Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάθε φορά που χτίζω ένα σύστημα, ή βοηθάω κάποιον άλλον να χτίσει ένα σύστημα, διαβάζω προσεκτικά τις προτάσεις και συμβουλές στα θέματα της ενότητας Νέα Συστήματα & Αναβαθμίσεις. Συνεπώς νομίζω έχει αξία να καταγράψω σε ποιες λύσεις κατέληξα για μια αναβάθμιση που στήνω αυτή την περίοδο, και με ποια λογική έκανα τις επιλογές μου - ίσως φανεί χρήσιμο σε κάποιους άλλους που έχουν παρόμοιες ανάγκες.

Φίλος αναβάθμισε πρόσφατα το σύστημα του, και έτσι κληρονόμησα μητρική και επεξεργαστή που για την εποχή τους (τέλος 2017) ήταν αρκετά δυνατός συνδυασμός. Ευκαιρία λοιπόν να αντικαταστήσω το δικό μου σύστημα δεκαετίας, που μια χαρά εξυπηρετεί δουλειές γραφείου και surfing, αλλά δεν μπορεί να σταθεί για πιο απαιτητικές εφαρμογές.

Η χρήση που κυρίως με ενδιαφέρει είναι επεξεργασία βίντεο. Όχι κάτι ιδιαίτερα βαρύ – 1080p για την ώρα - αλλά μια που χτίζεται νέο σύστημα σκοπός είναι να μπορεί να χειριστεί ανάλυση 2Κ. Όμως με την ευκαιρία της αναβάθμισης θα πραγματοποιήσω επιτέλους μια παλιά επιθυμία μου, να στήσω ένα αξιοπρεπές σύστημα για Flight Simulator (άλλα παιχνίδια δεν με ενδιαφέρει να παίζω, αν και υποπτεύομαι ότι ο γιός μου θα έχει άλλες ιδέες…)

Τι έχουμε ως δεδομένο:

  • Μητρική: Asus STRIX Z270-E GAMING ATX (1151 socket)
  • Επεξεργαστής: Intel Core i5-7600K (τετραπύρηνος 3.8 GHz)
  • Αερόψυξη επεξεργαστή: CRYORIG H7

Στόχος ήταν να στηθεί με σχετικά μικρό κόστος ένα αξιοπρεπές σύστημα, γι’ αυτό έγιναν value-for-money επιλογές. Αναζητήθηκαν components που να αξίζει να κρατηθούν όταν μελλοντικά κριθεί σκόπιμη η αναβάθμιση μητρικής-CPU. Πότε θα γίνει αυτό? Η μητρική δεν υποστηρίζει Windows 11, αυτό δίνει μια ένδειξη.

RAM: 4 slots DDR4 με max 64GB. Παραδοσιακά θεωρώ ότι όσο περισσότερη μνήμη έχεις τόσο το καλύτερο, άλλωστε είναι σχετικά φθηνό κομμάτι. Η επιλογή είναι 2x16GB, και εύκολα μπορούν να προστεθούν επιπλέον 32GB. Δεν νομίζω ότι αξίζει τώρα να πάρεις DDR5, οπότε κατέληξα στις μνήμες που όλοι προτείνουν:

GPU: Εδώ έθεσα ένα στόχο τιμής, γιατί εύκολα μπορεί να ξεφύγει το πράγμα. Κατέληξα να έχω να επιλέξω μεταξύ GeForce RTX 3060 της Gigabyte και Radeon 6700 XT της Saphire, και οι δύο με 12GB μνήμη. Κάρτες που εμφανίστηκαν στις αρχές του 2021, η Radeon χοντρά-χοντρά είναι 20% ταχύτερη. Και οι δύο έχουν τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που βλέπαμε πριν ένα χρόνο, αλλά η Saphire έχει ξανατσιμπήσει τελευταία και την βρίσκεις στα 400 ευρώ.

Τελικά προτίμησα να θυσιάσω ταχύτητα για να κερδίσω 100 ευρώ, δεν είναι και λίγο. Λέγεται ότι η Nvidia είναι καταλληλότερη για video editing (δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό έχει βάση), ενώ το Flight Simulator καταλαβαίνω ότι δεν χρειάζεται πολύ υψηλά fps (αντίθετα με το σύγχρονο  gaming). Δεν μου φάνηκε λογικό να πληρώσω 400 ευρώ για gpu τριετίας… Έτσι η μπίλια έκατσε στο πράσινο (πρόσθετο κέρδος η χαμηλότερη κατανάλωση της 3060):

Αποθήκευση: Καιρός πια για NVMe. Η μητρική έχει 2 slots, ήθελα να βάλω 1 x 1TB για λειτουργικό-προγράμματα και 1 x 2TB για data. Πικρή εμπειρία με έχει οδηγήσει να έχω χωριστά τα δεδομένα: τα Windows παθαίνουν corruptions, και σε κάθε περίπτωση είναι καλό πότε-πότε να κάνεις fresh install. Με τα data ξεχωριστά η ζωή είναι απλούστερη (και πιο ασφαλής).

Έλα όμως που κάτι έχει γίνει τελευταία και οι τιμές των NVMe έχουν ξεφύγει! Αναγκαστικά αλλαγή πλάνου, θα ξεκινήσω με 1 x 2TB και θα μεταφέρω από το παλιό σύστημα τον αξιόπιστο Toshiba HDD 3ΤΒ 7200 rpm για data backup. Και επανερχόμαστε για δεύτερο NVMe όταν με το καλό πέσουν οι τιμές. Σημειώνω ότι προτίμησα PCI Express 4.0 παρότι η μητρική είναι 3.0, με τη λογική να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον.

Ο Kingston KC3000 SSD, που όλοι προτείνουν, έχει φτάσει 160 ευρώ στα 2ΤΒ (από 110 ευρώ τον Δεκέμβριο)! Έτσι ακολούθησα μια value-for-money πρόταση που κάποιοι επίμονα προτείνουν στο forum, που από specs και reviews φαίνεται αξιόλογη:

Και με πολύ μικρό κόστος αξίζει να προστεθεί μια καλή ψύκτρα (με πάνω και κάτω βάση):

PSU: Τροφοδοτικό και κουτί καλό είναι να αγοράζεις με προοπτική να έχουν περιθώριο να χρησιμοποιηθούν σε αναβαθμίσεις, δεν είναι και ασήμαντο το κόστος.  Οι γνώστες του φόρουμ συνιστούν επώνυμο gold τροφοδοτικό τουλάχιστον 600watt.

Έκανα την έρευνα μου και είχα καταλήξει είτε να πήγαινα για ένα οικονομικό ATX 3.0, το standard που έρχεται, οπότε η επιλογή θα ήταν το Be Quiet Pure Power 12 M στα 650W (110 ευρώ), είτε στο Seasonic G12 GC στα 850W (115 ευρώ). Έπεσα όμως στην προσφορά του Coolermaster MWE Gold V2 full modular (bulk) και τσίμπησα ένα 750W στα 63 ευρώ

Κουτί: Ο φίλος μου πρότεινε δύο μάρκες που δεν πολυγνώριζα, ΝΖΧΤ και Lian Li. Οι Lian Li μου άρεσαν πολύ. Όμως έκανα την δική μου έρευνα και εντόπισα το Endorfy Arx 500 ARGB Gaming Midi Tower.  Πολύ καλά reviews σε Αγγλικά sites, και αυτά που είδα μου γυάλισαν: 4 fans, mesh front, τζάμι, RGB, μεγάλο κουτί, και πολύ όμορφο. Ήμουν τυχερός γιατί είχε ένα ετοιμοπαράδοτο το JMCtech στα 100 ευρώ – γενικά το βρίσκεις με διαθεσιμότητα 10 ημερών στα 120-140 ευρώ.

Η συμβατότητα των κομματιών ελέγχθηκε στο pcpartpicker.com, πολύ ωραία εφαρμογή, δεν εντοπίστηκε πρόβλημα.

Συνολικό κόστος 700 ευρώ (με μεταφορικά - βασικά το κουτί), αξιοποιώντας βέβαια παλιά μητρική, επεξεργαστή και ψύκτρα.

Σχόλια, εναλλακτικές προτάσεις, εκτιμήσεις για την απόδοση του συστήματος ευπρόσδεκτες.

Με πολλές ευχαριστίες σε όλους όσοι αφιερώνουν χρόνο για συμβουλές και προτάσεις, που μας βοηθούν πάρα πολύ.

Επεξ/σία από theochar
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο Lexar δεν είναι κακός δίσκος, μα σε αυτά τα λεφτά παίρνεις και τον sn770, που θεωρητικά έχει χαμηλότερα speeds πρακτικά όμως στην καθημερινότητα είναι πιο γρήγορος ενώ φέρει και όνομα βαρύ σαν ιστορία που λέει και το λαϊκό άσμα

https://www.techpowerup.com/review/lexar-nm790-2-tb/

To κουτί δεν ξέρω πως το βρήκες...διαβάζω πολλούς φαντεζί τίτλους "best airflow case" μα δε βλέπω καθόλου φιλτράρισμα μπροστά...

Τεράστιο κουτί επίσης, βέβαια αυτό έχει και τα θετικά του καθώς προσφέρει μεγάλα clearances.

Τελευταίος ενδοιασμός η gpu... παρόλα τα 12gb της η 3060 δεν ξέρω αν είναι προτιμότερη όταν έχει τα ίδια χρήματα με την πιο γρήγορη και λιγότερο ενεργοβόρα 4060.

Το παρόν περισσότερο για να δημιουργήσει προβληματισμούς, τον τελευταίο καιρό με τις τιμές του hardware στα ύψη, δε θέλω ούτα να χαζεύω :D

Επεξ/σία από nickol-us
Δημοσ.

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τα σχόλια, σωστοί οι προβληματισμοί σου και ενδιαφέρουσες οι εναλλακτικές προτάσεις. Τροφή για σκέψη!

Αναφορά σε κείμενο

Ο Lexar δεν είναι κακός δίσκος, μα σε αυτά τα λεφτά παίρνεις και τον sn770, που θεωρητικά έχει χαμηλότερα speeds πρακτικά όμως στην καθημερινότητα είναι πιο γρήγορος ενώ φέρει και όνομα βαρύ σαν ιστορία που λέει και το λαϊκό άσμα

Λοιπόν, αυτό το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Προφανώς προτιμάμε "επώνυμους" κατασκευαστές, εκτός αν στόχος είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους και είσαι διατεθειμένος να πάρεις κάποιο ρίσκο. Αλλά πώς διαλέγεις μεταξύ των "επώνυμων" για προϊόντα που έχουν λίγο-πολύ τα ίδια χαρακτηριστικά?

Πιστεύω οτι υπάρχουν patterns. Κάποιοι προτιμούν συνειδητά (ή υποσυνείδητα) τα "βαριά", ιστορικά ονόματα (καλή ώρα η πρότασή σου, και εγώ που είμαι παλιότερος την Western Digital έχω στο μυαλό μου όταν σκέφτομαι storage media). Κάποιοι έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα brands με βάση την προσωπική τους εμπειρία. Κάπου υπεισέρχεται το λεγόμενο Group Thinking, π.χ. βλέπω στο φόρουμ όλοι να προτείνουν CORSAIR VENGEANCE LPX, σε αυτή τη μνήμη κατέληξα και εγώ, γιατί μου μειώνει το ρίσκο (αφού δεν μπορώ να έχω ολοκληρωμένη δική μου άποψη...)

Θα μου πεις, διάλεξε αυτόν που έχει την καλύτερη απόδοση, τα καλύτερα χαρακτηριστικά, τις καλύτερες αξιολογήσεις. ΟΚ, αλλά και αυτό δεν είναι άσπρο-μαύρο, δεν είναι ίδια η απόδοση για όλες τις χρήσεις και όλα τα builds. Ας πούμε έγραψες οτι ο sn770 έχει θεωρητικά χαμηλότερες ταχύτητες, αλλά στην καθημερινότητα είναι πιο γρήγορος. Υπάρχει μια υποκειμενικότητα, η αξιολόγηση εξαρτάται από τις ανάγκες που έχει ο καθένας, την χρήση που κάνει, τα κριτήρια που θεωρεί σημαντικά.

Πού έχω καταλήξει?

Μεταξύ "επώνυμων" που έχουν τα ίδια specs, επιλέγω τα brands που θεωρώ αξιόπιστα ή τέλος πάντων μου κάθονται καλά, λαμβάνω φυσικά υπόψη την γνώμη των πιο έμπειρων (ιδίως για το τι πρέπει να αποφύγω), και τελικά ψηφίζω με το πορτοφόλι μου. Πρέπει να έχω ψηθεί πολύ για την ανωτερότητα ενός component σε σχέση με τα ομοειδή του για να πληρώσω price premium.

Κατά τα άλλα, έχει ενδιαφέρον να ανακαλύπτεις ευκαιρίες στα "λιγότερο επώνυμα". Εδώ βέβαια υπάρχει κάποιο ρίσκο - μικρό, μεγάλο, όπως το αξιολογεί ο καθένας - οπότε βοηθάει η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Διαβάζω με πολυ ενδιαφέρον τα νήματα σε αυτό το φόρουμ, και χαίρομαι όταν βλέπω προτάσεις που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

 

  • Like 2
Δημοσ.
Στις 6/2/2024 στις 5:32 ΜΜ, nickol-us είπε

Τελευταίος ενδοιασμός η gpu... παρόλα τα 12gb της η 3060 δεν ξέρω αν είναι προτιμότερη όταν έχει τα ίδια χρήματα με την πιο γρήγορη και λιγότερο ενεργοβόρα 4060.

Πολύ καλή παρατήρηση, με έβαλες σε σκέψεις και το έψαξα. 

Κατ'αρχήν δεν έχουν τα ίδια χρήματα, την 4060 την βρίσκεις στα 320 με 340 ευρώ ενώ την 3060 στα 300.  Όμως είδα οτι η 4060 πλησιάζει σε απόδοση την Radeon 6700 XT, που ήταν η άλλη επιλογή μου αλλά απορρίφθηκε γιατί πάει στα 400+ ευρώ.

Οπότε η 4060 δείχνει πολύ δελεαστική, με μικρή αύξηση του κόστους από την 3060 ανεβάζεις σημαντικά ταχύτητες. Υστερεί βέβαια έναντι τόσο της 3060 όσο και της 6700 σε RAM (8 GB έναντι 12 GB), που σε άλλες εφαρμογές παίζει ρόλο και σε άλλες λιγότερο, αλλά από την άλλη υπερτερεί σε κατανάλωση ενέργειας (115W έναντι 170W της 3060 και 230W της 6700).

Και πάνω που ήμουν έτοιμος να αλλάξω την επιλογή μου, έπεσα σε προειδοποιήσεις οτι δεν έχει νόημα να βάλεις την 4060 σε μητρική με PCIe 3.0. Η 4060 είναι κάρτα PCIe 4.0 x8. όταν θα μπει σε PCIe 3.0 x16 θα χρησιμοποιεί μόνο 8 lanes, συνεπώς το μέγιστο bandwidth θα είναι το μισό του PCIe 3.0, δηλαδή 8 GB/s (η 4060 έχει μέγιστο 16 GB/s και μπορεί να το πάρει από τα 8 lanes του PCIe 4.0).

Συμπέρασμα: Στην μητρική PCIe 3.0 που έχω, η 4060 "πνίγεται" και θα είναι λιγότερο γρήγορη από την 3060 (!)

Έτσι είναι, όταν για λόγους οικονομίας κάνεις την επιλογή να χτίσεις πάνω σε μητρική και επεξεργαστή 6ετίας, υπάρχουν και παρενέργειες...

  • Like 1
Δημοσ.

Χαίρομαι που σου έβαλα προβληματισμούς, αυτός ήταν ο σκοπός άλλωστε.

H διαφορά επιδόσεων σε gen3 - gen4 της συγκεκριμένης κάρτας εκτιμάται - υπολογίζεται (ψάξε benchmarks πχ) στο ~5%.

To θέμα όμως είναι οτι και πάλι επιλέγεις πιο δυνατή "future proof" κάρτα για όταν με το καλό αναβαθμίσεις.

Μην ξεχνάς την διαφορά σε θερμοκρασίες - κατανάλωση, υπολόγισε και ποιά θα έχει καλύτερη μεταπώληση.

Και οι δύο κάρτες σε gaming, ρίχνουν μπουκάλι στον επεξεργαστή σου από τα αποδυτήρια :D

Τώρα για την λογική που αγοράζει ο καθένας....μέγα θέμα που δεν τελειώνει ποτέ.

Καλώς ή κακώς πάντα θα υπάρχουν και υποκειμενικά κριτήρια στις επιλογές.

Δεν υπάρχει μόνο το μαύρο και το άσπρο.

Προσωπικά κάθε πρόταση που κάνω, προσπαθώ να δίνω τα κριτήρια των επιλογών μου (με ανάλυση) κι από εκεί και πέρα καθένας κρίνει βάσει προσωπικών προτιμήσεων.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...