Προς το περιεχόμενο

Αναβάθμιση ΜΙΝΙ-ΙΤΧ

Mpiftekis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα σας!!!

Έχω το κουτί Cooler Master Elite 110 και θα ήθελα να αλλάξω τα σωθικά του. Ουσιαστικά πάμε για καινούριο PC χωρίς κάρτα γραφικών καθώς δε χρειάζεται. Θέλω να κρατήσω το κουτί, καθώς είναι συμμαζεμένο, και τους SSD. Το θέμα μου είναι τι μπορώ να βάλω μέσα, από CPU, και να μην ψήνεται. Οπότε έχουμε και λέμε:

Ποσό που διαθέτουμε : 500-600€

Χρήση υπολογιστή : Δουλειές γραφείου, office, browsing, αραιά και πού εξειδικευμένα προγράμματα ανάλυσης δεδομένων.

Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: Wind Pro, AutoCAD

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη. Έχω την Samsung LS32A600N, 32". Δεν πρόκειται να αλλαχτεί για πολύ καιρό ακόμα...!

Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι? Υπάρχουν

Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος). Αττική

Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα? Από ένα κατάστημα.

Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο? Θα το στήσω εγώ.

Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και πιο . Υπάρχουν Windows 10, που θα μεταφερθούν.

Ευχαριστώ!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

https://www.skroutz.gr/c/31/motherboards-mhtrikes/f/370855_1361380_1361382/Mini-ITX-DDR5-1700.html?o=motherboard+1700&order_by=pricevat&order_dir=asc

https://www.skroutz.gr/s/49168207/Intel-Core-i5-14500-1-9GHz-Epexergastis-14-Pyrinon-gia-Socket-1700-se-Kouti-me-PSyktra.html

& RAM 32GB/DDR5 6000+ & NWME 1TB 

ανεβαίνεις στα 700ευρώ και θα κάνεις μια χαρά την δουλειά σου (αν έχεις ήδη τροφοδοτικό)

με λιγότερα λεφτά θα χρειαστεί να κάνεις σοβαρούς συμβιβασμούς 

2 ώρες πριν, Mpiftekis είπε

Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: Wind Pro, AutoCAD

• Thanks 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, jgeorgiou είπε

https://www.skroutz.gr/c/31/motherboards-mhtrikes/f/370855_1361380_1361382/Mini-ITX-DDR5-1700.html?o=motherboard+1700&order_by=pricevat&order_dir=asc

https://www.skroutz.gr/s/49168207/Intel-Core-i5-14500-1-9GHz-Epexergastis-14-Pyrinon-gia-Socket-1700-se-Kouti-me-PSyktra.html

& RAM 32GB/DDR5 6000+ & NWME 1TB 

ανεβαίνεις στα 700ευρώ και θα κάνεις μια χαρά την δουλειά σου (αν έχεις ήδη τροφοδοτικό)

με λιγότερα λεφτά θα χρειαστεί να κάνεις σοβαρούς συμβιβασμούς 

Θα χρειαστώ και τροφοδοτικό καθώς το δικό μου είναι 10+ χρονών. Ο NVME μπορεί να περιμένει ή να γίνει και μικρότερος.

Επίσης, θα χρειαστώ after ψύκτρα ή φτάνει η εργοστασιακή;

Επεξ/σία από Mpiftekis

3 hours ago, Mpiftekis said:

Θα χρειαστώ και τροφοδοτικό καθώς το δικό μου είναι 10+ χρονών. Ο NVME μπορεί να περιμένει ή να γίνει και μικρότερος.

Επίσης, θα χρειαστώ after ψύκτρα ή φτάνει η εργοστασιακή;

Σε μικρο κουτι μαλλον θα προτιμουσα καποιον amd 7600(σκετο) sta 65watt.

Εαν οι ssd του εχουν καλο health καιδεν σε περιοριζουν οντως μπορεις να πας αργοτερα σε nvme.

Aπο PSU εφοσων δεν θα βαλεις καμια καρτα γραφικων "τερας"(low/mid τις σηκωνει παντως) δες αυτο στα 44ευρω.

Gold rated και υπεραρκετο για τις αναγκες σου.

To παλιο σου Pc τι hardware ειχε?

22 λεπτά πριν, @topos είπε

Σε μικρο κουτι μαλλον θα προτιμουσα καποιον amd 7600(σκετο) sta 65watt.

Εαν οι ssd του εχουν καλο health καιδεν σε περιοριζουν οντως μπορεις να πας αργοτερα σε nvme.

Aπο PSU εφοσων δεν θα βαλεις καμια καρτα γραφικων "τερας"(low/mid τις σηκωνει παντως) δες αυτο στα 44ευρω.

Gold rated και υπεραρκετο για τις αναγκες σου.

To παλιο σου Pc τι hardware ειχε?

Τώρα έχω:

I5 4460

ASRock H97M-ITX/ac

DDR3 8GB @ 800 MHz

Βλέπω τις τιμές για τις mITX μητρικές και μου φαίνεται ότι θα πάω σε micro ATX τελικά....

53 λεπτά πριν, Mpiftekis είπε

Τώρα έχω:

I5 4460

ASRock H97M-ITX/ac

DDR3 8GB @ 800 MHz

Βλέπω τις τιμές για τις mITX μητρικές και μου φαίνεται ότι θα πάω σε micro ATX τελικά....

Και καλά θα κάνεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, Mpiftekis said:

Τώρα έχω:

I5 4460

ASRock H97M-ITX/ac

DDR3 8GB @ 800 MHz

Κοιτα ειναι οντως πιο ακριβες,αλλα εφοσων εχεις το κουτι (προφανως και εαν σε καλυπτουν απο συνδεσιμοτητα οι mITX) ~τα ιδια χρηματα θα σου βγουν εαν πας σε atx μητρικη+ μετριο κουτι.

Επιπλεον και μια αναβαθμιση σε am4 (5600g/5700g) απο τον παππου 4460( θα ειναι ~4-5 φορες ταχυτερο) που εχει mitx με ~100 ευρω θα ηταν μια εναλλακτικη 

Επεξ/σία από @topos

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, @topos είπε

Κοιτα ειναι οντως πιο ακριβες,αλλα εφοσων εχεις το κουτι (προφανως και εαν σε καλυπτουν απο συνδεσιμοτητα οι mITX) ~τα ιδια χρηματα θα σου βγουν εαν πας σε atx μητρικη+ μετριο κουτι.

Επιπλεον και μια αναβαθμιση σε am4 (5600g/5700g) απο τον παππου 4460( θα ειναι ~4-5 φορες ταχυτερο) που εχει mitx με ~100 ευρω θα ηταν μια εναλλακτικη 

ο 5600g/5700g δεν κάνουν για autocad , μην προτείνεις κουταμαρες, και ο ΙΝΤΕΛ 65W είναι και είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ γρηγοροτερος σε autocad

Επεξ/σία από jgeorgiou

23 minutes ago, jgeorgiou said:

ο 5600g/5700g δεν κάνουν για autocad , μην προτείνεις κουταμαρες, και ο ΙΝΤΕΛ 65W είναι και είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ γρηγοροτερος σε autocad

Εναλλακτικές έδωσα.

Από 4460 έρχετε οπότε σίγουρα δεν κάνει βαριά χρήση των παραπάνω προγραμμάτων.

Τέλος ο Intel 14500 είναι αρκετά καλός σε multi και όντως αρκετά πιο γρήγορος από τους am4 και από τον 7600 αλλά έχει ~διπλη κατανάλωση σε pl2 (154watt vs 88watt), εάν είναι να μπει σε mitx και σε μικρό κουτί μπορεί να μην χωράει κατάλληλη ψυκτρα.

4 λεπτά πριν, @topos είπε

Εναλλακτικές έδωσα.

Από 4460 έρχετε οπότε σίγουρα δεν κάνει βαριά χρήση των παραπάνω προγραμμάτων.

Τέλος ο Intel 14500 είναι αρκετά καλός σε multi και όντως αρκετά πιο γρήγορος από τους am4 και από τον 7600 αλλά έχει ~διπλη κατανάλωση σε pl2 (154watt vs 88watt), εάν είναι να μπει σε mitx και σε μικρό κουτί μπορεί να μην χωράει κατάλληλη ψυκτρα.

Αλλα ντα αλα παπανταλά.

1) Το στιγμιαίο ΜΑΧ δεν μας ενδιαφέρει η μαμά ψύκτρα είναι υπεραρκετή και ο 14500 ΠΟΥΘΕΝΑ δεν έχει αναφερθεί για προβλήματα θερμοκρασίας εκτός αν του βάλεις torture-test. Επίσης το TDP (μάθε τι σημαίνει γιατί το αγνοείς μάλλον είναι ίδιο!)

2) O 7600 που είναι ΠΟΙΟ αργός στο AUTOCAD και σαν cpu και σαν GPU με χειρότερη υποστήριξη opengl (σημαντικό για autocad) πόσο στοιχίζει το σετάκι? Γιατί ποιο λόγο να πάρει 7600? Για την χειρότερη τιμή της μητρικής ή για τις χειρότερες επιδόσεις?

3) Ερχεται από 4460 αλλά τον αλλάζει γιατί είναι ανεπαρκής προφανώς. Γιατί να αλλάξει σε κάτι μέτριο που θα έχει κακό vfm?

• Like 1

Νομίζω ότι επικρατεί ένα αδικαιολογητο αγχος για τις θερμοκρασίες των επεξεργαστών και υπερδιαστασιολογουμε τις ψύκτρες και τα ΑΙΟs.

Οι νέοι επεξεργαστές σε σχεση με τους παλιότερους:

Χρειάζονται λιγότερη ενέργεια ( watts)

Έχουν μικρότερη λιθογραφία

Είναι πιο ενεργιακα αποδοτικοί

Έχουν υψηλότερο όριο θερμοκρασίας λειτουργίας (πχ 4460 στους 80οC - 14500 στους 100οC)

Έχουν περισσοτερους πυρήνες (άρα μοιράζεται η εργασία) με βασικό χρονισμό πιο χαμηλά.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω παράγουν λιγότερη θερμότητα αναλογικα για την ίδια εργασία σε σχεση με τους παλιότερους αλλά εμείς τους τιγκαρουμε στην ψύξη και αγχωμομαστε περισσότερο.

Ταυτόχρονα όλα τα συστήματα ψύξης είναι πολύ πιο αποδοτικά και οι ψύκτρες και οι ΑΙΟ και οι ανεμιστήρες.

Οποτε θα πρότεινα μην τρελένεστε με την θερμότητα που παράγουν και δεν χρειάζεται να είναι αυτό κριτήριο εκτός μόνο εαν βάλετε ένα super compact κουτι που χωραει πολυ συγκεκριμένη ψυκτρα μόνο.

Αν και για να λέμε την αλήθεια κανονικά η μαμά ψυκτρα θα έπρεπε να θεωρείται αρκετή για νορμάλ χρήση.

Και ναι αν και έχω μια γενική συμπάθεια για τους AMD για CAD καταστάσεις οι Intel κολλάνε καλύτερα όμως δεν είναι μονόδρομος. 

Ως πολιτικός μηχανικός θα πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικων χρησιμοποιούν το CAD κύριως για 2D και βασικες εργασίες σε 3D κάτι που ακόμη και μέτριων δυνατοτήτων CPU μπορούν να ανταποκριθουν χαλαρά. Δεν χρειάζεσαι tops.

Για την μικρή μειοψηφία των χρηστών που όντως δουλεύουν τα CAD εντατικά νομίζω ότι ήδη γνωρίζουν τι χρειάζονται.

Απο την άλλη εάν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε μια γκάμα επιλογών σαφώς θα πάρεις αυτον που θα σου κάνει καλύτερη δουλειά με τα ίδια χρήματα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας.

Όντως, η χρήση AutoCAD περιστασιακή και αρκείται σε 2D μοντέλα.

Ένα ακόμα που ξέχασα να αναφέρω είναι ότι το καινούριο setup θα πάει όπως είναι για καμιά 10αρια χρόνια. Οπότε θα ήθελα να είναι, για αυτές τις βασικές εργασίες, αρκετός.

Επεξ/σία από Mpiftekis

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Aten-Ra είπε

Γιατί ??

2 πολύ σημαντικοί παράγοντες

1) πολύ μέτριες επιδόσεις single core σαν cpu

2) πολύ μέτριες επιδόσεις opengl στην ενσωματωμένη του

Ενας Ι3 είναι πολύ γρηγοροτοτερος στην πράξη

Επεξ/σία από jgeorgiou

5 hours ago, jgeorgiou said:

2 πολύ σημαντικοί παράγοντες

1) πολύ μέτριες επιδόσεις single core σαν cpu

2) πολύ μέτριες επιδόσεις opengl στην ενσωματωμένη του

Ενας Ι3 είναι πολύ γρηγοροτοτερος στην πράξη

Άλλο πράγμα το δεν κάνουν για Autocad και άλλο πράγμα δεν είναι από τους ποιο γρήγορους στο Autocad.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...