Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θέλω να οριστεί Πολ. Μηχ. πραγαμτογνώμονας για να εξετάσει την (κατά τη γνώμη μου) κατασκευαστική αστοχία στο διαμερίσμά μου εξ'αιτίας αμέλειας του Εργολάβου. Η αναφορά του θα χρησιμοποιειθεί στην αγωγή, άρα θα ειναι για Δικαστική χρήση. Θέλω να ρωτήσω όσους από εσείς είστε α) Πολ. Μηχ. , β) Δικηγόροι γ) ή ειχατε σχετικη εμπειρία τη γνώμη σας για τους 2 βασικούς φορείς από όπου θα μπορούσα να ορισω/στεί σχετικός πραγματογνώμονας :

Α) ΤΕΕ - Το πιο επισημο, ΑΛΛΑ στην αίτηση πρέπει να γράψεις ποιος ειναι ο Αντίδικος. Δηλαδή ο συνάδελφος/μέλος του ΤΕΕ εναντίον του οποίου στρέφεσαι. Διαβλητό!

Screenshot2024-01-27164608.png.f01711fd04585d4e69a674cad253e55d.pngScreenshot2024-01-27164638.png.5108cbae9b6d36f62934f82794b16927.png

Β) Πρωτοδικείο (εκεί θα δικαστεί η υποθεση) - Εχει κατάλογο με Πολ. Μηχ. πραγματογνώμονες. Θα παώ από Δευτέρα στο γραφείο για πληροφορίες, αλλά ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ξέρει αν ειναι ισοτιμης ισχύος η πραγματογνωμοσύνη απο Πολ. Μηχ. πρωτοδικείου με αυτή του ΤΕΕ, αν και στην εκεί αίτηση πρέπει να γραφτεί το όνομα του αντίδικου.

Κάποια άλλη ιδεά/πρόταση;

υγ. Υπάρχει δικηγόρος, αναφέρει το ΤΕΕ σαν επίσημο, αλλά μαζί με το σχόλιο από ρεβιου του ΤΕΕ (φωτό) και το γεγονός οτι και το πρωτοδικείο έχει σχετική λίστα, δε καταλαβάινω γιατί μετράει μόνο το ΤΕΕ.

Επεξ/σία από a_f_a
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 minutes ago, tzitzikas2 said:

Δεν κατάλαβα τίποτα!!!!!! 

Επαναδιατύπωσα!!!!!

Επεξ/σία από a_f_a
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, a_f_a είπε

υγ. Υπάρχει δικηγόρος, αναφέρει το ΤΕΕ σαν επίσημο, αλλά μαζί με το σχόλειο από ρεβιου του ΤΕΕ (φωτό) και το γεγονός οτι και το πρωτοδικείο έχει σχετική λίστα, δε καταλαβάινω γιατί μετράει μόνο το ΤΕΕ

Και πάλι δεν κατάλαβα τίποτα.!!.ποιο είναι το πρόβλημα? 

Επεξ/σία από tzitzikas2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χωρίς ιχνος ειρωνίας, πραγματικά δε ξέρω πως να το διατυπώσω αλλιώς! :-) Ειναι οικοδομικό και νομικό το θεμα.
Εγινε ανακαίνιση στο διαμέρισμά μου και τώρα διαπίστωσα αστοχία (ο νόμος αναφέρει ευθύνη του Εργολάβου για 6μηνες με 10 χρόνια ανάλογα). Ο Εργολάβος αρνείται ευθύνη, θα πάει δικαστικά το θέμα και πρέπει να οριστεί πραγματογνώμονας να διαπιστώσει αν υπάρχει βλάβη και κατά πόσο ειναι ευθύνη του Εργολάβου. Για τον ορισμό πραγματογνώμονα, υπέυθυνα ειναι τα δικαστήρια και το ΤΕΕ.

Επεξ/σία από a_f_a
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό που συμβαίνει σε τέτοιες υποθέσεις είναι το Β. Το δικαστήριο επιλέγει κατόπιν κληρωσης να οριστεί ένας μηχανικός από τις διαθέσιμες λίστες των μηχανικών που έχει, οι οποίοι έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες με δική τους αίτηση. Για το πως θα γίνει αυτό, ρώτα καλύτερα τον δικηγόρο σου, διότι μέσω αυτού μάλλον θα γίνει η αίτηση. 

Το ΤΕΕ δεν έχει σχέση νομίζω με θέματα ιδιωτών, ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους μπορεί βέβαια να κληθούν μηχανικοί του ενταγμένοι στα μητρώα των πραγματογνωμονων για να συνεισφέρουν σε θέματα μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών κτλ. Όχι για ιδιώτες.

Μπορεις επίσης, πέραν από τον μηχανικό που θα ορίσει το πρωτοδικειο, να καλέσεις και άλλους 100 δικούς σου μηχανικούς για πόρισμα με το ανάλογο κόστος, αλλά αυτό που ως επί το πλείστον λαμβάνει υπόψη το δικαστήριο είναι του μηχανικού που όρισε αυτό. 

Δεν αναφέρομαι φυσικά στο τι γίνεται όταν επιστήμονες καταλήγουν σε διαφορετικά πορίσματα. Καταστάσεις που το πόρισμα αντιβαίνει το τι είπε ο πελάτης και μετά ο πελάτης να κάνει αγωγή στον μηχανικό επειδή δεν γούσταρε το πόρισμα του και του χάλασε την υπόθεση. Το πόρισμα του μηχανικού του δικαστηρίου να ξέρεις δεν το μαθαίνεις από πριν, κατατίθεται στο δικαστήριο και γίνεται γνωστο κατά την διάρκεια της δικης. 

Εχε υπόψην το θέμα της αμοιβής, δεν είμαι 100% σίγουρος αλλά νομίζω ότι έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν αμοιβή από εσένα. Δεν είναι εύκολο να βρεις δικό σου μηχανικό διότι κανένας δεν θέλει να μπλέκει με δικαστήρια από τον φόβο μηνύσεων του αντιδικου και του πελάτη. Οποίοι βρεις θα ζητήσει αρκετά αυξημένη αμοιβή την οποία θα την διεκδικήσεις μετά από αυτόν που θα χάσει. 

Επεξ/σία από mariosnik_
  • Like 1
Δημοσ.

Μάριε σε ευχαριστώ πολύ για την αναλυτικότατη απάντησή σου.
Το ΤΕΕ μπορεί να θέσει πραγματογνώμωνα και για θέματα ιδιωτών πχ. http://portal.tee.gr/portal/page/portal/teetkm/EPAGGELMATIKA/PRAGMATOGNWMOSYNES_TEETKM/odigies_dienergias_pragm.pdf ) , απλά δε μπορώ να καταλάβω ποιά ειναι η "βαρύτητα" των μεν/δε.
Το ΤΕΕ δε το θέλω γιατι ο Εργολάβος ειναι πολύ μεγάλη κατασκευαστική και σίγουρα θα μπορεί, ας πούμε, να "μαθει" πράγματα. Αλλωστε και το ρεβιου που παρέθεσα παραπάνω δείχνει οτι απο τη στιγμή που ο πραγματογνώμονας ξέρει και τους 2 αντιδίκους, ναι μεν δίκαιο, όχι και τόσο όμως, όταν ο ένας ειναι "συνάδελφος" και μέλος του οργανισμού που κάνει τη "διαιτησία" στη ουσία.
Απόλυτα κατανοητα τα περι αγωγών και τιμών αλλά και άλλων καταστάσεων που μπορεί να συμβούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δημοσ.

Θα σου απαντήσω ως Μηχανικός & μέλος του ΤΕΕ.

Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους παρέχει κι αυτές τις υπηρεσίες προς τους πολίτες. Μάλιστα γνωρίζω ότι έχει μεγάλη βαρύτητα η τεχνική έκθεση που θα κάνει ο πραγματογνώμονας. Ο προβληματισμός σου έχει βάση γιατί ξέρουμε όλοι πως γίνονται τα πράγματα. Όχι ότι θα γίνει κάτι κάτω από τραπέζι αλλά κυρίως γιατί οι μηχανικοί & κυρίως οι πολιτικοί έχουν μια τάση να καλύπτει ο ένας τα νώτα του άλλου.

Μετά θα σου έλεγα ότι καλύτερα να πας με το δικηγόρο σου στο Πρωτοδικείο για λεπτομέρειες και απορίες.

Τέλος, θα σου πρότεινα να βρεις και έναν ανεξάρτητο μηχανικό με εμπειρία και όρεξη να ασχοληθεί και να έχεις και μια ακόμα. Πλήρως τεκμηριωμένη και αναλυτική. Αυτό θα έκανα εγώ. Είτε από το ΤΕΕ είτε από το Πρωτοδικείο οποίος ερχόταν θα ήξερε ότι έχω στα χέρια μου ήδη μια πολύ επιβαρυντική γνωμοδότηση κατά του εργολάβου.

Για όλα αυτά που σου λέω ρώτησε φυσικά και τον/την δικηγόρο σου.

Ps. Θεσσαλονίκη ή Αθήνα είναι ο εργολάβος;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@alejsalonica Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Ακριβώς όπως τα αναφέρεις περι ΤΕΕ. Δε λέω οτι σίγουρα θα γίνει αλλά δε μπορεί να φύγει μια υποψία μεροληψίας.
Το κακό με το Πρωτοδικείο, ίσως ειναι, οτι αν πρέπει ο δικαστής να τον ορίσει, αυτό θα γίνει σε 2-3 χρόνια, ενώ εγώ πρέπει να φτιαξω τη βλαβη. Θα το δω όμως.
Επίσης η βλάβη, επειδή δεν ειναι πια προσβάσιμη (λογω τοιχοποιίας και ξυλοκατασκευής) στην ουσία δεν ειναι προσβάσιμη. Ο πραγματογνώμονας απλά θα έρθει να διαπιστώσει το αποτέλσμα της βλάβης (καπνό) και απλά να ακούσει τις δικές μου ιστορίες και του Εργολάβου. Δεν ειναι δηλαδή μια κολώνα που δεν υπάρχει ή ενας τοίχος που έπεσε, κάτι τόσο ορατό.
Το σκέφτομαι και για ανεξάρτητο. Αθήνα είμαι, αν τυχον ξέρεις κάποιο γραφέιο. Εχω βρει 2-3, λένε έρχονται και στο δικαστήριο (ως υπηρεσία), δε μπορώ να κρίνω όμως.
Ευχαριστώ πολύ πάντος.

Επεξ/σία από a_f_a

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...