Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα. Με ενδιαφέρει ο τομέας της Πληροφορικής και είμαι σε δίλημμα αν πρέπει να το προσεγγίσω από συμβατικό Πανεπιστήμιο ή το προπτυχιακό ΠΛΗ του ΕΑΠ.  Είμαι γύρω στα 30, από άσχετο επαγγελματικό υπόβαθρο και θέλω το πτυχίο για να κάνω ενα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα. Θα το εκτιμούσα αν κάποιος με βοηθούσε να ξεκαθαρίσω την εικόνα στο μυαλό μου και να πάρω τη σωστή απόφαση. 

Αρχικά με προβληματίζει το συνολικό κόστος. Το συμβατικό Πανεπιστήμιο δεν βρίσκεται στον τόπο μου και θα πρέπει να νοικιάσω εκεί ή να μετακινούμαι προς τα εκεί με το αυτοκίνητο. Το ΕΑΠ φαίνεται να κερδίζει σε αυτό (7000€ συνολικό κόστος προγράμματος) αν και δεν γνωρίζω για τυχόν κρυφά έξοδα πχ μετακίνηση στην Πάτρα για τελικές εξετάσεις ή εργαστήρια, φροντιστήρια κτλ. Δεύτερον η λογική του ΕΑΠ "μάθε/διάβασε μόνος σου" με ανησυχεί στο αν θα καταφέρω να ανταπεξέλθω. Τρίτον δεν ξέρω αν η αναγνώριση της ΠΛΗ ΕΑΠ στην αγορά εργασίας είναι ίδια με ενός συμβατικού Πανεπιστημίου. Υπάρχουν άτομα στο χώρο εργασίας σας που σταδιοδρομούν επαγγελματικά με το πτυχίο του ΕΑΠ (πλην ΔΥ); Ευχαριστώ. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα. Εχουν γραφτεί πάρα πολλά για την ΠΛΗ του ΕΑΠ. Ενδεικτικό:
 


Σε γενικές γραμμές, να έχεις υποψη του τον παρακάτω μπούσουλα (κατά τη γνώμη μου). Αν θέλεις έναν αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό τίτλο πληροφορικής (σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο) εξ αποστάσεως, η ΠΛΗ είναι μονόδρομος. Επίσης, αν εργάζεσαι full-time και δεν έχεις διαθέσιμο χρόνο για μετακινήσεις (ειδικά σε πόλεις που γίνεται χαμός βλ. Αθήνα) ή δεν έχεις σχολή πληροφορικής στην πόλη σου και δεν θελεις να μετακομίσεις ή βρίσκεσαι στο εξωτερικό και θέλεις έναν Ελληνόφωνο τίτλο... και διαφορα άλλα λιγότερο κοινά... πάλι η ΠΛΗ είναι μονόδρομος.

Τα έξοδα των 7000€ για την ΠΛΗ (συν όλα όσα προκύψουν) είναι αστεία σε σχέση με ότι θα σου κοστίσει μετακόμιση και διαμονή για 4+ χρόνια σε άλλη πόλη. Επίσης και τον να οδηγείς καθημερινά ή άντε κάποιες μερες της βδομάδας σε άλλο νομό, ταλαιπωρία, φθορές και πιθανότητα ατυχήματος δεν είναι και λίγα. Για το σύστημα διδασκαλίας του ΕΑΠ, πρέπει να εχεις υποψη σου οτι πρόκειται για καθοδηγούμενη αυτοδιδασκαλία, με ότι αυτό κι αν σημαίνει. Αν δεν το δεις όμως απο κοντά, είναι κάπως δύσκολο να το κρίνεις (θετικά ή αρνητικά). Το ΕΑΠ κυρίως πιστοποιεί μέσω εξετάσεων (γραπτών, προφορικών και εργασιών) αν έχεις το απαιτούμενο επίπεδο για τον τίτλο του προγράμματος που βρίσκεσαι.

Πάμε τώρα στο επαγγελματικό κομμάτι. Πρέπει να αποφασίσεις απο τώρα ποιος κλάδος πληροφορικής σε ενδιαφέρει, έτσι ώστε να συνδυάσεις επαγγελματική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση ταυτόχρονα. Στην περίπτωσή σου μάλιστα που σε ενδιαφέρει άμεσα το επαγγελματικό κομμάτι, θα σου πρότεινα πρώτα να ασχοληθείς πρώτα με αυτό, να μπεις και να εγκλιματιστείς δηλαδή κάπου σαν junior και μετα κοιτάς αν σου χρειάζονται περεταίρω σπουδές. Οι σπουδές πληροφορικής γενικά σε ΑΕΙ είναι επίπονες και χρονοβόρες και δεν υπάρχει λόγος να τις ξεκινήσεις έστω και δοκιμαστικά, ενώ προέχει το επαγγελματικό. Για το επαγγελματικό κομμάτι της πληροφορικής υπάρχουν άλλα θέματα.

Το πτυχίο της ΠΛΗ είναι ισότιμο και αντίστοιχο με τα υπόλοιπα 4ετη πτυχία Ελληνικών και ξένων ΑΕΙ πληροφορικής και συνοδεύεται απο τα ιδια επαγγελματικά δικαιώματα (για την πληροφορική αυτό σημαίνει κυρίως βαρύτητα πτυχίου). Για τις θέσεις που προσφέρονται σε juniors στην Ελλάδα δεν παίζει μεγάλο ρόλο το πτυχίο, αποτελεί κυρίως τυπικό προσόν, συνοδευτικό των γνώσεων και της εμπειρίας που ήδη έχεις καταφέρει να αποκτήσεις. Για εξέλιξη όμως στον κλάδο και σοβαρότερες θέσεις εργασίας θα χρειαστείς πτυχίο και κάπου παίζει ρόλο και από που το απέκτησες, όπως και επιπλέον τυπικά προσόντα όπως τι μεταπτυχιακά έχεις, όπως και εταιρικές πιστοποιήσεις (στον κλάδο).

Φαντάσου επίσης το γεγονός οτι είναι κάπως δύσκολο να βγεις στη σύνταξη πχ σαν dev ή ΙΤ, δηλαδη είναι κάπως απίθανο να κάνεις όλη σου τη ζωή την ίδια δουλειά (που είναι και επίπονη). Άρα πρέπει να σκεφτείς το θέμα σπουδών πιο σφαιρικά και σε βάθος, συν οτι στις θέσεις των juniors στην Ελλάδα υπάρχει υπερπροσφορά, χαμηλοί μισθοί και κακές συνθήκες εργασίας. Για κάτι άλλο που αφορά την ΠΛΗ, αν δεν σε κάλυψα, θα έλεγα να έρθεις στο κύριο θέμα να το συζητήσουμε.

Επεξ/σία από Tasos
Δημοσ.
8 ώρες πριν, Tasos είπε

Στην περίπτωσή σου μάλιστα που σε ενδιαφέρει άμεσα το επαγγελματικό κομμάτι, θα σου πρότεινα πρώτα να ασχοληθείς πρώτα με αυτό, να μπεις και να εγκλιματιστείς δηλαδή κάπου σαν junior και μετα κοιτάς αν σου χρειάζονται περεταίρω σπουδές. Οι σπουδές πληροφορικής γενικά σε ΑΕΙ είναι επίπονες και χρονοβόρες και δεν υπάρχει λόγος να τις ξεκινήσεις έστω και δοκιμαστικά, ενώ προέχει το επαγγελματικό. Για το επαγγελματικό κομμάτι της πληροφορικής υπάρχουν άλλα θέματα

Ευχαριστώ πολύ για την εκτενή απάντηση! Πώς μπορω να δώσω έμφαση στο επαγγελματικό κομμάτι της πληροφορικής εφόσον προέρχομαι απο άσχετο χώρο; Κάποιο coding bootcamp; Θέλω να επενδύσω στον τομέα, ώστε σε βάθος χρόνου να μπορώ να σταθώ στον χώρο ως επαγγελματίας. 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, AggeloN1 είπε

Ευχαριστώ πολύ για την εκτενή απάντηση! Πώς μπορω να δώσω έμφαση στο επαγγελματικό κομμάτι της πληροφορικής εφόσον προέρχομαι απο άσχετο χώρο; Κάποιο coding bootcamp; Θέλω να επενδύσω στον τομέα, ώστε σε βάθος χρόνου να μπορώ να σταθώ στον χώρο ως επαγγελματίας. 

Με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεις μια αρχική γενική κατεύθυνση. Ενας απο αυτούς ειναι να κάνεις μια ταχύρρυθμη εκπαίδευση τύπου CompTIA A+

Αυτό είναι και πολυ χρήσιμο για την οποια συνέχεια θέλεις. Στο θέμα του dev, πρέπει να ξέρεις με τι αντικείμενο θες να ασχοληθείς, για να πιάσεις τις σχετικές γλώσσες και περιβάλλοντα. Αν ξεκινήσεις κατι σοβαρό πχ .NET (C#) θα χρειαστεί κάποια προσπάθεια για να είσαι σε θέση να χτυπήσεις junior θέσεις

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...