logokrimenos Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Ρε παιδιά θέλω να με βοηθήσετε λίγο στο τι με συμφέρει. Αυτή τη στιγμή δουλεύω σαν μισθωτός, σε περίπτωση που το γυρνούσα σε μπλοκάκι τι θα πληρώνω και πόσα θα μένουν τσέπη καθαρά το μήνα? Ο μισθός μου είναι 2650 μεικτά, οπότε για μπλοκάκι 2650*14=37100 άρα 3091/μήνα. Για την φορολογία ισχύει αυτο το πινακάκι σωστά? Εισόδημα Ποσοστό Φόρος 8.636,00 € 0% - € 1.364,00 € 9% 122,76 € 10.000,00 € 22% 2.200,00 € 10.000,00 € 28% 2.800,00 € 7.100,00 € 36% 2.556,00 € 37.100,00 € 7.678,76 € Στα 3091€ θα γίνεται παρακράτηση 20% που σημαίνει 618,33€ και ανα έτος βγαίνει 7420€. Άρα θα πληρώσω εφορία 258,76 Μετά έχουμε την ασφάλιση που στην 1η κατηγορία βγαίνει 238,22€ αν δεν είδα λάθος. Οπότε 3091 - 618,33(παρακρατηση) - 238,22(ασφάλεια) = 2235€ Αυτα θα είναι τα καθαρά που θα μου μένουν? Στο έτος βγαίνουν 26821,36, ενώ τώρα ως μισθωτός παίρνω 25718 άρα με μπλοκάκι έχω κέρδος κοντά 1100€ το έτος? Με τα έξοδα τι γίνεται? μπορώ να δηλώνω έξοδα με αποτέλεσμα να μειώνεται το εισόδημα που θα φορολογηθεί και τελικά να έχω και επιστροφή φόρου? Αξίζει να μπω σε όλη αυτή την διαδικασία?
theopan Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, logokrimenos είπε Με τα έξοδα τι γίνεται? μπορώ να δηλώνω έξοδα με αποτέλεσμα να μειώνεται το εισόδημα που θα φορολογηθεί και τελικά να έχω και επιστροφή φόρου? Αξίζει να μπω σε όλη αυτή την διαδικασία? Με παροχή προς έναν "εργοδότη" δεν έχεις δικαίωμα έκπτωσης δαπανών (εκτός των εισφορών του ΕΦΚΑ) και φορολογείσαι ως μισθωτός (με αφορολόγητο). Αν επιλέξεις φορολόγηση ως ελ. επαγγελματίας εκπίπτεις μεν δαπάνες αλλά θα φορολογηθείς από το 1ο ευρώ και θα σε πιάσουν τα "αντικειμενικά" ελάχιστα έσοδα (τεκμήρια) όσα είναι στην περίπτωσή σου. Μην μπλέκεις με πολύπλοκους υπολογισμούς. Τα καθαρά σου έσοδα (μισθός) σήμερα Χ 1,8 και πάνω να κόβεις τιμολόγιο (πλέον ΦΠΑ) το μήνα για να αξίζει για να μπεις στη διαδικασία. 35 λεπτά πριν, The_Judas είπε Το ΦΠΑ ξέχασες (24%). Μιλάμε πάντα για καθαρό ποσό στο τιμολόγιο. Ο ΦΠΑ είναι πάντα έξτρα και δεν παίζει κανένα ρόλο ούτε είναι "βάρος" για τον λήπτη. Τον συμψηφίζει ο λήπτης του τιμολογίου με τον ΦΠΑ των εκροών του. Επεξ/σία 30 Ιουλίου 2024 από theopan
JLEE Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Επίσης υπολόγιζε και τα έξοδα του λογιστή που φαντάζομαι σαν μισθωτός θα δίνεις ~50€ / έτος. Ένας καλός λογιστής κοστίζει 30-50 ευρώ το μήνα.
logokrimenos Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 30 Ιουλίου 2024 2 hours ago, The_Judas said: Το ΦΠΑ ξέχασες (24%). το φπα το δινει η εταιρεια οπότε οπως το παιρνω το δινω 2 hours ago, theopan said: Με παροχή προς έναν "εργοδότη" δεν έχεις δικαίωμα έκπτωσης δαπανών (εκτός των εισφορών του ΕΦΚΑ) και φορολογείσαι ως μισθωτός (με αφορολόγητο). Αν επιλέξεις φορολόγηση ως ελ. επαγγελματίας εκπίπτεις μεν δαπάνες αλλά θα φορολογηθείς από το 1ο ευρώ και θα σε πιάσουν τα "αντικειμενικά" ελάχιστα έσοδα (τεκμήρια) όσα είναι στην περίπτωσή σου. Μην μπλέκεις με πολύπλοκους υπολογισμούς. Τα καθαρά σου έσοδα (μισθός) σήμερα Χ 1,8 και πάνω να κόβεις τιμολόγιο (πλέον ΦΠΑ) το μήνα για να αξίζει για να μπεις στη διαδικασία. Κάτσε να δω αν καταλαβα σωστά. Εσυ λες οτι τα 1830 που παίρνω καθαρά Χ1,8 κάνει 3294€, εμένα αν κάνω μπλοκάκι θα είναι 3091 πλεον φπα οπότε δεν με συμφέρει?
theopan Δημοσ. 31 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2024 12 ώρες πριν, logokrimenos είπε το φπα το δινει η εταιρεια οπότε οπως το παιρνω το δινω Κάτσε να δω αν καταλαβα σωστά. Εσυ λες οτι τα 1830 που παίρνω καθαρά Χ1,8 κάνει 3294€, εμένα αν κάνω μπλοκάκι θα είναι 3091 πλεον φπα οπότε δεν με συμφέρει? Τάξη μεγέθους σου έδωσα. Συνεχίζεις να προσπαθείς να προσεγγίσεις το θέμα αποκλειστικά "λογιστικά" και με "ακρίβεια Ευρώ", είναι λάθος αυτό. Χοντρά-χοντρά Χ2 ο καθαρός τωρινός μισθός σου. Εμπειρικά (20+ χρόνια ελ. επάγγελμα κάνω). είναι αυτά που σου λέω. Την ανασφάλεια του ότι αν γυρίσεις σε "μπλοκάκι" ξεχνάς αποζημιώσεις απόλυσης, αναρρωτικές, καταβολή των αμοιβών σου μέσα σε αυστηρά χρονικά πλαίσια κι άλλα πολλά τα έχεις λάβει υπόψη σου; Υποψιάζομαι ότι δεν έχεις κάνει ποτέ έναρξη επιτηδεύματος και δεν έχεις δουλέψει ως ελ. επαγγελματίας...
logokrimenos Δημοσ. 31 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2024 7 hours ago, theopan said: Τάξη μεγέθους σου έδωσα. Συνεχίζεις να προσπαθείς να προσεγγίσεις το θέμα αποκλειστικά "λογιστικά" και με "ακρίβεια Ευρώ", είναι λάθος αυτό. Χοντρά-χοντρά Χ2 ο καθαρός τωρινός μισθός σου. Εμπειρικά (20+ χρόνια ελ. επάγγελμα κάνω). είναι αυτά που σου λέω. Την ανασφάλεια του ότι αν γυρίσεις σε "μπλοκάκι" ξεχνάς αποζημιώσεις απόλυσης, αναρρωτικές, καταβολή των αμοιβών σου μέσα σε αυστηρά χρονικά πλαίσια κι άλλα πολλά τα έχεις λάβει υπόψη σου; Υποψιάζομαι ότι δεν έχεις κάνει ποτέ έναρξη επιτηδεύματος και δεν έχεις δουλέψει ως ελ. επαγγελματίας... Ακριβώς δεν το εχω κάνει ποτέ και είναι σαν σκέψη για την ώρα που μάλλον δεν θα γίνει, απλά ήθελα να έχω πλήρη εικόνα σε περίπτωση που το αποφασίσω. 1
sofro Δημοσ. 31 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2024 Αν παιρνεις 3091 με μπλοκάκι + ΦΠΑ κάθε μήνα η παρακράτηση φόρου είναι 20% και οι ελάχιστες εισφόρες για ασφάλιση αν είσαι στην 5ετία είναι 153. Επομένως θα σου μένουν 2262x12. Το πινακάκι που έστειλες ισχύει αλλα νομίζω αφαιρείς από το εισόδημα σου τις ασφαλιστικές εισφορές 12x153 επομένως ο φόρος βγαίνει γύρω στα 7000, εσένα σου έχουν κρατήσει 20% * 3091 * 12 = 7418 επομένως θα πάρεις και κάποια μικρή επιστροφη. Για μένα για 100 ευρώ παραπάνω τον μήνα δεν αξίζει με τίποτα αλλα εσύ ξερεις. 2 1
christakos07 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2024 Δημοσ. 31 Ιουλίου 2024 Ο εργοδότης σου εκτός αυτών πληρώνει και επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές ανά μήνα: Πλέον θα πρέπει να σου καταβάλει και ΦΠΑ, το οποίο θα πηγαίνει απευθείας στα κρατικά ταμεία και όχι στο ασφαλιστικό σου πορτοφόλι. Δε θα ανοίξουμε κουβέντα για το αν θα πάρεις ποτέ σύνταξη βάσει των μεικτών αποδοχών σου, βέβαια. Αλλά γιατί ακριβώς να κάνεις τέτοια μετάβαση; Χαμένος θα βγεις. Τι ακριβώς θα συμβεί με τις μέρες ετήσιας άδειας, την προστασία απόλυσης (αποζημίωση), το επίδομα ΟΑΕΔ που βάσει ανακοινώσεων θα προσαρμοστεί στον μεικτό μισθό σου, για το πρώτο χρονικό διάστημα, αν και εφόσον κάποια στιγμή απολυθείς; Επίσης, η πρώτη κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, οδηγεί σε σύνταξη πείνας, με 40 χρόνια εισφορών (το πολύ 800 μεικτά). Δε βλέπω κάποιο deal εδώ πέρα, μάλλον χάνεις για κάτι πρόσκαιρο στην τσέπη σου (100 ευρώ). 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα