Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Συγγενής μου ψάχνει σπίτι για αγορά αυτή την περίοδο και μετά απο μια συζήτηση μαζί του (σχετικά με την αγορά ακινήτων), στην οποία μου εξεφρασε τα παράπονα του για την όλη ταλαιπωρία με τους μεσίτες και την έλλειψη ακινήτων απο ιδιώτες, μπήκα απο περιέργεια σε μερικά site και διαπίστωσα και ο ίδιος πως όντως είχε δίκιο. Μετά βίας βρίσκεις αγγελία ιδιώτη για ακίνητο!! Πως γίνεται αυτο? Υπάρχει κάποια άλλη σελίδα ( πέρα των κλασικών τύπου Spitogatos, Plot κτλ..) που να απευθύνεται σε ιδιώτες?

Μου έκανε εντύπωση επειδή όταν αγοράζουμε ακίνητο (ή οτιδήποτε άλλο), το ψάχνουμε μόνοι μας, αφιερώνουμε χρόνο στην αγορά, επισκεπτόμαστε σπίτια (ακόμη και πολλαπλές φορές μεχρι να σιγουρευτούμε), βρισκουμε δικηγόρο,συμβολαιογράφο, μηχανικο κτλ... Δεν έχω ακούσει μεχρι στιγμής για άτομο που να προσέλαβε (ενεργά) μεσίτη για αγορά κατοικίας.

Οπότε όταν το πουλάνε, γιατι το δίνουν όλοι σε μεσίτη? Γιατί υπάρχει αυτή η ανισορροπία στην αγορα?

Επεξ/σία από doob
  • Like 1
  • Απαντ. 49
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
8 λεπτά πριν, doob είπε

Συγγενής μου ψάχνει σπίτι για αγορά αυτή την περίοδο και μετά απο μια συζήτηση μαζί του (σχετικά με την αγορά ακινήτων), στην οποία μου εξεφρασε τα παράπονα του για την όλη ταλαιπωρία με τους μεσίτες και την έλλειψη ακινήτων απο ιδιώτες, μπήκα απο περιέργεια σε μερικά site και διαπίστωσα και ο ίδιος πως όντως είχε δίκιο. Μετά βίας βρίσκεις αγγελία ιδιώτη για ακίνητο!! Πως γίνεται αυτο? Υπάρχει κάποια άλλη σελίδα ( πέρα των κλασικών τύπου Spitogatos, Plot κτλ..) που να απευθύνεται σε ιδιώτες?

Μου έκανε εντύπωση επειδή όταν αγοράζουμε ακίνητο (ή οτιδήποτε άλλο), το ψάχνουμε μόνοι μας, αφιερώνουμε χρόνο στην αγορά, επισκεπτόμαστε σπίτια (ακόμη και πολλαπλές φορές μεχρι να σιγουρευτούμε), βρισκουμε δικηγόρο,συμβολαιογράφο, μηχανικο κτλ... Δεν έχω ακούσει μεχρι στιγμής για άτομο που να προσέλαβε (ενεργά) μεσίτη για αγορά κατοικίας.

Οπότε όταν το πουλάνε, γιατι το δίνουν όλοι σε μεσίτη? Γιατί υπάρχει αυτή η ανισορροπία στην αγορα?

Γιατί προτιμούν να αποφύγουν την βαβούρα και την ταλαιπωρία των ραντεβού ή ακόμα μπορεί και να μην έχουν χρόνο. Οπότε το δίνεις σε έναν μεσίτη και τον αφήνεις να τρέχει για σένα. 

• Like 1
Δημοσ.

Ναι, αλλά στατιστικά  μιλώντας, δεν στέκει νομίζω. Ούτε 1% των αγγελιών δεν είναι απο ιδιώτες αυτή την στιγμή στην αγορά. 

Και όπως είπα, για την  αγορά απαιτείται ο ίδιος χρόνος, παρ΄όλα αυτα το κάνουν μόνοι τους....

Δεν βρίσκω λογική στο 99% των ιδιοκτητών να μην θέλει να ασχοληθει....

• Like 2
Δημοσ.
6 λεπτά πριν, doob είπε

Ναι, αλλά στατιστικά  μιλώντας, δεν στέκει νομίζω. Ούτε 1% των αγγελιών δεν είναι απο ιδιώτες αυτή την στιγμή στην αγορά. 

Και όπως είπα, για την  αγορά απαιτείται ο ίδιος χρόνος, παρ΄όλα αυτα το κάνουν μόνοι τους....

Όταν θες να πουλήσεις/νοικιάσεις ένα σπίτι πρέπει να διαθέσεις χρόνο για να δείχνεις το σπίτι σε υποψήφιους αγοραστές/ενοικιαστές, να ασχοληθείς με συνεννοήσεις με δικηγόρους συμβολαιογράφους κτλ. Άντι λοιπόν να πονοκεφαλιάζεις με αυτά το δίνεις σε έναν μεσίτη και πας κατευθείαν όταν όλα είναι έτοιμα να βάλεις τις υπογραφές. Ούτε πονοκέφαλος, ούτε τηλέφωνα ραντεβού κτλ. Οπότε γιατί να μην το δώσεις; Τώρα αν αυτό δεν ταιριάζει στην λογική σου δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, αρκεί που ταιριάζει στην λογική του 99% που πουλάνε τα σπίτια τους. 

• Like 6
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, doob είπε

Γιατί να θέλει να ασχοληθεί;

Δεν είναι και ενοίκιο να θέλει ξεψάχνισμα οπότε γιατί να χάνει χρόνο;

Πιθανότατα θα τον πληρώσει και ο αγοραστής άλλωστε.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σωστά. Στην Έλλάδα ο μεσίτης του πωλητή, πληρώνεται απο τον αγοραστή😅.

Απο αυτή την άποψη έχεις δίκιο και βγάζει νόημα. Συμφέρει τον πωλητή απο άποψη εξοικονόμησης χρόνου, απο την στιγμη που δεν πληρώνει ο ιδιος.

Επεξ/σία από doob
  • Like 5
  • Confused 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, doob είπε

Καλησπέρα φίλε,υπάρχει ένα ακίνητο προς πώληση από μεριάς μου και έχει γίνει ανάθεση σε μεσίτη,μπορεί να κάνει 1 ραντεβού την εβδομάδα μπορεί και 5,εγώ δουλεύω 2 δουλειές και κάθε φορά πάνε οι υπάλληλοι από το μεσιτικό..Για πληρωμή 2% όταν πουληθεί εννοείται αξίζει από το να τρέχω εγώ..Επειδή είναι σοβαρό γραφείο η πληρωμή γίνεται μόνο από εμένα δεν ενοχλούν τον αγοραστή..

• Like 6
Δημοσ.
1 hour ago, doob said:

Μην μπερδεύεις τον αριθμό των αγγελιών με τον αριθμό των ιδιοκτητών που έχουν σπίτι προς πώληση, δεν έχουν καμία σχέση αυτά τα δύο. Πρώτα από όλα πολλά σπίτια  είναι καταχωρημένα σε πολλές διαφορετικές αγγελίες επειδή ο ιδιοκτήτης το έχει δώσει σε 2 ή 5 ή 15 μεσίτες και έχει και μία δική του, με τη λογική ότι οι μεσίτες ίσως και να μπορούν να του βρουν γρηγορότερα αγοραστή από ότι μόνος του. Επίσης υπάρχουν πολλές ψεύτικες αγγελίες από μεσίτες για σπίτια too good to be true που τις βάζουν απλά και μόνο για κράχτες, και όταν επικοινωνήσεις μαζί τους σου λένε "ααα μόλις πουλήθηκε, αλλά έχω κιάλλα σπίτια με παρόμοια χαρακτηριστικά, ελάτε από δω". Και φυσικά όταν ψάχνεις σε site όπως spitogatos που είναι φτιαγμένο από μεσίτες και δέχονται αγγελίες από ιδιώτες μόνο με πληρωμή, λογικό είναι να βλέπεις σχεδόν μηδενικό ποσοστό αγγελιών από ιδιώτες.

• Like 4
Δημοσ.
5 ώρες πριν, doob είπε

Αυτός που πουλάει εχει το πλεονέκτημα  να βάζει την αμοιβή του μεσίτη  στην τιμή και να αφήνει τους μεσίτες να κάνουν τη δουλειά γι αυτόν χωρίς να βάλει χέρι στην τσέπη. Ουσιαστικα δεν είναι 2% στο κάθε μέρος αλλά 4% στον αγοραστή

• Like 1
Δημοσ.
5 hours ago, doob said:

Σωστά. Στην Έλλάδα ο μεσίτης του πωλητή, πληρώνεται απο τον αγοραστή😅.

Απο αυτή την άποψη έχεις δίκιο και βγάζει νόημα. Συμφέρει τον πωλητή απο άποψη εξοικονόμησης χρόνου, απο την στιγμη που δεν πληρώνει ο ιδιος.

Όντως ισχύει κάτι τέτοιο; Αν θέλει κάποιος να αγοράσει σπίτι θα πρέπει να πληρώσει τον μεσίτη για σπίτι που ο ίδιος βρήκε online;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ακόμα κι ένας ιδιώτης να βάλει μόνος του αγγελία οι πρώτες (αρκετές) προσπάθειες επικοινωνίας μαζί του θα είναι από μεσίτες που θέλουν να το αναλάβουν. Θα του "τα" ζαλίσουν με τα "θετικά" το να το αναθέσει σε εκείνους σε στυλ "δεν θα τρέχεις", "εγώ θα στο προμοτάρω καλύτερα" και άλλα τέτοια. Οπότε ακόμα και κάποιος να μην το έχει σκεφτεί αρχικά, το ξανασκέφτεται. Αν δε έχει ήδη κάνει 2-3 ραντεβού με ενδιαφερόμενους και έχει φρικάρει με πιθανές απαιτήσεις ή άκυρες (γι' αυτόν) προσφορές, ίσως εύκολα καταλήξει στη λύση του μεσίτη. Με δεδομένο δε ότι, όπως αναφέρθηκε, την αμοιβή μπορεί να την ενσωματώσει στην επιθυμητή τιμή του ακινήτου, μια χαρά μπορεί να επιλέξει αυτή τη λύση αφού δεν του στοιχίζει τίποτα.

Επεξ/σία από haris_216
Δημοσ.
10 hours ago, Morosana said:

Αυτός που πουλάει εχει το πλεονέκτημα  να βάζει την αμοιβή του μεσίτη  στην τιμή και να αφήνει τους μεσίτες να κάνουν τη δουλειά γι αυτόν χωρίς να βάλει χέρι στην τσέπη. Ουσιαστικα δεν είναι 2% στο κάθε μέρος αλλά 4% στον αγοραστή

Είναι ζήτημα οπτικής γωνίας. Εγώ προσωπικά το βλέπω πολύ διαφορετικά, πχ ως ιδιοκτήτης το μόνο που θα καταφέρω βάζοντας την αμοιβή μεσίτη στην τιμή πώλησης θα είναι είτε να καταφέρω να το πουλήσω πιο δύσκολα (μια και θα είναι ακριβότερο), είτε να μειώσω την τιμή (άρα στην ουσία να επιβαρυνθώ εγώ την αμοιβή του μεσίτη).

10 hours ago, Speculoos said:

Όντως ισχύει κάτι τέτοιο; Αν θέλει κάποιος να αγοράσει σπίτι θα πρέπει να πληρώσει τον μεσίτη για σπίτι που ο ίδιος βρήκε online;

Αν η αγγελία (και όχι το σπίτι) που βρήκε online είναι καταχωρημένη από μεσίτη, και συμφωνήσει (υπογράφοντας εντολή) να πληρώσει μεσιτική αμοιβή σε περίπτωση που το αγοράσει, τότε ναι.

• Thanks 1
Δημοσ.

αληθινή περίπτωση φίλης μου ,που μένει σε παλιά  μονοκατοικία στα νότια προάστια στην αθήνα ,πεθαίνουν οι γονείς της σε τροχαίο ,μετά απο 2 μήνες την παίρνει τηλ. αγνωστος μεσίτης σε αυτήν κ της λέει αν σκέφτεται να πουλήσει το σπίτι που μένει ???? η κοπέλα απο περιέργεια του λέει να ερθει σπίτι με προσφορά ...(ηθελε να μάθει πως εμαθε για το τροχαίο κ που βρήκε το τηλέφωνό της ) στην αρχή τα μάσαγε ο μεσίτης που βρήκε το τηλ. της ,τελικά πες πες ,της ειπε οτι το εμαθε  ,απο το γραφείο τελετών ???? και για το σπίτι το εμαθε απο το κτηματολόγιο ???? της αφησε και 1 παραθυράκι απο τον δικηγόρο η εφορία  που εκαναν γονική παροχή οι γονείς της ,οταν ηταν ακόμα στη ζωή ..(για το κτηματολόγιο υποθέτει απο τον μηχανικό που ετρεξε αυτη την διαδικασία η μέσα απο το κτηματολόγιο απο κάποιον υπάλληλο...με το αζημείωτο φυσικά...)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...