Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

 Η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να μεταμορφώσει τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Όπως υποστηρίζει μια νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει σχεδόν το 40% όλων των θέσεων εργασίας παγκοσμίως. Το μεγάλο αυτό μέγεθος υπογραμμίζει τόσο τις τεράστιες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης όσο και την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει.  

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιεί ότι στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που ήδη υπάρχουν εντός και μεταξύ των χωρών. Προτρέπει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν αυτή την ανησυχητική πιθανότητα, δηλώνοντας ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα οδηγήσει σε πρόοδο χωρίς αποκλεισμούς και όχι σε εντατικοποίηση των διαιρέσεων και της αστάθειας.  

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου το 60% των επαγγελμάτων στις προηγμένες οικονομίες, καθώς οι δυνατότητες της τεχνολογίας αναπτύσσονται επαρκώς ώστε να αυτοματοποιούν πολλές εργασίες που σήμερα εκτελούνται από τον άνθρωπο. Στις μισές περίπου από αυτές τις περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι αναμένεται να ωφεληθούν, καθώς η ΤΝ ενισχύει την παραγωγικότητα και δημιουργεί νέες ευκαιρίες. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, η ζήτηση για ανθρώπινη εργασία μπορεί να μειωθεί εάν οι ευφυείς αλγόριθμοι μπορούν να εκτελούν μόνοι τους και με επάρκεια βασικές αρμοδιότητες. Αυτό θα μπορούσε να συρρικνώσει τους μισθούς και να καταργήσει ακόμη και ορισμένες θέσεις εργασίας με την πάροδο του χρόνου.

Αντίθετα, μόνο το 26% των θέσεων εργασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα μπορεί να επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη στο εγγύς μέλλον. Η Γκεοργκίεβα παρατηρεί ότι πολλά τέτοια έθνη δεν διαθέτουν επί του παρόντος τις υποδομές, τις ψηφιακές δεξιότητες και τα οικοσυστήματα που απαιτούνται για την ορθή υιοθέτηση των εργαλείων ΤΝ και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους. Το χάσμα αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να διευρυνθεί περαιτέρω η ανισότητα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων κρατών τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η τεχνολογία επεκτείνεται.  

Ευρύτερα, η ανάλυση του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να προσδώσει δυσανάλογα μισθολογικά οφέλη στα υψηλά εισοδήματα και στις νεανικές δημογραφικές ομάδες σε όλες τις χώρες, ενώ τα χαμηλότερα εισοδήματα και οι μεγαλύτερες ηλικίες αδυνατούν να αποκομίσουν συγκρίσιμα οφέλη και έτσι μένουν πίσω.  

Η Γκεοργκίεβα υποστηρίζει ότι οι ολοκληρωμένες κοινωνικές εγγυήσεις και τα προγράμματα επανεκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση στην ΤΝ θα γίνει δίκαια. "Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση στην ΤΝ πιο περιεκτική, προστατεύοντας τα μέσα διαβίωσης και περιορίζοντας τις ανισότητες", αναφέρει. Προετοιμάστε τους ανθρώπους για την αλλαγή και μπορούν να αγκαλιάσουν προληπτικά, αντί να εκτοπιστούν από τις ευφυείς μηχανές.

Η μελέτη του ΔΝΤ έρχεται την ώρα που στελέχη επιχειρήσεων και πολιτικοί ηγέτες συναντιούνται στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου οι υποσχέσεις και οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης κατέχουν εξέχουσα θέση στην ατζέντα. Η προσοχή αντανακλά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ChatGPT.

Αντανακλά επίσης την εντατικοποίηση της ρυθμιστικής δράσης παγκοσμίως με στόχο την ασφαλή και υπεύθυνη διακυβέρνηση της ΤΝ, καθώς η επιρροή της διευρύνεται δραματικά. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε πρόσφατα σε μια προκαταρκτική συμφωνία-ορόσημο για πρωτοποριακούς νόμους που θα ρυθμίζουν τη χρήση της ΤΝ. Η Κίνα έχει επίσης θεσπίσει μερικούς από τους πρώτους εθνικούς κανονισμούς για την ΤΝ που περιλαμβάνουν τομείς όπως η ανάπτυξη αλγορίθμων. Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα που κατευθύνει τους δημιουργούς ΤΝ να μοιράζονται τα ευρήματα ασφαλείας με τις αρχές, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω εποπτεία που θα ακολουθήσει.
 


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντ. 66
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

3 προς 1  οτι το σχολιο <<ναι, αλλα θα δημιουργηθουν διαφορετικες θεσεις εργασιας θα ειναι στην δευτερη σελιδα>>

Επεξ/σία από BertaJourdan
  • Like 4
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 minutes ago, BertaJourdan said:

3 προς 1  οτι το σχολιο <<ναι, αλλα θα δημιουργηθουν διαφορετικες θεσεις εργασιας θα ειναι στην δευτερη σελιδα>>

ναι, αλλα θα δημιουργηθουν διαφορετικες θεσεις εργασιας

Spoiler

Πλήρωνε τώρα.

 

Επεξ/σία από filip123go
  • Like 1
Δημοσ.

Τα "καλύτερα" έρχονται, τεχνολάτρες μου :P:devil:

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε ποιες ανισότητες αναφέρεται;

Εγώ νόμιζα πως είμαστε όλοι ίσοι με τα ίδια δικαιώματα, και το καταπληκτικό μας κράτος κάνει ενέργειες και παίρνει αποφάσεις για να εξαλείψει τυχόν ανισότητες.

Τι όχι;

Επεξ/σία από Pankobios
  • Like 1
Δημοσ.

To παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε αδιέξοδο, εαν δεν υπήρχαν τα πυρηνικά όπλα, θα είχαμε ήδη ένα παγκόσμιο πόλεμο προ δεκαετιών για να δημιουργηθεί εκ νέου αγορά, τώρα θα περιοριστούμε σε πολλές περιφερειακές συρράξεις όπου όμως είναι επικίνδυνες να οδηγήσουν στον εφιάλτη, όταν χωριστούν πάλι τα στρατόπεδα θα δημιουργηθεί ξανά η αγορά εκ νέου, το πόσο χρόνο θα πάρει είναι άγνωστο καθώς ο κόσμος είναι πλέον πολυπολικός και δυστυχώς δεν χωρούν όλοι σε αυτόν...

  • Like 6
  • Confused 2
Δημοσ.

ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας και να ενισχύσει τις ανισότητες

Λυπάμαι ειλικρινά που ζω σε έναν κόσμο που AI θεωρείται "κακό". Το πραγματικά κακό είναι πως τις ανισότητες τις ενισχύουν εκείνοι που κινούν τα νήματα τις παγκόσμιας οικονομίας.

  • Like 2
  • Confused 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, amveria είπε

Το πραγματικά κακό είναι πως τις ανισότητες τις ενισχύουν εκείνοι που κινούν τα νήματα τις παγκόσμιας οικονομίας

 

  • Like 1
Δημοσ.

"...να διασφαλιστεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα οδηγήσει σε πρόοδο χωρίς αποκλεισμούς και όχι σε εντατικοποίηση των διαιρέσεων και της αστάθειας".

Άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, εκεί ακριβώς θα οδηγήσει.. Όσοι έχουν τη δυνατότητα (και προλάβουν), ανεβαίνουν στο τρένο..

Δημοσ.

Το πρόβλημα με όλα αυτά τα generic προβλήματα (κλιματική αλλαγή, παγκόσμια ειρήνη, ΑΙ) είναι ότι ο καθένας (άνθρωποι και κράτη) βλέπει τον εαυτό του στη θέση του "ριγμενου" και θεωρεί ότι είναι δουλειά αλλωνων να τα λύσουν.

Και αν αμφιβάλλετε σκεφτείτε σχετικά με το θέμα που θα βάζατε την Ελλάδα στο χάρτη των ανισοτήτων, μια χώρα που αυτή τη στιγμή έχει πρακτικά καθολική πρόσβαση στο ίντερνετ και σε δυνατότητες ΑΙ.

Αλλά φταίνε οι άλλοι που το bandwidth μας πάει στο ινσταγκραμ και το τικτοκ.

  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...