Προς το περιεχόμενο

επιλογή UPS για PC

Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από SeNNinhA,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω ένα παλιό αλλά κύριο PC (δεν έχω άλλο):

mobo x58
gpu radeon x570
cpu xeon x5675 @ 4GHz
24GB RAM DDR3 @ XMP settings
5 δίσκους SSD + HDD
PSU 850W Corsair
Οθόνη Eizo 22"

Επίσης έχω συνδεδεμένα scanner, ηχεία, εξωτερικό σκληρό, usb hub....

Τι μέγεθος UPS θα μου προτείνατε και ποια μάρκα. Γιατί τελευταία η ΔΕΗ δεν μας τα λέει καθόλου καλά. Θέλω να βγαίνει η μπαταρία εύκολα χωρίς να ξεβιδώνεις ένα σωρό βίδες. Επίσης να κρατάει ένα 10 λεπτο κατά το δυνατόν και να έχει λογισμικό να κλείνει αυτόματα το PC σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Τα Eaton είναι καλά; Έλεγα για αυτό εδώ.

Ευχαριστώ.

edit: Λίγο που έτρεξα OCCT σε power test τα WATT (με βατόμετρο πρίζας) ανέβαιναν για πλάκα στα 600 W. Σε normal χρήση είναι γύρω στα 220-240 W.

Επεξ/σία από stavpal
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, stavpal είπε

Έχω ένα παλιό αλλά κύριο PC (δεν έχω άλλο):

mobo x58
gpu radeon x570
cpu xeon x5675 @ 4GHz
24GB RAM DDR3 @ XMP settings
5 δίσκους SSD + HDD
PSU 850W Corsair
Οθόνη Eizo 22"

Επίσης έχω συνδεδεμένα scanner, ηχεία, εξωτερικό σκληρό, usb hub....

Τι μέγεθος UPS θα μου προτείνατε και ποια μάρκα. Γιατί τελευταία η ΔΕΗ δεν μας τα λέει καθόλου καλά. Θέλω να βγαίνει η μπαταρία εύκολα χωρίς να ξεβιδώνεις ένα σωρό βίδες. Επίσης να κρατάει ένα 10 λεπτο κατά το δυνατόν και να έχει λογισμικό να κλείνει αυτόματα το PC σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Τα Eaton είναι καλά; Έλεγα για αυτό εδώ.

Ευχαριστώ.

Ζητας πολλα μαστορα και ή θα τα πληρωσεις χοντρα ή θα παρεις κινεζια σαν και αυτο που λες και παλι την δουλεια σου δεν θα την κανει.

Βασικα τα 10 λεπτα ειναι παρα πολλά. Θα συμβιβαστείς με ενα ελαχιστο χρονο 2-3 λεπτων που απαιτειται maximum απλά για να σωσείς την δουλειά σου και εαν ειναι δυνατον να κλείσεις και τον υπολογιστή σου ομαλα. 

Το UPS θα πρεπει να σου τροφοδοτει μονο το βασικο PC και μια οθονη ωστε να σου δωσει το μεγιστο διαθεσιμο χρονο εχοντας την μικρότερη δυνατη καταναλωση. Εννοειται οτι δεν μιλαμε και δεν ασχολουμαστε με το να τελειωσες ή να κλεισεις παιχνιδια οπου η καταναλωση της GPU ειναι μεγαλη. Το UPS ειναι λυση αναγκης για διασωση εργασιας αλλιως πας σε πολυ ακριβες λυσεις που εννοειται δεν ειναι εδω το ζητουμενο.

Δευτερον δεν αναμενεις σε αυτο το επιπεδο τιμης το UPS σου να σε προστατεψει ουσιαστικά απο σοβαρες μεταπτωσεις τασης του δικτυου (ποσο μαλλον να λετουργησει ως αντικεραυνικη προστασια).

Το συγκεκριμενο αλλα και η κατηγορια του ειναι Line-Interactive. Που σημαίνει ότι στην πράξη σου δίνει ρεύμα απευθείας απο το δίκτυο (εχει και ενα υποτυπώδη σταθεροποιητη τασης βεβαια στο κυκλωμα) και σου δινει ρευμα απο την μπαταρια του μονο οταν ανιχνευσει πτωση τασης κατω απο το οριο του. 

Αρα δεν προκειται να καλύψεις σοβαρες πτωσεις τασεις ή σοβαρες κρουστικές υπερτασεις του δικτυου κατα την επαναφορα της τασης ή υπερτασεις για οποιοδηποτε λογο.  Μια παραπλήσια αγορα θα σε σου δωσει απλα λιγο χρονο αντιδρασης σε απωλεια της παροχης σου για οποιοδηποτε λογο. 

Τα online UPS ειναι συσκευες που μετατρέπουν την ισχύ δύο φορές. Αρχικά, ένας ανορθωτής εισόδου (rectifier) μετατρέπει την ισχύ AC σε DC και τροφοδοτεί τον μετατροπέα εξόδου (output inverter). Στη συνέχεια, ο output inverter επεξεργάζεται και σταθεροποιεί την τροφοδοσία AC πριν την στείλει στη έξοδο του UPS. Αυτό σου εξασφαλίζει οτι ο εξοπλισμός σου λαμβάνει μόνο καθαρη και σταθερη παροχη. Προστατευουν περισσοτερο αλλα κοστιζουν απο διπλασια και πανω.

Το συγκεκριμενο μοντελο δεν μας λεει καν ποσο λεπτα λειτουργειας δινει σε πληρες και σε μερικο φορτιο. Τα Watts απο μονα τους δεν λενε τιποτε ουτε και τα VA χωρις να ξερουμε απωλειες και αποδοση.

Την μπαταρια θα την αλλαξεις καλώς εχοντων των πραγματων σε 3-4 χρονια οποτε δεν εχει νοημα να ειναι ευκολη η αλλαγη της. Δεν περιμενεις κατι τετοιο και απο basic συσκευες αλλωστε.

Συμβουλη: μην πας σε αμφιβολου ποιοτητας κινεζιες αλλα σε επωνυμες κατασκευες με αποδεδειγμενη ποιοτητα. Αλλιως μην βαλεις τιποτε. Ρισκο τα κινεζικα. Επισης στα επωνυμα θα βρεις παντα και ποιοτικες μπαταριες για αντικατασταση. Εγω θα κοιταζα αγορες από τους σοβαρους προμηθευτες ηλεκτρολογικου υλικου (πχ Καυκας κλπ) ή μικρότερους με επωνυμα προιοντα.

Εαν σε ενδιαφερει η σωστη προστασια απο υπερτασεις/βυθισεις τασεων τοτε φωναζεις ενα ηλεκτρολογο και στο τοποθετει στον κεντρικο πινακα ενα αντικεραυνικό ράγας Τ2 και εναν επιτηρητή τάσης. Σε αυτη την περιπτωση πας ανετα σε Line Interactive UPS και εισαι πληρως καλυμενος.

Τωρα τα βασικα τα ξερεις. Εσυ αποφασιζεις το τι χρειαζεσαι και ποσο ειναι το budget σε σχεση με την αξια του εξοπλισμου και την σπουδαιότητα της δουλειας σου.

Επεξ/σία από SeNNinhA
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ok, δηλαδή κάτι τέτοιο θα έκανε μήπως (δεδομένου ότι το pc τραβάει 600 + W σε full load);

Έχω πολύπριζο ασφαλείας merlin gerin pursar cl+ (αν είναι συμβατό).

Επεξ/σία από stavpal
Δημοσ.

Tα Eaton δεν ειναι κινεζιες του κιλου. Ειναι μια χαρα αξιοπιστα.

Το θεμα ειναι πως στο μπατζετ που κοιτας υπαρχουν καλυτερες επιλογες.

Πχ

https://www.skroutz.gr/s/29691334/Powerwalker-VI-1500-GXB-UPS-Line-Interactive-1500VA-900W-me-4-Schuko-Prizes.html

Αν θες πιο φθηνο παλι υπαρχουν επιλογες.

• Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
41 λεπτά πριν, stavpal είπε

Ok, δηλαδή κάτι τέτοιο θα έκανε μήπως (δεδομένου ότι το pc τραβάει 600 + W σε full load);

Έχω πολύπριζο ασφαλείας merlin gerin pursar cl+ (αν είναι συμβατό).

Είναι σαφέστατα πιο ποιοτική επιλογή θα έλεγα.

Διεξε το σωστό μοντέλο ανάλογα τις εξόδους που θέλεις να έχεις. Υπάρχουν δύο επιλογές σε κάθε μοντέλο (η εικονα είναι ενδεικτική)

Screenshot_20240110_140331_org.mozilla.firefox_edit_1315915327043997.jpg.d16db800e7e787d72794f01ad9b38e80.jpg

Σου δίνει σε Max 900w 10 λεπτά που σημαίνει σε πραγματικές συνθήκες μάλλον σχεδόν τα διπλάσια.

Screenshot_20240110_140247_org.mozilla.firefox_edit_1315972967189301.jpg

Δες τα σχετικά μοντελα

Screenshot_20240110_140240_org.mozilla.firefox_edit_1316006366432525.jpg.2e100670c65aafdade8485a1d02aebb6.jpg

Επειδή ανέφερες για scanners κλπ. παρακαλείστε πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Screenshot_20240110_141647.jpg.136a22e00772582e6363ff17a26d4947.jpg

Και εννοείται ότι υπάρχουν πολλές ποιοτικές επιλογές.

Επεξ/σία από SeNNinhA
Δημοσ.
11 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Το πρωτο που εβαλες έχει αρκετές κακές κριτικές για αστοχίες και άλλα θέματα. Προσωπικά θα το προσπερνουσα.

Το δεύτερο δείχνει Value/money.

Όντως όλα τα online κάνουν θόρυβο διότι χρειάζονται συνεχη ψύξη μιας και μετασχηματίζουν το ρεύμα από AC σε DC και ξανά σε AC συνέχεια και παράγουν θερμότητα. Εξου και ο ανεμιστήρας δουλεύει πάντα στο φουλ.

Δημοσ.
47 λεπτά πριν, SeNNinhA είπε

Το πρωτο που εβαλες έχει αρκετές κακές κριτικές για αστοχίες και άλλα θέματα. Προσωπικά θα το προσπερνουσα.

Το δεύτερο δείχνει Value/money.

Όντως όλα τα online κάνουν θόρυβο διότι χρειάζονται συνεχη ψύξη μιας και μετασχηματίζουν το ρεύμα από AC σε DC και ξανά σε AC συνέχεια και παράγουν θερμότητα. Εξου και ο ανεμιστήρας δουλεύει πάντα στο φουλ.

Τα Apc δεν ειναι και για προσπέραση. 

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, gorge18 είπε

Τα Apc δεν ειναι και για προσπέραση. 

Γενικα όχι. Θεωρουνται καλης ποιοτητας. Για το συγκεκριμενο απλα διαβαζω αρκετες ανυσηχητικες κριτικες και εφοσον υπαρχουν πολλες αλλες επιλογες προσωπικα δεν θα το επελεγα. Κακής ποιοτητας μπαταριες μεταξυ αλλων, μυρωδιες, αστοχιες και αντικαταστασεις κλπ)

Επισης θελει προσοχη για το ποσες θυρες ειναι διαθεσιμες και με ποια χρηση σε καθε ενα ωστε να καλυψουν τις αναγκες μας.

Πχ

Πολυ καλή εντυπωση μου εκανε για το Legrand οτι μπορεις να εχεις διαθεσιμες 6 IEC ή 2 σοθκο + 2 IEC.  Βολικοτατο.

Ενω στο Powerwalker που προταθηκε μονο 2 σουκο (απο τις 4) μπορουν να παρουν παροχη απο την μπαταρια.

Προσοχη στα manual χρησης. Διαβαζω κριτικη που λεει ο αλλος οτι του καηκε το UPS (Tescom NeoLine Plus 1101 ST UPS On-Line 1000VA 900W) ενω ειχε βαλει πανω "το ειχα συνδεσει με ενα desktop και 3 laser εκτυπωτες 1800w το ups και περιπο 1500 με 1600w τα υπολοιπα μηχανηματα" Μετα απο δυο μηνες καηκαν οι πυκνωτες και εφταιγε το καημενο το UPS!!!. Eνω αλλος δηλώνει (APC Back-UPS 1600VA Line-Interactive 900W ) "Το έχω κουμπώσει 2 οθόνες(μια 27αρα και μια 24αρα) ένα pc με 850watt τροφοδοτικό και 5.1 ηχοσύστημα στα 150w και άλλες μικροσυσκευές."

Sorry αλλα πρώτον κουμπωνουμε μονο οσες συσκευες μπορουμε σε σχεση με την ισχη του UPS και τις εξόδους του. Δεν βαζουμε πολυπριζα στην εξοδό του ουτε κουμπωνουμε συσκευες οπως lazer εκτυπωτες! Διαβαζουμε το manual!!!

Δημοσ.

Οσο αφορα τις εξοδους, αδιαφορο το ποσες βγαζει, βαζεις ενα πολυπριζο και τελος. 

Οσο αφορα τις αξιολογησεις, προφανως τις διαβαζουμε, ειδικα εαν ειναι λιγες, καθως αρκετοι ειναι που δε ξερουν τετοιο εξοπλισμο να τον χρησιμοποιουν σωστα, οπως αυτος με το ups και το laser printer.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Dantε είπε

Οσο αφορα τις εξοδους, αδιαφορο το ποσες βγαζει, βαζεις ενα πολυπριζο και τελος. 

Οσο αφορα τις αξιολογησεις, προφανως τις διαβαζουμε, ειδικα εαν ειναι λιγες, καθως αρκετοι ειναι που δε ξερουν τετοιο εξοπλισμο να τον χρησιμοποιουν σωστα, οπως αυτος με το ups και το laser printer.

Δεν ειναι ακριβως έτσι. Βαζεις πολυπριζο μονο εφοσον πρωτον γνωρίζεις τι Amperes μπορει να σου δωσει η καθε εξοδος του UPS και εχεις υπολογίσει τις συσκευες που κουμπώνεις πανω πρωτον να μην ξεπερνουν τα Amperes & Watts της θυρας αλλα και το γενικό φορτιο του UPS να είναι μεσα στα ορια λειτουργίας του με βαση τις προδιαγραφες του κατασκευαστη. 

Το κακο με τα πολυπριζα ειναι οτι ελαχιστοι τσεκαρουν τα φορτια που βαζουν πανω τους (ασχετα με την χρηση UPS) και καταλήγουν με καμένα πολυπριζα και καμένες συσκευες αρκετες φορες.

Το να ακουλουθησεις τον απλο κανονα της μιας επιτρεπομενης συσκευης ανα εξοδο σε εξασφαλίζει αρκετα γιατι οταν δεις ελευθερη θυρα σε πολυπριζο απλα πας και κουμπωνεις πραγματα εκει πανω. Εαν οχι εσυ καποιος αλλος θα το κανει σιγουρα εαν δεν μενεις μονος σου.

Η γυναικα μου εαν δεν ειχε καψει μερικα απλα ταφ οταν εβαζε το σιδερο ή την σκουπα δεν θα ειχε μαθει οτι πρεπει να το βγαζει και να κουμπωνει κατευθειαν στην πριζα τοιχου. Αλλαξα βεβαια και τα βασικα ταφ με ποιο ποιοτικα.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, SeNNinhA είπε

Δεν ειναι ακριβως έτσι. Βαζεις πολυπριζο μονο εφοσον πρωτον γνωρίζεις τι Amperes μπορει να σου δωσει η καθε εξοδος του UPS και εχεις υπολογίσει τις συσκευες που κουμπώνεις πανω πρωτον να μην ξεπερνουν τα Amperes & Watts της θυρας αλλα και το γενικό φορτιο του UPS να είναι μεσα στα ορια λειτουργίας του με βαση τις προδιαγραφες του κατασκευαστη. 

Το κακο με τα πολυπριζα ειναι οτι ελαχιστοι τσεκαρουν τα φορτια που βαζουν πανω τους (ασχετα με την χρηση UPS) και καταλήγουν με καμένα πολυπριζα και καμένες συσκευες αρκετες φορες.

Το να ακουλουθησεις τον απλο κανονα της μιας επιτρεπομενης συσκευης ανα εξοδο σε εξασφαλίζει αρκετα γιατι οταν δεις ελευθερη θυρα σε πολυπριζο απλα πας και κουμπωνεις πραγματα εκει πανω. Εαν οχι εσυ καποιος αλλος θα το κανει σιγουρα εαν δεν μενεις μονος σου.

Η γυναικα μου εαν δεν ειχε καψει μερικα απλα ταφ οταν εβαζε το σιδερο ή την σκουπα δεν θα ειχε μαθει οτι πρεπει να το βγαζει και να κουμπωνει κατευθειαν στην πριζα τοιχου. Αλλαξα βεβαια και τα βασικα ταφ με ποιο ποιοτικα.

Δεν εχεις αδικο σε αυτα. Αλλα ειναι στο πλαισιο της αγνοιας σωστης λειτουργιας της συσκευης και αυτο.

Δημοσ.
20 hours ago, SeNNinhA said:

Γενικα όχι. Θεωρουνται καλης ποιοτητας. Για το συγκεκριμενο απλα διαβαζω αρκετες ανυσηχητικες κριτικες και εφοσον υπαρχουν πολλες αλλες επιλογες προσωπικα δεν θα το επελεγα. Κακής ποιοτητας μπαταριες μεταξυ αλλων, μυρωδιες, αστοχιες και αντικαταστασεις κλπ)

Επισης θελει προσοχη για το ποσες θυρες ειναι διαθεσιμες και με ποια χρηση σε καθε ενα ωστε να καλυψουν τις αναγκες μας.

Πχ

Πολυ καλή εντυπωση μου εκανε για το Legrand οτι μπορεις να εχεις διαθεσιμες 6 IEC ή 2 σοθκο + 2 IEC.  Βολικοτατο.

Ενω στο Powerwalker που προταθηκε μονο 2 σουκο (απο τις 4) μπορουν να παρουν παροχη απο την μπαταρια.

Προσοχη στα manual χρησης. Διαβαζω κριτικη που λεει ο αλλος οτι του καηκε το UPS (Tescom NeoLine Plus 1101 ST UPS On-Line 1000VA 900W) ενω ειχε βαλει πανω "το ειχα συνδεσει με ενα desktop και 3 laser εκτυπωτες 1800w το ups και περιπο 1500 με 1600w τα υπολοιπα μηχανηματα" Μετα απο δυο μηνες καηκαν οι πυκνωτες και εφταιγε το καημενο το UPS!!!. Eνω αλλος δηλώνει (APC Back-UPS 1600VA Line-Interactive 900W ) "Το έχω κουμπώσει 2 οθόνες(μια 27αρα και μια 24αρα) ένα pc με 850watt τροφοδοτικό και 5.1 ηχοσύστημα στα 150w και άλλες μικροσυσκευές."

Sorry αλλα πρώτον κουμπωνουμε μονο οσες συσκευες μπορουμε σε σχεση με την ισχη του UPS και τις εξόδους του. Δεν βαζουμε πολυπριζα στην εξοδό του ουτε κουμπωνουμε συσκευες οπως lazer εκτυπωτες! Διαβαζουμε το manual!!!

το σωστο Ups πχ apc αν ξεπερασεις το επιτρεπτο οριο σου κανει ενα συγκεκριμενο ήχο και μετα κλεινει. δεν αρχιζει να δινει μεχρι να πεθανει ο highlander.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eχω το παρακατω και εχω συνδεσει πανω ολες τις γυρω γυρω συσκευες. Τον υπολογιστη της υπογραφης μου, xbox series x, tv 65", nas, 3-4 ρουτερ/μοντεμ/κλπ, 34" μονιτορ και τα σηκωνει ολα σε full load για 12λεπτα. Προφανως ακραιο σεναριο να παιζουν ολα ταυτοχρονα full load, αλλα τα σηκωνει.

Μονο το pc/οθονη/ρουτερ σε νορμαλ χρηση γραφει 100λεπτα οτι τα σηκωνει. Full load 50λεπτα.

https://www.skroutz.gr/s/21526316/APC-Back-UPS-Pro-1600-Line-Interactive-1600VA-960W-me-6-IEC-Prizes.html

Επεξ/σία από SagoniasSlutRos
Δημοσ.
46 λεπτά πριν, SagoniasSlutRos είπε

Eχω το παρακατω και εχω συνδεσει πανω ολες τις γυρω γυρω συσκευες. Τον υπολογιστη της υπογραφης μου, xbox series x, tv 65", nas, 3-4 ρουτερ/μοντεμ/κλπ, 34" μονιτορ και τα σηκωνει ολα σε full load για 12λεπτα. Προφανως ακραιο σεναριο να παιζουν ολα ταυτοχρονα full load, αλλα τα σηκωνει.

Μονο το pc/οθονη/ρουτερ σε νορμαλ χρηση γραφει 100λεπτα οτι τα σηκωνει. Full load 50λεπτα.

https://www.skroutz.gr/s/21526316/APC-Back-UPS-Pro-1600-Line-Interactive-1600VA-960W-me-6-IEC-Prizes.html

Τι apc ανεβαζεις και εσυ.
Εδω προτείνουν Powerwalker....

• Confused 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...