Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Στις 16/1/2024 στις 2:19 ΜΜ, MikhailBakurin είπε

Δεν έχεις "γλιτώσει" το 100άρι. Το έχεις δώσει πολλαπλό στη ΔΕΗ, γιατί 12 μήνες ΑΡΓΟΤΕΡΑ ξεκίνησες εξοικονόμηση ρεύματος. Για μία τετραμελή οικογένεια χρειάζονται περίπου 30-45 λεπτά άναμμα τη μέρα στον ηλεκτρικό θερμ, άρα 2-3κβ, άρα 50-75 σεντς, άρα 15 - 23 ευρώ το μήνα. Στο χρόνο, 180 - 276.

Άρα, με 100 ευρώ "κοπανιστό αέρα", εσύ είσαι κερδισμένος κατά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 80 - 176 ευρώ. Αν βάλεις και μία αναμεικτική βαλβίδα στο πλυντήριο πιάτων και ρούχων σου, ώστε οι αντιστάσεις να ξεκινούν από νερό 30-35 βαθμών, αντί 15 του δικτύου, τότε πας και για 300-400 ευρώ το χρόνο. Το παράδειγμά μου ευσταθεί από καθαρά οικονομική σκοπιά, αφήνοντας στην άκρη αδιάφορες σκοπιές (οικολογία - άμεση διαθεσιμότητα ΖΝΧ).

Φαντάσου τώρα, αντί για τα διφραγκάκια αυτά, να δανειστείς για κάτι που όντως εξοικονομεί πολλά, ή που δίνει μεγάλη επιστροφή, όπως η αγορά/οικοδόμηση ακινήτων με δανεισμό, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, ή ακόμα και το MBA ενός παιδιού στο Bocconi (που εγγυάται πολύ ψηλότερες αποδοχές σε managerial θέσεις... αξιωματικά).

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η μιζεροβαλκάνια διέξοδος, δεν αντιλέγω. Κάθεσαι σπιτάκι σου, τρως ΜΑΡΑΤΑ μακαρόνι και mrgrands τοστάκι, μαζεύεις σε μια ακρούλα μερικά χάλκινα νομισματάκια, και κάποτε ίσως πάρεις έναν ηλιακό. Με αυτό το ρυθμό, σε 15 γενιές, αν τα παιδιά σου έχουν την ίδια νοοτροπία,, όπως και τα τετρα-τρισέγγονά τους, μπορεί κάποιος απόγονος να φτάσει να είναι σχετικά ευκατάστατος. :rolleyes:

Ναι, θα κάνεις MBA στο Bocconi επειδή έβαλες ηλιακό και οικονομία στο πλυντήριο. Μάλλον αλλες τρύπες θα πας να κλείσεις. Ο μέσος Έλληνας δεν έχει μαντήλι να κλάψει, δεν είναι ο πελάτης σου στην McKinsey. Σε θεωρητικό επίπεδο καλά τα λες, αλλά δεν καταλαβαίνεις σε ποιους απευθύνεσαι. Έτσι από περιέργεια τι σπουδές έχεις κάνει; στείλε πμ εάν δεν θέλεις να πεις δημόσια.

• Απαντ. 194
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Σίγουρα δεν είμαι η πλειοψηφία αλλά ακολούθώ την 100% αποταμιευση κύριου μισθού και επένδυση 80% αυτού, τα υπόλοιπα cash. Tα μηνιαία έξοδα καλύπτονται από έσοδα δευτερευόντων δραστηριοτήτων (online businesses, εισοδήματα από consulting-εξειδικευμένος εξωτερικός συνεργάτης, ενοίκια)

Επενδύσεις κυρίως (70%) σε offshore εταιρείες πλοίων με μερισματικές αποδόσεις με επανεπένδυση τους και τα υπόλοιπα σε αναλογίες  ομολογιών-μετοχών 60-40%. 

Βασικά έχω καταφέρει να μη μου τα φάνε οι γυναίκες ακόμα 😄

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μιας και αναφερατε σπουδες οικονομιας κτλπ, εγω δεν εχω καταλαβει ακομα πως γινεται το 90% των καθηγητων σε αυτες τις σχολες να ειναι μεροδουλι μεροφαι. Και ξερω πολλους. 

Προσωπικη μου γνωμη, αν εισαι καθηγητης οικονομικων και εβαλες σκοπιμα τον εαυτο σου στο δημοσιο η αποψη σου αυτοματα καθισταται αναψιοπιστη

Επεξ/σία από Th3Unforgiven
  • Like 3
Δημοσ.
16 ώρες πριν, UnrealSP είπε

Σίγουρα δεν είμαι η πλειοψηφία αλλά ακολούθώ την 100% αποταμιευση κύριου μισθού και επένδυση 80% αυτού, τα υπόλοιπα cash. Tα μηνιαία έξοδα καλύπτονται από έσοδα δευτερευόντων δραστηριοτήτων (online businesses, εισοδήματα από consulting-εξειδικευμένος εξωτερικός συνεργάτης, ενοίκια)

Επενδύσεις κυρίως (70%) σε offshore εταιρείες πλοίων με μερισματικές αποδόσεις με επανεπένδυση τους και τα υπόλοιπα σε αναλογίες  ομολογιών-μετοχών 60-40%. 

Βασικά έχω καταφέρει να μη μου τα φάνε οι γυναίκες ακόμα 😄

θα βγω λιγο off topic αλλα χθες παρεξηγηθηκε καποια οταν της δηλωσα οτι δεν παει αλλο αυτη η κατασταση με τα ακριβα ρεστωραν που θελει και προσπαθουσε να με πεισει οτι εγω ειμαι λαθος  και ολα εδω θα μεινουν :o:lol:

• Like 4
Δημοσ.
2 hours ago, Th3Unforgiven said:

Μιας και αναφερατε σπουδες οικονομιας κτλπ, εγω δεν εχω καταλαβει ακομα πως γινεται το 90% των καθηγητων σε αυτες τις σχολες να ειναι μεροδουλι μεροφαι. Και ξερω πολλους. 

Προσωπικη μου γνωμη, αν εισαι καθηγητης οικονομικων και εβαλες σκοπιμα τον εαυτο σου στο δημοσιο η αποψη σου αυτοματα καθισταται αναψιοπιστη

Aνοησίες και μανιχαϊσμοί, επίσης ξεπερασμένοι. Η δημόσια φύση ενός πανεπιστημίου ή μίας σημαντικής υπηρεσίας (πχ ένοπλες δυνάμεις, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική) προσφέρουν σημαντικό έργο και προστιθέμενη αξία που δεν είναι εύκολα κατανοητή από τα νεοκλασικά οικονομικά - είναι η βασική τους αδυναμία. Τα νεοκλασικά οικονομικά είναι εξαιρετικά για την ερμηνεία της λειτουργίας της αγοράς, όπως τα μαρξιστικά οικονομικά έχουν διαβάσει άψογα τη λειτουργία εργασίας και κεφαλαίου.

Το μόνο πρόβλημα με κάθε θεωρία, είναι ότι αναφέρεται σε ορθολογικά δρώντες.Δεν πιάνει δηλαδή το Βαλκανικό κιτσαριό του "να βάλω καλύτερα πλακάκια / να φτιάξω πιο γκράντε κήπο" στο ραντάρ. Θεωρεί αυτονόητο ότι όταν χτίζεις σπίτι, κοιτάς πρώτα αντισεισμικότητα (για να μη χάσεις το κεφάλαιο) και ενεργειακή θωράκιση (για να έχεις μεγαλύτερο κέρδος). Οπότε μάντεψε, όταν μία χώρα κατοικείται κυρίως από κόσμο που όταν του ρίξεις χρήμα για να χτίσει σπίτι, αυτός θα βάλει ιταλικά πλακάκια με 34 "νερά" και 43 ψευδοπιπεριές στον κήπο, αντί Κέλυφος μόνωσης, είναι αναμενόμενο ότι αυτή η χώρα θα καταρρεύσει. Δε φταίνε τα οικονομικά γι' αυτό.

Το δημόσιο είναι μια χαρά επιλογή, υπό περιπτώσεις. Υπάρχει κόσμος που έχει μια πιο "συντηρητική" αντιμετώπιση στο θέμα της οικονομικής του ανέλιξης. Το παράδειγμα του ανωτέρω συμφορουμίτη είναι εύγλωττο. Αν μία δουλειά αυστηρώς 8ώρου, δίνει 1000 ευρώ απολαβές, ίσως είναι καλύτερη μακροπρόθεσμα από μία δουλειά 10-12ώρου με 1500 ευρώ απολαβές. Αυτό είναι το ελληνικό δίλημμα τουλάχιστον. Εκείνο το πλεονάζον δίωρο - τετράωρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση - κατάρτιση, για ενασχόληση με ακίνητα, για εργασίες που κάποιος θα πλήρωνε επαγγελματία, αλλά τις κάνει και μόνος αν έχει χρόνο (πχ βάψιμο σπιτιού). Και, επειδή δεν είναι όλα μετρήσιμα με χρήμα στη ζωή, μπορεί αυτές οι έξτρα ώρες κάποιου με σύζυγο - παιδιά, να είναι πολυτιμότερες από ένα πεντακοσάρι το μήνα. :)

• Like 6
Δημοσ.
33 minutes ago, MikhailBakurin said:

Aνοησίες και μανιχαϊσμοί, επίσης ξεπερασμένοι. Η δημόσια φύση ενός πανεπιστημίου ή μίας σημαντικής υπηρεσίας (πχ ένοπλες δυνάμεις, ΕΚΑΒ, πυροσβεστική) προσφέρουν σημαντικό έργο και προστιθέμενη αξία που δεν είναι εύκολα κατανοητή από τα νεοκλασικά οικονομικά - είναι η βασική τους αδυναμία. Τα νεοκλασικά οικονομικά είναι εξαιρετικά για την ερμηνεία της λειτουργίας της αγοράς, όπως τα μαρξιστικά οικονομικά έχουν διαβάσει άψογα τη λειτουργία εργασίας και κεφαλαίου.

Το μόνο πρόβλημα με κάθε θεωρία, είναι ότι αναφέρεται σε ορθολογικά δρώντες.Δεν πιάνει δηλαδή το Βαλκανικό κιτσαριό του "να βάλω καλύτερα πλακάκια / να φτιάξω πιο γκράντε κήπο" στο ραντάρ. Θεωρεί αυτονόητο ότι όταν χτίζεις σπίτι, κοιτάς πρώτα αντισεισμικότητα (για να μη χάσεις το κεφάλαιο) και ενεργειακή θωράκιση (για να έχεις μεγαλύτερο κέρδος). Οπότε μάντεψε, όταν μία χώρα κατοικείται κυρίως από κόσμο που όταν του ρίξεις χρήμα για να χτίσει σπίτι, αυτός θα βάλει ιταλικά πλακάκια με 34 "νερά" και 43 ψευδοπιπεριές στον κήπο, αντί Κέλυφος μόνωσης, είναι αναμενόμενο ότι αυτή η χώρα θα καταρρεύσει. Δε φταίνε τα οικονομικά γι' αυτό.

Το δημόσιο είναι μια χαρά επιλογή, υπό περιπτώσεις. Υπάρχει κόσμος που έχει μια πιο "συντηρητική" αντιμετώπιση στο θέμα της οικονομικής του ανέλιξης. Το παράδειγμα του ανωτέρω συμφορουμίτη είναι εύγλωττο. Αν μία δουλειά αυστηρώς 8ώρου, δίνει 1000 ευρώ απολαβές, ίσως είναι καλύτερη μακροπρόθεσμα από μία δουλειά 10-12ώρου με 1500 ευρώ απολαβές. Αυτό είναι το ελληνικό δίλημμα τουλάχιστον. Εκείνο το πλεονάζον δίωρο - τετράωρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση - κατάρτιση, για ενασχόληση με ακίνητα, για εργασίες που κάποιος θα πλήρωνε επαγγελματία, αλλά τις κάνει και μόνος αν έχει χρόνο (πχ βάψιμο σπιτιού). Και, επειδή δεν είναι όλα μετρήσιμα με χρήμα στη ζωή, μπορεί αυτές οι έξτρα ώρες κάποιου με σύζυγο - παιδιά, να είναι πολυτιμότερες από ένα πεντακοσάρι το μήνα. :)

Δεν είναι Βαλκανικό κιτσαριο όπως λες να βάλεις ένα ιταλικό πλακάκι, σε όλο τον κόσμο παρατηρείται αυτό το φαίνομαι. Πρόσεχε το γενικά, γιατί η απόσταση μεταξύ ζωής με έμφαση την αποταμίευσα και μιζέρια δεν είναι και τόσο μακριά. Τελικά καταλήγεις να είσαι μίζερος σε όλες τις εμφάνσεις τις ζωής σου, και απλά να έχεις καταφέρει να έχεις δυο πενταροδεκάρες στην άκρη. Το focus της αποταμίευσης πρέπει για μένα να είναι πάντα η αύξηση των εσόδων, και όχι υπερβολές και σπατάλες, και όχι να βγάζεις από την μύγα ξίδι. 

• Like 1
Δημοσ.
Στις 19/1/2024 στις 10:33 ΠΜ, 1comment είπε

Πάντα πρέπει να αποταμιεύεις γιατί μια στραβή με την υγεία ή ατύχημα ας πούμε μπορεί να τύχει σε οποιαδήποτε ηλικία και να σε κάνει να μην μπορείς να δουλέψεις... Άρα θα πρέπει να έχεις ένα ικανό backup να στηρίξεις τον εαυτό σου σε τέτοια περίπτωση. Η επένδυση έρχεται αφού έχεις βάλει στην άκρη ένα ποσό που μπορεί να σου διασφαλίσει το ενδεχόμενο αποχής από δουλειά τουλάχιστον μια 5ετία, κατά τη γνώμη μου. 

Δεν γίνεται να αποταμιεύσεις όσα χρειάζεσαι για 5 χρόνια υπό νορμάλ συνθήκες.

Όποιος μπορεί να αποταμιεύσει τέτοια ποσά προφανώς από χόμπι θα δουλεύει... :)

• Like 1
Δημοσ.
6 hours ago, georgiouu said:

θα βγω λιγο off topic αλλα χθες παρεξηγηθηκε καποια οταν της δηλωσα οτι δεν παει αλλο αυτη η κατασταση με τα ακριβα ρεστωραν που θελει και προσπαθουσε να με πεισει οτι εγω ειμαι λαθος  και ολα εδω θα μεινουν :o:lol:

βάλε καφέ να σου πω φίλε μου

Δημοσ.
9 λεπτά πριν, foniki_melitzana είπε

βάλε καφέ να σου πω φίλε μου

θα βγουμε off topic φιλε αλλα δεν μπορεσα αλλο με επρηξε με ολα αυτα τα δηθεν,τα καλα ρεστωραν,να το παιζει καποια και εγω να πληρωνω σαν ηλιθιος...ε της εδωσα τελεσιγραφο και εκεινη αρχισε να μου λεει οτι ειμαι τσιγγουνης,οτι ολα εδω θα μεινουν και κατι τετοια...και επισης γιατι ειχα λεφτα να παρω καινουρια πραγματα για το σπιτι αλλα δεν εχω για το ρεστωραν...ελεος :mad:

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απο θεωριες οικονομιας δεν εχω ιδεα, το μονο που ξερω απο βιωμα και μονο οποιος το εχει βιωσει μπορει να με καταλαβει ειναι οτι στην περιοδο των μνημονιων οταν ολη μου η οικογενεια πατερας και 2 γιοι σε πατρικο σπιτι βγηκαμε στην ανεργια για 5 συνεχομενα χρονια με 0 εισοδημα και να περιμεναμε ποτε θα συνταξιοδοτηθει ο τρανος της οικογενειας για να μπει 1 ευρω στο σπιτι αν δεν ειχαμε λιγες οικονομιες και 1 οικοπεδακι να σκοτωναμε θα πεθαιναμε κυριολεκτικα της πεινας, αυτο το βιωμα μεχρι και σημερα με διδαξε οτι σε περιοδο μακρας οικονομικης υφεσης αν καποιος δεν εχει λιπος ειτε καποιες δεκαδες χιλλιαδες ευρω ειτε ακινητο να πουλησει ειναι καμενος απο χερι

Επεξ/σία από μπουρτζοβλαχος
  • Like 5
  • Thanks 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Το δημόσιο είναι μια χαρά επιλογή, υπό περιπτώσεις. Υπάρχει κόσμος που έχει μια πιο "συντηρητική" αντιμετώπιση στο θέμα της οικονομικής του ανέλιξης. 

Πλεον το Δημοσιο δεν ειναι επιλογη αμα δεις τι μισθους προσφερει,εχουν αλλαξει οι εποχες,ακομα και ΑΣΕΠ αμα δεις μισθους ξεκινανε λιγοτερο απο το βασικο,δηλαδη 730x12 σε σχεση με τον 680x14 του ιδιωτικου,αστειο ποσο πλεον με αυτο τον πληθωρισμο και ειχε γινει θεμα πριν μερικους μηνες οταν σε ΟΤΑ το 1/3 που ειχε επιλεχθει δεν ειχε παει.

Επεξ/σία από greengr21
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
35 minutes ago, greengr21 said:

Πλεον το Δημοσιο δεν ειναι επιλογη αμα δεις τι μισθους προσφερει,εχουν αλλαξει οι εποχες,ακομα και ΑΣΕΠ αμα δεις μισθους ξεκινανε λιγοτερο απο το βασικο,δηλαδη 730x12 σε σχεση με τον 680x14 του ιδιωτικου,αστειο ποσο πλεον με αυτο τον πληθωρισμο και ειχε γινει θεμα πριν μερικους μηνες οταν σε ΟΤΑ το 1/3 που ειχε επιλεχθει δεν ειχε παει.

Eπειδή (φαντάζομαι) μιλάμε για Π.Ε. και όχι για Υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που είναι σχεδόν εκτός αγοράς εργασίας, οι μισθοί είναι 850 τον πρώτο χρόνο για πρωτοδιόριστο χωρίς μεταπτυχιακό, ενώ πάνε στα 950 από τον δεύτερο. Αν έχεις μεταπτυχιακό, μιλάμε για 900 + 1000 πρώτο και 13ο μισθό αντίστοιχα. Σε ιδιόκτητο σπίτι δεν είσαι πασάς, αλλά ζεις αξιοπρεπέστατα. Και έχεις 8 ώρες εργασία. Ούτε 10, ούτε 12. Χώρια που ως νέος Π.Ε. χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις μπορείς να ψάξεις υπερωρίες (που δεν πολυδέχονται, αλλά λέμε...) ή θέσεις με έξτρα εισοδήματα (συμμετοχή σε επιτροπές, οδοιπορικά, επιδόματα θέσης ευθύνης). 

Εσύ αναφέρεσαι σε ΟΤΑ που ζητούσαν είτε Υποχρεωτικής, είτε Δευτεροβάθμιας, οπότε πράγματι μιλάμε για 730 + 800 ευρώ. Ποσά που ένας ανειδίκευτος (γιατί αυτό είναι ΥΕ και ΔΕ) βγάζει κάνοντας και ντελίβερυ, ή βγάζοντας μαύρα μεροκάματα και παίρνοντας ΚΕΑ + κάνα χαρτζηλίκι από γονείς, αντί να μαζεύει σκουπίδια ή να βαράει σφραγίδες σε ένα γκισέ όλη μέρα με τον κάθε περίεργο.

Τελοσπάντων, μην ξεφεύγουμε από το θέμα. Είμαι κι εγώ της άποψης ότι είναι μάλλον καλύτερα για έναν νέο άνθρωπο να παίρνει 1200 Χ 13, αντί 1000 Χ 12, κι ας δουλεύει παραπάνω ώρες, ή ας πήζει στο άγχος των δεδλαηνς. Αλλά, θεωρώ ότι το Δημόσιο είναι μία τίμια επιλογή για ανθρώπους που θέλουν απλά ένα σταθερό ωράριο, με έναν ασφαλή μισθό, για να ασχοληθούν τις 8-9 ελεύθερες ώρες της μέρας με άλλη "επαγγελματική" δραστηριότητα, την οικογένεια, την προσωπική τους βελτίωση. Δεν είναι τυχαίο που βλέπεις κόσμο με δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα, που έχει φτάσει τα 2κ μισθού κοντά, να επιδιώκει δημόσιο για να ηρεμήσει, κι ας πάει στα 1300-1400 ευρώ με τη συνυπολογιζόμενη εμπειρία και τυχόν μεταπτυχιακά του.

Επεξ/σία από MikhailBakurin
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

Τελοσπάντων, μην ξεφεύγουμε από το θέμα. Είμαι κι εγώ της άποψης ότι είναι μάλλον καλύτερα για έναν νέο άνθρωπο να παίρνει 1200 Χ 13, αντί 1000 Χ 12, κι ας δουλεύει παραπάνω ώρες, ή ας πήζει στο άγχος των δεδλαηνς. Αλλά, θεωρώ ότι το Δημόσιο είναι μία τίμια επιλογή για ανθρώπους που θέλουν απλά ένα σταθερό ωράριο, με έναν ασφαλή μισθό, για να ασχοληθούν τις 8-9 ελεύθερες ώρες της μέρας με άλλη "επαγγελματική" δραστηριότητα, την οικογένεια, την προσωπική τους βελτίωση. Δεν είναι τυχαίο που βλέπεις κόσμο με δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα, που έχει φτάσει τα 2κ μισθού κοντά, να επιδιώκει δημόσιο για να ηρεμήσει, κι ας πάει στα 1300-1400 ευρώ με τη συνυπολογιζόμενη εμπειρία και τυχόν μεταπτυχιακά του.

Μαλλον ζεις σε αλλη πραγματικοτητα οταν αυτες τις μερες μιλαμε για ρεκορ παραιτησεων απο το Πολεμικο Ναυτικο που εχει γινει ολοκληρο θεμα,για να μην πιασω τα Νοσοκομεια και τους Γιατρους που λογω υποστελεχωσεων ειναι ενα απο τα σημαντικοτερα θεματα που αντιμετωπιζει γενικα η Ελλαδα αυτη τη στιγμη.Καλα για αυτο που γραφεις για ιδιωτικο με 2κ για να πανε με 1300-1400 σε δημοσιο συγνωμη αλλα ειναι επιστημονικη φαντασια.

υ.γ. δωσε μου παραδειγματα ποιος θελει να παει απο τα 2.000x14 στα 1300-1400x12 γιατι το εχω απορια πραγματικα,θελω παραδειγματα που να ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα που ζουμε

Επεξ/σία από greengr21
  • Like 1
Δημοσ.
19 ώρες πριν, zio10 είπε

Δεν γίνεται να αποταμιεύσεις όσα χρειάζεσαι για 5 χρόνια υπό νορμάλ συνθήκες.

Όποιος μπορεί να αποταμιεύσει τέτοια ποσά προφανώς από χόμπι θα δουλεύει... :)

Εξαρτάται τη δουλειά σου. Υπάρχουν πολλοί που βγάζουν 1-2 χιλιάδες το μήνα και αν μένουν με γονείς, είναι πιθανό να αποταμιεύουν ένα μεγάλο μέρος του μισθού 60-70%. Ξέρω φίλους ντελίβερι που δουλεύουν σε 2 μαγαζιά ο καθένας και βγάζουν μαζί με τα τιπς 1,5-2 χιλιάρικα. Το ότι η πλειοψηφία κάνει μια δουλειά με το βασικό μισθό και λόγω ενοικίου ή-και παιδιών δεν τους περισσεύουν ούτε 30Ε το μήνα να βάλουν στην άκρη, δεν σημαίνει ότι είναι σε αυτή τη φάση όλοι. 

• Like 1
Δημοσ.
12 λεπτά πριν, 1comment είπε

Εξαρτάται τη δουλειά σου. Υπάρχουν πολλοί που βγάζουν 1-2 χιλιάδες το μήνα και αν μένουν με γονείς, είναι πιθανό να αποταμιεύουν ένα μεγάλο μέρος του μισθού 60-70%. Ξέρω φίλους ντελίβερι που δουλεύουν σε 2 μαγαζιά ο καθένας και βγάζουν μαζί με τα τιπς 1,5-2 χιλιάρικα. Το ότι η πλειοψηφία κάνει μια δουλειά με το βασικό μισθό και λόγω ενοικίου ή-και παιδιών δεν τους περισσεύουν ούτε 30Ε το μήνα να βάλουν στην άκρη, δεν σημαίνει ότι είναι σε αυτή τη φάση όλοι. 

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί όλες οι «επενδύσεις» στη χώρα είναι καφέ και σουβλατζίδικα.

Περισσότερο μέλλον βλέπουν οι νέοι στον να βγάλουν δίπλωμα για παπάκι παρά να ακολουθήσουν κάποια επιστήμη που θα τους φανεί χρήσιμη στην αγορά εργασίας.

Και όσοι κάνουν το δεύτερο θα καταλήξουν στο τέλος είτε στο εξωτερικό, είτε να πάνε για δίπλωμα παπάκι (απλά σε δεύτερο χρόνο).

Και ύστερα σου λέει δίνουμε δουλειές και δεν βρίσκουμε τους κατάλληλους (ανασφάλιστους για 12ωρα με 3 και 60 για λάντζα).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...