Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
3 ώρες πριν, koulkos είπε

Να σταθώ λίγο στον καφέ γιατί βλέπω ότι πολλοί τον αναφέρουν. Τον θεωρώ βασικό κομμάτι της καθημερινότητας και ανελαστικό έξοδο, άσχετα αν ζεις και χωρίς αυτόν. Εξάλλου ο άνθρωπος πρέπει να απολαμβάνει και όχι απλά να επιζεί. Κάθε πρωί λοιπόν, πηγαίνοντας στη δουλειά, βλέπω ένα σκασμό κόσμο στις γνωστές αλυσίδες mini market και καφέ να περιμένουν για το ρόφημα τους. Σταματούν το ΙΧ διπλοπαρκαρισμένο, σπαταλούν καθημερινά 10 λεπτά από τον χρόνο τους στην ουρά και χρυσοπληρώνουν 2,00 ένα καφέ που πολλές φορές είναι σκέτο νερόπλυμα. 

Το 2020 επένδυσα σε μια καλή εσπρεσιέρα που κόστισε 350,00. Σήμερα η ίδια κάνει 430,00. Το κιλό σε κόκκους κοστίζει από 15-35 ευρώ ανάλογα τη μάρκα και τα γούστα. Ας πάρουμε μια τιμή των 20,00 ως παράδειγμα. 

Σχετικό με την οικονομία-αποταμίευση. Εμένα με "βόλεψε" γευστικά (πολύ κοντά στον γνωστό καπουτσίνο) ο nescafe cappucino gold του σουπερμαρκετ και ο αντίστοιχος κρύος το καλοκαίρι. Μπορώ να πω ότι είναι και πιο ωραίος από των αλυσίδων. Το αναφέρω γιατί τα χρήματα που έχω εξοικονομίσει γλιτώνοντας το καθημερινό 2,20 είναι σημαντικά.

• Απαντ. 194
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
10 ώρες πριν, koulkos είπε

Τον θεωρώ βασικό κομμάτι της καθημερινότητας και ανελαστικό έξοδο, άσχετα αν ζεις και χωρίς αυτόν.

Ειναι κομματι της κουλτουρας του νεοελληνα,συνηθως οι πιο πολλοι και σκατα να τους βαλεις θα τα πιουν,δεν ξερουν τι πινουν. Απλα εχουν μαθει να ειναι με ενα καφε στο χερι.

4 ώρες πριν, SabotazNic είπε

(ε ενημερωσε το θεμα με το αυστριακο psn :P )

Το ειχα ξεχασει.
Δεν εχουμε προχωρησει,με βρηκε ο τυπος και μου ειπε οτι το αυστριακο νουμερο ειναι ακομα στην κατοχη του,απλα πρεπει να βαλει καποιος καρτα απο Αυστρια.
Δεν ασχοληθηκα παραπερα,σιγουρα υπαρχει τροπος να ανοιξει το νουμερο και να βαλει καρτα ακομα και εκτος Αυστριας.

Αφου λοιπον εχει αυτη την επιλογη,ειπα να μην παω για κυνηγι μαγισσων.

Τον ψιλοεκραξα,η αληθεια ειναι,γιατι ταλαιπωρηθηκαμε τοσες μερες χωρις λογο,ενω τον ειχα ρωτησει αν υπαρχει καποιος τροπος να αποκτησουμε προσβαση,οπως εδω που αν εχεις γνωστο μπορεις να ξαναπαρεις το παλιο σου νουμερο,αν αυτο ειναι ανενεργο.

Δημοσ.

Η αποταμίευση ξεκινά με το να έχεις ένα budget και να το ακολουθείς.

Πολλοί βγάζουν καλά λεφτά, αλλά τα καίνε σε lifestyle επιλογές που κανονικά δεν αντέχει η τσέπη τους.

Το μακρινό 2018 ξοδεύα £150 τον μήνα σε αλκοόλ. Τότε πίστευα ότι δεν μου έμεναν, επειδή έδινα πολλά σε βενζίνες για τον πηγαίνελα στη δουλειά. Η αλήθεια όμως ήταν αλλού.

Από τότε, άρχισα να κάνω ένα γενικό budget για τον μήνα και έπειτα έκανα και για τον χρόνο.

Οπότε πλέον, μαζί με τα πάγια έξοδα (ενοίκιο, ρεύμα, internet, κοινόχρηστα κ.λπ.), στην πρώτη του μήνα φεύγουν 5% για το emergency fund και 15% για τα επιπλέον έξοδα του χρόνου (π.χ. αλλαγή λαδιών, ασφάλεια αυτοκινήτου, εισιτήρια για συναυλίες, ταξίδια, πιθανά ιατρικά έξοδα κτλπ). 

Μετά ό,τι περισσεύει, ένα ποσοστό πηγαίνει σε επενδύσεις (VANGUARD κυρίως) και γίνεται καταμερισμός στο budget του μήνα για καφέδες, μπύρες, φαγητό έξω κ.λπ

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Φαντάσου τώρα, αντί για τα διφραγκάκια αυτά, να δανειστείς για κάτι που όντως εξοικονομεί πολλά, ή που δίνει μεγάλη επιστροφή, όπως η αγορά/οικοδόμηση ακινήτων με δανεισμό, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, ή ακόμα και το MBA ενός παιδιού στο Bocconi (που εγγυάται πολύ ψηλότερες αποδοχές σε managerial θέσεις... αξιωματικά).

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η μιζεροβαλκάνια διέξοδος, δεν αντιλέγω. Κάθεσαι σπιτάκι σου, τρως ΜΑΡΑΤΑ μακαρόνι και mrgrands τοστάκι, μαζεύεις σε μια ακρούλα μερικά χάλκινα νομισματάκια, και κάποτε ίσως πάρεις έναν ηλιακό. Με αυτό το ρυθμό, σε 15 γενιές, αν τα παιδιά σου έχουν την ίδια νοοτροπία,, όπως και τα τετρα-τρισέγγονά τους, μπορεί κάποιος απόγονος να φτάσει να είναι σχετικά ευκατάστατος. :rolleyes:

Γράψε μας σε ποιά χώρα ζείς εσύ καταρχήν γιατί σίγουρα δεν είσαι από εδώ.

Γιατί δάνεια για αγορά κατοικιών για εκμετάλευση ή για στήστιμο φωτοβολταϊλού δεν πέρνεις αν δεν έχεις από πίσω τουλάχιστον 2-3 πολυκατοικίες στο όνομα σου να δώσεις σαν collateral.
Εδώ κανονικοί επιχειρηματίες και δεν μπορούν να πάρουν απλό δάνειο κίνησης, εκτός από κάτι ελάχιστους που παίζουν σε άλλο επίπεδο και θα δώσουν οι τράπεζες σε απλούς ανθρώπους για να κάνουν επενδύσεις;;;
Ωραίο ανέκδοτο έχει καταντήσει αυτό.

Επεξ/σία από dpolal
  • Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τραπεζες και αφεντικα για εμας, που ακολουθουμε την μεθοδο αποταμιευσης των τριων, ειναι ευεργετες.

Οταν μου φευγουν τα τρια μου, π.χ. στον μαστορα τις προαλλες, παω στο αφεντικο και ζηταω αυξηση. Αντιλαμβανεστε φανταζομαι τι μου απανταει;; Οποτε και παλι +3. Τα οποια σημερα θα τα κατεθεσω στον παροχο μου, που μου εστειλε εναντι λογαριασμο ρευματος (!!) ενω εχω netmetering (!!).

Στην τραπεζα η μεθοδος αποταμιευσης των τριων ειναι η μονη που σου εξασφαλιζει τον διπλασιασμο του κεφαλαιου σου. Ζητας δανειο και παιρνεις +3

Τα τρια μας ειναι αεναο κεφαλαιο και το πιο σημαντικο δεν επηρεαζεται ουτε απο κρισεις ουτε απο πληθωριστικες τασεις. Ουσιαστικα ειναι σαν το IOU που προτεινε ο Βαρουφακης, αλλα πολυ καλυτερο γιατι δεν χρειαζεται καποιο εξελιγμενο συστημα ή λογισμικο.

Επεξ/σία από PK1926
  • Like 2
  • Haha 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, dpolal είπε

Γιατί δάνεια για αγορά κατοικιών για εκμετάλευση ή για στήστιμο φωτοβολταϊλού δεν πέρνεις αν δεν έχεις από πίσω τουλάχιστον 2-3 πολυκατοικίες στο όνομα σου να δώσεις σαν collateral.
Εδώ κανονικοί επιχειρηματίες και δεν μπορούν να πάρουν απλό δάνειο κίνησης, εκτός από κάτι ελάχιστους που παίζουν σε άλλο επίπεδο και θα δώσουν οι τράπεζες σε απλούς ανθρώπους για να κάνουν επενδύσεις;;;

Η γλαφυρότητά του συνήθως υπερκαλύπτει τη λογική.

Δημοσ.
3 hours ago, dpolal said:

Όπως είπα και πριν, ΑΝ είσαι οικονομικά ευκατάστατος ήδη, ΤΟΤΕ προχωράς σε πιο... δραστικού τύπου επενδύσεις.

Αν ΔΕΝ έχεις πρόσβαση σε δανεισμό, λόγω χαμηλών εισοδημάτων και/ή ακίνητης περιουσίας, έχω επίσης γράψει πιο πριν ότι πας σε απλούστερα πράγματα. Άτοκες δόσεις μαγαζιών, ακόμα και έντοκες μερικές φορές, πιστωτικές κάρτες χαμηλού ορίου, αλλά και νέοι τρόποι χρηματοδότησης, χωρίς τραπεζική εμπλοκή, όπως η action finance initiative  (αυτή και οι αντίστοιχές της αφορούν περισσότερο την αυταπασχόληση και τις μικρές επιχειρήσεις).

Όλα αυτά, με γνώμονα α) να μειώσεις δαπάνες, όπως το προηγ. παράδειγμα του ηλιακού, ή μίας μόνωσης, ή κάποιας αλλαγής κουφωμάτων/ τύπου καυσίμου του οικογενειακού οχήματος και β) τη δυνητική αύξηση του εισοδήματος (ξένη γλώσσα, κατάρτιση, πιστοποίηση, μικρά φ/β, τεχνολογικός εξοπλισμός που μειώνει πάγια έξοδα).

ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δανεισμός για κατανάλωση χωρίς προστιθέμενη αξία (αμάξια, πλακάκι μπάνιου, λουσάτο καρότσι μωρού).

Στην Ελλάδα γεννήθηκα, ζω κι εργάζομαι, στον τομέα τον οποίο συζητάμε.

Δυστυχώς, η πλειονότητα των Ελλήνων έχει μείνει σε ένα τροπάρι που είχε κάποια βάση σε περίοδο αποπληθωρισμού και ύφεσης (2009-2015). Εκεί ΕΧΕΙ νόημα να αποθηκεύεις με συμβατικό τρόπο λεφτάκια και να προσέχεις πάρα πολύ τα έξοδά σου. Τώρα είμαστε σε περίοδο που θέλει άλλο τροπάρι. Πληθωριστική και ηπίως (αλλά σταθερά, ως το 2030) αναπτυξιακή. Ο στόχος τώρα είναι να κινούμαστε προς την κατεύθυνση αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος. 

Δεν είμαστε βέβαια σε περίοδο ανοικτών θυρών, όπως το 2000-2007, αυτή την πέταξε πανηγυρικώς στα σκουπίδια η τωρινή γενιά των 50-70 ετών, κάνοντας στη χειρότερη κατανάλωση και στην καλύτερη αφήνοντας το "λίπος" των προηγούμενων γενεών να σαπίζει στις τράπεζες, γιατί η οικονομική παιδεία ήταν εντελώς ανύπαρκτη (αυτά τα "καλύτερα να μη χρωστάς ευρώ σε κανέναν" που αντιστοιχούν κυριολεκτικά σε προ-αγοραία οικονομία, προ του 1789 δηλαδή).  Υπάρχουν όμως παράθυρα τα οποία ανοίγουν και τα οποία εκμεταλλεύεται αρκετός νέος και ξύπνιος κόσμος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση αποταμίευσης που βρήκα κάπου/κάποτε, έχει ως εξής:

Χωρίζετε το ημερολογιακό έτος σε εβδομάδες. Ξεκινάτε την αποταμίευση με ένα Χ ποσό το οποίο κάθε εβδομάδα αυξάνεται κατά ένα (1) € και προστίθεται στο αποταμιευμένο ποσό της προηγούμενης εβδομάδας.

Π.χ.: Έστω ότι ξεκινάω την αποταμίευση με €1 από την εβδομάδα 01 - 07/01/2024.

Την επόμενη εβδομάδα (08 - 14/01/2024), αποταμιεύετε €2

Την επόμενη εβδομάδα (15 - 21/01/2024), αποταμιεύετε €3 κι ούτω καθ' εξής.

Με τον τρόπο αυτό, στο τέλος της τελευταίας εβδομάδας του έτους (23 - 29/12/2024), θα αποταμιεύσετε €52 και η συνολική αποταμίευση του έτους θα ανέλθει στα €1.378,00.

Εάν αλλάξετε (=αυξήσετε!) το αρχικό ποσό αποταμίευσης, προφανώς θα αυξηθεί η αποταμίευση στο τέλος του έτους. Σε ένα ακραίο παράδειγμα όπου κάποιος ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα με αποταμίευση €100, τη δεύτερη εβδομάδα €101 κτλ, στο τέλος του έτους θα φτάσει να έχει αποταμιεύσει €6.526,00.

Το θέμα στον τρόπο αυτό, δεν έχει να κάνει τόσο με το ποσό αποταμίευσης, όσο με την εγκαθίδρυση μιας καλής συνήθειας, η οποία εγκαθίδρυση ξεκινάει κι ενισχύεται με την τακτικότητα του τρόπου αποταμίευσης (=κάθε εβδομάδα ένα ποσό στην άκρη). Το ποσό εβδομαδιαίας αποταμίευσης και το συνολικό ποσό, στο τέλος του έτους, είναι το επιστέγασμα της προσπάθειας.

Επισυνάπτω ένα αρχείο Excel με παραδείγματα διαφορετικών ποσών αποταμίευσης, για ενδεικτικούς σκοπούς.

Savings proposal.xlsx

Επεξ/σία από wizzy
  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, MikhailBakurin είπε

Όπως είπα και πριν, ΑΝ είσαι οικονομικά ευκατάστατος ήδη, ΤΟΤΕ προχωράς σε πιο... δραστικού τύπου επενδύσεις.

Αν ΔΕΝ έχεις πρόσβαση σε δανεισμό, λόγω χαμηλών εισοδημάτων και/ή ακίνητης περιουσίας, έχω επίσης γράψει πιο πριν ότι πας σε απλούστερα πράγματα. Άτοκες δόσεις μαγαζιών, ακόμα και έντοκες μερικές φορές, πιστωτικές κάρτες χαμηλού ορίου, αλλά και νέοι τρόποι χρηματοδότησης, χωρίς τραπεζική εμπλοκή, όπως η action finance initiative  (αυτή και οι αντίστοιχές της αφορούν περισσότερο την αυταπασχόληση και τις μικρές επιχειρήσεις).

Όλα αυτά, με γνώμονα α) να μειώσεις δαπάνες, όπως το προηγ. παράδειγμα του ηλιακού, ή μίας μόνωσης, ή κάποιας αλλαγής κουφωμάτων/ τύπου καυσίμου του οικογενειακού οχήματος και β) τη δυνητική αύξηση του εισοδήματος (ξένη γλώσσα, κατάρτιση, πιστοποίηση, μικρά φ/β, τεχνολογικός εξοπλισμός που μειώνει πάγια έξοδα).

ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δανεισμός για κατανάλωση χωρίς προστιθέμενη αξία (αμάξια, πλακάκι μπάνιου, λουσάτο καρότσι μωρού).

Στην Ελλάδα γεννήθηκα, ζω κι εργάζομαι, στον τομέα τον οποίο συζητάμε.

Δυστυχώς, η πλειονότητα των Ελλήνων έχει μείνει σε ένα τροπάρι που είχε κάποια βάση σε περίοδο αποπληθωρισμού και ύφεσης (2009-2015). Εκεί ΕΧΕΙ νόημα να αποθηκεύεις με συμβατικό τρόπο λεφτάκια και να προσέχεις πάρα πολύ τα έξοδά σου. Τώρα είμαστε σε περίοδο που θέλει άλλο τροπάρι. Πληθωριστική και ηπίως (αλλά σταθερά, ως το 2030) αναπτυξιακή. Ο στόχος τώρα είναι να κινούμαστε προς την κατεύθυνση αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος. 

Δεν είμαστε βέβαια σε περίοδο ανοικτών θυρών, όπως το 2000-2007, αυτή την πέταξε πανηγυρικώς στα σκουπίδια η τωρινή γενιά των 50-70 ετών, κάνοντας στη χειρότερη κατανάλωση και στην καλύτερη αφήνοντας το "λίπος" των προηγούμενων γενεών να σαπίζει στις τράπεζες, γιατί η οικονομική παιδεία ήταν εντελώς ανύπαρκτη (αυτά τα "καλύτερα να μη χρωστάς ευρώ σε κανέναν" που αντιστοιχούν κυριολεκτικά σε προ-αγοραία οικονομία, προ του 1789 δηλαδή).  Υπάρχουν όμως παράθυρα τα οποία ανοίγουν και τα οποία εκμεταλλεύεται αρκετός νέος και ξύπνιος κόσμος.

Οι πλούσιοι και έξυπνοι άνθρωποι ρωτάνε ''πόσο κάνει''. Οι κουτοί ''πόσο τον μήνα''.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, MikhailBakurin είπε

Καλα εγω ειπα πιο πισω να παμε στο 1990 και να ψωνισουμε πραγματα 🤑

Δημοσ.
5 minutes ago, SabotazNic said:

Καλα εγω ειπα πιο πισω να παμε στο 1990 και να ψωνισουμε πραγματα 🤑

Αυτό το σχόλιο είναι προϊόν κακοδιαβάσματος, ή κακόβουλο. Γράφω ξεκάθαρα ότι δεν ομιλώ για κατανάλωση, απεναντίας την ξορκίζω. Δεν ψωνίζεις "πράγματα", επενδύεις σε μέσα αύξησης διαθέσιμου εισοδήματος. Το παράδειγμα του ηλιακού ήταν εύγλωττο.

Άλλα τέτοια είναι, πχ, για όσους έχετε bnb, η αγορά πλυντηρίου πιάτων. Ελάχιστες καταχωρίσεις έχουν, και στη δική μου περίπτωση είναι αρκετός λόγος για να εντυπωσιαστεί κάποιος. Οι ψηλές κριτικές φέρνουν νέες, καλύτερες κι ακριβότερες κρατήσεις. Το κόστος αγοράς βγαίνει και με το παραπάνω.

Δημοσ.

Το να κόψει κάποιος τα 2€ του καφέ ρεαλιστικά δεν θα τον οδηγήσει σε αποταμίευση. Στη καλύτερη θα έχει +30€ στο σουπερμάρκετ του μήνα και μια έξτρα παραγγελία σε σουβλάκια. 

2 ώρες πριν, Th3Unforgiven είπε

Οι πλούσιοι και έξυπνοι άνθρωποι ρωτάνε ''πόσο κάνει''. Οι κουτοί ''πόσο τον μήνα''.

Btw πλούσιοι δεν ρωτάνε ποτε ποσο κάνει αλλά θέλω το τάδε και το βάζουν στα έξοδα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, Th3Unforgiven είπε

9 λεπτά πριν, Morosana είπε

Btw πλούσιοι δεν ρωτάνε ποτε ποσο κάνει αλλά θέλω το τάδε και το βάζουν στα έξοδα. 

Οι πλούσιοι αγοράζουν ποσότητες όταν βγει κάτι σε υπερπροσφορά ή προσφορά άξιας λόγου και έτσι έχουν καβάτζα απόθεμα για καιρό. 

Επεξ/σία από Nabuko

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...