Προς το περιεχόμενο

LG Therma V αντλία θερμότητας - παραμετροποιήσεις - ρυθμισεις - overshoot πρόβλημα

CptBill

Προτεινόμενες αναρτήσεις

9 ώρες πριν, dkomna είπε

αν και μου είπε ότι η σωστή λύση είναι να μπει δοχείο αδράνειας, εμπειρικά γύρω στα 80lt.

Κακό δεν θα κάνει, αλλά έχουν και άλλα μέλη εδώ εγκαταστάσεις με δοχείο και τα ίδια τους έκανε, είναι θέμα αλγορίθμου, μάλλον.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 166
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Παιδιά το να είναι σε λειτουργία invert δεν είναι πάντα και το πιο οικονομικό να το ξέρετε αυτο(ναι μεν είναι καλύτερο για την αντλία)… Στο δικό μου σύστημα λόγου χάρη, μιλάμε για τον χειμώνα πάντα, όταν ινβερταριζε κατέβαζε ισχύ σε 0,4/0,5/0,6 όποτε η κατανάλωση του ήταν ανάμεσα στο 10 με 15 κιλοβάτ την μέρα… όμως όταν έκανε start stop η κατανάλωση μπορεί να ήταν από 6 ως 10 κιλοβάτ την μέρα!!!

Επισης από ότι μου είπε ο δικός μου υδραυλικός το να βάλουμε δοχείο δεν θα βοηθήσει στην LG…εμένα ας πούμε μόνο στα σώματα(φέτες) κυκλοφορεί γύρο στα 140 λιτρα νερό… από ότι θυμάμαι το μίνιμουμ που θέλει η 9αρα LG είναι 100 λίτρα για να λειτουργεί σωστά( αν κάνω λάθος διορθώστε με)

Δοκιμαστε να παίξετε λίγο με την υστέρηση πρώτα στο κοντρολερ, να δείτε αν μπορείτε να το κάνετε να ινβερταρει και μετά όλα τα αλλά 

• Like 2

2 hours ago, star_cruiser said:

όποτε η κατανάλωση του ήταν ανάμεσα στο 10 με 15 κιλοβάτ την μέρα… όμως όταν έκανε start stop η κατανάλωση μπορεί να ήταν από 6 ως 10 κιλοβάτ την μέρα!!!

ειναι ακριβός ετσι με την κατανάλωση 

αλλά χάνεις συμπαντικά σε ποιότητα θέρμανσης ειδικά με fc. 

• Like 1

4 minutes ago, sndev said:

ειναι ακριβός ετσι με την κατανάλωση 

αλλά χάνεις συμπαντικά σε ποιότητα θέρμανσης ειδικά με fc. 

Ευτυχώς δεν έβαλα fc και άφησα τα παλιά τα σώματα με φέτες που αργούν να κρυώσουν😅😂! Σε μένα που το σπίτι είναι αρκετά καλά μονωνενο δεν φαίνεται η διαφορά στην θέρμανση, και σκεψου το έχω στην λειτουργία μόνο με νερό και όχι με θερμοστάτη!

• Like 1

@mechpanos Έχεις δίκιο, αλλά θα βάλω δοχείο για να είναι σωστή η εγκατάσταση και να μου φύγει η ιδέα. Εξάλλου, ο δικός μου όγκος νερού είναι όντως μικρός.

@star_cruiser Εσύ ανήκεις στην κατηγορία που έχει ήδη τον σωστό όγκο νερού, άρα το να προσθέσεις περισσότερο δεν έχει νόημα. Για την κατανάλωση, μάλλον εξαρτάται από πολλές παραμέτρους το πώς θα καίει λιγότερο (με invert ή με on-off). Στην περίπτωσή μου νομίζω ότι είναι καλύτερα με invert, αλλά έχω μικρό δείγμα και είναι πιθανό να κάνω λάθος. Ωραία είναι και τα σώματα, αλλά πρώτον θέλουν υψηλότερη θερμοκρασία νερού και δεύτερον δεν ενδείκνυνται για ψύξη από ό,τι ξέρω. Και φτάνουμε στο βασικό θέμα, γιατί τι σημασία έχει η κατανάλωση, αν η δουλειά δεν γίνεται: όπως σωστά λέει ο @sndev, η θερμική άνεση πάει περίπατο με on-off. Σκέψου ότι εμένα προφανώς αυτήν την περίοδο με νοιάζει η ψύξη. Από εκεί λοιπόν που φέρνει νερό στους 7-8oC και τα fan coils κάνουν τη δουλειά τους, η αντλία κλείνει και μπορεί να φτάσει μέχρι 15-18οC μέχρι να αρχίσει να κατεβάζει ξανά. Ε, να τη βράσω και την αντλία και την κατανάλωσή της...

• Like 1

2 hours ago, dkomna said:

@mechpanos Έχεις δίκιο, αλλά θα βάλω δοχείο για να είναι σωστή η εγκατάσταση και να μου φύγει η ιδέα. Εξάλλου, ο δικός μου όγκος νερού είναι όντως μικρός.

@star_cruiser Εσύ ανήκεις στην κατηγορία που έχει ήδη τον σωστό όγκο νερού, άρα το να προσθέσεις περισσότερο δεν έχει νόημα. Για την κατανάλωση, μάλλον εξαρτάται από πολλές παραμέτρους το πώς θα καίει λιγότερο (με invert ή με on-off). Στην περίπτωσή μου νομίζω ότι είναι καλύτερα με invert, αλλά έχω μικρό δείγμα και είναι πιθανό να κάνω λάθος. Ωραία είναι και τα σώματα, αλλά πρώτον θέλουν υψηλότερη θερμοκρασία νερού και δεύτερον δεν ενδείκνυνται για ψύξη από ό,τι ξέρω. Και φτάνουμε στο βασικό θέμα, γιατί τι σημασία έχει η κατανάλωση, αν η δουλειά δεν γίνεται: όπως σωστά λέει ο @sndev, η θερμική άνεση πάει περίπατο με on-off. Σκέψου ότι εμένα προφανώς αυτήν την περίοδο με νοιάζει η ψύξη. Από εκεί λοιπόν που φέρνει νερό στους 7-8oC και τα fan coils κάνουν τη δουλειά τους, η αντλία κλείνει και μπορεί να φτάσει μέχρι 15-18οC μέχρι να αρχίσει να κατεβάζει ξανά. Ε, να τη βράσω και την αντλία και την κατανάλωσή της...

38 με max 40 βαθμούς νερά στα σώματα και 28 βαθμους στα  νερά στην ελάχιστη! Εννοείται ότι μπορείς να κανείς και ψύξη αλλά δεν είναι το ίδιο αποδοτικά με fc! Αλλά και fc να είχα, πάλι κλιματιστικό θα επέλεγα διότι η αντλία καταναλώνει περισσότερο ρεύμα το καλοκαίρι από ότι τον χειμώνα! Από on off είχα γύρω στα 4 την ώρα τον χειμώνα πάντως…

• Like 1

Εντυπωσιακά νούμερo το να πέφτεις κάτω από 40oC, μπράβο! Πίστευα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη θερμοκρασία για θέρμανση με σώματα.

Για τη θερμική άνεση, θα επιμείνω, τονίζοντας όμως ξανά ότι μιλάω μόνο για ψύξη. Κατανοώ ότι στη θέρμανση τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά και να μην σε πειράζει να κάνει και 4 και 14 on-off την ώρα. Δεν έχω εμπειρία κιόλας, δεν έχω περάσει χειμώνα με την αντλία.

Κατά τα άλλα, αυτές τις μέρες η αντλία με invert καίει λίγο πάνω από 1,5kwh για ψύξη για όλο το σπίτι (π.χ., χτες έκαψε 9kwh για 6 ώρες). Η σύγκριση με αυτόνομα κλιματιστικά δεν είναι δίκαιη για τα κλιματιστικά - θα ήθελα 6 κλιματιστικά αναμμένα για όλο το σπίτι!

• Like 2

• 2 μήνες μετά...
  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημερα σε ολους.Οταν ζηταω απο την αντλια να ζεστανει το νερο του ηλιακου στους 40 βαθμους,το νερο εξαγωγης φθανει στους 62, ειναι φυσιολογικο αυτο?Μπορω καπως να της ορισω να μη ζεσταίνει τοσο πολυ το νερο?

Εν τελει το νερο στον  ηλιακο φθανει σχεδον παντα στους 41 σε βαρος της καταναλωσης ρευματος .

Επεξ/σία από IKARIWTHS

Καλησπέρα σας. Καινούργιος κάτοχος μιας therma v 9kw. Στην μονοκατοικία έχουμε τοποθετήσει 10αρα θερμομόνωση περιμετρικά και έχουμε κάνει και μόνωση στην ταράτσα. Στην αντλία έχουν μπει καινούργια σώματα εντός της οικίας και ένα buffer 200L. Την μελέτη και τν εγκατάσταση μας την έκανε μηχανικός με το συνεργείο του. Πρώτη φορά την ανάψαμε σήμερα. Εξωτερική θερμοκρασία 13 και εντως 19.5. Ορίσαμε την αντλία στους 22. Αλλά εδώ και πόση ώρα δν βλέπουμε να ζεσταίνονται πολύ τα σώματα. Τα βλέπουμε πολύ χλιαρά. Τι πρέπει να κοιτάξουμε ή να πατήσουμε?

Screenshot_20241027-202349.png

καλο ειναι να μην ζεσταινονται πολυ τα σωματα

η αθ για να ειναι αποδοτικη λειτουργει σε  χαμηλες  θερμοκρασιες. Απο κει  και  περα,  αν σε 1-2  μερες δεις οτι δε πιανεις τηη θερμοκρασια  στοχο (22) μιλας με τον εγκαταστατη  σου να δει την καμπυλη. Αλλα ποτε μη περιμενεις να δεις σωματα να καινε με αντλια θερμοτητας

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Από την καμπύλη που έχετε ορίσει με την εξωτερική θερμοκρασία 13oC  σωστά δουλεύει στους 40 βαθμούς, ρύθμιση της καμπύλης θα θέλει γιατί οι 40 βαθμοί δεν επαρκούν να πάει στους 22 που θέλετε, πιστεύω όμως αν το βάλεις 20,5 θα είσαι μια χαρά και άνετα 

Επεξ/σία από giannnis122

8 ώρες πριν, giannnis122 είπε

πιστεύω όμως αν το βάλεις 20,5 θα είσαι μια χαρά και άνετα 

Με 13 εξωτερικη, 19.50 εσωτερικη, δεν χρειαζεσαι συστημα θερμανσης 10.000€ για να πιασεις 20.5. Λιγο να περπατησεις μεσα στον χωρο και να αναπνέυσεις, ανεβηκε 1 βαθμο η θερμοκρασια.

10 ώρες πριν, Vstromrider είπε

Με 13 εξωτερικη, 19.50 εσωτερικη, δεν χρειαζεσαι συστημα θερμανσης 10.000€ για να πιασεις 20.5. Λιγο να περπατησεις μεσα στον χωρο και να αναπνέυσεις, ανεβηκε 1 βαθμο η θερμοκρασια.

Δοκιμή θελουμε να κανουμε, να δουμε ότι δουλευεί σωστά, πριν μας ερθουν τα πρώτα κρύα!

19 ώρες πριν, giannnis122 είπε

Από την καμπύλη που έχετε ορίσει με την εξωτερική θερμοκρασία 13oC  σωστά δουλεύει στους 40 βαθμούς, ρύθμιση της καμπύλης θα θέλει γιατί οι 40 βαθμοί δεν επαρκούν να πάει στους 22 που θέλετε, πιστεύω όμως αν το βάλεις 20,5 θα είσαι μια χαρά και άνετα 

την καμπύλη αυτή, μπορώ να την αλλάξω εγώ μόνος μου? ή χρειάζεται τεχνικός? Προφανώς και 20 βαθμοί ειναι τέλεια, αλλά θέλουμε να δοκιμάσουμε το μηχάνημα τι κάνει.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...