FishFIsh Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2024 Καλημέρα. Σχετικά πρόσφατα ολοκλήρωσα την έρευνα μου και έστησα ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με χαρακτηριστικά που θα αναφέρω παρακάτω. Παρότι οι περισσότεροι που άκουσαν τι έκανα τους άρεσε, υπήρξαν και 1-2 "γνώστες" που με απογοήτευση στο βλέμμα είπαν :ακριβά τα πήρες αδελφέ... Να σημειώσουμε ότι αυτοί οι "γνωστές" κάνουν αυτή τη δουλειά επαγγελματικά, άρα η άποψη τους είτε πρέπει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη λόγω κύρους είτε ακριβώς το αντίθετο λόγω "επαγγελματικού ανταγωνισμού ". Κατ'εμέ οικονομικά τα πήρα τα υλικά... αλλά είναι αυτοί οι δύο που υποτίθεται ξέρουν και διαφωνούν... Οπότε, θα αφήσω μια λίστα εδώ από κάτω με τα υλικά και όποιος έχει εμπεριστατωμένη άποψη και έχει όρεξη, ας μου πει αν πράγματι τα πήρα ακριβά για να μου φύγει και η περιέργεια... Ευχαριστώ εκ των προτέρων 😋 •Πάνελ: 6 τεμάχια των 550W - 1100€ •Hybrid Inverter 48V - 5600W - (δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί είναι φθηνό, το θέμα μας είναι άλλο 😅 ) 430€ •16 τεμάχια EVE LF280K V3 - CLASS A (μπαταρία LiFePO4 με 6000 κύκλους φόρτισης στα 280Α (η κλάση Α φτάνει στα 300-310Α, 280Α είναι τα ονομαστικά)) - 2000€ (πλέον έχουν πέσει αρκετά οι συγκεκριμένες, νομίζω στο σύνολο τις βρίσκεις 350€ φθηνότερα, αλλά τότε έκαναν 2000€ μαζί με τα μεταφορικά τους από αξιόπιστο πωλητή) •JK Active BMS 200A continuous (350A pulse discharge(από δοκιμές, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει θέμα να τρέχει κοντά στα 280Α για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα)). Active Balancing 2A - 120€ •DC διπολικός ασφαλοδιακόπτης 160A (circuit breaker) (συνδεδεμένος ανάμεσα σε μπαταρία και inverter... ίσως να είναι περιττός μιας και το BMS έχει κάτι ασφάλειες, το ίδιο και το inverter, αλλά γενικά προτείνεται να υπάρχει κάποια ασφάλεια τήξεως... Είπα να πάω στην λύση της "επαναχρησιμοποιούμενης ασφάλειας" αλλά επίσης σε κάτι που θα επιτρέπει την αποσύνδεση της μπαταρίας. (παρότι το BMS έχει πάλι δικούς του διακόπτες για απενεργοποίηση μπαταρίας, αλλά σε περίπτωση ανάγκης, ποιος ανοίγει Bluetooth και παλεύει να συνδεθεί με την εφαρμογή... ή ποιος πατάει παρατεταμένα για 3-4 δευτερόλεπτα ένα κουμπί... Ασφαλοδιακόπτης, μπαμ και κάτω...) 82€ •Καλώδια μπαταρίας 2AWG (35mm²) Έτοιμα με χοντρούς ακροδέκτες με κατάλληλης διαμέτρου τρύπες για τις συνδέσεις διακόπτη, μπαταρίας, BMS, inverter... 4 καλώδια στο σύνολο. 2 κοντά και 2 μακρύτερα. 8 ποιοτικοί ακροδέκτες. (εδώ είναι κάτι που δεν είμαι σίγουρος πόσο φθηνά μπορώ να το βρω, επειδή ψάχνω γενικά στο Ελληνικό χώρο και δεν βρίσκω κάτι που να μπορώ να αγοράσω...) 75€ •Ασφάλειες για τα πάνελ, καλώδια για πάνελ, κάτι έξτρα ακροδέκτες, κάτι άλλα χαζά: 50€; 50€... Κάτι λιγότερο από 4000€ στο σύνολο. Έπαιξε και η ανάγκη για κάποια εργαλεία, πρέσα για τους ακροδέκτες, οικονομικό ροπόκλειδο για το σφίξιμο των επαφών της μπαταρίας... Ας πούμε 4000€ Για ένα σύστημα 5600W Πάνελ 3300W Μπαταρία LiFePO4 - 14.3kWh ονομαστική χωρητικότητα, κάτι παραπάνω από 15kWh πραγματική... Και ένα σχετικά καλό επίπεδο ασφάλειας... Οι "γνώστες" λέγανε κάτι περί των 3000€ ή λιγότερα... Με τις τιμές των μπαταριών πριν 2-3 μήνες, το βρίσκω απίθανο, ειλικρινά... Έστω ότι παίρνω σήμερα μπαταρίες με 1650€ 450€ το inverter 1100€ τα πάνελ. Είμαι ήδη 3200€ χωρίς να αγοράσω BMS, διακόπτες, καλώδια, ακροδέκτες, ασφάλειες... Και δεν έχω εργαλεία, ούτε είμαι επαγγελματίας να κάνω μεγάλες παραγγελίες... Επίσης όλα με ΦΠΑ... Άρα λοιπόν... Τα πήρα ακριβά; Γιατί, μπορεί να είμαι νέος στο χώρο, αλλά τον μήνα μου τον έφαγα στην επισταμένη έρευνα... Και παρότι δεν κοίταζα Ελληνικά DIY παραδείγματα στο ίντερνετ, παρά μόνο αφότου έφτιαξα την εγκατάσταση μου, είδα περιπτώσεις που με περίπου τα ίδια χρήματα (~3500€), άλλοι έφτιαχναν χαζό συστήματα 3500W με μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης στις 8kWh ξέρω γω... Και 1500W panel... (πρακτικά σύστημα με τις μισές δυνατότητες, χωρητικότητα μπαταρίας ακόμα λιγότερο από το μισό...) 5
doomnx Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2024 Ωραίος, με γεια, να τα χαρείς. Και ακριβά να ήταν τώρα τα πήρες, πάει. 1
FishFIsh Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2024 Τελικά το topic δεν έπεσε στα κατάλληλα μάτια... Κρίμα 😑🙄
MikhailBakurin Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Εμένα μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό που έχεις στήσει πάντως. Και είναι πάρα πολύ γρήγορα αποσβέσιμο, δηλαδή αν έχεις 15ΚΒ τη μέρα προς χρήση (είτε φόρτιση, είτε κατανάλωση), δηλαδή κατά μέσο όρο 4 ευρώ τη μέρα, τότε έχεις απόσβεση σε κάτω από 3 χρόνια, ακόμα και με τα 4 χιλιάρικα κόστος. Μετά, βάζεις τσέπη πάνω από 1000άρικο / έτος, πραγματικό αυξημένο εισόδημα, σε πραγματική αξία του εκάστοτε χρόνου, δηλαδή αποπληθωρισμένη! Τώρα, για ένα σύστημα με ορίζοντα πρώτων εξόδων στα 5-7-10 χρόνια, δλδ μετά την απόσβεσή του, δεν έχει πολλή σημασία αν θα αποσβαινες στα 2 ή στα 2,7 χρόνια... Επεξ/σία 31 Ιανουαρίου 2024 από MikhailBakurin
elgol Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2024 Να ρωτησω κατι αν βαλω αναλογο συστημα οι kWh που καταναλωνονται (εφ οσον παραγονται απο το συστημα) ειναι δωρεαν; Τι γινεται με τις αλλες χρεωσειςτου αδμηε;
Joshua21 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2024 On 24/01/2024 at 03:52, FishFIsh said: •Πάνελ: 6 τεμάχια των 550W - 1100€ Σοβαρά τώρα, με μοναδική πληροφορία την ονομαστική ισχύ των πάνελ περιμένεις να σου πει κάποιος αν τα αγόρασες φτηνά ή ακριβά?
phanispal Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2024 17 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε Μετά, βάζεις τσέπη πάνω από 1000άρικο / έτος, πραγματικό αυξημένο εισόδημα, σε πραγματική αξία του εκάστοτε χρόνου, δηλαδή αποπληθωρισμένη! Μιλάς για έμμεσο κέρδος, επειδή δε θα τα βγάζει απ' την τσέπη του να τα δώσει στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας;
MikhailBakurin Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2024 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2024 1 hour ago, phanispal said: Μιλάς για έμμεσο κέρδος, επειδή δε θα τα βγάζει απ' την τσέπη του να τα δώσει στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας; Αν θέλουμε να το πούμε λίγο μπακάλικα, ναι. Κανονικά βέβαια, έμμεσο κέρδος δεν είναι αυτό, είναι άμεσο. Δηλαδή, υπολογίζεις να βάλεις φ/β για να μην πληρώνεις (τόση) ΔΕΗ, και το πετυχαίνεις. Έμμεσο κέρδος θα είναι η όποια έξτρα μόνωση της ταράτσας σου, λόγω ύπαρξης και μόνο των πάνελς πάνω της, χωρίς άλλες εργασίες. Ή, έμμεσο κόστος, η εγκατάσταση ενός σκιάχτρου για να μη σου λερώνουν τα πάνελς διάφορα ποντίκια με φτερά που έχουμε στις βρωμοπόλεις. Τα φ/β είναι άμεσο κέρδος - αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος. Με την εγκατάσταση που έκανε ο ΤΣ, αν υποθέσουμε ότι την έβαλε το 2023, θα ξεκινήσει από το 2026 να ζει σα να έχει πάρει αύξηση περίπου 100ε καθαρά το μήνα στο μισθό του.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2024 Super Moderators Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2024 19 hours ago, FishFIsh said: Τελικά το topic δεν έπεσε στα κατάλληλα μάτια... Κρίμα 😑🙄 Ναι... Συνέχεια εκεί παρακαλώ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις