White_Cat Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 3 Φεβρουαρίου 2024 Αγαπητοί φίλοι, Έχει ήδη περάσει ένας ολόκληρος μήνας από το 2024 και επειδή γενικά αυτό τον καιρό μου συμβαίνουν διάφορα, μια το ένα, μια το άλλο, δεν βρήκα δυστυχώς το χρόνο να μπω στο forum και να ευχηθώ σε όλους πάνω απ' όλα υγεία και καλή χρο-νιάααου! Κάλλιο αργά όμως, παρά ποτέ. Απευθύνω τις πιο θερμές γατίσιες ευχές μου σε σας και τις οικογένειές σας. Έχω αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα του Retro Computing και της τεχνολογίας των παλαιοτέρων εποχών γενικότερα. Όπως θα έχετε καταλάβει είναι ένα θέμα που μου κεντρίζει φοβερά το ενδιαφέρον, γιατί με ταξιδεύει σε εποχές που, τόσο η προσωπική μου ζωή, όσο και η ζωή συνολικά, θεωρώ ότι ήταν σε κάποια σημεία καλύτερη. Όταν λοιπόν εντοπίζω κάτι που το θεωρώ ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, δεν μπορώ παρά να το αναφέρω εδώ. Παλιότερα στο Insomnia υπήρχε σε κάποια ενότητα ένα νήμα που αναφερόταν γενικά σε αναμνήσεις από τη δεκαετία του ενενήντα και την κατάσταση του Internet την εποχή εκείνη. Δυστυχώς είναι αρκετά παλιό και δυσκολεύομαι να το εντοπίσω, γι' αυτό επέλεξα ν' ανοίξω ένα εντελώς νέο νήμα με παρεμφερές θέμα. Στο νήμα εκείνο είχε γίνει εκτενής αναφορά από πολλούς φίλους στις αθηναϊκές BBS (bulletin board systems) και ειδικότερα στην CompuLink, τη ForthNet και τη HOL. Οι πρώτες δύο τώρα πλέον δεν υπάρχουν, ενώ η τρίτη έχει εξαγοραστεί από τη Vodafone. Εκεί είχε πολύ ορθά αναφερθεί ότι η HOL τα χρόνια εκείνα χρησιμοποιούσε ένα BBS software το οποίο λεγόταν Major BBS. Τύχαινε να είμαι φανατικός χρήστης της HOL την εποχή εκείνη και τις δυνατότητες του Major BBS τις είχα μάθει καλά και μου άρεσαν. Ήμουν τακτικότατος θαμώνας της λεγόμενης «Teleconference» όσο και της περιοχής των Door Games. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, έχοντας βρει επιτέλους λίγο ελεύθερο χρόνο και σε μια «έκρηξη» νοσταλγίας είπα να ψάξω αν κάπου στον κόσμο υπάρχει σήμερα έστω μία «ξεχασμένη» BBS που να λειτουργεί ακριβώς με το ίδιο λογισμικό όπως τότε η HOL. Μετά από έρευνα αρκετών ημερών, τελικά το θαύμα έγινε! Αναφώνησα «Εύρηκα» σαν τον Αρχιμήδη! Βεβαίως και υπάρχει τέτοια BBS και λειτουργεί ακόμα, με ελάχιστους βέβαια χρήστες. Φυσικά και γνωρίζω ότι το Insomnia στα forum δεν επιτρέπει να «διαφημίζουμε» ο,τιδήποτε είναι διαθέσιμο εμπορικά, αλλά νομίζω ότι εδώ προφανώς κατανοείτε ότι αν αναφέρω τα στοιχεία της BBS, δεν το κάνω για διαφημιστικούς λόγους. Το κάνω επειδή γενικά θα ήθελα περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, εμείς οι «παλιοί» να αναβιώσουμε το «παρεϊστικο» κλίμα των BBS και σιγά-σιγά να το διδάξουμε στους νεότερους. Το Internet σήμερα είναι τεράστιο και δυστυχώς άκρως απρόσωπο, συνεπώς αυτές οι «γωνιές» είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχουν. Η εν λόγω BBS ονομάζεται adept BBS και βρίσκεται στην πόλη Louisville του Kentucky των ΗΠΑ. Η αρχική εγγραφή είναι δωρεάν και υπάρχει μια μικρή ετήσια συνδρομή αν κάποιος θέλει πρόσβαση σε όλες της τις δυνατότητες. Προφανώς και δεν προτρέπω κανέναν να πληρώσει ο,τιδήποτε, αφού άλλωστε, οι περιοχές του Teleconference, του Download και των Message forums είναι διαθέσιμες χωρίς συνδρομή. Για να την προσπελάσουμε δεν απαιτείται τίποτ' άλλο παρά ένας ταπεινός Telnet Client σαν αυτούς που είναι διαθέσιμοι σε όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα. Η πρόσβαση επιτυγχάνεται φυσικά και μέσω Web (http://www.adeptbbs.com), προσωπικά όμως συνιστώ το Telnet στη διεύθυνση adeptbbs.com για χίλιους δυο -πρακτικούς και συναισθηματικούς- λόγους. Όπως είπαμε, αν σας αρέσει το φιλικό και cult κλίμα των παλιών BBS, διαδώστε αυτό το μήνυμα -ή και άλλα μηνύματα σαν αυτό- όσο πιο πολύ μπορείτε κι όπου μπορείτε. Όχι για να «ζήσει» η συγκεκριμένη BBS, αλλά για να μην πεθάνει ποτέ αυτό το κίνημα! Μόνο γι' αυτό! Προσωπικά συνήθως είμαι στην περιοχή του Teleconference τα βράδια (ας πούμε ώρες 20:00-22:00 ώρα Ελλάδος) με ό,τι ακριβώς nickname έχω κι εδώ, δηλ. White_Cat. Θα σας περιμένω όλους εκεί μέσα για να ξαναζήσουμε έστω για λίγο μια αλησμόνητη και γοητευτική εποχή !!! Στο κάτω-κάτω σκεφτείτε ότι για να στηθεί σήμερα μια μικρή BBS απαιτούνται πολύ λιγότερα έξοδα απ' όσα τότε. Τι ψυχή έχουν ένα σκέτο Raspberry Pi και το λογισμικό του Telnet/SSH Server που είναι δωρεάν στο Linux ; Μόνο αυτά απαιτούνται. Γιατί να μην αρχίσουν σιγά-σιγά να δημιουργούνται ξανά θεματικές BBS για εξειδικευμένα θέματα και στην Ελλάδα ; Δεν θα σας άρεσε να υπάρχει περιεχόμενο που να είναι ελεύθερο από cookies, βαριά γραφικά ή υπερβολικά banners ; Σας ευχαριστώ ειλικρινά και περιμένω τις αντιδράσεις σας, χωρίς να με ενοχλεί καθόλου αν με πείτε γερο-γάτο! Ο Άσπρος Γάτος
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα