Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θέλω να νοικιάσω σπίτι και σκέφτομαι για πόσα χρόνια να υπογράψω όταν βρω. Και ήθελα να ρωτήσω τι κυρώσεις παίζουν σε περίπτωση που ας πούμε έχω υπογράψει για 3 χρόνια και θέλω να φύγω νωρίτερα.

Αν ξέρεις κάποιος...

• Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
19 minutes ago, TeoTheGreek13 said:

Θέλω να νοικιάσω σπίτι και σκέφτομαι για πόσα χρόνια να υπογράψω όταν βρω. Και ήθελα να ρωτήσω τι κυρώσεις παίζουν σε περίπτωση που ας πούμε έχω υπογράψει για 3 χρόνια και θέλω να φύγω νωρίτερα.

Αν ξέρεις κάποιος...

Μπορεί να σας πάει δικαστικά και να σας αναγκάζει να πληρώσετε τα υπόλοιπα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, sdikr είπε

Μπορεί να σας πάει δικαστικά και να σας αναγκάζει να πληρώσετε τα υπόλοιπα

Αν δεν βρει στο μεταξύ άλλον ενοικιαστή* (στην περίπτωση που λήξει συμβόλαιο μικρότερο των 3 ετών όπου υπάρχει προστασία). 

@TeoTheGreek13 απλά κάνε μικρότερο συμβόλαιο. 

Επεξ/σία από SabotazNic
Δημοσ.

Όλα τα συμβόλαια είναι  by default τριετίας ακόμα και αν γράφεται κάτι διαφορετικό στο συμβόλαιο.
Ο μόνος τρόπος για να προσπεραστεί αυτό είναι να μην έχεις το σπίτι κύρια κατοικία.
Αν το αρχικό συμβόλαιο είναι τριετία τότε είσαι απλά στο έλεος του ιδιοκτήτη. Αν μπορέσει και το νοικιάσει και δεν έχει διαφυγόντα κέρδη είσαι οκ. Αν όχι, σίγουρα κλαίς την εγγύηση και έχει δικαίωμα να σε κυνηγήσει για τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος της τριετίας.

Κατα κανόνα και με σημερινά δεδομένα οι ιδιοκτήτες θέλους να φεύγεις για να το νοικιάζουν ακριβότερα. Δε ξέρεις όμως αν θα είναι έτσι η κατάσταση και όταν αποφασίσεις να φύγεις.

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, TeoTheGreek13 είπε

Αν ξέρεις κάποιος...

Φυσικά κ μπορείς να φύγεις... Είναι τυπικό το συμβόλαιο..Απλά αν μπορέσεις,κοίτα να ενημερώσεις 2-3 μήνες πριν..Κανένας ιδιοκτήτης δεν θα κυνηγήσει κάποιον που θέλει να φύγει.. Ειδικά αυτή την εποχή που μπορεί να βρει την ίδια μέρα ενοικιαστή..

• Like 2
Δημοσ.
1 hour ago, SabotazNic said:

Αν δεν βρει στο μεταξύ άλλον ενοικιαστή* (στην περίπτωση που λήξει συμβόλαιο μικρότερο των 3 ετών όπου υπάρχει προστασία). 

@TeoTheGreek13 απλά κάνε μικρότερο συμβόλαιο. 

Και μικρότερο να κάνει, 3 χρονιά είναι το ελάχιστο και για τις δυο πλευρές

Δημοσ.
Μόλις τώρα, sdikr είπε

Όπως είπα, η διεκδίκηση θα γίνει αν το σπίτι μείνει άδειο. 

Δημοσ.
32 λεπτά πριν, sdikr είπε

Δεν νομίζω.

Αυτός ο νόμος είναι για την προστασία του ενοικιαστή

• Super Moderators
Δημοσ.
31 minutes ago, Maurikycli said:

Δεν νομίζω.

Αυτός ο νόμος είναι για την προστασία του ενοικιαστή

Γιατί μόνο του ενοικιαστή;
Αυτός ο νόμος ισχύει και για τους δύο - άρα είναι για την προστασία και των δύο. 

• Like 5
Δημοσ.

Λ

Παλιότερα που ίσχυε η 12ετία στις επαγγελματικές μισθώσεις ήταν για την προστασία του ενοικιαστή. Ο ενοικιαστής όμως μπορούσε να το "σπάσει" πληρώνοντας κάποιους μήνες μόνο εφ'οσον δεν έβρισκε άλλον ενοικιαστή. 

Υποτίθεται ότι οι νομοι προστατεύουν τους ασθενέστερους και αυτοί είναι οι ενοικιαστές.

Αλλά πάνε πολλά χρόνια που καταργήθηκαν οι επαγγελματικές μισθώσεις και δεν είμαι σίγουρος για το τί ίσχυε.

Για το τωρινό καθεστώς δεν ξέρω αν αναφέρεται ρητά ποιος από τους δύο δεσμεύεται από την 3ετία και δεν επιμένω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το αρχικό σκεπτικό του νόμου πράγματι είχε ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία του ενοικιαστή, και για αυτόν το λόγο ο νομοθέτης περιόρισε την ισχύ σε χρήση ως πρώτη κατοικία και ως πρώτη μίσθωση ανά ΑΦΜ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο νόμος δεν καλύπτει και τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης του ενοικιαστή. Αν μπορεί να στοιχειοθετήσει ζημία (χαμένα ενοίκια) από το πρόωρο σπάσιμο του συμβολαίου, ο νόμος του δίνει την δυνατότητα να τα απαιτήσει δικαστικά από τον ενοικιαστή.

Στην πράξη αυτό είναι σχετικά δύσκολο να συμβεί, αλλά όχι αδύνατο, ή απίθανο.

Επεξ/σία από Dante80
Δημοσ.
3 ώρες πριν, klainmaingr είπε

Όλα τα συμβόλαια είναι  by default τριετίας ακόμα και αν γράφεται κάτι διαφορετικό στο συμβόλαιο.

Η διάρκεια της μίσθωσης ακινήτου για κατοικία ισχύει τουλάχιστον για τρία (3) έτη, κι αν ακόμη έχει συμφωνηθεί για μικρότερο χρονικό διάστημα ή για αόριστο χρόνο. Σύντμηση της τριετίας επιτρέπεται με νεότερη συμφωνία απέχουσα από την έναρξη της μισθωτικής σύμβασης τουλάχιστον έξι (6) μήνες μετά την κατάρτισή της και αποδεικνυόμενη με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Δημοσ.
2 hours ago, Maurikycli said:

Λ

Παλιότερα που ίσχυε η 12ετία στις επαγγελματικές μισθώσεις ήταν για την προστασία του ενοικιαστή. Ο ενοικιαστής όμως μπορούσε να το "σπάσει" πληρώνοντας κάποιους μήνες μόνο εφ'οσον δεν έβρισκε άλλον ενοικιαστή. 

Υποτίθεται ότι οι νομοι προστατεύουν τους ασθενέστερους και αυτοί είναι οι ενοικιαστές.

Αλλά πάνε πολλά χρόνια που καταργήθηκαν οι επαγγελματικές μισθώσεις και δεν είμαι σίγουρος για το τί ίσχυε.

Για το τωρινό καθεστώς δεν ξέρω αν αναφέρεται ρητά ποιος από τους δύο δεσμεύεται από την 3ετία και δεν επιμένω.

Οι νόμοι έχουν βγει για να καλύπτουν και τα δυο μέρη (ή παραπάνω) σε μια σύμβαση,  σίγουρα θα υπάρχει καλύτερη κάλυψη ως προς το "αδύναμο" που λες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν καλύπτουν και την άλλη πλευρά,  άλλωστε αυτός  που σου νοικιάζει δεν είναι απαραίτητο οτι θα είναι "δυνατός".

Στην συγκεκριμένη περίπτωση   τα 3 χρόνια είναι και για τις δυο πλευρές,  αν ο νοικοκύρης δεν μπορεί να το νοικιάσει μπορεί να σε αναγκάσει να πληρώσεις τα υπόλοιπα,  ο νοικοκύρης δεν μπορεί να σε διώξει αν δεν περάσουν τα 3 χρονιά,  αν το δείς παρέχει καλύτερη κάλυψη στον ενοικιαστή.

Δημοσ.

Μια άλλη περίπτωση είναι ενός γνωστού μου. Σε νέο μισθωτη που του προέκυψε δουλειά στο εξωτερικό ο ίδιος βρήκε τον νέο μισθωτή του ακινήτου .   Δεν έχασε την εγγύηση που είχε δώσει και ήταν χαρούμενες και οι τρεις πλευρές. Ιδιοκτήτης , πρώην  και νυν ενοικιαστής. 

Επίσης παίζει ρόλο πόσο καιρό νωρίτερα από τη λήξη του συμβόλαιου θέλεις να αποχωρήσεις. Αλλιώς είναι λίγο πριν την λήξη του και αλλιώς στην αρχή του. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...