Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Super Moderators
Δημοσ.

Έμφαση δίνεται στην ασφάλεια των πολιτών, με την εισαγωγή στιβαρών, σύγχρονων μέτρων εντοπισμού προσπαθειών εξαπάτησης και την εξακρίβωση της ταυτότητα του αποδέκτη

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησε στην υιοθέτηση νέων κανόνων με σκοπό τη διασφάλιση της άμεσης εμφάνισης των μεταφερόμενων ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος κανονισμός στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι οι ιδιώτες πελάτες καθώς και οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, δεν θα αναγκάζονται να περιμένουν για να δουν τα χρήματά τους να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους, ενώ παράλληλα έμφαση δίνεται στην ασφάλεια των συναλλαγών. Οι τράπεζες και οι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων καλούνται να διασφαλίσουν ότι οι μεταφορές πραγματοποιούνται με οικονομικό κόστος και πιστώνονται άμεσα. Το σχετικό κείμενο, που έχει ήδη συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερώνει τους τρέχοντες κανόνες, όπως αυτοί ισχύουν στον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (ΕΧΠΕ).

H αυτόματη πίστωση λογαριασμού θα πρέπει να εκτελείται ανεξαρτήτως σε ποια ώρα της ημέρας δίδεται η εντολή και το ποσό πρέπει να φτάνει στο λογαριασμό του αποδέκτη εντός δέκα δευτερολέπτων. Αντίστοιχα, ο εντολέας θα πρέπει να ενημερώνεται εντός δέκα δευτερολέπτων για το κατά πόσο το ποσό που μετέφερε έχει καταστεί διαθέσιμο στον παραλήπτη.

Τα κράτη μέλη που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ θα εφαρμόσουν τους ίδιους κανόνες, στις περιπτώσεις όπου οι λογαριασμοί παρέχουν ήδη τη δυνατότητα τακτικών συναλλαγών σε ευρώ, μετά από μια μακρύτερη μεταβατική περίοδο. Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες σχετικά με την ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός δέκα δευτερολέπτων στην περίπτωση που εμπλέκονται τέτοιοι λογαριασμοί και η εντολή δίδεται εκτός ωραρίου τραπεζών, δεδομένων των πιθανών προβληματισμών σχετικά με την εξασφάλιση ρευστότητας σε ευρώ.

Προκειμένου να διασφαλιστούν οι συναλλαγές, οι πάροχοι των παραπάνω υπηρεσιών οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή στιβαρούς και σύγχρονους μηχανισμούς εντοπισμού τυχόν απόπειρας εξαπάτησης και αντίστοιχα μέτρα αποτροπής, προκειμένου να αποφύγουν τη μεταφορά ποσών σε λάθος λογαριασμούς, λόγω απάτης ή σφάλματος. Για το σκοπό αυτοί, οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται εντός της Ε.Ε. οφείλουν άμεσα, και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση σε χρεώσεις, να παράσχουν υπηρεσία επιβεβαίωσης της ταυτότητας του παραλήπτη.

 Ως επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλίδα, οι πάροχοι θα πρέπει να προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα ορισμού μέγιστου ποσού άμεσης μεταφοράς σε ευρώ, το οποίο θα μπορεί να τροποποιείται με απλό τρόπο πριν την επόμενη μεταφορά χρημάτων.

Εφόσον κάποιος πάροχος δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωση προστασίας από απάτες και αυτό οδηγήσει σε οικονομική ζημία, o πελάτης θα μπορεί να απαιτήσει αποζημίωση από τον πάροχο, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Οι πάροχοι που προσφέρουν την υπηρεσία αυτόματης μεταφοράς χρημάτων θα πρέπει επίσης να ελέγχουν κατά πόσο οι πελάτες τους υπόκεινται σε κυρώσεις ή άλλα περιοριστικά μέτρα σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

Οι χρεώσεις που θα εφαρμόζει ο πάροχος για τις συναλλαγές που αφορούν άμεση μεταφορά χρημάτων σε ευρώ δεν μπορεί να είναι υψηλότερες από ό,τι εκείνες που επιβάλλονται στις "μη άμεσες" μεταφορές χρημάτων σε ευρώ.

Η πρόταση υιοθετήθηκε με 599 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 35 αποχές. 

Οι νέοι κανόνες τίθενται σε εφαρμογή 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται εντός της ευρωζώνης θα έχουν περιθώριο 9 μηνών ώστε να είναι έτοιμοι να λάβουν εντολή άμεσης μεταφοράς χρημάτων σε ευρώ και 18 μήνες ώστε να είναι έτοιμοι να αποστείλουν αντίστοιχη εντολή. 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Να και μία αλλαγή που θα αλλάξει την καθημερινότητα μας προς το καλύτερο... Κάτι πρέπει να προβλεφθεί και για τις εξωφρενικές προμήθειες ωστόσο. 

  • Like 24
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, θέλαμε να στείλουμε χρήματα για κάτι που είχε μικρό περιθώριο πληρωμής από την στιγμή που μας ανακοινώθηκε και αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε επιπλέον χρήματα για να εμφανιστούν άμεσα. Δεν ήταν μεγάλο το επιπλέον ποσό (4 ευρώ) αλλά πως γίνεται με 4 ευρώ να πάει αμέσως ενώ με λιγότερα όχι; Τι ακριβώς πληρώσαμε και εμφανίστηκε κατευθείαν δεν κατάλαβα. Τι είναι καμία courier που πληρώνεις παραπάνω για να πάει με αεροπλάνο αντί για φορτηγό;

Τώρα θα μου πεις ποιος μας λέει ότι δεν θα αυξήσουν το κόστος αποστολής προς άλλες τράπεζες. Ε, ας βάλει το χέρι της η ΕΕ να είναι μηδέν το κόστος.

Για αποστολή μέσα παό την τράπεζα προς άλλη τράπεζα δεν πληρώνουμε κάτι, πληρώνουμε προμήθεια όταν στέλνουμε χρήματα σε άλλη τράπεζα, δηλαδή τι μας τιμωρούν; Να το κοιτάξουν και αυτό.

Επεξ/σία από Diavolos666
  • Like 4
Δημοσ.
43 λεπτά πριν, ramarg είπε

Να και μία αλλαγή που θα αλλάξει την καθημερινότητα μας προς το καλύτερο... Κάτι πρέπει να προβλεφθεί και για τις εξωφρενικές προμήθειες ωστόσο. 

Γράφει ότι θα πρέπει να είναι ίσες με τις χρεώσεις και για μη άμεσες μεταφορές, που μέχρι τώρα ήταν φθηνοτερες. Δεν ξέρω αν θα κάνουν τις φθηνότερες ακριβότερες ή το αντίθετο.

  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μεγαλύτερο τοκογλύφο από τις Ελληνικές τράπεζες δεν έχει βγάλει το ΣΥΜΠΑΝ.

Επεξ/σία από Volga
  • Like 22
  • Thanks 2
Δημοσ.
3 ώρες πριν, Snoob είπε

Οι χρεώσεις που θα εφαρμόζει ο πάροχος για τις συναλλαγές που αφορούν άμεση μεταφορά χρημάτων σε ευρώ δεν μπορεί να είναι υψηλότερες από ό,τι εκείνες που επιβάλλονται στις "μη άμεσες" μεταφορές χρημάτων σε ευρώ.

Οπότε, αρκεί μία τράπεζα να ορίσει μία πάγια χρέωση στις "μη άμεσες" μεταφορές χρημάτων (που πριν παρείχε δωρεάν), έτσι ώστε να μπορεί να χρεώσει και τις άμεσες μεταφορές χρημάτων και να πατσίσει το κόστος εναρμόνισης με τον νέο κανονισμό.

Ή ακόμα καλύτερα, να "κλειδώσει" γενικά τις εξερχόμενες μεταφορές χρημάτων από ένα λογαριασμό (άμεσες και μη-άμεσες) πίσω από ένα συνδρομητικό πακέτο τήρησης λογαριασμού.

Btw, το τελευταίο το ξεκίνησε ήδη η Eurobank, μεταφέροντας αυτόματα όλους τους λογαριασμούς πληρωμών στο πρόγραμμα My Blue Advantage με μηνιαία χρέωση 0.60€/μήνα, ξεκινώντας από 18/03/2024. Είναι θέμα χρόνου μέχρι να το εφαρμόσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
https://www.eurobank.gr/el/retail/proionta-upiresies/proionta/sunallages-pronomia/my-advantage-banking/programma-my-advantage-banking/my-blue

Άρα όχι μόνο δεν θα έχουνε κόστος από την ευθυγράμμιση με το νέο Ευρωπαϊκό κανονισμό οι τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά θα έχουν και κέρδος.

  • Like 4
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, Diavolos666 είπε

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, θέλαμε να στείλουμε χρήματα για κάτι που είχε μικρό περιθώριο πληρωμής από την στιγμή που μας ανακοινώθηκε και αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε επιπλέον χρήματα για να εμφανιστούν άμεσα. Δεν ήταν μεγάλο το επιπλέον ποσό (4 ευρώ) αλλά πως γίνεται με 4 ευρώ να πάει αμέσως ενώ με λιγότερα όχι; Τι ακριβώς πληρώσαμε και εμφανίοστηκε κατευεθείαν δεν κατάλαβα. Τι είναι καμία courier που πληρώνεις παραπάνω για να πάει με αεροπλάνο αντί για φορτηγό;

Σαφώς και όχι. Ξέρεις όμως εσύ κανέναν τοκογλύφο που να λειτουργεί διαφορετικά;

Δημοσ.

Γενικά πιστεύεται ότι αυτό εφαρμόζεται για καλό του πελάτη? Είτε καταθέτης είτε παραλήπτης? Απλώς βρήκαν άλλον ένα τρόπο

να βγάλουν περισσότερα λεφτά, αφού το λέει και το άρθρο...

Αναφορά σε κείμενο

Οι τράπεζες και οι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων καλούνται να διασφαλίσουν ότι οι μεταφορές πραγματοποιούνται με οικονομικό κόστος και πιστώνονται άμεσα

Οικονομικό κόστος = κόστος ευκαιρίας... για ποιόν όμως χαχαχαχα?

Εδώ χρεώνουν πλέον και το IRIS , εκεί θα κολλήσουν?

  • Like 4
Δημοσ.
1 ώρα πριν, bugsbunnie είπε

Γενικά πιστεύεται ότι αυτό εφαρμόζεται για καλό του πελάτη? Είτε καταθέτης είτε παραλήπτης? Απλώς βρήκαν άλλον ένα τρόπο

να βγάλουν περισσότερα λεφτά, αφού το λέει και το άρθρο...

Οικονομικό κόστος = κόστος ευκαιρίας... για ποιόν όμως χαχαχαχα?

Εδώ χρεώνουν πλέον και το IRIS , εκεί θα κολλήσουν?

Το επαγγελματικό IRIS χρεώνεται μόνο… όχι το απλό ιδιώτη .

  • Like 1
Δημοσ.

Εδώ ρε παιδιά αύξησαν τα επιτόκια  3,5% - 4% στα δάνεια λόγω euribor αλλά τα επιτόκια καταθέσεων όχι.

Καθε φορά που κρίνετε παράνομη μια χρέωση γίνεται αφού έχουν βρει την επόμενη.

Μην ξεχνάμε ότι χρηματοδοτήσαμε και τις άπατες τους ενώ κανένας δεν μπήκε φυλακή. Κάτι έρευνες που γίναν τις βλέπω κλασσικά για αρχείο….. 

Κατα τα αλλά τώρα που έχουν κερδοφορία δεν επιστρέφουν τπτ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις….

  • Like 6
Δημοσ.

χαζη ερωτηση : γιατι χρειαζεται να περασει απο το ευρωκυνοβουλιο μια τετοια αποφαση? χαζες ειναι οι τραπεζες και δεν το κανουν? καποιο λακο εχει η φαβα

Δημοσ.

Σιγά την εφεύρεση, με SEPA η μεταφορά πάντα άμεση ήταν στην ΕΕ.

Το θέμα είναι να κάνουν τις μεταφορές δωρεάν και ν' απαγορεύσουν τα fees στην τήρηση λογαριασμών από την στιγμή που πλέον το κράτος (και η κοινωνία γενικά) απαιτεί να έχεις λογαριασμό απλά για να υπάρχεις.

Όσο για τα έξοδα μεταφοράς, είναι κυριολεκτικά μηδέν για τις τράπεζες καθώς το μόνο που κάνουν είναι (πρακτικά) μια-δύο API κλήσεις.

Κάτι μου λέει ότι η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι πραγματικά πρέπει να γίνει και θ' αφήσει τις τράπεζες να κάνουν ότι και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που χρέωναν τα κέρατά τους για ένα MB ώστε να σε υποχρεώνουν να κάνεις χρήση των απλά ακριβών λεπτών ομιλίας και SMS.

Πλέον είδαμε ότι αυτό μόνο κακό έκανε και στην αγορά και στην κοιωνία και πλέον όλοι δίνουν λεπτά και SMS με το κιλό (επειδή το πραγματικό κόστος είναι μηδαμινό) αλλά ο κόσμος έχει πάει σε chat apps και VoIP.

  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...