Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 194
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

δεν έχει πόσα αποταμιεύουμε εμείς, αλλά πόσα μπορείς να αποταμιεύσεις εσύ.

Σαν λογική εγώ έχω την εξής:

Κάθε μήνα πληρώνω στάνταρ:

-Κινητό & ιντερνετ

-Νερό

-Ρεύμα

-Κοινόχρηστα (είμαι τυχερός και δεν έχω νοίκι)

-Ψώνια

-Έχω βάλει ΕΝΦΙΑ/Τέλη Αυτοκινήτου και λοιπές οφειλές στο δημόσιο σε 12 δόσεις στην κάρτα, άρα έχω ένα σταθερό ποσό

-Βενζίνη/Διόδια

-λοιπά σταθερά έξοδα

Τα αθροίζω. Βγαίνουν κάτω από το μισθό; Ευτυχώς ακόμα βγαίνουν. Ορίζω ένα ποσό που με ικανοποιεί, και με πάγια εντολή κάθε 1η του μήνα (πληρώνομαι την τελευταία εργάσιμη) μπαίνει σε έναν λογαριασμό, που είναι κρυφός. Αν δεν τον κάνω φανερό από τις επιλογές της εφαρμογής της τράπεζας (Εθνική fwiw), ούτε βλέπω το ποσό, ούτε μετράει στο συνολικό balance. Τα ξεχνάω τα λεφτά αυτά. Δεν υπάρχουν. Με τα υπόλοιπα περνάω τον καιρό μου.

Σημασία δεν έχει πόσα, στην αρχή σημασία έχει να το κάνεις συνήθεια. Και σιγά σιγά θα εξοικονομείς από "χαζά" έξοδα που μπορεί να κάνεις (έχεις ξεμείνει σε ακριβό πρόγραμμα κινητού, καφέ κάθε μέρα απ'έξω* κλπ) και μπορείς να τα βάζεις στην αποταμίευση.

*0,20-0,60€ vs 2-3,50€. Κάθε μέρα

• Like 16
  • Thanks 2
Δημοσ.

Κάπου είχα διαβάσει τον κανόνα 50-30-20

50% του μισθού στα πάγια έξοδα. 

30% στα έκτακτα, μη αναγκαία. 

20% αποταμίευση. 

• Like 2
Δημοσ.

Μην περιμενεις να βαλεις στην ακρη οτι μεινει στο τελος του μηνα, βαλε στην ακρη μολις πληρωθεις και ζορισου να περασεις με τα υπολοιπα.

• Like 19
Δημοσ.

Παντως εγω που εθεσα κανονα να μην ξαναφαω εξω για 2 μηνες τωρα νιωθω σαν να εχω παρει αυξηση. Ειλικρινα δεν εχεις ιδεα ποσα λεφτα φευγουν ετσι. Και στο τελος και αδειαζει το πορτοφολι και γεμιζει η μπακα

• Like 10
  • Thanks 1
Δημοσ.

Ενα ποσό για κάθε παιδί με πάγια εντολή, στρογγυλοποίηση Πειραιώς για ψιλά και money box εθνικής που βάζεις ένα ποσό - στόχο και σε πόσο καιρό θέλεις να τα μαζέψεις.

Δημοσ.

Δεν αποταμιεύουμε σε συνθήκες πληθωρισμού.

Στον πληθωρισμό δανειζόμαστε/ ξοδεύουμε και επενδύουμε σε υλικά που ΘΑ μας γλιτώσουν έξοδα ή θα αποφέρουν έσοδα. Δηλαδή, ξοδεύουμε/δανειζόμαστε για να μονώσουμε το σπίτι μας, μειώνοντας κόστη θέρμανσης, βάζουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, μετατρέπουμε όχημα σε αέριο. Μαθαίνουμε ή τελειοποιούμε ξένη γλώσσα, πάμε κάποιο ταξίδι εκπαιδευτικό - αναψυχής, κάνουμε ένα μεταπτυχιακό. Αν έχουμε παραπάνω χρήματα, αγοράζουμε γη, ανακαινίζουμε σπίτια, επενδύουμε σε χαμηλού ρίσκου αμοιβαία κεφάλαια και/ή σύνταξη.

Ξεφύγετε από το 1960.

• Like 10
  • Thanks 3
Δημοσ.
15 minutes ago, MikhailBakurin said:

Στον πληθωρισμό δανειζόμαστε/ ξοδεύουμε και επενδύουμε σε υλικά που ΘΑ μας γλιτώσουν έξοδα ή θα αποφέρουν έσοδα. Δηλαδή, ξοδεύουμε/δανειζόμαστε για να μονώσουμε το σπίτι μας, μειώνοντας κόστη θέρμανσης, βάζουμε ηλιακό θερμοσίφωνα, μετατρέπουμε όχημα σε αέριο. Μαθαίνουμε ή τελειοποιούμε ξένη γλώσσα, πάμε κάποιο ταξίδι εκπαιδευτικό - αναψυχής, κάνουμε ένα μεταπτυχιακό. Αν έχουμε παραπάνω χρήματα, αγοράζουμε γη, ανακαινίζουμε σπίτια, επενδύουμε σε χαμηλού ρίσκου αμοιβαία κεφάλαια και/ή σύνταξη.

Ξεφύγετε από το 1960.

Ωραια ολα αυτα αλλα προυποθετουν να εχεις πρωτα και κατι στην ακρη για την κακια την ωρα και μετα να δανειστεις.
Ο ts, δεν πρεπει να εχει ουτε 2 ευρω στην ακρη, να δανειστει να κανει τι; 

• Like 2
Δημοσ.
29 λεπτά πριν, MikhailBakurin είπε

Ξεφύγετε από το 1960.

μαλλον θεωρεις οτι οι περισσοτεροι οταν λενε αποταμιευση εννοουν "πως θα μαζεψω 200κ" ενω βασικα εννοουν "πως θα μαζεψω 1κ για να βαλω τελικα αυτον τον θερμοσιφωνα". Αυτο που γράφεις ειναι για τους πρωτους. Δανεισμος επισης δεν παιζει, τα επιτοκια ειναι αστεία. 

• Like 7
Δημοσ.
47 minutes ago, dbrillis said:

Ωραια ολα αυτα αλλα προυποθετουν να εχεις πρωτα και κατι στην ακρη για την κακια την ωρα και μετα να δανειστεις.
Ο ts, δεν πρεπει να εχει ουτε 2 ευρω στην ακρη, να δανειστει να κανει τι; 

Τι ακριβώς να έχεις στην άκρη για την κακιά την ώρα; Σε τι αναφέρεσαι ως "κακιά ώρα"; Οι άνθρωποι για φωτιά, καρκίνο και ατυχήματα κάνουν ασφάλειες. Δεν είναι χύμα - κύμα και άμα τύχει η στραβή, βρες 200κ να σκάσεις χεράτα. Δεν είμαστε στο 1960, ως προείπα.

35 minutes ago, basilis_k6 said:

μαλλον θεωρεις οτι οι περισσοτεροι οταν λενε αποταμιευση εννοουν "πως θα μαζεψω 200κ" ενω βασικα εννοουν "πως θα μαζεψω 1κ για να βαλω τελικα αυτον τον θερμοσιφωνα". Αυτο που γράφεις ειναι για τους πρωτους. Δανεισμος επισης δεν παιζει, τα επιτοκια ειναι αστεία. 

Το να μαζέψεις 1κ δεν είναι αποταμίευση, είναι καραμέλες. Αν μιλάμε για τέτοια ποσά, δεν αξίζει τον κόπο η σκέψη, ούτε να ανοίξεις τόπικ. Τα βρίσκεις με μερικά έξτρα μεροκάματα, με την πώληση αντικειμένων (ούτε καν γης) που δε χρειάζεσαι κλπ.

• Like 1
Δημοσ.

Εξαρτάται τι εννοείς με τον όρο αποταμίευση, διότι ο καθένας εννοεί και κάτι άλλο. Αν μιλάμε για το παραδοσιακό που λέγανε οι πατεράς / παππούδες μας «άφηνε πάντα και κατιτίς στην άκρη», όχι, δε το κάνω, διότι το θεωρώ βλακεία. Έχω μεν ένα ποσό διαθέσιμο που αντιστοιχεί σε αρκετούς μήνες έξοδα μη τυχόν συμβεί οτιδήποτε, αλλά μέχρι εκεί. Από 'κει κι έπειτα, οτιδήποτε "περισσεύει", αξιοποιείται, δε κάθεται στο "σεντούκι" μέχρι να'ναι άχρηστο.

Προσωπικά έχω δεχτεί την ιδέα ότι κρατική σύνταξη δε θα πω ποτέ, είτε επειδή μετά το 2010+ το κράτος έχει φανεί πλήρως αναξιόπιστο, ή επειδή δε θα την παλεύω να κάτι το οτιδήποτε τακτικά & ενεργά μέχρι τα 67+ μου, οπότε λειτουργώ ανάλογα. Sorry not sorry.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...