Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Συμφωνώ με τις προτροπές που έχουν προηγηθεί. Είναι εύκολη η αντικατάσταση του μοτέρ, ακόμα και ολόκληρου, ενώ δεν έχει κάποια τεχνική δυσκολία. Εαν το κάνεις μόνος σου θα σου στοιχίστει ελάχιστα χρήματα ενώ θα χρειαστείς πολύ βασικά εργαλεία.

Εαν δεν έχεις εργαλεία καθόλου, δεν πιάνουν τα χέρια σου και δεν κατέχεις ούτε τα βασικά για μια τέτοια επισκευή, καλύτερα να την αναλάβει ο τεχνικός. Η τιμή ακούγεται σχετικά καλή εαν βεβαια τα αντικαταστήσει με καινούρια, αλλά πίστεύω ότι ο μάστορας θα αλάξει μόνο το εσωτερικό μετεράκι (όχι φτερωτή & καβούκι) και την κασσετίνα των πλήκτρων. Βέβαια θα πληρωθεί για να φέρει τα ανταλλακτικά, τα εργαλεία του, τον χρόνο του κλπ

Νομίζω ότι δεν θα δεχθεί να του φέρεις τα ανταλλακτικά, που σίγουρα αυτός θα τα αγοράσει σε καλύτερη τιμή και θα βγάλει και απο εκεί. 

Η οικονομικότερη λύση είναι να έχεις κάποιο φίλο ερασιτέχνη που να του ζητήσεις να σου κάνει την δουλειά με ένα καλό χαρτζηλίκι.

• Thanks 1
  • Απαντ. 163
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
38 minutes ago, drunkdonkey said:

1. Το αρθρο αναφέρει επαγγελματική μίσθωση, μην μπερδεύεσαι δε γίνεται κάποια ειδική χρήση του ακινήτου, μιλάμε για κατοικία.

2. Το site που παραθέτεις παραποιεί τον νόμο. Το 4242/2014 που παραθέτεις αναφέρει: "1. Οι μισθώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 34/1995 και συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος διέπονται από τους συμβατικούς όρους τους, τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα και του π.δ. 34/1995, με την εξαίρεση των άρθρων 5-6, 16-18, 2026, 27 παρ. 2, 28-40, 43, 46 και 47 αυτού."

Μπορεις να googlαρεις την έννοια του ενδοτικού κανόνα αν ενδιαφέρεσαι.

Το άρθρο αναφέρεται γενικά στη μίσθωση ακινήτου, όχι ειδικά σε επαγγελματική στέγη, και η ειδική αναφορά που κάνει στον 4242/14 σε σχέση με τις επαγγελματικές είναι επειδή από τότε και μετά απελευθερώθηκαν ΚΑΙ οι επαγγελματικές μισθώσεις, μέχρι τότε μόνο στις αστικές υπερίσχυαν οι όροι της μίσθωσης.

Όσο για το υπόλοιπα περί "παραποίησης του νόμου", ένα άρθρο γραμμένο από δικηγόρο έχει απείρως μεγαλύτερη βαρύτητα από τους δικούς σου ισχυρισμούς.

Πάρε και ένα απόσπασμα άρθρου από άλλη δικηγόρο που ισχυρίζεται το ίδιο πράγμα με παραπομπή σε απόφαση:

"οι σχετικές διατάξεις των άρθρων 591, 592 και 599 § 1 του ίδιου Κώδικα είναι ενδοτικού δικαίου (ΑΠ 529/2017 αδημ. ΤΝΠ «ΝΟΜΟΣ», ΕφΑθ 2826/2008, ΕλλΔνη 2009.595)."

https://efotopoulou.gr/pragmatiko-elattoma-misthiou-pragmatos-efthini-ekmisthoti-ke-dikeomata-misthoti/

Μάλλον εσύ πρέπει να γκουγκλαρεις την έννοια του κανόνα ενδοτικού δικαίου.

Δημοσ.
11 minutes ago, doomnx said:

Ξεκινάμε από τον έλεγχο της πλακέτας. Δεν πρόκειται καν για ηλεκτρονικά. Απλή ηλεκτρολογική σύνδεση είναι.

Και ναι πες του αν του δώσεις το μοτέρ πόσο θέλει να σου το περάσει 

Αν με ειδοποιησει αυριο, θα γραψω λεπτομερειες εδω.

Θα τον ρωτησω με δικα μου ανταλλακτικα ποσο παει η δουλεια.

9 minutes ago, costas_ said:

Συμφωνώ με τις προτροπές που έχουν προηγηθεί. Είναι εύκολη η αντικατάσταση του μοτέρ, ακόμα και ολόκληρου, ενώ δεν έχει κάποια τεχνική δυσκολία. Εαν το κάνεις μόνος σου θα σου στοιχίστει ελάχιστα χρήματα ενώ θα χρειαστείς πολύ βασικά εργαλεία.

Εαν δεν έχεις εργαλεία καθόλου, δεν πιάνουν τα χέρια σου και δεν κατέχεις ούτε τα βασικά για μια τέτοια επισκευή, καλύτερα να την αναλάβει ο τεχνικός. Η τιμή ακούγεται σχετικά καλή εαν βεβαια τα αντικαταστήσει με καινούρια, αλλά πίστεύω ότι ο μάστορας θα αλάξει μόνο το εσωτερικό μετεράκι (όχι φτερωτή & καβούκι) και την κασσετίνα των πλήκτρων. Βέβαια θα πληρωθεί για να φέρει τα ανταλλακτικά, τα εργαλεία του, τον χρόνο του κλπ

Νομίζω ότι δεν θα δεχθεί να του φέρεις τα ανταλλακτικά, που σίγουρα αυτός θα τα αγοράσει σε καλύτερη τιμή και θα βγάλει και απο εκεί. 

Η οικονομικότερη λύση είναι να έχεις κάποιο φίλο ερασιτέχνη που να του ζητήσεις να σου κάνει την δουλειά με ένα καλό χαρτζηλίκι.

Δε γνωριζω πως θα κατεβασω το καβουκι απο εκει που ειναι βιδωμενο. Αν μπορουσα να το αφαιρεσω, θα αλλαζα και μονος το μοτερακι απο μεσα το οποιο θα ειναι κατω απο 60ε. Βεβαια δε γνωριζω κ τι μοτερ εχει για να παρω ανταλλακτικο, θα πρεπει να το κανω βιδες ολο και μετα να ψαξω με τον κωδικο του.

Το ιδιο κ για την κασετινα, σημερα την ειδα ολοκληρη, οποτε δεν ειναι κατι η αλλαγη. Τα ηλεκτρονικα σε πλακετες δεν κατεχω, οπως και τα αντιστοιχα εργαλεια. 

Κατσαβιδια, πενσες κτλ υπαρχουν.

Ξερεις τι μοτέρ εχει αυτο μεσα;

Δημοσ.

Αισθάνεσαι ενοχές για κάτι και έχει τόση ζέση να πληρώσεις απ' την τσέπη σου? Θα πληρώσεις και θερμοσίφωνα αν χαλάσει? Ελπίζω να μην έχεις και ηλιακό

• Like 5
Δημοσ.
3 minutes ago, Nabuko said:

Αισθάνεσαι ενοχές για κάτι και έχει τόση ζέση να πληρώσεις απ' την τσέπη σου? Θα πληρώσεις και θερμοσίφωνα αν χαλάσει? Ελπίζω να μην έχεις και ηλιακό

Οχι δε θελω να πληρωσω απο τη τσεπη μου.

Απλα ρωταω αν φταιω εγω και αν ειναι δικη μου δαπανη λογω του συμβολαιου που υπογράψαμε. 

Εγω ειμαι πρόθυμος να το φτιαξω με το μικροτερο κοστος αρκει να δουλεύει 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
20 λεπτά πριν, insoholic είπε

Αν με ειδοποιησει αυριο, θα γραψω λεπτομερειες εδω.

Θα τον ρωτησω με δικα μου ανταλλακτικα ποσο παει η δουλεια.

Δε γνωριζω πως θα κατεβασω το καβουκι απο εκει που ειναι βιδωμενο. Αν μπορουσα να το αφαιρεσω, θα αλλαζα και μονος το μοτερακι απο μεσα το οποιο θα ειναι κατω απο 60ε. Βεβαια δε γνωριζω κ τι μοτερ εχει για να παρω ανταλλακτικο, θα πρεπει να το κανω βιδες ολο και μετα να ψαξω με τον κωδικο του.

Το ιδιο κ για την κασετινα, σημερα την ειδα ολοκληρη, οποτε δεν ειναι κατι η αλλαγη. Τα ηλεκτρονικα σε πλακετες δεν κατεχω, οπως και τα αντιστοιχα εργαλεια. 

Κατσαβιδια, πενσες κτλ υπαρχουν.

Ξερεις τι μοτέρ εχει αυτο μεσα;

4 βίδες κυριολεκτικά είναι για το μοτέρ. Αλλά να σιγουρευτούμε ότι είναι το μοτέρ.

Η πλακέτα δεν έχει ηλεκτρονικά. Είναι εντελώς basic. Σε ενδιαφέρει να δεις αν έχει καεί κάπου και αν βλέπεις σπασμένες κολλήσεις. Και κυρίως αν είναι σφιχτά συνδεμένα φάση και ουδέτερος. Θα πρέπει έστω οι λάμπες να ανάβουν με επιτυχία πριν πάμε για το μοτέρ.

Επεξ/σία από doomnx
Δημοσ.
4 minutes ago, doomnx said:

4 βίδες κυριολεκτικά είναι για το μοτέρ. Αλλά να σιγουρευτούμε ότι είναι το μοτέρ.

Η πλακέτα δεν έχει ηλεκτρονικά. Είναι εντελώς basic. Σε ενδιαφέρει να δεις αν έχει καεί κάπου και αν βλέπεις σπασμένες κολλήσεις. Και κυρίως αν είναι σφιχτά συνδεμένα φάση και ουδέτερος. Θα πρέπει έστω οι λάμπες να ανάβουν με επιτυχία πριν πάμε για το μοτέρ.

Οι λαμπες αναβουν. Οι σκαλες δουλευουν και κανουν θόρυβο. 

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Nabuko είπε

Όταν κάνει μπάνιο κάθε μέρα και καεί η αντίσταση ποιος θα την πληρώσει;

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, insoholic είπε

Αυτο ειναι που βρηκα ολοκληρο το καβουκι με 63ε. Νομιζω κανει για το μοντελο μου.

https://www.mrgranazis.gr/shop/antallaktika/oikiakon-suskeuon/aporrofitires/moter-aporrofhthra/081442000-moter-tupou-teka-81468067/

Ναι αυτό είναι 

• Thanks 1
Δημοσ.
7 minutes ago, doomnx said:

Όταν κάνει μπάνιο κάθε μέρα και καεί η αντίσταση ποιος θα την πληρώσει;

Ο ιδιοκτήτης, εκτός και αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο μισθωτήριο. Το κάθε μέρα είναι υπερβολικά συχνό? :)

• Like 2
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Joshua21 είπε

Ο ιδιοκτήτης, εκτός και αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο μισθωτήριο. Το κάθε μέρα είναι υπερβολικά συχνό? :)

Όχι παιδιά. Αυτά είναι αναλώσιμα, wear and tear. Βαρύνουν τον μισθωτή.

Δημοσ.
1 minute ago, doomnx said:

Όχι παιδιά. Αυτά είναι αναλώσιμα, wear and tear. Βαρύνουν τον μισθωτή.

Όχι, η αντίσταση δεν είναι αναλώσιμο, δεν είναι μέρος της τακτικής συντήρησης, δεν αλλάζεται κάθε 2 χρόνια πχ όπως το ανόδιο και το αντιψυκτικό του ηλιακού, αλλάζεται μόνο αν και όταν χαλάσει. Και η νομοθεσία είναι σαφής, προβλέπει ότι "Ο μισθωτής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση."

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Όχι, η αντίσταση δεν είναι αναλώσιμο, δεν είναι μέρος της τακτικής συντήρησης, δεν αλλάζεται κάθε 2 χρόνια πχ όπως το ανόδιο και το αντιψυκτικό του ηλιακού, αλλάζεται μόνο αν και όταν χαλάσει. Και η νομοθεσία είναι σαφής, προβλέπει ότι "Ο μισθωτής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση."

Μα τι λέμε τώρα; Θα μου έχει ο άλλος πλυντήριο μέσα και όταν μου καεί η αντίσταση θα του πω πλήρωσέ την; Αναλώσιμα είναι. Αν δεν το χρησιμοποιούσε κανείς, θα ήταν όπως την πρώτη μέρα. Τη συντήρηση του λέβητα αερίου ποιος την πληρώνει;

Ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει να σου φτιάξει έναν τοίχο που μαζεύει υγρασία ξαφνικά, ένα ταβάνι που στάζει, μια διαρροή σωληνώσεων, ζημιές που προκλήθηκαν από γείτονες, μια αλλαγή στα δομικά στοιχεία και τη μόνιμη υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού. Δεν είναι υποχρεωμένος να σου φτιάχνει τις συσκευές που σου χαλάνε λόγω χρήσης.

Αυτά τα πράγματα ξεκαθαρίζονται στα συμβόλαια, αλλά και λίγο common sense. Όποιος ζει μέσα στο σπίτι επιβαρύνεται με το κόστος χρήσης.

Επεξ/σία από doomnx
  • Confused 1
Δημοσ.
Just now, doomnx said:

Μα τι λέμε τώρα; Θα μου έχει ο άλλος πλυντήριο μέσα και όταν μου καεί η αντίσταση θα του πω πλήρωσέ την; Αναλώσιμα είναι. Αν δεν το χρησιμοποιούσε κανείς, θα ήταν όπως την πρώτη μέρα. Τη συντήρηση του λέβητα αερίου ποιος την πληρώνει;

Ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει να σου φτιάξει έναν τοίχο που μαζεύει υγρασία ξαφνικά, ένα ταβάνι που στάζει, μια διαρροή σωληνώσεων, ζημιές που προκλήθηκαν από γείτονες, μια αλλαγή στα δομικά στοιχεία και τη μόνιμη υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού. Δεν είναι υποχρεωμένος να σου φτιάχνει τις συσκευές που σου χαλάνε λόγω χρήσης.

Αυτά τα πράγματα ξεκαθαρίζονται στα συμβόλαια, αλλά και λίγο common sense. Όποιος ζει μέσα στο σπίτι επιβαρύνεται με το κόστος χρήσης.

Το λάθος στο σκεπτικό σου είναι ότι δεν διαχωρίζεις τα κόστη συντήρησης (που προφανώς και επιβαρύνουν τον ενοικιαστή, τέτοιο είναι και η συντήρηση του λέβητα) με τα κόστη βλαβών/ζημιών (που επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη, όπως πχ μια χαλασμένη ηλεκτροβάνα). Όταν ο άλλος σου έχει μέσα ηλεκτρικές συσκευές σε χρεώνει και παραπάνω ενοίκιο, ακριβώς επειδή οι συσκευές με τη χρήση φθείρονται, χαλάνε και απαξιώνονται. Δεν έχει καμία σημασία αν η ηλεκτρική συσκευή που χάλασε είναι σταθερή (θερμοσίφωνας) ή όχι (πλυντήριο), εφόσον είναι μέρος του μισθίου τότε υπεύθυνος για τις βλάβες είναι ο ιδιοκτήτης.

Και ναι, μερικές φορές ξεκαθαρίζονται στα συμβόλαια, αν δεν έχουν ξεκαθαριστεί όμως τότε πάει με βάση το άρθρο 592 του ΑΚ που παρέθεσα πριν, και όχι με την προσωπική ιδέα που έχει ο καθένας για το το εστί common sense :D

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...