epote Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 To raid 0 einai mia patata kai mish, mono se kana dio benchmarks exei diafora kai POUTHENA allou to olo point einai to prefeching o epeksergasths doulevei sth klimaka tou nano second, oi skliroi diskoi sta mili second. Ayto einai 1.000.000 diafora takshs megethous, pragmatika pisteveis oti enas deyteros skliros tha kanei diafora? gia tou logou to alithes http://www.anandtech.com/storage/showdoc.html?i=2101&p=1 http://www.overclockers.com/articles1063/
epote Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Μέλος Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 to raid paei mia xara.2 raid exo kanei kai pane poli kala kai blepeis diafora.opoios to leei oti den exei diafora apla den exei kanei raid. Γιάννη με το RAID βλέπεις διαφορά, δια γυμνού οφθαλμού amd 64 bit 2 diskous serial ata 160 gb western digital me 8 cache pano se raid controller onboard tis via vt8237. raid 0 ennoite.cluster size 64 kb.mnimi 512 ddr 400.xexasa kati?leitourgiko xp windows kai server 2003 64 bit beta.gia pes mou epode moderator. και απαντω εγω τωρα εν αντιθεσι με τι βλεπεις διαφορα? θα κανετε το κοπο να παρετε ενα χρονομετρακι, να βαλετε να φορτωνει μια πιστα στο far cry και να μετρησετε χρονους με raid και χωρις raid? ειναι απλο αληθεια
GothicCrusader Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 προβλέπω flaming wars ;;; εγώ πάντως στο παρελθόν έχω υποστηρίξει έντονα αυτό που λέει ο epote -αλλά είμαι θεωρητικός, δεν το έχω δοκιμάσει στη πράξη. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη συνέχεια :wink:
Samael Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Εγω ευχαριστως θα σου αποδεικνια τα λεγομενα μου περι Raid αλλα δυστηχως στο δικο μου καθετε το λειτουργικο,οποτε.... Απο benchmarks ποιο θεωρεις αξιοποιστο εσυ για να το τρεξω κ να συγκρινω με καποιον που εχει εναν 74αρη?
Typhoon Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Να συμπληρωσω & εγώ το μειονέκτημα του RAID 0 σε seek time. Γενικά το RAID δεν είναι τόσο καλό όσο ακούγεται. Εγώ από τις δοκιμές μου διαπίστωσα ότι δεν είναι & τίποτα φοβερό γενικά.
madsc Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Σωστός ο Samael. Μπορούμε να κάνουμε τα δικά μας benchmark σαν insomnia. Όχι για να κοντραριστούμε στο ποιός έχει το καλύτερο μηχάνημα, αλλά για να μπορέσουμε να βγάλουμε επαναλήψιμα & συγκρίσιμα αποτελέσματα μεταξύ μας ώστε να ξέρουμε που βαδίζουμε. Μπορούμε να αναφέρουμε τους hd του + controllers του ο καθένας που διατίθεται να ξοδέψει λίγο χρόνο. Π.χ. εδώ είμαι με 1x36g raptor στον VIA Sata Raid της Epox 8kra2+. Από Τρίτη θα έχω το χρόνο κ για benchies/tests. /sc
LL_NEO Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Γιάννη ξέρεις πολλά utilities που να δημιουργούν boot disks και να μεταφέρουν image απο κει σε sata raid δίσκους; Εγώ πάντως δεν ξέρω οπότε να κάτσω και να περάσω λειτουργικά και λοιπές .... εις διπλούν για να σου αποδείξω κάτι.... μπαααααααααα
madsc Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 LL_NEO, δεν έχεις (ούτε χρειάζεται) να αποδείξεις κάτι σε κάποιον. Το θέμα εδώ είναι να μάθουμε εξ ιδίων τι γίνετε. Αν έχεις χρόνο/όρεξη κάνεις "παιχνίδι". :wink: /sc
Samael Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Eγω παντως παιδες οπως ειπα κ πριν ειμαι διαθεσημος Sil3114 controller + 2x74Gb Raptors @ Raid0 Kαθε συγκριση δεκτη...
LL_NEO Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2004 Mad μπορείς να το πάρεις και ως έμμεση ερώτηση το ποστ μου. Και επειδή ξέρω ότι εκτός απο moderator είσαι και γνώστης του αθλήματος, ρίξε μια γρήγορη απάντηση
Jaco Δημοσ. 23 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2004 Μου φαίνεται υπάρχει μια ασάφεια όσων αφορά την ταχύτητα του σκληρού... αυτό που μετράει σαν ταχύτητα σε έναν σκληρό είναι τα Ι/Ο και ο όγκος δεδομένων ανά κάποιο χρονικό διάστημα... δηλαδή το bandwidth του καναλιού το οποίο όμως περιορίζεται από τα ηλεκτρομηχανικά και μαγνητικά μέρη του σκληρού... η ταχύτητα πρέπει να μετριέται βάση αυτών των χαρακτηριστικών του... Σε έναν υπολογιστή οι λειτουργίες του δεν αφορούν μόνο τον σκληρό, αλλά και την cpu και την ram... οπότε όταν τρέχει μια εφαρμογή ή ένα παιχνίδι δεν δουλεύει μόνο ο σκληρός, αλλά πρέπει να γίνουν ένα σωρό διαδικασίες που αφορούν την επεξεργασία των δεδομένων από την cpu, εγγραφή και ανάγνωση data από την ram, επικοινωνία με vga, κάρτα ήχου κ.λ.π... Την ώρα που φωρτώνει μια πίστα από το FarCry (η οποία άντε να είναι 200MB) πρέπει να δημιουργηθούν τα μοντέλα από την cpu, να "χτιστούν" τα arrays από την μνήμη και συμπληρωθούν γενικά να γίνει μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία από τον σκληρό δίσκο χρειάζεται μόνο ~200ΜΒ, δηλαδή ο χρόνος δεν σπαταλάται στην ανάγνωση data από τον δίσκο, αλλά στην δημιουργία της πλατφόρμας (γραφικής, δεδομένων κ.λ.π.) από την cpu... γι'αυτό τον λόγο με μια γρήγορη cpu φωρτώνουν γρήγορα τα παιχνίδια και κάποια προγράμματα των οποίων ο ρόλος δεν είναι Ι/Ο χειρισμός, αλλά επεξεργασία των data... Αν όμως μιλάμε για καθαρά δεδομένα (π.χ. η πιο απλή περίπτωση ένα copy-paste) τότε μιλάμε για I/O και όχι επεξεργασία... εκεί παίζει ρόλο η ταχύτητα του μέσου και όχι της cpu... εκεί είναι που κερδίζουν τα raid και τα scsi σε σχέση με τα ide... Πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός αυτός για να μιλάμε σε σωστή βάση... Φυσικά υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε raid0 και όχι... αλλά αυτή φαίνεται μόνο όταν την μετράμε σωστά, δηλαδή μετράμε καθαρά την ταχύτητα του μέσου χωρίς να εμπλέκονται άλλες διαδικασίες... Τα διάβασα τα άρθρα και ενώ κάνουν έναν υπαινιγμό για τα I/O, επικεντρώνονται σε μετρήσεις που ναι μεν είναι σωστές, αλλά δεν μετρούν την απόδοση του μέσου, αλλά την απόδοση του συνόλου, εμπλέκοντας διαδικασίες που δεν έχουν να κάνουν με το transfer rate που χαρακτηρίζει το μέσο, αλλά την λειτουργία του κάτω από ορισμένες συνθήκες...
epote Δημοσ. 23 Ιουλίου 2004 Μέλος Δημοσ. 23 Ιουλίου 2004 Jaco, ισα ισα νομιζω πως επικεντροθικαν στη μεση χρηση μετρησαν δηλαδη ποσο γρηγορα φωρτωνει παιχνιδια και ποσο γρηγορα φωρτωνει το φοτοσοπ ξερω γω προφανως αυτα ειναι πολυπλοκες διαδηκασιες αλλα καθε ποτε χρησημοποιεις αποκλειστικα σκληρο? θα προσπαθησω αν δεν βαριεμαι να κανω εγω κανα δυο μετρισεις αλλα αληθεια τα site που παρεθεσα γιατι δεν αρκουν?
Samael Δημοσ. 23 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2004 Bρε φου τους εχεις που τους εχεις κ τους 2,ριχτους πανω να δεις τι κανουν....
billpeppas Δημοσ. 23 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2004 Παιδιά το RAID ωφελεί πολύ στην εγγραφή μεγάλων RAW αρχείων. Στην επεξεργασία ήχου... Επεξεργασία Video ( κατά την αποθήκευση σε κάποιο φορμά με μικρή συμπίεση , κλπ )... Πάρτε π.χ. ένα WAV άνω των 200MB , ανοίξτε το με το Cool Edit , και κάντε το save ως WAV , 1) Σε έναν κανονικό δίσκο 2) Σε μια συστοιχία RAID 0.
GothicCrusader Δημοσ. 23 Ιουλίου 2004 Δημοσ. 23 Ιουλίου 2004 Πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός αυτός για να μιλάμε σε σωστή βάση... Φυσικά υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε raid0 και όχι... αλλά αυτή φαίνεται μόνο όταν την μετράμε σωστά' date=' δηλαδή μετράμε καθαρά την ταχύτητα του μέσου χωρίς να εμπλέκονται άλλες διαδικασίες... Τα διάβασα τα άρθρα και ενώ κάνουν έναν υπαινιγμό για τα I/O, επικεντρώνονται σε μετρήσεις που ναι μεν είναι σωστές, αλλά δεν μετρούν την απόδοση του μέσου, αλλά την απόδοση του συνόλου, εμπλέκοντας διαδικασίες που δεν έχουν να κάνουν με το transfer rate που χαρακτηρίζει το μέσο, αλλά την λειτουργία του κάτω από ορισμένες συνθήκες...[/quote'] Δεν αμφιβάλλει κανείς ότι το RAID 0 θεωρητικά είναι γρηγορότερο όταν πρόκειται για σύγκριση ίδιων δίσκων σε RAID και μη. Μάλιστα πιστεύω ότι και πρακτικά ότι θα είναι «ελαφρά» γρηγορότερο. Όμως το πρόβλημα είναι ότι τον χρήστη δεν τον ενδιαφέρει αν ο δίσκος είναι «πιο γρήγορος». Τον ενδιαφέρει «να φορτώσει το Χ πρόγραμμα πιο γρήγορα» δηλαδή τον ενδιαφέρει το τελικό αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης όλων των devices. Το ερώτημα επομένως είναι το εάν η τελική διαφορά είναι αισθητή στον χρήστη, όχι στον επιστήμονα στο LAB, ώστε να αξίζει να βάλει την τεχνολογία σπίτι του. Ο πελάτης δεν ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα του RAID 0 «υπό ορισμένες συνθήκες», γιατί με την ίδια λογική μία κάρτα γραφικών «υπό ορισμένες συνθήκες» είναι πιο γρήγορη ενώ «υπό άλλες ορισμένες συνθήκες» είναι πιο αργή από μία άλλη. Ποια από τις δύο θα αγοράσεις; Που θα διαφωνήσω λοιπόν; Θα διαφωνήσω στο θέμα του bottleneck. Στην καθημερινή χρήση του υπολογιστή το μεγαλύτερο bottleneck είναι ο σκληρός δίσκος. Η cpu περιμένει το σκληρό δίσκο, η ram περιμένει το σκληρό δίσκο, το bus περιμένει το σκληρό δίσκο... Όπως και να το κάνουμε ο δίσκος είναι το μηχανικό μέρος της υπόθεσης και άρα είναι λογικό να είναι το πιο αργό μέρος του υπολογιστή. Ακόμα και αν το far cry χρειάζεται πολύ τη CPU, αυτό δεν ισχύει όταν ανοίγεις το word, τον ΙΕ, το Excel κλπ. Επομένως, αν το RAID κάνει θεωρητικά αυτό λένε οι «διαφημιστές» του, θα πρέπει να «σπάει» το bottleneck του δίσκου και άρα ένα σύστημα σε RAID 0 θα πρέπει λογικά να είναι αρκετά πιο γρήγορο στις καθημερινές εργασίες. Θα πρέπει ο μέσος χρήστης να βλέπει διαφορά. Αν βλέπει μεγάλη διαφορά στις καθημερινές εργασίες, δεν θα έμπαινε στον κόπο να κάνει συγκρίσεις για το far cry, έτσι δεν είναι; Διαφορετικά, κάτι μπάζει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.