csontheline Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 16 hours ago, Rebirth said: Ρε σεις, σόρι, τι εννοούμε ως στρογγυλοποίηση; Τουλάχιστον στην Revolut, η στρογγυλοποίηση κάνει το εξής : για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείς, μετακινεί από τον λογαριασμό σου σε ένα pocket το ποσό που ισοδυναμεί μέχρι να στρογγυλοποιηθεί η συγκεκριμένη συναλλαγή στο επόμενο ακέραιο ευρώ. Δηλαδή, αν πάρεις κάτι για 2,5€, θα μετακινήσει άλλα 50 λεπτά. Μπορείς να ορίσεις πολλαπλάσια, πχ x4 θα τραβήξει 2€. Είναι καλός τρόπος, γιατί από εδώ κι από εκεί, μαζεύονται 100-200€/μήνα. Edit : Δεν είδα ότι είχε απαντηθεί ήδη. 15 hours ago, Free Bird said: Χωρίς να βάλω στο 'κάδρο' πληθωρισμό και επενδύσεις γιατί πάμε σε άλλο επίπεδο, ο τρόπος για να κάνεις αποταμίευση είναι πολύ απλός. Από όσα βγάζεις το μήνα, βάζεις κάποια στην άκρη !!! Αμ' δεν είναι τόσο εύκολο. 1ον, δε σου περισσεύουν, όπως λένε πολλοί. Τότε πως τα βγάζουν πέρα ? Ένα μήνα μείον, δύο μήνες μείον, τρεις μήνες μείον ? Μεγάλο πρόβλημα. 2ον, όσα βγάζεις χαλάς. Λογικό. Βγάζεις 600, χαλάς 600 = εύκολο. Βγάζεις 1.000, χαλάς 1.000 = επίσης εύκολο. Βγάζεις 1.500 ? Εκεί μπορεί και να σου περισσέψουν, μπορεί και όχι. Είναι μεγάλη κουβέντα. Δεν υπολογίζω αν έχει κάποιος σπίτι ή δεν έχει, αν έχει παιδιά κλπ. Η αποταμίευση βέβαια είναι και θέμα χαρακτήρα ή κουλτούρας π.χ. Γερμανοί. Λοιπόν, φτιάχνεις ένα excel και γράφεις τις ανελαστικές σου δαπάνες. Ρεύμα, κινητό, ενοίκιο, κλπ. Τσεκάρεις και τις υπόλοιπες δαπάνες όπως φαγητό, μετακινήσεις, βόλτες, διασκέδαση κλπ. Επίσης υπάρχουν και δαπάνες που δεν είναι κάθε μήνα όπως τέλη κυκλ, ασφ. αυτοκίνητου ή σπιτιού, service αυτοκινήτου, κάθε 3-4 χρόνια ελαστικά, κάποιο ταξίδι κλπ. Μετά κοιτά τί θέλεις πιο πολύ. Να πίνεις κάθε μέρα καφέ και να παραγγέλνεις 3 φορές τη βδομάδα σουβλάκια, ή να μην πίνεις καφέ και να τρως καμιά φορά σπανακόρυζο, φακές κλπ Καταλαβαίνεις που το πάω. Αν παίρνεις 500 € το μήνα άστο, εκτός αν δε δίνεις ενοίκιο. Αν παίρνεις 1.000 € και δίνεις ενοίκιο μόνος σου, πάλι άστο. Εφόσον έχεις τσεκάρει τα έξοδά σου, τα έχεις βάλει σε μια σειρά, έχεις αποφασίσει τί θέλεις να κάνεις, παίρνεις τις αποφάσεις σου. Λες, θα βάζω 3-5 € τη μέρα στην άκρη. Θα βάζω 50-100 € το μήνα στην άκρη. Απλά αυτό θέλει αυτοπειθαρχία. Στην Ελλάδα λίγοι μπορούν να το κάνουν. Ειδικά γυναίκες ελάχιστες εώς απειροελάχιστες. Το ότι μας έχει μείνει η νοοτροπία του ορθόδοξου και δεν έχουμε (ούτε η προηγούμενη γενιά) οικονομική παιδεία, δεν σημαίνει ότι είναι δύσκολο. Απλά είμαστε ημιμαθείς και ανόητοι (γενικώς και αορίστως, ως λαός, δεν απευθύνομαι απαραίτητα σε εσένα και εμένα). Άμα είσαι στα 500€ και στα 1000€ και έχεις ενοίκιο 400-500€, κάτι κάνεις πολύ λάθος. Παράτα τα όλα και σήκω φύγε για καλύτερα ενοίκια και μεγαλύτερες αμοιβές. Στην χειρότερη, ακόμα και ανιδείκευτος να είσαι, πήγαινε στα χωράφια και μάζευε φρούτα. Θα είναι χάλια; Ναι. Θα είναι δύσκολα; Ναι. Αλλά θα είναι για ένα διάστημα μέχρι να μαζέψεις ότι χρειάζεσαι και να φύγεις. Υπάρχει και ο τουρισμός. Δεν πληρώνει τρελά λεφτά, αλλά είναι εφικτό να σου παρέχουν διατροφή και διαμονή και να σου μένει ~100% του εισοδήματος στην άκρη. Λύσεις υπάρχουν. Τώρα, άμα είσαι 50 χρονών, με 3 μικρά παιδιά, χήρος, ανειδίκευτος, με χρόνιο πρόβλημα και χωρίς κανέναν συγγενή κοντά, τι να πω. Ο Θεός μαζί σου. Για όλους τους υπόλοιπους, το θέμα είναι κατά πόσο θέλει να ξεβολευτεί καθείς. Σε αυτή την ζωή, δεν υπάρχει "δεν μπορώ". Υπάρχει "δεν θέλω". Και όταν "δεν θέλεις", χάνεις το """δικαίωμα"""" του διαμαρτύρειν. Ο Μπακούρην τα έγραψε πολύ ωραία. Ή να αναλύεις και κερδίζεις ή αντικρούεσαι και συνεχίζει ο καθένας την ζωή του. Επεξ/σία 22 Ιανουαρίου 2024 από csontheline 1
tutuyo Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 επειδη εχω καταλαβει οτι οι impulse αγορες ειναι και οι πιο κοστοβορες, εχω ενα κουμπαρα που βαζω αποκλειστικα και μονο 2ευρα. Οτι 2ευρω πεσει στο χερι μου παει εκει. Δεν ειναι τοσο "συνιθισμενο" νομισμα, δεν σε πολυποναει να το κρυψεις και μαζευεις σχετικα ευκολα 40-50 τετοια σε ενα 3μηνο 1
Rebelos2018 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, tutuyo είπε επειδη εχω καταλαβει οτι οι impulse αγορες ειναι και οι πιο κοστοβορες, εχω ενα κουμπαρα που βαζω αποκλειστικα και μονο 2ευρα. Οτι 2ευρω πεσει στο χερι μου παει εκει. Δεν ειναι τοσο "συνιθισμενο" νομισμα, δεν σε πολυποναει να το κρυψεις και μαζευεις σχετικα ευκολα 40-50 τετοια σε ενα 3μηνο Να καταθέσω και εγώ την άποψη μου. Όπως τα βλέπω τα πράγματα, δύο είναι οι βέλτιστες λύσεις. Η μία, είναι αυτή που αναφέρθηκε προηγουμένως. Με την πληρωμή του μισθού, να φεύγει απευθείας ένα ποσό για αποταμίευση. Προτού προλάβει να συρρικνωθεί. Σίγουρα είναι δύσκολο κάτι τέτοιο για αρκετό κόσμο. Η εναλλακτική, είναι η λεγόμενη "ψυχαναγκαστική". Δημιουργείς μία ρουτίνα και την τηρείς απαρέγκλιτα. Σαν να έχεις έναν αόρατο "γκαουλάιντερ" από πάνω σου και να σε διατάζει. Ρουτίνα του τύπου, ένα ευρώ τη μέρα, πέντε ευρώ την εβδομάδα, δέκα ευρώ την εβδομάδα. Όσο μπορεί ο καθένας. Υπάρχει και η ρουτίνα των 52 εβδομάδων, για εκείνους που έχουν το περιθώριο. Ο ρουμπάμπας να γυρίσει ανάποδα, που λέει και μία ψυχή, να τηρείς την ρουτίνα. Η "ψυχαναγκαστικότητα" του εγχειρήματος είναι σημαντική. Επεξ/σία 22 Ιανουαρίου 2024 από Rebelos2018
wizzy Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 1 hour ago, Rebelos2018 said: Δημιουργείς μία ρουτίνα και την τηρείς απαρέγκλιτα. Σαν να έχεις έναν αόρατο "γκαουλάιντερ" από πάνω σου και να σε διατάζει. Ρουτίνα του τύπου, ένα ευρώ τη μέρα, πέντε ευρώ την εβδομάδα, δέκα ευρώ την εβδομάδα. Όσο μπορεί ο καθένας. Υπάρχει και η ρουτίνα των 52 εβδομάδων, για εκείνους που έχουν το περιθώριο. Ο ρουμπάμπας να γυρίσει ανάποδα, που λέει και μία ψυχή, να τηρείς την ρουτίνα. Η "ψυχαναγκαστικότητα" του εγχειρήματος είναι σημαντική Στα λόγια μου έρχεσαι. Ρίξε μια ματιά στο post αυτό. Μπορεί να σου φανεί χρήσιμο.
Rebelos2018 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 14 λεπτά πριν, wizzy είπε Στα λόγια μου έρχεσαι. Ρίξε μια ματιά στο post αυτό. Μπορεί να σου φανεί χρήσιμο. Spoiler Δεν δουλεύει το λινκ φίλε
wizzy Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 9 minutes ago, Rebelos2018 said: Hide contents Δεν δουλεύει το λινκ φίλε Για δες τώρα: https://www.insomnia.gr/forums/topic/823030-μέθοδος-αποταμίευσης/?do=findComment&comment=60137785 1
Rebelos2018 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 1 λεπτό πριν, wizzy είπε Για δες τώρα: https://www.insomnia.gr/forums/topic/823030-μέθοδος-αποταμίευσης/?do=findComment&comment=60137785 Ναι φίλε, την ίδια λέμε, η μέθοδος των 52 εβδομάδων.
nlogginidis Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 6 ώρες πριν, tutuyo είπε επειδη εχω καταλαβει οτι οι impulse αγορες ειναι και οι πιο κοστοβορες, εχω ενα κουμπαρα που βαζω αποκλειστικα και μονο 2ευρα. Οτι 2ευρω πεσει στο χερι μου παει εκει. Δεν ειναι τοσο "συνιθισμενο" νομισμα, δεν σε πολυποναει να το κρυψεις και μαζευεις σχετικα ευκολα 40-50 τετοια σε ενα 3μηνο Αδερφέ μου. Χρόνια το κάνω. Ετησίως μαζεύονται περίπου 1000€. Ανοίγει κάθε Αύγουστο για τις διακοπές. 1
1comment Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 11 ώρες πριν, ma3stros είπε Επισης, ενα μεγαλο μερος (δυστυχως) των Ελληνων ζει μαζι με τους γονεις του (με πληρωμενα τα παντα) οποτε ακομα και τον βασικο μισθο να παιρνει του ειναι υπερ αρκετος για να κανει γουστα ή ακομα και να αποταμιευει Ζω με τους γονείς, βέβαια δεν είμαι ιδιαίτερα μεγάλος για να...ντρέπομαι, αλλά θα σου πω. Το δυστυχώς θα ήταν να ζω μόνος, όχι οικονομικά (μπορώ να τα βγάλω πέρα) αλλά γιατί πρακτικά δεν ξέρω να μαγειρεύω, ούτε να πλένω ρούχα άρα είτε θα έτρωγα όλη την...αποταμίευση σε ντελίβερι (+θα έβαζα κιλά αβέρτα) και καθαριστήρια/καθαρίστριες και πιθανώς να πάθαινα κατάθλιψη γιατί δεν ξέρω αν θα άντεχα σε ένα σπίτι μόνος. Χωρίς να θέλω να μπω σε άλλες προσωπικές λεπτομέρειες για τους λόγους που επιλέγω να μείνω με γονείς, θέλω να πω να μην προτρέχουμε να χαρακτηρίσουμε κάτι "δυστυχώς" έτσι επειδή εμείς δεν μένουμε με γονείς ή το σκεφτόμαστε ως το χειρότερο σενάριο. Για κάποιους είναι το καλό σενάριο. Δεν είναι απαραίτητα οικονομική ανάγκη. Και να φανταστείς ότι στο λύκειο είχα τη χείριστη σχέση με τους γονείς μου και έκανα όνειρα να φύγω να ζήσω μόνος. Επεξ/σία 22 Ιανουαρίου 2024 από 1comment 1
phanispal Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Έχω κι εγώ ένα συνάδελφο, 50 ετών, ζει με τον αδερφό του και τη μάνα του όλοι μαζί (ενώ έχει σπίτι να μείνει μόνος του), έχω την εντύπωση ότι κοιμάται και στο ίδιο δωμάτιο με τον αδερφό του. Εντάξει όπως νομίζει ο καθένας. Έτσι αποταμιεύω κι εγώ.
Black Demis Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 καποτε ναι εδω και δυο χροναι οχι παρολα που αυξηθηκη κατα 300 ευρω ο μισθός (καθος ολα τα αλλα εξοδα εχουν τετρα πλαιαστει)
1comment Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 26 λεπτά πριν, phanispal είπε Έχω κι εγώ ένα συνάδελφο, 50 ετών, ζει με τον αδερφό του και τη μάνα του όλοι μαζί (ενώ έχει σπίτι να μείνει μόνος του), έχω την εντύπωση ότι κοιμάται και στο ίδιο δωμάτιο με τον αδερφό του. Εντάξει όπως νομίζει ο καθένας. Έτσι αποταμιεύω κι εγώ. Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να το κάνει, όχι το να αποταμιεύσει. Μπορεί να τους χρειάζονται οι γονείς που θα είναι 75+. Μπορεί χίλια δύο. Ας μην το κατακρίνουμε χωρίς να ξέρουμε λεπτομέρειες. 2
Bitbit Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 3 hours ago, Rebelos2018 said: Η μία, είναι αυτή που αναφέρθηκε προηγουμένως. Με την πληρωμή του μισθού, να φεύγει απευθείας ένα ποσό για αποταμίευση. Προτού προλάβει να συρρικνωθεί. αυτό το έκανε γνωστός γνωστού. Αλλά το έφτασε σε σημείο ξεφτίλας. Έμπαινε πχ ο μισθός και έβαζε Χ ποσό στην άκρη. Μπορεί αυτό το μήνα όμως τα έξοδα να ήταν αυξημένα (πχ τέλη, ασφάλεια αυτοκινήτου, service, βλάβη..). Τι έκανε ο αθεόφοβος. Πήγαινε και ζητούσε δανεικά. Τον επόμενο μήνα πάλι το ποσό στην άκρη και με τα υπόλοιπα κοιτούσε να επιστρέψει και τα δανεικά. Κακώς που ο γνωστός δάνειζε τέτοιον γύφτο εμένα θα μου είχαν ανάψει τα λαμπάκια. Ειναι πολύ μικρή απόσταση από εκεί που κάνεις οικονομία να περάσεις στην άλλη πλευρά και να γίνεις ρόμπας και ξεφτίλας οπότε προσέξτε το
snot Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) 53 minutes ago, phanispal said: Έχω κι εγώ ένα συνάδελφο, 50 ετών, ζει με τον αδερφό του και τη μάνα του όλοι μαζί (ενώ έχει σπίτι να μείνει μόνος του), έχω την εντύπωση ότι κοιμάται και στο ίδιο δωμάτιο με τον αδερφό του. Εντάξει όπως νομίζει ο καθένας. Έτσι αποταμιεύω κι εγώ. Όπως είπε και ο @1comment αν έχει σπίτι και παρόλα αυτά μένει με την μητέρα του γιατί η μητέρα του τον έχει ανάγκη του αξίζουν και συγχαρητήρια. Αν το κάνει για οικονομία ή για να έχει έτοιμο φαγητό, πλυμένα ρούχα κτλ τότε τσάμπα το κάνει, ό,τι γλυτώσει τώρα θα του τα φάνε αργότερα και με το παραπάνω Επεξ/σία 22 Ιανουαρίου 2024 από snot
1comment Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2024 4 λεπτά πριν, snot είπε Όπως είπε και ο @1comment αν έχει σπίτι και παρόλα αυτά μένει με την μητέρα του γιατί η μητέρα του τον έχει ανάγκη του αξίζουν και συγχαρητήρια. Αν το κάνει για οικονομία ή για να έχει έτοιμο φαγητό, πλυμένα ρούχα κτλ τότε τσάμπα το κάνει, ό,τι γλυτώσει τώρα θα του τα φάνε αργότερα και με το παραπάνω Θα του τα φάνε ποιοι; Οι γονείς; Με ποιο σκεπτικό;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα