Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
8 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

Χώρια από το ανωτέρω, ο δανεισμός σε πληθωριστική συνθήκη, είναι ακόμα καλύτερος, γιατί "γράφεις" χρέος σε Χ ποσό, το οποίο γίνεται Χ - Χ% κάθε χρόνο, αναλόγως τον πληθωρισμό. Όποιος δανείστηκε ''1000'' ευρώ το 2019, το 2024 χρωστάει ''700''. Όποιος δανείστηκε ''1000'' ευρώ το 2010, το 2019 χρωστούσε ''960''.

Τα δάνεια σπανίως είναι σταθερά, είναι κυμαινόμενα και πάντα το επιτόκιο είναι μεγαλύτερο του πληθωρισμού. Οπότε αυτό που λέτε δεν ισχύει έτσι απλά.
Πήρα δάνειο για ανέγερση ιδιωτικής κατοικίας ώστε να απαλλαγώ από το ενοίκιο, το επιτόκιο το 2018 έβγαζε τη δόση λίγο κάτω από το ενοίκιο που πλήρωνα τότε. Πέρυσι έφτασε να είναι +50% από το ενοίκιο που πλήρωνα το 2018. Βέβαια και τα ενοίκια έχουν ανεβεί, αλλά όχι τόσο. Ευτυχώς τα έσοδά μου ανέβηκαν κι αυτά κι έτσι δεν έχω πρόβλημα - κάποιος άλλος όμως θα μπορούσε να έχει.

Και τέλος πάντων άλλο ο δανεισμός για επενδύσεις και άλλο το θέμα που άνοιξε ο νηματοθέτης. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι πως η αποταμίευση δεν έχει νόημα να γίνεται σε απλό τραπεζικό λογαριασμό γιατί τον τρώει ο πληθωρισμός. Αποταμιεύστε σε γνωστά μεγάλα ETFs που διαχρονικά έχουν μια σταθερή αύξηση, κοντά ή και λίγο παραπάνω από το πληθωρισμό. Έτσι δε χάνετε την αξία της αποταμίευσής σας.

• Like 6
  • Απαντ. 194
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Η αποταμιευση στις μέρες μας είναι δύσκολο αθλημα. Οσοι όμως μπορουν να το εξασκησουν, καλό ειναι κ οι υπόλοιποι να ζοριστούν, θα συμβουλευα να μην βαζουν απλος καποιο ποσο στην άκρη γιατί ειναι δωρο αδωρο τους τα τρωει ο πλυθωρισμός. Ας τα επενδυσουν σε χρυσό μετοχές γη η ακόμα κ crypto. Ολες αυτες οι επενδυσεις σε βαθος χρόνο θα έχουν μια τιμια αποδοση.   

• Like 4
Δημοσ.
2 ώρες πριν, bill999r είπε

Αυτό πως ακριβώς προκύπτει;

Γτ με 12% επιτόκιο δεν νομίζω ότι στην τράπεζα θα γυρίσεις 1000- τον πληθωρισμό...

Όπως και στο καζίνο ο κλέφτης ( τράπεζα) ποτέ δεν χάνει ;)

Αυτό δεν παίζει με την καμία σε ανθρώπους που είναι μισθωτοί και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα... Αν κάποιος χαλάει τόσα, σημαίνει ότι του φτάνουν και του περισσεύουν.

Και όμως με 2 παιδιά σε διαβεβαιώνω ότι το πρωινό με κυλικείο συν δικά μας σε καφετέρια (όχι κάθε μέρα) και μετά μέχρι να σχολιάσουν τα παιδιά και να ζητήσουν κάτι από περίπτερο κλπ βγαίνουν πολύ παραπάνω δεν υπολογίζω γιατί μια φορά που το έκανα έπαθα πλάκα με τα έξοδα σε περίπτερο καφέ κλπ ευτυχώς η απασχόληση μου μπορεί και καλύπτει αυτές τις βλακείες αναρωτιέμαι όμως αν υπάρξει μέρα που δεν θα μπορεί...

• Like 1
Δημοσ.

Παίδες ο ts μάλλον εννοεί τα 3/5/7 χιλιάρικα που κανονικά ο καθένας θα έπρεπε να έχει στην άκρη για μια έκτακτη ανάγκη, μια έκτακτη αγορά ή κάτι άλλο. Προφανώς για να πεις ότι θα ασχοληθείς με επενδύσεις κλπ θα πρέπει να έχεις 50Κ στην άκρη. 

Δημοσ.

Καλησπέρα παιδια. Αναφερομαι κυριως στον τροπο με τον οποιο ο καθενας διαλεγει να καταληξει με ''καποια λεφτα στην ακρη'' δεν μας ενδιαφερει τι τα κανει και πώς τα αξιοποιει. 

Δημοσ.
5 ώρες πριν, PK1926 είπε

τις προάλλες φώναξα μάστορα για να αλλάξει ένα σκουριασμενο μποιλερ. Μου ζήτησε 180 ευρώ εργατικά συν υποτίθεται υλικά (το μποιλερ δικό μου). Του είπα " Παρτα τα τρία μου". Εαν δεν τα είχα αποταμιευσει, ειλικρινά δεν ξέρω τι θα έκανα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, Ducatista είπε

Και όμως με 2 παιδιά σε διαβεβαιώνω ότι το πρωινό με κυλικείο συν δικά μας σε καφετέρια (όχι κάθε μέρα) και μετά μέχρι να σχολιάσουν τα παιδιά και να ζητήσουν κάτι από περίπτερο κλπ βγαίνουν πολύ παραπάνω δεν υπολογίζω γιατί μια φορά που το έκανα έπαθα πλάκα με τα έξοδα σε περίπτερο καφέ κλπ ευτυχώς η απασχόληση μου μπορεί και καλύπτει αυτές τις βλακείες αναρωτιέμαι όμως αν υπάρξει μέρα που δεν θα μπορεί...

Εννοείται φίλε μου ότι είναι σεβαστό το ποσό στο τέλος του μήνα, κ εγώ οικογένεια έχω κ ξέρω πως φεύγουν τα λεφτά.

Αλλά το κακό είναι γενικό κ ότι κ να κάνεις θα στα αρπάξουν, αυτό λέω. Όταν ξεκινάς το πρωί με 1.80 ευρώ το λίτρο της βενζίνης και 12-13 ευρώ τη φέτα, αναγκαστικά το προς αποταμίευση πόσο συρρικνώνεται αυτομάτως...

Επεξ/σία από bill999r
Δημοσ.
56 λεπτά πριν, bill999r είπε

Εννοείται φίλε μου ότι είναι σεβαστό το ποσό στο τέλος του μήνα, κ εγώ οικογένεια έχω κ ξέρω πως φεύγουν τα λεφτά.

Αλλά το κακό είναι γενικό κ ότι κ να κάνεις θα στα αρπάξουν, αυτό λέω. Όταν ξεκινάς το πρωί με 1.80 ευρώ το λίτρο της βενζίνης και 12-13 ευρώ τη φέτα, αναγκαστικά το προς αποταμίευση πόσο συρρικνώνεται αυτομάτως...

Ναι σωστός....

Δημοσ.

Η αποταμίευση θέλει και λίγο αυτοέλεγχο/αυτοπειθαρχία. Όπως ανέφεραν αρκετοί, το delivery πχ ισοδυναμεί σε αρκετά λεφτά το μήνα τα οποία πραγματικά είναι πεταμένα. Στην αντίστοιχη κατηγορία μπορούν να μπουν πρωινοί καφέδες, τυρόπιτες κλπ.

Εάν θες να αποταμιεύσεις θα πρέπει να θυσιάσεις και κάτι, με δεδομένο πάντα τα οικονομικά δρώμενα της χώρας μας.

• Like 1
Δημοσ.

Εγώ κάνω cash stuffing, εικονικά κυρίως με ψεύτικα χαρτονομίσματα καθώς κρατάω μόνο μικρό ποσο σε μετρητά για μικροαγορές. Ή και απλά σημειώνοντας κάθε φορά τα ποσα και γνωρίζοντας σε ποσα αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία ο,τι έχω στο λογαριασμό μου.

καθε φορά που πληρώνομαι, μοιράζω τα χρήματα σε διάφορους σκοπούς και μένω με 0.

μετα τα πάγια και τους λογαριασμούς, και μη πάγια που τα ορίζω κάθε φορά, όπως σούπερ μάρκετ κι έξοδοι, βάζω 100 πχ στις διακοπές, αν θέλω σε ένα χρόνο να έχω 1200 για να πάω. Και πιο μικρά ποσά, τα Χριστούγεννα πχ ξέρω ότι ξοδεύω γύρω στα 200 για στολισμό, έβαζα 20 κάθε μήνα και μαζεύτηκαν και δεν τα έψαχνα ούτε μου έλειψαν όταν τα έδωσα. Ρούχα, τεχνολογία, έχω διάφορες κατηγορίες και προσπαθώ να τις τηρώ, αυτές που ελέγχω τουλάχιστον. Αν έχω 200 για ρούχα θα πάρω κάτι με αυτά, όχι με 300. 
για τα απρόοπτα, φρόντισα πρώτα να έχω ένα ποσο στην άκρη και είναι προτεραιότητα μου να το συμπλήρωνω αν βάλω χέρι, και παίζω μετά με τα υπολοιπα.

ετσι αποταμιεύω, το πώς κάνω οικονομία είναι άλλο θέμα!

Πρέπει να μελετήσεις πού κανείς τα πιο αχρείαστα έξοδα. Εγώ κυριως χάνω τον έλεγχο στα τρόφιμα καθώς μπορεί να έχω απόθεμα για ένα τρίμηνο και για 20 διαφορετικά φαγητά, αλλά κάτι θα δω, κάποια ιδέα θα μου ρθει και θα κάνω αγορές για κάτι άλλο. Ή σε ρούχα που παρασύρομαι και πλέον πρώτα κοιτάζω τι έχω για να μην πάρω κάτι παρόμοιο. Και ποσα έχω για να καταλάβω ότι δεν χρειάζομαι.

οποτε κάνω εκεί προσπάθεια για αυτοσυγκράτηση.

καφεδες και σνακ απ έξω για τη δουλειά, δεν παίρνω, σπάνια αν λιγουρευτώ κάτι συγκεκριμένο. Γενικά το θεωρώ το πιο περιττό, μου αρέσει όμως να βγαίνω για κανονικό φαγητό σε ωραία μέρη όποτε υπολογιζω σίγουρα ένα ποσο γι αυτό το σκοπο κάθε μήνα. Έχω φίλους που κανονίζουμε να πάμε για καφέ, και παίρνουν καφέ απ έξω για να έχουν να πίνουν στη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στον καφέ…

• Like 5
Δημοσ.
34 λεπτά πριν, animor είπε

Εγώ κάνω cash stuffing, εικονικά κυρίως με ψεύτικα χαρτονομίσματα καθώς κρατάω μόνο μικρό ποσο σε μετρητά για μικροαγορές. Ή και απλά σημειώνοντας κάθε φορά τα ποσα και γνωρίζοντας σε ποσα αντιστοιχεί σε κάθε κατηγορία ο,τι έχω στο λογαριασμό μου.

καθε φορά που πληρώνομαι, μοιράζω τα χρήματα σε διάφορους σκοπούς και μένω με 0.

μετα τα πάγια και τους λογαριασμούς, και μη πάγια που τα ορίζω κάθε φορά, όπως σούπερ μάρκετ κι έξοδοι, βάζω 100 πχ στις διακοπές, αν θέλω σε ένα χρόνο να έχω 1200 για να πάω. Και πιο μικρά ποσά, τα Χριστούγεννα πχ ξέρω ότι ξοδεύω γύρω στα 200 για στολισμό, έβαζα 20 κάθε μήνα και μαζεύτηκαν και δεν τα έψαχνα ούτε μου έλειψαν όταν τα έδωσα. Ρούχα, τεχνολογία, έχω διάφορες κατηγορίες και προσπαθώ να τις τηρώ, αυτές που ελέγχω τουλάχιστον. Αν έχω 200 για ρούχα θα πάρω κάτι με αυτά, όχι με 300. 
για τα απρόοπτα, φρόντισα πρώτα να έχω ένα ποσο στην άκρη και είναι προτεραιότητα μου να το συμπλήρωνω αν βάλω χέρι, και παίζω μετά με τα υπολοιπα.

ετσι αποταμιεύω, το πώς κάνω οικονομία είναι άλλο θέμα!

Πρέπει να μελετήσεις πού κανείς τα πιο αχρείαστα έξοδα. Εγώ κυριως χάνω τον έλεγχο στα τρόφιμα καθώς μπορεί να έχω απόθεμα για ένα τρίμηνο και για 20 διαφορετικά φαγητά, αλλά κάτι θα δω, κάποια ιδέα θα μου ρθει και θα κάνω αγορές για κάτι άλλο. Ή σε ρούχα που παρασύρομαι και πλέον πρώτα κοιτάζω τι έχω για να μην πάρω κάτι παρόμοιο. Και ποσα έχω για να καταλάβω ότι δεν χρειάζομαι.

οποτε κάνω εκεί προσπάθεια για αυτοσυγκράτηση.

καφεδες και σνακ απ έξω για τη δουλειά, δεν παίρνω, σπάνια αν λιγουρευτώ κάτι συγκεκριμένο. Γενικά το θεωρώ το πιο περιττό, μου αρέσει όμως να βγαίνω για κανονικό φαγητό σε ωραία μέρη όποτε υπολογιζω σίγουρα ένα ποσο γι αυτό το σκοπο κάθε μήνα. Έχω φίλους που κανονίζουμε να πάμε για καφέ, και παίρνουν καφέ απ έξω για να έχουν να πίνουν στη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στον καφέ…

Αν και δεν είναι ακριβώς αποταμίευση (βέβαια αν κάποιος θέλει μπορεί να βάλει κατηγορία αποταμίευση), αλλά θα το χαρακτήριζα ως καταμερισμό χρημάτων μπορώ να πω ότι είναι από τους πιο πρωτότυπους και οργανωμένους τρόπους που έχω ακούσει για να χαλάς τα λεφτά σου εκεί που θέλεις.

Ωραίος φίλε μου!

Δημοσ.

Αποταμίευση είναι από τη στιγμή που τα μαζεύεις για κάποιο λόγο.

Υπολογίζω οτι σε 3-4 χρονια θα θέλω καινούριο αυτοκίνητο. Έχω στο μυαλό μου το ποσό που θα χρειαστώ, αποταμιεύω σιγά σιγά και προς αυτό. Δεν θα τα βρω όλα ξαφνικά εκείνη τη στιγμή.

απλα έτσι λειτουργεί σε μένα να ξέρω γιατί τα μαζευω. Και να τα βάζω με το που πληρωθώ κι όχι στο τέλος του μήνα ο,τι περισσέψει. Δεν μου περίσσευε ποτέ έτσι.

Δημοσ.

Προσωπικα προσπαθω τον κανόνα 50-30-20. Ξεκινάω έτσι κάθε φορά που μπαίνει η μισθοδοσία μου. Δεν θεωρώ ότι έχω κάποια ασφάλεια αλλά μπορώ τυχόν μικρό έκτακτα να τα καλυψω. Πριν 9 μηνες έκανα ένα χειρουργείο που σε καμία περίπτωση δεν θα το κάλυπτε το αποθεματικό μου, ευτυχώς εδώ και 10 χρόνια έχω ιδιωτική ασφάλεια μέσω της εργασίας μου και το ποσο που πλήρωσα ήταν μικρό.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...