highpriest Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2024 5 ώρες πριν, kriosgr είπε Απ'ότι κατάλαβα οι μηχανές crop sensor είναι του ρεπόρτερ και οι MFT του ματάκια 😄 Όσο θα μαθαίνεις τις διαφορές των αισθητήρων στην πράξη (και όχι στα φόρουμ), τόσο θα διαπιστώνεις τι έχει να προσφέρει το κάθε μέγεθος αισθητήρα.😉 5 ώρες πριν, kriosgr είπε To μαγαζί egalaxy.gr το γνωρίζετε; Έχει τον Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM που θέλω να αγοράσω ετοιμοπαράδοτο. Έχετε ποτέ πάρει κάτι από εκεί; Αγόρασα αρκετές φορές και εξοπλισμό αξίας. Το θεωρώ αξιόπιστο
babisskg Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 25 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, kriosgr είπε Τα νέα μου 😊 Σαν αγορά πιστεύω πως ήταν πολύ καλή και την πέτυχα σε περίεργη έκπτωση μπορώ να πω κοιτάζοντας το ιστορικό της τιμής της. Η R50 με τον ίδιο φακό που είναι κατώτερη έχει σήμερα 999 κι εγώ πήρα την R10 στα 859 😉. Το μενού της που φοβόμουνα τελικά το έμαθα πριν καν την παραλάβω από το manual αλλά κι από την πληθώρα βίντεο που παρακολούθησα. Τώρα και reset να την κάνεις την φτιάχνω πάλι στα μετρά μου σε 2-3 λεπτά. Έχω δει αναλυτικά όλα τα μοντέλα canon eos R πότε σε σύγκριση με την δικιά μου και πότε ξεχωριστά. Έκανα register την μηχανή στο site της Canon κι έφτιαξα account στο canon club. Κατέβασα και την EOS εφαρμογή στο PC για να μεταφέρω τις φωτογραφίες εκεί να τις βλέπω στο μόνιτορ. Δεν κάνει και καλό καιρό να τραβήξω κάποιες που θέλω και στο περίπου όλες που έχω βγάλει είναι για να κάνω τεστ στις ρυθμίσεις 😄. Σαν βιντεοκάμερα δεν την έχω χρησιμοποιήσει ακόμα και προς το παρόν δεν με ενδιαφέρει καθώς το project μου είναι η φωτογράφηση δωματίου με μπαλκονόπορτα όπου να τονίζεται και ο χώρος απ'έξω από την μπαλκονόπορτα (μιας και είναι θάλασσα σε πολύ κοντινή απόσταση😉). ΤΡΙΠΟΔΟ Ξεκίνησα να ψάχνω για τρίποδο μιας και λατρεύω την σιγουριά που σου δίνει ότι η φωτογραφία που τράβηξες αν δεν σου αρέσει φταίνε οι ρυθμίσεις κι ο φωτισμός κι όχι ότι κουνήθηκες. Αμέσως - αμέσως -1 αίτιο να ψάξεις. Απογοητεύτηκα όταν ανακάλυψα ότι οι κατασκευαστές δεν βάζουν standard αλφάδι ούτε λεβιέ. Κι άντε τον ρημάδη τον λεβιέ δεν χρειάζεται να ψάξεις στα χαρακτηριστικά να δεις αν υπάρχει μιας και φαίνεται στην φωτογραφία. Το αλφάδι που είναι τόσο βασικό γιατί δεν το αναφέρουν καν στα χαρακτηριστικά; To φτηνό sentio που έχω έχει τηγάνι κεφαλή και λεβιέ και αλφάδι. Αυτό που βρήκα κι έκανε στα γούστα μου ήταν το CAD172 της makita που απ'ότι κατάλαβα κάνει και για lazer 😄. Προς το παρόν θα κάνω την δουλειά μου με το sentio μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ακόμα δεν κατάλαβα εκείνο το πλαστικό δοντάκι που βρίσκεται κοντά στην 1/4 βίδα στην κεφαλή του τρίποδου και σε δυσκολεύει να βιδώσεις την κάμερα τι λόγο ύπαρξης έχει 🙄. SD DISASTER Μαζί με την R10 είχα βάλει στο καλάθι και μια samsung evo 128gb sdxc κάρτα που μου την έβγαζε το site του μαγαζιού ότι είναι συμβατή με την R10 αλλά όταν πήγα να πληρώσω μου έβγαλε πως ένα από τα προιόντα του καλαθιού εξαντλήθηκε κι ευτυχώς ήταν αυτή η samsung κάρτα κι όχι η R10. Σκέφτηκα πως SD μπορώ εύκολα να βρω και στο νησί που μένω και προχώρησα στην αγορά. Επειδή πολλοί youtubers εκθειάζουν την Sandisk και την Lexar σκέφτηκα ότι πιο εύκολα θα βρω sandisk κι έτσι έψαξα να βρω την Sandisk Extreme Pro SDXC 128GB Class 10 U3 V30 UHS-I . Δεν μπόρεσα να την βρω κι έτσι πήρα την ίδια αλλά σε micro sdxc έκδοση με αντάπτορα. Δουλεύει αλλά με την πρώτη ευκαιρία θα αγοράσω την κανονική. Θα χρειαστεί να αγοράσω και κάποια 32gb για να κάνω update το firmware της R10. Έχω το Ver 1.3.0 κι απ'ότι είδα στο site της Canon έχει βγει καινούργιο, το 1.4.0 που υποστηρίζει γράφει τον RF-S φακό 10-18mm που θέλω να αγοράσω. Οπότε είναι must το firmware update απ'ότι αντιλαμβάνομαι. Firmware Version 1.4.0 incorporates the following enhancements and fixes: 1. Adds support for RF-S10-18mm F4.5-6.3 IS STM lens. 2. Fixes minor issues. Δεν πάει έτσι. Τα 18mm σε crop μηχανή είναι στην ουσία 18Χ1,6= 28,8mm μιας full frame. Τα αληθινά 18mm θέλω να πιάσω για τον λόγο αυτό πάω στον 10-18mm φακό. To μαγαζί egalaxy.gr το γνωρίζετε; Έχει τον Canon RF-S 10-18mm f/4.5-6.3 IS STM που θέλω να αγοράσω ετοιμοπαράδοτο. Έχετε ποτέ πάρει κάτι από εκεί; Απ'ότι κατάλαβα οι μηχανές crop sensor είναι του ρεπόρτερ και οι MFT του ματάκια 😄 Ναι , αρχάριος σε βαθμό κακουργήματος και να ψάχνει για αναβάθμιση firmware .......... ΟΚ ...... Επεξ/σία 25 Ιανουαρίου 2024 από babisskg
Dr_73 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2024 On 25/01/2024 at 16:25, kriosgr said: Δεν πάει έτσι. Τα 18mm σε crop μηχανή είναι στην ουσία 18Χ1,6= 28,8mm μιας full frame. Τα αληθινά 18mm θέλω να πιάσω για τον λόγο αυτό πάω στον 10-18mm φακό. Η αναφορά μου ήταν σε αυτό που έγραφε ο babis , ότι μπορεί σε κάποιον να αρέσει να χρησιμοποιεί τον ευρυγώνιο crop 10-18mm στα 18mm του. 18mm εστιακή απόσταση , έχει και ο κιτ crop της canon , που είναι 18-45 mm αν θυμάμαι καλά. Το ότι τα 18mm σε crop όπως η συγκεκριμένη με crop factor 1.6 αντιστοιχούν σε 18mm X 1.6 , ισχύει σαφώς, αλλά είναι τελείως άλλο θέμα. Αν θέλει κάποιος 10mm που αντιστοιχούν σε 16mm , τότε σαφώς και χρειάζεται τον 10-18 . Αν όμως βολεύεται με 18mm , του αρκεί ο κιτ. Οι ευρυγώνιοι για ξεκίνημα, δεν είναι η καλύτερη ιδέα. 1
kriosgr Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2024 Στις 25/1/2024 στις 10:19 ΜΜ, babisskg είπε Ναι , αρχάριος σε βαθμό κακουργήματος και να ψάχνει για αναβάθμιση firmware .......... ΟΚ ...... Στην φωτογραφία είμαι, όχι στα ηλεκτρονικά γενικά 😉 Να φανταστείς ότι ένα βράδυ που ήταν στο αυτόματο το shutter speed, πάτησα το κουμπί να βγάλω φωτογραφία κι επειδή αργούσε νόμιζα ότι χάλασε η R10 😕. Δεν ήξερα πως υπάρχει shutter speed ανώτερο του ενός δευτερολέπτου. Πίστευα πως πάντα μιλάμε για κλάσματα. Την άλλη μέρα που παρακολούθησα ένα αναλυτικό βίντεο του photo genius περί shutter speed κατάλαβα τι παίζεται. 11 ώρες πριν, Dr_73 είπε Η αναφορά μου ήταν σε αυτό που έγραφε ο babis , ότι μπορεί σε κάποιον να αρέσει να χρησιμοποιεί τον ευρυγώνιο crop 10-18mm στα 18mm του. 18mm εστιακή απόσταση , έχει και ο κιτ crop της canon , που είναι 18-45 mm αν θυμάμαι καλά. Το ότι τα 18mm σε crop όπως η συγκεκριμένη με crop factor 1.6 αντιστοιχούν σε 18mm X 1.6 , ισχύει σαφώς, αλλά είναι τελείως άλλο θέμα. Αν θέλει κάποιος 10mm που αντιστοιχούν σε 16mm , τότε σαφώς και χρειάζεται τον 10-18 . Αν όμως βολεύεται με 18mm , του αρκεί ο κιτ. Οι ευρυγώνιοι για ξεκίνημα, δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Τα ίδια πράγματα λέμε 😊. Απ'ότι βλέπω έχεις την RP που είναι η σημερινή R8. Είναι full frame. Βλέπω έχεις αγοράσει τον 16mm prime. Πως σου φάνηκε; Σε βίντεο που έχω παρακολουθήσει αυτοί που τον δοκίμασαν ήταν ενθουσιασμένοι πάντως. Είμαι σίγουρος πως αν είχα full frame θα τον είχα αγοράσει 😊. Στις 25/1/2024 στις 9:38 ΜΜ, highpriest είπε Αγόρασα αρκετές φορές και εξοπλισμό αξίας. Το θεωρώ αξιόπιστο Είναι όντως, τον παράγγειλα μαζί με 2 SDXC κάρτες και την άλλη μέρα ήρθαν στο courier. Άργησα να πάω να τα παραλάβω όμως κι έκλεισε. Θα πάω την Δευτέρα. Εδώ που τα λέμε και να τα είχα παραλάβει δεν θα μπορούσα να δοκιμάσω τον φακό μιας και πρέπει να κάνω update το firmware. Δυστυχώς για να το κάνω θα πρέπει να έχω κάποιο usb-c to sd card reader. Από υπολογιστές για να κατεβάσω το update έχω ένα σύγχρονο PC (12700k, 16gb DDR5, Nvidia 3070, 500gb SSD NVMe M.2, 32" 4K monitor) κι ένα macbook pro m1. Και τα 2 έχουν usb-c αλλά αγόρασα της Apple μιας και θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω και για άλλα πράγματα εκτός του firmware update. Θα μπορώ ας πούμε στα ταξίδια να δω γρήγορα στην οθόνη του macbook τι έχω τραβήξει. Εκτός αυτού είναι συμβατό και με windows. Δεν έχει έρθει ακόμη. Σήμερα δοκίμασα και το HDR. Πολύ καλό ! Κάνει flabient η μηχανή από μόνη της 😄 1
babisskg Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2024 1 ώρα πριν, kriosgr είπε Στην φωτογραφία είμαι, όχι στα ηλεκτρονικά γενικά 😉 Να φανταστείς ότι ένα βράδυ που ήταν στο αυτόματο το shutter speed, πάτησα το κουμπί να βγάλω φωτογραφία κι επειδή αργούσε νόμιζα ότι χάλασε η R10 😕. Δεν ήξερα πως υπάρχει shutter speed ανώτερο του ενός δευτερολέπτου. Πίστευα πως πάντα μιλάμε για κλάσματα. Την άλλη μέρα που παρακολούθησα ένα αναλυτικό βίντεο του photo genius περί shutter speed κατάλαβα τι παίζεται. Τα ίδια πράγματα λέμε 😊. Απ'ότι βλέπω έχεις την RP που είναι η σημερινή R8. Είναι full frame. Βλέπω έχεις αγοράσει τον 16mm prime. Πως σου φάνηκε; Σε βίντεο που έχω παρακολουθήσει αυτοί που τον δοκίμασαν ήταν ενθουσιασμένοι πάντως. Είμαι σίγουρος πως αν είχα full frame θα τον είχα αγοράσει 😊. Είναι όντως, τον παράγγειλα μαζί με 2 SDXC κάρτες και την άλλη μέρα ήρθαν στο courier. Άργησα να πάω να τα παραλάβω όμως κι έκλεισε. Θα πάω την Δευτέρα. Εδώ που τα λέμε και να τα είχα παραλάβει δεν θα μπορούσα να δοκιμάσω τον φακό μιας και πρέπει να κάνω update το firmware. Δυστυχώς για να το κάνω θα πρέπει να έχω κάποιο usb-c to sd card reader. Από υπολογιστές για να κατεβάσω το update έχω ένα σύγχρονο PC (12700k, 16gb DDR5, Nvidia 3070, 500gb SSD NVMe M.2, 32" 4K monitor) κι ένα macbook pro m1. Και τα 2 έχουν usb-c αλλά αγόρασα της Apple μιας και θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω και για άλλα πράγματα εκτός του firmware update. Θα μπορώ ας πούμε στα ταξίδια να δω γρήγορα στην οθόνη του macbook τι έχω τραβήξει. Εκτός αυτού είναι συμβατό και με windows. Δεν έχει έρθει ακόμη. Σήμερα δοκίμασα και το HDR. Πολύ καλό ! Κάνει flabient η μηχανή από μόνη της 😄 Να πώ ότι αφού είσαι γνώστης των ηλεκτρονικών γενικά , θα γνωριζεις ότι μία αναβάθμιση σε firmware στις φωτογραφικες δεν έχει πάντα θετικό χαρακτήρα , όπως επίσης ότι δεν γίνεται downgrade δυστυχώς . Διάβασε λοιπόν προσεκτικά τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η αναβάθμιση . Για τα βιντεάκια , δε λέω , καλά είναι , συνήθως όμως εξαντλούνται στα τεχνικά και για την ουσία της φωτογραφίας παραμένουν κενά περιεχομένου . Η φωτογραφία σαφώς προϋποθέτει και γνώση του hardware , αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό . Το τρίπτυχο παραμένει , πρώτα η ανάπτυξη της ματιάς , μετά ο φακός και στο τέλος χρειάζεται κι' ενα σώμα για να τον κουμπώσεις φυσικά . Καλή επιτυχία .
Dr_73 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2024 7 hours ago, kriosgr said: Βλέπω έχεις αγοράσει τον 16mm prime. Πως σου φάνηκε; Σε βίντεο που έχω παρακολουθήσει αυτοί που τον δοκίμασαν ήταν ενθουσιασμένοι πάντως. Στην προηγούμενη μηχανή , dslr Nikon D610 , είχα ευρυγώνιο ζουμ , τον 16-35mm f/4 vr. Ομολογουμένως, συμφωνώ ότι με έναν ευρυγώνιο ζουμ , προτιμά κανείς το πιο ευρυγώνιο άκρο , τα 16mm , αλλά αν έχεις ζουμ , βγάζεις περισσότερες φωτογραφίες ή αν θες , χάνεις λιγότερες φωτογραφίες. Πολύ καλός ο 16mm αλλά θέλω να πάρω και τον 15-30mm που έχει σταθεροποίηση και ας μην είναι φωτεινός. Οι πολύ μεγάλες φωτεινότητες , χρειάζονται λιγότερο στους ευρυγώνιους και χρειάζονται πολύ λιγότερο στη σημερινή εποχή, λόγω υψηλών iso . Με τον 16mm βγάζεις άνετα με 1/20 ταχύτητα. Με το ζουμ 15-30 θα βγάζω στα 15mm με 1/15 ταχύτητα.
kriosgr Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Στις 28/1/2024 στις 8:30 ΠΜ, babisskg είπε Να πώ ότι αφού είσαι γνώστης των ηλεκτρονικών γενικά , θα γνωριζεις ότι μία αναβάθμιση σε firmware στις φωτογραφικες δεν έχει πάντα θετικό χαρακτήρα , όπως επίσης ότι δεν γίνεται downgrade δυστυχώς . Διάβασε λοιπόν προσεκτικά τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η αναβάθμιση . Απ' ότι διάβασα δεν αφαιρεί τίποτα. Προσθέτει συμβατότητα για τον φακό 10-18mm που αγόρασα. Λέει πως διορθώνει και κάποια μικρο-προβληματάκια. Αυτό που φοβάμαι πιο πολύ είναι μην κάτι δεν πάει καλά κατά το update και brickαρει. Θα φρικάρω τρελά αν συμβεί κάτι τέτοιο. Έβαλα από τώρα όλα τα power saving settings στο disable για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα σκοτεινιάσει η οθόνη ούτε και θα σβήσει κατα την διάρκεια του update. Έχω μάθει πια να βγάζω σωστές φωτογραφίες. Δηλαδή να σετάρω τα ISO, shutter speed και το F. Έμαθα και κάτι βασικό για το focus που το είχα παρεξηγήσει. Πριν νόμιζα ότι το focus χρησιμεύει για να εστιάζει η μηχανή σε πρόσωπα ανθρώπων, γατιών κ.τ.λ. 😄 Τώρα κατάλαβα πως στην ουσία ορίζεις το F και το Depth of field έτσι σε ακούνητα πράγματα. Μέχρι εχθές προσπαθούσα να φαίνεται κάτι που ήταν πίσω ανεβάζοντας το F και η μηχανή έκανε μόνη της focus σε κάτι άσχετο που έβρισκε μπροστά 🙄 και βγαίνανε χάλια. Αυτό για να σου πω την αλήθεια αν δεν το είχα δει σε βιντεάκι δεν θα μπορούσα ποτέ να το βρω μόνος μου. ΤΡΙΠΟΔΟ Το sentio τρίποδο που έχω δεν το είχα αγοράσει. Μας το δώσανε δώρο με την Sony A5000 παλιά 😄 Δεν είναι καθόλου σταθερό, Ακόμα και με το κόλπο με τα 2 δευτερόλεπτα καθυστέρηση καταφέρνει και κουνιέται. Βρήκα ένα καταπληκτικό βίντεο από έναν Έλληνα youtuber που τα εξηγεί όλα για όλων των ειδών τα τρίποδα. Το κακό είναι πως θα πρέπει να πας στο μαγαζί για να το φτιάξεις όπως θέλεις εσύ (custom). Παρήγγειλα αυτό το manfrotto . Παίρνει και κινητό, έχει αλφάδι, έχει και λεβιέ. Το μόνο που με χαλάει είναι το 1,6m μέγιστο ύψος που έχει. Όταν ανέβω Αθήνα θα πάω σε μαγαζί να φτιάξω ένα με κεφαλή μπίλιας στα μέτρα μου. SOFTWARE Δυστυχώς το Digital Photo Professional δεν έχει μάσκες 😒 Μου αρέσει πάρα πολύ το σύστημα με τις μάσκες του Lightroom. Ξέρω πως ο βασιλιάς της λεπτομέρειας είναι τα Layers του photoshop αλλά δεν θέλω να μπω τόσο βαθιά προς το παρόν. Από βιντεάκια που έχω δει αυτό που μου κάνει είναι το Lightroom classic επειδή έχει πιο πολλές επιλογές για μάσκες από το cloud lightroom. Μάλλον θα πάρω την συνδρομή των 9,91€/μήνα μιας και δεν θα χρειαστώ παραπάνω από τα 20gb cloud χώρου και περιλαμβάνει και το classic που είναι το ζητούμενο. Εσείς ποιο χρησιμοποιήτε; Επεξ/σία 30 Ιανουαρίου 2024 από kriosgr 1
LongTom Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2024 55 minutes ago, kriosgr said: Έχω μάθει πια να βγάζω σωστές φωτογραφίες. Επ' αυτού, να πω ότι δεν έχω μια κάποια αμφιβολία (με τα λοιπά γραφόμενα) θα πω ψέματα. Quote ΤΡΙΠΟΔΟ Το sentio τρίποδο που έχω δεν το είχα αγοράσει. Μας το δώσανε δώρο με την Sony A5000 παλιά 😄 Δεν είναι καθόλου σταθερό, Ακόμα και με το κόλπο με τα 2 δευτερόλεπτα καθυστέρηση καταφέρνει και κουνιέται. Βρήκα ένα καταπληκτικό βίντεο από έναν Έλληνα youtuber που τα εξηγεί όλα για όλων των ειδών τα τρίποδα. Το κακό είναι πως θα πρέπει να πας στο μαγαζί για να το φτιάξεις όπως θέλεις εσύ (custom). Παρήγγειλα αυτό το manfrotto . Παίρνει και κινητό, έχει αλφάδι, έχει και λεβιέ. Το μόνο που με χαλάει είναι το 1,6m μέγιστο ύψος που έχει. Όταν ανέβω Αθήνα θα πάω σε μαγαζί να φτιάξω ένα με κεφαλή μπίλιας στα μέτρα μου. Αυτό φαίνεται ultralight τρίποδο (δηλαδή αρκετά ασταθές) κυρίως για βιντεογραφία και αρκετά κοντό. Είσαι σίγουρος ότι είναι αυτό που ψάχνεις; Τέλος, γιατί θα μοντάρεις ένα manfrotto που δεν σε κάνει και δε κοιτάς να αλλάξεις τη παραγγελία για κάτι που σε ταιριάζει; Υπάρχουν κομμάτια από αυτή και άλλες εταιρίες που προσφέρουν ότι ζητάς, δίχως να τρέχεις σε τρίτους.
kriosgr Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 6 ώρες πριν, LongTom είπε Αυτό φαίνεται ultralight τρίποδο (δηλαδή αρκετά ασταθές) κυρίως για βιντεογραφία και αρκετά κοντό. Είσαι σίγουρος ότι είναι αυτό που ψάχνεις; Τέλος, γιατί θα μοντάρεις ένα manfrotto που δεν σε κάνει και δε κοιτάς να αλλάξεις τη παραγγελία για κάτι που σε ταιριάζει; Υπάρχουν κομμάτια από αυτή και άλλες εταιρίες που προσφέρουν ότι ζητάς, δίχως να τρέχεις σε τρίτους. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στο internet είναι πολύ περιορισμένες καθώς και τα φίλτρα αναζήτησης. 1,74 είμαι στο ύψος οπότε ελάχιστα θα σκύβω με αυτό. Δεν χρησιμοποιώ τηλεφακούς για να έχω βάρος , τα 3 κιλά που σηκώνει είναι υπεραρκετά για τα 570 γραμμάρια που ζυγίζει η μηχανή μου μαζί με τον φακό. Προς το παρόν θα με καλύψει άνετα για την χρήση που θα του κάνω. Σε μαγαζί μπορείς να φτιάξεις το τρίποδο όπως το θέλεις βάζοντας ξεχωριστή κεφαλή, χερούλια κτ.λ. Εκτός αυτού μπορείς να καταλάβεις και ποιο σου κάθεται πιο καλά ας πούμε στο στρίψιμο της κάμερας, να δεις το αμέσως ακριβότερα ή φθηνότερο τι διαφορά έχει από αυτό που θα πάρεις κ.α. UPDATE: Έκανα το update, μια χαρά. Έβαλα και τον καινούργιο φακό 👍 Επεξ/σία 30 Ιανουαρίου 2024 από kriosgr
babisskg Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 30 Ιανουαρίου 2024 7 ώρες πριν, kriosgr είπε Απ' ότι διάβασα δεν αφαιρεί τίποτα. Προσθέτει συμβατότητα για τον φακό 10-18mm που αγόρασα. Λέει πως διορθώνει και κάποια μικρο-προβληματάκια. Αυτό που φοβάμαι πιο πολύ είναι μην κάτι δεν πάει καλά κατά το update και brickαρει. Θα φρικάρω τρελά αν συμβεί κάτι τέτοιο. Έβαλα από τώρα όλα τα power saving settings στο disable για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα σκοτεινιάσει η οθόνη ούτε και θα σβήσει κατα την διάρκεια του update. Έχω μάθει πια να βγάζω σωστές φωτογραφίες. Δηλαδή να σετάρω τα ISO, shutter speed και το F. Έμαθα και κάτι βασικό για το focus που το είχα παρεξηγήσει. Πριν νόμιζα ότι το focus χρησιμεύει για να εστιάζει η μηχανή σε πρόσωπα ανθρώπων, γατιών κ.τ.λ. 😄 Τώρα κατάλαβα πως στην ουσία ορίζεις το F και το Depth of field έτσι σε ακούνητα πράγματα. Μέχρι εχθές προσπαθούσα να φαίνεται κάτι που ήταν πίσω ανεβάζοντας το F και η μηχανή έκανε μόνη της focus σε κάτι άσχετο που έβρισκε μπροστά 🙄 και βγαίνανε χάλια. Αυτό για να σου πω την αλήθεια αν δεν το είχα δει σε βιντεάκι δεν θα μπορούσα ποτέ να το βρω μόνος μου. ΤΡΙΠΟΔΟ Το sentio τρίποδο που έχω δεν το είχα αγοράσει. Μας το δώσανε δώρο με την Sony A5000 παλιά 😄 Δεν είναι καθόλου σταθερό, Ακόμα και με το κόλπο με τα 2 δευτερόλεπτα καθυστέρηση καταφέρνει και κουνιέται. Βρήκα ένα καταπληκτικό βίντεο από έναν Έλληνα youtuber που τα εξηγεί όλα για όλων των ειδών τα τρίποδα. Το κακό είναι πως θα πρέπει να πας στο μαγαζί για να το φτιάξεις όπως θέλεις εσύ (custom). Παρήγγειλα αυτό το manfrotto . Παίρνει και κινητό, έχει αλφάδι, έχει και λεβιέ. Το μόνο που με χαλάει είναι το 1,6m μέγιστο ύψος που έχει. Όταν ανέβω Αθήνα θα πάω σε μαγαζί να φτιάξω ένα με κεφαλή μπίλιας στα μέτρα μου. SOFTWARE Δυστυχώς το Digital Photo Professional δεν έχει μάσκες 😒 Μου αρέσει πάρα πολύ το σύστημα με τις μάσκες του Lightroom. Ξέρω πως ο βασιλιάς της λεπτομέρειας είναι τα Layers του photoshop αλλά δεν θέλω να μπω τόσο βαθιά προς το παρόν. Από βιντεάκια που έχω δει αυτό που μου κάνει είναι το Lightroom classic επειδή έχει πιο πολλές επιλογές για μάσκες από το cloud lightroom. Μάλλον θα πάρω την συνδρομή των 9,91€/μήνα μιας και δεν θα χρειαστώ παραπάνω από τα 20gb cloud χώρου και περιλαμβάνει και το classic που είναι το ζητούμενο. Εσείς ποιο χρησιμοποιήτε; Καλά το πας , όσο για το τι ακριβώς " σετάρεις " στα ISO και στο f ........ δεν καταλαβαίνω ακριβώς . Στο ζήτημα της επεξεργασίας , είναι γνωστό πως δεν είμαι φαν της διαδικασίας , όχι αρνητής όμως . Γράφεις πως έμαθες να βγάζεις " σωστές " φωτογραφίες , κάτι που θα ήθελα να ακούσω από σένα τον ίδιο , όχι με κακή πρόθεση , αν διάβασες κάπου περί του περιβόητου σωστού η τέλος πάντων τι σημαίνει για σένα αυτός ο ορισμός , ποιά είναι τα δικά σου προσωπικά έστω κριτήρια , ώστε να κατατάξεις μία από τις δικές σου φωτογραφίες ονομάζοντας την " Σωστή " .
kriosgr Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 31 Ιανουαρίου 2024 21 ώρες πριν, babisskg είπε Καλά το πας , όσο για το τι ακριβώς " σετάρεις " στα ISO και στο f ........ δεν καταλαβαίνω ακριβώς . Εννοώ πως σε ακίνητες πόζες που φυσικά δεν σε ενδιαφέρει το shutter speed αλλά το βάθος (depth of field) ίσως, χρησιμοποιώ το shutter speed σαν φωτιστικό μιας και το F θα είναι λογικά ανεβασμένο (F8-F11) για να μπορέσει να πιάσει και τις πίσω λεπτομέρειες. To Focus από την άλλη σου δείχνει πόσο depth of field (F) χρειάζεσαι για να πιάσεις τις λεπτομέρειες και από το πιο πίσω αντικείμενο της φωτογραφίας. Έτσι δεν χρειάζεται να ανεβάζεις το F παραπάνω από όσο χρειάζεται και μοιραία να κατεβαίνει το shutter speed για να σου δώσει το φως που κόβεις ανεβάζοντας παραπάνω από όσο χρειάζεται το F. 21 ώρες πριν, babisskg είπε Γράφεις πως έμαθες να βγάζεις " σωστές " φωτογραφίες , κάτι που θα ήθελα να ακούσω από σένα τον ίδιο , όχι με κακή πρόθεση , αν διάβασες κάπου περί του περιβόητου σωστού η τέλος πάντων τι σημαίνει για σένα αυτός ο ορισμός , ποιά είναι τα δικά σου προσωπικά έστω κριτήρια , ώστε να κατατάξεις μία από τις δικές σου φωτογραφίες ονομάζοντας την " Σωστή " . Σωστή ονομάζω την φωτογραφία που σου δίνει τα μέγιστα αποτελέσματα της μηχανής σου χρησιμοποιόντας μόνο αυτή και κανένα έξτρα βοήθημα (έξτρα flash, φίλτρα φακού, daylight leds κ.λ.π.). 22 ώρες πριν, babisskg είπε Στο ζήτημα της επεξεργασίας , είναι γνωστό πως δεν είμαι φαν της διαδικασίας , όχι αρνητής όμως . Να σου πω την αλήθεια παλιά (πριν 15 χρόνια) που είχα ψιλοασχοληθεί ήταν εκνευριστικά δύσκολο. Σήμερα όμως με την AI έχει γίνει φανερά ευκολότερο το photo editing. Έχει την πλάκα του χρησιμοποιόντας έξυπνη μάσκα να αλλάζεις την φανέλα του Τάκη από κόκκινη σε πράσινη χωρίς να επιρεάζεται η υπόλοιπη φωτογραφία 😄
kriosgr Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 4 Φεβρουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Έχω εξελιχθεί τρελά από τότε που αγόρασα την μηχανή. Σήμερα έμαθα την τεχνική του exposure bracketing. Την χρησιμοποιούν οι περισσότεροι απ' ότι κατάλαβα στην real estate φωτογράφιση. Έκανα subscription στο Lightroom και Photoshop. Προς το παρόν το photoshop δεν το έχω κατεβάσει καν, μόνο το Lightroom. Θα το κατεβάσω όμως στο επόμενο μου βήμα που είναι το Focus stacking κι εκεί χρειάζεται το photoshop 😄. Επεξ/σία 4 Φεβρουαρίου 2024 από kriosgr 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα