foivous Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Χαιρετώ τα μέλη Θέλω να επισημάνω την απαράδεκτη συμπεριφορά και αντιμετώπιση μου από επαγγελματία λογιστή Ξεκίνησα την συνεργασία μαζί του πριν 10 χρόνια Όλα καλά μέχρι πριν λίγες μέρες Είμαι μισθωτος και το 2017 πήρα 3 μήνες αναρρωτική αδεια Το 2018 δεν καταχωρήθηκε απο τον λογιστή μου η αναρρωτική αδεια Δεν γνώριζα ότι είχε βγει πρόστιμο 581 ευρώ, καθώς ο ΕΦΚΑ την είχε περάσει στο μητρώο μου Το ποσό αυτό σχεδόν διπλασιαστηκε από τις προσαυξήσεις ( σχεδόν 60 ευρώ το έτος) και η ΑΑΔΕ μου κοινοποίησε την πράξη με όλο το ποσό τον Δεκέμβριο Ψάχνοντας ανακάλυψα ότι η αναρρωτική αδεια ήταν στην εκκαθάριση του 2017 στην σελίδα μου Δηλαδή ο λογιστής την αγνόησε από αμέλεια προφανώς Του γνωστοποιησα τα γεγονότα με τα αποδεικτικά στοιχεία και ΑΡΝΗΘΗΚΕ να μου καταβάλει το επιπλέον ποσό του φόρου και συνολικά την ευθύνη Τους τόκους και τις προσαυξήσεις Αφού από δική του παράλειψη συνέβη Θέλω την άποψη σας Ευχαριστώ Επεξ/σία 7 Ιανουαρίου 2024 από foivous
NikosKallithea Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Εσυ του ειπες οτι πηρες αδεια εκεινο το ετος;
foivous Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Βεβαίως Αλλά και να μην του το έλεγα αναφέρω ότι βεβαίωση αποδοχών και ξέχωρα η αναρρωτική αδεια βρίσκονται στην εκκαθάριση του ετους Εκεί που κοιτάει ο λογιστής και μετά ολοκληρώνει την σύνταξη της δήλωσης
Nabuko Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Αριθμ. 57088 /ΔΙΟΕ-1033/18.12.2013 Κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών Άρθρο 10 Ευθύνη και Υποχρεώσεις του παρέχοντος υπηρεσίες Λογιστή Φοροτεχνικού 1. Ο Λογιστής Φοροτεχνικός ευθύνεται για κάθε περιουσιακή ή ηθική ζημία που προκάλεσε με υπαίτια πράξη ή παράλειψή του κατά την παροχή των υπηρεσιών στον πελάτη ή εργοδότη του, κατά τις κείμενες διατάξεις. 2. Ο αποδέκτης των υπηρεσιών φέρει το βάρος της απόδειξης της ύπαρξης υπαιτιότητας. Για την εκτίμηση της έλλειψης υπαιτιότητας λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές συνθήκες, ιδίως: • το διαθέσιμο χρονικό περιθώριο μέχρι τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας, • η πληρότητα των στοιχείων που παρέδωσε ο ζημιωθείς, • ο εύλογος απαιτούμενος χρόνος για αντίστοιχη υπηρεσία λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερο φόρτο κάποιων χρονικών περιόδων, • η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, • η ελευθερία δράσης που δόθηκε στο Λογιστή Φοροτεχνικό στο πλαίσιο της ανατεθείσας εργασίας και • το αν ο ζημιωθείς ανήκει σε κατηγορία μειονεκτούντων ή ευπρόσβλητων προσώπων. 3. Η ύπαρξη ή δυνατότητα τελειότερης υπηρεσίας κατά το χρόνο παροχής της υπηρεσίας ή μεταγενέστερα δε θεμελιώνει άνευ ετέρου υπαιτιότητα. 4. Εάν η υπηρεσία δεν παρασχεθεί για λόγους που αφορούν τον παρέχοντα υπηρεσίες, τότε ο πελάτης δικαιούται να λάβει ό,τι κατέβαλε ως αντίτιμο για τη μη παρασχεθείσα υπηρεσία. 5. Σε περίπτωση που δεν επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με πελάτη του πρέπει να τον ειδοποιήσει εγγράφως ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο( fax ή mail) και να του παρασχεθεί εύλογος χρόνος, ο οποίος δε μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες, να βρει άλλο συνεργάτη ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) που τηρεί. 6. Σε περιπτώσεις που ο πελάτης δε συμμορφώνεται με τις έγγραφες ή προφορικές υποδείξεις του ή παραβαίνει ηθελημένα τη φορολογική νομοθεσία η μη συνέχιση της συνεργασίας μπορεί να γίνει χωρίς την τήρηση της προηγούμενης προθεσμίας. 7. Σε περίπτωση λύσης της συνεργασίας με πελάτη, για οποιονδήποτε λόγο, οφείλει να παραδώσει με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία του πελάτη του στο συνάδελφο του που θα συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών, μετά από έγγραφη εντολή του πελάτη ή σχετικό έγγραφο αίτημα του συναδέλφου. Ο Λογιστής Φοροτεχνικός υποχρεούται να μην αναλάβει τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών στον πελάτη εάν στο ως άνω πρωτόκολλο δεν αναφέρεται ρητά ότι έχουν εξοφληθεί, με οποιονδήποτε συμφωνημένο τρόπο, οι αμοιβές για τις υπηρεσίες που ήδη παρασχέθηκαν. Άρθρο 15 Διοικητικές Κυρώσεις 1. Η παράβαση των διατάξεων του παρόντος Κώδικα επισύρει πέραν των κυρώσεων και ποινών που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις παρακάτω κυρώσεις: • έγγραφη επίπληξη, • χρηματική ποινή ή πρόστιμο έως 3.000 ευρώ. Το παραπάνω πρόστιμο ή χρηματική ποινή μπορεί να αυξομειώνεται με απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης του ΟΕΕ. Τα ποσά των παραπάνω κυρώσεων θεωρούνται έσοδα του ΟΕΕ και εισπράττονται κατά τη διαδικασία είσπραξης των δημοσίων εσόδων. • προσωρινή αφαίρεση της επαγγελματικής ταυτότητας για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών και • οριστική αφαίρεση της επαγγελματικής ταυτότητας, εφόσον έχει παραβιάσει καθ' υποτροπή τον παρόντα Κώδικα και του έχουν επιβληθεί κυρώσεις. 2. Η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κινείται είτε αυτεπάγγελτα από την Επιτροπή Τηρήσεως Δεοντολογίας που συνιστάται με το άρθρο 16 της παρούσας, είτε κατόπιν καταγγελίας Λογιστή Φοροτεχνικού ή Ελεγκτικού Φορέα ή τρίτου. 3. Κάθε Λογιστής Φοροτεχνικός ή οποιοσδήποτε Ελεγκτικός Φορέας ή τρίτος υποχρεούται να καταγγείλει γραπτώς προς την Επιτροπή Τηρήσεως Δεοντολογίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου κάθε παράβαση του παρόντος Κώδικα που έχει υποπέσει στην αντίληψή του, αναφέροντας ρητά το ονοματεπώνυμο του Λογιστή Φοροτεχνικού ή την επωνυμία του Φορέα που υπέπεσε στην παράβαση, καθώς και τα περιελθόντα σε γνώση του αποδεικτικά στοιχεία. Η αναφορά είναι απόρρητη και γνωστοποιείται από την Επιτροπή Τηρήσεως Δεοντολογίας μόνο στον αναφερόμενο Λογιστή Φοροτεχνικό ή Φορέα, ο οποίος και καλείται για παροχή εξηγήσεων πριν αποφασιστεί η τυχόν πειθαρχική δίωξή του. 4. Η διαδικασία επιβολής κυρώσεων αναστέλλεται αν για την ίδια πράξη εκκρεμεί ποινική δίωξη, μετά το τέλος της οποίας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της, συνεχίζεται. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων δεν αναστέλλεται και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα με ειδικά προς τούτο αιτιολογημένη απόφασή τους, επιβάλλουν τις κυρώσεις που προβλέπονται στον παρόντα κώδικα, ανεξάρτητα από την άσκηση ή μη ποινικής διαδικασίας ή την πρόοδό της, ιδίως σε περίπτωση διάπραξης παραβάσεων που αφορούν την απόκτηση της επαγγελματικής ταυτότητας ή την αξιολόγησή τους. 5. Οι παραβάσεις του παρόντος Κώδικα παραγράφονται με την πάροδο τριετίας από την τέλεσή τους. Κάθε όμως πράξη διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων ή η υποβολή εγκλήσεως καθώς και κάθε πράξη ποινικής δίωξης, διακόπτει την παραγραφή. 2
Bitbit Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 σε τέτοιες περιπτώσεις (θεωρώντας ότι έχεις δίκιο) δύσκολα θα βρεθεί λογιστής να αναλαβει την ευθύνη και πολύ περισσότερο να πληρώσει ζημιά τέτοιου ποσού. Στην καλύτερη να σου πει, ναι φίλε δικό μου το λάθος αλλά δε μπορώ να στο πληρώσω. Εντωμεταξύ μιλάμε και για 5 χρόνια πίσω ε;
panagiotis54 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 που δεν καταχωρηθηκε η αδεια? στη φορολογικη δηλωση?
foivous Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Μέλος Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 33 λεπτά πριν, panagiotis54 είπε που δεν καταχωρηθηκε η αδεια? στη φορολογικη δηλωση? Γράφω φίλε μου Διάβασε το 1
mtsaou Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 (επεξεργασμένο) Οι αποδοχές της αναρρωτικής (και γενικά των δημοσίων φορεων) συνήθως ανεβαίνουν αργά(εκπροθεσμα αλλά τι τους νοιάζει ). Μου έχει τύχει κι εμένα να κάνω δήλωση χωρίς να εχει αναρτηθεί και χωρίς φυσικά να μου πει ο πελάτης ότι είχε αναρρωτική. Τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δηλωσης δηλαδή δεν είχε σταλεί ακόμα από τον φορέα το ποσό, δεν φαινόταν καπου. Αν φαινοταν θα είχε μπει και στη δηλωση. Την επόμενη χρονιά έτυχε να έχει αναδρομικα και ανοίγοντας τροποποιητικη είδα το ποσό που προφανώς ανέβηκε αφού είχαμε υποβάλει. Τεσπα προτείνω να κάνει αίτηση στη ΔΟΥ (ο λογιστής), να δουν την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και την ημερομηνία ανάρτησης των αποδοχών, είναι υπαιτιότητα του φορέα, μήπως γλιτώσετε το πρόστιμο Επεξ/σία 7 Ιανουαρίου 2024 από mtsaou 2
CyberCr33p Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 @foivous Δες και τις άλλες απαντήσεις στο https://www.facebook.com/groups/101329543261908/posts/7105201036208022 1
agnostos13 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Εφόσον δεν αποδέχεται την ευθύνη δύσκολα τα πράγματα. Πρακτικά είναι ο λόγος σου εναντίον του δικού του. Ακόμα και νομικά να κινηθείς και να ζητήσεις αποζημίωση πολύ δύσκολα θα σου επιδικαστεί κάποιο ποσό. Το μόνο που μπορείς να κάνεις εύκολα είναι να αλλάξεις λογιστή.
The_Judas Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 5 λεπτά πριν, mtsaou είπε Οι αποδοχές της αναρρωτικής (και γενικά των δημοσίων φορεων) συνήθως ανεβαίνουν αργά(εκπροθεσμα αλλά τι τους νοιάζει ). Μου έχει τύχει κι εμένα να κάνω δήλωση χωρίς να εχει αναρτηθεί και χωρίς φυσικά να μου πει ο πελάτης ότι είχε αναρρωτική. Τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δηλωσης δηλαδή δεν είχε σταλεί ακόμα από τον φορέα το ποσό, δεν φαινόταν καπου. Αν φαινοταν θα είχε μπει και στη δηλωση. Την επόμενη χρονιά έτυχε να έχει αναδρομικα και ανοίγοντας τροποποιητικη είδα το ποσό που προφανώς ανέβηκε αφού είχαμε υποβάλει. Τεσπα προτείνω να κάνει αίτηση στη ΔΟΥ (ο λογιστής), να δουν την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και την ημερομηνία ανάρτησης των αποδοχών, είναι υπαιτιότητα του φορέα, μήπως γλιτώσετε το πρόστιμο πως μπορουμε να ελεγξουμε αν υπαρχουν αυτες τις αναδρομικες αλλαγες απο τον εφκα ή στο εισοδημα; κατι παρομοιο ειχε γινει και στην γυναικα μου και ηρθε προστιμο. ειχε γινει μια μικρη αλλαγη 5-6 ευρω και πηρε προστιμο 100 ευρω... τωρα εχει αλλαξει ο νομος και μπαινει προστιμο μονο αν υπαρχει μεγαλη αυξηση φορου στην τροποποιητικη.
mtsaou Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Μόνο η ααδε μπορεί να δει την ημερομηνία ανάρτησης του αρχείου. Όπως είπα παραπάνω, κάντε μια αίτηση στη ΔΟΥ σας ώστε να βρείτε τις ημερομηνίες. Βεβαια η ευθύνη της δήλωσης είναι του φορολογούμενου, ο λογιστής δεν μπορεί να ξέρει τι πούλησες/ αγόρασες, τι επιδόματα ελαβες-αν δε βρει κάτι αναρτημένο. Όταν ξέρεις ότι έλαβες από 10 πηγές εισόδημα και ο λογιστής σου αναφέρει ότι βλέπει από 9, πρέπει εσύ ο φορολογούμενος να διαπιστώσεις ότι κάτι λείπει και να ζητήσεις απ' τον εργοδότη πχ να ανεβάσει τη βεβαίωση ή στην περίπτωση δημοσίων φορέων, απλά να περιμένεις πότε θα τα ανεβάσουν και μετά να υποβάλει...
SabotazNic Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 11 λεπτά πριν, mtsaou είπε Βεβαια η ευθύνη της δήλωσης είναι του φορολογούμενου, ο λογιστής δεν μπορεί να ξέρει τι πούλησες/ αγόρασες, τι επιδόματα ελαβες-αν δε βρει κάτι αναρτημένο. Όταν ξέρεις ότι έλαβες από 10 πηγές εισόδημα και ο λογιστής σου αναφέρει ότι βλέπει από 9, πρέπει εσύ ο φορολογούμενος να διαπιστώσεις ότι κάτι λείπει και να ζητήσεις απ' τον εργοδότη πχ να ανεβάσει τη βεβαίωση ή στην περίπτωση δημοσίων φορέων, απλά να περιμένεις πότε θα τα ανεβάσουν και μετά να υποβάλει... Η ευθυνη ειναι του λογιστη, και το ξερουν και για αυτο εχουν τα στοιχεια taxisnet και δεν κανουν την δουλεια μεσω εξουσιοδοτησης μεσα απο τον λογαριασμο taxis οπου φαινονται και τα οποια λαθη κανουν 1
mtsaou Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Σε αυτό φταίτε όσοι έχετε δώσει τον προσωπικό σας κωδικό σας κάποιον τρίτο, ενώ θα έπρεπε να του είχατε κάνει εξουσιοδότηση και να υποβάλει με τον δικό του λογαριασμό εκ μέρους σας.
agnostos13 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 Δημοσ. 7 Ιανουαρίου 2024 15 λεπτά πριν, SabotazNic είπε Η ευθυνη ειναι του λογιστη, και το ξερουν και για αυτο εχουν τα στοιχεια taxisnet και δεν κανουν την δουλεια μεσω εξουσιοδοτησης μεσα απο τον λογαριασμο taxis οπου φαινονται και τα οποια λαθη κανουν Και κυρίως για να μην κόβουν αποδείξεις... 2 3
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα