Maurikycli Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2024 Λ Τα ρέστα από 1ευρώ ή 5 πάνε για αποταμίευση 1
Free Bird Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2024 Χωρίς να βάλω στο 'κάδρο' πληθωρισμό και επενδύσεις γιατί πάμε σε άλλο επίπεδο, ο τρόπος για να κάνεις αποταμίευση είναι πολύ απλός. Από όσα βγάζεις το μήνα, βάζεις κάποια στην άκρη !!! Αμ' δεν είναι τόσο εύκολο. 1ον, δε σου περισσεύουν, όπως λένε πολλοί. Τότε πως τα βγάζουν πέρα ? Ένα μήνα μείον, δύο μήνες μείον, τρεις μήνες μείον ? Μεγάλο πρόβλημα. 2ον, όσα βγάζεις χαλάς. Λογικό. Βγάζεις 600, χαλάς 600 = εύκολο. Βγάζεις 1.000, χαλάς 1.000 = επίσης εύκολο. Βγάζεις 1.500 ? Εκεί μπορεί και να σου περισσέψουν, μπορεί και όχι. Είναι μεγάλη κουβέντα. Δεν υπολογίζω αν έχει κάποιος σπίτι ή δεν έχει, αν έχει παιδιά κλπ. Η αποταμίευση βέβαια είναι και θέμα χαρακτήρα ή κουλτούρας π.χ. Γερμανοί. Λοιπόν, φτιάχνεις ένα excel και γράφεις τις ανελαστικές σου δαπάνες. Ρεύμα, κινητό, ενοίκιο, κλπ. Τσεκάρεις και τις υπόλοιπες δαπάνες όπως φαγητό, μετακινήσεις, βόλτες, διασκέδαση κλπ. Επίσης υπάρχουν και δαπάνες που δεν είναι κάθε μήνα όπως τέλη κυκλ, ασφ. αυτοκίνητου ή σπιτιού, service αυτοκινήτου, κάθε 3-4 χρόνια ελαστικά, κάποιο ταξίδι κλπ. Μετά κοιτά τί θέλεις πιο πολύ. Να πίνεις κάθε μέρα καφέ και να παραγγέλνεις 3 φορές τη βδομάδα σουβλάκια, ή να μην πίνεις καφέ και να τρως καμιά φορά σπανακόρυζο, φακές κλπ Καταλαβαίνεις που το πάω. Αν παίρνεις 500 € το μήνα άστο, εκτός αν δε δίνεις ενοίκιο. Αν παίρνεις 1.000 € και δίνεις ενοίκιο μόνος σου, πάλι άστο. Εφόσον έχεις τσεκάρει τα έξοδά σου, τα έχεις βάλει σε μια σειρά, έχεις αποφασίσει τί θέλεις να κάνεις, παίρνεις τις αποφάσεις σου. Λες, θα βάζω 3-5 € τη μέρα στην άκρη. Θα βάζω 50-100 € το μήνα στην άκρη. Απλά αυτό θέλει αυτοπειθαρχία. Στην Ελλάδα λίγοι μπορούν να το κάνουν. Ειδικά γυναίκες ελάχιστες εώς απειροελάχιστες. Και μία ακραία μέθοδος αποταμίευσης. Παίρνεις ένα δάνειο 3.000 € π.χ. για 3 χρόνια. Τα επιτόκια κυμαίνονται από 9-10% έως 15% ανάλογα την τράπεζα και κάποιες προϋποθέσεις, π.χ. αν έχεις μισθοδοσία σε μια τράπεζά, θα έχεις λίγο καλύτερο επιτόκιο. Η δόση βγαίνει από 95-104 € το μήνα και οι τόκοι για 3 χρόνια είναι από 450-750 €. https://www.insurancemarket.gr/money/eiq/katanalwtika-daneia-sygkrish Θα πει κάποιος, θα πάρω 3 χιλιάρικα για να δώσω πίσω 3.500 ???? Θα μπω δηλαδή και 500 μέσα ? (στα τρία χρόνια, δλδ 13,8 € τόκος το μήνα). Η απάντηση είναι ΝΑΙ ! Θα πάρεις δάνειο 3.000 και θα τα βάλεις στην άκρη και θα τα ξεχάσεις, θα δίνεις 100 € και σε 3 χρόνια θα έχεις ένα κεφάλαιο 3.000 €. Προσωπική άποψη, οι περισσότεροι ενώ μπορούν να βάλουν στην άκρη το 100ρικο, δεν το κάνουν. Πολλές φορές η υποχρέωση σε βάζει να κάνεις πράγματα που όταν είσαι χαλαρός δεν κάνεις.
MaxHeadroom_2023 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2024 6 ώρες πριν, Rebirth είπε Ας πω κι εγώ το κομμάτι μου. Η πρώτη αποταμίευση που έκανα ήταν με τον βουρδουλα. Πρόγραμμα τράπεζας που σου κρατάει κάθε μήνα Χ πόσο (μίνιμουμ 30-50), τα οποία είναι κλειστά, δεν μπορείς να πειράξεις. Αυτο το κράτησα πολλά χρόνια και καθώς είχα ανεβάσει τη δόση μάζεψα κάπου 9.000 ευρώ, χωρίς να το πολυκαταλαβαίνω. Προ διετίας όμως, τώρα που δεν με φοβάμαι, άνοιξα απλά έναν δεύτερο λογαριασμό στον οποίο κάθε πρώτη του μήνα βάζω πχ 200 ευρώ και αν περισσέψουν κι άλλα βάζω κι άλλα. Με τη δεύτερη μέθοδο μάζεψα σχεδόν τα ίδια σε πολύ μικρό διάστημα. έχω μια απορία , <<κάθε πρώτη του μήνα βάζω πχ 200 ευρώ και αν περισσέψουν κι άλλα βάζω κι άλλα>> τι δουλειά κάνεις και πόσα βγάζεις; άφωνος έχω μείνει πραγματικά με τους περισσότερους, μάλλον ζω σε άλλη χώρα, τι να πω . 3
costas_ Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Και που να διαβάσεις και τι λένε οι ειδικοί https://www.ratpack.gr/manual/story/29023/posa-lefta-exeis-stin-akri-gia-mia-ora-anagkis Επεξ/σία 21 Ιανουαρίου 2024 από costas_
Rebelos2018 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 1 ώρα πριν, costas_ είπε Και που να διαβάσεις και τι λένε οι ειδικοί https://www.ratpack.gr/manual/story/29023/posa-lefta-exeis-stin-akri-gia-mia-ora-anagkis Υπάρχει και "φλεξινκ". Δεν το λέω για τον φίλο αποκλειστικά, υπάρχει και αυτή η διάθεση. 2 ώρες πριν, MaxHeadroom_2023 είπε έχω μια απορία , <<κάθε πρώτη του μήνα βάζω πχ 200 ευρώ και αν περισσέψουν κι άλλα βάζω κι άλλα>> τι δουλειά κάνεις και πόσα βγάζεις; άφωνος έχω μείνει πραγματικά με τους περισσότερους, μάλλον ζω σε άλλη χώρα, τι να πω . Υπάρχει και "φλεξινκ". Δεν το λέω για τον φίλο αποκλειστικά, υπάρχει και αυτή η διάθεση.
bill999r Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 2 ώρες πριν, MaxHeadroom_2023 είπε έχω μια απορία , <<κάθε πρώτη του μήνα βάζω πχ 200 ευρώ και αν περισσέψουν κι άλλα βάζω κι άλλα>> τι δουλειά κάνεις και πόσα βγάζεις; άφωνος έχω μείνει πραγματικά με τους περισσότερους, μάλλον ζω σε άλλη χώρα, τι να πω . Φίλε μου, σε φόρουμ είσαι όπου ο καθένας γράφει το μακρύ κ το κοντό του. Τα μισά παίζει να είναι ψέματα και τα άλλα μισά υπερβολές. Ο καθένας νομίζω έχει την κρίση να δει τι παίζει γύρω μας. Οι μόνοι που έχουν λεφτά είναι αυτοί που έχουν από τους γονείς και όσοι ασχολούνται με παρανομία. Οι υπόλοιποι επιβιώνουν. 1 1
Rebirth Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, MaxHeadroom_2023 είπε έχω μια απορία , <<κάθε πρώτη του μήνα βάζω πχ 200 ευρώ και αν περισσέψουν κι άλλα βάζω κι άλλα>> τι δουλειά κάνεις και πόσα βγάζεις; άφωνος έχω μείνει πραγματικά με τους περισσότερους, μάλλον ζω σε άλλη χώρα, τι να πω . Εχεις δίκιο φίλε μου και θα σου πως ακριβώς νούμερα για να μην λέμε περίεργα. Δεν έχω καμία περιουσία τρελή ούτε μεγάλο μισθό. Να πω επίσης ότι είμαι στα mid... 40s (κι έχω φάει πολύ σ£@το παλιά). Την περίοδο που ξεκίνησα την αποταμίευση με την τράπεζα έπαιρνα 1.100 ευρώ και στο εισόδημα μου ήταν και ένα ενοίκιο των 500 ευρώ. Εμένα μόνος μου στα Εξάρχεια (210 ευρώ ενοίκιο, περασμένα μεγαλεία). Επομένως πες 1.600 ευρώ σύνολο εισόδημα. Τα πάγια έξοδα (ενοίκιο ρεύμα τηλέφωνο κοινόχρηστα) ήταν κάπου 350-400. Άρα μας μένουν 1.200 ευρώ για μάρκετ και ο,τι άλλο κάνεις. Το είχα σταματήσει όταν έμεινα άνεργος και η τράπεζα μου έδωσε τη λύση να το συνεχίσω με μια μίνιμουμ δόση των 10 ευρω για 6 μήνες (οπότε και βρήκα δουλειά). Όμως δεν το έσπασα (παρότι είχε περάσει η πενταετία και μπορούσα). Ήταν και παρέμεινε για κάποια χρόνια (με αλλαγμένα νούμερα) σχετικά εύκολο να το κάνω. Να σημειώσω ότι από τότε πρόσεχα μερικά πράγματα. Ας πω κάποια, με την ελπίδα να μην ακουστω ξερόλας): Α) Το πρώτο βασικό ήταν να πληρώνω όλες τις υποχρεώσεις μου του μήνα τη στιγμή που πληρωνόμουν. Τα πάντα. Ακόμα και τις πάγιες εντολές τις έβαζα το πρώτο πενθήμερο του μήνα. Μέσα σε πέντε μέρες ήξερα (και ξέρω) τι χρήματα έχω για όλο τον μήνα. Αυτό σου δίνει και την ελευθερία για να κάνεις μαλακίες (πχ να αγοράσεις κάτι) καθώς έχεις καλύψει τις υποχρεώσεις. Β) Ακόμα και σε περιόδους που είχα καλό μισθό, πρόσεχα τι καταναλωνω. Πχ πάντα θα κοιτούσα προφορές σε μάρκετ και φυσικά πριν αγοράσω κάτι άλλο (πχ pc) έκανα τρελη έρευνα αγοράς. Γ) Κάτι που έμαθα από την κοινότητα των μουσικών στην Ελλάδα, ήταν το να δουλεύω (και) με μεταχειρισμένα πράγματα. Και φυσικά να πουλάω. Έτσι καλύπτα πολλές (καταναλωτικες) μου ανάγκες διχωε μεγάλη ζημιά. Θα μου πεις τώρα πώς γίνεται ένας νέος με μισθό 1.000 ευρώ και ενοίκιο 500 να κάνει αποταμίευση. Δεν υπάρχει άλλη απάντηση: Είναι πάρα πολύ δύσκολο, ακατόρθωτο. Μπορεί μόνο να λειτουργήσει αν συγκατοικείς με σύντροφο ή φίλο. Η Ελλάδα κατ εμέ δεν έχει φύγει από τα μνημόνια και αν δεν ρυθμιστούν τα ενοίκια θα παραμείνει δύσκολη η κατάσταση. Γι αυτό και είμαστε στον πάτο της σχετικής κατάταξης για την εξοικονόμηση στην Ευρώπη. upd: τώρα είδα τα περί φλεξινγκ και πραγματικά λυπάμαι ρε σεις. Φλεξινγκ η μετά κόπου εξοικονόμηση 100-200 ευρώ; Μάλιστα Επεξ/σία 22 Ιανουαρίου 2024 από Rebirth 4
bill999r Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 3 ώρες πριν, Free Bird είπε Και μία ακραία μέθοδος αποταμίευσης. Παίρνεις ένα δάνειο 3.000 € π.χ. για 3 χρόνια Αυτό το έχει κάνει φίλος μου, όταν λίγο πριν αρχίσει καλά η κρίση πέτυχε ένα χαμηλοτοκο δάνειο περίπου στο 6-8% δεν θυμάμαι ακριβώς. Πήρε δάνειο 5.000 ακριβώς επειδή δεν είχε δεκάρα τσακιστη στην άκρη, κ θεωρώ ότι καλά έκανε. Είχε ένα καλό κεφάλαιο για ώρα ανάγκης και πλήρωνε περίπου 100 ευρώ τον μήνα δόση. 1
SabotazNic Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 3 ώρες πριν, bill999r είπε Φίλε μου, σε φόρουμ είσαι όπου ο καθένας γράφει το μακρύ κ το κοντό του. Τα μισά παίζει να είναι ψέματα και τα άλλα μισά υπερβολές. Ο καθένας νομίζω έχει την κρίση να δει τι παίζει γύρω μας. Οι μόνοι που έχουν λεφτά είναι αυτοί που έχουν από τους γονείς και όσοι ασχολούνται με παρανομία. Οι υπόλοιποι επιβιώνουν. Μην ξεχνας ομως οτι ειμαστε και σε ενα τεχνολογικο φορουμ, και οχι σε κανα γκρουπ στο fb. Νομιζω το συγκεκριμενο χομπι, ερχεται και με καποιο κοστος. Οι μισοι στο gpu section εχουν επιπεδου 3070/6800 και πανω πχ. Αυτο δεν ισχυει "εξω" 2
ma3stros Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 5 ώρες πριν, SabotazNic είπε Μην ξεχνας ομως οτι ειμαστε και σε ενα τεχνολογικο φορουμ, και οχι σε κανα γκρουπ στο fb. Νομιζω το συγκεκριμενο χομπι, ερχεται και με καποιο κοστος. Οι μισοι στο gpu section εχουν επιπεδου 3070/6800 και πανω πχ. Αυτο δεν ισχυει "εξω" Καλα αυτο δεν λεει κατι.. το gaming ειναι τροπος διασκεδασης.. καποιοι αντι να χαλανε σε βολτες κλπ τα δινουν στο pc/ps5 κλπ για να περνανε τον χρονο τους. Επισης, ενα μεγαλο μερος (δυστυχως) των Ελληνων ζει μαζι με τους γονεις του (με πληρωμενα τα παντα) οποτε ακομα και τον βασικο μισθο να παιρνει του ειναι υπερ αρκετος για να κανει γουστα ή ακομα και να αποταμιευει
Ntinaras Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 8 ώρες πριν, bill999r είπε Φίλε μου, σε φόρουμ είσαι όπου ο καθένας γράφει το μακρύ κ το κοντό του. Τα μισά παίζει να είναι ψέματα και τα άλλα μισά υπερβολές. Ο καθένας νομίζω έχει την κρίση να δει τι παίζει γύρω μας. Οι μόνοι που έχουν λεφτά είναι αυτοί που έχουν από τους γονείς και όσοι ασχολούνται με παρανομία. Οι υπόλοιποι επιβιώνουν. Να πει ψεματα καποιος γιατι? Για να φλεξαρει σε αγνωστους που το μονο που βλεπει ειναι ενα avatar και ενα Nickname? Δεν ειναι ολοι σερβιτοροι να δουλευουν με βασικο μισθο ουτε ειναι φοιτητες να δουλευουν part time. 3
phanispal Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Εντάξει είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό που βγάζει 700-800€, άντε λίγα παραπάνω.
bill999r Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Ntinaras είπε Να πει ψεματα καποιος γιατι? Για να φλεξαρει σε αγνωστους που το μονο που βλεπει ειναι ενα avatar και ενα Nickname? Δεν ειναι ολοι σερβιτοροι να δουλευουν με βασικο μισθο ουτε ειναι φοιτητες να δουλευουν part time. Φίλε μου, εδώ άλλοι λένε ψέματα για σοβαρότερους λόγους και παραπλανούν, θα κολωσουν στην αποταμίευση; Δεν είπα ότι όλα είναι ψέματα, αλλά γενικά κάποιοι υπερβάλλουν. Όσοι έχουν δυνατές αποταμιεύσεις είτε έχουν ένα σπίτι τουλάχιστον από γονείς και δεν έχουν ενοίκιο, είτε έχουν σπίτι, αμάξι και φαγητό από γονείς και καταθέσεις από τότε που ήταν παιδιά κ τους έβαζαν οι γονείς. Πες μου έναν εργαζόμενο έως 40 ετών ( στην μεταβλητή βάλε οποιοδήποτε ΝΟΜΙΜΟ επάγγελμα ) που μπορεί να μαζέψει καλό κομποδεμα...Εγώ προσωπικά ξέρω μια τέτοια περίπτωση που πληρώνει κ ενοίκιο μάλιστα κ έχει περίπου ( 50.000 στην άκρη). Ο συγκεκριμένος δεν έχει κανένα μεταφορικό όχημα, δεν βγαίνει βράδυ, δεν έχει σύντροφο και δεν έχει πάει ποτέ διακοπές. Καλά για κάτι καφέδες στο χέρι ή παραγγελία δεν θυμάμαι αν έχει πάρει ποτέ.... Προσωπικά μιλώντας, όντες κ εγώ κ η σύζυγος εργαζόμενοι, εάν δεν είχαμε ένα οικονομικό "σπρώξιμο" από τους γονείς (μιλάω για πόσο 30.000 ευρώ, όχι για 150.000-300.000 που ακούω από άλλους) παίζει να μην μπορούσα να βάλω ποτέ στην άκρη, και με ζωή μετρημένη χωρίς υπερβολές. Και για να ελαφρυνω λίγο το κλίμα καί νά σου φέρω ένα παράδειγμα για ψεύτες που κυκλοφορούν εδώ μέσα να σου θυμίσω το τρολ με το κορσα και το bmw που δεν του είχαν βγάλει ποτέ πρόβλημα.... 🥲🥲🥲 Επεξ/σία 22 Ιανουαρίου 2024 από bill999r
N3M3SiS Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 13 ώρες πριν, Rebirth είπε Ρε σεις, σόρι, τι εννοούμε ως στρογγυλοποίηση; Εννοούμε οτι κάνεις μια αγορά 6.20€ π.χ. και έχοντας ορίσει εναν αποταμιευτικό λογαριασμό, χρεώνει την κάρτα σου 7€ ( αν εχεις δηλώσει στρογγυλοποίηση στο ευρώ) ή 10€ (αν έχεις ορίσει στρογγυλοποίηση στο 5ευρω π.χ.) και τα υπόλοιπα 0.80€ ή 3.80€, τα αποταμιεύει στον λογαριασμό αυτόν. Και αυτό το κάνει κάθε φορά που χρησιμοποιείς την κάρτα σου, ειτε ειναι αγορα 199€ είτε 0.99€ 1
SabotazNic Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 3 ώρες πριν, ma3stros είπε Καλα αυτο δεν λεει κατι.. το gaming ειναι τροπος διασκεδασης Είναι ένας ακριβός τρόπος διασκέδασης. Άλλοι τρόποι διασκέδασης είναι να βγαίνουν για ποτά κάθε ΠΣ + τσιγάρα. (είμαι του μεζέ προσωπικά ) ή να φτιάχνουν αμάξια κτλ 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα