lector Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 Στις 16/1/2024 στις 2:19 ΜΜ, MikhailBakurin είπε Δεν έχεις "γλιτώσει" το 100άρι. Το έχεις δώσει πολλαπλό στη ΔΕΗ, γιατί 12 μήνες ΑΡΓΟΤΕΡΑ ξεκίνησες εξοικονόμηση ρεύματος. Για μία τετραμελή οικογένεια χρειάζονται περίπου 30-45 λεπτά άναμμα τη μέρα στον ηλεκτρικό θερμ, άρα 2-3κβ, άρα 50-75 σεντς, άρα 15 - 23 ευρώ το μήνα. Στο χρόνο, 180 - 276. Άρα, με 100 ευρώ "κοπανιστό αέρα", εσύ είσαι κερδισμένος κατά ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 80 - 176 ευρώ. Αν βάλεις και μία αναμεικτική βαλβίδα στο πλυντήριο πιάτων και ρούχων σου, ώστε οι αντιστάσεις να ξεκινούν από νερό 30-35 βαθμών, αντί 15 του δικτύου, τότε πας και για 300-400 ευρώ το χρόνο. Το παράδειγμά μου ευσταθεί από καθαρά οικονομική σκοπιά, αφήνοντας στην άκρη αδιάφορες σκοπιές (οικολογία - άμεση διαθεσιμότητα ΖΝΧ). Φαντάσου τώρα, αντί για τα διφραγκάκια αυτά, να δανειστείς για κάτι που όντως εξοικονομεί πολλά, ή που δίνει μεγάλη επιστροφή, όπως η αγορά/οικοδόμηση ακινήτων με δανεισμό, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, ή ακόμα και το MBA ενός παιδιού στο Bocconi (που εγγυάται πολύ ψηλότερες αποδοχές σε managerial θέσεις... αξιωματικά). Φυσικά, υπάρχει πάντα και η μιζεροβαλκάνια διέξοδος, δεν αντιλέγω. Κάθεσαι σπιτάκι σου, τρως ΜΑΡΑΤΑ μακαρόνι και mrgrands τοστάκι, μαζεύεις σε μια ακρούλα μερικά χάλκινα νομισματάκια, και κάποτε ίσως πάρεις έναν ηλιακό. Με αυτό το ρυθμό, σε 15 γενιές, αν τα παιδιά σου έχουν την ίδια νοοτροπία,, όπως και τα τετρα-τρισέγγονά τους, μπορεί κάποιος απόγονος να φτάσει να είναι σχετικά ευκατάστατος. Αντιλαμβανομαι τη λογικη σου, ομως βασιζεται εν μερει στο "αν η θεια μου ειχε ροδες, θα ητανε πατινι". Αν ειχα παρει το θερμοσιφωνα νωριτερα, θα ειχα κανει ακομα περισσοτερη εξοικονομηση. Αυτο στερειται ρεαλισμου, δε γινεται να πορευομαστε μονιμως ετσι. Δευτερον, βαφτιζεις την εξοικονομηση κερδος. Δεν ειναι ετσι. Το οτι απεφυγα να πληρωσω καποια λεφτα, δε σημαινει οτι τα κερδισα κιολας, μπορει εξαρχης να αποφασιζα να μην τα πληρωσω ποτε. Σημερα που δεν πηρα καφε απ'εξω, δε σημαινει οτι "κερδισα" 2 ευρω. Ποσο μαλλον αν υπολογισουμε οτι δεν παιρνω ποτε καφε απ'εξω. Αν αυτο το βαφτιζα κερδος, τωρα θα ημουν πλουσιος, για βαλε 2 ευρω τη μερα επι 40 χρονια... Τελος, υπαρχει και ενδιαμεση λυση μεταξυ του δανεισμου και της συγκεντρωσης χαλκινων, οπως γλαφυρα περιγραφεις. Μπορω να αποταμιευω 100 ευρω το μηνα και να παρω τον ηλιακο μου σε 10 μηνες, οχι σε 15 γενιες. Ολα σχετικα ειναι και εξαρτωνται απο τις δυνατοτητες του καθενος. Στις 16/1/2024 στις 8:22 ΜΜ, kostakis81 είπε λαθος ξανετε αγαπητε !!! ειναι σαν την πιστωτικη καρτα και τησ ατοκες δοσεις ... οι τραπεζικοι αποκαλουν ναυαγεια οσους πληρωνου στην ωρα τους και δεν ξεφευγουν ουε μια μερα καθως η τραπεζα μνο χασουρα εχεισ απο τουσ συνεπεις και τουσ καλοπληρωτες . για αυτο το λογο υπαρχει το πεναλτι στην προωρη αποληρωμη αφου οι πιθανοτητες ειναι μαζι με την τραπεζα και εσυ τουσ χρησιμοποιησες και τουσ πεταξες σαν στιμενη λεμονοκουπα οταν βρεικεσ και ξεπληρωσες πριν την χρονικη στιγμη που αυτοι τα περιμεναν ...δηλαη αν εισαι σοβαροσ εκμεταλευεσε τσαμπα χρημα που δεν το εχεις... το ιδιο ειναι και για τα δανεια ... παιρνεις τσαμπα χρημα που δεν εχεις (με μετρο)και το εκμεταλευαισε προσ ωφελος σου ... χρονικα ... χρονικη μετατοπιση πες το ... αν περιμενε ολος ο πλανιτης να μαζεψει πρωτα τα λεφτα θα ειμασταν ακομα στο 800 μχ ... Συγγνωμη αλλα για ποιο τσαμπα χρημα μιλας; Υπαρχει τραπεζα που δανειζει με 0% επιτοκιο; Ποια ειναι αυτη, να παω αυριο να παρω 100 χιλιαρικα δανειο.
MikhailBakurin Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 2 hours ago, lector said: Αντιλαμβανομαι τη λογικη σου, ομως βασιζεται εν μερει στο "αν η θεια μου ειχε ροδες, θα ητανε πατινι". Αν ειχα παρει το θερμοσιφωνα νωριτερα, θα ειχα κανει ακομα περισσοτερη εξοικονομηση. Αυτο στερειται ρεαλισμου, δε γινεται να πορευομαστε μονιμως ετσι. Δευτερον, βαφτιζεις την εξοικονομηση κερδος. Δεν ειναι ετσι. Το οτι απεφυγα να πληρωσω καποια λεφτα, δε σημαινει οτι τα κερδισα κιολας, μπορει εξαρχης να αποφασιζα να μην τα πληρωσω ποτε. Σημερα που δεν πηρα καφε απ'εξω, δε σημαινει οτι "κερδισα" 2 ευρω. Ποσο μαλλον αν υπολογισουμε οτι δεν παιρνω ποτε καφε απ'εξω. Αν αυτο το βαφτιζα κερδος, τωρα θα ημουν πλουσιος, για βαλε 2 ευρω τη μερα επι 40 χρονια... Τελος, υπαρχει και ενδιαμεση λυση μεταξυ του δανεισμου και της συγκεντρωσης χαλκινων, οπως γλαφυρα περιγραφεις. Μπορω να αποταμιευω 100 ευρω το μηνα και να παρω τον ηλιακο μου σε 10 μηνες, οχι σε 15 γενιες. Ολα σχετικα ειναι και εξαρτωνται απο τις δυνατοτητες του καθενος. Συγγνωμη αλλα για ποιο τσαμπα χρημα μιλας; Υπαρχει τραπεζα που δανειζει με 0% επιτοκιο; Ποια ειναι αυτη, να παω αυριο να παρω 100 χιλιαρικα δανειο. Να θέσω τα πράγματα στη σωστή τους βάση: Κοιτάμε το διαθέσιμο εισόδημα σημερα. Δηλαδή, για κάθε μέρα, από τις 18/1/2024 και μετά, που δε δίνεις 1 ευρώ τη μέρα για θέρμανση νερού, ξεκινάς να μετράς κέρδος. Αυτό το καταφέρνεις, αν δεν έχεις διαθέσιμα μετρητά για τον ηλιακό, μόνο δανειζόμενος. Εκεί είναι που ο δανεισμός έρχεται να σώσει τον προϋπολογισμό σου. Αυτό είναι και το επιχείρημά μου: Σε πληθωριστική συνθήκη, δανειζόμαστε ό,τι μπορούμε ευτάκτως να αποπληρώνουμε, εφόσον το αντικείμενο των δανειακών πόρων μας πηγαίνει σε άμεση αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος. Ως τις 17/1 έχανες 1 ευρώ τη μέρα, από τις 18/1 δεν το χάνεις. Καμία τράπεζα και καμία επένδυση δε θα σου δώσει τέτοιες αποδόσεις και ποσά. Αν εμμείνεις στα μετρητά, ή τις παλιομοδίτικες αποταμιεύσεις, χάνεις ένα 5-8% κάθε χρόνο. Κοπιάζεις δυσανάλογα πολύ, για μικρό κέρδος. Ο χαμηλότοκος δανεισμός (ή... μηδενό-τοκος που υπάρχει σε διάφορες αλυσίδες λιανικής) είναι ευλογία που σου επιτρέπει να παρακάμψεις την -κακή για τα αποθηκευόμενα χρήματά σου- σημερινή συνθήκη υποτίμησής τους μέρα-τη-μέρα. Όσον αφορά το 0%, παρέθεσα πριν εταιρεία μη κερδοσκοπική, που με βοήθεια Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, παρέχει δανεισμό με αστεία επιτόκια. 1-2-3%. Χαμηλότερα του πληθωρισμού = συμφέροντα προς αποπληρωμή εφόσον η επένδυσή σου βασίζεται σε συνθήκες αναπτυσσόμενης οικονομίας. Φυσικά, μιλάμε για επένδυση, όχι για αγορές καταναλωτικού ύφους. Αν είσαι φούρναρης, θα πάρεις 5κ με 2% επιτόκιο για να βάλεις φούρνους που θα σου εξοικονομούν/ έτος πόλυ πάνω από το 2% του επιτοκίου. Δε θα πάρεις 5κ για να βάλεις τζακούζι στο σπίτι.
kostakis81 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 14 ώρες πριν, lector είπε Αντιλαμβανομαι τη λογικη σου, ομως βασιζεται εν μερει στο "αν η θεια μου ειχε ροδες, θα ητανε πατινι". Αν ειχα παρει το θερμοσιφωνα νωριτερα, θα ειχα κανει ακομα περισσοτερη εξοικονομηση. Αυτο στερειται ρεαλισμου, δε γινεται να πορευομαστε μονιμως ετσι. Δευτερον, βαφτιζεις την εξοικονομηση κερδος. Δεν ειναι ετσι. Το οτι απεφυγα να πληρωσω καποια λεφτα, δε σημαινει οτι τα κερδισα κιολας, μπορει εξαρχης να αποφασιζα να μην τα πληρωσω ποτε. Σημερα που δεν πηρα καφε απ'εξω, δε σημαινει οτι "κερδισα" 2 ευρω. Ποσο μαλλον αν υπολογισουμε οτι δεν παιρνω ποτε καφε απ'εξω. Αν αυτο το βαφτιζα κερδος, τωρα θα ημουν πλουσιος, για βαλε 2 ευρω τη μερα επι 40 χρονια... Τελος, υπαρχει και ενδιαμεση λυση μεταξυ του δανεισμου και της συγκεντρωσης χαλκινων, οπως γλαφυρα περιγραφεις. Μπορω να αποταμιευω 100 ευρω το μηνα και να παρω τον ηλιακο μου σε 10 μηνες, οχι σε 15 γενιες. Ολα σχετικα ειναι και εξαρτωνται απο τις δυνατοτητες του καθενος. Συγγνωμη αλλα για ποιο τσαμπα χρημα μιλας; Υπαρχει τραπεζα που δανειζει με 0% επιτοκιο; Ποια ειναι αυτη, να παω αυριο να παρω 100 χιλιαρικα δανειο. μα φυσικα αγαπητε .. οταν παιρνεις πιστωτικη καρτα και ψωνιζεις απο καταστηματα αγαθα με ατοκες δοσεις . ΤΟΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΕΙΝΑΙ 0 . ειναι συμβατικη υποχρεωση των τραπεζων και αναγκαιο κακο για αυτες .. κοινος τισ εβαλεσ μεσα εαν εισαι σοβαρος και πληρωνεισ τισ δοσεις σου στην ωρα τους και δεν μπορουν να σου πουν και τιποτα οταν τισ εκμεαταλευαισε τοσο απροκαληπτα μπροστα στην μυτη τους ... τοσο απλο ουσιαστικα σου κανουν την χαρη και αντι να περιμενεις να μαζεψεισ 1000 ευρο στο τελοσ του χρονου στα δινουν ατοκα πληρονοντας 100 το μηνα για 10 μηνες και τον παιρνεις day one ton θερμοσυφωνα ....
lector Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 16 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε Να θέσω τα πράγματα στη σωστή τους βάση: Κοιτάμε το διαθέσιμο εισόδημα σημερα. Δηλαδή, για κάθε μέρα, από τις 18/1/2024 και μετά, που δε δίνεις 1 ευρώ τη μέρα για θέρμανση νερού, ξεκινάς να μετράς κέρδος. Αυτό το καταφέρνεις, αν δεν έχεις διαθέσιμα μετρητά για τον ηλιακό, μόνο δανειζόμενος. Εκεί είναι που ο δανεισμός έρχεται να σώσει τον προϋπολογισμό σου. Αυτό είναι και το επιχείρημά μου: Σε πληθωριστική συνθήκη, δανειζόμαστε ό,τι μπορούμε ευτάκτως να αποπληρώνουμε, εφόσον το αντικείμενο των δανειακών πόρων μας πηγαίνει σε άμεση αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος. Ως τις 17/1 έχανες 1 ευρώ τη μέρα, από τις 18/1 δεν το χάνεις. Καμία τράπεζα και καμία επένδυση δε θα σου δώσει τέτοιες αποδόσεις και ποσά. Αν εμμείνεις στα μετρητά, ή τις παλιομοδίτικες αποταμιεύσεις, χάνεις ένα 5-8% κάθε χρόνο. Κοπιάζεις δυσανάλογα πολύ, για μικρό κέρδος. Ο χαμηλότοκος δανεισμός (ή... μηδενό-τοκος που υπάρχει σε διάφορες αλυσίδες λιανικής) είναι ευλογία που σου επιτρέπει να παρακάμψεις την -κακή για τα αποθηκευόμενα χρήματά σου- σημερινή συνθήκη υποτίμησής τους μέρα-τη-μέρα. Όσον αφορά το 0%, παρέθεσα πριν εταιρεία μη κερδοσκοπική, που με βοήθεια Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, παρέχει δανεισμό με αστεία επιτόκια. 1-2-3%. Χαμηλότερα του πληθωρισμού = συμφέροντα προς αποπληρωμή εφόσον η επένδυσή σου βασίζεται σε συνθήκες αναπτυσσόμενης οικονομίας. Φυσικά, μιλάμε για επένδυση, όχι για αγορές καταναλωτικού ύφους. Αν είσαι φούρναρης, θα πάρεις 5κ με 2% επιτόκιο για να βάλεις φούρνους που θα σου εξοικονομούν/ έτος πόλυ πάνω από το 2% του επιτοκίου. Δε θα πάρεις 5κ για να βάλεις τζακούζι στο σπίτι. Τι εχεις σπουδασει αν επιτρεπεται; Ρωταω διοτι, κατι τετοια μου λεγανε και εμενα οταν ημουν στην ΑΣΟΕΕ. Μετα βεβαια που βγηκα στην πραγματικη ζωη καταλαβα οτι ειναι παραμυθια που βασιζονται σε εναν πλασματικο μοντελοποιημενο κοσμο (τον οποιο ονομαζουν "ceteris paribus") και δεν εχουν ουδεμια σχεση με την πραγματικοτητα. ΥΓ. Προφανως μιλαω για ιδιωτη/νοικοκυριο, και οχι για επιχειρηση, στην οποια αλλαζει το πραγμα, εκει η επενδυση ειναι μονοδρομος, εκτος κι αν εχεις φορτωσει λεφτα ή ετοιμο μαγαζι απο το μπαμπακα. 2
Maurikycli Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, lector είπε ΥΓ. εκτος κι αν εχεις φορτωσει λεφτα ή ετοιμο μαγαζι απο το μπαμπακα. Αυτό Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου 2024 από Maurikycli
μπουρτζοβλαχος Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 18 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Εγω θα θεσω αλλον εναν προβληματισμο-διλημμα, οπως θελετε πεστε το, αξιζει κανεις να αποταμιευει σε βαθος χρονου για τα γεραματα? καθως συνταξη γιοκ για να παρει καποιος πληρη συνταξη με 30+ χρονια αδιακοπης εργασιας που σε αυτην την χωρα με την ανασφαλιστη εργασια αλλα και με αυξημενα ορια συνταξιοδοτησης ειναι πιο πιθανον να κερδισει καποιος το τζοκερ παρα τη συνταξη, εχει καποια λογικη η οχι? αν υφισταται λογικη Επεξ/σία 18 Ιανουαρίου 2024 από μπουρτζοβλαχος
csontheline Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 On 17/01/2024 at 17:18, Nabuko said: Οι πλούσιοι αγοράζουν ποσότητες όταν βγει κάτι σε υπερπροσφορά ή προσφορά άξιας λόγου και έτσι έχουν καβάτζα απόθεμα για καιρό. Τι είναι "πλούσιος"; Ή καλύτερα, πως ορίζουμε και ξεχωρίζουμε έναν "πλούσιο" από έναν "πτωχό"; (η ερώτηση δεν πάει απαραίτητα σε εσένα μόνο) Προσωπικά, έχω δει "πτωχούς" με μπόλικα λεφτά και μεγάλα σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα, που είναι για Πτύσιμο (χλέπιασμα κανονικότατο). Τους λεγόμενους πΕλούσιους-πΕλούσιους. Θα θεωρήσω ότι η παραπάνω παράθεση αναφέρεται σε "πλούσιους" όπου αυτές τις ποσότητες τις αγοράζουν μετά από οικονομική μελέτη (και επειδή χρειάζονται), ακριβώς επειδή έχουν το νιονιό, αυτό που χρειάζεται και για το παράδειγμα του ηλιακού.
1comment Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 13 ώρες πριν, μπουρτζοβλαχος είπε Εγω θα θεσω αλλον εναν προβληματισμο-διλημμα, οπως θελετε πεστε το, αξιζει κανεις να αποταμιευει σε βαθος χρονου για τα γεραματα? καθως συνταξη γιοκ για να παρει καποιος πληρη συνταξη με 30+ χρονια αδιακοπης εργασιας που σε αυτην την χωρα με την ανασφαλιστη εργασια αλλα και με αυξημενα ορια συνταξιοδοτησης ειναι πιο πιθανον να κερδισει καποιος το τζοκερ παρα τη συνταξη, εχει καποια λογικη η οχι? αν υφισταται λογικη Πάντα πρέπει να αποταμιεύεις γιατί μια στραβή με την υγεία ή ατύχημα ας πούμε μπορεί να τύχει σε οποιαδήποτε ηλικία και να σε κάνει να μην μπορείς να δουλέψεις... Άρα θα πρέπει να έχεις ένα ικανό backup να στηρίξεις τον εαυτό σου σε τέτοια περίπτωση. Η επένδυση έρχεται αφού έχεις βάλει στην άκρη ένα ποσό που μπορεί να σου διασφαλίσει το ενδεχόμενο αποχής από δουλειά τουλάχιστον μια 5ετία, κατά τη γνώμη μου. 2
The_Judas Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Στις 15/1/2024 στις 11:09 ΠΜ, logokrimenos είπε Δεν διάβασα τις προηγούμενες απαντήσεις αν το ανέφερε κανείς, αλλά εμένα δούλεψε το εξής. Ενώ μπορώ να κάνω αποταμίευση πάντα ξοδεύω όλα τα λεφτά μέχρι το τέλος του μήνα. Αποφάσισα λοιπόν να πάρω ένα πήλινο κουμπαρά και είπα οτι θα μειώσω/κόψω τον καθημερινό καφέ που παίρνω και θα βάζω τα 2-3€ στον κουμπαρά. Τον έβαλα και σε σημείο που αφήνω κλειδιά πορτοφόλι κλπ. Σιγά σιγά άρχιζα να βάζω περισσότερα χρήματα, κυρίως 5ευρα, σε ένα τεστ που έκανα όταν τον άνοιξα μετά απο 3 μήνες είχα μαζέψει 450 ευρώ με ψέματα. Τώρα δεν ξέρω πόσο αστείο φαίνεται αυτό, αλλά για εμένα ήταν πρώτη φορά στην ζωή μ που κατάφερα να βάλω λίγα λεφτά σητν άκρη και συνεχίζω να βάζω μέχρι να τιγκάρει Το να κόψει κανείς τον καθημερινό καφέ-φαγητό απ' έξω (ή τσιγάρα αν καπνίζει) είναι σημαντική εξοικονόμηση για τον μέσο άνθρωπο. Αντιθέτως για έναν πιο ευκατάστατο δεν είναι σημαντικό έξοδο, γιατί γλιτώνει τον χρόνο που θα κατανάλωνε για να φτιάξει καφέ ή φαγητό κλπ. Εγώ αγοράζω τα πάντα σε προσφορά, ποτέ στην κανονική τιμή. Ειδικά σε προιόντα που μπαίνουν σε κατάψυξη (κρέας-κοτόπουλο-πίτες κλπ) υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακόμη και στα παιχνίδια του xbox ποτέ δεν παίρνω day1 τίποτα, δεν καίγομαι να τερματίσω ένα παιχνίδι μόλις κυκλοφορήσει. Γενικά δεν μου αρέσει να πληρώνω υπεραξίες. Επεξ/σία 19 Ιανουαρίου 2024 από The_Judas 4 1
csontheline Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 14 minutes ago, 1comment said: Πάντα πρέπει να αποταμιεύεις γιατί μια στραβή με την υγεία ή ατύχημα ας πούμε μπορεί να τύχει σε οποιαδήποτε ηλικία και να σε κάνει να μην μπορείς να δουλέψεις... Άρα θα πρέπει να έχεις ένα ικανό backup να στηρίξεις τον εαυτό σου σε τέτοια περίπτωση. Η επένδυση έρχεται αφού έχεις βάλει στην άκρη ένα ποσό που μπορεί να σου διασφαλίσει το ενδεχόμενο αποχής από δουλειά τουλάχιστον μια 5ετία, κατά τη γνώμη μου. 5 ετία; WTF dude!! Ο γενικός κανόνας είναι 6 μήνες οι μισθωτοί, 12 μήνες οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 5 χρόνια είναι σαν να καις 1 χαρτονόμισμα κάθε μέρα (υπερβολή, αλλά τα κέρματα δεν καίγονται). Με την αποταμίευση θέλεις να πετύχεις την διασφάλιση της κανονικότητας μετά από ένα αναπάντεχο (ή και αναμενόμενο) γεγονός. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως μία ασφάλεια. Επίσης, άμα έχεις στην άκρη έξοδα 5 ετών (άρα, κατά μέσο όρο μερικές 10άδες χιλιάδες €), η τράπεζα θα σου δώσει δάνειο, θα πάρεις το ακίνητό σου και είτε θα τα γλιτώνεις από τα ενοίκια (και άρα θα μπορείς να μαζέψεις για επόμενο ακίνητο), είτε θα έχεις να λαμβάνεις ένα -μικρό- εισόδημα. Να, αυτά πληρώνουμε (pun intended) τώρα που δεν μας δίδαξε κανείς (σχολείο, οικογένεια) οικονομική παιδεία (πληθωρισμός, ανατοκισμός κλπ) και τι είναι πραγματικά το χρήμα.
1comment Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 3 ώρες πριν, csontheline είπε 5 ετία; WTF dude!! Ο γενικός κανόνας είναι 6 μήνες οι μισθωτοί, 12 μήνες οι ελεύθεροι επαγγελματίες. 5 χρόνια είναι σαν να καις 1 χαρτονόμισμα κάθε μέρα (υπερβολή, αλλά τα κέρματα δεν καίγονται). Με την αποταμίευση θέλεις να πετύχεις την διασφάλιση της κανονικότητας μετά από ένα αναπάντεχο (ή και αναμενόμενο) γεγονός. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, όπως μία ασφάλεια. Επίσης, άμα έχεις στην άκρη έξοδα 5 ετών (άρα, κατά μέσο όρο μερικές 10άδες χιλιάδες €), η τράπεζα θα σου δώσει δάνειο, θα πάρεις το ακίνητό σου και είτε θα τα γλιτώνεις από τα ενοίκια (και άρα θα μπορείς να μαζέψεις για επόμενο ακίνητο), είτε θα έχεις να λαμβάνεις ένα -μικρό- εισόδημα. Να, αυτά πληρώνουμε (pun intended) τώρα που δεν μας δίδαξε κανείς (σχολείο, οικογένεια) οικονομική παιδεία (πληθωρισμός, ανατοκισμός κλπ) και τι είναι πραγματικά το χρήμα. Δεν συμφωνώ. Δεν έχω ενοίκιο και επίσης μένω με γονείς (πληρώνουν τα κύρια έξοδα σπιτιού), άρα ναι έχω τη δυνατότητα να αποταμιεύω ένα ποσό κάθε μήνα. Δεν συμφωνώ στο να το ξοδέψω σε οποιαδήποτε επένδυση ακινήτου για να το ενοικιάζω γιατί πρώτον, τόσο που έχουν ανέβει τα ακίνητα θα κοστίσει μια περιουσία και αμφίβολο αν θα κάνω απόσβεση και δεύτερον δεν έχω κανένα απολύτως λόγο να βάλω μπελά στο κεφάλι μου κυνηγώντας νοικάρηδες για τα ενοίκια ή για ζημιές που θα κάνουν. Δεν μου αρέσει το άγχος στη ζωή μου, ούτε και οι αλλαγές γενικότερα. Btw έχω ακίνητο δικό μου σε περίπτωση που θελήσω να μείνω μόνος. Είμαι από τους τυχερούς που οι γονείς μου προνόησαν στο να φτιάξουν σπίτια για τα παιδιά τους.
prometheas Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, Maurikycli είπε Λ Εδώ είσαι: Aυτοι οι Ελληνες youtubers ρε παιδί μου, μεγάλοι επιστήμονες. Ανακαλύπτουν τον τροχό κάθε μέρα πουλώντας κοπανιστό αέρα και σανό σε ενα κοινό με μηδενική χρηματοοικονομική παιδεία. Ναναι καλά και οι χορηγίες από τα πλυντήρια Κύπρου... Επεξ/σία 19 Ιανουαρίου 2024 από prometheas 5
Maurikycli Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 29 λεπτά πριν, prometheas είπε Aυτοι οι Ελληνες youtubers ρε παιδί μου, μεγάλοι επιστήμονες. Ανακαλύπτουν τον τροχό κάθε μέρα πουλώντας κοπανιστό αέρα και σανό σε ενα κοινό με μηδενική χρηματοοικονομική παιδεία. Ναναι καλά και οι χορηγίες από τα πλυντήρια Κύπρου... Υπάρχουν και οι επίσημοι: https://www.in.gr/2024/01/19/economy/apotamieysi-erxetai-prosopikos-koumparas-gia-olous/
MikhailBakurin Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 19 Ιανουαρίου 2024 19 hours ago, lector said: Τι εχεις σπουδασει αν επιτρεπεται; Ρωταω διοτι, κατι τετοια μου λεγανε και εμενα οταν ημουν στην ΑΣΟΕΕ. Μετα βεβαια που βγηκα στην πραγματικη ζωη καταλαβα οτι ειναι παραμυθια που βασιζονται σε εναν πλασματικο μοντελοποιημενο κοσμο (τον οποιο ονομαζουν "ceteris paribus") και δεν εχουν ουδεμια σχεση με την πραγματικοτητα. ΥΓ. Προφανως μιλαω για ιδιωτη/νοικοκυριο, και οχι για επιχειρηση, στην οποια αλλαζει το πραγμα, εκει η επενδυση ειναι μονοδρομος, εκτος κι αν εχεις φορτωσει λεφτα ή ετοιμο μαγαζι απο το μπαμπακα. Κάτι κοντινό με την ΑΣΟΕΕ, αλλά πιο πολύ σχετιζόμενο με τη μακρο-οικονομία και τη διεθνή οικονομική οργάνωση, παρά με τη μικρο-οικονομία. Δε φταίει πάντως η ΑΣΟΕΕ που εσύ ήσουν (κατά τα φαινόμενα) μέτριος ή κακός φοιτητής. Το ceteris paribus σημαίνει "όλα τα άλλα (ενν. μένουν) ίδια", όταν αλλάζει μία μεταβλητή στο σύστημα. Δε σημαίνει "μοντελοποιημένος κόσμος" κατά καμία έννοια. Με γνώσεις πολιτικής οικονομίας και μικροοικονομίας, ένας μεμονωμένος άνθρωπος μπορεί να πάρει αποφάσεις πολύ εξυπνότερες από τους γύρω του, "διαβάζοντας" το περιβάλλον του, ενίοτε προβλέποντάς το (όχι τίποτα μαγικό... για μήνες μιλάμε). Πάντως, το ότι αυτή τη στιγμή προτίθεται να αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια η ΕΚΤ, σημαίνει μέσες - άκρες brace for impact, γιατί θα δημιουργηθεί τεχνητή ύφεση (και άρα απολύσεις σε ευαίσθητους τομείς εργασίας ή αντικαταστάσιμους από ρομποτική/ΑΙ). Όλα αυτά, δεν τα ξέρεις χωρίς οικονομική παιδεία. Πας και παίρνεις τζιπ, εξοχικά και ρολόγια όταν σου έρχονται τα φτηνά δανεικά ουρανοκατέβατα, αντί να επενδύσεις. Μετά, σε συνθήκες απο-πληθωρισμού, τρως αποταμιεύσεις, το ΝΟ1 πράγμα που ΔΕΝ πρέπει να κάνει κανείς σε αποπληθωρισμό. Μετά, όταν ανοίγει ξανά η οικονομία, λες "δε δανείζομαι", ενώ μόνο με λελογισμένο δανεισμό έχεις ελπίδα να μην πεθάνεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έζησες τα τελευταία 15 χρόνια: ψιλομίζερα και ματαιωμένα. Η ανωτέρω παράγραφος δεν είναι, εννοείται, προσωποποιημένη. Στο Β πρόσωπο αναφέρομαι σε όλους τους εκπροσώπους της γενιάς 1955-1970, που με τις ανωτέρω αστοιχείωτες επιλογές τους έριξαν από τη μία τη χώρα στα βράχια και στα καπάκια αρνούνται και να τη σηκώσουν, με όση δύναμη και χρόνο τους απομένει, τελοσπάντων. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα