Sovjohn Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2024 Καλησπέρα, Μιας και βλέπω αρκετούς γνώστες σε θέματα ενέργειας, θέρμανσης/ψύξης κτλ θα ήθελα να μαζέψω μερικές γνώμες: Μετακόμισα από το καλοκαίρι σε μία ισόγεια μονοκατοικία 120 τ.μ. σε καλή κατάσταση μεν, αλλά χτισμένη σίγουρα αρχικά την δεκαετία του 60-70 δε. Έχει κουφώματα αλουμινίου και διπλά τζάμια στα δωμάτια, παλιά κουφώματα με χυτό σίδερο σε κουζίνα και μπάνιο, εξώπορτα παλαιού τύπου σιδερένια με ανοιγόμενο τζάμι, κτλ. Όλα καλά το καλοκαίρι, με τα κλιματιστικά που υπήρχαν ήδη και κάποια που βάλαμε εμείς ήταν μια χαρά. Το φθινόπωρο όμως ανακάλυψα, όταν έφερα τεχνικό να κάνει συντήρηση του λέβητα πετρελαίου, ότι ο λέβητας είναι απ' αυτούς τους "αθάνατους" ηλικίας κάποιων πολλών δεκαετιών, και όπως μου είπε ο ίδιος ο τεχνικός, είναι καλός μεν, αλλά πιο μεγάλος απ' όσο χρειάζομαι για 1 σπίτι και "ρουφάει αχόρταγα" πετρέλαιο. Βάσει προδιαγραφών καταναλώνει περίπου 4 λίτρα/ώρα και πρέπει αν δεν κάνω λάθος να γράφει ότι είναι 40.000 θερμίδων. Τα καλοριφέρ που έχει το σπίτι είναι μεν κάμποσα, αλλά είναι οι κλασσικές "φέτες" που είχαν τα σπίτια την δεκαετία 60-70 και θα τα χαρακτηρίσω επαρκή. Έβαλα έναν ηλεκτρονικό θερμοστάτη με προγραμματισμό, όμως παρ' όλα αυτά επειδή ο λέβητας δεν είναι οικονομικός στην κατανάλωση, έκαψε τον Δεκέμβριο (που δεν είχε κρύο) 500 λίτρα με καταγεγραμμένες 120 ώρες λειτουργίας από το θερμοστάτη και τον Ιανουάριο με λίγο πιο έμπιστο προμηθευτή πετρελαίου και καλύτερο προγραμματισμό, άλλα 500 λίτρα με καταγεγραμμένες ώρες κάπου 140-150 μέχρι να τελειώσουν. Μάλλον η δεύτερη μάρκα πετρελαίου είχε και λίγο καλύτερη απόδοση/ποιότητα/έκλεβε λιγότερο, δεν ξέρω. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα φανταστεί ότι μπορεί να χρειάζονται τόσα λίτρα για θέρμανση ενός μήνα ενός σπιτιού, το μηνιαίο κόστος είναι σαφώς υψηλό καθώς προσεγγίζει τα 650-700 Ε με τις υφιστάμενες τιμές πετρελαίου. Το ερώτημα τώρα είναι, τι να κάνω για αυτό, τουλάχιστον μήπως βρω κάποια λύση για τον επόμενο χειμώνα. Καθώς είμαι ενοικιαστής, σίγουρα πρέπει να το συζητήσω με τον ιδιοκτήτη, αλλά δεν ξέρω και τι να συζητήσω ακριβώς... Η περιοχή έχει δίκτυο φυσικού αερίου, αλλά βλέπω ότι έχουν περιοριστεί/εξαλειφθεί οι επιδοτήσεις για να αλλάξει ο λέβητας σε ΦΑ. Βέβαια δεν ξέρω αν θα προκύψει κάποια νέα επιδότηση για κάτι τέτοιο. Λογικά ο καυστήρας αν αλλάξει σε π.χ. κάποιον μικρό σύγχρονο ΦΑ και ταυτόχρονα αν αλλάξουν τα σώματα σε πιο σύγχρονα και δεν είναι φέτες, θα πετύχαινα σοβαρή μείωση του ετήσιου κόστους θέρμανσης, έτσι δεν είναι; Δεν βάζω στην εξίσωση να ενισχυθεί η θερμομόνωση στους τοίχους κτλ (μόνο η ταράτσα πρέπει να έχει μόνωση) γιατί παραξεφεύγει το πράγμα, αλλά επειδή δεν μου έχει ξανατύχει να εξαρτάται η κύρια θέρμανση μου από "λαίμαργο" λέβητα είπα να δω αν το έχει αντιμετωπίσει κανείς και τι έκανε γι' αυτό. Κάθε άποψη/γνώμη ευπρόσδεκτη. Ευχαριστώ
Maurikycli Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2024 Αν είσαι ενοικιαστής δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Κάνε ένα πέρασμα από το θέμα με τα κλιματιστικά να ενημερωθείς μήπως χρησιμοποιείσεις τα υπάρχοντα αιρκοντίσιον για θέρμανση
costas_ Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 500 λίτρα / μήνα ???? Δεν είμαστε καλά Πού είναι το σπίτι? Στην κορυφή του Ολύμπου ? Πάρε μια προσφορά για Ηλιοθερμία καθώς και μια για μονάδα φυσικού αερίου Επεξ/σία 9 Φεβρουαρίου 2024 από costas_
NikosKallithea Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2024 Τουλάχιστον άλλαξε την σιδεροπορτα με το ανοιγμένο τζαμι της 10ετιας του 60, εκτός της μόνωσης ειναι και θέμα ασφαλείας. Το σπιτι θελει ανακαίνιση εκ θεμελίων
NikosKallithea Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2024 7 λεπτά πριν, Maurikycli είπε Λ Είναι ενοικιαστής λέμε Σορρυ δεν το πρόσεξαν Τοτε τίποτα δεν μπορεί να πειράξει 1
MikhailBakurin Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Παλιέ γνώριμε συμφορίτη σοβτζον, τρέξε αυτό το εργαλείο υπολογισμού των απωλειών της οικίας σου, με όσο πιο ακριβείς πληροφορίες μπορείς, για να δούμε τι χρειάζεσαι, κατ' αρχάς, σε παροχή θερμίδων στο χώρο σου, ώστε να σε κατευθύνουμε αναλόγως. Αν δεν θες να δώσεις και ένα σκρινσοτ με όλες τις απαντήσεις σου, απολύτως σεβαστό, αλλά πες μας τουλάχιστον νομό - υψόμετρο - αν η δόμηση γύρω σου είναι πυκνή ή αραιή. Αν έχεις το χρόνο και τη δυνατότητα, ανέβασε φωτός από τα ταμπελάκια στο πλάι - κάτω μέρος των εσωτερικών μονάδων των κλιματιστικών σου. Με αυτό το σετ 2 κρίσιμων πληροφοριών, μπορούμε να σου δώσουμε (κατά προσέγγιση) πολύ αξιοπρεπείς κατευθύνσεις, αν όχι και απαντήσεις, σε αυτό που ζητάς. Σίγουρα καλύτερα από τα 400-500 ευρώ το μήνα, που για 120τ.μ., αν δεν είναι στη Φλώρινα, ή την ορεινή Αρκαδία, είναι πάρα πολλά.
Maurikycli Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Λ Από πού κι ως που παλιοί γνώριμοι; 🤓
Sovjohn Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Έτρεξα το εργαλείο και δίνει αυτά... Επίσης περί κλιματιστικων, υπήρχαν 2 παλαιότερα inverter (2007 περίπου) που δεν βλέπω η ετικέτα τους να γράφει κάτι αναλυτικό, είναι inverter 9000 σε ένα δωμάτιο & 24000 BTU στο σαλόνι. Τα 2 πιο πρόσφατα είναι 9000 BTU αυτής της μορφής:
Haldol Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Απλά μη ξαναδουλέψεις το καλοριφέρ και δούλευε μόνο τα air-cond. Problem solved. Το air-cond που δείχνεις είναι με R32, οπότε "αρκετά καινούριο". Με 650€ που χαλάς σε ρεύμα, με τα ίδια χρήματα στα air-cond θα 'χεις 28 βαθμούς μεσ' το σπίτι, 24/7. Αν ήταν δικό σου να το συζητούσαμε περισσότερο, αλλά από τη στιγμή που νοικιάζεις δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι άλλο. 1
Sovjohn Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Δεν θέλω θέρμανση με air-condition. Αν ήθελα, θα έπρεπε να αντικατασταθούν με ακριβά μοντέλα και τα 2 παλαιότερα, γιατί δε νομίζω ότι είναι πολύ αποδοτικά ενεργειακά, παρότι inverter. Υποθέτω, χωρίς να είμαι σίγουρος, ότι η πηγή του προβλήματος εντοπίζεται περισσότερο στον παλαιό λέβητα που σίγουρα είχε προδιαγραφές για 2 ή 3 σπίτια - την εποχή του 1970κατι δεν ήταν της μόδας οι αυτόνομοι και μικροί. Αλλά - να πάρω κάποια προσφορά για φυσικό αέριο ίσως; Θα μπορούσα να το συζήτησω με τον ιδιοκτήτη, αλλά θα έπρεπε να είχα μια προσφορά στα χέρια μου τουλάχιστον (και ακόμα καλύτερα αν υπήρχε περίπτωση να ενταχθεί σε κάποια επιδότηση κάτι τέτοιο) Επεξ/σία 10 Φεβρουαρίου 2024 από Sovjohn
MikhailBakurin Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 11 hours ago, Maurikycli said: Λ Από πού κι ως που παλιοί γνώριμοι; 🤓 Τον θυμάμαι από το adslgr χροοονια. Απλά εγώ έχω αλλάξει username χεχε. 2 hours ago, Sovjohn said: Έτρεξα το εργαλείο και δίνει αυτά... Επίσης περί κλιματιστικων, υπήρχαν 2 παλαιότερα inverter (2007 περίπου) που δεν βλέπω η ετικέτα τους να γράφει κάτι αναλυτικό, είναι inverter 9000 σε ένα δωμάτιο & 24000 BTU στο σαλόνι. Τα 2 πιο πρόσφατα είναι 9000 BTU αυτής της μορφής: Είσαι βέβαιος ότι δεν έχεις καμία μόνωση σε δάπεδο (πχ κάπου Παρκέ, έστω με 2-3εκ πριονίδι από κάτω), καθώς και ότι η οροφή σου είναι 3μ και όχι 2,70/2,80, όπως στα περισσότερα σπίτια; Σε κάθε περίπτωση, είσαι κάτω των 15κ θερμίδων, γιατί η συνήθης θερμοκρασία μέτρησης απωλειών είναι στο 19-20 και όχι στο 21 που έχεις (καλώς) βάλει εσύ. Ένας νέος λέβητας συμπύκνωσης θα σου κοστίσει συνολικά περί τα 2κ ευρώ, ρίχνοντας την κατανάλωσή σου πιθανόν αρκετά κάτω από το μισό. Αλλά, δεδομένου ότι είσαι νοικάρης, δεν ξέρω τι περιθώριο υπάρχει. Τα ερκον που δείχνεις, είναι αρκετά σύγχρονα, ως χαλδολ είπεν, αλλά θα μπορούσαν να είναι πολύ αποδοτικότερα. Βάσει πολύ πρόχειρων υπολογισμών, έχουν συντελεστή απόδοσης 3,5 - 4, κάτι που τα καθιστά ΤΡΟΜΕΡΑ αποδοτικότερα από τον τρέχοντα λέβητά σου, αλλά αρκετά λιγότερο αποδοτικά από συγχρονότερά τους (ένα απλό τοσίμπα ή ντάηκιν έχει 5,5+++ ανάλογα τις καιρικές συνθήκες). Αν βάλεις έναν σωστά διαστασιολογημένο και εγκατεστημένο λέβητα συμπύκνωσης πετρελαίου, πιθανότατα θα "πιάσεις" τις αποδόσεις των A/C που ήδη έχεις. Άρα, αν δεν έχεις κάποιο ανορθολογικό κόλλημα να θερμανθείς με πετρέλαιο ντε και καλά, λειτουργείς τα A/C 24/7 για (πολύ) οικονομικότερη λειτουργία (τα σετάρεις στο 21 και τα σβήνεις το Μάιο). Ο ελέφαντας στο δωμάτιο όμως, είναι το 24άρι σου. Αν μπορείς να βρεις οποιοδήποτε ταμπελάκι να βγάλεις φωτό, θα ήταν πολύ χρήσιμο. Άμα είναι ον/οφφ του 1998 και τραβάει 2-3 κιλοβατώρες στην καθισιά του, όλη η ανωτέρω συλλογιστική μου καταρρέει και πρέπει να εστιάσεις σε ένα καλό σύγχρονο 20άρι - 22άρι αντί των 2 άλλων σεναρίων που έχεις (να λειτουργείς Α/C χωρίς καμία άλλη αγορά-αλλαγή vs να δεις τι επιλογές έχεις για αλλαγή λέβητα).
kage Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Αλλάζουν τα μπεκ με μικρότερα στον καυστηρα.. Βάζεις ένα ατομικό καυστηρα λέβητα συμπηκνωσης (kiturami, baxi κτλ)με 1000ε είτε πετρελαιου είτε αεριου Τα 120 τ.μ. θέλουν γύρω στα 20 25χιλ θερμίδες
Sovjohn Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 7 hours ago, MikhailBakurin said: Ο ελέφαντας στο δωμάτιο όμως, είναι το 24άρι σου. Αν μπορείς να βρεις οποιοδήποτε ταμπελάκι να βγάλεις φωτό, θα ήταν πολύ χρήσιμο. Άμα είναι ον/οφφ του 1998 και τραβάει 2-3 κιλοβατώρες στην καθισιά του, όλη η ανωτέρω συλλογιστική μου καταρρέει και πρέπει να εστιάσεις σε ένα καλό σύγχρονο 20άρι - 22άρι αντί των 2 άλλων σεναρίων που έχεις (να λειτουργείς Α/C χωρίς καμία άλλη αγορά-αλλαγή vs να δεις τι επιλογές έχεις για αλλαγή λέβητα). Απ' ότι είδα αυτό το τέρας ναι μεν κάνει δουλειά, και είναι inverter, αλλά έχει και μια peak κατανάλωση 2,5 KWh (υποθέτω οπότε δεν λειτουργεί στο τέρμα πέφτει από τόσο). Γενικά δεν έχω θέμα να παίξω στο μέλλον με κάποια μείξη π.χ. περισσότερο AC και λιγότερο πετρέλαιο/ΦΑ άλλα μου φαίνεται ενδιαφέρον το ενδεχόμενο να μπορέσω να βάλω ΦΑ ας πούμε. Αν παίζει να βάλω μικρή μονάδα με κόστος χιλιάρικο και κάτι πιθανότατα να ψήσω τον ιδιοκτήτη κιόλας. Το τωρινό σύστημα με τόσο άπειρο πετρέλαιο που καίει είναι σα να μην το έχω (ναι, τα πληρώσαμε τώρα τα κοντά 2.000 Ε για 1.500λ που βάλαμε, αλλά δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο, είναι εντελώς ανούσιο, καλύτερα να πάμε οδικώς στη Β. Ελλάδα και να τα φάμε παϊδάκια literally!)
alejsalonica Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2024 Αν έχεις δίκτυο αερίου μην κοιτάς αλλού. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα