Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πολυ πολυ θεωρητικα 1/3 μισθου σε νοικι/δοση, 1/3 εξοδα μηνα και 1/3 αποταμιευση. Πολυ δυσκολο σε καιρο πληθωρισμου, ειδικα Ελλαδα.

Εγω μενω Αγγλια και ειμαι σχετικα εγκρατης στα εξοδα μου αλλα και παλι παω 40-40-20. Οχι ασχημα αλλα οχι τελεια.

Πολυ σημαντικο να μαγειρευει κανεις. Γλυτωνεις πολλα αν δεν παιρνεις πολλη σαβουρα απο σουπουερ μαρκετ οπως σοκολατες και τα σχετικα και αν δεν πινεις πολυ.

Παντως Αγγλια αλλη σχολη στα εξοδα και στην αποταμιευση, πολυ σφιχτοι. Εκτος απο το αλκοολ.

Επεξ/σία από OxiGiannisGiannakis
  • Απαντ. 194
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Είναι πολλές οι συνθήκες αλλά ας πούμε για τον μέσο Έλληνα εγώ λέω ότι δεν του μένει τίποτα αφού καπνίζει και πίνει φρέντο κάθε μέρα. Μόνο αν καταφέρεις και έχεις έσοδα από εξωτερικό που είναι διαφορετική αναλογία θα δεις προκοπή, εδώ βλέπω ότι εργάζονται 12+++ ώρες για το νοίκι / οικογένεια/ δάνειο αυτοκινήτου κτλ ανθρώπινα έξοδα δηλαδή και όχι λούσα.

Δημοσ.

Δυστυχώς στη χώρα που ζούμε πρέπει να έχεις ένα καλό ποσό στην άκρη γτ τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Υγεία, σπουδές παιδιών, έκτακτα έξοδα (μια ζημιά στο αυτοκίνητο) και πολλά πολλά άλλα που στη χώρα μας μόνο δεδομένα δεν είναι.

Για μένα κάθε μήνα με την πληρωμή πάει κ ένα ποσό στον λογαριασμό αποταμίευσης. Τον υπόλοιπο μήνα προσαρμόζω τα έξοδα μου ώστε να μπορέσω να την παλέψω χωρίς να πάρω από αυτά που αποταμιευσα. Άλλες φορές πετυχαίνει άλλες μπαίνω από μέσα. Αλλά γενικά προσπαθώ γτ τα έτοιμα είναι απαραίτητα.

Τώρα για επενδύσεις και άλλες μεθόδους κλεψιας δεν το συζητώ...

Είδαμε τι έγινε με τους επενδυτές bitcoin, επενδυτές της aspis και άλλων ασφαλιστικών και παλιότερα με τους επενδυτές του χρηματιστηρίου...

Οι επενδύσεις αυτές είναι για να σε κλέψουν... Ξεκάθαρα...

• Confused 2
Δημοσ.
20 minutes ago, bill999r said:

Δυστυχώς στη χώρα που ζούμε πρέπει να έχεις ένα καλό ποσό στην άκρη γτ τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Υγεία, σπουδές παιδιών, έκτακτα έξοδα (μια ζημιά στο αυτοκίνητο) και πολλά πολλά άλλα που στη χώρα μας μόνο δεδομένα δεν είναι.

Παλι η καραμελα με την Ελλαδα;
Σε ολες τις χωρες πρεπει να εχεις ενα ποσο στην ακρη, ενα ποσο περιπου ισο με μισθους 4-5 μηνων.
Εκτος αν για σενα αρρωσταινουν μονο στην Ελλαδα (υγεια), σπουδαζουν μονο στην Ελλαδα τα παιδια (σπουδες), εκτακτα εξοδα εχουν μονο στην Ελλαδα (μονο στην Ελλαδα παθαινουν ζημιες τα αυτοκινητα) και πολλα αλλα που σε δεν ειναι δεδομενα πουθενα 😘

2 hours ago, Klausx said:

Είναι πολλές οι συνθήκες αλλά ας πούμε για τον μέσο Έλληνα εγώ λέω ότι δεν του μένει τίποτα αφού καπνίζει και πίνει φρέντο κάθε μέρα. Μόνο αν καταφέρεις και έχεις έσοδα από εξωτερικό που είναι διαφορετική αναλογία θα δεις προκοπή, εδώ βλέπω ότι εργάζονται 12+++ ώρες για το νοίκι / οικογένεια/ δάνειο αυτοκινήτου κτλ ανθρώπινα έξοδα δηλαδή και όχι λούσα.

Θα σου πω κατι που κανουν οι Ελληνες ακομα και αυτοι που παιρνουν το βασικο μισθο. Το εκαναν κυριως πριν την πανδημια γιατι τωρα εχουν ακριβυνει ολα.
Ο Ελληνας με το βασικο μισθο αγοραζε καθε πρωι φρεντο απο το Γρηγορη/Εβερεστ/Μικελ, αγοραζε και ενα κουλουρι και 5 φορες τη βδομαδα εκανε παραγγελια απο εξω. Ετσι δεν κανεις αποταμιευση οσα λεφτα και να βγαζεις. Οταν λοιπον τα καλα χρονια επινες φρεντο και εκανες μια παραγγελια απο εξω 5 φορες τη βδομαδα, χωρια οι εξοδοι, πως θα αλλαξεις τωρα που εσφιξε το ζωναρι παγκοσμιως;;

• Like 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, dbrillis είπε

Εκτος αν για σενα αρρωσταινουν μονο στην Ελλαδα (υγεια), σπουδαζουν μονο στην Ελλαδα τα παιδια (σπουδες), εκτακτα εξοδα εχουν μονο στην Ελλαδα (μονο στην Ελλαδα παθαινουν ζημιες τα αυτοκινητα) και πολλα αλλα που σε δεν ειναι δεδομενα πουθενα

Εγώ φίλε μου από την έως σήμερα εμπειρία μου γνωρίζω ότι μόνο στην Ελλάδα μπορούν να σου κόψουν τον μισθό ή την σύνταξη στη μέση μέσα σε μια νύχτα, μόνο στην Ελλάδα μπορούν να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης κατά 5 έτη μέσα σε μια νύχτα, μόνο στην Ελλάδα το ΕΣΥ έχει λίστα αναμονής που μπορεί να φτάνει και τους 3-5 μήνες, μόνο στην Ελλάδα ιδρύουν ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ πανεπιστήμια για να κλείσουν την δημόσια παιδεία και μόνο στην Ελλάδα πληρώνεις το ακριβότερο σούπερ μάρκετ. Δεν θέλω να αρχίσω με έξοδα ιδιωτικών παιδικών σταθμών, ιδιωτικών κέντρων αποκατάστασης σε περίπτωση θέματος υγείας και πολλών άλλων γιατί ίσως να μην τελειώσουμε ποτέ.

Δεν είπα ότι κ έξω δεν χρειάζεται να έχεις κομποδεμα, αλλά έξω τα μαζεύεις ευκολότερα σε σχέση με εδώ που αντικειμενικά ένας άνθρωπος που παίρνει κάτι παραπάνω από τον βασικό δεν πρόκειται να του μείνει ούτε 10λεπτο στο τέλος του μήνα.

5 ώρες πριν, dbrillis είπε

Ελληνας με το βασικο μισθο αγοραζε καθε πρωι φρεντο απο το Γρηγορη/Εβερεστ/Μικελ, αγοραζε και ενα κουλουρι και 5 φορες

Τώρα φίλε βρήκες την πηγή του κακού.

Καφές+ κουλούρι= 2-2.5 ευρώ.

Πες ότι μέσα στο μήνα αγοράζεις κάθε μέρα, δηλαδή Χ22.

Μιλάς δηλαδή για το εξωφρενικό ποσό των 44-55 ευρώ που μπορεί κάποιος να αποταμιεύσει τον μήνα.

Δηλαδή να αποταμίευσει γύρω στα 550-650 ευρώ τον χρόνο, δηλαδη 5550-6500 την δεκαετία... Ρε συ γιατί δεν το έλεγες νωρίτερα να κάνουμε περιουσία;;;

Φίλε μου μην είσαι ψιλικατζης.... Αυτά τα 44 ευρώ τον μήνα θα στα αρπάξουν οι πάροχοι ρεύματος για την πλάκα τους με την ρήτρα μόνο ή τα πράσινα κίτρινα μπλε τιμολόγια με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης...

• Like 9
  • Thanks 4
Δημοσ.
7 hours ago, SabotazNic said:

Ξεφυγετε απο το 1960 και πηγαιντε προς το 1990 και δανειστειτε 🤪

Ο δανεισμός, αν είναι εξυπηρετούμενος, είναι ευλογία. Ένας υγιής νοικοκύρης, δεν τον φοβάται. Απεναντίας, τον αποζητά.

Φυσικά, όχι για να πάρει αμάξια, ρολόγια και αρώματα, αλλά για να φέρει "μπροστά" επενδύσεις που θα του γλιτώσουν χρήμα περισσότερο από τα επιτόκια δανεισμού του.

Χώρια από το ανωτέρω, ο δανεισμός σε πληθωριστική συνθήκη, είναι ακόμα καλύτερος, γιατί "γράφεις" χρέος σε Χ ποσό, το οποίο γίνεται Χ - Χ% κάθε χρόνο, αναλόγως τον πληθωρισμό. Όποιος δανείστηκε ''1000'' ευρώ το 2019, το 2024 χρωστάει ''700''. Όποιος δανείστηκε ''1000'' ευρώ το 2010, το 2019 χρωστούσε ''960''.

• Confused 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σας διάβασα όλους σεβαστές και καλές οι απόψεις , στην άκρη οι κόντρες  για ένα τέτοιο θέμα που αφορά όλους που προσπαθούμε μετρώντας να βγάλουμε το μήνα , να πω και γω σαν μεγαλύτερος την άποψή μου.

Πριν 10-15-20-25-30 χρόνια και στην Ελλάδα παίρναμε καλά λεφτά. Δανεικά ναι αλλά παίρναμε. Και όταν λέω παίρναμε εννοώ όλοι , εκτός από τους τεμπέληδες. Εκείνα τα χρόνια αν ήθελες μπορούσες άνετα να αποταμιεύεις κάποιο ποσό ήμουν από αυτούς που το έκανα και το επένδυα μόλις μαζευόταν κάποιο αξιόλογο ποσό και δόξα το Θεο κατάφερα αρκετά. Οι περισσότεροι τα έτρωγαν και ξέρετε που. Α ρε αείμνηστε Γιαννόπουλε .🤣Φυσικά δεν έγινα πλούσιος αλλά είμαι καλά.Από εκείνη την εποχή ξέμεινε τελικά και κάποιο ποσό στην άκρη. Εδώ και κάποια χρόνια φυσικά δεν αποταμιεύω τίποτε γιατί απλά δεν μένει για να αποταμιεύσω , φροντίζω όμως τέλος του μήνα να ξεμένει  στο λογαριασμό πληρωμής ένα μικρό ποσό έστω 1κ για να μην αναγκαστώ να καταφύγω στα λίγα αποταμιευμένα που υπάρχουν σε άλλο λογαριασμό χτύπα ξύλο για κάποια έκτακτη κατάσταση.

Για όσους είστε νέοι και μπορείτε μην σπαταλάτε άσκοπα, αφήστε στην άκρη έστω και ένα μικρό ποσό κάθε μήνα ώστε να μπορέσετε να αποκτήσετε πιο εύκολά πράγματα που θα χρειαστείτε στο μέλλον. Αποφύγετε όσο μπορείτε δόσεις που σας στερούν το δικαίωμα ανάλογο ποσό να το αποταμιεύσετε.

Επεξ/σία από papoys1
  • Like 4
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, bill999r είπε

Δεν είπα ότι κ έξω δεν χρειάζεται να έχεις κομποδεμα, αλλά έξω τα μαζεύεις ευκολότερα σε σχέση με εδώ που αντικειμενικά ένας άνθρωπος που παίρνει κάτι παραπάνω από τον βασικό δεν πρόκειται να του μείνει ούτε 10λεπτο στο τέλος του μήνα.

Τώρα φίλε βρήκες την πηγή του κακού.

Καφές+ κουλούρι= 2-2.5 ευρώ.

Πες ότι μέσα στο μήνα αγοράζεις κάθε μέρα, δηλαδή Χ22.

Μιλάς δηλαδή για το εξωφρενικό ποσό των 44-55 ευρώ που μπορεί κάποιος να αποταμιεύσει τον μήνα.

Δηλαδή να αποταμίευσει γύρω στα 550-650 ευρώ τον χρόνο, δηλαδη 5550-6500 την δεκαετία... Ρε συ γιατί δεν το έλεγες νωρίτερα να κάνουμε περιουσία;;;

Φίλε μου μην είσαι ψιλικατζης.... Αυτά τα 44 ευρώ τον μήνα θα στα αρπάξουν οι πάροχοι ρεύματος για την πλάκα τους με την ρήτρα μόνο ή τα πράσινα κίτρινα μπλε τιμολόγια με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης...

καφες+τυροπιτοειδες+τσιγαρα =10ευρω /μερα=3.650 ευρω το χρονο για να καταναλωσεις προιοντα εις.βαρος της υγειας σου

Επεξ/σία από georgiouu
  • Like 7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 λεπτά πριν, georgiouu είπε

καφες+τυροπιτοειδες+τσιγαρα =10ευρω /μερα=3.650 ευρω το χρονο για να καταναλωσεις προιοντα εις.βαρος της υγειας σου

οκ συμφωνώ αν και δεν ξοδεύω στα παραπάνω , αλλά και ο αντίλογος έχει δίκιο. Εκεί που φτάσαμε οι μικρές απολαύσεις μας έμειναν.

Επεξ/σία από papoys1
  • Like 1
Δημοσ.

Εγώ αποταμιευω με την μέθοδο των τριών.

Πως λειτουργεί η μέθοδος;

Ουσιαστικά αποταμιευεις τα τρία σου και με τα υπόλοιπα λεφτά προσπαθείς να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου. Το καλό στην μέθοδο αυτή είναι ότι όταν σου τύχει κάτι έκτακτο, έχεις πάντα καβατζα. Πχ. τις προάλλες φώναξα μάστορα για να αλλάξει ένα σκουριασμενο μποιλερ. Μου ζήτησε 180 ευρώ εργατικά συν υποτίθεται υλικά (το μποιλερ δικό μου). Του είπα " Παρτα τα τρία μου". Εαν δεν τα είχα αποταμιευσει, ειλικρινά δεν ξέρω τι θα έκανα.

• Like 6
  • Haha 2
Δημοσ.
7 ώρες πριν, MikhailBakurin είπε

δανείστηκε ''1000'' ευρώ το 2010, το 2019 χρωστούσε ''960''.

Αυτό πως ακριβώς προκύπτει;

Γτ με 12% επιτόκιο δεν νομίζω ότι στην τράπεζα θα γυρίσεις 1000- τον πληθωρισμό...

Όπως και στο καζίνο ο κλέφτης ( τράπεζα) ποτέ δεν χάνει ;)

3 ώρες πριν, georgiouu είπε

καφες+τυροπιτοειδες+τσιγαρα =10ευρω /μερα=3.650

Αυτό δεν παίζει με την καμία σε ανθρώπους που είναι μισθωτοί και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα... Αν κάποιος χαλάει τόσα, σημαίνει ότι του φτάνουν και του περισσεύουν.

Δημοσ.
14 ώρες πριν, dbrillis είπε

Θα σου πω κατι που κανουν οι Ελληνες ακομα και αυτοι που παιρνουν το βασικο μισθο. Το εκαναν κυριως πριν την πανδημια γιατι τωρα εχουν ακριβυνει ολα.
Ο Ελληνας με το βασικο μισθο αγοραζε καθε πρωι φρεντο απο το Γρηγορη/Εβερεστ/Μικελ, αγοραζε και ενα κουλουρι και 5 φορες τη βδομαδα εκανε παραγγελια απο εξω. Ετσι δεν κανεις αποταμιευση οσα λεφτα και να βγαζεις. Οταν λοιπον τα καλα χρονια επινες φρεντο και εκανες μια παραγγελια απο εξω 5 φορες τη βδομαδα, χωρια οι εξοδοι, πως θα αλλαξεις τωρα που εσφιξε το ζωναρι παγκοσμιως;;

εχω ζευγαρι φιλων που δεν φτιαχνουν ποτε καφε στο σπιτι τους. Ξυπνανε δηλαδη Κυριακη, και αντι να κατουρησουν και να πανε κουζινα να φτιαξουν καφε, κατουρανε και μπαινουν στο efood για να παραγγειλουν
Φρεντο εσπρεσσο + φρεντοτσινο + milkshake για τα παιδια.
Τις καθημερινες δεν πινουν καφε στο σπιτι τους το πρωι. Ξυπνανε, ντυνονται και φευγουν για δουλεια αφου περασουν απο το καφε να παρουν τον 1ο πρωινο καφε. Μεχρι το απογευμα εχουν πιει 3 ο καθένας.
Θελουν κυριολεκτικα 30€ -ισως και παραπάνω- την ημερα, για καφεδες, τσιγαρα, σαντουιτς.

• Sad 2
Δημοσ.

Όποιος λέει ότι δεν θα αποταμιεύσει γιατί οι μικρές απολαύσεις του απέμειναν, και σε αυτές βάζει τον καθημερινό φρέντο (είχε και στο χωριό του φρέντο), τυρόπιτα, τσιγαράκι, ποτάκι, σουβλάκι/pizza,  ε δεν πρέπει να παραπονιέται μετά για το κόστος ζωής και την "ποτάνα κενωνία". Να εξηγούμαστε.

Γνωρίζω ανθρώπους που κάνουν τρελή, αιματηρή οικονομία για να τα φέρουν βόλτα και οι παραπάνω απολαύσεις δεν χωρούν στην κοσμοθεωρία τους. Οπότε κάποιος πρέπει να αποφασίσει σε ποια κατηγορία ανήκει.

Αν κάποιου του περισσεύουν έστω και λίγα, αλλά θεωρεί ότι δεν αξίζει τον κόπο (π.χ. 50€ το μήνα), ας το ξανασκεφτεί λίγο. Η "άσκηση" της αποταμίευσης θέλει μια πειθαρχία και συνέπεια ανεξαρτήτως ποσού, είναι περισσότερο άσκηση στο μυαλό. 

Στο δια ταύτα μιας και ρώτησε ο αρχικός φίλος τι κάνουμε, προσωπικά έχω δοκιμάσει 2-3 τρόπους αποταμίευσης (κουμπαράς, ξεχωριστός λογ/σμός σε τράπεζα) και κατέληξα σε ένα τραπεζοασφαλιστικό προϊόν. Με πάγια εντολή δίνω κάθε χρόνο ένα ποσό Χ και ό,τι μου επιστρέψουν σε Ψ χρόνια (σύνολο κεφαλαίου + κάποια % απόδοση). Το πλεονέκτημα είναι ότι ΔΕΝ έχεις εύκολη πρόσβαση στα χρήματα αυτά προτού περάσουν τα Ψ χρόνια και μετά από λίγο τα ξεχνάς.

• Like 6
  • Sad 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...