει τις μισές με αλλαγή μπεκ και ανάλογες ρυθμίσεις Άρα και μείωση της κατανάλωσης Τα ΑΚΑΝ σώματα για μένα είναι καλύτερα απο τα πάνελ Ενδεχομένως να χρειάζεται καθαρισμός δικτύου Οι θερμίδες που έβγαλε το εργαλείο πιθανόν να είναι λίγες για 120 τμ και ισόγειο ελεύθερο από παντού Σίγουρα τα παλιά σιδερένια πορτοπαραθυρα θέλουν αλλαγή Δώσε στοιχεία λέβητα και καυστήρα Ει ναι σίγουρο ότι θα γράφει από έως απόδοση Οι Στροβιλιστές καυσαερίων - Επιβραδυντές είναι στη θέση τους ? Έχει γίνει καθαρισμός - συντήρηση λέβητα ?Είσαι γύρω στους 160-180 C στα καυσαέρια ? Οι σωλήνες προσαγωγής και επιστροφής μέχρι να μπουν στο σπίτι είναι μονωμένες η ζεσταίνεις την ατμόσφαιρα ? κλπ,κλπ Για να καις 4 λίτρα πετρέλαιο την ώρα πρέπει να έχεις μπεκ Νο 1 Εχω 40.000 θερμίδες λέβητα με μπεκ Νο 1 αλλά καλύπτει 170 τμ + μποιλερ Ναι, έχει γίνει καθαρισμός και συντήρηση (τότε άλλωστε εμαθα ότι καίει 4 λίτρα ανά πλήρη ώρα λειτουργίας το σύστημα), είναι εντάξει τα καυσαέρια και οτιδήποτε άλλο. Γενικά δεν έπιασα συζήτηση περί μπεκ κτλ με τον συντηρητή - μου έλεγε ότι με ένα σύγχρονο σύστημα συμπύκνωσης θα είχα δραματικά μικρότερη κατανάλωση κτλπ. Το πιθανότερο που θα κάνω είναι να ζητήσω προσφορές για να πάμε σε σύνδεση με φυσικό αέριο, γιατί όντως το κοίταξα ήδη και ο αυτόνομος επιτοιχιος λέβητας/καυστήρας ξεκινάει από 1000κατι Ε. Και βλεπουμε!
liakjim Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Αγαπητέ @Sovjohn , ως ενοικιαστής που είσαι, θα σου πρότεινα ότι μιας και τα κλιματιστικά σου ειδικά το 24άρι είναι σύγχρονα κλιματιστικά (τα 9άρια θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα αλλά δεν πειράζει) να παίζεις θέρμανση μόνο με αυτά. Υπόψιν ότι στα κλιματιστικά inverter η σωστή λειτουργία είναι 24/7 οπότε βάλτα στη θερμοκρασία που θέλεις πχ 22 - 23 και σε 48 ώρες συνεχούς λειτουργίας που θα έχει ισορροπήσει το σπίτι στην τελική του θερμοκρασία, δεν θα καταλαβαίνεις αν έχεις καλοριφέρ ή κλιματισμό. 1
Haldol Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 44 minutes ago, liakjim said: Αγαπητέ @Sovjohn , ως ενοικιαστής που είσαι, θα σου πρότεινα ότι μιας και τα κλιματιστικά σου ειδικά το 24άρι είναι σύγχρονα κλιματιστικά (τα 9άρια θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα αλλά δεν πειράζει) να παίζεις θέρμανση μόνο με αυτά. Υπόψιν ότι στα κλιματιστικά inverter η σωστή λειτουργία είναι 24/7 οπότε βάλτα στη θερμοκρασία που θέλεις πχ 22 - 23 και σε 48 ώρες συνεχούς λειτουργίας που θα έχει ισορροπήσει το σπίτι στην τελική του θερμοκρασία, δεν θα καταλαβαίνεις αν έχεις καλοριφέρ ή κλιματισμό. Είπε «δε θέλει» (χωρίς λόγο, έτσι σκέτο - νέτο), οπότε δεν έχει νόημα να το παλεύουμε. Γι' αυτό δε ξαναπάντησα πριν. Μάλλον είναι της σχολής ότι οι 3-4 ώρες καλοριφέρ και την υπόλοιπη μέρα ψύχρα, είναι «καλύτερη ποιότητα θέρμανσης» σε σχέση με καλή και σταθερή θερμοκρασία όλο το 24-ωρο.
liakjim Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 6 λεπτά πριν, Haldol είπε Είπε «δε θέλει» (χωρίς λόγο, έτσι σκέτο - νέτο), οπότε δεν έχει νόημα να το παλεύουμε. Γι' αυτό δε ξαναπάντησα πριν. Μάλλον είναι της σχολής ότι οι 3-4 ώρες καλοριφέρ και την υπόλοιπη μέρα ψύχρα, είναι «καλύτερη ποιότητα θέρμανσης» σε σχέση με καλή και σταθερή θερμοκρασία όλο το 24-ωρο. Μπορεί να μη θέλει αλλά δεν είναι κακό να προταθεί. 1
Sovjohn Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Η θέρμανση με air-condition προσφέρει βελτίωση αλλά, για παράδειγμα, όταν όντως κάνει κρύο έξω, όταν είχαμε π.χ. 4-5 βαθμούς, δεν βοηθάνε τόσο τα AC - για τον ίδιο λόγο που δεν μπορούν να πάνε άκοπα τη θερμοκρασία ενός χώρου στους 21 C όταν έξω έχει 38 υπό σκιάν. Προφανώς αν έξω έχει 17C τους είναι εύκολακι να διατηρήσουν ένα χώρο στους 22C. Αν είχα καταλήξει στο να χρησιμοποιήσω AC, δεν θα είχα καμία απορία και...θα το έκανα. Το ερώτημα μου εδώ ήταν περισσότερο στο "τι πιθανές επιλογές έχω για να εκσυγχρονιστεί το σύστημα θέρμανσης" - όχι για να πάψω να έχω θέρμανση από καλοριφέρ. Το συμπέρασμα μου για τώρα, που έχω ακόμα τον φαγανό λέβητα από τον προηγούμενο αιώνα, είναι να ανεβάσω το % των κλιματιστικών και να μειώσω το % του πετρελαίου σε κάτι σαν 50-50% ώστε τα τελευταία 500λ που έβαλα να "φτουρησουν" για παραπάνω από 1 μήνα και να δρουν συμπληρωματικά. Και για την επόμενη σεζόν, θα δώσω έμφαση σε λύσεις με φυσικό αέριο μάλλον καθώς υπάρχει στην περιοχή - θεωρώ πιθανό ο ιδιοκτήτης να δεχτεί την αλλαγή και να τα βρούμε. Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις και ιδέες
liakjim Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 5 λεπτά πριν, Sovjohn είπε Η θέρμανση με air-condition προσφέρει βελτίωση αλλά, για παράδειγμα, όταν όντως κάνει κρύο έξω, όταν είχαμε π.χ. 4-5 βαθμούς, δεν βοηθάνε τόσο τα AC - για τον ίδιο λόγο που δεν μπορούν να πάνε άκοπα τη θερμοκρασία ενός χώρου στους 21 C όταν έξω έχει 38 υπό σκιάν. Προφανώς αν έξω έχει 17C τους είναι εύκολακι να διατηρήσουν ένα χώρο στους 22C. Αν είχα καταλήξει στο να χρησιμοποιήσω AC, δεν θα είχα καμία απορία και...θα το έκανα. Το ερώτημα μου εδώ ήταν περισσότερο στο "τι πιθανές επιλογές έχω για να εκσυγχρονιστεί το σύστημα θέρμανσης" - όχι για να πάψω να έχω θέρμανση από καλοριφέρ. Το συμπέρασμα μου για τώρα, που έχω ακόμα τον φαγανό λέβητα από τον προηγούμενο αιώνα, είναι να ανεβάσω το % των κλιματιστικών και να μειώσω το % του πετρελαίου σε κάτι σαν 50-50% ώστε τα τελευταία 500λ που έβαλα να "φτουρησουν" για παραπάνω από 1 μήνα και να δρουν συμπληρωματικά. Και για την επόμενη σεζόν, θα δώσω έμφαση σε λύσεις με φυσικό αέριο μάλλον καθώς υπάρχει στην περιοχή - θεωρώ πιθανό ο ιδιοκτήτης να δεχτεί την αλλαγή και να τα βρούμε. Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις και ιδέες Τα έχεις δουλέψει 24/7; Θερμοκρασίες 4-5 δεν προκαλούν κάποια ιδιαίτερη πτώση στην απόδοση των κλιματιστικών. Θέλεις 24/7 λειτουργία και εννοείται τα μηχανάκια να είναι καλοσυντηρημένα , καθαρά, με σωστή ποσότητα φρέοντος και με σωστή εγκατάσταση. 1
Haldol Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 11 Φεβρουαρίου 2024 4 hours ago, Sovjohn said: Η θέρμανση με air-condition προσφέρει βελτίωση αλλά, για παράδειγμα, όταν όντως κάνει κρύο έξω, όταν είχαμε π.χ. 4-5 βαθμούς, δεν βοηθάνε τόσο τα AC - για τον ίδιο λόγο που δεν μπορούν να πάνε άκοπα τη θερμοκρασία ενός χώρου στους 21 C όταν έξω έχει 38 υπό σκιάν. Προφανώς αν έξω έχει 17C τους είναι εύκολακι να διατηρήσουν ένα χώρο στους 22C. Φυσικά και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με 4-5 ºC (εκτός από τις περιπτώσεις που είπε ο @liakjim). Έχουν πρόβλημα με πολύ χαμηλότερες, που αν στο σημείο που μένεις το "όντως κρύο" είναι κοντά στους βαθμούς που είπες, μάλλον δε θα τις δεις ποτέ. Εκτός και αν τ' ανάβεις με λογική καλοριφέρ, δηλαδή 2 ώρες ανοιχτό, 5 κλειστό. Εκεί ναι, δε κάνουν τίποτα. Αλλά όπως είπαμε το air-condition δουλεύει 24/7. Δε κρίνουμε ένα ψάρι από την αν έχει την ικανότητα να πετά. Θεωρώ ότι αν συνήθως βλέπεις θερμοκρασίες κοντά στους 4-5 ºC που λες, μπορείς να καλύψεις το 85-90 % της θέρμανσής σου με τα air-condition. Φέτος προσωπικά δεν έχω ανάψει ούτε 1 ώρα καλοριφέρ. Δε χρειάστηκε ούτε τα βράδια που η εξωτερική θερμοκρασία έπεσε < 0ºC στις τελευταίες μέρες του Γενάρη. Με κράτησε με > 21ºC χωρίς πρόβλημα, απλά παίξανε μερικά defrost. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα